Issuu on Google+

James Moehring, LEED AP

About

jrmoehring@gmail.com Current Address: 5000 25th Ave. NE. Apt. 7207D Seattle, WA. 98105 Phone: (317)-416-7773

EDUCATION:

Bachelor of Science, May 2010 Major: Architecture Ball State University Muncie, Indiana GPA: 3.76/4.0 Masters of Architecture, Expected Fall 2012 with Architectural Lighting Design Certificate University of Washington, Seattle

HONORS:

• LEED Accreditted Professional • Ball State University Presidential Scholarship • Indiana Architectural Foundation 2009 Scholarship • Dean’s List (all semesters) • ICMA (Indiana Concrete Masonry Association) Competition Finalist • Gresham Smith Design Competition 2009 Finalist & Competition Winner • CSI Award Nomination - IMA Pedestrian Bridge • Graduated with Cum Laude

ACTIVITIES:

• Emerging Green Builders; Vice President 2009 Member 2007-2008 • AIAS, member: 2007-2009 • Freedom By Design, member: 2007-2009 • Broad Ripple Kiwanis, volunteer • Habitat for Humanity, volunteer • White River Cleanup, 2008, 2009

WORK EXPERIENCE:

CSO Architects and Interiors Intern, Summers 2008 & 2009 • AutoCAD • Model Construction • Hand Drawn Perspectives

Projects

Digital Fabrication

Leslie Coatings Inc.; Indianapolis IN Leslie Coatings Worker, Summers, 2006 – 2007

WEBSITE:

http://jrmoehring.iweb.bsu.edu/profile

Artwork

SKILLS:

• Adobe Suite (Photoshop, Indesign, Illustrator, Dreamweaver) • Rhino v.4.0 • Grasshopper (Rhino Parametric Plug-in) • V-Ray (Rhino Rendering Plug-in) • AutoCAD • Autodesk Revit • SketchUp • Ecotect • Hand drawn renderings

Travel


COOPER FARM BIOLOGY CENTER Creating a Lighter Footprint STUDENT: J. MOEHRING DATE: OCTOBER 2008 YEAR: 3RD | JUNIOR PROFESSOR: GEORGE ELVIN PROJECT: ACADEMIC

A biology center that allows Ball State students to be able to study on site. Located in a succession area, the center responds and takes form based on the context. Many weeks were spent analyzing the topography, geography, drainage sun patterns, vegetation, and wildlife. The off-the-grid building includes rainwater collection, solar power, wind power, and a living machine.


Process

The biology center is raised above the ground to allow drainage, plants, and animals under the building without obstruction. The orientation of the building is made to maximize summer winds by cooling them over the wetlands to cross ventilate the shallow cross section of the building. The overhang of the roof blocks summer sun and lets in winter sun. The roof is covered in PV arrays and collects rain water that is then used again in the building or in the living machine. Three windmills are also provided in the open prairie when wind is available and/ or sun is not.


PEDESTRIAN BRIDGE IMA Museum of Art STUDENT: J. MOEHRING DATE: FEBRUARY 2009 YEAR: 3RD | JUNIOR PROFESSOR: MICHELE CHIUINI PROJECT: ACADEMIC

The Indianapolis Museum of Art is locating an outdoor exhibition space across a canal that connects to the White River. A pedestrian bridge that connects the main museum to the outdoor exhibition crosses the canal at the top of a hill and across the canal about 40 feet below. The bridge becomes its own piece of art through beauty of structure and simplicity.


Circulation

Structure

Pylon & Suspension Cables

PV Panels

Inspired by an Alexander Calder mobile in the IMA Museum, the bridge is balanced in section so that the PV panels charging the lights and elevator balance the cantilevered perforated walkway so that if feels extended beyond the supports.


