Page 1

J채senetuudet


Jäsenyys on huippujalkapalloilijan etuoikeus Jalkapallon Pelaajayhdistys ry on kaikkien suomalaisten huippujalkapalloilijoiden oma edunvalvontajärjestö. Tällä hetkellä jo noin 90 prosenttia huippujalkapalloilijoista on Jalkapallon Pelaajayhdistys ry:n jäseniä. Jäseneksi kelpuutetaan kaikki pelaajat Naisten liigasta ja Ykkösestä sekä Miesten Veikkausliigasta, Ykkösestä ja Kakkosesta sekä ulkomailla pelaavat ammattilaiset. Jokainen huippujalkapalloilija on siis etuoikeutettu liittymään yhdistykseen, johon jäseneksi ei pääse aivan kuka tahansa. Jäsenyys on päivitettävä vuosittain. Jäsenyyden voi aktivoida Pelaajayhdistyksen kotisivuilla www.jpy.fi koska tahansa ja samalla voi päivittää myös mahdolliset uudet yhteystiedot. Jos käyttäjätunnus ja salasana ovat unohtuneet, käytä ”Unohditko salasanasi?” toimintoa kirjautumissivulla. Uusia jäseniä varten kotisivujen yläpalkista löytyy kohta ”jäsenhakemus”.

LIITY JALKAPALLON PELAAJAYHDISTYKSEEN

Paras tapa vaikuttaa pelaajien ja itse pelin asemaan pelaajien näkökulmasta tapahtuu oman aktiivisen järjestötoiminnan kautta. Olosuhteiden edistämisen edellytyksenä on kuitenkin rakentava yhteistyö eri jalkapallotoimijoiden välillä.

Hannu Tihinen, puheenjohtaja


Jäsentuote 2013 – muistathan tilata

Meille on kunnia-asia olla yhteistyössä Jalkapallon Pelaajayhdistyksen kanssa. Yhteistyön myötä JPY:n jäsentuotteet ovat Penaltyn tuotteita. JP Sports Oy on mukana tukemassa JPY:n toimintaa seuraavat neljä vuotta, joten jatkossa Penalty varustaa yhdistyksen jäsenet sekä vapaa-aikaan että pelikentille.

Yksi Jalkapallon Pelaajayhdistys ry:n jäseneduista on vuotuinen jäsentuote. Vuoden 2013 jäsentuote tulee JPY:n uudelta yhteistyökumppanilta, brasilialaiselta urheiluvälinevalmistaja Penaltylta. Penalty tarjoaa useaa vaihtoehtoa tämän vuoden jäsentuotteeksi, joten jokaisen jäsenen on tehtävä oma valinta. Jäsentuotteen tilaaminen ja valitseminen käy kätevästi osoitteesta www.jpsports.fi/jpy-store. Hanskat toimitetaan vain maalivahdeille.

Jeferson Pires, Penalty

PENALTY


Oletko sopimusta vailla? Pelaajayhdistys ylläpitää kotisivuillaan Pelaajapörssiä, jonne voivat ilmoittautua sopimuksettomat huippujalkapallosarjojen pelaajat. Pelaajapörssi välitetään seuroille ja sopimuksettomat pelaajat saavat tietonsa jaettua seuroille. Pelaajapörssiin kannattaa ilmoittautua heti, kun oma sopimus on umpeutumassa.

Pelaajapörssi on yksinkertainen ja selkeä työnhakuilmoitus. Yhä useampi pelaaja on saanut uuden työpaikan Pelaajapörssin kautta. Kaikille halukkaille seuroille jaetaan tieto kaikkien sopimuksettomien pelaajien suhteen. Palvelu on ilmaista kaikille jäsenmaksunsa maksaneille pelaajille.

Pekka Sihvola, hallituksen jäsen

FIFPro järjestää sopimuksettomille pelaajille omia kansainvälisiä turnauksia eri puolilla maailmaa. Näiden turnausten funktiona on tarjota pelaajille näyttöpaikkoja mahdollisia uusia seuroja varten. Suomi on osallistunut jo kolme kertaa Norjan kansainväliseen sopimuksettomien pelaajien turnaukseen. FIFPro Winter Tournament järjestetään seuraavan kerran 9.–10. tammikuuta 2014 Oslossa. Pelaajat turnaukseen valitaan Pelaajapörssistä. Lisätietoja ja Pelaajapörssi löytyvät www.jpy.fi -sivuilta.

