Page 1


JAMES J. SHIN 05/20/1993 BFA Interior Design Pratt Institute

“The real charm of interior designing is that you donʼt need words to understand. All you need to do is feel.”

Born in South Korea, US was the bigger pond for me to swim in. As a student who was always interested in pursuing a designing career, I discovered the overwhelming beauty of spatial designing at a young age, and began to appreciate my surrounding environment. I want to do the same to other people's lives. I am eager to unleash my ability and skills in producing creative and effective ideas, and am always looking forward to encountering different experiences and opportunities that will take me closer to achieving my goal.


EXPERIENCE ROCK MEDIA GROUP [Intern] : June 2015 ~ May 2016

Fundamental and essential design work for retail offices and stores of the clients.

INPUT CREATIVE STUDIO [Intern] : May 2015 ~ Jun 2015

Prepared presentations and documentations of working projects for the clients.

SANG HOI HEO GALLERY [Intern] : January 2015

Managed reception, information desk, and furniture arrangement.

“THE FIRST” CHARITY CONCERT [Stage Design director] : September 2014

INTERIOR

Responsible with studio hall’s arrangements, lights, and stage design.

MANHATTAN ART ACADEMY [Perspective sketch assistant teacher] : June 2014 ~ July 214 Responsible for assisting in refining art students perspective sketch skills.

EXHIBITION

SCHOLAR CREDENTIALS

BELSKIE MUSEUM OF ART & SCIENCE Artwall Portfolio exhibition

SCHOLARSHIP - 4-year President Merit Scholoarship 2014 DEAN’S LIST - Achieved 2014 Dean’s list for remakrable work ethic and GPA ARCHIVE - Numerous projects chosen for interior department archive display.

PROFICIENCY

INTEREST

Photoshop Illustrator Autocad Sketchup Revit

Photography Fashion Industries

Model Making Hand-sketching

www.jamesshininterior.com

229A 3rd St.Palisades Park, NJ

Closter, NJ

201.403.5454

LANGUAGE English - Fluent Korean - Fluent

jamesshindesign@gmail.com


04. 18.


32. 46.


Public Library Renovation


Versatility within Space Public Library Renovation Bedford Public Library, Brooklyn

04.


In order to design a library that performs its purposed functions in friendly and comforting ways, thorough observations and experimentations were necessary. The possible discomforts the users may encounter within using prexisting libraries were observed and attempted to be solved, through designing unique body armatures and furniture that can be used in libraries to enhance their experiences. The major concept behind designing the body armature and the furniture piece was the structural transformation. With the same concept, the newly-designed Bedford Public Library performs a successful spatial versatility with moveable bookshelves that can slide, rotate, and stack with one another, to provide a versatile spatial usage for the users. The physical interaction with the users and the library's versatile bookshelves, as well as the other unique design components integrated into staircases, lighting fixtures, and many other interior aspects, will not only enhance the users' work efficiency, but also make their stay much more entertaining and pleasant.


BODY CONSTRUCT ARMATURE A portable body construct armature that provides a flat surface for the user for writing and reading, at anytime and anywhere.

07.

Designed specifically to satisfy possible physical discomforts in activities within a library.


BODY CONSTRUCT FURNITURE

Designed specifically to enhance users’ experience within a library.

08.


Versatility within Space Concept of design

The concept behind the new design is to enhance the users’ experience within the library by providing the opportunity to control their spatial boundaries. Inspired by the versatile structure system of the armature and the furniture designs, the bookshelves slide, turn, and stack in order to create flexible spatial usage, making the ind oor space of the library to become versatile to different situational events.

Rotate

09.

Surface

Stack


The bookshelf serves its main purpose of displaying books in place, for users to have direct access to.

The joints installed in the moveable bookshelves connect the shelves with the tracks, for various movements.

When the bookshelves are aligned, the back flat surfaces of the bookshelves create an image together, as a decorative element.

Closed: Back surface creates an image

Rotation: various circulation

Slide and stack: open spaces

OPEN

SPACE 10.


11.


Working Area

The upper floor focuses in providing a working space for users, with organically shaped tables and shelves. Elevated from the interactive first floor, the working area provides a higher level of privacy and quietness.

Interaction Area

A circular area located in the center, for users to gather and interact with each other. A unique staircase that functions as a bookshelf, is located in this area, leading the users to the upper floor.

Reading Area

The ground-level of the library is consisted of moveable bookshelves, becoming a fun and interactive reading area for users.

1st floor : Interaction Area

2nd floor : Working Area


1

13.

1F PLAN

2

MEZZANINE PLAN


14.


15.


A

A

TRANSVERSE SECTION B

B

LONGITUDINAL SECTION

16.


Urban Dwelling


18.


Within the busy streets that circulates through cities of lower Manhattan exists residential apartments of various sizes. They often are located on top of public programed spaces such as markets, cafe, restaurants, etc., and provide as much as possible within their limited boundaries. 186 Grand Street, located at the corner of Grand St. & Mulberry St. intersection, occupies the top portion of the building, with its first ground level in use for a public restaurant. The apartment’s given dimension wasn’t the best for ideal rensidential environment. The renovation a single-family residence in 186 Grand St. demonstrates a strategic arrangement of space, utilizing the technique of “framing” to spatially and visually define each residential programs within the boundary. Inspired by SANAA’s Moriyama House, the residence demonstrates the design concept of “gathered individuality”, framing each space of program into individual “boxes”. Together they form a private community, producing aesthetic residence qualities in a unique way.


