Page 1

Kievarin Uutiset Jyvässeudun Työttömät ry

3/2010

JSTry www.jstry.fi


TYÖTÄ ELÄMÄNLAATUA

TOIMEENTULOA EDUNVALVONTAA

TULE KÄYMÄÄN Kellarikievari ja taloustoimisto Kumppanuustalo Vapaudenkatu 4, 40100 Jyväskylä Kellarikievari p. (014) 635 442 Avoinna: ma - pe 8.00 - 20.00 la 8.00 - 15.00 Taloustoimisto p. (014) 635 230, toimisto@jstry.fi Avoinna: ma - to 10.00 - 13.30, pe 10.00 - 12.00

Hallinnollinen toimisto, kutomo ja ompelimo Cygnaeuksenkatu 3 40100 Jyväskylä p. 040 821 1987 toimisto2@jstry.fi Toimisto avoinna arkisin 9.00 - 14.00 Kutomo ja ompelimo arkisin 9.00 - 15.00

OTA YHTEYTTÄ Puheenjohtaja / tiedottaja Tuija Öystilä, p. 040 737 6055 tuija.oystila@jstry.fi

Pääemäntä Pirjo-Liisa Junttila p. (014) 635 304, 040 732 4476 pirjoliisa.junttila@jstry.fi

Toiminnanohjaaja Eija Tuohimaa p. 040 595 6504 eija.tuohimaa@jstry.fi

Palveluosaston esimies Sirpa Nieminen, p. 050 329 0870 sirpa.nieminen@jstry.fi Työsuunnittelija Satu Kortelainen, p. 040 821 1987 satu.kortelainen@jstry.fi

W W W. J ST RY. F I


Tässä numerossa 4  Pääkirjoitus

6  Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuosi 2010 7  Kuntosali yhdistää 8  Kumppanuustalon arkipäivää työntekijän ja asiakkaan näkökulmasta 10  Nuorena ei ole aina helppoa suunnitella tulevaisuutta 12  Työttömien toimintaa arvostetaan 16  Erämaan lumoa Leivonmäen kansallispuistossa 18  Yhdistystoiminnasta rikkautta elämään 21  JKT ry:n kerhot ja kurssit syksyllä 2010 22  Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna 23  Alennuksia työttömien opiskeluun 24  Kansainvälisyyteen kasvetaan yhdessä tekemällä 31  TVY tiedottaa 33  Kansanruokalat

HUOM!

Hallinnollisen toimiston, kutomon ja ompelimon uusi osoite 28.9. alkaen on Käyntiosoite:

Postiosoite:

Jyvässeudun Työttömät ry Matarankatu 4, 3. kerros

Jyvässeudun Työttömät ry Matarankatu 4 40100 Jyväskylä

3 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Pääkirjoitus Syksyinen tervehdys! Kuuma kesä on onnellisesti takana ja käymme uusin voimin syksyyn. Monille syksy on aikaa, jolloin tekee mieli aloittaa jotain uutta. Yhdistyksellemme syksy tuo tullessaan muutoksen uusien toimitilojen muodossa. Vuokrasopimuksemme Cygnaeuksenkadulla on päättymässä, ja uudet tilat löytyivät Tourulasta Matarankadulta Kansalaistoiminnan keskuksesta. Sinne siirtyvät ompelimo, kutomo ja hallinnollinen toimisto. Ikävä kyllä, emme siis saa edelleenkään koko toimintaamme saman katon alle, niin kuin toivoimme. Kellarikievari ja toinen toimistomme jatkavat edelleen Kumppanuustalolla, koska ruokalalle ei Matarankadulta tiloja löytynyt. Toisin sanoen jatkamme edelleen sopivampien toimitilojen etsintää. Perttulan kansanruokala toimii toki jatkossakin Huhtakeskuksessa. Muuton vuoksi ompelimo ja kutomo ovat suljettuina viikot 39 ja 40.

muiden työttömien yhdistysten kanssa. Tänä syksynä pääaiheeksi nostettiin työmarkkinatuen tarveharkinnan poisto sekä työmarkkinatuen indeksiin sitominen. Sosiaaliturvan uudistamista pohtinut Sata-komitea esitti tarveharkinnan poistoa jo tästä vuodesta alkaen ja se näytti jo toteutuvan, mutta toisin kävi. Tätä nykyä työtön puoliso menettää työmarkkinatukensa kokonaan, kun puolison tulot ylittävät 2400 euroa/ kk. Työmarkkinatukea aletaan sovitella jo, kun puolison tulot ylittävät 1400 euroa kuukaudessa.

Tiivis edunvalvontasyksy Kesällä kerättyjä voimia tarvitaan myös edunvalvontaan, sillä syksystä näyttää tulevan kiireinen myös siinä mielessä. Yhdistyksemme osallistuu Pyrimme vaikuttamaan myös siiaktiivisesti edunvalvontaan yhdessä hen, että työmarkkinatoimenpiteet pääjärjestömme TVY:n ja maamme saataisiin kestoltaan pidemmiksi 4 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


ja näin ollen niiden vaikuttavuus paranisi. Pidämme myös tärkeänä, että asumistuen suojaosuus säilyisi edelleen. Vielä muutama sananen hallituksen talousarvioesityksestä On positiivista, että maan talous alkaa nousta taantumasta ja että se näkyy myös työmarkkinoilla. Negatiivista kuitenkin on, että myönteinen kehityksen vuoksi työllisyysmäärärahoja aiotaan leikata 60 miljoonalla eurolla. Tämä pistää ahtaalle sekä tukityöhön oikeutetut työttömät että tukityötä tarjoavat yhteisöt, mm. työttömien yhdistykset. Varsinkin kun pitkäaikaistyöttömien työllisyystilanne ei näytä yhtään paranevan, päinvastoin.

Verotuksen suuntaaminen yhä enemmän kulutukseen heikentää työttömien ja muiden pienituloisten taloudellista tilannetta merkittävästi. Tällä menolla verotuksen progressiivisuus poistuu kokonaan eli kohta kaikki maksavat tuloistaan riippumatta saman verran veroja. Muun muassa energiaveroa aiotaan korottaa ja tämä tietenkin nostaa asumiskuluja. Köyhänkin on pakko asua jossakin ja ilman sähköä on vaikea tulla toimeen. Kaikesta huolimatta toivotan Teille oikein hyvää alkanutta syksyä. Nauttikaamme täysin siemauksin syksyisestä luonnosta ja sen antimista: sienistä, marjoista, ruskan väreistä… Tuija Öystilä puheenjohtaja Jyvässeudun Työttömät ry

JYVÄSSEUDUN TYÖTTÖMÄT RY:N JÄSENYYS Jäsenyys • Jäsenmaksu 4 €/v. • Kannatusjäsenmaksu 10 €/v. Jäseniksi voivat liittyä työttömät, työttömyyseläkeläiset sekä tukityöllistetyt yhdistyksen toimistossa. Muut henkilöt sekä yhteisöt voivat liittyä kannatusjäseniksi.

5 Jyvässeudun Työttömät ry

Jäsenedut • jäsenlehti Kievarin Uutiset. • 20 %:n alennus kutomon, ompelimon ja Uusiotuotteen tuotteista ja palveluista. • 10 %:n alennus pitopalvelusta sekä • alennuksia yhdistyksen retkistä. Jäsenedut koskevat sekä varsinaisia että kannatusjäseniä.

Kievarin Uutiset 3/10


Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuosi 2010 Tule keskustelemaan lapsiköyhyydestä Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto järjestää ”Täältä tullaan elämä - köyhän lapsuus” -teemapäivän pe 17.9. Päivän tarkoituksena on nostaa esiin lapsiperheiden köyhyys ja köyhyyden vaikutus lasten elämään sekä hakea ratkaisuja köyhyysongelmaan. Teemapäivä on osa Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuoden 2010 tapahtumakokonaisuutta.

Päivä koostuu oppilaitostilaisuudesta ja kansalaisfoorumista sekä pienemmistä kulttuuritapahtumista. Jyväskylän Ammattikorkeakoulun Hyvinvointi-yksikössä järjestetään kaikille avoimia asiantuntijaluentoja noin klo 13.00 – 15.30 (Caritas-Sali, Keskussairaalantie 21 E). Hannikaisenkadun sosiaaliasemalla on messutapahtuma klo 10.00 – 14.00. Lisäksi kirkkojen yhteisvastuukeräyksen tapahtumat syksyn aikana on kytketty teemaan.