PELAAJAPÖRSSI


Jäsenyydestä lisäetuja

Koko pelaajayhdistyksen toiminnan funktiona on olla pelaajan asialla niin kentällä, kentän ulkopuolella, kuin sitten peliuran jälkeenkin. Näihin omiin teeseihin kiteytyy hienosti kaikki yhdistyksen käytännön toiminnan muodot.

Anna Helenius, hallituksen jäsen

Jalkapallon Pelaajayhdistyksen etuuksia ovat myös Urheilusanomien (ent. Veikkaaja) puolen vuoden tilaus ja ruotsinkielisille jäsenille Ruotsin Pelaajayhdistyksen Offside-lehti. Playerslehti on kädessäsi, mutta kruununjakokivenä on Playersverkkolehti, josta löytyy jatkuvasti ajankohtaista pelaajauutista. Players-verkkolehti avoinna www.playerslehti.net Hotsport-kortti on ilmainen ja sillä saa maan parhaat ja monipuolisimmat kanta-asiakasedut yli 2000 ostospaikassa, Restelin hotelleissa ja pääkaupunkiseudun tapahtumaravintoloissa. Lisätietoa www.hotsport.fi. Jalkapallon Pelaajayhdistys ry:n jäsenmaksu on myös tuloshankkimismenona verovähennyskelpoinen ja yhdistyksen jäsenenä sinulla on mahdollisuus kehittää suomalaisten jalkapalloilijoiden asemaa kansallisesti ja kansainvälisesti.

LISÄEDUT


Koulutusta kaikille Yliopisto-opintoja verkossa: opiskele missä ja milloin tahansa! Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto on joustava vaihtoehto, sillä opiskelun voi aloittaa useimmissa oppiaineissa missä vaiheessa lukuvuotta tahansa. Opetus on järjestetty niin, että se on työn ja pelaamisen ohella mahdollisimman sujuvaa. Haluatko tehdä siviilissä hattutempun? Tuuleta nyt ja ota yhteyttä Jalkapallon pelaajayhdistykseen sähköpostilla markus@jpy.fi / Markus Juhola tai tero.koskela@jpy.fi / Tero Koskela. Jalkapallon Pelaajayhdistys on lanseerannut Suomessa FIFPro Online Academyn koulutushankkeen, jonka kantavana teemana tarjota jalkapalloilijoille parempia mahdollisuuksia urheilu-uran aikaiseen opiskeluun. Koko tutkinto suoritetaan englanniksi verkko-opiskeluna tanskalaisessa yliopistossa. Valmistuvat pelaajat saavat BA-loppututkinnon urheilujohtamisesta ja sitä voi hyödyntää heti aktiiviuran jälkeen. Seuraava haku keväällä 2014. Lisätietoja http://www.fifpro-onlineacademy.org/

Jalkapalloilijalle paras tapa on, kun opiskelu tapahtuu verkon kautta. Verkko-opiskelu on todella joustavaa ja apua tulee sekä muilta pelaajakavereilta että koululta. Peruslähtökohtahan on, että treenikaudella vahvasti jalkapalloa, kesät ja syksyt tiivistä opiskelua. Tartu nyt toimeen.

Tero Koskela



KOULUTUS




Aloita opiskelu jo nyt osallistu hattutemppuun siviilissä

Jalkapallon Pelaajayhdistys on sopinut perustavansa Jyväskylän yliopiston avoimen yliopiston kanssa pilottiryhmän opiskeluun avoimessa yliopistossa syksyllä 2013. Pilotin avulla 1. pääset harjaannuttamaan opiskelutaitojasi 2. saat henkilökohtaista tuutorointia 3. aloitat opiskelun Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa yhdessä muiden jalkapalloilijoiden kanssa. Laita pallo maaliin ja kysy lisätietoja heti sähköpostilla markus@jpy.fi / Markus Juhola tai tero.koskela@jpy.fi / Tero Koskela tai soita! Hakuaika päättyy marraskuun 15. päivä 2013 ja ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran marraskuun viimeisellä viikolla.