MULTICULTURAL CENTER Gresham Smith Design Competition Winner STUDENTS: J. MOEHRING K. GOFFINEY DATE: MAY 2009 YEAR: 3RD | JUNIOR PROFESSOR: MICHELE CHIUINI PROJECT: ACADEMIC

A partner design competition introduced a new location and center for the growing multi cultural center at Ball State . The multicultural center focuses on creating a new entrance at the south side of campus and connecting campus life to the social life of “The Village�. Special attention was given to outdoor spaces and a welcoming site. Steel mesh is used as a daylight control device and as a posting board for social interaction between students. Local and renewable materials such as limestone and bamboo were used not just for sustainablilty efforts, but also to stimulate the senses of visitors. Creating a transparent and inviting building was key to welcome all students on campus. I contributed largely to the overall design/layout, wall section/ screening detailing, selection of materials, creation of the digital model, rendering, and constructing the model.


PORTLAND COURTHOUSE AIAS / Kawneer National Competition STUDENTS: J. MOEHRING L. COMES DATE: DECEMBER 2009 YEAR: 4TH | SENIOR PROFESSOR: JACK WYMAN PROJECT: ACADEMIC

The new Portland Municipal Courthouse design explores ways of achieving similar effects of existing courthouses - monumentality and security - through the layering of lighter materials. This creates a more secure environment by allowing greater visibility to and from the courthouse. The more open scheme also creates a clear circulation. The south atrium allows visitors to orient themselves within the building to reach their destination. The green wall improves indoor air quality and serves as an interactive element to the building that motivates people to use the stairs instead of the elevators. The wooden skin is parametrically designed as a component to block and diffuse the sun based on altitude and azimuth angles. The component is then applied to the desired surface.


The layering of the building consists of the skin, the Kawneer curtain wall, the green wall / stairs. The inner most is the functional core. The sloped roof is a Kaweer power wall whch is a sloped glazing with PV cells. The roof collects solar energy and directs rain into rain barrels on the top floor. Signage and wayfinding in courthouses is key to making a successful and functional building so that visitors and security are both comfortable. Each floor is visible and indentified by the floor number and the function of the floor on the opposite side of the greenwall. The atrium also functions as a stack ventilation space.


Stack Ventilation

Rain Collection

Sun Shading

Structure


Nickel Plate Rail Station Indianapolis Transporation HUB STUDENT: J. MOEHRING DATE: MAY 2010 YEAR: 4TH | SENIOR PROFESSOR: TED WOLNER LES SMITH PROJECT: ACADEMIC

The “World Tour 4 Home Town Project� concentrates on the unity of the surrounding community and the joining of all types of transportations on the central site. Train, vehicular, public bus, bicycles, and walking pedestrians are the types of traffic merging together. The site is more than a hub for all the types of transportation. It is a place that people can go to enjoy the park, shop, and eat. By elevating the tracks, it allows for a fluid connection from the apartments and middle school in the east to the commercial intersection and neighborhoods in the west. The zigzag pedestrian bridge, first level paths, and second level walkway are the fluid connections that also allow people to explore and watch activities around the site. This stop would be a place for the community to take pride in, like other similar stops along the Nickel Plate Line.


Landmark

Rail

Vegetation

Vehicular


Energy Engineering Core

DATE: NOVEMBER 2010 YEAR: 1ST | M.ARCH PROFESSOR: ALEX ANDERSON PROJECT: ACADEMIC

After design a master plan for a new UW urban campus, individual engineering buildings were designed acoording to the master plan goals. The Energy Engineering Building site sits on the popular Burke Gilman bike trail. In new and existing energy production system, there is a circular motion around central source or core where the energy is produced. Some examples of this concept are the circular motion around nuclear fusion chamber, the core of nuclear fission reactor, the section and plan of the Large Hadron Collider, and the rotation of a wind turbine and water turbine. The concept of the building is the idea of a central energy core similar to the listed examples. In the vertical core is a visual display of different types of energy; exposed electrical and mechanical systems, circulation of people, displays with information from each lab, daylight reflecting down from above, and the social competition and collaboration between the different disciplines of the lab.

