Page 1

Rechtstreeks Verenigingsblad der Juridische Studenten Vereniging te Utrecht, jaargang 2013/2014, Nr. 4

s r e m o ‘s Z et erview m e t in f ie s c Exclu r de Fran u o T r u e direct

Interview

WK voetbal

Column

Directeur Tour de France

In perspectief

Festivaltickets

pagina 12-13

pagina 10-11

pagina 26-27

pagina 30

Weet waar je koopt

Sam Spaan

1


Inhoudsopgave Rechtstreeks | Inhoudsopgave

Voorwoord |

4

Voorwoord bestuur |

7

Festivalagenda |

8

WK voetbal in perspectief |

10

‘s Zomers

Interview met Christian Prudhomme | 12 REBO-Carrièredag |

15

Kleding uit Bangladesh |

16

Fotopagina Ledenborrel VII |

18

Fotopagina Kroeglezing |

19

Op vakantie: hoe ben je verzekerd? | 20 Toeristisch Utrecht |

22

Fotopagina Strafmaat |

25

Festivaltickets: weet waar je koopt | 26 Uitgelicht: feestcommissie |

28

Column Sam Spaan |

30

COLOFON Redactie Janne Nierop Marjolein Pleij Sam Spaan Hugo Rasch Gianna Hendriks

2

Postadres Jansveld 44 3512 BH Utrecht 030 - 2400811 bestuur@jsvu.nl Website www.jsvu.nl

E-mail rechtstreeks@jsvu.nl Auteursrecht Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder toestemming van de auteurs.

3


Rechtstreeks | Voorwoord

Rechtstreeks | 2013-2014

Sam

VOORWOORD

Gianna

Beste lezers, Wat gaat de tijd toch snel! Het voelt als de dag van gisteren dat we onze eerste vergadering hadden als nieuwe Rechtstreekcommissie. Nu is hier alweer de aller laatste editie. Hierna kunnen we uitkijken naar de zomer. Vakantie, zon, festivals en vooral geen colleges meer! Dat vonden wij dan ook een bijpassend thema voor de laatste Rechtstreeks van dit jaar. Gianna heeft alle leuke festivals en evenementen voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet waar je heen moet deze zomer. Als je dan hebt besloten om voor een festival een kaartje te kopen, lees dan eerst het stuk over het kopen van tickets. Dan weet je via welke websites je wel en niet je tickets moet kopen. Bij zomer horen natuurlijk nieuwe kleren. Niet iedereen is zich ervan bewust waar en hoe deze kleren gemaakt worden. Hierover gaat het stuk ‘Kleding uit Bangladesh’. Ook bij deze Rechtstreeks kan een interview niet ontbreken. Dit keer was de directeur van de Tour de France degene die onderworpen werd aan de vragen van Gianna. Sam en Hugo hebben zich verdiept in de locatie van het WK voetbal. Naast de stukken die bij het thema passen vind je ook de gebruikelijke fotopagina’s en een verslag van de REBO Carrièredag.

“Adieu, toedeloe, bye-bye, vaarwel. Adios amigos, fijne vakantie, tot snel!”

zorgde er met haar preciesie voor dat alles er altijd tot in de puntjes verzorgd uit zag. Haar kennissenkring leverden veel toffe interviews op. InDesignen kan ze ontzettend goed. Met haar geduld viel het resultaat nooit tegen.

maakte ons met zijn droge opmerkingen heel vaak aan het lachen, vaak zonder dat hij het zelf door had. De column was bij Sam in goede handen. Keer op keer bezorgde hij ons (en hopelijk jullie) de slappe lach.

Hugo

had vaak pech met z’n fiets, waardoor hij net ietsje later aanschoof bij de vergaderingen. Ondanks dat was hij niet te missen op onze wekelijkse bijeenkomsten, want waar Hugo is, daar is gezelligheid!

Janne

Marjolein

is de duizendpoot van de commissie. Niets is haar vreemd. Wanneer we even in paniek waren, was Marjolein degene die kalm oplossingen aandroeg.

was een super relaxte voorzitter, die er op het juiste moment voor zorgde dat alles op tijd af was. Ze is altijd heel open en eerlijk. En bovendien heel gezellig, behalve als haar computer er net op de InDesigndag mee kapt... Maar zelfs dat mocht de pret niet drukken, want Janne geeft nooit op.

Wij hebben dit afgelopen jaar met veel plezier de Rechtstreeks gemaakt, ondanks de stress voor de deadlines. Dankzij alle gezellige commissieleden en de begeleiding van het bestuur hadden we dit niet willen missen! Namens de rechtstreekscommissie, Janne Nierop voorzitter Rechtstreekscommissie 2013-2014

RECHTSTREEKS 2013-2014

4

5


Rechtstreeks | Voorwoord Rechtstreeks | Voorwoord bestuur

Zo!

“Morgen maak ik weer het verschil!” Juliana Jonker, cursist OSR, hecht meer waarde aan praktijkgerichte cursussen en trainingen

VOORWOORD BESTUUR Beste leden, Met de zomervakantie in het vooruitzicht presenteert de Rechtstreekscommissie bij dezen de vierde en laatste editie van dit studiejaar! De tijd is voorbij gevlogen. Nu het einde voor het 46e bestuur in zicht is, werd het tijd om het 47e kandidaatsbestuur aan de leden van de JSVU bekend te maken. Gehuld in oranje leeuwenpakken stonden zeven enthousiaste JSVU’ers tijdens de ledenborrel van 28 mei te trappelen om onthuld te worden aan de leden. Zij hebben de eer om vanaf september een jaar lang de vereniging besturen! Het volgende bestuur kan natuurlijk ook niet zonder commissieleden: daarom is de JSVU ook komend jaar weer op zoek naar enthousiaste rechtenstudenten! Wil jij ervaring op doen naast je studie en een gezellige tijd beleven bij de JSVU? Houd de website en facebook in de gaten of neem contact op met het bestuur voor meer informatie! De maand mei werd door de inzet van de commissies van de JSVU ingevuld met verschillende carrière gerelateerde activiteiten. Zo organiseerde de symposiumcommissie op 7 mei een gezellige kroeglezing in hartje Utrecht. Op deze avond kwam een aantal oud JSVU leden aan het woord om iets te vertellen over het carrièrepad dat zij hebben bewandeld. De REBO Carrièredag was tevens een groot succes. Op vrijdag 23 mei hebben studenten van de Faculteit REBO op multidisciplinaire wijze kennis kunnen maken met verschillende bedrijven. De dag werd geopend door global brand manager Gijs Swinkels. Hij gaf ons een kijkje in het reilen en zeilen van familiebedrijf Bavaria. Vervolgens kregen studenten de mogelijkheid om twee verschillende workshops van bedrijven te volgen. De dag werd afgesloten met een gezellige borrel in de binnentuin van de Pietershof. Hoewel de meeste activiteiten van de JSVU inmiddels plaats hebben gevonden, is het studiejaar natuurlijk nog niet voorbij. Samen met de studieverenigingen ECU ’92 en sv Perikles organiseert de JSVU nog een spetterend eindfeest met het thema ‘Moulin Rouge’. Wil jij het studiejaar knallend afsluiten? Kom dan op donderdag 3 juli naar het REBO-feest in Club Poema! Deze keer staat de Rechtstreeks volledig in het teken van de zomer. In deze zonnige maanden zullen een hoop studenten hun vrije tijd besteden aan het WK-voetbal, feestjes, festivals, vakanties, winkelen en ga zo maar door. De Rechtstreekscommissie heeft een juridische blik geworpen op deze zomerse activiteiten met artikelen over onder andere het WK-voetbal, de betrouwbaarheid van websites voor festivaltickets en het goed verzekerd op vakantie gaan: laat die zomermaanden maar komen! Met het verschijnen van deze laatste editie wil ik de leden van de Rechtstreekscommissie namens het gehele bestuur complimenteren met het prachtige werk dat zij hebben afgeleverd. Zij hebben dit jaar gezorgd voor originele interviews, grappige fotopagina’s, kwalitatieve artikelen en nog veel meer: hartelijk dank voor jullie inzet!