Teemapäivään liittyen järjestetään kaikille avoin

Kansalaistilaisuus 17.9. klo 17 – 20 pääkirjaston Minnansalissa, Vapaudenkatu 39 - 41. Keskustelua alustaa erityisasiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta. Tämän jälkeen yleisö pääsee ääneen. Tavoitteena on löytää panelisteille kysymyksiä joihin halutaan vastauksia sekä teemoja, joista panelistien toivotaan keskustelevan.

www.stopkoyhyys.fi 6 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Kuntosali yhdistää Työnteko käy tunnetusti kunnon päälle. Selkä, hartiat ja kädet ovat kovilla niin tietokoneen, ompelukoneen kuin kangaspuidenkin ääressä työskenneltäessä. Vastapainoksi Jyvässeudun Työttömissä on panostettu säännölliseen työpaikkaliikuntaan, joka on riemastuttavalla tavalla yhdistänyt varsinkin naisia yli kieli- ja kulttuurirajojen. Onpa mukaan uskaltautunut pari miestäkin.

ten naisten silminnähtävä innostus ja kova fyysinen kunto ovat toimineet kannustimina monelle muulle. Oman kokemukseni mukaan tässä porukassa ei yksinkertaisesti kehtaa velttoilla, joten kunto on noussut vääjäämättä. Liikunnan ohessa on syntynyt myös monta uutta ystävyyssuhdetta.

Liikuntaryhmä toimii osana painonhallintaryhmää. Molempiin ovat Afganistanilaisista, suomalaisista ja tervetulleita henkilökunnan lisäksi venäläisistä koostuva liikuntaporuk- kaikki työttömät, jotka haluavat pikamme on kokoontunut viikoittain tää huolta kunnostaan ja toisistaan. Aalto-Alvariin kuntoilemaan. Yhdes- Ryhmässä kunnon kohotuksesta sä olemme opetelleet käyttämään tulee jaettu ilo. eri laitteita ja harjoitelleet venyttelyliikkeitä. Varsinkin afganistanilais- Teksti ja kuva: Satu Kortelainen

Parvin Bayat ja Ziba Rahimi kuntoilemassa. 7 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Kumppanuustalon arkipäivää työntekijän ja asiakkaan näkökulmasta Työharjoittelussa Jyvässeudun Työttömät ry:ssä ollessani sain myös tehdä jutun, jossa haastattelin ensin muutamaa ihmistä ja sitten kirjoitin heistä artikkelin. Lähdin haastattelemaan ihmisiä Jyväskylän Kumppanuustalolle.

Pentti. Anneli puolestaan sanoo: ”Hieno paikkahan tää on. Tällaisia vaan pitäis olla enemmän Suomessa.”

”Tää on hyvä paikka yksinäiselle ihmiselle, täällä aika kuluu”, kertoo Pentti. Anneli puolestaan kertoo: ”Helkkarin hieno paikka, vaikka täällä onkin työssäkäyvälle kalliimpi ruoka, mutta kyllähän sen ymmärtää”.

Asiakkaiden jälkeen tiedustelen työntekijöiden näkökulmaa Kumppanuustaloon. Haastateltavaksi minulle saapuu ensimmäisenä Miikka, 29 vuotta. Aluksi kysyn Miikalta hänen työnkuvaansa. ”Pääasiassa mä oon kassalla, mutta auttelen kyl sit myös siellä missä tarvitaan”, sanoo Miikka.

Viimeisenä, mutta ei varmastikaan vähäisimpänä, kysyn heiltä, mitä kehitettävää heistä paikassa olisi. Saapuessani perille etsin sopivat ”No uusi paikka ja uudet tilathan ehdokkaat, asiakkaiden joukosta. olis semmonen hyvä asia”, toteaa Löysinkin sopivat henkilöt nopeasti Pentti. Anneli taas toteaa: ”No ei tiukkaan piinapenkkiini. Haastatel- nyt mitään kummempia. Hyvä tää tavaksi valitsin Pentti Mustosen, sinäänsä on, kun täältä saa myös 59 vuotta ja Anneli Kovasen, 59 pitopalvelua ja semmosta.” vuotta. Kysyin heiltä aluksi, mitä mieltä he ovat Kumppanuustalon Lopuksi kiitän Pentti Mustosta ja Anneli Kovasta haastattelusta. toiminnasta.

Seuraavaksi kysyn heiltä, kuinka usein he käyvät Kumppanuustalolla. Pentti naurahtaa: ”Joka päivä, paitsi sunnuntaisin, jolloin joutuu ite keittää omat perunat. Käyn syömässä täällä vain aamupalan ja oon nyt käyny täällä noin 3-vuotta”, kertoo Anneli. Tämän kysymyksen jälkeen tiedustelen heiltä, mitä tällainen paikka merkitsee heille. ”No tietysti ajankulua, ystäviä ja kavereita”, sanoo

Seuraavaksi tiedustelen, kauanko hän on ollut töissä Kumppanuustalossa. ”No nyt mä oon ollu heinäkuusta 2009 ja aikaisemmin oon ollu 2004 - 2005”, Miikka toteaa. Tämän jälkeen haluan tietää, mitä mieltä hän on tällaisesta toiminnasta. ”Tällainen on hyvää toimintaa, koska tällaisia ei varmaan liikaa oo Suomessa”, hän sanoo.

8 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Seuraavaksi tiedustelen, onko hän tykännyt olla töissä Kumppanuustalossa. ”Oon kyllä tykänny olla, vaikka onhan tää välillä vaikeempaa, silleen raskasta”, kertoo Miikka. Viimeisenä kysyn, olisiko hänestä toiminnassa jotain kehittämistä. ”Ei nyt silleen tuu mieleen. Onhan tää sinäänsä jo hyvä paikka, kun tuskin mistään saa kuitenkaan näin tasokasta ruokaa näin halvalla”, Miikka kommentoi. Kiitän häntä ja jatkan matkaa seuraavan, sekä samalla viimeisen haastateltavan luokse.

Seuraavaksi kysyn, kauanko hän on ollut töissä täällä. ”No oon ollu töissä 15 vuotta. Ensin vuonna 95 tulin tänne englannin kielen kurssille ja sen jälkeen olin vapaaehtoistyössä, kunnes vuodesta 2001 lähtien olen ollut palkkalistoilla, eli palkka ei oo katkennu ollenkaan”, Pirjo-Liisa kertoo. Seuraavaksi tiedustelen jälleen myös Pirjo-Liisalta, mitä mieltä hän on kumppanuustalon toiminnasta. ”Onhan tää tosi tärkeetä tää tällänen. Täällä ihmiset saavat toisistaan vertaistukea ja kyllä tää mun työ on mielestäni tosi tärkeetä”, pohtii Pirjo-Liisa. Tämän jälkeen haluan tietää, onko hän tykännyt olla töissä täällä. ”Hah! No mitäs luulet? Varmasti tykkään”, Pirjo-Liisa naurahtaa.

Pirjo-Liisa Junttila ja Miikka Savola Viimeisenä haastattelussa minulla on Pirjo-Liisa Junttila, 62 vuotta. Ensimmäisenä kysyn jälleen työnkuvaa. ”Olen pääemäntä, johdan keittiötä ja, teen työvuorolistat ja tilaukset. Et täähän on tosi monipuolista työtä”, kertoo Pirjo-Liisa.

Viimeisenä kysyn vielä Pirjo-Liisaltakin, olisiko hänestä toiminnassa jotain kehitettävää. ”En kyllä nyt osaa tuohon vastata. Yleensä tollaset asiat tulee sitten mieleen ja uudet asiakkaat tuo yleensä uusia ideoitakin”, miettii Pirjo-Liisa. Haastattelun lopuksi kiitän myös häntä ja lähden hyvien haastattelujen kera kirjoittamaan artikkelia. Nämä kaksi viikkoa olivat tosi kivoja Jyvässeudun Työttömät ry:ssä ja aika meni tosi nopeasti. Haluan kiittää kaikkia ihmisiä yhteistyöstä ja toivottaa hyvää kesän odotusta. Teksti: Meri Lyyra Kuva: Satu Kortelainen

9 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Nuorena ei ole aina helppoa suunnitella  tulevaisuutta Kevät oli jo melko pitkällä ja odotimme innokkaasti kesän alkamista. Minä olen Meri Lyyra (17-vuotias) ja olin keväällä toiseksi viimeisellä työharjoittelujaksolla Jyvässeudun Työttömät ry:ssä. Itsekin odotin innokkaasti jo kesää, vaikka samalla piti tehdä isoja päätöksiä omaa tulevaisuutta varten.

