Page 1

Kievarin Uutiset Kievarin Uutiset Jyvässeudun Työttömät ry, www.jstry.fi

Työsilta ry, www.tyosilta.fi Jyvässeudun Työttömät ry, www.jstry.fi Lehti koottu porukalla, päätoimittaja Alpo Pulkkanen

2/2009 1/2007


JYVÄSSEUDUN TYÖTTÖMÄT ry,

www.jstry.fi

Kumppanuustalo Vapaudenkatu 4, 40100 Jyväskylä Cygnaeuksenkatu 3, 40100 Jyväskylä

JYVÄSKYLÄN TYÖTTÖMIEN TUKI ry www.jstry.fi/uusiotuote_sivut/index.html Vapaudenkatu 8, 40100 Jyväskylä

Jyvässeudun Työttömät ry on perustettu 5.11.1992 ja Jyväskylän työttömien tuki ry 26.5.2000. Yhdistykset toimivat kaikkien työttömien työnsaannin edistämiseksi, elämänlaadun ja toimeentulon parantamiseksi. Yhdistykset työllistävät tällä hetkellä n. 60 henkilöä tukirahoilla eripituisiin pätkätöihin. Lisäksi yhdistyksillä on työkokeilussa ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevia työntekijöitä sekä harjoittelijoita Toimistot

Kumppanuustalo, Vapaudenkatu 4, puh. 635 230, fax 635 299, avoinna arkisin klo 10.00 – 13.30, toimisto@jstry.fi, www.jstry.fi. Cygnaeuksenkatu 3, avoinna arkisin klo 9.00 - 15.00, puh. 040 821 1987, toimisto2@jstry.fi, www.jstry.fi.

Puheenjohtaja

Eija Lindberg, puh. 0400 742 287, lindberg.eija@gmail.com

Toiminnanohjaaja Eija Tuohimaa, puh. 040 595 6504, toiminnanohjaaja@jstry.fi. Toiminnanohjaaja vastaa hallinnosta sekä talous- ja henkilöstöasioista. Tavattavissa klo 8.00 – 15.30. Pääemäntä

Pirjo-Liisa Junttila, puh. 635 304, 635 442, 040 732 4476, pirjoliisa.junttila@jstry.fi. Pääemäntä vastaa ruokalatoiminnasta ja pitopalvelusta sekä ruokaloiden henkilöstöasioista. Tavattavissa klo 8.00 – 15.30.

Palveluosaston esimies

Sirpa Nieminen, puh. 050 329 0870, sirpa.nieminen@jstry.fi Esimies vastaa palveluosaston henkilöstöasioista. Tavattavissa klo 8.00 – 15.30.

Uusiotuotteen Matti Ihalainen, p. 643 767 tai 040 740 9888, toiminnanohjaaja matti.ihalainen1@luukku.com. Toiminnanohjaaja vastaa Jyvässeudun työttömien tuki ry:n monitoimityöpajan hallinnosta sekä talous- ja henkilöstöasioista.


KUU KIURUSTA KESÄÄN…. …näin sanoo vanha sanonta ja pitää paikkansa, vaikka monia asioita pyritään muuttamaan ja nykyaikaistamaan. Usein tulee mieleen entinen aika, jota on elänyt. Ajattelen että saisipa sieltä takaisin jotain mukavia hetkiä, jotka eivät edes maksaneet mitään. Palaan muisteloissa 15 -20 vuotta taaksepäin aikaan, jolloin ei ollut työttömien yhdistyksiä. Työttömyyttä on ollut aina, milloin enemmän ja vähemmän. Silloin omat yhteisöt, niin kylillä kuin kaupungeissakin olivat ihmisläheisempiä ja auttavaisempia. Itsestä ja läheisistä pidettiin parempi huoli. Kyläyhteisöihin kuului aina jonkinlainen seurantalo, kylätalo tai jokin muu yhteinen paikka, jos-sa kokoonnuttiin ja touhuttiin yhteisin voimin. Ei ollut yksinäisyyden tunnetta kellään.

neksi asumistuki sekä ansiosidonnainen päiväraha (hiukan enemmän), näillä kun taiteilet elämänlaatua itsellesi ja perheellesi, muuta et sitten saakkaan. Mitenkä ne meidän isopalkkaiset päättäjät ja virkamiehet kehtaavat edes esittää aina niitä heikennyksiä. Saavatkohan he yöllä unta, tai sitten vanha sanonta – ”raha rauhoittaa” heidät (huom. isot palkat ja optiot).

Tänä päivänä kylät ovat autioituneet, kaikki ovat lähteneet työnperässä kaupunkeihin. Kaupungit ovat täyteen ahdettuja tornitaloja, joissa asutaan kuin päällekkäin pinotuissa laatikoissa. Pihat talojen välissä ovat pieniä, lisänä hiekkalaatikko ja penkki. Mutta kukaan ei uskalla istua penkille, kun pelätään että naapurit katsovat.

Nyt Jyväskyläkin on kohta puoli vuotta ollut jo suurena kaupunkina. Kaupungin budjetti taisi tulla alakanttiin, kun kulut ovat laukanneet jo huippuihin. Tuntuu että kaikki koulut, poliisilaitos, kaupungintalo sekä monet lukemattomat rakennukset ovat juuri nyt tulleet sisäil-maongelmien takia korjauskuntoisiksi. Silläkin asialla on kaksi puolta: Korjaukset työllistävät, mutta rahaa kuluu. Muutenkin tämän taantuman myötä, joka on pahempi kuin 90-luvulla ollut, pistetään väkeä pihalle tuhansittain. Lomautuksia on tullut kymmenille tuhansille ihmisille, eivätkä ne lomautukset ole viikon mittaisia, vaan 90 päivääkin kestäviä tai jopa

Työttömyysluvut nousevat hurjaa vauhtia ylöspäin. Merten takaa tullut taantuma näkyy meilläkin, mutta ei hyväosaisilla eikä rikkailla. Ei heidän tarvitse jonottaa leipäjonoissa päiväysvanhoja tuotteita saadakseen edes jotain ruokaa. Kyllä täytyy olla todella luova mestarilaskija, oikein ihmetaituri tänä päivänä selvitäkseen elämässä eteenpäin. Työmarkkinatuki, toimeentulotuki, onJyvässeudun Työttömät ry

3

Kievarin Uutiset 2/09


pidempiä. Onneksi kolmannen sektorin yhdistyksiä jaksettu perustaa ympäri Suomea. Työttömien yhdistykset ovat välityömarkkinoilla hyviä työllistymispaikkoja niille, jotka ovat 500 päivää olleet työttöminä. Rohkeasti vain kyselemään meille töihin. Ruokapalvelutyöntekijöitä, kokkeja, vahtimestareita, puuseppiä ja polkupyöränkorjaajia tarvitaan.

luuraa se TAHTOTILA, joka toisi meille parempia toimitiloja? Vuosi hupenee koko ajan. Ei se tämän hetkisten tilojen kynnyskään ole niin korkea, eikä ovet niin raskaita avata, etteikö sinne voisi tulla kaikki, jotka tuntevat paikan omakseen. Myös Uusiotuotteella kannattaa käydä katselemassa kaikkea kivaa. Uusion pihan kesätapahtumalle 10.6. odotellaan upeaa kesäsäätä. Sinne suurella joukolla grillin ääreen.

Yhdistyksen sääntömääräisen vuosikokous pidettiin 17.3.2009 Järjestöjen talolla. Kokouksessa jäsenillä oli mahdollisuus kertoa odotuksensa yhdistykseltä. Toiminta jatkuu monenlaisineen tapahtumineen; matkoja, pihata-pahtumia, retkiä ym. joista löydät tietoa tästä jäsenlehdestä, nettisivuilta www.jstry.fi sekä ilmoitustauluiltamme.

