Page 1

portfolio

jessica paley


FALL 07

project 001


boathouse

design a university crew team training facility and boathouse in long beach, ca. the facility houses the sculls and all the associated rigging and equipment for the activities of the oarsmen, but the boathouse is also a place for the crew team, coaches, and riggers to carry out their daily rituals of training, practicing, and perfecting the art of rowing. apply the principles of the relationship between human body and space, movement through spaces, and the functionality of the boathouse.


the process started by locating the boathouse on the corner of the intersection of the two canals as it is prime viewing space for the crew boat races. the programmatic parti was to have the private spaces, for the crew members, coaches, and riggers, in a linear path straight from land to water in the order in which they were needed. they would move from the lockers to the offices to the training room to the boat bays where they would take the boats into the water. the public space, on the other hand, was to have many access points as the public has many ways of entering the site.


along with the tradition of two story boathouses the public space is above the crew program giving the public good views to watch the races. these ideas culminated with the design parti that stemmed from a manipulation of the site landscape into the boathouse. this system was created from the corner of the site, that i cut into strips while keeping the strips joined to each other at the corner, and twisted and torqued them apart.


the a

system large

Certain

became

seating strips

the

area

also

roof

of

the

private

for

the

view

deck

became

the

circulation

spaces

and

that

also

paths

and

the lets the

floor

for

light

into

roof

to

the

the

public

the

which

spaces

enclosed

includes

underneath. public

area.


SPRING 08

project 002


film institute

design the los angeles film institute, whose mission is to serve three primary purposes: an archive of film and

film related objects, a screening facility for rare films to intimate groups typically proceeded by a lecture, and an exhibition venue for the collection.

it will be a typical infill project, with the choice of three different sites in

downtown la, each sandwiched between two other buildings. the main program will include archives, three study rooms, a large and small screening room, administrative offices, exhibition space, cafe and garden.


above are a series of process models as my design developed from a building of shifting planes to a design based off of the presence of the historic la mural located on one of the existing boundary walls of the site. the glass in these models show the evolution of a gallery that runs along the mural with

two

different

halves

of

the

building

attached

to

the

gallery

creating

a

courtyard

in

between.


these photographs of the final model show the open gallery, where horizontal circulation occurs, and the vertical circulation attached directly to the gallery, similarly to how the two halves attach. the mesh facade detached from the buildings exterior walls is also carried from the front to the interior courtyard and to the back facade.


FRONT ELEVAT

CROSS SECTION

LONGITUDINAL SECTION


FRONT ELEVATION

BACK ELEVATION

the

back

the

exhibit,

also

visible

project.

building

the

houses

archives, in

the

the

and sections

elevations

theaters,

a

administrative is

how

demonstrate

major

part

offices, the

how

which

gallery the

of

runs

project

the are

film a

industry,

separate

horizontally fits

in

to

and the

and part

the of

vertically

other the

industry.

through

neighboring

holds

the

buildings.


FRONT ELEVATION

LONGITUDINAL SECTION LONGITUDINAL SECTION

LONGITUDINAL SECTION

FRONT ELEVATION

ELEVATION FRONTFRONT ELEVATION

FRONT ELEVATION

BACK ELEVATION

BACK ELEVATION

BACK ELEVATION BACK ELEVATION

BACK ELEVATION


the plans show how the gallery connects the two halves and show how there are different elements that link the two building halves together. the diagonal patios on the front “tower� mirror the shape of the theater and the curve of the study rooms that project out of the front mesh facade hints to the curves of the cafe and theater. these rendered perspectives explore how the mural is incorporated into the design as the standout color.


FALL 08

project 003


as

an

introduction

to

high-density,

low-rise

low rise development

development,

design

four

dwelling

units

in

a

row-house

typology or other cluster arrangement on a typical south pasadena lot. chose a user group with respect to age, family status, or other characteristics and chose at least two different unit sizes from studio to three bedroom. requirements include private and common open space as well as one parking space per unit.


above are study models and the final drawings of my town house development. the drawings show how the parti was to condense four normal lots onto the one lot longitudinally, then shift the units in length depending on neccessary square footage, and “steal� space from the unit next door to make larger rooms where needed. the sections show how vertical shift happens where two units are split level while the others are regular two and three story units.


the end units are loft style one bedrooms and in the middle is a two bedroom and three bedroom units. they are designed to fit the many life stages of people living in the south pasadena area from singles to families.