Täällä tämä koulu sijaitsee aivan keskustassa, tarkemmin Kelan vieressä. Tässä koulussa toimivat kaksi valmentavaa ryhmää (eli akva), tietokonepainoitteinen ryhmä (tikva) sekä mielenterveyskuntoutujien ryhmä (meku). Oppilaita koulussa on tällä hetkellä noin 35 ja henkilökuntaa 11 henkilöä.

Tähän mennessä olen käynyt peruskoulun ja kymppluokkaa, tällä hetkellä olen Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksen Jyväskylän toimipisteessä ammattiopintoihin valmentavalla linjalla.

Olen käynyt peruskoulun ihan tavallisessa koulussa, huolimatta siitä, että olen sokea, lyhytkasvuinen ja liikun suurimman osan ajasta pyörätuolilla. 10-luokan olen käynyt Jyväskylän näkövammaisten koulussa.

Koulun pääpaikka on Järvenpäässä ja siellä voi suorittaa ammattitutkinnon mm. matkailun, liiketalouden sekä tekniikan ja liikenteen alalta. Koulu on ollut toiminnassa jo noin 60 vuotta ja se tekee yhteistyötä Invalidiliiton kanssa. Tällaisessa koulussa on mahdollistettu se, että esim. liikuntarajoitteisella tai oppimisvaikeuksista kärsivällä on samanlaiset mahdollisuudet saada ammatti ja päästä siten normaaliin työelämään. Tällä koululla on kuitenkin pienempiä toimipisteitä ympäri Suomea, joissa tarjotaan ammattiopintoihin valmentavaa ja kuntouttavaa koulutusta. Itse olen siis juuri tällaisessa toimipisteessä Jyväskylässä.

10-luokka oli vuoden kestävä ja kävin sitä niin, että syksyn kuljin kotoa ja kevään asuin koulun asuntolassa. Tuon kevään aikana tuli harjoiteltua paljon itsenäistä elämää pyykinpesun, siivoamisen sekä ruoanlaiton osilta. Toki iltaisin meille oli myös järjestetty kaikenlaista mukavaa vapaa-ajanohjelmaa, mm. jääkiekkopelejä, kaupungilla shoppailua tai vaikkapa vain ulkoilua. Se vuosi oli yksi elämäni parhaimpia. Tuonna vuonna sain monta elinikäistä ystävää. Tällä hetkellä mietin siis kovasti mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä. Jatko-opiskelupaikkaa pohtiessa lisää päänvaivaa tuo se, että minulla on paljon sairauksia ja liikkuminen on rajallista. Itseäni kiinnostavia

10 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


asioita, joita mielelläni teen, ovat käsityöt/erilaiset askartelut ja kirjoittaminen. Minua kiinnostaa myös haastattelujen sekä kaikenlaisten juttujen tekeminen.

On välillä ikävä kuitenkin huomata, että jos liikuntarajoitteisena tai sokeana haet tavalliseen ammattikouluun, vastaanotto ei ole aina se kaikista parhain. Joten opiskelupaikkaa miettiessä ovat useimmiten poissa laskuista myös tavalliset ammattikoulut. Kevään jo ollessa pitkällä olen ajatellut että suunnitelmani olisi seuraavanlainen. Olen kevään aikana menossa tutustumaan vielä talouskouluun sekä olen hakemassa myös ammattistartille. Mahdollisuutena olisi jatkaa myös samassa koulussa, jossa parhaillaan opiskelen.

Meri Lyyra ja Joonas Yliniemi olivat toukokuussa harjoittelijoina Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksesta.

Tulevaisuudessa haluaisin kuitenkin opiskelemaan Laajasalon opistoon Helsinkiin radiotoimittajan linjalle. Siihen haaveeseen päästäkseni minun on kuitenkin valittava joku muu suunnitelluista vaihtoehdoista. Tällöin minulla olisi vielä vuosi aikaa selvittää Helsingistä asuntola, jossa olisi henkilökuntaa ja apua saatavilla ympäri vuorokauden. Lisäksi olisi selvitettävä ainakin avustaja-asiat: kuka auttaisi laskujen maksamisessa, raha-asioiden hoitamisessa sekä lääkärikäynneillä. Selvitettävää on siis paljon, mutta onneksi olen luonteeltani positiivinen ja uskon siihen, että haaveeni toteutuu ennemmin tai myöhemmin ja minusta tulee radiotoimittaja.

En voi kuitenkaan opiskella tavallisessa ammattikoulussa, vaikka sieltä löytyisikin minua kiinnostava ala. Erityisammattikouluissa ei taas ole minua kiinnostavia aloja laisinkaan. Teksti: Meri Lyyra Toiselle paikkakunnalle mentäessä Kuva: Sirpa Nieminen pitäisi taas selvittää asuminen ja kaikki muu elämiseen liittyvä. 11 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Työttömien toimintaa arvostetaan Meillä oli ilo ja kunnia saada eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta vieraaksemme yhdistykseen 13.8. Toimintamme esittelyn ohessa mietimme myös työttömien edunvalvonnan ajankohtaisia kysymyksiä.

pitkäaikaistyöttömien jättämisen oman onnensa nojaan. Työ- ja elinkeinohallinnon toimenpiteet voidaan lain mukaan lopettaa kokonaan, jos ne eivät parissa vuodessa auta työtöntä takaisin työelämään. Sähköiset palvelut ovat puolestaan tuottaneet ongelmia varsinkin ensi Työmarkkinatuen tarveharkinta kertaa työttömiksi kirjautuville jakaa mielipiteitä. Kuitenkin valio- nuorille, jotka eivät ymmärrä tukien kunnan jäsenet pitivät tärkeänä, maksatuskäytäntöjä. että tarveharkinnan tulorajaa pitäisi vähintään nostaa, tosin rahoituksen Jyväskylän pitkään jatkuneen huolöytyminen on epäselvää. non työllisyystilanteen syitäkin yhdessä ruodittiin. Niin ikään maaTyöttömien yhdistykset kannatta- hanmuuttajien mahdollisuudet vat tarveharkinnan poistoa, kos- kehittää suomen kielen taitoaan ka puolison tuloilla eläminen on ja sitä kautta työllistyä kiinnostivat nöyryyttävää työttömän kannalta. valiokunnan jäseniä. Tarveharkinta myös vaikeuttaa niin taloudellisesti kuin sosiaalisesti Ikääntyvien ja paljon sairastavien perheiden tilannetta eikä kannusta kielitaito ei juuri kehity, joten heitä työhön. ei enää huolita kursseille. Toisaalta nuoremmat maahanmuuttajat Työttömien yhdistykset vaativat joutuvat odottelemaan kursseille myös työmarkkinatuen sitomista pääsyä jopa vuosia. indeksiin ja työmarkkinatoimenpiteiden kestoon pidennyksiä. Asu- Tilaisuudesta jäi hyvä mieli meille mistukeen kaavailtu tarkistus heti toimijoille, koska koimme, että työsuhteen alettua olisi selkeä huo- valiokunnan jäsenet kuuntelivat nonnus työttömien asemaan, koska aidosti asiaamme ja pitivät toiminaiemmin tukea on saanut kolmelta taamme arvokkaana. Pyysimme ensimmäiseltä työssäolokuukaudel- heiltä audienssia myös 16.9., jolloin ta ilman heikennyksiä. teemme yhdistyksen maahanmuuttajien kanssa tutustumis- ja edunKeskustelimme myös TE-toimistojen valvontaretken eduskuntaan. palvelujen saatavuudesta. Erityisen huolestuttavana pidettiin valmisteil- Teksti: Satu Kortelainen la olevaa lakia, joka mahdollistaa 12 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Syksy 2010 Wire liikuntaryhmät: - työkykyä ylläpitävää liikuntaa työttömille työnhakijoille MAANANTAI