Toivon yhdistyksen jäsenille ja meidän kaikille ahkerille työntekijöillemme mitä mukavinta kesän odotusta sekä aurinkoisia lomailmoja. Monipuolisia kesäilmoja odotellen... Eija Lindberg.

Vielä pitää muistaa, että missähän

ONNITTELEMME! Yhdistyksessämme on juhlittu 50-vuotispäiviä. Kuvassa syntymäpäiväsankarit Sirpa Nieminen, Sirpa Pietikäinen ja Matti Ihalainen.

Kievarin Uutiset 2/09

4

Jyvässeudun Työttömät ry


JYVÄSSEUDUN TYÖTTÖMÄT RY:N HALLITUKSEN UUDET JÄSENET ESITTÄYTYVÄT Runoilijoita vai rääväsuita? Neontetroja vai piraijoita? Jukka Korhonen on aika tyypillinen suomalainen mies: hän syö telkkarin ääressä makkaraa ja pelkää hedelmiä, koska ne ovat kuulemma kirpeitä, mitä en voi greippifanina lainkaan käsittää. Lieventävänä asianhaarana näen, että Jukka seuraa lähinnä luontodokumentteja ja tuntee horoskoopiltaan kalana empatiaa toisia mereneläviä kohtaan. Tämän logiikan mukaan minun kaiketi pitäisi olla kiinnostunut myskihärkien ja biisonien elämästä.

Kohtaloksemme koitui tämä yhdistys, jossa työskentelin toimistotyöntekijänä ja jossa Jukka toimii edelleen siivojana. Jukka vetää kirjallisuuspiiriä, minä suomea mamuille. Jukka osaa säveltää, minä osaan kritisoida. Jukka on pilvissä liihottaja, minä olen tuomiopäivän murehtija. Täydennämme siis toisiamme ja möllötämme luontevasti samankin katon alla. Olemme myös kyvykkäitä haalimaan itsellemme erilaisia projekteja, joiden kanssa olemme täysin lirissä. Ällistyin, kun Jukka lähti tähän hallitukseen, koska hän oli juuri ennen vuosikokousta sanonut miehen sanan nyrkillä pöytään: ”Ei enää lisää kissanristiäisiä”. Olen vähän kade siitä, että hän sai äänestyksessä enemmän ääniä kuin minä, vaikka minä päätin kiinnostuksestani hallitukseen jo kuukausia ennen häntä. En kuitenkaan usko katkeroituvani, koska kysehän on vain mieslisästä.

Jukka on säilyttänyt lapsenmielisen uteliaisuuden ja on innoittuneen runollinen ihminen, mutta hänen rationaalisessa ajattelussaan ei ole minusta juuri kehumista. Minua harmittaa se, että vaikka tiedän asiat paljon paremmin, niin Jukalla on aina outoja näkökulmia jemmassa. Työt jaamme siten, että minä hoidan järkihommat, kuten laskemisen ja (asia)kirjoittamisen, ja Jukka ne muut, kuten kitaran rämpyttämisen ja palopuhumisen. Entisenä ay-aktivistina Jukka saa tarvittaessa suustaan ulos sellaista tekstiä, että rauhantahtoisena kommunistina aivan mykistyn. Yhteistä meille on vähäosaisten puolustus. Kauan työttöminä olleina duunarina ja maisterina napisemme sitkeästi köyhien kyykyttämistä vastaan. Ei juuri löydy epäkohtaa, mistä emme purnaisi.

Satu Kortelainen, teksti Hannu Natunen, kuva Jyvässeudun Työttömät ry

5

Kievarin Uutiset 2/09


Tässä numerossa mm. PÄÄKIRJOITUS......................................................3 JSTRY:N HALLITUKSEN UUDET JÄSENET ESITTÄYTYVÄT 5 SOSIAALISTEN OIKEUKSIEN APRILLIPÄIVÄ? ...............8 EDUSKUNNAN KÖYHYYSRYHMÄN JA TVY RY:N AJANKOHTAINEN SOSIAALIPOLIITTINEN SEMINAARI ........ 10 TVY RY:N KESKI-SUOMEN ALUEVASTAAVAN PALSTA .. 11 JSTRY:N KERHOT/ HARRASTERYHMÄT ..................... 13 KIEVARIN KÖÖRI TAAS LAULAEN SYDÄMEN ASIALLA . 14 ILOISTA ELÄMÄNHALLINTAA JO VUODEN VERRAN ..... 16 AVOIMET TYÖPAIKAT ............................................ 18 MATKAKERHON ENNAKKOILMOITUS ....................... 22 RAIJA NIEMI VÄLITTÖMÄSTI TOSITOIMIIN ............... 24 KANSANRUOKALOIDEN KESÄ JA ALKUSYKSY 2009 .... 27 PITOPALVELUHINNASTO ........................................ 28

Kannen kuva Hannu Natunen Kievarin Uutiset 2/09

6

Jyvässeudun Työttömät ry


Jyvässeudun Työttömät ry

7

Kievarin Uutiset 2/09


SOSIAALISTEN OIKEUKSIEN APRILLIPÄIVÄ? kun nykylaman uhreista monet joutunevat pysyvästikin ehkä jäämään työttömiksi.

Huhtikuun 1. päivä on narraamiselle valjastettu. Nytkin oli monenlaista hauskanpitoa jekkuja kavereille tehtäessä. Mutta kaikki narraaminen ei ole kivaa, varsinkaan jos sitä tapahtuu tosiasioita pilkaten joka päivä. Siksi Elämäntapaliitto järjesti huhtikuun ensimmäisenä, yhdessä Eduskunnan elämäntapa- ja nuorisoryhmän kanssa, Sosiaalisten oikeuksien Aprillipäivä? – tapahtuman.

Itselläni oli mahdollisuus avata tuo Sosiaalisten oikeuksien aprillipäivä? tapahtuma. Myös muut tapahtuman osallistujat yhtyivät havaintooni, että köyhyyden, työttömyyden, syrjäytymisen ja mielenterveysongelmien pelätään tarttuvan, jo siitä, että niitä asioita käsitellään.

Vuosi sitten Elämäntapaliitto ja muita heikommassa asemassa olevien kansalaisten tilanteesta huolestuneita järjestöjä toteuttivat helmikuun lopussa – Karkauspäivänä -Sosiaalisten oikeuksien karkauspäivä? -tapahtuman.

Eikä arka aihe kiinnostanut montaakaan viestintä. Poikkeuksena oli Kansan Uutiset, joka uutisoi tapahtuman näyttävästi torstaina 2.4.

Osoite eli asunto on

Se sai näkyvän huomion ja paljon myötätuntoa, mutta – valitettavasti tarve sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustamiseksi ei menneen vuodenkierron aikana ole kuitenkaan poistunut. Monen mielestä on menty vain entistä huonompaan suuntaan.

Avausilosanomanani toin esille eräältä Elokolo-asiakkaalta saamani osoitteenmuutoskortin. Hän oli päässyt sosiaaliviraston tukemana oikeaan asuntoon. Hänellä ei ole muita omaisia enää elossa. Viranomaisten lisäksi myös kolmannen sektorin järjestökin on siis jo kuin omainen, jopa lähiomainen tai muuten vain lähin.

Mikä on totuus? Sitä tarkasteltiin asiantuntija-alustusten ja keskustelun perusteella tällä kertaa narraus- eli aprillipäivänä.