www.urheilukauppa.eu


Perusasiat kunnossa Jalkapallon Pelaajayhdistys on toimintansa alusta alkaen pitänyt päätavoitteenaan, että kaikkiin maamme huippujalkapallosarjoihin saadaan yhtenäiset pelaajasopimukset. Pelaajayhdistys solmikin yhdessä Jalkapalloliiga ry:n kanssa vuonna 2004 pelaajien Yleiset sopimusehdot Veikkausliigaan. Kun suomalaiset huippujalkapalloseurat määriteltiin, oli luonnollista, että Yleisiä sopimusehtoja laajennettiin myös muihin huippusarjoihin. Suomen Palloliiton liittohallitus hyväksyikin kesäkuussa 2012 pelaajasopimusmallin, joka tuli pakollisena käyttöön kaikkien pelaajasopimusten osalta miesten Jalkapalloliigassa, Ykkösessä ja Kakkosessa sekä Naisten Liigassa ja Ykkösessä vuoden 2013 alusta alkaen.

Hyvään seurajohtamiseen kuuluu, että pelaajien asiat ovat kunnossa ja he voivat keskittyä pelaamiseen. Tämä malli tuo yhtenäisen käytännön maahan, jossa käytäntö on ollut hyvin kirjava.

Arto Viljanen, kunnianpuheenjohtaja (FC Hämeenlinna)



PELAAJASOPIMUS




Kaikki ei mene aina kuin elokuvissa Kaikki ei aina mene kuin elokuvissa ja siihen jokaisen pelaajan pitää tavalla tai toisella varautua. Autamme kaikkia jäseniä erilaisissa urheilun oikeustieteellistä asiantuntemusta tarvittavissa tapauksissa ja ryhdymme tarvittaessa toimenpiteisiin. Useasti tapaukset tulevat jalkapalloilijoille lopulta nopeina yllätyksinä.

Periaatteessa kuka tahansa pelaaja voi joutua oman oikeusturvansa kanssa odottamattomaan ikävään tilanteeseen. Tapaturma, jota vakuutus ei korvaa, vero-ongelmat tai jostain syystä seura on laiminlyönyt jotain velvollisuuksiaan. Jalkapallon Pelaajayhdistyksen lainopillinen neuvonantaja on puhelimen päässä ja antaa neuvoja tarvittaessa. Apu urheilujuridiikkaan liittyviin kysymyksiin, jo vuodesta 1994 lähtien.

Mika Palmgren, lainopillinen neuvonantaja



LAINOPILLINEN NEUVONTA




Elämää on myös urheilu-uran jälkeen Suomen urheilijoiden koulutus- ja ammatinedistämissäätiö perustettiin vuonna 2002. Tarkoituksena on edistää ja tukea urheilijoiden koulutusta, ammattiin valmistumista, ammatissaan kehittymistä sekä muulla tavalla sopeutua urheilu-uran jälkeiseen elämään. Säätiö myös hallinnoi tuloverolain mukaista urheilijarahastoa, jonka tarkoituksena on hallita urheilemisesta saatuja tuloja aktiiviuran jälkeistä käyttöä varten. Urheilija voi halutessaan päättää, että hänen työnantajanaan toimiva seura siirtää enintään 50 % hänen vuotuisista bruttotuloistaan ja samalla enintään 100.000 euroa vuodessa verotta urheilijarahastoon. Siirrosta ilmoitetaan urheilijarahastoon erillisellä urheilijarahastoilmoituslomakkeella, joka pitää toimittaa myös palkanmaksajalle. Seuran on maksettava lakisääteiset urheilijan eläke- jatapaturmavakuutusmaksut myös rahastoitavasta palkkaosuudesta. Urheilijarahastosta varat ja rahastoon kertyneet tuotot saa nostaa urheilu-uran päätyttyä vähintään kahden ja enintään kymmenen vuoden aikana tasasuuruisina erinä.



URHEILIJARAHASTO

Tärkein tehtävämme on edistää urheilijoiden sopeutumista aktiiviuran jälkeen. Urheilija putoaa aivan liian usein tyhjän päälle uran jälkeen ja silloin on apu tarpeen. Haluamme tukea kaikin mahdollisin keinoin urheilijoiden kouluttautumista uuteen ammattiin. Hallinnoimme lisäksi urheilijarahastoa, johon jäsenet voivat sijoittaa aktiiviurallaan saamiaan varoja.

