Page 1

JUSTIN PANG ARCHITECTURAL PORTFOLIO

M. ARCH // UNIVERSITY OF CINCINNATI DAAP // CLASS OF 2019 B. ARCH // UNIVERSITY OF ILLINOIS AT URBANA-CHAMPAIGN // CLASS OF 2015


JUSTIN PANG 410.487.3974 JPANG0105@GMAIL.COM


CONTENTS PROFESSIONAL 01

BETWEEN STATES

ACADEMIC 02 03

DOG PARK / BREWERY

ALCHEMY BREWERY (THE DETAILS) 04

ART & CITY

TEAM 05 06

CANSTRUCTION

RAWAR 24-HR COMPETITION


BETWEEN STATES

CHICAGO ARCHITECTURE BIENNIAL // HDR, INC. EXHIBITED AT CHICAGO ARCHITECTURE FOUNDATION SEPTEMBER 2017-JANUARY 2018 As part of the 2017 Chicago Architecture Biennial, the Chicago Architecture Foundation asked 50 Chicago-based design firms to identify a dilapidated physical asset belonging to one of the city’s fifty wards and to develop a proposal entailing rejuvenation in order to enact beneficial change to the public condition. The designs catalyzed a refreshing dialogue regarding the urban condition relevant to the city and what actions could be taken to consistently innovate as designers.


Section Perspective

- image courtesy of Ian Thomas

HDR Architecture’s proposal developed the virtually obsolete nature of bank buildings into a transformed “knowledge bank,” a community hub intended to rejuvenate the improving Woodlawn neighborhood of southside Chicago. In the wake of the neighborhood’s rapid rebound. there is a newfound demand for resources, particularly a facility intended to provide new technology and learning for job training. Instead of leaving a train station platform as an area to stand and wait, what if it could be transformed into a vibrant social hub? A large stair with integrated seating for presentations leads into a large community reading room where knowledge can be exchanged rather than currency. The train station works in accordance with the new community space, reimagined as a floating park and reading garden, an exciting new gateway into the Woodlawn province.


Continued Endeavors; next page N


Continued Endeavors - A Master Plan The Between States rehabilitation proposal began as a theoretical project dedicated to the abandoned bank building on the southwest corner of Cottage Grove & 63rd Street in Chicago. The recent purchases made by the Preservation of Affordable Housing (POAH), a Chicago-based non-profit organization, as a well as a fortunate series of meetings in which the Chicago Transit Authority and the Chicago Public Library system were informed of HDR Chicago’s master plan intents, set the project in motion to develop Woodlawn Station. This project is a currently developing effort on the adjacent block of the Between States site.


DOG PARK / BREWERY

ADVANCED DESIGN STUDIO 7004 // FALL SEMESTER 2016 UNIVERSITY OF CINCINNATI // PROFESSOR RIVES RASH PART I: This semester’s project called on a brewery design that effectively assimilated a hybrid program typically unrelated to the traditional brewery design. The site is a steep hillside adjacent to an existing brewery building titled the Mockbee. Our class was asked to take into consideration the rapidly evolving Over The Rhine district in downtown Cincinnati, a historical part of the city progressively under a rejuvenation process that has added new wave options in dining, nightlife, and shopping. As the beer and brewing culture is a major representation of the city of Cincinnati, the hybrid program was an extension of the idea of introducing enteprising ideas of what the brewery could be. As a new inhabitant of Cincinnati, I was drawn to the metropolitan, yet cozy nature of a growing city. The dog park as a hybrid program addresses the semi-dog-friendly culture inherent in many of Cincinnati’s dining and nightlife venues, which adds a new dimension of social interaction. The weaving topography of our site was perfect for wrapping a building extrusion, developing a successful dialogue between man-made structure yet a rolling landscape appropriate for dogs.


Lighting the Surface

Surrounding Street Articulation

Park Surfaces

Site Circulation

Dog-Friendly Program Density

Entry & Flow


DOG WALK

DOG WALK

LOADING DOCK GREEN ROOF CENTRAL PARKWAY ENTRANCE PATIO / DOG FREE RUN

MOCKBEE

N


McMicken Street Level (Upper)

Central Parkway Level (Lower)


Transverse Sections


Elevation & Longitudinal Section


To accompany the digital attempts at conveying my brewery design, I was challenged to participate in an immersive modeling experience, which required the physical representation of my design to be approached at a 1/8” = 1’0” scale. I was also encouraged to utilize all appropriate methods of fabrication in order to precisely recreate a standing version of my design concept, ranging from the site topography to the actual building itself. The modeling portion of the project suggested my in-depth consideration of building tectonics and real-life aesthetic applications, causing me to strategize/design with respect to every square foot of topography that would be excavated/infilled as well as how the architecture would convene with landscape.


site:

rhinoceros modeled topography polyurethane foam board

model:

komo machine CNC mill

museum board

laser-cut

chipboard

laser-cut

scale lumber grass texture acrylic

1/8” = 1’0”


ALCHEMY BREWERY

ADVANCED DESIGN STUDIO 7005 // SUMMER SEMESTER 2017 UNIVERSITY OF CINCINNATI // PROFESSOR TERRY BOLING // PARTNER: SHAUN BARANYI PART II: The Alchemy Brewery was the final installment of a thorough examination of building details. Throughout the semester, our class was prompted to develop an extensive dialogue about the way buildings came together tectonically and how we could use the most basic, seemingly insignficant elements of a building’s construction to inform every aspect of the holistic assembly. This fed into the discussion of the building’s purpose in addition to how other complementary systems would strengthen its architectural qualities. This project was a sequel to the previous semester’s project which called us to create a hybrid program relationship with a brewery building on the same site.


