Maailman pienimmät kirjamessut

Page 1

tyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyui opåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk


Tapahtumasta/ Esiintyjät / Kirjallisuudesta / Ohjelma

2016

Maailman pienimmät kirjamessut järjestetään jo ensimmäisen ja viimeisen kerran. Perinteiseen tapaan messut keskittyvät kolmen kirjailijan, vakiovieraiden Tapani Baggen ja JP Koskisen sekä messujen kunniavieraan Tuomas Kyrön, koko uran kattavaan tuotantoon. Nämä kolme kirjailijaa ovat vuosien saatossa julkaisseet yhteensä noin 150 teosta, joita messuilla on saatavuuden rajoissa mahdollisuus myös ostaa. Maailman pienimmät kirjamessut ei ole ajan hermoilla. Messuilla esitellään vanhoja kirjoja, sillä kirja ei vanhene koskaan. Mukana saattaa olla muutama uutuuskin, mutta ne muodostavat poikkeuksen. Kuten kirjanystävät tietävät, mitä keltaisemmat sivut, sitä maukkaampi on kirjan sisältämä tarina. Messujen kirjailijavieraiden haastattelujen lisäksi yleisö voi osallistua kirjaaiheiseen tietokilpailuun, jonka palkinnot jaetaan tilaisuuden lopuksi. Messuilla on myös mahdollisuus istua kuuntelematta esityksiä. Korvatulppia saa ilmaiseksi kirjojen myyntipöydältä. Messuorganisaatio toivottaa kuulijat ja katsojat lämpimästi tervetulleiksi Hämeenlinnan Verkatehtaalle ravintola Iso Huvilaan 26.8.2016 klo 19 alkaen!

2


Tapahtumasta/ Esiintyjät / Kirjallisuudesta / Ohjelma

2016

Tapani Bagge on hämeenlinnalainen kirjailija, jonka lajivalikoima käsittää kaikki lukijoiden kohderyhmät aikuisista lapsiin ja elävistä kuolleisiin. Yli kolmekymmentä vuotta vapaana kirjailijana toimineen Baggen tuotanto kattaa noin sata kirjaa, eikä loppua ole näkyvissä. Tapani Bagge on kirjoittanut myös näytelmiä, kuunnelmia ja sarjakuva- ja televisiokäsikirjoituksia. Hän on saattanut kirjoittaa myös sinun nimesi vekseliin, jos olet hidastellut liikaa.

JP Koskinen on hämeenlinnalainen kirjailija, jonka tuotanto laajenee lähes samaa vauhtia kuin maailmankaikkeus, mutta ei yhtä nopeasti kuin Baggen tuotanto. Hän kirjoittaa sekä aikuisille että lapsille ja erityisesti niille, jotka eivät lue kirjoja. Koskinen kaihtaa kirjoittamisessa kaikkea säännöllisyyttä, paitsi silloin, jos kaihtamisestakin on tulossa säännöllistä.

Tuomas Kyrö on Hämeenlinnassa syntynyt kirjailija, jonka monipuolisuus oli yllätys hänelle itselleenkin. Kyrö kirjoittaa lokerointia kaihtamatta erityylisiä tekstejä jo ennen kuin kyseistä tyylilajia virallisesti edes on olemassa. Kyrön tuotanto käsittää romaaneja, sarjakuvateoksia, lastenkirjoja, kuunnelmia ja näytelmiä. Jos jotakin on mahdotonta tehdä, Kyrö tekee sen.

3


Tapahtumasta/ Esiintyjät / Kirjallisuudesta / Ohjelma

2016

Kaunokirjallisuus on kirjoittamisen kuningaslaji. Tästä asiasta sekä Kyrö, Bagge että Koskinen ovat yhtä mieltä. ”Jos ajatellaan nyansseja, tekstin ja kielen kirkkautta sekä tarinan herättämiä ajatuksia, on puhdas, soljuvaan kielenkäyttöön tähtäävä kaunokirjallisuus ehdottomasti kirjallisuuden kirkkain helmi”, Bagge tähdentää. Kyrö on Baggen kanssa samaa mieltä. ”Olen aina arvostanut tuotannostani erityisesti romaaneja, joiden syvyys on nähtävissä vasta toisella tai kolmannella lukukerralla.” Koskinen painottaa kirjallisuuden olevan ensisijaisesti taidemuoto. ”On vaikea kuvitella, että kirjallisuuden ainoa funktio olisi sen kaupallisuus ja helppotajuisuus. Jos näin olisi, teoksen arvon määräisivät kokijat, eivät tekijät ja ammattikriitikot.” Kaunokirjallisuuden tason vaaliminen on kaikille kolmelle lähellä sydäntä. ”Kirjailijoilla on suuri vastuu kansan sivistämisessä. Romaani vailla yhteiskunnallista piilomerkitystä on rikos ihmiskuntaa vastaan”, Kyrö muistuttaa. ”Tässä tapauksessa rikos ei todellakaan kannata”, Bagge vahvistaa.