Monesti me itsekin vähättelemme toimintojemme vaikutuksia. Elämäntapaliiton yhteistyökumppaneilla, kuten monilla työttömien yhdistyksillä, on omia kansalaisten kohtaamispaikkoja, kuten Jyväskylässä Kellarikievari. En tarkoita ylpeilemään ja henkseleiden paukutteluun ryhtymistä, jos vertaan ruoan edullista ja jatkuvaa saantia yhtä arvokkaaksi ihmiselle itselleen, kuin asuntokysymystä.

- Huonosti sosiaaliset oikeudet toteutuvat. Ne ovat jääneet taloudellisen kilpailukyvyn ja tuottavuuden jalkoihin, totesi tutkimusprofessori Sakari Hänninen. Lisäksi hän tunnusti, ettei sosiaalisten oikeuksien toteutumisesta ole riittävästi edes tietoa. Työttömien Valtakunnallisen Yhteistyöjärjestö TVY:n puheenjohtaja Lea Karjalainen kertoi synkkiä lukuja työttömien tilanteista: - Ja tilanne vain pahenee, Kievarin Uutiset 2/09

Kellarikievari on melkoinen hyvänolon Sampo. On hienoa, että Kellarikievari 8

Jyvässeudun Työttömät ry


on mukana Elämäntapaliiton kansalaisten kohtaamispaikkojen verkostossa!

jolloin voitaisiin nostaa päättäjiäkin oikeusvastuuseen, jos alibudjetoivat jonkun luvatun oikeuden toteutumisedellytykset.

Vääryyttä oikeuden valekaavussa

En toivo moista lakia, mutta enpä usko pelkän järjenkään voittavan. Eli joku pelote olisi oltava, jotta palturipuheet muuttuisivat tositeoiksi!

Sosiaalisten oikeuksien aprillipäivä? – tilaisuuden johdantosanoina toin esille omat silmäni vuonna 1963 sepposenselälleen avanneen Ensio Hiitosen (julk.1953) kirjan “Vääryyttä oikeuden valekaavussa”. Viittasin sillä maamme menneisyydessä koettuihin oikeusvääryyksiin ja siihen kuinka vaikeata on heikommassa asemassa olevan, monesti aivan avuttoman, puolustaa edes perusoikeuksiaan. Nyt on - valitettavasti - sama meno ja meininki nostamassa päätään.

Sosiaalisten oikeuksien tilannekatsaus tuotti siis miinusmerkkisen saldon, huonompaan suuntaan mennään, kovia kohtaloita on uhassa ja luvassa... Elämäntapaliiton netissä on tapahtumasta ja lisätekstiä ja kuvia. Yhteistyöterveisin: HonkosAntti, järjestöpäällikkö Elämäntapaliitto ry

Elämäntapaliitto nosti muutama vuosi sitten esille perusturvarikos –idean,

Sosiaalisten oikeuksien aprillipäivä? –tilaisuudessa Helsingissä oli banderollia tuulettamassa myös työttömien yhdistysten edustajia.

Jyvässeudun Työttömät ry

9

Kievarin Uutiset 2/09


EDUSKUNNAN KÖYHYYSRYHMÄN JA TVY RY:N AJANKOHTAINEN SOSIAALIPOLIITTINEN SEMINAARI KÖYHYYSLOUKKUJA PURKAMAAN ! ke 27.5.2009 klo 13.00-15.00

Eduskunnan pikkuparlamentin auditorio. Ennen seminaarin alkua kokoonnumme yhdessä kahville. Mitkä ovat köyhyyden pääsyyt? Miten pitkäaikaistyötön selviytyy nykyhetkestä ja tulevaisuudesta? Millaista valoa näkyy tunnelin päässä? Miten suomalainen yhteiskunta kannustaa? Mukana mm. tohtori Pentti Arajärvi. Seminaarin jälkeen tapaamme keskisuomalaiset kansanedustajamme.

Paluumatkalla on mahdollisuus käydä ostoksilla.

Lähtö: Hirvaskangas klo 6.45, Jyväskylän Matkakeskus klo 7.20, Kumppanuustalo klo 7.30. Paluu n. klo 21.00 Jyväskylään. Matkan hinta: Jyvässeudun Työttömät ry:n jäsenet ja kannatusjäsenet 5 •, muut matkustajat 15 •. Lisätietoja: Pirjo-Liisa Junttila, puh. 040 732 4476 Jyvässeudun Työttömät ry:n toimisto, puh. 014 635 230 Kievarin Uutiset 2/09

10

Jyvässeudun Työttömät ry


TVY RY:N KESKI-SUOMEN ALUEVASTAAVAN PALSTA Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö – TVY ry on pitänyt vuosikokouksensa 27.3.2009 Lautsian Lomakeskuksessa Hauholla.

kän työttömyyden koettelemia ja sosiaalisesti vajaakuntoisia. Heidän työllistymiseen yrityssektorille tarvitaan kuntoutusta työelämän, työelämävalmennuksen ja kuntouttavan työtoiminnan tai työharjoittelun kautta.

Kokouksessa valittiin järjestölle puheenjohtaja vuosiksi 2009-2010, puheenjohtajana jatkaa TVY:n pitkäaikainen ja pidetty puheenjohtajamme Lea Karjalainen.

Meidän järjestömme eivät kilpaile työntekijöistä yritysmaailman kanssa. Ilman kolmannen sektorin polutusta heistä erittäin harva palaa työelämään tai opiskelee uuden ammatin. Useiden kohdalla tarvitaan myös terveydenhoitoon liittyvää kuntoutusta. Ilman kiinnittymistä välittäville työmarkkinoille heidän terveydentilansa ongelmat jäävät kokonaan hoitamatta.

TVY ry:n hallitus valitsi järjestäytymiskokouksessaan Nokialla 16.4.2009 TVY ry:n varapuheenjohtajaksi Juhani Heinon, Ylöjärven Työttömät ry:n varapuheenjohtajan. Vuosikokouksen 2009 julkilausuma

Vaadimme työ- ja elinkeinoministeriötä huolehtimaan siitä, että järjestöjen toimintaedellytykset turvataan hallitusohjelman mukaisesti. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että kolmannen sektorin vertaistukitoimijoita tarvitaan entistä enemmän huolehtimaan kansalaisten hyvinvoinnista. Työttömänä on paljon ihmisiä, jotka eivät pääse avoimille työmarkkinoille, mutta pystyvät tuetusti työskentelemään yhdistyksissä tai sosiaalisissa yrityksissä. Tarvitaankin pitkäkestoisia rahoitusmuotoja niiden henkilöiden työllistämiseen, jotka eivät sijoitu avoimille työmarkkinoille. Kokonaan työkyvyttömät ihmiset pitää ohjata eläkeratkaisujen piiriin.

OSALLISUUS TORJUU TURVATTOMUUTTA Järjestötoiminta kasvattaa sosiaalista pääomaa ja lisää yhteisöllisyyttä. TVY ry haluaa kiinnittää huomiota kaikkien järjestöjen työllistämiseen ja vertaistukitoiminnan järjestämiseen sekä ihmisten monipuoliseen tukemiseen työttömyyden kohdatessa ja pitkittyessä. Järjestöt työllistävät ihmisiä tehtäviin, mitkä auttavat elämää kokonaisvaltaisesti. Ne myös auttavat ihmisiä palaamaan osallisiksi yhteiskuntaa ja sitä kautta avoimille työmarkkinoille. Kolmannelle sektorille, pehmeille työmarkkinoille työllistytetyistä ihmisistä suurin osa on pitkään työttömänä olleita, edellisen laman uhreja. He ovat pitJyvässeudun Työttömät ry

Vuoden 2010 vuosikokouksen pidämme 24-25.3.2010 Jyväskylässä Hotelli Laajavuoressa. Mutta tänä vuonna puuhaamme vielä monenlaista, menemme keskiviik11

Kievarin Uutiset 2/09


Ihmisoikeuspäivät 19-21.10.2009 Järvenpään seurakuntaopistolla. Diakonian vuosikirja “ Työ ja Osallisuus “ julkistetaan IHMOssa ja siellä Arkkipiispa Paarma luovuttaa kirjan eduskunnan puhemiehelle Sauli Niinistölle.

kona 27.5.2009 Eduskunnan pikkuparlamenttiin Eduskunnan köyhyysryhmän ja Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestön ajankohtaiseen sosiaalipoliittiseen seminaariin KÖYHYYSLOUKKUJA PURKAMAAN, sillä suomessa elää 700 000 köyhää ihmistä. Valtion ja kuntien tukitoimet ovat riittämättömät, ja näin syrjäytetään osa kansastamme. Työmarkkinatuki ja ansiosidonnainen työttömyysturva ovat jääneet merkittävästi jälkeen ansiotulon kehityksestä. Toimeentulotuella ei tule toimeen eikä asumistuki takaa mahdollisuutta asumiseen. Tämä kaikki on saanut tapahtua, vaikka olemme eläneet maamme vaurainta aikaa.