FALL 08

project 004


mid rise complex

this final project will emphasize the current urban strategies of the los angeles planning department vis-Ă -vis its

zoning

light-rail

prioritization

station.

development

with

of

multi-family

residential code

use

the

zoning

a

mix

of

and

housing/unit

rules types

development to and

design

within a

additional

a

mid-rise support

quarter and

mile

medium

spaces.

of

a

subway

density

choose

one

or

housing out

of

three sites that fit this criterion, one permitted use, two typologies, and two general support spaces.


my housing development site was mid-wilshire boulevard. based on the area’s demographics i chose to design live-work lofts. the design started with the units on every other layer of a slab building shifting as the city streets shift along the edge of the angled site. the process models show how it developed from one slab to multiple slab buildings to slab in the front and cluster of units in the back. this building organization follows the scale differentiation between the massive buildings along wilshire and the smaller scale residential buildings behind the site. the smaller cluster of units in the back are organized to look like they dispersed from the front slab.


LATERAL SECTION LATERAL SECTION

0

10

20

50

0

10

20

50

UNIT AGGREGATION

CIRCULATION

LATERAL SECTION

LONGITUDINAL SECTION LONGITUDINAL SECTION

OPEN SPACE PARTI

FRONT ELEVATION FRONT ELEVATION

0

10

20

50

0

10

20

50

SITE PLAN

LONGITUDINAL SECTION

FRONT ELEVATION FRONT ELEVATION

FRONT ELEVATION FRONT ELEVATION

BACK SECTION-ELEVATION BACK SECTION-ELEVATION BACK SECTION-ELEVATION BACK SECTION-ELEVATION

LATERAL SECTION 00

10 10

20

50 50

00

10 10

20

50 50

BACK SECTION-ELEVATION BACK SECTION-ELEVATION LONGITUDINAL SECTION

FRONT ELEVATION FRONT ELEVATION

00

10 10

20

50 50


FOURTH FLOOR

FIFTH FLOOR

SUSTAINABILITY

DOUBLE STORY LOFT - SECOND FLOOR

FOURTH FLOOR

THIRD FLOOR

DOUBLE STORY LOFT - SECOND FLOOR

THIRD FLOOR

SECOND FLOOR

DOUBLE STORY LOFT - FIRST FLOOR SECOND FLOOR

DOUBLE STORY LOFT - FIRST FLOOR

FIRST FLOOR FIRST FLOOR

UNDERGROUND PARKING

UNDERGROUND PARKING

SINGLE STORY LOFT

SINGLE STORY LOFT

in the two story unit, one floor is rotated and the walls on both floors are sliced to create one identifiable shape. the one story unit has the front edge of the sliced parallel to the other angle. these different unit are then shifted front and back in the structural column grid to make up the slab. the glass front reflects the flat facades on wilshire yet the shifting creates punctures as do the outdoor meeting rooms scattered throughout the slab as holes from the back to the front creating a pixilated look. each unit has a private balcony on each floor of the unit, and the linear circulation of the main hallway of the slab is similar to the linear paths in the back that end in small courts which units cluster around.


there is also a sustainability aspect with natural ventilation and balconies that act as shading devices for the units below. also the angled roofs are in the ideal direction for solar panels so the building can be more self sustaining. the section and final building model show the projecting balconies, landscape, angled roofs, and punctures not only in the facade but in the ground plane. there are shifts in the ground plane where openings to the garage are created for trees and light and planters are built up from the ground for more vegetation around the ground units. Also the ground plane is lifted off the sidewalk by three feet by berms to be covered in plants to give green back to the community.


