Page 1

JSP DESIGNS


Jason S. Pimsler I 404 .985.3080 I jpimsler@utk.edu 1700 Clinch Ave Apt 312 Knoxville, TN 37916

ARCHITECTURE Transitional Tower

1.1

Hotel Contemplation

1.2

Center for Ethics

1.3

Knoxville Museum of Glass

1.4

Prefabricated Townhouse Maryville, Tennessee

Mixed -use Development Nashville, Tennessee

Campus Building for Emory University Atlanta, Georgia

Mixed-use Development Knoxville, Tennessee

OTHER WORKS Salt Wall

2.1

Wall Section Study

2.2

Oddfellows Demarcation

2.3

Campus Installation Knoxville, Tennessee

Analysis of Sirch Building Factory

Design-Build Concrete Delineation Knoxville, Tennessee


ARCHITECTURE


Transitional Tower Maryville, Tennessee Fall 2011 Professor Edgar Stach

1.1

The purpose of this assignment was to define programmatic themes in order to design an aluminum house. From that point, the task was to research case studies of buildings that have been designed with this criteria in the past. I then developed an individual program for the site and building, finally creating an idea for the program and space of the aluminum house. The design process was intended to establish a framework for sustainability using smart construction, new materials and renewable energy resources in the field of architecture, which lead to the concept of the transitional tower.


The design intent was to develop multiple prototypes for different audiences. The assigned prototypes addressed concerns for multiple housing typologies. The houses were designed with a kit of parts in mind, which could be used as components to promote ease of construction. This building approach led to different structural systems, including stick frame, structurally insulated panel systems, and other varied building methods. The prosed development would consist of six townhouses each having their own patios and shared outdoor spaces in between. The townhouse itself has three floors for a family of four. The first floor features a kitchen and living room, while the second has the child’s bedroom and the third floor houses the master bedroom and an outdoor balcony.

Longitudinal Site Section 03


Ground Floor Plan


Roof Assembly Detail

Wall Section Detail

Axonometric Section Cut


Hotel Contemplation Nashville, Tennessee Spring 2012 Professor T.K. Davis

1.2

The objective of this project was to master plan a sixteen block development near the area of Fifth and Main St in Nashville, TN. Each student was to generate a design for their own block and work in groups of three to collaborate on an additional block. The teams of architecture students from University of Tennessee were coupled with students from the Vanderbilt University’s real estate development program, the groups worked together to expand the students knowledge, critical thinking, and design abilities in an urban atmosphere. Throughout the semester, the students in the management school prepared market studies, development analysis and a project pro forma that allowed the designers of the project to gain valuable experience dealing with real world constraints.


The goal was to create a mixed use hotel that could integrate with the adjacent development (proposed by another student) that utilized an arcade as a form of mediation between the developments that would encourage pedestrian usage. The first floor consists of retail shops, a restaurant, and hotel lobby. The second floor houses large ballroom, a spa, pool, and exercise area. The third, fourth and fifth floor are hotel rooms, and the penthouse level has outdoor balconies attached. Underneath these six blocks there was a communal parking garage that allows people the ability to park near their destination while mitigating surface parking. The proposed development would serve to encourage walk-ability through landscaping, crosswalks and outdoor spaces.

Longitudinal Site Elevation 17


Ground Floor Plan


Axonometric of Proposed Development


Center For Ethics Atlanta, Georgia Spring 2010 Professor James Rose

1.3

The Center for Ethics on the Quad of Emory University campus in Atlanta, GA is located adjacent to Canon Chapel by Paul Rudolph and across from the Michael Carlos Museum by Michael Graves. The program includes educational components, and temporary residences for scholars visiting the campus. Included in the educational program are classrooms, an auditorium, offices, and service core elements. Due to the location of the proposed site, adjacent buildings and the existing circulation routes were considered.


Emory Quad Site Plan


Allowing for natural day lighting into the larger structure and established a relationship between the housing units and their offices, I carved out a portion of the main building and then rotated it to connect to the building across from it. This rotated structure was also able to serve as a canopy above allowing people to gather under the cantilevered structure.