Vuoden päätteeksi menemme vielä Laivaseminaariin 25-27.11.2009, jonne hallitusneuvos Päivi Kerminen tulee valottamaan vuoden 2010 alusta muuttuvia lakeja ja asetuksia. Työttömien lomaviikko 23 – 28.11.2009 on Huhmarissa Polvijärvellä. Majoitus, täysihoito. Ei omavastuuta, matkat maksettava itse. Hakemukset Perhelomien lomakkeella TVY ry:n toimistoon 15.9.2009 mennessä. Lomakkeen voi tulostaa Perhelomien sivuilta osoitteesta: www.perhelomat.fi/htdocs/julkinen/ perhelomat_lomake.pdf, tai lomakkeita saa myös Pirjo-Liisa Junttilalta sekä ne voi myös palauttaa hänelle.

Nyt on edessä lama – miten nämä köyhyyden loukut puretaan ? Paneelissa mukana myös Tohtori Pentti Arajärvi -Mitkä ovat köyhyyden pääsyyt ?

Työttömien Valtakunnallinen Yhteistoimintajärjestö - TVY ry:n jäsenjärjestön puolesta.

-Miten pitkäaikaistyötön selviytyy nykyhetkestä ja tulevaisuudesta ? -Millaista valoa näkyy tunnelin päässä?

Pirjo-Liisa Junttila

-Miten suomalainen yhteiskunta kannustaa ?

Jyvässeudun Työttömät ry:n pääemäntä / varapuheenjohtaja

Muun muassa näistä asioista keskustelemme.

TVY ry:n Keski-Suomen aluevastaava

Seminaarin jälkeen tapaamme vielä keskisuomalaiset kansanedustajamme. Kirkkopäiville 21-22.8.2009 Jyväskylässä TVY osallistuu tapahtumaan jäsenjärjestöjen kanssa. Viikko 38 on edunvalvontaviikko, jolloin tapaamme ministereitä, eduskuntaryhmiä sekä muita päättäjiä. Kievarin Uutiset 2/09

12

Jyvässeudun Työttömät ry


TVY ry:n toimiston yhteystiedot: www.tvy.fi vaihde (09) 7745 350

Puheenjohtaja Lea Karjalainen p. (09) 7745 3520, 040 547 7099 sähköposti: lea.karjalainen@tvy.fi

Tietoja TVY:n toiminnasta saa myös: Pirjo-Liisa Junttila p. (014) 635 304, 040 732 4476 sähköposti: pirjoliisa.junttila@jstry.fi

JSTRY:N KERHOT/ HARRASTERYHMÄT Porinakerho retkeilee... 3.6.2009 Porinakerho tekee retken Kuokkalan kartanoon. Lähtö JSTRY:n Cygnaeuksenkadun toimistolta klo 13. 18.6.2009 vierailemme Hankasalmen Työvoimapakissa ja Pienmäen talomuseossa. Lähtö JSTRY:n Cygnaeuksenkadun toimistolta klo 10.30.

Kirjallisuuspiiri Kirjallisuuspiiri kokoontuu pääsääntöisesti joka toinen torstai klo 12.00 13.3.0 JSTRY:n Cygnaeuksenkadun toimiston kokoustilassa, Cygnaeuksenkatu 3. Kokoontumispäivät ilmoitetaan nettisivuilla ja ilmoitustauluilla. Osallistuminen on maksutonta. Lisätietoja: Jukka Korhonen p. 040 588 1941, juki.korhonen@gmail.com

1.7.2009 retki Saarijärvelle, Pyhähäkin kansallispuistoon. Lähtö JSTRY:n Cygnaeuksenkadun toimistolta klo 9.00. Ilmoittautumiset Sirpalle. 15.7.2009 teemme retken Nyrölän kallioplanetaarioon.

Painonhallintaryhmä

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Sirpa Nieminen , p 050 329 0870, sirpa.nieminen@jstry.fi

Painonhallintaryhmä kokoontuu pääsääntöisesti maanantaisin klo 13.00– 14.30 Cygnaeuksenkadun neuvotteluhuoneessa. Osallistuminen on muuten ilmaista, ainoastaan liikuntapaikkoihin osallistujat maksavat pääsymaksun. Lisätietoja: Sirpa Nieminen, p 050 329 0870, sirpa.nieminen@jstry.fi Jyvässeudun Työttömät ry

Lisätietoja ryhmistä ja niiden toiminnasta löytyy www-sivuiltamme www.jstry.fi. Kaikki ryhmät jatkavat toimintaansa myös kesällä. Seuraa ilmoittelua. 13

Kievarin Uutiset 2/09


KELAN TYÖTTÖMYYSETUUKSIEN VEROTUS Kela saa vuoden alussa perusverokorttien ennakonpidätystiedot suoraan verohallinnosta. Koska ne on laskettu palkkaa tai eläkettä varten, Kela toimittaa ennakonpidätyksen palkkaa varten määrätyn verokortin perusteella joko 20 %:n mukaan tai korottamalla palkan ennakonpidätysprosenttia verohallituksen antaman päätöksen mukaisesti. Kun asiakas alkaa saada Kelasta etuutta tai eläkettä, tätä varten kannattaa hakea uusi verokortti. Useissa etuuksissa ennakonpidätys on vähintään 20 %. Verokortin voi tilata verkossa osoitteesta www.vero.fi/verokortti. Verokortin voi tilata verohallinnolta myös puhelimitse, asioimalla verotoimistossa tai lähettämällä hakemuksen postitse. Yhteystiedot www.vero.fi. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, miten veroprosentin alennus vaikuttaa mahdollisesti saamasi toimeentulotuen määrään.

KIEVARIN KÖÖRI TAAS LAULAEN SYDÄMEN ASIALLA Kievarin Kööri viihdytti perinteiseen tapaan asiakaskuntaansa ja muitakin paikallaolijoita sydänviikon perjantaina luonnollisesti pääosin sydänaiheisilla rakkauslauluilla. Sydän ja rakkaushan kuuluvat tietysti yhteen, joten teemat kulkivat laulaen rinnatusten.

Konsertti alkoi reippaalla Kuinka rakkaus alkaa -laululla jatkuen kauniilla Sydän rakastaa -esityksellä. Vaikuttavimmalta allekirjoittaneen mielestä kuulosti muistaakseni Jukka Kuoppamäen ja Reijo Taipaleen aikanaan suurhitiksi kasvattama Rakkauden satu.

Kuoron pitkäaikainen jäsen, Jyvässeudun Työttömät ry:n pääemäntä Pirjo-Liisa Junttila oli tällä kertaa ideoinut ja hankkinut pikanttina hauskuuslisänä kaikille laulajille pienet, sydämen kohdalle kiinnitetyt sydämet. Ne sykkivät punaista valoa ikään kuin sydämen lyöntien tahtiin.

