Page 1

rescandell - el bloc d'aula

ELS TEXTOS ALS BLOCS D'AULA 1. QUALITATS DEL PDF Treballar amb fitxer de text tipus PDF ens permet: ◦ treballar amb uns textos més controlats, ◦ que no canvien de forma amb la seua manipulació. A més de ◦ ser lleugers, ◦ ràpids d'obrir-se, ◦ un format molt generalitzat ique ◦ presenten una acabat molt estètic i clar. Treballar amb pdf ens permetra no haver de patir per si es demaqueten (desestructuren) durant el procés d'unió.

2. CREAR O TRANSFORMAR EN PDFS El sistema més eficient per crear un arxiu pdf és des de el Writer de la suite Open Office. Tant si es tracta d'un fitxer ODT, com si és un DOC/DOCX, només ens cal obrir-lo i exportar-lo com a PDF. Així, si tenim material previ fet en els formats esmentats, els podem anar actualitzant.

Així mateix podem fer des de l'Impress, cosa que ens permetrà converir presentacions en PDF o treballar-hi com si d'un editor de PDFs es tractés. Fixe'm-nos que aporta als textos el format de pantalla que és el que cada vegada més s'ajusta als usos habituals.

1/9


rescandell - el bloc d'aula

3. DONEM FORMA AL NOSTRE TEXT Anem a fer el nostre text a partir d'una presentació. Ho farem amb el programa de presentacions Impress de l'Open Office

Allí triem una presentació buida

I un disseny per a la presetació que servirà per donar uniformitat.

2/9


rescandell - el bloc d'aula

I continuem configurant les transicions. En el nostre cas, cap, ja que busquem fer un text.

A partir d'aquí entrarem a l'espai de treball de l'editor de presentacions amb els recursos i menús habituals. Manual 1. Manual 2.  Provem de: • Canviar el fons • Inserir text directament i des dels quadres de text • Modificar el caracters (tipus de lletra, ombres...) • Inserir una graella • Fer una diapositiva de portada amb un títol especial: la tapa • Inserir algunes imatges, tot i que ho ampliarem en una propera sessió • Crear un peu de pàgina o inserir el logo de la revist o el seu nom de manera que passe a totes les diapositives-pàgines • Canviar el disseny des de dins mateix de l'editor • Duplicar diapositives per tal de conservar-ne l'estructura Un cop hem fet el nostre text l'exportem a PDF. Cas de fer un text col·laboratiu tipus revista caldrà definir l'estil de diapositiva (disseny+tipus de lletra) per tal que les diverses aportacions tinguen el mateix aspecte global, el mateix estil.

3/9


rescandell - el bloc d'aula

4. UNIR PDFS EN UN DE SOL L'aplicació en línia PDFHAMMER ens permet unir diversos arxiu pdf en un de sol. 1. A la part superior esquerrra entrem els diversos pdfs que han de formar la revista 2. A la part inferior central tenim les fletxes per reordenar les pàgines de la rvista (dels pdfs) i esborrar les sobreres. 3. Finalment, a la part inferior dreta tenim d'on baixar el pdf resultant

ATENCIÓ:recordemque si treballem des de l'aula, des d'una mateixa adreça IP, és molt possible que, si ho fan diversos ordinador al mateix temps, només es puga fer a un ritme lent o, fins i tot, que fins que alguns no hauran acabat no donarà pas a concloure als altres. En principi, a l'aula, la funció de relligar els diversos pdfs només la fa un grup que s'encarrega d'aquesta tasca específica (les diverses tasques periodístiques són repartides i rotatòries entre els grups que formenel consell de redacció). Es per tant més funcional no fer servir els mateixos aplicatius en línia de forma simultània per evitar embusos. Perevitar les volubilitats dels recursos en línia tenim alguns petits programes gratuïts que també fan la mateixa funció. El PDFMerge és una bona prova d'aquest tipus de programa. El podem baixar, per exemple de Softonic. Comproveu que té una interfície molt senzilla.

4/9


rescandell - el bloc d'aula

Un altre programa semblant el PDF Split Merge que també podem trobar al següent enllaç de Softonic per baixar-lo.

5. PREPARAR ELS TEXTOS PER ALS ESPAIS WEB Fins ara hem treballat en local, però ara es tracta de passar a publicar, de fer el nostre text embedible en els diversos esapis web de forma fàcil i productiva, comunicativament parlant. Hi ha diversos aplicatius per fer la conversió. D'entre els més utilitzats, l'SCRIBD i l'ISSUU. La forma de treball és molt simple: 5/9


rescandell - el bloc d'aula

Provem primer amb l'Scribd. Ens regitrem i entrem de la forma habitual. La primera acció que farem serà pujar el nostre arxiu PDF des de “Publish” que ens obrirà la carpeta on tinguem el tinguem guardat.

I esperem que es carregue. Un cop acabat el procés, anem a l'apartat on hi ha els docuemts que hi hem penjat des de “My Docs”.

Si triem algun document dels ja existents, el podem editar i complementar o modificar la seua configuració incial. El podem fer públic o privat i definir quin tipus de llicència li assignem.

6/9


rescandell - el bloc d'aula

I acabar de configurar aspectes com donar permís per tal que es puga descarregar o imprimir per altres persones, a més de nosaltres.

Finalment aconseguirem el seu embed per poder-lo afegir al nostre bloc, per exemple. Des de “Saher & Embed” podem dir el paràmetres qe volem.

7/9


rescandell - el bloc d'aula

Des de l'aplicatiu de l'ISSUU el procés és força similar. En regitrem i identifiquem. Ja tenim la possibilitat de pujar el noste document des de “Upload document””.

I, un cop pujat (no deixeu en blanc cap camp o no us el deixarà pujar) anem a “My Library” que ens mostrarà un llistat dels nostres arxius ja pujats i tot un seguit de menús per gestionar-los.

Si triem un document ens donarà l'opció de configurar el seu embed.

8/9


rescandell - el bloc d'aula

6. PASSAR DE PDF A WORD Pot ser interessant en alguna ocasió fer el camí invers: passar un PDF a format DOC. Hi ha algunes aplicacions en línia que ho fan bastant bé en funció dels documents de partida. Un d'ells és el PDFTOWORD.

9/9

Bloc i text  

Els textos disn dels blocs d'aula

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you