Page 1

Juan D. Restrepo

Contact: 203.545.6978 restrejd@miamioh.edu Architecture


selected works thrive food hub

clifton public library

battery park chair competition

westcott visitor’s center

new york city hotel + skygarden competition


thrive food hub Location: Clifton, Ohio Duration: 8 weeks Type: Team Project description: The Northside community of Cincinnati is home to a diverse population that requires a rejuvenation of infrastructure. Located on the north side of interstate 75, its citizens are interested in a new food processing and aggregation facility. In addition to utilizing an existing structure, we expand the building to include programmatic elements such as food processing, storage, administrative space, and a restaurant. In doing so it becomes possible to create a true community center. In addition, to developing the architecture and interiors the project involves an extensive branding and identity program.

Team: Architectural Design: Alexander Kroesbacher Juan Restrepo Graphic Design: Krista Adkins Kiera Morgan Chelsea Nauman Eric Villareal


Introduction of new mass to existing building

Original building

Introduction step 1

Introduction step 2

Merged old + new


N

Transverse section


Introduction of sun protective skin 13

Step 4

14

15

16

N

17

12

18 09 11

08

19

25

23 24

DN

07

06

UP

01

20

Step 3

22

26

10 21

04

05 03

Step 2

02

Step 1

01 Foyer | Galleries

05 Storage

09 Trash area

13 Mechanical room

17 Meeting room

21 Indoor terrace

25 Mechanical

02 Market | Store

06 Community kitchen

10 Storage (refrigerated)

14 Storage (room temperature)

18 Storage

22 Kitchen

26 Plenum

03 Demonstration kitchen

07 Storage

11 Food processing facility

15 Storage (refrigerated)

19 Lounge

23 Storage (refrigerated)

04 Pre/post kitchen

08 Packaging

12 Loading

16 Open ofďŹ ce

20 three60 restaurant

24 Storage (room temperature)

20

02

01 11 15

Longitudinal section


Market store

Foyer | Galleries

three60 restaurant


clifton public library Location: Clifton, Ohio Duration: 6 weeks Type: Individual Project description: The intention of the project is to replace the existing branch library on the site with a library of roughly 25,000 sq. ft. The current existing library no longer meets the needs of the people in the area, so it is essential to create a larger library that can accommodate the needs of the surrounding community and students. My design primarily focuses on the incorporation of sustainable tactics by taking into account solar shading, natural ventilation, and the use of local and recycled materials such as steel and wood. Another main focus is the incorporation of technology and community spaces in order to enhance the library’s function.


Introduction of sun protection skin

Building + Skin

Introduction of skin 1

Introduction of skin 2

W N


Main circulation staircase

N


battery park chair Location: Battery Park, New York Duration: 4 weeks Type: Individual competition Project description: The PolyMORPH chair is designed not only to be an iconic image for Battery Park, but most importantly as an educational piece of furniture that raises awareness of material consumption by using upcycled and recycled materials. Unfortunately, New York City has become associated with high pollution levels, and it is lacking crucial trash disposal and recycling programs. Every day New Yorkers waste about 1800 tons of trash and sadly, many people are unaware of the damage this waste is causing to our planet. The PolyMORPH chair addresses these issues by demonstrating to New Yorkers and people all over the world about what can be produced from their waste. The way it accomplishes this is through its material usage: the mass of the chair itself is made out of upcycled plastics collected in the area, and the legs are made out of recycled steel.By using these materials, not only does the chair put use to the “waste” that is disposed of on a daily basis, but in doing so it provides a design that consciously responds to the prominent environmental issues that we all currently face. The PolyMORPH chair is designed to allow for maximum flexibility and to accommodate people of all ages. It is a table or stool in its default state that can be used by people for activities such as eating, reading, sitting, etc. The ability of the chair to fold back into itself allows it to be perfectly stackable.