SPRING 09

project 005


neighborhood civic center

over the entire semester, design a 20,000 sf neighborhood civic center building, on one of three sites in los angeles (venice, echo park, or boyle heights). this facility is meant to serve the needs and address the character of the local

neighborhood council district – an empowered component of citywide government. this project will be broken into multiple sub-tasks, yet each will build on the previous assignment to enhance the development of your civic center.


to begin i modelled three different design alternatives for the civic center on the boyle heights site. the first alternative was based on creating multiple green outdoor areas opening on to the park west of the site. the second, carved a path from the park to the main street corner and had the coucil chamber as an additive object. the third, and chosen alternative, gave the most street space back to the community while bring them into the inner courtyard and all the interstitial spaces. this was based on the fact that boyle heights is a heavily hispanic area and the most neighborhood activity takes place in the night markets set up on the sidewalks and open spaces in the area.


WEST AND ROOF SKIN

REDUCES DEMAND AND INCREASES SUPPLY

NORTH SKIN

SOUTH SKIN SOCIAL GATHERING

NORTH PATTERNING NORTH SKIN

SOCIAL HALL CAFE EDUCATION SERVICE ADMINISTRATION

FORMAL GATHERING REDUCES DEMAND

COUNCIL CHAMBER

SOCIAL GATHERING FORMAL GATHERING

the design parti was to pull out main programatic elements from the regular structural grid to create a courtyard, then further breaking down the front facade into individual rooms to open up the main entrance, and finally wrapping the broken cube with three different skin treatments all furthering the sustainability aspects of the project.


programatically the two main, and largest spaces, are extracted on opposite sides, the social hall on the ground floor on the park side and the coucil chamber raised to the second floor on the residential street side. one can walk through the social hall or under the council chamber as secondary entries to the courtyard. the main circulation, vertical as well as horizontal, was placed in or overlooking the main courtyard to increase its activity during the day. what evolved the most, and is studied from small to large scale models, are the exterior facades and how they work towards a more sustainable building.


a skin of photovoltaics wraps the roof and western facade of the civic center. certain panels are missing for air flow and to create viewing windows onto the park. the southern skin is made of horizontal louvers that twist from a level plane where visibility is needed to an angled plane where visibility is not necessary. the northern facade is mostly glass to let in indirect light but is also patterend with translucent glass and solid metal panels to define the program within each separate box. above are the final drawings, renderings, and model of the boyle heights civic center.


FALL 09

project 006


city social center

the project entitled “bridge to the future� is to become the new social epicenter of saintes, france. historically, saintes was a central hub of the old roman road system. today the city has grown in area while its population has returned

to its original roman count. this has caused a sprawl that has hindered the development of saintes into a major hub of the contemporary world. to become a larger part of future france, saintes needs to be recentered. the goal of the project is to push existing urban space within the city to a higher potential, thereby desifying saintes and returning saintes to its historic routes along the river.


Projects Waterways

Medieval

Renaissance

Industrial

Modern/Contemporary

Bus Line 1 AUTO CIRCULATION

CITY DEVELOPMENT

e, car parts, etc.

Bus Line 2 Bus Line 3 Gare SNCF (Rail) Bus Stop Secondary Routes Primary Routes

ones, Gardens, Zoos

Arterial Routes

ALTERNATIVE COLORS

Saint Savinien / Taillebourg Rochefort / La Rochelle

Medieval

Renaissance

Bellivet

Magézy

Industrial Modern/Contemporary

Paris Poitiers

Niort St. / Jean D’Angely

Fenêtre ZAC

rches, Museums, etc.

Royan / Marennes

Les Coteaux

Recrouvrance Richelieu Théâtre

St. Eutrope

Ormeau de pied

Gare SNCF

Angouleme / Cognac

Jardin Public

La Récluse

Boiffiers

ks, etc.