MET RECHT MEER WAARDE

6

OSR.NL

Juliana kan voor haar cliënten het verschil maken, want zij kent de meerwaarde van praktijkgerichte cursussen en trainingen. De docenten van OSR komen uit de praktijk en herkennen uw vragen. Cursisten kunnen eigen cases inbrengen die gezamenlijk worden besproken. Hierdoor kunnen zij de opgedane kennis direct toepassen. Wij maken dit mogelijk door een kleinschalige aanpak: maximaal 30 deelnemers per cursus en 15 per training. Bovendien spelen wij voortdurend in op de ontwikkelingen van de rechtspraktijk. Als wetgeving wordt aangepast, ziet u dit direct terug in ons cursusaanbod. Hecht u ook meer waarde aan praktijkgerichte cursussen en trainingen? Kijk dan op osr.nl of bel 030 - 231 53 14.

Namens het 46e bestuur, Eva Bindels h.t. Praeses der JSVU

7


Rechtstreeks | Festival-agenda

Uit-agenda Wat betreft festivals zie je door de bomen het bos niet meer. Reden des te meer om de vetste festivals in Utrecht en omstreken eens op een rijtje te zetten.

Awakenings

Back to the future

Rechtstreeks | Uit-agenda

De kaarten voor zaterdag zijn (officieel) al uitverkocht, maar voor zondag zijn er nog enkele kaarten te krijgen.

Back to the future

Waar: recreatiegebied Spaarnwoude, Amsterdam Wanneer: zaterdag 28 en zondag 29 juni 2014 Zie: awakenings.nl

Ultrasonic festival

Trek je hipsteroutfit aan, vergeet je beste humeur niet en ga los op de vetste beats!

Dit jaar viert Ultrasonic haar derde verjaardig. Verwacht de beste techno, house, hardstyle, trance, club en eclectische beats van de beste namen op maarliefst zes verschillende podia!

Door: Gianna Hendriks t Tip van de redactie: de goedkoopste, meest geslaagde festivaloutfits scoor je op Boohoo. com. Je vindt op Boohoo zelfs een aparte festivalafdeling! t

Als er een technofeestje is deze zomer waar je 茅cht bij moet zijn, dan is het wel Back to the Future. Niet louter omdat internationale topartiesten de podia met de nieuwste talenten delen, maar ook omdat er naast de dansvloer veel valt te ontdekken: kunst, kennis en vermaak.

Best kept secret Nu is het geen geheimpje meer: hier m贸et je echt bij zijn. Indie, folk, hiphop, trap, rock, electronica: voor ieder wat wils. De organisatie heeft lekker en gezond eten en drinken zo hoog in het vaandel dat er zelfs een food line-up is! Gaat dat zien!

Waar: Maarsseveense Plassen, Utrecht Wanneer: zaterdag 26 juli 2014 Zie: ultrasonic.nl

Smeerboel festival Op Smeerboel kan en mag alles! Trek je grapjurk uit de kast of steek jezelf in je lolbroek. Niets is op Smeerboel te gek!

Goed om te weten: de hele dag door kan men gratis gemeentepils nuttigen. Kijk: deze organisatie heeft ons begrepen! Waar: Het Twiske, Amsterdam Wanneer: zaterdag 26 juli 2014 Zie: backtothefuture.nl

Waar: Utrecht Wanneer: zaterdag 13 september 2014 Zie: smeerboel.com

Waar: Beekse Bergen, Hilvarenbeek Wanneer: vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 juni 2014 Zie: bestkeptsecret.nl

8

9


Rechtstreeks | Wereldkampioenschap

Door Hugo Rasch en Sam Spaan

Het WK in perspectief

Binnenkort begint weer een van de grootste sportevenementen: het WK Voetbal in Brazilië. De Oranjekoorts stijgt. Verschillende biermerken proberen het oranjegevoel te exploiteren en de selecties van de deelnemende landen zijn na lang wachten eindelijk bekend. Het WK lijkt vrijwel altijd een vanzelfsprekende verenigde gebeurtenis te zijn, waarbij iedereen eensgezind zijn of haar land support. In Brazilië zelf is dat ook het geval, alleen zijn niet alle Brazilianen blij met het WK en daar is genoeg reden toe. Het WK in Brazilië kent een chaotische aanloop. Verschillende meldingen van ongevallen bij de bouw van WK-stadions hebben de revue gepasseerd. Ook waren er veel demonstraties in het nieuws die zich richtten tegen het WK voetbal. Deze twee voorvallen kunnen niet geheel los van elkaar worden gezien; de demonstraties vinden deels plaats vanwege de problematiek rondom de arbeidsomstandigheden. We zullen deze twee praktijken verder analyseren en het verband daartussen aantonen.

Stadions

“Natuurlijk betreurde FIFA de doden...” 10

In de media komt het ene na het andere bericht over een dode bij het bouwen of renoveren van de stadions in Brazilië. Het bekendste geval is de bouwkraan in het stadion van voetbalclub Corinthians, Itaquero, die omviel en twee dodelijke gevallen veroorzaakte.1 Naast maatschappelijke verontwaardiging zorgde dit ongeval ook voor onrust bij de FIFA. Natuurlijk betreurde de FIFA de doden, maar de voetbalbond baalde van de vertraging van de bouw van het stadi-