4


Tapahtumasta/ Esiintyjät / Kirjallisuudesta / Ohjelma

2016

Viihdekirjallisuus on kirjoittamisen kuningaslaji. Tästä asiasta sekä Kyrö, Bagge että Koskinen ovat yhtä mieltä. ”Jos ajatellaan tarinan voimaa, tekstin ja tapahtumien sujuvuutta sekä tarinan antamaa vapautusta arjen kahleista, on vauhdikas, rullaavaan juonenkuljetukseen tähtäävä viihdekirjallisuus ehdottomasti kirjallisuuden kirkkain helmi”, Bagge tähdentää. Kyrö on Baggen kanssa samaa mieltä. ”Olen aina arvostanut tuotannostani erityisesti romaaneja, joiden parissa lukija viihtyy ja saa hyvän mielen.” Koskinen painottaa kirjallisuuden olevan ensisijaisesti suunnattu lukijoille. ”On vaikea kuvitella, että kirjallisuuden ainoa tehtävä olisi miellyttää tekijöitä ja kriitikoita. Jos näin olisi, teoksen arvon määräisivät ne, jotka saavat kirjan arvostelukappaleen ilmaiseksi, eivät aidot ostajat ja lukijat.” Viihdekirjallisuuden tason vaaliminen on kaikille kolmelle lähellä sydäntä. ”Kirjailijoilla on suuri vastuu kansan mielialan kohottajina. Romaani vailla kunnon imua on rikos ihmiskuntaa vastaan”, Kyrö muistuttaa. ”Vaikka kirjoittaisi rikosromaanin, tuohon rikokseen ei kannata sortua”, Bagge naurahtaa.

5


Tapahtumasta/ Esiintyjät / Kirjallisuudesta / Ohjelma

2016

Lasten- ja nuortenkirjallisuus on kirjoittamisen kuningaslaji. Tästä asiasta sekä Kyrö, Bagge että Koskinen ovat yhtä mieltä. ”Jos ajatellaan mielikuvituksen voimaa, tekstin ja tapahtumien mukaansatempaavuutta sekä tarinan antamia elämyksiä, on kekseliäs ja kursailematon lasten- ja nuortenkirjallisuus ehdottomasti kirjallisuuden kirkkain helmi”, Bagge tähdentää. Kyrö on Baggen kanssa samaa mieltä. ”Olen aina arvostanut tuotannostani erityisesti lasten- ka nuortenkirjoja, joiden parissa nuoret lukijat viihtyvät ja saavat hyvän mielen.” Koskinen painottaa kirjallisuuden olevan ensisijaisesti suunnattu nuorisolle. ”On vaikea kuvitella, että kirjallisuuden ainoa tehtävä olisi miellyttää aikuisia. Jos näin olisi, teoksen arvon määräisivät ne, joiden mielikuvitus ja lapsenomainen herkkyys on kuollut, eivät aidot ja kuvia kumartelemattomat lapset tai nuoret.” Lasten- ja nuortenkirjallisuuden tason vaaliminen on kaikille kolmelle lähellä sydäntä. ”Kirjailijoilla on suuri vastuu nuorison mielikuvituksen vaalijoina. Vilpitöntä palautetta antavien lasten ja nuorten unohtaminen olisi rikos ihmiskuntaa vastaan”, Kyrö muistuttaa. ”Vaikka lapsille ja nuorille kirjoittamalla ei otsikoihin pääse, tuohon rikokseen ei kannata sortua”, Bagge tietää.

6


Tapahtumasta/ Esiintyjät / Kirjallisuudesta / Ohjelma

Ohjelma 19:00 Messujen alkusanat 19:10 Tuomas Kyrö ja JP Koskinen haastattelevat Tapani Baggea 19:40 Tauko, kirjanmyyntipiste auki 19:50 Tuomas Kyrö ja Tapani Bagge haastattelevat JP Koskista 20:20 Tauko, kirjanmyyntipiste auki 20:30 JP Koskinen ja Tapani Bagge haastattelevat Tuomas Kyröä 21:00 Messujen loppusanat, kirjapalkintojen arvonta

7

2016


Tapahtumasta/ Esiintyjät / Kirjallisuudesta / Ohjelma

8

2016