Lycée Palissy Bellevue

Pons Bordeaux

Retaud Cozes

General Attractions and Entertainment Theater Music

CITY ATTRACTIONS

Recreation Moving Markets Green Space Cultural Museums Historical Monuments Churches and Cathedrals Civic Sites

Bordeaux


TOURIST INFO MARKET SPACE RESTAURANT

LOUNGING

BAR / CLUB

CONCERTS

BUS STOP

BIKE RENTAL

PARTY SPACE CINEMA

LOCALS

TOURISTS

INTERACTING SPACE

SEASONAL RESIDENTS

GALLERY SPACE RECREATION

ACTIVITIES HALL market gallery concerts cinema parties

OUTDOOR SPACE: lounging FOOD AND DRINK: bar / club

DINING AND DANCING restaurant bar / club OUTDOOR SPACE

ACTIVITES HALL: concerts cinema party space

recreation

Number of Activities by Season

Number of Activities by Hour

lounging

BAR / CLUB

this new pedestrian gateway will be a destination point in the middle of the city center. denizens, seasonal residents, LOUNGING

RECREATION

and tourists will all come to this central meeting point, partake in both day and night activities, interact together, and CONCERTS

CAFE

MARKET SPACE

BIKE RENTAL

CINEMA

PARTY SPACE

then disperse to other destinations. this project will lead to a rebirth of city life along the river and be a bridge to the GALLERY SPACE

future of saintes.


the building program covers two sites flanking a new pedestrian bridge. the southern block includes a ground floor indoor market place, a gallery space, a restaurant and a bar/club. the program vertically transitions from day activities on the ground floor to night activities on the top floors. the northern site has a mixed-use hotel as well as a large green space to be used for recreation and lounging. the new open space links the cathedral plaza to the hidden square where ruins from the original roman wall are visible. on the ground floor of the hotel will be a cafĂŠ facing the new park and a continuation of retail shops along the river.


P

P


the building will link two different architectural time periods of saintes: the renaissance mansions and the small roman houses. the main urban gesture has the building extend and connect existing street walls to define the new open space and the streets. the rhythm of large to small is continued through program from one site to the other. the market building is designed with the aim to bring the act of memory into the experience of the building, each vertical path frames a different view of the city. a stair atrium creates a void within the building to bring natural light down and visitors up to view a full panorama of saintes. these paths then dictate the shaping of the floor plates and the exterior.


OUTDOOR DINING

VIEWING DECK

RESTAURANT DINING AREA

GALLERY OUTDOOR PATIO

RECEPTION/ CAFE

KITCHEN LOUNGE

OUTDOOR PATIO CLUB LOUNGE VIEWING DECK

RETAIL

HOTEL LOBBY

BAR

GALLERY

CAFE

OUTDOOR PATIO

RECEPTION/ CAFE MARKET

VIEWING DECK

CLUB/BAR OUTDOOR RESTAURANT DINING DINING AREA

OUTDOOR PATIO

RESTAURANT

PRO HO

CLUB

GALLERY

LOUNGE

MARKET

KITCHEN

BAR

LOUNGE

PARKING

OUTDOOR RESTAURANT DINING DINING AREA

GALLERY OUTDOOR PATIO

RECEPTION/ CAFE

KITCHEN LOUNGE


OPOSED OTEL

A

B

B

A

there will also be new transportation aspects consisting of a bus stop along the new river bus route, a bike parking area with rentable bikes, and an expansion of the existing underground parking that will remove parking from the cathedral plaza. the project will also engage the river, adding terraced seating up from the bank to the market. the new bridge will be wider linking the two sides of the river more effectively, creating not just a circulation space but a gathering space. the bridge highlights the historic roman east-west axis against the skewed grid of the current city. the layered crisscross also gives multiple heights and perspectives where one can view the natural landscape of saintes.


the sequence of the views is also important. the first rise gives the user an expansive view of nature in the french garden, separating him from the dense urban city he just left. inside the gallery he gets a view of the ruins of the roman wall, a museum in itself. the next vertical change ends facing the original roman gateway, the arc de germanicus. next, back to nature in its organic untouched state of the flood plains. the final rise links the two main religious landmarks of abbey aux dame to the west and st. pierre cathedral to the east, which a person can see from almost every point in the city. the top viewing deck then references all the previous framed views of the city within the full 360 panorama of saintes.


the building as a bridge and gateway to the future of saintes is a link between city and user. the city of saintes is brought into the building through visions of memory and then the user is able to move outwards with a greater understanding. open space and transparency clear site lines across the river from st. pierre cathedral to the arc de germanicus while the solidity of the building determines when and how the user is exposed to the city.


thank you

Jessica Paley Protfolio  

Portfolio of my architecture studio work.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you