Idea process

Living room

Studio

Moriyama House is a single-family residence, which demonstrates the concept of “gathered individuality�. Within the boundary, the required residential programs are practiced with individual buildings, forming a private community.

Moriyama House

21.

Storage

Bedroom

Moriyama House


1

3 2 Separated Programs

The major idea was to define “individuals� as programs within the house. Various diagrams are created to see which programs need to be adjacent/connected to which, and how facades should be built in order fit into the given space properly.

22.


Framed individuality Concept of design

Inspired by Moriyama House, each program within the apartment becomes identified, with individual framed spaces. The frames become a visual connection between individually created spaces, producing compelling rectilinear aspects, as well as dissecting the overall space systematically. Within the facades, transparency is used in certain proportions, providing various of playful visual access.

23.


Bedr

oom

s

m

oo r g n ivi

m o o r h & Bat

L

Kitc

hen

/ ba

r 24.


1

FLOOR PLAN 1/4’=1’-0”

2

RCP 1/4’=1’-0”

3

SECTION 1/4’=1’-0”

27.


30.


Innovative Commercial Rennovation


Textural functionality Restaurant Renovation Ellery Green, LaGuardia Airport

32.


The new design concept of Ellery’s Green restaurant incorporates the characteristics of its primary material, soyboard, in designing the structural elements of the interior space. After studying the material and its providable functions, the interior facades of the restaurant undergoes a drastic improvement, creating visually pleasing installations with additional features the users can benefit from. This project demonstrates the process of designing a commercial space through fathoming a specific material and incorporating it to produce an innovative and influential design.


material study

SOYBOARD : Studying and incorporating the traits of the material into strategically renovating a restaurant.

SOYBOARD Eco-friendly Soy board is a mixture of soy straws and waterbourne resin. Due to its durability and visual trates, soy board is often used as substitutional material for wood. The major significance is that it is highly eco-friendly, due to its resin being formaldehyde-free.

Compression Soy boards go through compression as a process of creation. Thus, the layers of different densities of soy particles are able to be seen, when the board is cut. This is the charm of soy boards; the surface texture of the compressed particles is compelling, but its inner aspect preserves the original forms of soy particles in middle layer, as if it is displaying the process of particles being compressed.

A

1 2 1

B

35.


study models

From diagraming conventional functions of a wall, the characteristics of soy board material are incorporated in designing study models.

Layering densities

Disection It represent a wall’s conventional purpose/function. The walls define space within the whole, disecting the environment with different purpose.

Relationship The relationship between a person and a wall is boundaries. The wall separates or groups the individuals. It sets the limit to movements but simultaneously protects them.

Fragmentation to solidity

Interaction The different ways how a wall can interact with the surroundings and./or people can vary, in therms of functionality and esthetic purposes.

36.


The gradual change of fragmentation density suggests the sense of direction to the user circulation.

LOW - - - - - - - - - - - - - - MIDDLE - - - - - - - - - - - - - - HIGH

Movement

The horizontal-elevated pattern pieces that are located at human’s height are used for storing personal belongings during the time of stay at the Ellary’s Greens

The horizontal-elevated pattern pieces that are located near the floor form tables and seats for customers who are eating, or who are waiting for their pick-up food to be prepared.

37.


38.


BAR SEATING

TABLES (seatings 1-2) Lower privacy

TABLES (seatings 4-6) Higher Privacy

N

GRAB & GO

SEATINGS FOR TEMPORAL STAY

W

E S

39.

1

FLOOR PLAN

2

NORTH ELEVATION (ENTRANCE)


40.


41.


11’

32’ 3

Dining Area facade elevation

To create a warm and comfortable atmosphere like the existing Ellary’s Greens, a light fixture will be located in between the hollow space of the facade, creating an ambient luminescent effect.

42.


43.


44.


Internship :

Retail ideas for beginning brands


Jubilee store design was my first project to be produced as a real site. Luckily after the client chose to go with the floorplan that was designed by myself, I received the opportunity to design their facade, as well as their reception/cashier desk.

46.


EXTERIOR A retro but modern facade produced with white subway tile and reclaimed wood. The brand’s logo penetrating the upper glass to create a floating look. Overall blends well with the surrounding interior components of the plaza.

47.


48.


49.


INTERIOR Same primary materials are used for interior. The reception/cashier desk is designed to interact with customers from all directions. Reception / cashier desk

1

Floor plan

2

Ceiling Plan

50.


OFFICE DESIGN Triangle Lightbulb Incorporating design elements of the company’s logo into renovating their workspace became successful, producing one and only office space specifically for this company.

CAFE INTERIOR CONCEPT CAFE INTERIOR CONCEPT

MORE MORERETAIL RETAILDE D

51.


ESIGN SIGN PROJECTS PROJECTS CAFE DESIGN Cafe Rock Although the cafe was never built, the project served as a valuable practice of renovating retail cafe area.

52.

James Shin Interior Design Portfolio 2016  
James Shin Interior Design Portfolio 2016  
Advertisement