Mika Rautio, säätiön hallituksen jäsen




Suomalainen ortopedia on erittäin tunnettua maailmalla ja osaamisen arvostus on huippuluokkaa myös kansainvälisesti. Me halusimme yhdistää ammattilaiset ja heidän erikoisosaamisensa mahdollisimman tehokkaaseen ja taloudelliseen sairaalaprosessiin.

Jussi Rantanen, johtava lääkäri, Sairaala NEO

Maailmanluokan ortopedinen osaamiskeskus Maailmanluokan ortopedinen osaamiskeskus Sairaala NEO on yksityissairaala, joka on keskittynyt tuki- ja liikuntaelinvaivojen tutkimuksiin ja hoitoon. Huippujalkapalloilijat ympäri maailmaa ovat käyttäneet erityisosaamista hyväkseen. Neon perimmäisenä tarkoituksena oli saattaa yhteen kotimaisia alan huippulääkäreitä ja luoda sitä kautta aivan uudenlainen ortopedinen osaamiskeskus. Siitä kehittyikin nopeasti osaamiskeskus, joka keskittyy päiväkirurgisten ortopedisten toimenpiteiden suorittamiseen. Käytännössä se tarkoittaa sellaisia tuki- ja liikuntaelinten leikkauksia, joiden jälkeen potilaat ovat pääsääntöisesti kotiutettavissa jo leikkausiltana. Lue lisää www.sairaalaneo.fi



SAIRAALA NEO




Pallolla on väliä – myös Futsal-liigassa Jalkapallon Pelaajayhdistyksen pitkäaikainen tavoite on ollut, että että kaikissa huippujalkapallosarjoissa pelattaisiin yhtenäisellä pelipallolla. Jalkapallon Veikkausliigassa pelataankin kaudesta 2014 eteenpäin kaikki ottelut samanmerkkisellä pallolla, joka on tanskalainen SELECT Birilliant Super -mallia. Myös Futsal-liigassa siirrytään yhtenäiseen pelipalloon ja futsalissa pelipallona on jatkossa Pelaajyhdistyksen yhteistyökumppani Penaltyn pallo.

Yhtenäisellä pelipallolla on yllättävän suurin merkitys. Erimerkkiset pallot käyttäytyvät hieman eri tavoin ja osa otteluista saattaa mennä siihen, että pitää taas opetella uuden pallon tavoille. Yhteinen pelipallo nostaa yleisesti koko pelin tasoa.

Henri Lehtonen, keskikenttäpelaaja



pelin puolella




Maailman suurimman kattojärjestön turva Jo pitkään Suomessa pelanneena ulkomaalaislähtöisenä pelaajana tiedän, että kansainvälisillä sopimuksilla pystymme vaikuttamaan myös meidän suomalaispelaajien asemaan. Kansainvälisessä yhteistyössä on oltava koko ajan myös aloitteellinen ja aktiivinen.

Jalkapallon Pelaajayhdistys sai jalkapallon kansainvälisen pelaajayhdistyksien kattojärjestön FIFPro:n täysjäsenyyden vuonna 2001. FIFPro on maailman suurin yksittäisen urheilulajin kattojärjestö ja sillä on yli 60.000 pelaajajäsentä ympäri maailmaa. FIFPro:n edustajat istuvat täysvaltaisina jäseninä mukana kaikissa kansainvälistä jalkapalloa koskevissa neuvottelupöydissä ja päätökset heijastuvat suoraan myös suomalaiseen jalkapalloon.

Chris Cleaver, hallituksen jäsen



FIFPRO




Stop fixed matches! Jalkapallon pelaajayhdistysten kansainvälinenvkattojärjestö FIFPro, johon Jalkapallon pelaajayhdistys kuuluu, on erityisen huolissaan viime aikoina esille nousseista ottelumanipulaatiotapauksista. FIFPro ja UEFA ovat käynnistäneet EU-hankkeen ’Don’t Fix It’ ottelumanipulaatioiden ennaltaehkäisemisen tehostamiseksi. Hankkeen osalta järjestetään koulutustilaisuus kaikkien huippujalkapallosarjojen yhteyshenkilöille 21.11.2013, josta tulee asianosaisille erillinen kutsu. Ottelumanipulaatioyritys voi koskea sinua, pelikavereitasi tai joukkuettasi jonakin päivänä. Kyseessä on silloin urasi ja joukkueesi tulevaisuus! Tilanne voi iskeä aivan yllättäen ja lamaannuttaa, kun mietit mitä tehdä, kenelle ilmoittaa ja mitä sitten tapahtuu? Pelaajien Red Button on sovellus, jonka voit ladata puhelimeesi ja sen kautta voit anonyymina tehdä ilmoituksen mahdollisesta manipulaatiotapauksesta. Lisätietoja hankkeesta http://www.fifpro.org/fixit/fifpro.htm