Kievarin Uutiset 2/09

Varmaotteisin tulkinta kuultiin kappaleesta Pieni sydän. Sitä kuoro on ilmeisesti harjoitellut rutkanpuoleisesti. Esitykset juonsi hauskasti kuoron uusi hanuristi Erkki Autio, joka astui rivistöön vuodenvaihteessa Hankasalmelle muuttaneen Antti Simolan tilalle. 14

Jyvässeudun Työttömät ry


Koivu sai kehuja

Menussa päivän teema näkyi karpalovaahdon päälle asetetussa punaisessa marsipaanisydämessä. Viime vuonnahan Suklaasydän –kappale päätyi pikaharjoittelun tuloksena ohjelmistoon juuri jälkiruuan vuoksi, koska siihen kuului punaiseen tinapaperiin kääritty suklaasydän.

Esimerkiksi Koivu ja sydän -laulua esitelleessään Erkki intoutui kehumaan koivua. ”Koivu on monipuolinen puu, siitä saa vaikka mitä, esimerkiksi kohtapuoliin jo vastoja. Lisäksi koivun mahlasta saa erinomaista kiljua”, sanaili hanuristi-Autio.

Ohjelmiston lopuksi kuoro esitti vielä kolme kappaletta yhteislevyltä, jossa se oli taannoin mukana Turun ja Vantaan työttömien yhdistystenkuorojen kanssa. Näitä lauluja olivat Lola pieni, Kulkurin kaiho sekä Työttömän tango.

Sykähdyttävästä Sydämesi tyhjä huone -kappaleesta Erkki totesi, että ”sinne sydämen tyhjään huoneeseen minäkin haluaisin asumaan”. Viime vuonna ainakin osa kuorolaisista jännitti hieman Suklaa sydämen esitystä. Siinä laulussa kun ”bumtsibumit” hihkaistaan tiukassa rytmissä laulun muiden sanojen väliin. Nyt ne bumtsit onnistuivat ainakin ihan hyvin.

Ilkka Düssel, teksti Tuija Öystilä, kuva

Kööri esiintymässä Kellarikievarin sydänviikolla

Jyvässeudun Työttömät ry

15

Kievarin Uutiset 2/09


ILOISTA ELÄMÄNHALLINTAA JO VUODEN VERRAN ryhmälle, josta ihmiset ohjautuivat ”vaistonvaraisesti” painonhallintaryhmään.

Leveästi hymyilevät naiset pelmahtavat kuin puluparvi Jyvässeudun Työttömien Cygnaeuksenkadun toimipisteeseen. Vilkas puheensorina täyttää neuvottelutilan, jossa parhaimmillaan istuskelee 10 – 15 henkeä. Painonhallintaryhmä kokoontuu.

- Mukavaa on ollut se, että toiminta on tosi monipuolista ja sitä saa itse suunnitella, Paula Powling kertoo. - Kun käy ryhmässä, pysyy kaikin puolin paremmin raiteillaan, Anneli Rosenström toteaa.

Viikkopalaverissa vaihdetaan kuulumiset ja käydään vaa’alla. Toisinaan kuunnellaan asiantuntijaluentoja eri aihepiireistä. Rupattelun ohessa tulee puiduksi moni mieltä painava asia.

Lajeissa löytyy Painonhallintaryhmän jäsenistä suurin osa on osallistunut myös erilliseen liikuntaryhmään, jossa on harrastettu mm. kuntosaliharjoittelua ja uintia. Ulkopuolisen rahoituksen loppumisen vuoksi uimahallikäynneistä joutuu itse maksamaan. Jyvässeudun Työttömät kuitenkin tukee jokaista osallistujaa eurolla / käyntikerta.

- Täällä saa vertaistukea. On hyvä, että voi vapaasti puhua ja muut ymmärtävät, jos on ollut huono päivä, Pirkko Kautto sanoo.

Ryhmässä pysyy raiteillaan Painonhallintaa on harjoitettu Jyvässeudun Työttömissä jo vuoden päivät. Kiloja on karissut, osalla jopa kymmenittäin, mutta ennen kaikkea osallistujat kokevat kuntonsa kohentuneen ja mielialansa nousseen. Nykyisen painon ylläpitäminen liikunnan ja oikean ravitsemuksen avulla on monen toive.

Tämän lisäksi Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalaa opiskelevat nuoret ovat harjoitustöinään vetäneet ryhmäläisille mm. jättipallojumppaa, telinevoimistelua, bailatinoa ja nyrkkeilyä. Näistä harrastuksista ei peritä maksua. - On ollut hienoa kokeilla ilmaiseksi eri lajeja. Työttömänä niihin ei olisi ollut muuten varaa eikä mahdollisuuksia. Nuoret vetäjät ovat olleet hyvin kannustavia, naiset kehuvat.

Ryhmä käynnistyi paitsi ihmisten omista tarpeista, myös siksi, että toimintaan oli alussa mahdollista saada rahoitusta Työväen Sivistysliitolta ja Opetushallitukselta. Ryhmä oli samalla luontevaa jatkoa aiemmin toimineelle Keskikehon kahtelijat -liikuntaKievarin Uutiset 2/09

Hengenravintoakin tarvitaan Painonhallintakin sujuu paremmin, kun 16

Jyvässeudun Työttömät ry


Missäpä miehet?

ihminen saa henkisiä virikkeitä. Kevään mittaan on järjestetty maksuttomia vierailukäyntejä Jyväskylän museoihin, joita kulttuuriluotsiksi kouluttautunut painonhallintaryhmän vetäjä Sirpa Nieminen ohjaa jo suvereenisti. Ryhmä vieraili 7.4. Suomen käsityön museossa sekä Jyväskylän taidemuseossa tutustumassa lentämisen ihmeitä käsitteleviin näyttelyihin. Esillä oli niin lintuja, erilaisia lento-härveleitä kuin enkeleitäkin.

Miehet loistavat ryhmässä vain poissaolollaan. Hienoa olisi, että hekin olisivat työttöminä ollessaan valmiita panostamaan omaan hyvinvointiinsa. Liikunta- ja muiden harrasteryhmien ainoa huono puoli on, että niihin voi jäädä koukkuun, mutta tähän koukkuun kannattaa jäädä. - Toivottavasti toiminta jatkuu samassa mallissa ja liikuntaa olisi edelleen, naisten yhteinen toivomus kuuluu.

- Oli hyvä, että oppaana oli tuttu, mukava ihminen, joka kertoi, millaisia tarinoita teosten taustalla on, osallistujat kiittelivät yhteen ääneen. Teokset kirvoittivat niin naurunpyrskähdyksiä kuin innostunutta keskustelua. Ahdistavat ajatukset omasta työttömyydestä taatusti unohtuivat tämän käynnin ajaksi.

Jyvässeudun Työttömät ry

Satu Kortelainen, teksti Tuija Öystilä, kuvat

17

Kievarin Uutiset 2/09


AVOIMET TYÖPAIKAT Jyvässeudun Työttömät ry ja Jyväskylän työttömien tuki ry Ruokapalvelutyöntekijöitä Kellarikievariin ja Perttulaan sekä salisiivooja Kellarikievariin

Työnantaja: Jyvässeudun Työttömät ry Postiosoite: Vapaudenkatu 4, 40100 Jyväskylä Työpaikkojen määrä: useita Yhteyshenkilö: Pirjo-Liisa Junttila Puhelin: 635 304, 040 732 4476 Sähköposti: pirjoliisa.junttila@jstry.fi Kuvaus: Tarvitsemme palkkatukeen oikeutettuja ruokapalvelutyöntekijöitä Kellarikievariin Kumppanuustalolle ja Perttulaan. Lisäksi tarvitsemme salisiivoojan Kellarikievariin. Lisätietoja työtehtävistä voi tiedustella Pirjo-Liisa Junttilalta.

