Issuu on Google+

PORTFOLIO


Jos茅 Malh贸 PORTFOLIO

email: jozemalho@gmail.com webfolio: http://josemalho.wix.com/por tfolio


BIO 2004 2006 2009 2010 2011 2012 2013 2013

Ingressed in the course of Architecture of University of Evora, Portugal. Transfered to Faculty of Architecture of University of Porto, Portugal. Studied for one year in the Faculty of Architecture of University of Florece, Italy; in the ERASMUS programe. Honored Mention in the design of the new entrace and facade of the Museum of Deportation and Resistence in Prato, Italy. Master Thesis titled: Cohousing, Coworking: vices and virtues of living and working in community. Master Graduated in Architecture in Faculty of Architecture of University of Porto, Portugal. Made member of OA - Order of Architects, Portugal. Internship at Priestman Architects, China.

PROFESSIONAL experience 2012 2013

ER Studio - Architecture & Design; Porto, Portugal Priestman Architects; Chongqing, China

Software skills Proefient in: Autodesk REVIT Architecture; Graphisoft Archicad; Autodesk Autocad; Adobe Photoshop, Illustrator and InDesign; Microsoft Office; Sketchup 8; Basic training in: Rhino 5 + Vray Maxon Cinema 4D; Currently learning: Autodesk 3DS MAX

LANGUAGE skills Mother language: Portuguese English, fluently written and spoken. Italian, fluently spoken and average written.


NOTE This portfolio intends only to be a preview of both my academic and professional work. None of these selected projects here, have the full graphic content, or graphic definition, detail and information to allow a complete reading and understanding of the respective project. For more information you can choose to go to my webfolio in: http://josemalho.wix.com/por tfolio


ACADEMIC

PUBLIC LIBRARY | 2009

p. 6

FASHION MUSEUM & HOTEL | 2010

p. 7

LE PIAGGE | 2010

p. 10

COWORKING | 2010

p. 12

MUSEUM’S ENTRANCE | 2010

p. 14

TEMPORARY OUTSIDE BAR | 2011

p. 15

MINI HOUSE REHABILITATION | 2011

p. 16

ER STUDIO . ARCHITECTURE & DESIgn http://www.er-studio.net

PA

CQ

Ampliamento del cimitero di lessona | 2012

p. 18

MASCOTELOS HOUSE | 2012

p. 20

ALFENA HOUSE | 2012

p. 21

HOUZZLE . Modular houses | 2012

p. 22

LIVE.MAKE INDUSTRIAL ARTS CENTER | 2012

p. 24

priestman architects http://www.priestmanarchitects.co

urban planing and rehabilitation of Bisezhai | 2013

p. 18

orientation pavillion | 2013

p. 20

chengkou facade and riverfront design | 2013

p. 20

Design / OTHERS

p. 30


Gaia’s Public Library VILA NOVA DE GAIA; PORTUGAL | 2009

Both reading spaces are in a lower level, regarding the main entrance level, providing an idea of a path. A mandotory path, individual and introspective of the person and the place itself, guiding the visitor into a new reality. The path to the central patio, on the library’s inside, allows one to escape the noise, the urban chaos and emerge in a safe haven, a refugee of literature and culture, of light and kowledge.. Both arms of the building and respective reading rooms, though if separeted by the central patio, are connected, visual and spatialy, by a surrounding forrest, wich dwells on being a part of the library itself.

6


Fashion Museum & Hotel FLORENCE; ITALY | 201O

Co Author: Ottavio Serreri

The project faces an enormous plaza, without any spatial limits, where the sensitivity with the human scale is lost. Facing the new TGV Station by Norman Foster, the site encounters the need to conjugate both scales: the relaxing museum and its nearby hotel, and the crazy fast transit of goods and people. Using the guide lines of its surroundings, a path is created in order to find a sucession of diferent spaces, in identity, shape and function. The urban lines shape both new squares and routes, both dividing and establishing a closer relationship between the different scales of the plan. The museum re uses the columns of the old train’s maintnance warehouse and assumes them as main conceptual image to the new building. Using the column as symbol, it brings together the new with the recent past and the longinqual past of another era: the renaissance.

7


8


9


Le Piagge . urbanism LE PIAGGE, FLORENCE; ITĂ LY | 201O Co Author: Elena Vingione

Schematizing a green and a urban area, we clarify the relationships between each other. The vegetative system, closely linked to the river, tries to penetrate between the urban environments and so, the urban system closely linked to the city strives to be open to the river. This close relationship between both systems creates a opening to organize the urban site into different typological environments. The design is based mainly on the requalification of the urban/green structures, relations and landscapes, attending to the vegetative regeneration of the area, entrusting the possibility of interventions of greater extent as an issue to be explored. It also proposes completion of urban areas with new buildings and renovation of existing ones, according to the thematic depth in that specific area. The park is developed along two main directions: the first, in a spontaneous and organic manner, in the near range of the river, the second a more geometrized one, after the barrier of the railway, the park takes on a geometrized forms related to the buildings on campus.