1

2

3 4 Entry Sequence This exercise was the first consideration of the semester’s final brewery building product. Within a vast variety of building details, doorways are among the most critical, acting as portals of entry into unique spaces of the built world. The exercise prompted a consideration of door’s operation and how its placement, motion, and subsequent entry sequence could contribute to the overall atmospheric qualities of a building. Concept: The two proposed doors introduce a linear approach to an entry sequence into the brewery building. It divides the sidewalk and hillside on which the brewery is constructed, incorporating elements of a subtle design strategy through material and assembly.

Plan 1 2 3 4

Glass frame; aluminum Glass panel Door frame and anchor; wood/steel Pin at hinge


CRITICAL DETAIL My project partner and I agreed that a major consideration within a populated public building such as a brewery were the systems within that dictated the environmental character (thermal comfort, circulation, where the beer comes from, what should be revealed about where the beer comes from). Our structural system consists of a simple stud structure - a new-world variation of platform framing anchored together by an overhead glulam beam system and polycarbonate cladding. Within these skeletal systems, the HVAC systems and beer transport alike can be found in subdivided semi-concealment. The structure is doubled up and excavated lower into the site, acting as private beer-brewing space that can be viewed upon from the public from above on galleys.


Bay Model The 1/8� scale model acted as a physical representation of a critical segment within the brewery, providing a sample of detail, material combination, site treatment, and scale.


ART & CITY

UNDERGRADUATE CAPSTONE STUDIO // SUMMER SEMESTER 2014 UNIVERSITY OF ILLINOIS AT URBANA-CHAMPAIGN // PROFESSOR ERIK HEMINGWAY Art & City was my submitted proposal to the CTBUH Tall Building Competition 2014, the hosting contest for my undergraduate capstone studio. The project prompt required a tall building concept that challenged the “skyscraper” stereotype, asking us to delve further into the societal and urban (or rural) implications of distinguished architecture that surrounds us daily. My concept brought forth a structured canvas curated by the people and for the people of Baltimore, a city often noted for its divided and heavily contrasting neighborhoods. As a mixed-use building, Art & City provides a learning center accessible to the entire city and its diverse inhabiting communities, while simultaneously allowing curation by the same people.


building = canvas?


Site & Massing

Program Arrangement

Circulation

Green Space

The organization of the project places the “Art Center� on the bottom levels of the high-rise, acting as the most public realm of the overall program. It acts as a gateway to learning more about the city and the culture, while acting as a foundation for the mixed-use structure. The Art Center consists of several gallery spaces within the museum.

The residential portion of the building is divided into quadrants, embedding four lofted apartments onto each floor. Each apartment also includes a green space balcony at each of the corners of the building, providing panoramic views of the city in conjunction with the primarily glass curtain wall structure. This addresses the need for improved environmental sustainability.


Private

6 5

4 Public

Residential: Upper Level

3 2

1

1

Main Entrance

4

Upper Gallery

2

Lower Gallery

5

Residential

3

Art Theatre

6

Private Green Space

Residential: Lower Level

Gallery


Residential

Gallery


CINCINNATI CANSTRUCTION MSA ARCHITECTS // SPRING SEMESTER CO-OP TEAM EFFORT FOR FOOD DRIVE

Cincinnati Canstruction is an annual competition amongst local design firms to construct themed structures out of canned food in order to inspire competition and to contribute to local food drives. During my co-op semester, I was fortunate enough to participate with the firm I was working for. I completed a framework in Revit, which helped us determine the amount of cans we would need to purchase in addition to the structural requirements. Our firm’s design focused on the local soccer team FC Cincinnati, a client of our firm. The team is a rapidly expanding organization and prospective Major League Soccer franchise. We decided to embody the spirit of their logo in our design. The completed can model was on display in the Macy’s store in downtown Cincinnati.


Revit Model Screen Captures


Cans sourced from Kroger grocery stores Overall Dimensions: 10’ Wide 10’ High 1.5’ Deep

Build-Out


Ra-WAR 24-HOUR COMPETITION TEAM EFFORT // SPRING SEMESTER CO-OP 2017 COLLABORATORS: RACHEL KALLICHARAN, CAROLINE ERRICO

This was a submission to a 24-hour design competition which challenged my team to design a modular dwelling that civilians could inhabit to avoid wartime ravages. The main goal was to develop a concept that could protect civilians from needless casualities yet prevent total displacement of the population. The program requirements included ingress/egress, sleeping cells, a dining/gathering area. and a recreation area. My team decided to repurpose the tunnel system under the major roadways of Cincinnati, which remain abandoned byproducts of a failed subway system. Our thesis for the competition salvaged existing infrastructure for the purpose of sheltering civilians during hypothetical warfare.


Central Parkway Station: - Site Context - Below Grade Context


STATION ENTRANCE

The bunker utilizes resources provided by the abandoned subway system project, posing the entrances as discreet points of defense and layering gradually privatized spaces within the tunnel as it reaches the back wall. The track is functional both as a divider and as a forum space. The very back train track provides a lowered trench for modular units to frame rows of sleeping cells.


JPANG0105@GMAIL.COM // 410.487.3974

2018_Portfolio  

Justin Pang University of Cincinnati // MArch

2018_Portfolio  

Justin Pang University of Cincinnati // MArch

Advertisement