Issuu on Google+

Julia Tanum Arria Selected Works: 2008-2011


Julia Tanum Arria Selected Works: 2008-2011


1

48-53

46-47 40-45

38-39

34-37

30-33

22-29

14-21

2-13

Table Of Contents


Sanctuary : Indulgence of the Spiritual and Physical Senses Professor Karen Lange Fifth Year Thesis Project

2

2010-2011


Abstract:

3

The modern way of living for most Americans involves 40-80 hours a week of stressful work, unhealthy living conditions, poor eating habits, and health problems that arise from this lifestyle. Oblivious and accustom to the toxins that we put in our bodies and our buildings, we have become out of touch with the environment and our health. In turn, humans live in a constant state of stress; stress on the body, mind and stress put on the natural environment. There is a need for a place of sanctuary, where one can go to relieve stress and help heal the mind and body. While researching affective environments for counteracting stress, I was lead to designing a saltwater bathhouse including space for practicing alternative methods of healing. It will become a place for relaxation, meditation, and health. By exploring the meaning of sanctuary, in a non-religious context, and thinking of water as the medium for healing, this space becomes an escape from the toxic and stressful environments that surround us, and a place to gain a new perspective on the daily problems of life. In contrast, the location of this wellness facility is located on the totally toxic site of an oil spill. Building on the site of an oil spill requires one to address the connection to the history of site, while moving forward in a new direction. The contamination of the groundwater on the site posed a problem for the bathhouse, which is why I chose to take advantage of the saltwater from the ocean below. This Sanctuary provides a clean and healthy environment for the people of Avila Beach to exercise, heal, meditate, and reflect on the long history of the site.


Site: Chevron Tank Farm, Avila Beach, CA

View from site History Located on the beautiful bluff between Avila Beach and Pirate’s Cove, is Fossil Point, a 95-acre property also known as the Chevron Tank Farm. From 1914 to 1997 Chevron (formerly Unocal, and formerly Union Oil Co.) used this site as an oil tank farm, pumping 2 million gallons of oil every day through the site to the pier in Avila Beach, coming from Santa Maria and San Joaquin Valley oil fields. In fact, in the early 1900s Avila Beach was the largest crude oil port in the world.To get the oil from the tank farm on the bluff to the pier in Avila, required about 2 miles of underground pipelines, which ran under the town’s main beach front street. Consequently, these pipelines caused a world of trouble, and eventually destroyed the beach-front town of Avila. In 1989 when a local worker was digging foundations in a site at Avila, it was found that these oil pipeline had been leaking large unknown amounts of crude underground for decades. This leak, estimated to be 400,000 gallons of petroleum product, contaminated the main underground water plume which is only 7 feet below the ground in Avila Beach. It was devastating to the environment, so much that the discovery eventually lead to the complete clean-up, demolishing and renewal of this small beach town. Unocal disposed of 200,000 tons of dirt and sand from Avila Beach, and replacing the sand with “matching grain” sand from clean Guadalupe Dunes.When the excavation and “cleanup” was finished in 2000, the rebuilding of the beachfront

4

Rust textures on site

began. Now, in 2010, one can walk the streets of Avila Beach and would never know this happened. The whole beach front street is completely brand new—even the sand on the beach. Unlike the new city of Avila, the site of the 95-acre Tank Farm has not changed much since 1997 when Unocal stopped all operations and removed the oil tanks. This 95 acre bluff has some of the most beautiful views on the central coast, but it is fenced off with barbed-wire, and essentially abandoned. The ground, as well as the groundwater, is still considered to be contaminated by the leaked oil.