Rechtstreeks | Wereldkampioenschap on die werd veroorzaakt. Daardoor kwam er meer werkdruk op de arbeiders, wat uiteraard niet ten goede kwam aan de arbeidsomstandigheden. Michel Riemersma sprak op de website van de FNV van een vicieuze cirkel. Op de dodelijke ongevallen die hebben plaatsgevonden, volgen stakingen. Die stakingen zorgen weer voor vertragingen die op hun beurt door de werkgevers worden opgelost door de werknemers harder, onder dezelfde onveilige arbeidsomstandigheden, te laten werken.2 Echter is dit allemaal geen gehele nieuwe gang van zaken bij de organisatie van wereldwijde sportevenementen. De bouw van stadions in Qatar gaat gepaard met veel doden, terwijl het WK daar pas in 2022 plaats gaat vinden. In China (Olympische spelen van 2008) en Zuid-Afrika (WK Voetbal van 2010) waren dezelfde geluiden over schendingen van arbeidsrechten te horen. Het is voor het gastland echter niet altijd even makkelijk om de arbeidsrechten te kunnen waarborgen wanneer men een evenement als het WK organiseert. De FIFA verwacht namelijk volledige toewijding en gehoorzaamheid van het gastland. Het op tijd afronden van de stadions is een must. De voetbalbond zet dan ook de aannemers onder grote druk om door te werken, waardoor er dus regelmatig een schending van het arbeidsrecht plaatsvindt. De bouw van de stadions is één van de toestanden rondom de organisatie van het WK die een voedingsbodem creëert voor de demonstraties in Brazilië.

veel Brazilianen niet blij te zijn met het WK in eigen land. Het feit dat veel Brazilianen niet stonden te juichen om een WK in hun land, is niet zo verwonderlijk, aangezien er heel wat sociale problemen spelen in Brazilië. Aanleiding tot de eerste rellen was de verhoging van de kosten voor het openbaar vervoer. Dat lijkt meer een binnenlands probleem, maar het kan niet los worden gezien van het aanstaande WK. Naar schatting gaat het WK Brazilië negen miljard euro kosten. De Braziliaanse demonstranten menen dat dit geld beter kan worden besteed aan het oplossen van binnenlandse problemen, zoals het onderwijs en het openbaar vervoer.

Toekomst Dat er in de toekomst meer aandacht moet worden besteed aan de arbeidsomstandigheden bij de organistie van een mondiaal sportevenemt is duidelijk. Zo zou de FIFA hierin het voortouw kunnen nemen door strengere eisen te stellen aan het organiserende land en hier ook strenger toezicht op te houden. In hoeverre dit daadwerkelijk ook gebeurt, is nog de vraag, aangezien Sepp Blatter (78), voorzitter van de FIFA, zich wederom kandidaat heeft gesteld voor nog een ambtstermijn van 4 jaar. De man die vaak in een adem wordt genoemd met het woord ‘corruptie’ heeft laten zien op dit gebied erg conservatief te zijn. Het is dus nog maar de vraag of er onder zijn leiding gezorgd kan worden voor betere arbeidsomstandigheden.

Demonstraties De afgelopen maanden hebben vanwege het aanstaande WK de nodige rellen plaatsgevonden in verschillende Braziliaanse steden. Brazilië staat bekend om zijn voetbalgekke bevolking. Toch blijken

1

http://nos.nl/artikel/634937-werk-wkstadion-sao-paulo-hervat.html

2

http://www.fnv.nl/site/media/pdf/101590/factsheet-wk-2014-arbeidsrechten

11


| Interview RechtstreeksRechtstreeks | Interview met Christian Prudhomme

Rechtstreeks | Interview

Volgend jaar vindt de Grand Départ van de Tour de France plaats in Utrecht. De eerste etappe van de Ronde van Frankrijk zal finishen bij Neeltje Jans in Zeeland. De dag voordat dat nieuws officieel bekend werd, sprak ik met Christian Prudhomme, de huidige directeur van de Tour de France, over Utrecht, fietsen, geldend recht binnen (en buiten) de ronde en het belang van studenten. Prudhomme ontving vanuit de handen van de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk een onderscheiding en is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn uitzonderlijke persoonlijke bijdrage aan de relaties tussen Nederland en Frankrijk, de uitstraling van Nederland in Europa en het bevorderen van sport en sportiviteit in het bijzonder onder jongeren en aankomende talenten. Het is de Tour de France, waarom het buitenland? Als je wereldwijde bekendheid wilt voor je evenement heb je drie opties. Allereerst bekende renners, maar dat hebben wij natuurlijk niet geheel in handen. Daarnaast heb je de media - de Tour wordt uigezonden in negentig landen. En tot slot kun je starten in het buitenland. Een Grand Départ in het buitenland is overigens niets nieuws. Sterker nog: de eerste Grand Départ in Amsterdam was al (!) in 1954. De start in Utrecht is straks de 21e start buiten Frankrijk.

Christian Prudhomme DIRECTEUR van de TOUR DE FRANCE Door: Gianna Hendriks 12

Als je wilt dat je ronde bekendheid krijgt, moet je naar het buitenland en heb je buitenlandse kampioenen nodig. De start in Utrecht volgend jaar is de zesde keer dat we in Nederland starten. Het is niet voor niets dat wij Nederland het land van la petite reine – de fiets - noemen: buiten Frankrijk is dit het land waar we het vaakst zijn gestart. Waarom Utrecht volgend jaar? Als we in het buitenland op zoek gaan naar een goede plek om te starten zoeken we naar passie. In Frankrijk is de Tour de France een gewoonte, het is niets speciaals want het vindt ieder jaar plaats. In het buitenland is men veel gepassioneerder.

In Utrecht zie je overal fietsen. Daar gaat ons Franse fietshart sneller van kloppen. Daarnaast zijn er veel studenten in Utrecht. Voor ons heel erg belangrijk. Wielrennen is voor veel mensen een sport van het verleden. Het wordt niet vaak betiteld als hip. Daar willen wij uiteraard verandering in brengen. Vandaar dat Utrecht ons als studentenstad enorm aanspreekt. In verschillende landen heb je te maken met verschillende rechtssystemen. Hoe pakken jullie dat aan? Uiteraard hebben wij onze eigen juristen in huis. We werken ook met standaardcontracten. Wat voor ons erg belangrijk is, is veiligheid. Wat gebeurt binnen de race, wordt geregeld door de Gendarmerie. Een vrijwillig detachement van 45 Gendarmes motorrijders wordt gedurende het hele wielerseizoen ingezet. De Garde Republicaine is een speciaal detachement voor de president, maar rijdt ook met ons mee. De politiemannen langs de weg komen uit de landen zelf. In Nederland staat er dus Nederlandse politie langs te kant. De bewegende politiemannen zijn Frans.

geen veiligheidsriem te dragen. Uiteraard doe ik dit wel. Omdat de staat ons de gelegenheid geeft om onze eigen regels te hanteren, zijn wij zelf nog strenger om nog meer veiligheid te kunnen waarborgen. Waar je normaal 90 mag rijden, rijden wij maar 80. Waar je 50 mag rijden, rijden wij 30. We hebben speciale autorisatie, en uiteraard willen we die ook graag behouden. Vandaar dat we uiterst voorzichtig met onze bevoegdheid omgaan.

“In Utrecht zie je overal petites reines, daar gaat ons Franse wielerhart sneller van kloppen.”