Ryhmä

11:30 - 13:00 Kuntojumppa TIISTAI 10:00 - 12:00 Kuntosali (ohjattu) 12:00 - 13:00 Venyttely ja rentoutus 11:30 - 13:00 Omatoiminen sählyryhmä TORSTAI 10:00 - 12:00 Kuntosali (ohjattu ) 12:00 - 12:30 Venyttely

Paikka

Alkamiskohta

Jäähallin liikuntasali, vko 36 Rautpohjankatu 10 6.9.10 Kuokkalan Graniitti, Pohjanlahdentie 12 Kuokkalan Graniitti, Pohjanlahdentie 12 Kuokkalan Graniitti, Pohjanlahdentie 12 Kuokkalan Graniitti, Pohjanlahdentie 12 Kuokkalan Graniitti Pohjanlahdentie 12

PERJANTAI 7:45 - 8:30

Vesivoimistelu Aalto Alvari*, Pitkäkatu 2 12:30 - 14:00 Omatoiminen Monitoimitalo, sulkapallo Kuntoportti 3

vko 36 Huom! vko 38 21.9.10 vko 36

vko 36 Huom! vko 38 23.9.10 vko 36 Vko 36

Wire:n työttömien liikuntaryhmiin ilmoittaudutaan paikan päällä ja ne ovat osallistujille maksuttomia. Kuntopiiri kello 10.00 - 11.00 joka kuukauden ensimmäinen torstai Kuokkalan Graniitissa. * Vesivoimisteluun ilmoittaudutaan Wire-liikuntaryhmien yhteydessä, maksu 2 €/kerta. Lisätietoa: Tarja Oksanen, Erityisliikunnanohjaaja Tarja.L.Oksanen@jkl.fi, puh. (014) 266 4267,

tekstiviestit 040 580 8576

13 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Työväen Sivistysliiton syksyn ATK-kurssit Osaaminen on ulottuvillasi!

PERUSKURSSIT Tietotekniikan peruskurssi ma-pe 6. - 10.9. 9.00 - 15.00 Tietotekniikan peruskurssi ma-pe 13. - 17.10. 9.00 - 15.00 Tietotekniikan peruskurssi ma-pe 20. - 23.9. 9.00 - 15.00 Tietotekniikan peruskurssi ma-pe 4. - 8.10. 9.00 - 15.00 Tietotekniikan peruskurssi ma-pe 11. - 15.10. 9.00 - 15.00 Tietotekniikan peruskrssi ma-pe 18. - 22.10. 9.00 - 15.00 Tietotekniikan peruskurssi ma-pe 1. - 5.11. 9.00 - 15.00 Tietotekniikan peruskurssi ma-pe 8. - 12.11. 9.00 - 15.00 Tietotekniikan peruskurssi ma-pe 15. - 19.11. 9.00 - 15.00 JATKOKURSSIT Tietotekniikan jatkokurssi ma-pe 27.9. - 1.10. 9.00 - 15.00 Tietotekniikan jatkokurssi ma-pe 25. - 29.10. 9.00 - 15.00 Tietotekniikan jatkokurssi ma-pe 22. - 26.11. 9.00 - 15.00 KUVANKÄSITTELY Picasa-kuvankäsittelykurssi ti-ke 30.11. -1.12. 17.00 - 20.00 KURSSIPAIKKA: Asemakatu 11 B, 40100 JYVÄSKYLÄ

80 € 80 € 80 € 80 € 80 € 80 € 80 € 80 € 80 € 80 € 80 € 80 € 40€

Ilmoittautumiset ja lisätietoja: www.tsl.fi tai Raija Kuorttinen, 0400 968 595 jyvaskyla@tsl.fi

Tietotekniikan perus- ja jatkokurssit ovat maksuttomia työttömille, eläkeläisille, kotiäideille ja maahanmuuttajille. 14 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Jyvässeudun Työttömät ry TYÖTTÖMIEN OPINTORAHASTO

Haluamme kannustaa Jyväskylän seudun työttömiä työnhakijoita kouluttautumaan, koska se parantaa työnsaannin mahdollisuuksia. Tukea myönnetään työttömien omaehtoiseen, työllistymistä edistävään koulutukseen. Tukea voidaan myöntää alkavaan, meneillä olevaan tai juuri päättyneeseen koulutukseen.

Lisätietoja: Kaija Suuronen, p. 0400 109 192, kaija.suuronen@jstry.fi MAHDOLLISET LAHJOITUKSET OPINTORAHASTON TILILLE KESKI-SUOMEN OSUUSPANKKIIN 529002-4260255. LÄMMIN KIITOS TUESTANNE!

Työttömien opintorahaston kirjakauppa Opintorahaston kirjakaupassa myydään Jyväskylän kaupungin kirjaston lahjoittamia poistokirjoja edulliseen hintaan. Kirjamyynnin tuotto käytetään kokonaisuudessaan jyväskyläläisten työttömien omaehtoisen opiskelun tukemiseen. Myyntipaikka: Kumppanuustalo, Vapaudenkatu 4 (B -talo, 2. kerros) Myyntiaika: ti - to klo 10.00 - 14.00 Lisätietoja: Kaija Suuronen Puhelin 045 260 3211 Myytävien kirjojen luettelo löytyy osoitteesta www.opintorahasto.fi Kirjavarauksia voi tehdä sähköpostilla opintorahasto@jstry.fi

15 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Erämaan lumoa Leivonmäen kansallispuistossa

Jyvässeudun Työttömien elokuussa tehty kesäretki suuntautui Leivonmäen kansallispuiston erämaisiin maisemiin, jonne lähdettiin yli 40 hengen porukalla. Luontoretkien suosio on työttömien keskuudessa taattu, ja niille osallistuvat mielellään kaikenmaalaiset ihmiset.

hänelle mieleen oman kotiseudun luonnon.

Luupään lenkki ja Kirveslammen kierros lumosivat kulkijansa. Avarassa harjumaisessa metsässä näköalaa riitti satojen metrien päähän. Jääkauden sulamisvaiheessa syntyneet siirtolohkareet ja maa” Tämä on tosi kaunis paikka ja han muodostuneet pyöreät kuopat täällä on hyviä ihmisiä mukana. Mi- eli supat täplittivät maisemaa siellä nulle kaikki maailman ihmiset ovat täällä. siskoja ja veljiä keskenään”, sanoo kurdilainen Salma Amiri, joka liikkuu Välillä asteltiin pitkospuita suomielellään suomalaisessa metsässä. maastossa ja levähdettiin kirkasveSuolla kasvavat matalat puut toivat tisten suolampien äärellä. Hyttysiä 16 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


tai muitakaan ikäviä hyönteisiä ei näkynyt, joten paikka oli mitä ihanteellisin patikointiin.

makkarat maistuivat muutamille jopa siinä määrin, että metsästä poistuminen kävi työstä.

Ahkerimmat retkeläiset talsivat metsäpolkuja useammankin tunnin ristiin rastiin toisiaan ohitellen. Kävelylenkin päätteeksi moni virkistäytyi pulahtamalla puhdasvetiseen Harjujärveen nuotiopaikallamme.

Retkikuntamme sai kiitosta myös bussikuskilta täsmällisyydestä ja ryhmähengestä. Kun metsään mennään iloisesti ja isolla joukolla, niin ei ole pelkoa eksymisestä saati karhuista.

Kun Niemisen Sirpa järjestää luontoretken, niin osallistujien ei tarvitse nähdä nälkää. Patikoinnin jälkeen

Teksti: Satu Kortelainen

TALOUS TASAPAINOON! – Keneltä opit järkevään rahankäyttöön? Tilaisuuden teemana on ”Kuinka kertoa lapsille ja nuorille talousasioista” Aika: Keskiviikko 3.11. klo 17.30 – 19.30 Paikka: Marttakeskus, Yliopistonkatu 11 Alustajina toimivat asiantuntijat Suomen Kuluttajaliitosta ja Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnasta Tilaisuuden järjestävät: • Suomen Kuluttajaliitto ry • Jyvässeudun Kuluttajakompassi ry ja • Keski-Suomen Martat ry

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille asiasta kiinnostuneille

Tervetuloa! 17 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Yhdistystoiminnasta rikkautta elämään Jyvässeudun Työttömät ry:n hallitus uudistui vuosikokouksessa Kari Otollisen lisäksi parillakin uudella, aktiivisella naisjäsenellä. Päivi Salkojärvi ja Kirsti Honkonen jännittävät hieman pestiään, mutta ovat siitä toisaalta innoissaan ja mielissään.