5


6

1/8”=1’-0” Physical Section Model


7


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

STAFF/ CLEANING

FLOWER BATH

STEAM ROOM UP

LOUNGE ATRIUM /POOL COLD

MASSAGE

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

WOMEN

MEN

HOT BATH

STEAM

MEDITATION ROOM

INDOOR/OUTDOOR POOL

SAUNA

WARM POOL

FOLD-UP GLASS WALLS

UP

WARM POOL

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

WATERFALL

POOL

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

L evel One Floor Plan: P ools & Spa

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT ENTRY

STORAGE/ CHANGING

ATRIUM

INDOOR LOUNGE

JUICE BAR

OPEN OFFICES

WATERFALL

GREEN ROOF YOGA STUDIO

8

L evel Two Floor Plan: Entry L evel

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

RECEPTION DN

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT


OUTDOOR WORKOUT SPACE

ATRIUM WATERFALL

LAP POOL

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

GREEN ROOF

L evel Three Floor Plan: Green Roof PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

9

Section


10


11


12


13


“ArchiCafe” + Dean’s Office Addition

14

Spring 2010, Professor Jonathan Reich


V iew

from

D ex ter L awn

E xisting B uilding S tructure

This project is located at the Architecture Building on Cal Poly campus, in San Luis Obispo. The concept was to remodel the current Dean’s offices into a cafe and gallery for all students to enjoy, and to bring life to Dexter Lawn. In order to achieve this, the Dean’s offices would be relocated into a new addition which I designed across the sidewalk, attached to the Engineering Building. This would also bring handicapped accessibility to that end of the Engineering Building, which is also a dead area. The staff and the students would benefit greatly from this project and the cafe would provide food and drinks to everyone, even during the late evening. The gallery would provide extra critique space, and the ability to open up the gallery into the cafe would provide extra exposure to the public. In addition to that, the walls in the gallery have the ability to completely unfold, so exhibitions can spill out onto the sidewalks, inviting people in, as well as the nice weather of San Luis Obispo. The Dean’s addition also provides a small, more permanent, gallery space on the first level, to also work as a meeting room for events.

15

D ean ’ s A ddition S ite


COURT

209

55 SF

209

69 SF

208

163 SF

918 SF

208

244 SF

0050020800

CAD #005-0_0208-00

0050020900

CAD #005-0_0209-00

0050E20100

0050S20100 CAD #005-0_S201-00

210 SF

227 0050022700

CAD #005-0_0227-00

227

189 SF

CAD #005-0_E201-00

glass wall

sTorage

folding

View of Cafe from plaza

gallery/assmebly/ TeChing

sliding walls

fold-UP

glass wall

serving/PreP

Cafe UPPer deCk

lower deCk

C afe + D ean ’ s A ddition

mUlTi PUrP.room

aTriUm

Caed develoPmenT offiCes

N elev.

Cafe Interior Space

Site Plan

w/

Floor Plans NOT TO SCALE

139

48 SF 139A

139A

02100139A0

CAD #021-0_0139-0A

138

138

1,068 SF

136E

CAD #021-0_0136-0D

136D

136C

183 SF

02100136D0

106 SF

CAD #021-0_0138-00

02100136C0

CAD #021-0_0136-0C

16

136C

136E

136D

146A

0210013800

02100136F0 CAD #021-0_0136-0F

02100136E0

CAD #021-0_0136-0E

146B


17

Atrium in Dean’s addition, looking out at cafe


18


19


20


21


J. Craig Venter Institute­— Synthetic Biology & Bio-Energy Facilit y

22

Professional Studio at ZGF Architecture, Los Angeles, CA, Fall 2009 Group Members: Corey Kawamoto, Sandra Kovacs, and Julia Arria


23

This project consisted of an enormous program for the J. Craig Ventor Institute. We spent the whole quarter going through every process that the ZGF Architecture firm goes through in a real project. What is shown here is just a small sample of the work that we did over the quarter. For our professor we produced an 80-page documentation book of our work. Our process consisted of precedent studies, extensive site analysis, schematic design, massing models, full set of construction documents, consulting with a structural engineer, LEED research, specifying materials, detail drawings, renderings, two physical models and much more. The main spaces of the J. Craig Venter Institute consist of the wet research labs and digital biology labs. Along with the appropriate support spaces for these facilities, we were asked to include administrative offices, common areas for the building occupants, and on-site parking. In total, the building area totaled around 100,000 square feet. Our site is located north of the USC Health Science Campus, and is adjacent to the Zilkha Neurogenetic Institute on the same block. The most significant aspect of the site is a 30-foot elevation change from the south to the northwest. To begin our design, we created 15 concept models and diagrams that respond to the site. Among the many ideas that we came up with, the more successful ones responded to the site topography and external site circulation, as well as a scheme with a small building footprint to create on-site green space. The building is programmed into two wings, one on the north for the wet research labs, and the western wing for the digital biology labs. We also designed the building to have a small footprint to maximize the open green space at the ground level.