Avoimista työpaikoistamme ilmoitellaan myös nettisivuillamme www.jstry.fi

Kievarin Uutiset 2/09

18

Jyvässeudun Työttömät ry


TERVETULOA MAHDOLLISUUKSIEN TORILLE JYVÄSKYLÄN KÄVELYKADULLE, PE 29.5. KLO 11 – 17 Mahdollisuuksien tori on Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen organisoima vuosittainen tapahtuma, joka toteutetaan Suomessa muutamalla isohkolla paikkakunnalla. Tapahtuman tarkoituksena on tehdä ymmärrettäväksi, että globaalit muutokset ovat aina sidoksissa paikallisten yhteisöjen arkeen. Tänä vuonna torin teemana on ilmastonmuutos. Tule keskustelemaan siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa meihin ja mitä voimme tehdä sen pysäyttämiseksi.

Tori toteutetaan paikallisten kansalaisjärjestöjen yhteisin ponnistuksin. Myös Jyvässeudun Työttömät on torilla mukana esittelemässä toimintaansa. Tasatunnein kadulla järjestetään musiikki- ym. ohjelmaa.

Jyvässeudun Työttömät ry

19

Kievarin Uutiset 2/09


TIETOA JA NEUVONTAA YHDESTÄ PAIKASTA! Tiedätkö, mitä kaikkea sosiaali- ja terveysjärjestöt voivat tarjota sinulle? Haluatko auttaa tekemällä vapaaehtoistyötä tai olla mukana vertaisryhmä-toiminnassa? Tarvitsetko apua ja neuvoja viranomaisten kanssa asioimisessa tai internet-palveluiden käytössä? Palvelusihteeri Anu Kari on tavattavissa Vaajakosken yhteispalvelussa (Konttisentie 8 A 2 krs.), keskiviikkoisin klo 8.30–16.00. Katso poikkeavat päivystysajat sivulta www.stkl.fi (projektit > ypp > Jyväskylä) Voit ottaa yhteyttä myös puhelimitse tai sähköpostitse. Palvelusihteeri Anu Kari Puh. 040 820 1772 Anu.kari@stkl.fi Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto ry Yhteispalvelun kehittämisprojekti

KIEVARIN KÖÖRI – Tule mukaan laulamaan Tule laulamaan laulu- ja soittoryhmä ” Kievarin Kööriin ”. Harjoittelemme maanantaisin klo 16.00 -19.00 Kumppanuustalola Verkossa-kabinetissa Viihdytämme asiakkaitamme kansanruokaloiden erilaisissa tapahtumissa ja toivomuksesta myös muualla. Kööriä voitte tilata esiintymään esim. juhliinne. Esiintymistilaukset voi varata Erkki Autiolta puh. 040 755 3605 ja Pirjo-Liisa Junttilalta puh. 040 732 4476. Tvy:n 15-juhlaäänitettä vielä myynnissä Pirjo-Liisa Junttilalla Kievarin Uutiset 2/09

20

Jyvässeudun Työttömät ry


Jyvässeudun Työttömät ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin tiistaina 17.3.2009 Järjestöjentalolla. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Eija Lindberg ja varapuheenjohtajana Pirjo-Liisa Junttila, hallituksen muut jäsenet; Ritva Aromaa, Eija Kiuru, Jukka Korhonen, Satu Kortelainen, Marja Pakarinen, Sirpa Pietikäinen ja Tuija Öystilä. Hallituksen sihteerinä toimii toiminnanohjaaja Eija Tuohimaa.

JYVÄSKYLÄN SEUDUN TALOUS- JA VELKANEUVONTA Talous- ja velkaneuvojat neuvovat ja avustavat yksityistalouksia erilaisissa talouteen ja velkaantumiseen liittyvissä ongelmissa. Talous- ja velkaneuvontaan voi esimerkiksi ottaa yhteyttä, jos - tulot eivät kata menoja ja laskut laahaavat jatkuvasti myöhässä - on maksuvaikeuksia kulutusluottojen kanssa (korttivelat, osamaksut, pikalainat) - on ylivelkaantunut työttömyyden, sairauden tai muun yllättävän tapahtuman seurauksena - on ylivelkaantunut annettuaan takauksen - ylivelkatilanne on seurausta päättyneestä yritystoiminnasta

Postiosoitteemme on

Yhteydenotot ja ajanvaraukset puhelimitse

Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonta

Ma – to klo 12 – 14

PL 372

Puh. 014 - 624 211

40101 Jyväskylä

Toimipisteemme sijaitsee osoitteessa

Lisätietoa: www.jyvaskyla.fi/sotepa/ velkaneuvonta

Puistokatu 2 C, 8. taso Jyvässeudun Työttömät ry

21

Kievarin Uutiset 2/09


MATKAKERHON ENNAKKOILMOITUS Elokuussa 27.8.09 teemme matkan Hyrsylän mutkaan, johon tutustumme Aira Samulinin opastuksella. Matkan + esittelykierroksen hinta on jäseniltä yhteensä 30 • ja muilta 35 •. Hintaan sisältyy kahvit ruusukupeista. Matkan aikataulusta ilmoitellaan myöhemmin. Seuraa ilmoittelua. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Eija Lindberg, p. 0400 742 287 Jyvässeudun Työttömät ry:n toimisto Vapaudenkatu 3, 40100 Jyväskylä p. 040 812 1987, toimisto2(at)jstry.fi Avoinna arkisin ma-pe klo 9.00 – 14.00

OTETAAN VASTAAN LAHJOITUKSINA KÄSITYÖTARVIKKEITA Mikäli nurkissasi pyörii joutavia käsityötarvikkeita, otamme ne ilomielin vastaan. Tarvitsemme harrastajien ja harjoittelijoiden käyttöön erilaisia ompelutarvikkeita sekä virkkuukoukkuja ja neulepuikkoja. Kutomoon tarvitaan erilaisia tarvikkeita, mm. sukkuloita ja pingottimia kangaspuihin. Lahjoitukset voi tuoda yhdistyksemme toimistoihin Kumppanuustalon toimisto Vapaudenkatu 4, 40100 Jyväskylä Avoinna ma - to klo 10.00 – 13.30, pe 10 - 12.00, puh. (014) 635 230 Cygnaeuksenkadun toimisto Cygnaeuksenkatu 3, 2. kerros, 40100 Jyväskylä Avoinna arkisin klo 9.00 – 14.00, puh. 040 821 1987

Kievarin Uutiset 2/09

22

Jyvässeudun Työttömät ry


TYÖTTÖMIEN OPINTORAHASTO

Haluamme kannustaa Jyväskylän seudun työttömiä työnhakijoita kouluttautumaan, koska se parantaa työnsaannin mahdollisuuksia. Tukea myönnetään työttömien omaehtoiseen, työllistymistä edistävään koulutukseen. Tukea voidaan myöntää alkavaan, meneillä olevaan tai juuri päättyneeseen koulutukseen. Työttömien Opintorahaston pääoma koostuu pääosin lahjoituksista. Vapaamuotoiset hakemukset tulee toimittaa Jyvässeudun Työttömät ry:n toimistoon suljetussa kuoressa osoitteella: Työttömien Opintorahasto Kaija Suuronen Cygnaeuksenkatu 3 40100 JYVÄSKYLÄ Hakemukseen tulee liittää oikeaksi todistettu kopio viimeisimmästä työttömyyspäivärahasta, jotta voimme varmistua hakijan työttömyydestä. Opiskelu kannattaa aina! Lisätietoja: Kaija Suuronen, p. 0400 109 192, kaija.suuronen@jstry.fi MAHDOLLISET LAHJOITUKSET OPINTORAHASTON TILILLE KESKI-SUOMEN OSUUSPANKKIIN 529002-4260255. LÄMMIN KIITOS TUESTANNE! Jyvässeudun Työttömät ry

23

Kievarin Uutiset 2/09


RAIJA NIEMI VÄLITTÖMÄSTI TOSITOIMIIN KELLARIKIEVARISSA

Kellarikievarin uusi kokki-leipuri Raija Niemi joutui ensimmäisestä työpäivästään lähtien suoraan ”tuleen”, hetkittäisen henkilöstövajauksen vuoksi. ”Onneksi Pirjo-Liisa opasti minua perusteellisesti, niin että pääsin pääasioihin aika pian kiinni”, kertoo Raija viitaten pääemäntä Junttilaan.