SOLAR

SOLAR

vs

+

vs

CORE

STUDENT: J. MOEHRING

HYDRO

WIND vs

BIOFUEL vs

FUELvsCELL

NUCLEAR vs

GEOTHERMAL

+

HYDRO

WIND +

BIOFUEL +

FUEL+ CELL

NUCLEAR +

GEOTHERMAL


Core

PV Array

Stack Ventilation

Rain Water Collection


MINNETRISTA PUPPET THEATER Digital Fabrication STUDENT: J. MOEHRING + GROUP DATE: MAY 2009 YEAR: 3RD | JUNIOR PROFESSOR: MICHAEL GIBSON PROJECT: ACADEMIC

Minnentrista (a local museum and community center) required a new digitally fabricated puppet theater made entirely of recycled materials (recycled HDPE plastic). The group project design was influenced by Minnetrista’s main sculpture at their entrance and was parametrically modeled using Grasshopper. It is constructed in parts for easy transportation to out reach to schools. Acoustic analysis, light, whole openings and locations, proper heights to kneel, stand, and crawl were all addressed in the design process. My contributions to the project included acoustical analysis, connection details, form/ shell and structure design, triangulation/separation of shell, and parametric modeling.


Analytique

Loblolly House Detail STUDENT: J. MOEHRING + GROUP DATE: January 2011 YEAR: 1ST | M.ARCH PROFESSOR: JIM NICHOLLS PROJECT: ACADEMIC

This piece is a new way to approach the analytique, a study of details of an existing building. A 1:1 detail of the Loblolly House by Kieran Timberlake Architects was constructed by a group of five. The detail picked was the pier system to the pre-fabricated Bosch aluminum frame system, also referred to as “low-tech to high-tech”. This was a tedious and crucial point in the building’s construction. The team decided to select the actual building materials to construct the abstract 1:1 analytique. The detail includes a log, PSLs, bolts, board, and the Bosch aluminum extrusion frame. The analytique is designed in a vertical totem-like assembly from low-tech up to high-tech and continuing the details at 1:1 in two dimension on the board. It is built as a self supporting stand alone object that can be viewed from all sides.

Source: http://www.kierantimberlake.com


HAND RENDERING Ink, Color Pencil, Marker STUDENT: J. MOEHRING DATE: 2008, 2009 YEAR: 3RD | JUNIOR

Hand rendering is a skill that I have had for quite a while. I excel mostly in pencil, ink, and colored pencil. I also have experiance in marker, watercolor, acrylic paint, charcoal, chalk pastel, and oil on canvas. Like most students I like to start with ink or pencil on trace. I believe here is where true ideas and life comes into my designs.

PROFESSOR: ANTONIETTA ANGULO PROJECT: ACADEMIC + PROFESSION

PROFESSION INK, COLOR PENCIL, MARKER DEPAUW REFLECTION CENTER


PROFESSION INK, COLOR PECIL, MARKER DEPAUW REFLECTION CENTER

ACADEMIC COLOR PENCIL, MARKER STAIR

ACADEMIC COLOR PENCIL, MARKER STILL LIFE


AROUND THE WORLD STUDENTS: J. MOEHRING + GROUP DATE: JANUARY 2010 YEAR: 4TH | SENIOR PROFESSOR: LES SMITH TED WOLNER PROJECT: ACADEMIC

The world tour (WT4) is a full semester of study abroad among many different countries. A group of 40 Architecture, Landscape Architecture, Planning, and Historic Preservation students are accepted to embark on a tour of 26 countries in 96 days. Course work is woven inextricably into the intense day-by-day itinerary visiting places, spaces, design professionals, buildings, gardens, and vernacular environments - urban, rural, and natural. After the trip, a transportation HUB in my hometown (Indianapolis) was designed based on experiences and inspirations on the trip. Research prior to the trip on my hometown history added to my new views on architecture and its relative perspective verses my experiences around the world.

ARCHITECTURE WORLD TOUR 2010 INDEPENDENT TRAVEL

• Austria • Belgium • Cambodia • Canada • China • Czech Republic •• England • Egypt • Estonia •• France •• Germany • Greece •• Holland • Hungary • Ireland • Italy • Japan • Latvia • Lithuania • Luxemburg • Monaco • Poland • Russia •• Scotland • Singapore • Spain • Turkey • United Arab Emirates •• Wales


James Moehring Portfolio