Issuu on Google+

JayWeeks

architecture and design portfolio / fall 2011


2 6 8 12 14 16 18 20 22 26 jayweeks.com


vertFarm

vertical farming for the urban environment

structGA

complex structures comprehension and analysis

interAction multiculturalism on a college campus

solitude

physical / visual detachment and the spirit

absorbNet

exploration of energy systems / office environment

waterUnderground visualizing global ground-water fluctuations

sketchyStructures procedural drawing tool

minShed

illuminate / conceal / facilitate / block / expose / hide / ignore / touch / flex / shed

auditoryClash

interact with the volume and acoustical clarity of the space

stripDn

0

municipal justice and community awareness

addW

additional projects and work samples


vertFarm

vertical farming for the urban environment

Distressed inner cities such as Gary, IN have substantial decay with phenomena such as urban prairies growing from the rubble of demolition. Much of the depression in these locations is caused by the loss of a large industrial power. Low cost, locally sustaining and productive industries along with cultural changes have potential to spur growth in these conditions. This project presents a locally sufficient community based around a dense agricultural core. A mix of greenhouse based, year-round growth and seasonal outdoor production minimizes cost, while still maintaining reasonable production during winter months. The urban expression of agriculture is composed of low-cost, excess cargo crates of standard international dimensions. Manipulation of these modules is limited to maximize utility and minimize waste.


left:

south facade fish interaction

administration greenhouse

maintain / feed / harvest

high density / direct sunlight right:

north facade storage chicken coop minimal direct sunlight

composting

bottom:

aquaponic system

integration of aquatic organisms and plant life creates a symbiotic relationship which simulates the environment of a natural ecosystem

2


left:

administration office greenhouse

direct sunlight / hydroponic system / gravity feed right:

fish tank access solar heat gain

operable fish tank louver system adjusts to control tank water temperature below:

water circulation

delivers nutrients to plants while conditioning greenhouse module temperatures The greenhouse structure supporting year-round production is based on a concept of aquaponics which is already in place at urban locations, only at a much smaller scale. This system establishes a symbiotic relationship between plant and aquatic life similar to that of a healthy ecosystem. A large below-grade tank is home to thousands of fish which produce large amounts of waste. Water from this tank is circulated throughout the many levels of the building to each greenhouse module where the waste produced by the fish below is consumed by filtering plants. To maximize the utility of the building, northern modules house programmatic elements which do not critically need sunlight such as chicken coops, storage, and rooms for compost. Interior environmental conditions are mediated by the water, which utilizes solar heating and evaporative cooling techniques.


4


structGA

complex structures comprehension and analysis

Investigation of the innovative structural system developed by Grimshaw Architects for an exhibition hall in Frankfurt.


far left:

experiential span / open

overall left:

fabrication experiment / test below:

longitudinal plan

members / primary / secondary

6


interAction multiculturalism on a college campus

A Multicultural Center should provide a place for students and Muncie residents to gather and strengthen relationships between the city and the university. This open design focuses on spontaneity and adaptability relative to varying cultures and their inherent development by loosely defining space and minimizing intrusion onto the site at ground level. Spaces are formally expressed as wrapping volumes, layering function around central nodes such as the outdoor atrium, gallery, and roof-top lounge. These gathering spaces are open but still dense with activity, creating opportunities for interaction between residents and students. Building details and systems enhance this juxtaposition of space by maximizing the adaptability and mobility of partitions and the building envelope.


left:

outdoor atrium

view / gather / interact

circulation primary / secondary right:

rain water

site access

collection / use

public transportation

8

above

outdoor plaza / student lounge / gallery / street

operable doors connect plaza to lounge and galleries when appropriate while operable security doors provide additional sun screening for gallery spaces when open


1


above:

materiality

transparency / maleability right:

library exterior / root-top cafe student art gallery

secure / display / advertise left:

multi-axis louvers

air cavity ventillation

shade / south / west / east cool / heat / breathe

10


solitude

physical / visual detachment and the spirit

A study of physical and visual detachment, through movement, for spiritual reflection. Paths throughout the project lead visitors to several destinations including group meeting spaces, a private chapel, a reflection garden, and a primary sanctuary. Change in grade and direction are intended to disorient those visiting: paths weave between spaces and the only views available are to the tree tops and sky. Sky and sun are celebrated throughout the project, with varying elements creating patterns of reflection and shadow on each other and interior space. The sanctuary and private chapel contrast a majority of the low lying below grade structures, whose green roofs seem to merge into the surroundings, with solar panel clad towers actively challenging the height of surrounding trees.

1


12

left:

site: prairie / woods sanctuary disconnect / reflect below:

path

redirect / confuse / mentally detatch the individual for intense personal reflection

garden altar light / view / sound


absorbNet

exploration of energy systems / office environment

1 4

3

2 After considering the efficiencies of different renewable energy sources, we chose a two-system approach to power the building. Solar collectors, located in a double-skin cavity, will provide hot water for domestic needs as well as to heat and cool the building. Photovoltaic panels will also be used to provide electricity for the lighting system, plug loads, and the miscellaneous pumps and fans associated with the HVAC system. Electricity is a higher level of energy than heat and therefore requires more energy to produce. By converting solar radiation to heat rather than electricity for heating and cooling loads, the building’s systems lose less energy during state change and operate at a higher efficiency effectively reducing the size of the system. To form a surface for absorption of the sun’s energy while still maintaining an adequate volume for building functions, the building’s southern facade rakes back at an angle of fifteen degrees. Round PV modules are integrated into the cladding system in varying densities, providing both shade and views for the occupants inside. To adequately reduce electric lighting loads, workspaces are designed for a daylight factor of 4-8 percent. Working in tandem with a centralized sky-lit atrium, densities of photovoltaic panels change to provide this light level while still maximizing PV square footage. 62 32