Kahvipöydästä vastuunkantajaksi Kirstille ei jäänyt liikoja aikoja miettiä hallitukseen lähtöään. Häntä pyydettiin mukaan vuosikokouksen kahvipöydässä. ”Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ensin oli jännää, että kuinkahan tässä pärjää, mutta nyt muutaman kuukauden maistelun jälkeen tästä on tullut elämää rikastuttava tekijä”, Kirsti hymyilee.

Kirsti (vas) ja Päivi olivat mukana myös Leivonmäen retkellä

18 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Aivan tuore toimija Kirsti ei kuitenkaan ole, sillä hän on ollut mukana yhdistyksen harrastustoiminnassa jo vuodesta 1996 lähtien. Innostus syttyi englannin kielen kurssista, jonka jälkeen Kirsti kävi monet kieli- ja atk-kurssit. 1990-luvun lopulla hän työskenteli siivoojana Rantakievarissa, yhdistyksen silloisessa toimipaikassa. 2000-luvun puolella Kirsti on osallistunut erityisesti liikunta- ja painonhallintaryhmiin, museokierroksille ja retkille. Harrastamisen ovat katkaisseet vain satunnaiset työpätkät muualla.

”Mietin, osaanko ja ymmärränkö, mutta hyvin minut on otettu vastaan ja autettu alkuun pääsemisessä”, hän toteaa. Päivi tuli yhdistykseen harjoittelijaksi viime syksynä eikä silloin tiennyt yhdistyksestä paljoakaan. Muutamassa kuukaudessa hänestä on kehittynyt pidetty ja aktiivinen toimija, joka pärjää hienosti kaikenlaisten ihmisten kanssa. Työntekijöille ja harjoittelijoille ovat jääneet lähtemättömästi mieleen vierailut Päivin kotona, idyllisessä entisajan pihapiirissä, jossa hän hoitaa harrastuksekseen muutamaa lammasta. Nyt syyskuussa Päivi aloittaa yhdistyksessä työn ompelunohjaajana.

”­ Luontoretket ovat olleet ihania, koska yksin kaupungissa asuvan työttömän on mahdotonta päästä ilman autoa minnekään. Museoretkien myötä minulle on niin ikään ”Haluan erityisesti tukea ja kannusavautunut uusi maailma”, hän taa muita työttömiä mukaan yhdistyksen järjestämiin koulutuksiin ja kertoo. retkille, joista on ollut paljon hyötyä Kirstiä on ilahduttanut hallitustyös- minulle itselleni. Mielestäni Jyväskentelyssä varsinkin se, että ikään- seudun Työttömät on onnistunut tyessäänkin voi oppia uutta ja pe- niissä hyvin”, Päivi toteaa. rehtyä uudella tavalla toimintaan, jossa on jo vuosia ollut mukana. teksti: Satu Kortelainen kuva : Ljuba Sopanen Kotiäidistä kansalaisaktiiviksi Päiviä kysyttiin hallitukseen jo muutama viikko etukäteen, joten hänellä oli aikaa pohtia osallistumistaan. Vuosien kotiäitiyden jälkeen ”ihmisten ilmoille” meneminen tuntui hyvältä vaihtoehdolta, koska yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat kovasti. 19 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Synttärijuhlat Kumppanuustalolla JST ry täyttää 18 ja Kumppanustalo 10 vuotta Tuplasynttäreitä juhlitaan perjantaina 5.11. klo 10 - 16 Kumppanuustalolla (Vapaudenkatu 4) Luvassa mukavaa ohjelmaa, toimijoiden esittelyjä ja tanssit vetävän musiikin tahdissa Kakkukahvit tarjolla yläaulassa klo 11 - 14 Synttäreiden kunniaksi JST ry tarjoaa maksuttoman lounaan kaikille tänä vuonna jäsenmaksunsa maksaneille jäsenilleen. Tilaisuudessa voi maksaa vuoden 2010 jäsenmaksun tai liittyä jäseneksi. TERVETULOA! Jäsenmaksun voi maksaa myös Jyvässeudun Työttömät ry:n pankkitilille 529002 - 4139111.

Ween Maan Wiljaa 2010 Tapahtuma järjestetään 18.-19.9. Messukadulla ja Ympyrätorilla la klo 10 - 17 ja su 10 - 16. Saatavilla syksyn parhaita antimia. Viljelijät, kalastajat ja jalostajat myyvät kala-, liha- ja viljatuotteita sekä vihanneksia ja hedelmiä. Mukana on myös käsityöläisiä. JST ry:llä on tapahtumassa myyntipiste. Myytävänä erilaisia tekstiili ja puutuotteita, myös kierrätyskirjoja erittäin edulliseen hintaan (1 – 2 €/kirja). Tapahtumaan ei ole pääsymaksua. Lisätietoja Ween Maan Wilja tapahtumasta: www.wmw.fi/

20 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


JKT ry:n kerhot ja kurssit syksyllä 2010 Alkavat kerhot Espanja syventävä ti ja pe 31.8.–10.12. klo 12–14 Ohjaajana Reino Husso Venäjän alkeet ja suomen kielen keskustelukerho viikolla 36 Opettajana Meija Kuikka ja ohjaajana Satu-Marja Hassi

Taide-, piirustus- ja maalauskurssi 5 x 3h 8.9.–6.10. ke klo 12–15 Akvarellimaalauskurssi 5 x 3h 13.10.–10.11. ke klo 12–15 Pastellimaalauskurssi 5 x 3h 17.11.–15.12. ke klo 12–15

Opettajana Lilia Fedorova Saksan alkeet ja ranskan alkeet Ajankohta ja opettaja ilmoitetaan Kurssin hinta 30 €/kurssi myöhemmin Paju- ja havuaskartelukurssi (ajankohta tarkentuu) ti klo 14–17 Filosofian keskustelupiiri Joulukorttiaskartelukurssi (ajan9.9.–16.12. to klo 11.30–13.45 kohta tarkentuu) ti klo 14–17 Ohjaajana Seppo Sillman Jouluaskartelu (ajankohta tarkentuu) ti klo 14–17 Opintokerhojen hinta 20 € kerho + kopiomaksut Ohjaajana Milja Vesander Hinta 8 €/askartelukurssi sisältäKieli- ja taidekurssit en materiaalit. Englanti keskustelu I ja II Ilmoittautumiset ja lisätietoja 7.9.–14.12. tiiistaisin p. 044 355 7980 tai klo 12–13.30 ja jktkurssit@gmail.com klo 14–15.30 Englanti alkeet 9.9.–16.12. torstaisin klo 12–13.30 Englanti jatko 9.9.–16.12. torstaisin klo 14–15.30

Kerhoihin ja kursseille voi osallistua niiden alettuakin! Osoite: Kumppanuustalo, Vapaudenkatu 4, Jyväskylä, www.kumppanuustalo.fi

Opettajana Johanna Lappalainen Kurssin hinta 20 €/kurssi + kopiomaksut 21 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella   tuettuna Omaehtoisten opintojen ajalta voi tietyin edellytyksin saada työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea sekä lisäksi ylläpitokorvausta. Työttömyysetuuden tasosta saa tarkempia tietoja omasta työttömyyskassasta tai Kansaneläkelaitoksesta. Tuen saannin ehdot Ennen opintojen alkua asiasta on sovittava TE-toimiston kanssa. Opiskelijan tulee olla vähintään 25-vuotias. Hänen on oltava työnhakijana TE-toimistossa ja työnhaun tulee olla voimassa. Ehtona on myös, että TE-toimisto on todennut koulutustarpeen ja arvioinut opiskelun parantavan opiskelijan ammattitaitoa ja mahdollisuuksia työmarkkinoilla.