Exploded Axon | Assembly


Upcycled plastic collected from daily New York “waste”. This ensures that New Yorkers become aware of the excessive material consumption in the city by demonstrating a growing concern for responsible and sustainable

Recycling steel saves seventy-five percent of the energy that would be used to create steel from raw materials. Recycling prevents excess waste while reducing energy usage, air pollution, and greenhouse emissions as compared to production from new materials.

Stackability


Chair composition


5 4 3 2 1 Transformation Stages


Battery Park : View 1

Battery Park : View 2


Assembly + Manufacturability B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8

S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8 S9

Chair components B1

B2

B3

B4

B5

B6

B7

B8 S1

S4

S7

S2

S5

S8

S3

S6

S9


westcott visitor’s center Location: Springfield, Ohio Duration: 4 weeks Architecture: Individual Master Planning: Team Project description: The restoration process of Frank Lloyd Wright’s Westcott House in Springfield, Ohio, spanned an additional half-mile of land, cleared for the purpose of worker housing. Once the restoration was complete, the worker housing was cleared and the land was left vacant, in need of redesign. Taking Frank Lloyd Wright’s design principles into consideration, we developed a schematic design that would commemorate the importance of The Westcott House and its site. An intensive study was conducted to fully understand Wright’s integration of building and site. In my proposal, The Visitor’s Center was designed with the purpose of educating visitors of the history of the house and site, the extensive restoration process, and Wright’s principles. In order to accomplish this, the materials selected for the Visitor’s Center focused primarily on vernacular design along with the contemporary adaptation of several sustainable design principles. Master planning team: Joshua Balaskas Juan Restrepo Zachary Vacovsky


Building + Roof membrane + Roof structure

Building + Roof structure

Roof structure

N

4

3

6

2

8

7

5 1

9

M

W

11

10

1. Entrance

7. Mechanical

2. Westcott Museum

8. Staff office

3. Outdoor terrace

9. Staff office

4. Education space

10. Staff lounge

5. Gathering space

M. Men’s restroom

6. Utility closet

W. Women’s restroom


N

N

The Westcott House + Master planning of adjacent lot of land

View from ower beds adjacent to Visitors Center

View from parking area

Entrance to Westcott Gardens


Transverse section 1

Transverse section 2


Transverse section 3

Transverse section 4


nyc hotel + skygarden Location: Manhattanville, New York Duration: 4 weeks Type: Team competition Project description: The once thriving area of Manhattanville, New York was well known for its rich inuence on the Jazz culture incorporating many important venues, one being The Cotton Club. Currently, this region of New York is largely made up of impoverished families due to the lack of jobs and thriving businesses. This New York Hotel and Skygarden Competition required the design of a structure that would help revitalize the area by introducing commerce, retail and tourism. In order to accomplish set goal, we developed an iconic design that would ultimately attract people to the area with the hopes of improving the district. The driving concept of the design was to create a skyscraper that would incorporate an internal street, derived from the intersecting 125th Street and Broadway. By doing this, the people within the building would be able to take full advantage of the New York skyline as well as other surrounding views. The internal street would additionally cause the occupants to experience the skyscraper through walking while observing, as opposed to restrictive circulation. What perhaps is more important is the incorporation of green spaces at each corner of the building, creating areas of intervention where people can sit and relax. Team:

Architectural Design: Elizabeth Gray Richard Mandimika Juan Restrepo


Core [ a ]

Diagrid structure [ b ]

Floor plates [ c ]

Driving concept : double helix derived from intersecting streets

[a]+[b]+[c]

[ a + b + c ] + curtain walls


Green space

Residential

Hotel

Commercial

Retail


Interior view of skygarden


360 degree views:

View 1

View 2

View 3

View 4

View 5

View 6

N

Exploded oor plates

Vertical skygarden wind deviation


Juan D. Restrepo Undergraduate Architecture Portfolio  

Juan D. Restrepo Undergraduate Architecture Portfolio Miami University 2013 Major: Architecture Minor: Urban Design email: restrejd@mia...