De enige landen waar dit niet gebeurt, zijn Spanje en Italië. Daar zijn de politiemannen die meerijden in de race Spaans en Italiaans. Daar zijn wij niet blij mee. Je moet het zo zien: onze Gendarmes weten wat ze doen, ze doen dit het hele jaar door. In Spanje en Italië weten ze dat niet. Met mijn eigen ogen heb ik dat gezien. De race is hierdoor een stuk minder veilig.

Welk rechtssysteem is er van toepassing op een sportevenement als de Ronde van Frankrijk?

De Garde Republicaine doet de controles voor ons. Dit zijn geen officiële controles, maar controles op onze regels. Als een van onze chauffeurs bijvoorbeeld ook maar een klein beetje alcohol, speed of drugs in zijn bloed heeft, vliegt hij eruit. Dat kunnen we absoluut niet gebruiken. En als er nu een ongeluk plaatsvindt, wiens verantwoordelijkheid is dat?

Als er een ongeluk plaatsvindt, net als dat met Johnny Hoogerland, die door een auto uit de karavaan in het prikkeldraad belandde, dan is dat de verantwoordelijkheid van degene die achter het stuur zat. Het is niet zo dat “omdat je in de Tour de France rijdt” dat je zomaar alles kunt maken. Zelfs niet als iemand je ertoe dwingt. Het is echt de verantwoordelijkheid van degene die achter het stuur zit. Voor ons is onze verantwoordelijkheid belangrijker dan het geld dat ermee gemoeid gaat. We hebben onze naam hoog te houden.

Alles wat gebeurt binnen de koers, kun je vergelijken met wat er gebeurt in een stadion. Dat wordt beheerst door Frans recht. Wat erbuiten plaatsvindt, valt onder het recht van het land waar we ons op dat moment bevinden. Wanneer we ergens zijn, regelen wij voor twee à drie uur het reilen en zeilen. Op dat moment gelden onze eigen regels. We hoeven ons dan niet meer te houden aan de regels van het land waar we ons op dat moment bevinden. Al verschilt dit ook weer van land tot land, hoor, want in Engeland gaat dat weer heel anders. Hoe dat precies gaat weet ik niet, van huis uit ben ik geen jurist. In principe is er niemand op de weg. Omdat onze eigen regels gelden, hoef ik bijvoorbeeld

13


Rechtstreeks | REBO Carrièredag

Ben jij klaar voor morgen? Schrijf je in via www.youngtalentgroup.nl en wees als eerste op de hoogte van: • Masterclasses • Stages/vacatures • Business courses • En meer …

REBO Carrièredag V.l.n.r: Laura Pieters, Amber Bleeker, Lotte Warendorf, Casper van Hilten, Julius Hackeng en Milad Feroegh

Door: Gianna Hendriks en Hugo Rasch Op vrijdag 23 mei vond de jaarlijkse REBO Carrièredag voor alle studenten van de faculteit Recht, Economie, Bestuur- en Organisatiewetenschap plaats. De carrièredag staat geheel in het teken van arbeidsmarktoriëntatie voor zowel aankomend juristen, economen en bestuurskundigen. Diverse bedrijven en instanties waren aanwezig om Utrechtse studenten te laten proeven van het bedrijfsleven. Het spits werd afgebeten door de Global Brand Manager van Bavaria, Gijs Swinkels. De bedrijven en instanties die zich op de Carrièredag presenteerden, zijn niet de instanties waar je als eerst aan denkt wanneer je rechten hebt gestudeerd. Maar niets bleek minder waar, ook op deze plaatsen in het bedrijfsleven zit men te springen om juristen. De plenaire sessie In geuren en kleuren vertelde Global Brand Manager Gijs Swinkels over het familiebedrijf achter het succes van Bavaria. Uiteraard passeerden ook de Bavaria-babes op het WK van 2010 de revue. Bavaria kwam in 2010 met het innovatieve idee om zich, in plaats van op de mannen, eens op vrouwen te richten. De arrestatie van de vrouwen in feloranje jurkjes – tot ver boven de knie – leidde tot een hoop wereldwijde ophef. Mooie publiciteit voor het biermerk. Gijs Swinkels mag zich weliswaar Global Brand Manager noemen, maar toch heeft hij een juridische achtergrond.

programma Vrijdag 23 mei 2014 13:30 – 13:45 | Inloop Ontvangst door de REBO Carrièredagcommissie. 13:45 – 14:00 | Opening door commissie Opening van de REBO Carrièredag door de REBO Carrièredagcommissie. 14:00 – 14:45 | Lezing Een lezing door Gijs Swinkels, Global Brand manager bij Bavaria (en alumnus van de Universiteit Utrecht!) over zijn studie, buitenlandverblijf en werk bij Bavaria. 14:45 – 15:45 | Workshopronde 1 In deze workshopronde behandelde zowel Ahold, Insinger de Beaufort, JS Consultancy en Rijkswaterstaat een casus. BoerCroon gaf een sollicitatietraining. 15:45 – 16:00 | Pauze 16:00 – 17:00 | Workshopronde 2 zowel Insinger de Beaufort, JS Consultancy en Rijkswaterstaat behandelde een casus. BoerCroon geeft een sollicitatietraining. 17:00 – 18:00 | Afsluitende netwerkborrel

met het bedrijfsleven. De studenten kregen bij de workshops een opdracht die weerspiegelde wat een bedrijf doet en hoe zij dit doet. De volgende workshops vonden plaats: Insinger de Beaufort Wealth Manager die in 2009 een strategisch samenwerkingsverband aanging met BNP Paribas. Het kantoor biedt haar diensten aan mensen met een groot vermogen en adviseren hoe het beste hun geld aan te wenden. Ahold Natuurlijk bekend als de grootste detailhandel in Nederland (Albert Heijn) en als speler op het wereldwijde toneel van het voedsel verschaffen. BoerCroon Dienstverlener op het gebied van consultancy, corporate finance en management JS Consultancy Evenals als BoerCroon een consultancy-bureau, echter wezenlijks anders van aard. JS Consultancy richt zich specifiek op de overheid. Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het ministerie is te beschouwen als de regisseur van projecten op het gebied van verbindingen over wegen en wateren. Afsluiting

Workshops

14

Verschillende bedrijven waren aanwezig om workshops te geven met als doel Utrechtse studenten vanuit verschillende studierichtingen bekend te maken en in contact te brengen

Na afloop van de workshops vond er een borrel plaats ter afsluiting van een zeer interessante en leerzame dag. Uiteraard bestond er de mogelijkheid om op informele wijze kennis te maken met de aanwezige bedrijven.