S outh S ection 窶年 ot T o S cale

24

W est S ection 窶年 ot T o S cale


AC

AB

AA

S ite P l an 窶年 ot T o S cale

N orth E levation

W est E levation

E ast E levation

25

S outh E levation


26

Floor Plans

1

3

2

4


7

6

8

27

5


28


29


Fisker Auto Design Center,

30

Professor Jim Doerfler, Spring 2009

Santa Monica, CA


31


Level 1

Level 2

Level 3

Level 4

Level 5

32

Level 6


33

Section Model


34

Fall 2008 Studio Work— Professor Terry Hargrave


35


36


37


This quarter, our studio designed and built a life-sized sculptural pair of wings. We then exhibited the wings at the local farmer’s market, and sold them in order to raise money for the Red Cross efforts in Haiti. The idea of making a pair of wings fascinated me, and I knew I wanted to explore all my options. I started by doing some study sketches with charcoal of non realistic figures. I then progressed to build study models based on some of my favorite drawings. I found out later after trial and error that my study models were hard to build in real life scale with pieces of wood, and I came up with a system of connections which create many different triangles, as well as forming a 3-D volume. I used Redwood, steel bolts, and hemp twine as my materials. The wings are separate from each other so they can be moved around in different positions and more flexible.

38

Wings Project, Professor Jonathan Reich, Winter 2010


39


“Verdigris” Stair Project Professor Jonathan Reich

40

Winter 2010


41

Located at the Architecture Building on Cal Poly San Luis Obispo’s campus, this stair proposal is a long awaited connection wwBus sitiorum exerum fuga. Minctem facea as debis et quiaesc idendem volorem poriae optae doluptaqui con porem ad que volorepudam voluptur, comnime ndandisitiis dolut elendae non con nus ariate net reptate stibus moluptatiis quas doluptibus eniet endem ut oditiae.


Site Analysis

42

This site is a great place for a much needed stair connecting to the 2nd floor of the architecture building. From observing the site I realized there is also another path of travel from that ar ea, down to the first floor of the building. By adding a bridge to the landing on the existing stair, it gives way to more seating areas and options for the user. The bike racks also mean there is a lot of bicycle traffic through these two buildings, which should not be interrupted. In addition to that, this small site between two buildings does not have much need for shade, since the sun mainly hits in the morning and the late afternoon, because of the shadow of the education building.


Materials As basis of my design, the weathered copper brings bright color and attention to the stair, and helps create a focal point. On all the areas where one walks, The surface is rough metal. the structure of the seating is made with thick perforated metal, which lets light through. Where people sit, there is a layer of wood for a more comfortable setting.

Roof Detail

43

The structure of the copper is mainly wood 2x4’s. This structure is seperate from the structure of the stair, to avoid corrosion of the steel from the copper. The copper structure is also bolted to the concrete walls of the architecture building.


Bridge Section The structure holding up the bridge is made of ‘T’ beams that are welded together, which are then bolted to existing concrete wall. Two channel beams are then bolted to that structure, to cantilever out to the stair landing.

Large step Structure

44

for the large seating steps i am using a bent wideflange beam, which hooks onto the main structure.


45


Vellum Furniture Competition Entry

46

Fall 2010, Professor Karen Lange


47


48

Studio 400 Book Show Installation


49

Winter 2011, Professor Karen Lange


50


51


52

15 Miles of String


53


Thank you


Julia Arria's Architecture Portfolio