Opinnot voivat olla myös ammatillisesta koulutuksesta tai ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain mukaista lisä- ja täydennyskoulutusta tai avointa yliopisto- tai ammattikorkeakouluopetusta. Opiskelua tuetaan enintään 24 kuukautta opintokokonaisuutta kohden. Työttömyysturvan ansioja peruspäivärahan enimmäisaika kuluu myös opiskelun aikana. Jos opintoja ei voida tukea työttömyysetuudella, voi silti olla mahdollisuus opiskella työttömyysetuutta menettämättä sivutoimisesti.

Etuuden saajan velvollisuudet Työttömyysetuutta omaehtoiseen opiskeluun saavalla on opiskeluun liittyviä edistymis-, tiedonanto- ja muita velvollisuuksia, joiden laiminOpintoja koskevat edellylyönti saattaa johtaa työttömyystykset etuuden päättymiseen ja perusteetOpiskelun on oltava päätoimista. tomasti maksetun etuuden takaisin Opintojen laajuuden tulee olla perintään. keskimäärin vähintään viisi opintopistettä tai kolme opintoviikkoa Lähde: www.mol.fi opiskelukuukautta kohden tai 25 Lisätietoja: tuntia viikossa. Työ- ja elinkeinotoimistot Opintojen tulee johtaa tutkintoon Kansaneläkelaitos, www.kela.fi tai tutkintojen osien suorittami- Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö, www.tyj.fi seen.

22 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Alennuksia työttömien opiskeluun Jyväskylän ja Jyvälän kansalaisopisto Rajoitettu määrä työttömiä työnhakijoita ja maahanmuuttajia saa Jyväskylän ja Jyvälän kansalaisopistossa 30 euron alennuksen. Sama henkilö saa yhden alennuksen lukuvuonna 2010–2011.

200 euroa (ikääntyvien yliopiston opinnoissa enintään 60 euroa). Avustusta voi hakea 1.7.2010 alkaen koulutukseen, joka päättyy vuoden 2011 loppuun mennessä. Hakemuslomake löytyy osoittees ta http://kesayo.jyu.fi/Opintose.

Alennus myönnetään opiston neuvonnassa asiointijärjestyk- Lisätietoja: Kristiina Niemi-Kaija, sessä. Työttömyys todistetaan p. 044 760 3720 työvoimatoimiston asiakaskortilla. kristiina.niemi-kaija(at)jyu.fi Lisätiet. opistojen neuvonnoista: Jyväskylän kansalaisopisto, 014 26 64073, 014 26 64071 neuvonta.kansalaisopisto@jkl.fi Jyvälän kansalaisopisto, (014) 217 202, www.jyvala.fi/ Jyväskylän kesäyliopisto/ ikääntyvien yliopisto Opintosetelintyyppistä avustusta myönnetään kesäyliopiston vapaatavoitteiseen eli tutkintoon johtamattomaan koulutukseen. Avustusta voivat hakea maahanmuuttajat, työttömät, ikääntyneet ja eläkkeellä olevat, alhaisen pohjakoulutuksen omaavat ja korkeakouluopintonsa keskeyttäneet.

Avoin ammattikorkeakoulu Työttömät saavat 20 %:n alennuksen lukuvuosipasseista. Toimita työvoimahallinnon todistus työttömyydestä ennen opintojen alkua koulutussihteerille tai käy paikan päällä näyttämässä työ- ja elinkeinotoimiston asiakaskorttia. Yksittäisille opintojaksoille ei ole erikseen hintoja, vaan voit valita itsellesi sopivanlaajuisen lukuvuosipassin. Lisätietoja opiskelusta ja opintotarjonnasta: www.jamk.fi/koulutus/avoin

Maarit Korva, suunnittelija p. 040 561 2555, Avustuksella voidaan alentaa opin- etunimi.sukunimi@jamk.fi tomaksua tai kattaa se kokonaan. Avustuksen enimmäismäärä on 23 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Kansainvälisyyteen kasvetaan yhdessä tekemällä Maailmanrauha alkaa lapsista Projekti on Suomessa laatuaan ensimmäinen ja sen teemana on ”We Dare to Care – Activating Youth in Jyväskylä”. Nimensä mukaisesti projektin tarkoituksena on aktivoida jyväskyläläisnuoria. Sen taustalla on sitoutumaton kansainvälisyyskasvatusjärjestö CISV (Children`s International Summer Villages), joka sai alkunsa Yhdysvalloissa Useimmat olivat Suomessa en- 1940-luvulla psykologi Doris Allenin simmäistä kertaa, mutta porukan aloitteesta. italialaiselle veteraanille vierailu oli Allenin mielestä maailmanrauha aljo neljäs. Osa naisista on viihtynyt kaa erimaalaisten lasten ja nuorten Suomessa niin hyvin, että haluaisi ystävystymisestä yhteisen tekemijopa oppia suomen kieltä. Kellarikievari sai reippaan kansainvälisen tuulahduksen elokuun lopulla, kun International People`s Project (Kansainvälisten ihmisten projekti) aterioi ruokalassamme kolmesti päivässä parin viikon ajan. Ruokailemaan kokoontui parikymmentä 19 – 78-vuotiasta naista 11 eri maasta. Pääosin ryhmä koostui eurooppalaisista, mutta joukkoon mahtui muutama meksikolainen ja kanadalainenkin.

Makoisa aamiainen Kumppanuustalolla on hyvä päivänavaus 24 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


sen avulla. 11-vuotiaiden lasten kesäkylät ovat edelleen keskeinen osa järjestön toimintaa, mutta ohjelmia järjestetään kaikenikäisille lapsille ja nuorille. Aikuiset (yli 19-vuotiaat) kokoontuvat vapaaehtoistyöprojekteihin, (International People`s Project), jollainen Keski-Suomen kolmiviikkoinen leirikin oli.

on, vaikkei heitä tälle leirille osallistunutkaan.

Ystävien kautta mukaan Useimmat leiriläisistä ovat tulleet toimintaan mukaan ystäviensä tai oppilaitosten kautta. Moni on pitkäaikainen cisvari. Osallistujat toimivat erilaisissa ammateissa, mutta monia aikuisia cisvareita yhdistää kiinnostus lasten ja nuorten ohjaamiseen. Miehiäkin cisvareissa

Suomalainen ruokakin osallistujille maistui, varsinkin pohjoismaiset marjat saivat naisilta kiitosta. Silli sen sijaan jakoi mielipiteitä.

Kommunikointi tapahtuu leireillä pääosin englannin kielellä. Useille lapsille ja nuorille leirit toimivat tehokkaina uusien taitojen opettelupaikkoina. Yhteistoimintaan kasvetaan leikkimällä ja pelaamalla pelejä, jotka eivät vaadi paljoa kieJyväskylässä projektin yhteistyö- litaitoa. Haastavammat aktiviteetit järjestönä toimi Suomen Punaisen käännetään ohjaajien toimesta lasRistin Länsi-Suomen piiri, jonka ten ja nuorten omille kielille. kanssa osallistujat toteuttivat mm. Reddie kids -kerhoillan varhaisnuo- ”Tälläkin leirillä opettelemme palrille, Junior Branch -tapahtuman jon uusia leikkejä ja pelejä, joita 15 – 25-vuotiaille nuorille ja vie- voimme hyödyntää omissa kotirailuja paikallisiin vanhainkoteihin. maissamme. Ajatuksena on, että Leirirupeama huipentui Kulttuuri- kaikki osallistujat valmistelevat basaariin Näyttämö Lutakossa 27.8. ryhmälle vuorollaan oman esittelyja opetustuokion”, naiset kertoivat.

”Tämä on ehkä parempaa ilman sipulia”, kuului varovainen arvio. Teksti ja kuva: Satu Kortelainen

Laiturille.fi Laiturille on ev.lut seurakuntien ylläpitämä nettisivusto, joka pyrkii tavoittamaan työttömiä. Sivustoilla on tietopaketti, josta löytyy tietoa mm. työttömille suunnatusta toiminnasta ja palveluista. Laiturin keskustelufoorumilla voi jakaa ajatuksia ja kokemuksia. Sivustoihin voi tutustua osoitteessa: www.laiturille.fi 25 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Työttömien terveystarkastukset Kutsu maksuttomaan terveystarkastukseen Jos olet ollut pitkään työttömänä tai olet lyhyiden työsuhteiden takia vailla työterveyshuollon palveluja, varaa aika oman alueesi terveysaseman ajanvarauksesta tai sairaanhoitajalta.