15


Rechtstreeks | Kleding uit Bangladesh

HET IS ZOMER

Tijd om te shoppen! De winkels hangen vol met hippe korte broeken, vrolijke jurkjes en vlotte hemdjes. De verleiding is groot om zo veel mogelijk van al dit leuks aan te schaffen voor zo min mogelijk geld. Het is de vraag of we daar goed aan doen. De werk- en leefomstandigheden van de arbeiders die deze kleding maken zijn namelijk verre van acceptabel. Hoewel iedereen hier wel van op de hoogte lijkt te zijn, is dit probleem nog steeds niet goed aangepakt. Ongeveer een jaar geleden, op 24 april 2013, kwam het dilemma weer ter sprake vanwege het instorten van een pand in Bangladesh waarin 5 kledingfabrieken waren gevestigd. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het verbeteren van de werkomstandigheden van arbeiders in kledingfabrieken? En hoe kunnen we überhaupt die omstandigheden verbeteren? 150 internationale bedrijven hebben een akkoord gesloten (accord on Fire and Building Safety in Bangladesh1) ter verbetering van de gezondheids- en veiligheidsmaatregelen in de fabrieken in Bangladesh. Dit is dan ook een eerste stap in de goede richting

De ramp in Bangladesh Het bloedbad dat plaatsvond in Bangladesh had voorkomen kunnen worden.2 De eigenaar had namelijk geen vergunning voor het bouwen van de bovenste verdieping, maar trok zich hier niets van aan. Daarnaast hadden twee veiligheidsinspecteurs van twee Europese bedrijven het pand nog goedgekeurd, niet lang voordat het instortte.

Zara, Primark, Mango en HM Winkelketens zoals de Zara, de Primark en de Hennis en Maurits hebben al jaren te maken met het vermoeden dat zij hun kleding laten produceren in fabrieken met erbarmelijke werkomstandigheden voor de werknemers. Het feit dat sommige kledingstukken bij de H&M bijvoorbeeld een conscious-label hebben, kan al genoeg zeggen over de productie van de rest van de artikelen. De ketens hebben zich na de ramp in Bangladesh allemaal aangesloten bij het Bangladesh-akkoord.

accord on Fire and Building Safety in Bangladesh

Op papier zeggen veel bedrijven zich al te verzetten tegen kinder- en dwangarbeid en de werknemers te voorzien van een eerlijke beloning, maar in de praktijk komt hier nog weinig van terecht. Het ‘accord on Fire and Building Safety in Bangladesh’ lijkt een stap in de goede richting. Wanneer alle deelnemers aan het akkoord elkaar controleren en op de vingers

16

Rechtstreeks | Kleding uit Bangladesh

Door Marjolein Pleij

tikken, zullen de richtlijnen hopelijk beter worden nageleefd. Hoe meer bedrijven mee doen, des te groter is de druk voor andere bedrijven om zich ook aan te sluiten. In het akkoord worden drie categorieën onderscheiden. De voorwaarden waaraan de leveranciers van de ondertekenende landen moeten voldoen verschillen per categorie. Zo moeten bedrijven die een groot deel van hun totale productie in Bangladesh laten produceren (“Tier 1 factories) meer controles ondergaan dan bedrijven die slechts eenmalige orders in Bangladese fabrieken doen. In het akkoord staat onder andere dat de ondertekenende partijen controles zullen ondergaan van een Safety Inspector, die wordt aangesteld door de Steering Committee (een commissie die evenredig wordt gekozen uit de deelnemende partijen). De partijen zijn verplicht om de inspecteur alle informatie te verstrekken die hij nodig heeft voor het uitvoeren van zijn onderzoek. Je kunt alle precieze afspraken nalezen op www.bangladeshaccord.org.

durft immers de eerste te zijn, omdat men bang is de consument te verliezen aan de concurrent met goedkopere kleding. Het grootste deel van de klanten is namelijk nog niet bereid om meer te betalen voor kleding die ‘eerlijk’ is gemaakt. Slechts een kleine groep koopt hippe fairtrade, handmade producten. De huidige crisis zal hierbij ongetwijfeld een rol spelen. Met het Bangladesh-akkoord neemt de kledingindustrie (onder druk van veel kritiek in de media) een eerste stap in de goede richting. Nu is het hopen dat de beloftes in het akkoord ook leiden tot actie. Als alle bedrijven de standaard voor veiligheid in de fabrieken verhogen, wordt de klant gedwongen om iets meer te betalen voor nieuwe kleding. Zo wordt de verwaarlozing van arbeiders in fabrieken in Bangladesh niet langer in stand gehouden.

Bangladesh in cijfers - De ramp op 24 april 2013 kostte 1.138 mensen het leven. - 2.515 mensen raakten gewond. - Het minimum maandloon op het moment van de ramp lag sinds 2010 vast op 3.000 taka, ongeveer 28 euro. - 35 van de 164 miljoen Bengalen zijn direct of indirect afhankelijk van de kledingindustrie. - De kledingexport uit Bangladesh bedraagt 22 miljard dollar (78% procent van de totale export). - Ongeveer een derde van de parlementsleden in Bangladesh zijn zelf eigenaar van een kledingfabriek, of hebben een vader, oom of broer die een kledingfabriek bezit.3

Bangladesh vs. de VS Het kost meer dan drie keer zoveel om een shirt in de Verenigde Staten te laten maken als in Bangladesh. De productiekosten van een shirt in de Verenigde Staten zijn ongeveer 13 dollar. De helft hiervan wordt besteed aan arbeidskosten. De kosten voor een shirt in Bangladesh zijn minder dan 4 euro, waarvan slechts 22 cent bij arbeiders terechtkomt (ongeveer 6%). Het grootste verschil in de productiekosten zit in de arbeidskosten en dat moet snel veranderen.

alternatieven Het is nog maar afwachten of de grote kledingketens zich gaan houden aan de afspraken. Er zijn al bedrijven die eerlijk produceren. Producten van onder andere Gaastra, Nudie Jeans en McGregor kun je kopen zonder hier een schuldgevoel aan over te houden. Een overzicht is te vinden op www.fairwear.nl. De werkomstandigheden van arbeiders die kleding maken voor bedrijven met dat keurmerk voldoen in ieder geval aan de volgende eisen: - De werknemers werken niet tegen hun zin - Ze krijgen een leefbaar loon - Er is geen sprake van kinderarbeid - Er zijn veilige en gezonde werkomstandigheden - Werknemers werken niet langer dan 12 uur per dag Het is schokkend om te zien dat slechts zo weinig bedrijven in bezit zijn van het keurmerk van de Fair Wear Foundation. De bovenstaande criteria zouden moeten gelden als standaard en niet als uitzondering.