DON’T FIX IT

Jalkapalloijat tietävät että he eivät voi itse etkä kenenkään välityksellä osallistua vedonlyöntiin. Pelaajayhdistys haluaa turvata jokaisen pelaajan selustan, jotta epäselvyyksiä ei syntyisi vahingossa. Tutustu huolellisesti pelaajasopimuksen rahapelikieltopykälään ja jos asia on sinulle yhtään epäselvä, kysy neuvoa pelaajayhdistykseltä.

Markus Juhola, toiminnanjohtaja




Meillä kaikilla on sama tavoite Suomen Huippu-urheilijoiden Unioni ry (SHU) on vuonna 2002 perustettu suomalaisia ammatti- ja huippu-urheilijoita edustavien yhdistysten kattojärjestö. SHU:hun kuuluu tällä hetkellä viiden eri lajiryhmän urheilijoita edustavat jäsenyhdistykset. Lajit ovat jalkapallo, jääkiekko, koripallo, pesäpallo sekä laaja edustus yksilöurheilijoita oman yhdistyksen kautta. Yhdistyksen tehtävänä on huippu-urheilijoiden yhteiskunnallisten, sosiaalisten ja koulutuksellisten etujen ajaminen.

Huipputasolla urheileminen on ammatti ammattien joukossa. Olen erittäin tyytyväinen siitä, että eri lajien huippu-urheilijat ovat löytäneet toisensa, koska yhteistyössä myös suuret asiat etenevät nopeammin.



Kuva: Patrik Lindström

Jarmo Saarela, puheenjohtaja (Suomen Huippu-urheilijoiden Unioni ry)

YHTEISTYÖTÄ YLI LAJIRAJOJEN




Jalkapallon Pelaajayhdistyksen historia 1992

Suomen Jalkapallon Pelaajayhdistys (JPY) perustetaan virallisesti

1996–97 JPY hyväksytään lajiliittojen neuvottelukumppaniksi. Urheilija määritellään seuran työntekijäksi. Eläkeja tapaturmalainsäädäntö hyväksytään

1994 JPY saa oman lakimiehen



Mika Palmgren Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja (1997) Pelaajayhdistyksen lainopillinen neuvonantaja (1994–)

Petri Jakonen Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja (1994–1996)

1998–2000

Pelaajien vakuutusasiat saadaan järkevälle tasolle

1998 Jalkapalloilijoille suunnattu liikunnanohjaajan perustutkinto alkaa

Marco Casagrande Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja (2004–2005)

2001

FIFPro:n täysjäsenyys

1999 Players-jäsenlehden ensimmäinen numero ilmestyy

Jyrki Rovio Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja (1999–2000)

2004

2008

Yleiset sopimusehdot Veikkausliigaan

Mission lanseeraus: Pelin ja pelaajan puolella

2004 Osallistumisoikeus Suomen Palloliiton liittovaltuuston kokouksiin

2008 JPY lanseeraa arvonsa sekä 11 toimintateesiään

2010 JPY ottaa tavoitteekseen kaikki suomalaiset huippujalkapallosarjat kattavan Vakiosopimuksen

2009 JPY määrittelee VISIO:nsa, joka tähtää vuoden 2012 loppuun. Tavoitteena on saada kaikki suomalaiset huippujalkapalloilijat jäseniksi

Markus Juhola Pelaajayhdistyksen hallituksessa (1994–) Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja (2002–)

2011 Jäsenmäärän kolminkertaistuminen kahden viimeisen toimintavuoden aikana

2010 Memorandum of Understanding -yhteistyösopimus Palloliiton kanssa

2013 Yhtenäiset pelaajasopimukset kaikkiin huippujalkapallosarjoihin




Jalkapallon Pelaajayhdistys ry Aurakatu 22, 20100 Turku www.jpy.fi

Päätoimittaja Heikki Möttönen | Kuvat Juha Tamminen | Ulkoasu Markus Jauhiainen | Toiminnanjohtaja Markus Juhola | Painopaikka Paino-Kaarina Oy

Players 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you