Longitudinal Site Elevation


Ground Floor Plan


Knoxville Museum of Glass Knoxville, Tennessee Fall 2012 Professor Jennifer Akerman

1.4

The Knoxville Glass Museum is an institute that is focused on the process of glass blowing. The program includes an educational component where one would be immersed in various forms of glass blowing. Additionally, there are exhibit spaces where the public can view glass sculptures, videos, paintings and, on occasion, be able to view the process live.


The intended circulation would move the guest through various destinations of the building, giving an understanding of how glass artwork is made and helping to establish a dialogue between the public and the artists. The design diffuses light through shading devices and allows the installations to be viewed under different conditions. The museum fits into the context by matching the height of the Sterchi Lofts, a nearby midrise residential tower, and serves as a tool for promoting further development in the area.

Ground Floor Plan


Detailed Wall Section


OTHER WORKS


Salt Wall Knoxville, Tennessee Spring 2012 Professor Greg Spaw

2.1

As part of this course I was introduced to innovative fabrication techniques and machinery, including the CNC Milling Machine. The concept was to represent nature’s effects, so a composition of uniquely surfaced salt bricks is periodically exposed to controlled amounts of water, causing its erosion. Over time the crisp surfaces milled onto the salt will become smooth gradients, and eventually the bricks will transition into non-existence. Once the transformation is complete, only the skeletal system of structural rebar will remain to remind viewers of the wall which once existed.


Steel Rain Collector catches falling rainwater and delivers it to the salt surface; four slits in the fold allow the release of the water. Horizontal Rebar is placed between every fourth layer of salt, and is tied to vertical rebar to provide unified support to Salt Bricks have each been individually milled to have unique appearances; they will evolve significantly in response to environmental factors, particularly the erosive nature of rain. Vertical Rebar provides reinforcement for the salt bricks; spaced every three inches, these interlock all of the bricks, the concrete, and the steel elements. Steel Cover will catch the falling water and divert it from the surface; the physical changes of this piece will make the salt water’s effects will be easily observable. Concrete Base ensures that the 2000 lbs of salt will not tip from wind force. Exploded Salt Wall Diagram


Wall Section Study Baumschlager Eberle Sirch Woodworking Factory Spring 2011 Professor Matthew Hall

2.2

This was a case study assignment that was executed in groups of three and the purpose was to conduct a precedent analysis on the assigned buildings and then to construct a detailed wall section and physical model to accompany. The Sirch woodworking factory is the new showroom building for the wood processing plant. Clad in Siberian Larch to fit gently fit into the hilly landscape surrounding, the wood cladding is the iconic feature, connecting the building to its operation. The students had to research the building as it was built in order to reconstruct accurate drawings. After a thorough investigation had been conducted on the existing structure we began to build a section model at 1/2” = 1’0”.


Exterior Side of Study Model


Interior Side of Study Model

Axonometric Section Cut


Sirch Woodworking Factory


Oddfellows Demarcation Knoxville, Tennessee Spring 2012 Professor Matthew Hall

2.3

The purpose of this course was to understand and practice “bricolage”, to think on our feet and make decisions quickly based on the performance criteria. Odd Fellows Cemetery was founded in 1880 as burial ground for Knoxville’s African American community. The cemetery belongs to the community, so getting the community involved in the revitalization was an important component of the mock-up. The demarcation was unveiled along with a cutting of the ribbon honoring a new curb put on Kyle St along the border of the cemetery. The assignment was to come up with a demarcation to establish edge conditions and clear entry points.


The demarcation would serve three different conditions. First it would have to be able to retain earth where necessary, second it would have bench sections ideal for sitting, and flat areas where it would be open and invite the visitor across the threshold. Other performance criteria included durability, ease of replacement, and safety.

Conceptual Design of Demarcation

Axonometric of Exterior Face

Section of Proposed Design


Jason S. Pimsler Portfolio  

M.Arch University of Tennessee