Prijs omhoog Met het verbeteren van de omstandigheden in fabrieken in landen zoals Bangladesh zullen de prijzen van kledingstukken hoe dan ook stijgen. Loonverhogingen en het aanpassen van de werkomstandigheden van de arbeiders zal namelijk ten kosten gaan van de lage consumentenprijzen. Tot nu toe heeft de kledingbranche van het rijke westen nog niet de verantwoordelijkheid genomen de situatie te veranderen en daarbij hogere kledingprijzen op de koop toe te nemen. Niemand

1 2

3

4 5

http://www.bangladeshaccord.org https://decorrespondent.nl/921/wat-er-allemaal-schuilgaat-achter-het-t-shirt-dat-je-aan hebt/70145301468-6a24f40b http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3431680/2013/04/25/Bangladesh-200-do den-die-20-cent-per-uur-verdienden-voor-onze-goedkope-T-shirts.dhtml http://www.fairwear.org http://blogs.kqed.org/lowdown/2013/05/17/who-made-your-t-shirt-the-hidden-cost-of-cheap-fashion/

17


Rechtstreeks | Foto’s

Rechtstreeks | Foto’s

Ledenborrel VII

Kroeglezing

18

19


Rechtstreeks | Op vakantie: hoe ben je verzekerd?

Door Janne Nierop

Bij de zomervakantie hoort natuurlijk op vakantie gaan. Of je nou met vrienden of alleen gaat, het is altijd verstandig om een verzekering af te sluiten. Tegenwoordig heb je heel veel verschillende soorten. Waar ben je dan eigenlijk voor verzekerd en waarvoor niet? Hoe lang duurt zo’n verzekering en hoe duur is het? Wij zochten het voor je uit!

Studenten reisverzekering Voor studenten die lang of kort naar het buitenland gaan zijn er speciale studenten verzekeringen. Dit is bijna hetzelfde als een normale reisverzekering alleen zijn die voor studenten net wat goedkoper en zijn er meer opties waaruit je kunt kiezen. Door deze opties kun je je verzekering aanpassen aan de reis die je gaat maken. Veel verzekeraars bieden zo’n verzekering aan speciaal voor jongeren. Als je wilt weten welke de goedkoopste is, kijk dan op http://www.studenten-zorgverzekeringen.nl/reisverzekering.

Rechtstreeks | Op vakantie: hoe ben je verzekerd?

Tips bij het afsluiten van een reisverzekering 1. Lees de algemene voorwaarden van de verschillende aanbieders van reisverzekeringen of annuleringsverzekeringen goed door en vergelijk deze met elkaar. In sommige polisvoorwaarden staan strenge condities waaraan moet worden voldaan voordat de verzekeraars uitkeren. 2. Denk eerst goed na over welke zaken je belangrijk vindt om te verzekeren tijdens jouw reis. Het is vaak mogelijk om naast een basisdekking bepaalde zaken extra te verzekeren. 3. Bewaar goed de aankoopbonnen van spullen die je meeneemt op reis. De reisverzekeraars kunnen hiernaar vragen als je de spullen na diefstal of verlies wilt declareren. 4. Als je slachtoffer bent geweest van diefstal tijdens je reis, doe dan aangifte bij de plaatselijke politie. Verzekeringsmaatschappijen kunnen vragen naar een bewijs van aangifte bij het declareren van de spullen die zijn gesloten.

Op Vak antie Hoe ben je

Reisverzekering Met een reisverzekering ben je verzekerd tegen schade tijdens de vakantie. Denk daarbij aan diefstal of het verlies van je bagage. Er zijn verschillende gradaties in reisverzekeringen. Ga je naar een land buiten Europa? Dan moet je een werelddekkende verzekering afsluiten. Als je op wintersport gaat of veel dure spullen meeneemt op reis, dan is het aan te raden om een verzekering met een hogere dekkingsgraad te nemen. Ben je van plan om langer naar het buitenland te gaan, of ga je vaker per jaar op vakantie? Dan is het verstandig om een doorlopende reisverzekering te nemen. Een verzekering die alleen reizen in Europa dekt, kost zo’n zes euro per maand en eentje die reizen in de hele wereld dekt ongeveer zeven. 2020

verzekerd? Annuleringsverzekering Een annuleringsverzekering biedt dekking wanneer je reis onverwacht niet door kan gaan of je de vakantie eerder moet afbreken. De annulering wordt alleen vergoed als de reden in de polisvoorwaarden wordt genoemd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ernstige ziekten of bij een zwaar ongeluk. Je kunt ook je geld terugkrijgen als er iets ernstigs gebeurt met een eerste of tweedegraads familielid die nog thuis is. De kosten van een annuleringsverzekering hangen af van het bedrag dat je verzekert. Hoe hoger het bedrag, des te hoger is de premie die je betaalt. Als je je voor 1500 euro verzekert, ben je ongeveer 50 euro aan premie kwijt.

21


Rechtstreeks | Toeristisch Utrecht

Toeristisch Utrecht De zomer staat weer voor de deur. Dit is het moment waarop de inwoners van Utrecht massaal de terrassen in het centrum opzoeken of genieten van het zonnetje in één van de vele mooie parken in Utrecht. De inwoners van Utrecht zijn echter niet de enige die dit tegenwoordig doen, uit onderzoek blijkt namelijk dat Utrecht van de vier grote steden in Nederland de grootste toeristische groei doormaakt.

Door Sam Spaan

De toeristische groei is af te leiden uit een toenemend aantal hotelbezoekers, internationale congressen en de jaarbestedingen van bezoekers aan de Domstad die in 2013 ten opzichte van 2012 met 2,8% zijn gestegen. De groei is erg goed voor de economische sector van Utrecht en levert veel werkgelegenheid op. Uit onderzoek blijkt dat er momenteel ongeveer 30.000 mensen in de toeristische sector werken in Utrecht, bovendien loopt dit aantal iederjaar op. De provincie Utrecht ziet het stimuleren van de toeristische sector dan ook als één van haar belangrijkste taken en is ondanks de economische crisis de afgelopen jaren niet bang geweest om te investeren in toerisme en recreatie. Uit het visie recreatie en toerisme 2020 rapport blijkt namelijk dat de provincie ook voor de komende jaren de ambitie heeft om te blijven te investeren in het zakelijk toerisme, de vakantiegangers en de mensen die voor aan dagje naar Utrecht komen. Van die drie is het zakelijk toerisme momenteel de grootste met 55% procent van de jaarlijkse omzet uit de toeristische-recreatieve branche in 2010.

22

Eén van de verklaringen voor de toename van het toerisme in Utrecht is dat veel toeristen die op vakantie zijn in Amsterdam tegenwoordig ook een dagje naar Utrecht gaan. Om even te ontsnappen aan de drukte van Amsterdam wordt het als ontspannend ervaren om een dagje naar een nog-niet-door-toerisme-overwoekerde stad als Utrecht te gaan om daar het echte leven van een Nederlandse stad te ervaren. Maar in hoeverre is de groei van het toerisme eigenlijk wenselijk? Natuurlijk is het goed voor de economische sector van de stad, zorgt het voor werkgelegenheid en geeft het aanleiding voor veel andere investeringen in de stad, maar moet Utrecht wel een tweede Amsterdam willen worden? Een stad waar overal groepen Aziaten met fotocamera's lopen en toeristen op huurfietsen levensgevaarlijke objecten zijn in het verkeer. Juist het feit dat Utrecht nog niet overspoeld is met toeristen is wat deze stad zo aantrekkelijk maakt en dat moet men mijns inziens dus ten alle tijden in het achterhoofd houden.