50 26

38 20

32 17

PERCENT OPACITY AREA PV (ft2)

1


integrate

solar hot water panels / water storage / daylighting skylight / inhabitable roof patio below:

roof plane systems

south facade

hot air / exhaust / hot water / produce electricity / hot air / produce

over

IO N PT SO R SO

LA

R

T S E B TU W O N FL O R TI E LA AT U S W IN

AT

LE

B OU

IN

SK

HE

D

PHOTO V ANELS OLTAIC P

ON RODUCTI

HOT AIR P

SH

ME

H EX

ON

I ST

AU

AB

O

H

14

far left:


waterUnderground visualizing global ground-water fluctuations

Graphic depiction of global ground-water levels via data gathered by satellite on a monthly basis from 2002 to present. An experiment in open data-sets and public understanding of complex information. Through real-time rendering technology, this application gives any user with internet-access a highly-intuitive and interactive representation of information, which although in the public domain is not highly accessible in terms of understanding with each data-set being 64,800 geo-located points.

1


16

left:

progression months / years

interaction explore / orbit


sketchyStructures procedural drawing tool

Drawing tool driven by comparative closest-point procedure.

1


18

below:

proximity connection

networking


minShed

illuminate / conceal / facilitate / block / expose / hide / ignore / touch / flex / shed

2


20

far left:

shelter flex

minimize / collapse / move left:

multi-axis joint

moment brace

aux brace unit feet

compression / storage height / width / adjust

ground / plane


auditoryClash

interact with the volume and acoustical clarity of the space

DR

... G G A AA A A

SNAP! 60

54

This project was designed for and assembled within the historical Irving Theater of Indianapolis, Indiana as an interactive piece for a site-specific performance in collaboration with theater students at Butler University.

72 26.8

Audibility, reverb, echo: interact with the volume and acoustical clarity of the space. Provoke and amplify audience perception of space through mood. Project, shade, obscure, illuminate, distort: manipulate scale and focus of participating audience within a space void of daylight. Use contortions of human form to produce a perception of space specific to the individual relative to the imagination. Allow the audience to become as individual within the space as those performing the script, yet fully immersed in an experience within the space, utilizing performers as mentors who have prepared and investigated the potential for exploration within the space.

39 R33.15

2


22

left:

kinetic and acoustic concept

rotary object

spin / snag / drag / snap

above:

performer interaction site setup


2


20

40

24

.85

48

free swinging module connection

on-site modifications in place

27

testing

72

54

left:

54

ready for show right:

below:

.75

23

steel frame canvas pattern

bu

5

6

le

ck

APPROX 1.50

rn

6.2

50

. 01

1

tu

repurposed rca dome roof membrane

105.65

4

92.00

22.55

6.75

24

7

5

.1

82

approx. 6.28


stripDn

municipal justice and community awareness

By precedent, the American justice system manifests itself in the built environment as a symbol of power and authority. This representation seems to contradict ideals inherent in a democratic collective: the justice system is in place to protect society and therefore should be open to them. For a democracy to be productive, representation of the collective is paramount. Our vision of a courthouse is one of openness in government, including the justice system. Openness and accessibility in such a building encourage community involvement to engage our democratic system as well as provide a place for people to gather for discussion, collaboration, or protest. Architecturally, this is emphasized through a sense of transparency and a form that encourages the community to enter and have a purpose to stay.

2


26

left:

street experience

access / view below:

louver armature sidewalk intermediacy

skin / ground / envelope / mesh right:

armature tectonics

5

1 0

FT


We began by examining the hierarchy in the traditional courtroom arrangement. We wanted to break down the idea of “the State v. the Defendant” and arrange a space that suggests a community resolution rather than government judgment. To accomplish this we arranged the space in the round to encourage a discussion of the accused by a jury of individuals, rather than a mob of people to execute justice. Civil space is territory of the individual and the collective population. There is an inherent tension when considering the needs of an individual relative to the collective needs. This tension informs design as a composite of ideals: those of the state collective as well as those it serves. Formally expressing this tension is the dynamic relationship of the city grid, the source of people, to the boundaries of this moderating institution. Latitudinal flows of people cut into the site making a place for casual use by any pedestrian, while the building’s heart and skin are thrust forth enclosing the void. This physical presence recognizes functionality of the collective and provides shelter. Forming this fundamental thrust are the courtrooms, places of action and a beacon to the collective. This intermediate space between borders becomes neither that of the individual or the collective, but a place for their integration. Destination visibility and clarity of route is important to individual interaction. Involvement in the proceedings is encouraged both physically and visually through treatment of circulation as a procession to the courtrooms. Path emphasizes views both of the landscape and of the user’s destination through the angle of the stairs. Building accessibility is greatly improved by locating a security checkpoint to the third level serving the courtroom floors. Such ease of access allows users to participate and use this civic building freely as well as allowing the ground level to become very open when appropriate. Here, the meeting hall is equipped with walls that open directly to the outside, designed to create a variable space that can expand to the outside during community events. In this way the courthouse becomes less of a sacred untouchable building and more of a community resolution center.

2


28

far left:

skin adjust

expand / break / reveal left:

courtroom experience / expose

jury visitor below:

building section


jayweeks.com

3


jay weeks : portfolio 2011