Page 1

Digitale Fotografie 1

centrum voor

VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder

Beelden overzetten in Windows XP

Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteurs: David Maesen - Marc Cielen - Peter Kenis Copyright Š 2009 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be


Beelden Cursus overzetten inhoud

1. Foto’s downloaden van de camera 2. Beelden snel bekijken in Windows Verkenner 3. BEELDEN OVERZETTEN MET PHOTOSHOP ELEMENTS

Dit is een belangrijke opmerking! Dit is een nuttige tip. Kijk naar de voorbeelden. Dit is een opdracht

2 - Beelden overzetten

3 11 13


Beelden Cursus overzetten 1. Foto’s downloaden van de camera Downloaden via Wizard Windows XP De meeste camera’s die je koppelt aan een Windows XP computer starten automatisch een wizard. Deze wizard vergemakkelijkt het overzetten van de digitale foto’s van de camera naar de pc.

In het eerste scherm van de wizard krijg je te zien welke camera verbonden is met de Windows XP. Dit kan erg belangrijk zijn als je met meerdere toestellen werkt. De wizard zal er voor zorgen dat er foto’s van de camera overgeheveld worden naar de pc. U dient vervolgens op volgende te klikken.

3 - Beelden overzetten

Beelden overzetten - 3


Beelden Cursus overzetten Dan worden de foto’s die in de camera opgeslagen zijn, aan de gebruiker getoond. Men kan gaan beslissen of welke foto’s wil gaan downloaden van de camera. Dit kan men op 2 verschillende manieren. Men kan willekeurig een vinkje wegdoen door op dit vinkje te klikken. De aangevinkte foto’s worden overgeheveld van de camera naar de computer. Standaard worden alle foto’s aangevinkt. Indien dit niet gewenst is, klikt men op ‘Alles wissen’. Alle vinkjes worden dan verwijderd (zie volgende schermafdruk).

Pas als alle vinkjes verwijderd zijn, wordt ‘Alles selecteren’ terug zichtbaar. Indien men op ‘Alles selecteren’ klikt, dan worden alle foto’s terug aangevinkt en zullen alle foto’s van de camera overgeheveld worden naar de pc.

Er zijn nog enkele interessante opties aanwezig.

Het eerste pictogram dienen om een foto naar rechts te kantelen en het tweede dient om een foto naar links te kantelen. Dit enkel om van liggend naar staand te gaan of omgekeerd. Bepaalde type camera’s zoals de Kodak doen dit echter automatisch en hebben deze opties niet nodig. Het derde pictogram dient om de eigenschappen van een foto te tonen. Allereerst wordt de naam getoond zoals deze is opgeslagen in de camera. Deze naam kan uiteraard verderop in de wizard aangepast worden naar betere naam. Verder wordt getoond wanneer de foto genomen is. De datum is alleen maar nauwkeurig als de datum van de camera correct is ingesteld. Ook de juiste tijd wordt getoond (indien deze correct is ingesteld op de camera) wanneer de foto is genomen. Verder wordt de beeldindeling of het bestandsformaat van de foto getoond.

4 - Beelden overzetten


Beelden Cursus overzetten In de laatste regel wordt de grootte van de foto getoond. Des te meer pixels de foto bevat das te groter de grootte van de foto wordt. De foto neemt dus meer plaats in op de geheugenkaart van het fototoestel. Als men op OK klikt, komt men terug in het vorige scherm. Een klik op Annuleren brengt ons eveneens terug naar het vorige scherm.

Het vierde pictogram dient om onmiddellijk een foto te nemen. De gemaakte foto wordt ook onmiddellijk getoond in het overzichtsscherm van alle foto’s. Zo kan men deze foto ook onmiddellijk gaan overbrengen van de camera naar de pc. Daarna wordt de naam bepaald van de foto’s. Deze foto’s worden dan ook automatisch genummerd met de gegeven naam.

Beelden overzetten - 5


Beelden overzetten In het tweede gedeelte kan je bepalen waar de afbeeldingen worden opgeslagen. De wizard zal altijd Mijn Afbeeldingen voorstellen gevolgd door een submap die dezelfde naam heeft als de naam van de foto’s. Men kan ook de optie ‘Afbeeldingen na kopiëren uit het apparaat verwijderen’ aanvinken. Hierdoor worden de foto’s overgebracht naar de pc en gewist uit het geheugen van de camera. Als men dus alle foto’s aanvinkt en deze optie aanvinkt worden alle foto’s overgebracht en automatisch allemaal uit de camera verwijderd. Hierdoor is het geheugen van de camera leeg. Vervolgens zie je dat foto’s overgeheveld worden. Als je de optie ‘Afbeeldingen na kopiëren uit het apparaat verwijderen’ aangevinkt hebt, zie je nadat de foto’s zijn overgebracht, deze ook worden verwijderd.