Seurasi muutto Keuruulle, jonne hän perusti oman pitopalvelu-lounasravintolayrityksen. ”Yrittäjänä työskentely oli mielenkiintoista, mutta töitä oli toki paljon. Kuitenkin elämäntilanteen vuoksi minun oli myytävä kolmen vuoden päästä yritykseni. Muutin taas Jyväskylään. Ilokseni perustamani yritys toimii edelleen Keuruulla ja kaiketi ihan menestyksekkäästi.”

Raijan syntymäpaikaksi on virallisissa papereissa merkitty Petäjävesi, jossa hänen lapsuutensa ja teinivuotensa sitten kuluivatkin.

Pyöritti leipomoa

Ensimmäisen ammatillisen koulutuksensa suurtalouskokiksi Raija hankki Jämsänkosken ammattikoulussa. Valmistuttuaan hän työskenteli muutaman vuoden ravintolakokkina Jyväskylässä.

Jyskän Hovileipurissa asioineet muistavat varmaan tumman, iloisen ja useilta tahoilta kuultuna erittäin ystävällisen yleisönpalvelija Raijan. Seitsemän vuoden ajan hän leipoi, myi ja hoiti tilauksia eli käytännössä pyöritti yrityksen toimintaa, vaikkei sitä omistanutkaan. ”Päivät olivat tietysti pitkiä”, toteaa Raija jälleen vaatimattomasti vaativasta työstään.

Seuraavaksi jo hienoisia ”työhullun” merkkejä Raijassa ilmeni, kun hän ryhtyi työskentelemään viitasaarelaisen pankin ruokalan emäntänä ja Viitasaaren seurakunnan emäntänä. Arkipäivät kuluivat pankissa ja illat ja viikonloput seurakunnan palveluksessa. ”Miten jaksoit?”

”Elmeri tietää keksikaapin” Raijan lähipiiriin kuuluvat aikuinen poika Mika, hänen avovaimonsa Minna – ja tietysti mummon silmäterä, kolmevuotias pojanpoika Elmeri. Tämä mummon ”kiltti ja maailman paras” tietää tietysti jo nyt, missä sijaitsee mummon keksikaappi. Sinne hän osaakin suunnistaa heti mummon luo saavuttuaan.

”En paljon katsellut kelloa”, kuittaa Raija lyhyesti. Viitasaarella hän viihtyi seitsemän vuotta.

Yrittäjäksi Keuruulle ”Palasin Jyväskylään ja jatkoin opiskelua. Kouluttauduin Jyväskylän hierontaakatemiassa hieroja-terapeutiksi ja suoritin hotelli-ravintolakokin esimiehen ammattitutkinnon. Varsinkin jälkimmäinen koulutus antoikin Raijalle valmiudet ryhtyä yrittäjäksi. Kievarin Uutiset 2/09

24

Jyvässeudun Työttömät ry


Muita harrastuksia ovat muun muassa kutominen, posliinimaalaus la lukeminen. ”Suosikkini on Laila Hirvisaari (entinen Hietamies). Saan hänen uuden teoksensa joka vuosi pojaltani joululahjaksi. Pidän myös Kaari Utrion historiallisista romaaneista.”

Kaikkien onneksi pojanperhe asuu melkein naapurissa, joten yhteydenpito on tiivistä. Muita lähimpiä ovat Petäjävedellä asuvat vanhemmat sekä kaksoissisko Ritva. Ai niin, yksi Raijan elämään erittäin läheisesti liittyvä persoona on viisivuotias, musta kääpiövillakoira Aku. Hän pitää huolen, että Raijan tulee tehtyä ainakin aamu- ja iltalenkki joka päivä.

Joulukuusia, maitoa, pullaa Raijan onnellisimpia lapsuusmuistoja ovat vuotuiset joulukuusen hakureissut isän kanssa sekä äidin leipoma tuore pulla maidon kanssa viikonloppuisin koulusta saapuessa. Tämän hetken tärkeintä asiaa kysyttäessä Raija suorastaan huudahtaa että ”Elmeri tietysti” Tulevaisuudelta Raija odottaa vakituista työpaikkaa ja terveyttä. ”Karibiallakin olisi joskus mukava käydä”, haaveilee Raija, jonka harrastuksiin kuuluu matkailu. Takana on esimerkiksi kahdeksan Kreikan reissua. Ensimmäiseen kuukautensa Kellarikievarissa Raija on tyytyväinen. Pidän työskentelystäni täällä. Työkaverit ovat ihan kivoja” kehuu Raija, jolta saa melkein korvilleen, jos uskaltaa kutsua häntä pomoksi, silloin kun tehtävänä on johtaa käytännön toimia keittiössä.

Ilkka Düssel, teksti Hannu Natunen, kuva

Jyvässeudun Työttömät ry

25

Kievarin Uutiset 2/09


Tervetuloa Jyvässeudun Työttömät ry:n Kansanruokaloiden ruokamaailmaan

Pirjo-Liisa Junttila, pääemäntä, puh. (014) 635 304, 040 732 4476 pirjoliisa.junttila@jstry.fi

Kievarin Uutiset 2/09

26

Jyvässeudun Työttömät ry


KANSANRUOKALOIDEN KESÄ JA ALKUSYKSY 2009 Alkukeväällä sekä kesän kynnyksellä maistelimme, kokeilimme ja jopa herkuttelimmekin eri ruokavaihtoehdoilla ja monenlaisilla lisukkeilla. Kesällä kevennämme, mutta jatkamme samansuuntaisesti. Vko 25

Varhaisperuna - ja vihannesviikolla pääsemme herkuttelemaan uuden sadon antimista. Vietämme myöskin kesän juhlaa, Juhannusta, jolloin ruokalamme ovat suljettuina ajalla 19. 21.6.2009

Vko 27

Herkuttelemme mansikoilla ja laitamme varmasti AAH...MANSIKKAKAKKUA!

Vko 29

Ruusuviikko: ruusu, tuo kukkasista jaloin.

Vko 30

Vietämme paprikaviikkoa, jolloin annamme paprikoiden loistaa värikkyydellään. Samalla juhlimme naisten viikkoa.

Vko 32

Puutarhamarjaviikolla “ jalkamme kapsavat ja talvella suut napsavat”.

Vkot 33 ja 34

Sadonkorjuuviikoilla laitamme kesän kypsyttämän sadon purkkeihin ja pakastimiin.

Vko 38

Vietämme omenaviikkoa.

