Page 1

CASE HOUSING

Boligforeningen PM Totalrenovering af boligkompleks


FRISK START I BRØNDERSLEV Boligforeningen PM formidler mere end 1000 boliger i Brønderslev. Heriblandt “afdeling 11”, som består af en række boligblokke placeret i en ældre bydel af Brønderslev. Ved hjælp af støtte fra Landsbyggefonden gennemgår afdelingen i årene 2009-2013 en totalrenovering, som skal være med til at tiltrække nye lejere til boligområdet. I årene efter årtusindskiftet var der fart på økonomien i Danmark og mange af PMs lejere fik derfor mulighed for at købe deres egen bolig. Det blev stadig mere vanskeligt for boligforeningen at finde lejere til de ældre røde blokke i den nordøstlige del af byen. Desuden var mange af lejlighederne små og indrettet efter halvfjerdsernes standard med flere mindre rum. Tomme lejligheder blev en stadig større udgift på boligforeningens budget, og man besluttede derfor at forsøge at vende udviklingen med en gennemgribende renovering. Der blev søgt om støtte hos Landsbyggefonden til at totalrenovere afdeling 11. I 2007 gav fonden deres tilsagn og arbejdet kunne gå i gang i 2009.

371 lejligheder blev til 265 Den fysiske forandring af afdeling 11 omfattede en total istandsættelse af afdelingens i alt 371 lejligheder for et beløb på 283 mio. kroner. Alt er blevet renoveret fra inderst til yderst. Lejlighederne er i dag topmoderne lyse boliger med nyt køkken og bad, og mange af dem er større end før. Antallet af lejligheder er samtidig blevet reduceret til nu 265 rummelige boliger.


Nichealtaner blev erstattet med udvendige altaner. Facaden er blevet renoveret og altanerne er samtidig blevet udskiftet. Før havde lejlighederne nichealtaner, som ved renoveringen blev lagt til boligarealet. I stedet fik bygningerne påsat udvendige altaner, som understøttes af søjler. Hi-Con har leveret altaner og søjler til byggeriet. Altanerne er i standardgrå højstyrkebeton og har en bredde på 2 meter. Længden varierer mellem 3 og 5 meter. Tykkelsen på altanerne varierer mellem kun 70 og 90 mm. Altanerne er monteret på en stålbjælke i bagkanten og understøttes af søjler. Alterne er monteret med værn af hærdet glas, som tillader mest muligt lys at trænge ind i boligen.

Helt nyt udtryk PMs boliger i afdeling 11 er placeret i byens nordøstlige del. I kvarteret, som også rummer en del parcelhuse, bor man tæt på byens svømmehal og skole. Boligblokkene blev bygget af boligforeningen PM i begyndelsen af halvfjerdserne. De før så massive røde blokke har i dag skiftet karakter til moderne udseende boliger. En del af lejlighederne har fået et større boligareal. Dels ved inddragelse af altaner, men også ved sammenlægning af lejligheder. Det er også planen, at uderummet skal renoveres, så hele området bliver mere åbent og indbydende.

En boligforening med historie En af byens mest betydningsfulde virksomheder: Pedershaab Maskinfabrik, har lagt navn til boligforeningen, som blev grundlagt umiddelbart før Anden Verdenskrig. Mange af boligforeningens lejere har gennem årene haft deres daglige arbejdsplads hos Pedershaab.


Ellehammersvej før renovering

Nye altaner giver facaden ny karakter og beboerne ekstra plads.


FAKTA OM AFDELING 11 Antal lejligheder: 265 Boligareal: 60-122 m2 /bolig Renoveringsperiode: 2009-2013 Budget 283 mio. kr. Bygherre: Boligforeningen PM Bygherrerådgiver: Kuben Rådgivende ingeniører: Niras Arkitekter: Hellstens Tegnestue


The innovative potentials of High Performance Concrete are very high – and in the future you will see many new applications in this wonderful construction material. However - unlocking the potentials requires a new and open minded cooperation and network between the partners in the industry – developers, architects, engineers, contractors, manufacturers, clients and end-users. We invite everybody to join forces in exploring the future potentials of High Performance Concrete.

WW W. HI -CO N . CO M

Nye altaner hos boligforeningen PMs afdeling 11.  

Ved totalrenoveringen af boligforeningen PMs afdeling 11 blev nichealtanerne erstattet af nye udvendige Hi-Con altaner af højstyrkebeton.

Advertisement