Soittoaika on sairaanhoitajalle ma – to 8 – 9, pe 9 – 10 ja 13 – 13.30 Terveysaseman ajanvaraus ma-to klo 8-16, pe 9-16 Keskustan terveysasema: Ajanvaraus: puh. (014) 266 0120 Tuohimutka-Aittorinne-Halssila Halssilanrinne - Lutakko-Yläkaupunki Tori - Yläkaupunki Hannikaisenkatu - Tourula Lahjaharju - Heinälampi - Lohikoski - Mäki-Matti Holsti - Nisula Mannila -Hippos - Harju Puistokatu - Syrjälä

(014) 266 2086 (014) 266 2117 (014) 266 2118 (014) 266 2089 (014) 266 2101 (014) 266 2107 (014) 266 2098 (014) 266 2112

Kyllön terveysasema: Ajanvaraus: puh. (014) 266 2011 Keljo - Keljonkangas (osa) - Kaijanlampi - Kukku(014) 266 2055 mäki Keljonkangas(osa) - Sarvivuori - Mattilanpelto(014) 266 2026 Rautpohja (014) 266 2052 Keltinmäki - Myllyjärvi - Ylä-Myllyjärvi (014) 266 2056 Kortemäki - Ruoke ja Köhniö - Kypärämäki (014) 266 2057 Kortepohja - Kortesuo - Laajavuori Roninmäki - Tarhamäki - Mäyrämäki - Mustalampi (014) 266 2047 Huhtasuon terveysasema: Ajanvaraus: puh. (014) 266 0121 Huhtasuon keskusta - Sulku - Varikko Kangaslampi - Kangasvuori - Rasinrinne Pupuhuhta

(014) 266 2144 (014) 266 2145 (014) 266 2141

Kuokkalan terveysasema: Ajanvaraus: puh. (014) 266 0122

26 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


(014) 266 2152 (014) 266 2163 (014) 266 2161 (014) 266 2167

Ainola-Suuruspää Ainolanranta-Kekkola - Tikka-Pirttimäki Kuokkalan keskusta - Ristonmaa - Ristikivi Kuokkalanpelto-Nenäinniemi

Säynätsalon terveysasema: Ajanvaraus: puh. (014) 266 2068 Muuratsalo, osa Lehtisaaresta (014) 266 2075 Kinkovuori, osa Lehtisaaresta ja Säynätsalon saari (014) 266 2074 Tikkakosken terveysasema (ajanvaraus) Palokan terveysasema (ajanvaraus) Vaajakosken terveysasema (ajanvaraus)

(014) 336 6200 (014) 336 6822 (014) 336 6190

Korpilahden terveysasema (ajanvaraus) Pohjoinen ja itäinen alue Läntinen ja keskustan alue

(014) 266 2724 (014) 266 2717

Jyväskylän kaupunki / Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus, Avosairaanhoito

Ne normit Forum lopsahti eteisen lattialle kun, oltiin kaverin kanssa kahvilla. Katsopa vasite siitä ne senssi-ilmoitukset. Hei, täällähän on yksi sopivan ikäinen ja vaikuttaa fiksultakin. Hetkinen; lopussa lukee, että toivottavasti et ole kuitenkaan kovin pikkuinen tai pyöräkkä. Se, siitä. Mitä elokuvia tulee telkkarista illalla? Marita Vatanen

27 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


UUSIOTUOTE Jyväskylän työttömien tuki ry Uusiotuote on Jyväskylän työttömien tuki ry:n ylläpitämä monitoimityöpaja. Taitoja työelämään, 2T-hanke (1.2.2008 – 31.12.2012) on ELY -keskuksen rahoittama työllistämishanke, jonka tavoitteena on edistää vaikeasti työllistyvien työttömien sijoittumista avoimille työmarkkinoille tai ammatilliseen koulutukseen sekä ehkäistä työelämän ulkopuolelle jäävien syrjäytymistä. Hanke tarjoaa Uusiotuotteella ammatillisia valmiuksia ja työkuntoa kehittävää työtoimintaa palkkatuetussa työssä, työharjoittelussa, työkokeilussa, työelämävalmennuksessa sekä kuntouttavassa työtoiminnassa. Eri toimenpiteissä on vuoden aikana noin 60 henkilöä. Polkupyöräkorjaamossa korjataan ja huolletaan polkupyöriä. Myytävänä myös kunnostettuja polkupyöriä sekä jonkin verran “kierrätysosia”. Otamme vastaan hylättyjä polkupyöriä, myös noutokuljetus. Puutyöpajassa kunnostetaan ja entisöidään huonekaluja, ovia ja ikkunoita, sekä teemme asiakkaan toivomusten mukaisia tilaustöitä.

Tule Uusiotuotteelle harrastamaan puutöitä yms! Tilat harrastamiseen ovat hyvät ja hinnat edulliset sekä työttömille, eläkeläisille, opiskelijoille, että työssä käyville.

Uusiotuote

Vapaudenkatu 8 40100 Jyväskylä Avoinna: Ma-To 8.30-16.00 Pe 8.30-15.30 -----------------------------------

PUUTYÖPAJA

Puhelin: 040 740 9888 -------------------------------------------------------

PO LK U PYÖ R Ä K O R JAAM O

Puhelin: 050 436 6235 ------------------------------Toiminnanohjaaja Matti Ihalainen Puhelin: 040 740 9888 Sähköposti: matti.ihalainen1@luukku.com Internet: www.uusiotuote.fi

28 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


UUSIOTUOTE K I E R R Ä T Ä V A N H AT T Y Ö K A L U S I TEE EKOTEKO

Työllistämme vuosittain huomattavan joukon ihmisiä. Tarvitsemme erilaisia työkaluja ja materiaaleja runsain määrin. Lojuuko nurkissanne käyttämättömiä ja tarpeettomia työkaluja kuten, puutalttoja, käsisahoja, puristimia, ruuvitalttoja, lenkkiavaimia, poranteriä, nauloja, ruuveja, pultteja, muttereita ym? Entäpä puutavaraa, kuten lautaa, lankkua, vanerilevyjä ym. puusepän teollisuuden tarvitsemaa raaka ainetta? Otamme mielellämme lahjoituksenne vastaan. Noudamme työkalut. Puhelin 040 740 9888 Matti Ihalainen.

29 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


JSTRY:n kerhot / harrasteryhmät Kirjallisuuspiiri Lisätietoja: Satu Kortelainen p. 040 821 1987 satu.kortelainen@jstry.fi

Kievarin Kööri Tule laulamaan laulu- ja soittoryhmä ” Kievarin Kööriin ”.

Painonhallinta Lisätietoja ja ilmoittautuminen Sirpa Nieminen, p. 050 329 0870, sirpa.nieminen@jstry.fi

Harjoittelemme maanantaisin klo 16.00 - 19.00 Kumppanuustalolla Verkko-kabinetissa.

Porinakerho Lisätietoja ja ilmoittautuminen: Sirpa Nieminen, p. 050 329 0870, sirpa.nieminen@jstry.fi

Viihdytämme asiakkaitamme kansanruokaloiden erilaisissa tapahtumissa ja toivomuksesta myös muualla. Kööriä voi tilata esiintymään esim. juhliin.