Dit proces kan natuurlijk onderbroken worden door op Annuleren te klikken.

6 - Beelden overzetten


Beelden overzetten Vervolgens moet je beslissen wat je met de afbeeldingen gaat doen. Als je de foto’s wil gaan bewerken, kies je voor de derde optie ‘Geen van beide. Ik ben klaar met deze afbeeldingen’. Vervolgens moet je op Volgende klikken. Je krijgt dan een overzicht hoeveel foto’s overgebracht zijn van de camera naar de pc. Er staat ook onmiddellijk een hyperlink naar de map waar de foto’s staan.

Door op deze hyperlink te klikken, worden de foto’s onmiddellijk getoond.

Beelden overzetten - 7


Beelden overzetten In het linkervenster staan weer een aantal opties die specifiek voor Windows XP zijn. De optie naar cd kopiëren kan echter alleen maar in Windows XP Professional. Uiteraard moet er een cd-writer in de pc geïnstalleerd zijn.

Downloaden zonder de Wizard Sommige camera’s gebruiken de wizard van Windows niet onmiddellijk. Zij laten u de keuze om de wizard te gebruiken of de camera te bekijken als een harde schijf.

8 - Beelden overzetten


Beelden overzetten Indien men de optie ‘Map openen en bestanden weergeven kiest’, wordt de camera bekeken als een verwisselbare schijf en worden de daarop aanwezige mappen en bestanden (=foto’s) getoond. Hierdoor worden praktisch geen vragen gesteld. U dient alles manueel te doen. Anderzijds heeft de gebruiker alles zelf in de hand.

In dit voorbeeld bevat de map DCM de foto’s. Na een dubbelklik op DCM krijgen we de map 100MD411 te zien. In deze map worden de foto’s bewaard. Op dit moment zitten de foto’s nog altijd in het geheugen van de camera. De foto’s die je wenst te kopiëren van de camera kan je selecteren. Vervolgens heb je meerdere mogelijkheden. Ofwel klik je op Bewerken en vervolgens op Kopiëren en vervolgens plak je deze in de gewenste map. Ofwel klik je op Bewerken en Items Kopiëren. Je krijgt dan de mappenstructuur die op de harde schijf van je pc aanwezig is. Indien gewenst kan je een nieuwe map aanmaken door op de knop ‘Nieuwe map maken’ te klikken. Uiteraard kan je ook een bestaande map selecteren.

Je kan aan de map ‘nieuwe map’ een nieuwe naam geven. In het voorbeeld wordt de naam van de map veranderd in ‘foto’s fossielen’.

Beelden overzetten - 9


Beelden overzetten Daarna worden de foto’s gekopieerd van de camera naar de map op de harde schijf. Onderaan wordt weergegeven hoeveel seconden het kopiëren duurt.

Als het kopiëren afgelopen is, kan men de foto’s bekijken, bewerken…

Let op! De namen van de foto’s worden hier helemaal overgenomen van de camera. Bij de wizard kan je een zinvolle naam geven. Bij het manueel overbrengen van de foto’s kan dit niet. Je moet dan ook manueel de naam gaan veranderen!

10 - Beelden overzetten


Beelden overzetten 2. Beelden snel bekijken in Windows Verkenner Je kan de beelden op vele manieren gaan bekijken. Het meest gebruikte programma om bestanden te bekijken is de Windows verkenner. Klik je op de miniatuur foto onderaan dan krijg je in de verkenner bovenaan de foto uitvergroot te zien. Je kunt de foto’s echter op verschillende manieren laten zien. Standaard krijg je foto’s als een filmstrip te zien.

Beelden overzetten - 11


Beelden overzetten In de detail weergave zie je naam van de foto (bestand), de grootte, het bestandsformaat, de datum en tijd wanneer het bestand laatst gewijzigd is, de datum en tijd wanneer de afbeelding gemaakt is en de afmetingen van de afbeelding. Miniatuurweergave:

Tegels:

Pictogrammen:

Lijst:

Details:

12 - Beelden overzetten

DF1_02  
DF1_02  

DF1 overzetten

Advertisement