Hyvät jäsenemme, kannatusjäsenemme, yhteistyökumppanimme sekä muut asiakkaamme ja vieraamme, olette lämpimästi tervetulleita palveltavaksemme! Pirjo-Liisa pääemäntä/ varapuheenjohtaja

Jyvässeudun Työttömät ry

27

Kievarin Uutiset 2/09


PITOPALVELUHINNASTO 2009 Leivonnaiset Täytekakut 3 munan, n. 5 – 10 henkilölle .................... 12,00 € 4 munan, n. 10 henkilölle ........................... 14,00 € + pakkaus 1,50 € 6 munan, n. 10 – 15 henkilölle ................... 19,00 € + pakkaus 1,50 € 8 munan, n. 15 – 20 henkilölle .................... 26,00 € - gluteeniton ja laktoositon lisä edelliseen 2,00 € 10 munan, n. 20 – 25 henkilölle .................. 32,00 € 12 munan, n. 25 – 30 henkilölle .................. 37,00 € 14 munan, n. 30 – 35 henkilölle .................. 43,00 € 16 munan, n. 35 – 40 henkilölle .................. 48,00 € - gluteeniton ja laktoositon lisä edelliseen 4,00 € 24 munan, n. 50 henkilölle ......................... 75,00 € - gluteeniton ja laktoositon lisä edelliseen 4,00 € Hääkakku n. 60 henkilölle ......................... 100,00 € Itävaltalainen suklaakakku ............................ 18,00 € Tuorejuustokakku ............................................. 18,00 € Hyytelökakut .................................................... 16,00 € Kahvikakut ........................................................ 6,00 – 9,00 €/kpl Toscakakku ....................................................pieni/iso12,50 € / 25,00 €/pelti Mokkaleivos ................................................ pieni/iso 12,50 € / 25,00 €/pelti Rahkapiiras.................................................. pieni/iso 12,50 € / 25,00 €/pelti Marjapiiras ..................................................... pieni/iso 8,00 € / 16,00 €/pelti Pitko ................................................................. 5,00 €/kg Pullakranssi....................................................... 6,00 €/kg Pullakranssi, täytetty ...................................... 8,00 €/kg Pikkupullat ....................................................... 0,50 – 0,80 €/kpl Pikkuleivät ...................................................... 15,00 – 17,00 €/kg Kääretortut ..................................................... 6,00 – 7,00 €/kpl Sarvet .............................................................. 0,50 €/kpl Täytetyt sarvet ............................................. pienet/isot 0,70 € / 1,20 € kpl Tuulihatut ......................................................... 0,50 €/kpl Tuulihatut, täytetyt ....................................... 0,70 €/kpl Sämpylät ...................................................... pienet/isot 0,20 € / 0,40 €/kpl Sämpylät, täytetyt ...........................................1,20 – 1,70 €/kpl Pasteijat, liha/riisi/muna pienet/isot ....................... 0,70 € /kpl Karjalanpiirakat ..................................................... 0,50 €/kpl Karjalanpiirakat, päällystetyt ................................ 1,00 €/ kpl Coctailpiirakat........................................................... 0,25 €/ kpl Cocktailpiirakat, päällystetyt ................................. 0,40 €/kpl Suolaiset piiraat................................................... alk. 22,00 €/pelti Voileipäkakku..................................................... alk. 25,00 €/kg Kievarin Uutiset 2/09

28

Jyvässeudun Työttömät ry


Ruoat Pizzapelti + salaatti ja kastike....................................... 20,00 € Kiusaukset ............................................................. 4,00 €/hlö Porokiusaus.............................................................. 5,00 €/hlö ateriaan sisältyy: - salaatti ja kastike - patonki/sämpylä ja levite Laatikot + salaatti ja kastike.................................. 3,00 - 5.00 €/hlö Lasagne + salaatti ja kastike................................. 5,00 €/hlö Lohikeitto .............................................................. 5,00 €/l Lihakeitto.................................................................. 5,00 €/l Muut keitot............................................................... 3,00 €/l Lihapullat, sika-nauta .......................................... 7,00 €/kg nauta ................................................... 8,00 €/kg Ruokaisa salaatti .................................................. 3,00 €/hlö – sisältää patongin/sämpylän ja levitteen Vihreä salaatti ...................................................... 2,00 €/hlö – sisältää patongin/sämpylän ja levitteen Astia-vuokrat: RUOKASERVIISI

KAHVISERVIISI

Iso lautanen+veitsi+haarukka Leipälautanen

á 0,30 € á 0,10 €

Kahvikuppi+asetti+lusikka+ leipälautanen á 0,30 € Pöytäliina 3,00 €/liina

Hintoihin sisältyy alv. 17%. Jäsenille pitopalveluhinnoista - 10%. Asiakkaan toivomuksesta valmistamme myös muita ruokia ja leivonnaisia. PALVELUMAKSU 30 €/tunti Leivonnaiset ja pitopalvelutilaukset suoraan pääemäntä Pirjo-Liisa Junttilalta, puh. 014 635 304, 014 635 442, 040 732 4476 tai apuemännältä, puh. 014 635 442 Leivonnaiset myös suoraan leipureiltamme 014 635 442

Jyvässeudun Työttömät ry

Jyvässeudun Työttömät ry

29

Kievarin Uutiset 2/09


Jyvässeudun Työttömät ry:n kansanruokalat

MAITTAVAA KOTIRUOKAA Kellarikievari

Vapaudenkatu 4/ Kumppanuustalo avoinna: ma-pe 8.00-20.00 aamiainen: ma-pe 8.00-10.00 lounas: ma-pe 11.00-15.00 päivällinen: ma-pe 15.00-19.00 Heinäkuussa Kellarikievari avoinna

Perttula,

puh. 635 442 la 8.00-15.00 la 8.30-10.00 la 11.00-15.00,

klo 17.00 saakka!

Huhtasuo

Nevakatu 1

avoinna: ma-pe 9.00-14.30, lounas 11.00-14.00 puh. 624 960

Aterioiden hinnat: työttömät aamiainen lounas päivällinen kotiannos

2,00 3,00 3,00 3,00

€ € € €

opiskelijat, eläkeläiset 2,00 4,00 4,00 4,00

€ € € €

työssäkäyvät 12-15-v 4-12-v muut vieraat 2,00 5,00 5,00 5,00

€ € € €

2,00 3,00 3,00 3,00

€ € € €

1,00 € 2,00 € 2,00 € 2,00 €

lapset alle 4-v ILMAINEN ILMAINEN ILMAINEN ILMAINEN

TERVETULOA MAISTAMAAN! Kievarin Uutiset 2/09

30

Jyvässeudun Työttömät ry


Uusiotuote on Jyväskylän työttömien tuki ry:n ylläpitämä monitoimityöpaja, jossa on mahdollisuus harrastaa puutöitä ja pyöränkorjausta ohjaajien opastuksella.Teemme puutyöpajassa myös erilaisia tilaustöitä asiakkaiden toivomusten mukaan. Harrastustilat ovat hyvät ja hinnat edulliset työttömille, eläkeläisille, opiskelijoille sekä työssä käyville.

TERVETULOA HARRASTAMAAN! UUSIOTUOTE Vapaudenkatu 8 Puh. 643 767, 040 740 9888 toiminnanohjaaja Matti Ihalainen matti.ihalainen1@luukku.com

UUSIOTUOTTEELLA MYYNNISSÄ Käytettyjä ja huollettuja polkupyöriä!

Tule ostoksille! Otamme vastaan lahjoituksina käytöstä poistettuja polkupyöriä. Jos varastoissasi on joutavia polkupyöriä, soita tai laita sähköpostia Ihalaisen Matille niin pyörät tullaan hakemaan kotoa. Avoinna: ma – to klo 8.30 – 16.00 pe klo 8.30 – 15.30 Vapaudenkatu 8, 40100 JYVÄSKYLÄ 040 740 9888, matti.ihalainen1@luukku.com


40100 JYVÄSKYLÄ

Vapaudenkatu 4

Jyvässeudun Työttömät ry

Kievarin Uutiset 2/2009  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you