Teatteri tutuksi Lisätietoja: JSTRY:n toimisto p. 040 821 1987 klo 9 - 15 välillä tai sähköpostilla toimisto2@jstry.fi

Esiintymistilaukset voi varata Erkki Autiolta p. 040 755 3605 ja Pirjo-Liisa Junttilalta p. 040 732 4476

Työnhakuryhmä Lisätietoja: Satu Kortelainen p. 040 821 1987 satu.kortelainen@jstry.fi

Kaikkiin harrasteryhmiin ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Osallistuminen on pääsääntöisesti maksutonta, ainoastaan joihinkin liikuntapaikkoihin tai tutustumiskohteisiin osallistujat maksavat pääsymaksun. Seuraa ilmoittelua ilmoitustauluilla sekä nettisivuillamme www.jstry.fi 30 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


TVY tiedottaa

www.tvy.fi

TVY:n kautta haettavat työttömien tuetut lomat Lomatuki myönnetään sosiaalisin, terveydellisin ja taloudellisin perustein. Myös vaikea elämäntilanne otetaan huomioon. Tukea ei voida myöntää peräkkäisinä vuosina kuin erittäin painavista syistä. Sosiaalitoimisto tai seurakunta voi myöntää tukea omavastuuosuuden ja matkojen kustannuksiin. Työttömien vertaisviikko Mistä voimia 2010

Majoitus on ennalta suunniteltu toteutettavaksi loma-asunto/pariskunta ja yksin tulevat 2 henkilöä/ 22.-27.11.2010 Lomakeskus Huh- loma-asunto. Mahdolliset avio- ja marissa, Polvijärvellä. Hakemukset avoparit on ilmoitettava jo hakuon toimitettava TVY:lle 17.9.2010 vaiheessa, että saadaan majoitus täsmäämään lähetettäessä hakijoilmennessä. le kutsukirjeet. Iloinen mieli elämänkumppaniksi - lomaviikot 2011 31.01. – 05.02.2011 viikolla 5 lomakeskus Huhmarissa Polvijärvellä.

Hakulomakkeen voi tulostaa netistä osoitteesta: www.perhelomat.fi/ htdocs/julkinen/perhelomat_lomake.pdf

Hakemukset lomaviikolle on toimitettava TVY:lle 22.11.2010 mennessä. Ohjelmassa tuetaan henkistä hyvinvointia ja haetaan hyvää mieltä Pilates-menetelmällä ja tanssilla. Toki myös liikunnalla ja virkistyksellä on tärkeä osansa loman onnistumiseen.

Lomat tuetaan täysin ja se toteutetaan täysihoidolla. Matkat on maksettava itse. 31 Jyvässeudun Työttömät ry

Hakulomakkeet lähetetään TVY ry:n toimistoon:

TVY ry Sörnäisten rantatie 27 C 4 00500 Helsinki Hakulomakkeita saa myös JST ry:n toimistosta Cygnaeuksenkatu 3. Lisätietoja: Satu Kortelainen, 040 821 1987 satu.kortelainen@jstry.fi

Kievarin Uutiset 3/10


TERVETULOA JYVÄSSEUDUN TYÖTTÖMÄT ry:n KANSANRUOKALOIDEN RUOKAMAAILMAAN

MAITTAVAA KOTIRUOKAA Kellarikievari Vapaudenkatu 4, Kumppanuustalo, p. (014) 635 442 avoinna: ma-pe 8.00 – 20.00 la 8.00 – 15.00 aamiainen: ma-la 8.00 – 10.00 lounas: ma-la 11.00 – 15.00 päivällinen: ma-to

15.00 – 19.00 pe 11.00 – 20.00

Kahvia ja ruokaa on saatavilla ma-pe klo 20.00 asti.

Perttula

Nevakatu 1, Huhtakeskus, p. (014) 266 4217 avoinna: ma-pe 9.00 – 14.30 lounas: 11.00 – 14.00

Aterioiden hinnat: Työttömät Opiskelijat Työssäkäyvät Eläkeläiset

2,00 € Lounas 3,00 € Päivällinen 3,00 € Kotiannos 3,00 €

Aamiainen

2,00 € 4,00 € 4,00 € 4,00 €

2,00 € 5,00 € 5,00 € 5,00 €

12-15 v.

4-12 v.

Alle 4 v.

2,00 € 3,00 € 3,00 € 3,00 €

1,00 € 2,00 € 2,00 € 2,00 €

ilmainen ilmainen ilmainen ilmainen

Pirjo-Liisa Junttila, pääemäntä

p. (014) 635 304, 040 732 4476, pirjoliisa.junttila@jstry.fi 32 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


Pitopalveluhinnasto 2010 TÄYTEKAKUT +pakkaus 1,50€ 4/6 munan , n. 10 - 15 henkilölle

16,00/21,00 €

8 munan, n. 15 - 20 henkilölle -gluteeniton ja laktoositon lisä edellisiin 10/12 munan, n. 20 - 30 henkilölle

28.00 € 2 € 35,00/40,00 €

14/16 munan, n. 30 - 40 henkilölle -gluteeniton ja laktoositon lisä edellisiin 24 munan, n. 50 henkilölle

45,00/50,00 € 4,00 € 80,00 €

- gluteeniton ja laktoositon lisä edellisiin

6,00 €

Hääkakku n. 50 henkilölle

110,00 €

MUUT LEIVONNAISET Itävaltalainen suklaakakku/Tuorejuustokakku Hyytelökakut Kahvikakut Toscakakku / Mokkaleivos - pieni/iso Rahkapiiras - pieni/iso Marjapiiras - pieni/iso Pullapitko/Pullakranssi Pullakranssi, täytetty Pikkupullat Pikkuleivät

20,00 18,00 7,00 - 10,00 14,00 - 28,00 12,50 - 25,00 10,00 - 18,00 6,00/7,00 9,00 0,50 - 0,80 15,00 - 17,00

€ € € €/pelti €/pelti €/pelti €/kg €/kg €/kpl €/kg

6,00 - 7,00 0,50 0,70 - 1,20 0,60/0,80 0,20 - 0,40 1,20 - 1,70 0,80 0,60/1,00 0,25/0,40 alk. 24,00 alk. 25,00

€ €/kpl € /kpl €/kpl €/kpl €/kpl €/kpl €/kpl €/kpl €/pelti €/kg

Kääretortut Sarvet Täytetyt sarvet - pienet/isot Tuulihatut/tuulilatut täytetyt Sämpylät Sämpylät, täytetyt Pasteijat, liha/riisi/muna Karjalanpiirakat/päällystetyt Cocktailpiirakat/päällystetyt Suolaiset piiraat Voileipäkakku

Asiakkaan toivomuksesta valmistamme myös muita ruokia ja leivonnaisia. Koko hinnasto löytyy nettisivuiltamme www.jstry.fi 33 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


JST ry:n työllistää Yhdistys työllistää pitkäaikaistyöttömiä tukirahoilla puolesta vuodesta yhteen vuoteen, esim. keittiötöihin, vahtimestareiksi, siivoojiksi, toimistotöihin ja kudonnanohjaukseen. Lisäksi yhdistys tarjoaa mahdollisuuden harjoitteluun, työkokeiluun ja kuntouttavaan työtoimintaan. Työllistyminen on mahdollista TE-toimiston, Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelun sekä työvoiman palvelukeskuksen (TYP) kautta. Työttömät työnhakijat voivat myös itse ottaa yhteyttä suoraan osastojen esimiehiin. Pääemäntä Pirjo-Liisa Junttila p. (014) 635 304, 040 732 4476 pirjoliisa.junttila@jstry.fi

Palveluosaston esimies Sirpa Nieminen, p. 050 329 0870 sirpa.nieminen@jstry.fi

Avoimet työpaikat Kansanruokalat Kansanruokaloihin tarvitaan palkkatukeen oikeutettuja ruokapalvelutyöntekijöitä ja kokkeja.

Palveluosasto Palveluosastolle tarvitaan palkkatukeen oikeutettu kudonnanohjaaja.

Lisätietoja työtehtävistä antaa pääemäntä Pirjo-Liisa Junttila.

Lisätietoja työtehtävistä antaa palveluosaston esimies Sirpa Nieminen.

Avoimista työpaikoistamme ilmoitellaan myös nettisivuillamme www.jstry.fi 34 Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/10


OIVA2 - Projekti Edelleensijoittaminen OIVA2 -projekti edelleensijoittaa työttömiä työnhakijoita yrityksiin ja yksityistalouksiin, Jyväskylässä, Hankasalmella ja Toivakassa. Tutustu netissä: www.oivaprojekti.fi

Kouluttaminen OIVA2 -projekti järjestää lyhytkestoista koulutusta asiakkailleen,sekä Jyvässeudun Työttömät ry:ssä työmarkkinatoimenpiteissä oleville henkilöille.

Työn ja osaavan tekijän kohtauspaikka Yhteystiedot: Projektin vetäjä, Kaija Suuronen P. 045 260 3211 :::::: kaija.suuronen@jstry.fi


T Y Ö T Ä * T O I M E E N T U L O A * E L Ä M Ä N L A A T U A * E D U N V A LV O N T A A

40100 JYVÄSKYLÄ

Vapaudenkatu 4

Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 3/2010