23


Rechtstreeks | Foto’s

Rechtstreeks | Foto’s

Strafmaat

24

25


Rechtstreeks | Festivallen

Weet waar je koopt Het festival seizoen staat weer voor de deur. De kaarten van festivals als Pinkpop, Sziget en Lowlands gaan als warme broodjes over de toonbank. Ondanks dat er veel sites zijn waar je geldige entreebewijzen kan kopen, gebeurt het nog vaak dat mensen via de verkeerde site kaartjes kopen. De gevolgen daarvan kunnen groot zijn. Meestal betaal je te veel voor je ticket en in het ergste geval biedt het niet eens toegang tot het evenement. Het doorverkopen gebeurt vaak achter de rug om van de organisatie of artiest van het evenement. Ze bieden kaarten aan voor uitverkochte evenementen maar ook voor evenementen die nog moeten komen of waarvoor nog genoeg kaarten zijn. Deze illegale ticketsites komen aan hun kaarten door ze te onderscheppen bij de echte verkoop. Ze laten heel veel mensen het maximale aantal tickets kopen en verkopen die vervolgens voor twee keer zoveel geld door. Natuurlijk is dit probleem van alle tijden. Vroeger werd er bij doorverkoop ook een veel hogere prijs gevraagd. Tegenwoordig is er een stijging van deze illegale handel. Dit komt door de opkomst van internet en sites zoals marktplaats. Om mensen er bewust van te maken dat dit gebeurt, zijn verschillende bedrijven en poppodia een campagne gestart. De campagne, “Weet waar je koopt”, moet mensen duidelijk maken waar ze wel of juist niet hun tickets moeten kopen. Op de website www.weetwaarjekoopt.nl staat een lijst met sites die officiële ticketverkooppunten zijn, maar er staat ook een lijst van alle site waar je juist niet moet kopen. In de politiek is dit probleem ook niet onopgemerkt gebleven. In 2010 is er een wetvoorstel ingediend door het CDA en SP. Jasper 26

Door Janne Nierop

Rechtstreeks | Festivallen van Dijk, Kamerlid voor de SP, is actief bezig om het wetsvoorstel aangenomen te krijgen. De streefdatum, najaar 2012, is niet gehaald doordat het eerste kabinet Rutte I viel. Het voorstel is nu aanhangig bij de Eerste Kamer. Hopelijk wordt het wetsvoorstel snel aangenomen en ter uitvoer gebracht, aangezien de gevolgen van het huidige situatie voor burgers desastreus Kunnen zijn. Hierdoor kan illegaal ticketverkoop aan banden gelegd worden en mogelijk worden bestraft. Een ander initiatief om tickethandel tegen te gaan is de site Ticketswap. Hier kun je online tweedehands e-tickets kopen en verkopen. De site is opgezet door drie twintigers. Zelf zeggen ze dat het idee gekomen is uit eigen frustratie. Ze vinden ook dat er op een eerlijke en betere manier tickets moeten kunnen worden doorverkocht. Betalingen verlopen via iDEAL en per e-mail ontvang je de e-ticket. Eén van de initiatiefnemers, Frank Roor, vertelt: “Wij hanteren een maximale verkoopprijs van 120% om handelaren te weren. Dat percentage is gebaseerd op het wetsvoorstel van SP en CDA over de doorverkoop van ticket. Het is te hopen dat die wet er doorheen is voordat het echte festivalseizoen begint.” Bij het kopen van kaarten is het dus heel belangrijk dat je alert bent. Een foute koop is zo gemaakt. Als je twijfelt maak vooral gebruik van de site ww.weetwaarikkoop.nl

Betrouwbare kaartjes-sites voor concerten en festivals www.livenation.nl - voorverkoopadres van Mojo Concerts www.eventim.nl - voorverkoopadres van ondermeer Joop van den Ende Theaterprodukties www.seetickets.nl - Seetickets is een aanbieder van tickets voor concerten, musicals, dance en nog veel meer www.ticketservice.nl of www.ticketmaster.nl - voorverkoopadres van onder meer Mojo Concerts, Paradiso, Melkweg, Effenaar, 013 (let op, er is ook een deticketservice.nl en dat is geen officieel verkooppunt) www.ticketpoint.nl – voorverkoopadres van onder meer Toppers in Concert, Frans Bauer en nationaal product www.easyticket.nl – ticket portal voor vele soorten evenementen (Let op! er is ook een easyticket.eu en dat is geen officieel voorverkooppunt)

27


Rechtstreeks | Uitgelicht

Door Janne Nierop

Feestcommissie Uitgelicht De JSVU blijft mede dankzij al haar commissies draaiende. Elke editie zullen wij, aan de hand van een aantal vragen, een commissie uitlichten. Dit maal in de spotlights: de Feestcommissie. Deze commissie verzorgt elk jaar weer onvergetelijke feesten. Wie zijn deze organisatietalentjes? Wij stellen ze aan je voor. Naam: Thijs Wever Leeftijd: 20 jaar Woonplaats: Utrecht Functie: Voorzitter Naam: Meral Gulsen Leeftijd: 19 jaar Woonplaats: Bilthoven Functie: Secretaris Naam: Rosa Temminghoff Leeftijd: 19 Woonplaats: Utrecht Functie: Penningmeester Naam: Chandell Stienstra Leeftijd: 18 Woonplaats: Raamsdonk Functie: Commissaris Promotie Naam: Tim van Gool Leeftijd: 19 Woonplaats: Bunnik Functie: Commissaris Locatie Naam: Bart van der Bas Leeftijd: 19 Woonplaats: Gouda Functie: Commissaris PR 28

Rechtstreeks | Uitgelicht

Waarom hebben jullie voor de feestcommissie gekozen?

Meral: Ik heb voor de feestcommissie gekozen omdat het me tijdens introkamp sowieso leuk leek om een commissie te doen en de feestcommissie klinkt natuurlijk al heel chill. Feestjes organiseren kan nooit vervelend zijn?! Het is natuurlijk ook heel leuk om allemaal nieuwe mensen te leren kennen dankzij deze commissie. Chandell: Ik heb voor de feestcommissie gekozen omdat ik wel van goede feestjes houd, en ik het ook leuk vind om deze zo origineel en gezellig mogelijk te organiseren. Rosa: Ik heb voor de feestcommissie gekozen omdat ik altijd al met organiseren bezig ben geweest. Het brengt ook meer gezelligheid naast je studie. De feestcommissie goede combinatie van gezelligheid en studeren. Tim: Ik heb voor de feestcommissie gekozen omdat ik van feestjes hou en nog wat buiten mijn studie om wilde doen. Bart: Ik had van vrienden gehoord dat het leuk was om in een commissie te zitten, omdat je dan meer mensen leert kennen. En van de eerstejaarscommissies sprak de feestcommissie me het meeste aan. Thijs: Ik heb voor deze commissie gekozen omdat ik mij graag naast mijn studie wilde profileren in facetten als vergaderen, plannen, organiseren en nog vele anderen. Daarnaast is er nog natuurlijk het hele sociale aspect wat erbij komt kijken. Je komt veel in aanraking met anderen leden, commissies en het bestuur van de JSVU. Uiteraard ben ik ook niet vies van een feestje op zijn tijd, al dringt de tijd naar mijn mening maar niet snel genoeg. Zijn de verwachtingen die je had over de commissie uitgekomen?

Thijs: Mijn verwachtingen zijn deels uitgekomen. Verwachtingen komen haast nooit uit. Dit is zowel niet positief als negatief, al kan ik wel zeggen zeer positief te zijn over participatie in de feestcommissie. Meral: Ja, mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen! Ik dacht dat het een leuke groep mensen zou zijn, en dat is zeker zo. Van te voren wist ik niet dat het vlak voor een feest zo hectisch zou zijn. Gelukkig zijn we dan met z’n allen heel druk en is het een georganiseerde chaos. Rosa: We krijgen bijna volledig de leiding om het feest te organiseren. Zo kunnen we doen wat we willen en nemen we de verantwoordelijkheid om er een topfeest van te maken. Chandell: De verwachtingen die ik had van de feestcommissie zijn zeker uitgekomen. Ik heb superlieve commissievriendjes en een geweldig team waar ik altijd mee (en soms om) kan lachen Bart: De verwachtingen over de commissie zijn

zeker uitgekomen, want het is erg gezellig in de commissie. De opkomst bij ons eerste feest viel wel enigszins tegen. Dat is voor ons een extra stimulans om het volgende feest helemaal top te organiseren.

Hoe komen jullie op thema's voor feesten?

Thijs: Wij vergaderen uitgebreid over welk thema het dient te worden, vervolgens na voldoende ruggespraak, stemmen wij hier over en bij eenparigheid van stemmen staat het thema voor het volgende feest vast. Chandell: We gooien per persoon in het begin gewoon een paar leuke ideeën in en als er een paar bij iedereen goed aanslaan dan proberen we samen zo democratisch mogelijk tot een beslissing te komen en dat thema verder uit te werken tot iets moois. Meral: Vaak zijn er tijdens de vergaderingen genoeg goede ideeën. Soms komen we de ene dag op een thema, dankzij tv-programma’s zoals Geordie shore, en zijn we daar de andere dag weer helemaal niet enthousiast over. We hebben nu al veel verschillende thema’s met zinsnede voor het volgende feest bedacht, maar we zijn er nu na een maand pas uit wat het uiteindelijke thema wordt. Vaak komt Bart met goede zinsneden die goed gekeurd worden door het bestuur. Doen jullie naast het organiseren ook nog andere dingen samen?

Rosa: Ja, we eten samen en we gaan samen naar activiteiten van de JSVU. Meral: We gaan meestal met z’n allen naar de ledenborrels of andere JSVU-activiteiten en eten ook regelmatig samen. En binnenkort zullen we zeker weer een keer Utrecht ingaan! Chandell: Naast organiseren gaan we ook regelmatig samen eten en naar ledenborreltjes! We gaan ook weleens uit met z’n allen want we houden natuurlijk allemaal wel van een leuke fissa. Thijs: Helaas is het voor wat het uitgaan met de hele commissie betreft, nog bij plannen gebleven, maar dit zal niet lang zo blijven.

29


Rechtstreeks | Column Sam Spaan

Onvermijdelijk In deze column staat het woord ‘onvermijdelijk’ centraal. Sommige mensen zijn onvermijdelijk. Je kent het wel, van die mensen die je áltijd overal tegenkomt. Meestal op de momenten dat je daar totaal geen behoefte aan hebt. Vaak zijn dit dan ook de mensen waar je überhaupt nooit behoefte aan hebt. Het probleem is vaak dat juist deze mensen veel te aardig zijn, wat je haast dwingt om op dezelfde vrolijke, overdreven en overvriendelijke manier terug te doen. Vooral voor een slechte acteur, met een chronisch gebrek aan enthousiasme, zoals ikzelf vormt dit een probleem. Ook barst het op TV van de onvermijdelijke Bekende Nederlanders. Je hoeft de TV tegenwoordig maar aan te zetten of ze zitten weer schaamteloos hun totaal irrelevante mening te verkondigen. BN’ers die worden uitgenodigd om te praten over onderwerpen waar ze zelf geen greintje verstand van hebben maar worden verkozen op basis van hun algemene bekendheid. De meest in het oog springende voorbeelden hiervan zijn misschien wel de tafeldames en-heren bij De wereld draait door; De Prem’s, Arie’s, Halina’s en Peter. R’s van deze wereld. Ter illustratie een uitspraak van cabaretier Daniël Arends: “Tafeldame of heer zijn bij DWDD is jezelf zo ongelofelijk gaaf vinden of jezelf er zo toe doen vinden doen dat je gewoon bij een gesprek gaat zitten, gewoon erbij, zeg maar wat in een kroeg superkut is.”

“De Prem’s, Arie’s, Halina’s en Peter. R’s” 30

“Maar gelukkig staat de zomer voor de deur en is de televisie een overbodig apparaat.” Nog erger zijn de mensen die van het bekend zijn hun beroep hebben gemaakt, de beroeps-BN’ers. Ze zijn onvermijdelijk en grijpen elke kans aan om aan te schuiven bij welk televisieprogramma dan ook. En als ze een tijdje niet worden uitgenodigd schrijven ze wel een boek of doen ze een opvallende uitspraak waardoor ze weer in de picture komen. Het schrijnende hiervan is dat deze mensen volstrekt oninteressant zijn. Dit komt doordat ze afhankelijk zijn van hun bestaan als TV-persoonlijkheid en daarom doodsbang zijn dat ze imagoschade oplopen. Ik prefereer dan eerlijk gezegd de gemiddelde door Man bijt hond geïnterviewde, juist omdat zij niets te verliezen hebben en ongebreideld zeggen wat ze denken. Er zijn daarentegen ook absolute lichtpunten. Een voorbeeld daarvan waar ik afgelopen maand op stuitte is De Snijtafel. Twee intelligente jongens die op YouTube fantastische analyses maken van verschillende Tv-programma’s. Aanrader! Maar gelukkig staat de zomer voor de deur en is de televisie een overbodig apparaat. Met uitzondering van het WK voetbal natuurlijk. Hup! 31


“Gedreven zonder te overdrijven� Mayke van den Brink, Rechtenstudent Radboud Universiteit Nijmegen

www.boekel.com/werkenbij Wij leveren zakelijke, juridische dienstverlening voor bedrijven, overheidsinstellingen en non-profit organisaties. daarbij ligt de focus op vastgoed, ondernemingsrecht en arbeidsrecht. Wij zijn gevestigd in Amsterdam en Londen.

32

Rechtstreeks Editie 4 2013 2014