10


11


Coworking LE PIAGGE, FLORENCE; ITALY | 201O Co Author: Elena Vingione

From the previous urbanism project, to the main parcel to rehabilitate, and within this parcel, is born the main movement of rehabilitation to its tangent limits. Like a kneecap, this parcel shall drive the motor of rehabilitation. Paring with the artificial lake and main park, a cohousing and coworking complex are born in its limits. A single volume fragmentates into four diferent volumes, formalizing a conceptual kneecap. A plaza is elevated, creating a semi private space which not only joins the diferent spaces, but also brings them up before the landscape and its surroundings. The idea is to create spaces of social workers relationships who, despite continuing to work in an independently way, share common areas with professionals in other fields. The space of social relationship is not only designed inside buildings, but the plaza they contain becomes the maximum expression, becomes a space available to all though with a semi private valency.

12


13


Museum’s entrance FIGLINE, PRATO; ITÁLIA | 201O Co Author: Ottavio Serreri

The contest consisted of a proposed new entrance to the Museum of Deportation and Resistence in Prato, Italy. For us, such an entrance would provide a new image and importance associated with this type of identity, since the building that houses it dos not have those characteristics. The idea was based, in short, in the creation of a wrapper that somehow recreated a container or “industrial warehouse”. Two routes were designed in its exterior, leading to two opposite inputs of the building where this “box” of concrete hall became a light for silence and nostalgia, where at night this effect was reflected as a light box. We designed an inner wall horizontally torned by the background, so it would guide the visitor to the entrance of the exhibition, lost in an abstract space. This inner wall receives the names of the deportees, written in concrete. Here the victims are the building itself.

14


Temporary Outside Bar PORTO; PORTUGAL | 2011

Co Author: Pedro Letra

This project presents the wooden pallets, used to transport construction materials, as the skin covering the existing structure. The choice of this material was mainly due to its versatility of use, which allows us to obtain different compositional solutions while maintaining the same formal rhythm and visual logic. It is also important to note the effect caused by the presence of the light inside, wich during the night further enhances its potential through games of full / empty, light / shadow, leading the object to acquire a singular and spetacular scenic effect. The pallets have a relatively simple assembly process and have the advantage that they can easily be reused later.

15


Mini House Rehabilitation RIBEIRA, PORTO; PORTUGAL | 2011 Co Author: Cinzia Rinaldesi; Francesca Femenias; Julia Goula; Pedro Letra

The district Ribeira-Barredo corresponds to the urban area marked by the medieval origins of the city. It is an area that suggests immutability, providing an image of consistency and homogeneity. Its buildings are mostly a mixed use (residential and commercial). Currently this is an area that let out most of its inhabitants to the outskirts, showing a desertification scenary. One of the group’s concerns was to ensure the continuity of a uniform image, fully framed in the environment. Thus, all interventions outside the building intended to remain faithful to the original facades. The exception is on the top floor and roof, where the need to correct the existing conditions required a complete replacement of the existing structure. With regard to the strong inner compartments, their small size, the poor state of repair and lack of comfort conditions forced us to think of a more profound rehabilitation to ensure the necessary conditions for a modern dwelling.

16


17


Ampliamento del Cimitero di Lessona LESSONA; ITÁLIA | 2012

ER STUDIO . ARCHITECTURE & DESIGN Project LEader: Eric Rodrigues Project team: José Malhó; Nuno Capêlo de Sousa

In order to create a timeless building, the proposal comes from the land itself, as if it were a stone. The stone is then excavated to make way for several landscaped courtyards that provide access to deposits, providing those who visit the cemetery adequate privacy. The water element that starts in the green spaces outside guide visitors to the center of this volume, which is cut in two by the central axis of the cemetery, a visual marker common to the entire complex, thus creating a monumental entrance, and a breakthrough the whole project. The proposal builds on two floors, connecting the old and new cemetery. With this solution two small squares were created. At the lowest level, beyond the square, there are 14 parking spaces and an area for loading and unloading coffins. The landscaping will consist of vegetation that provides a different sensory environments through different chromatic and deciduous trees, which will transform the space according to season of the year.

18


19


Mascotelos House MASCOTELOS, GUIMARテウS; PORTUGAL | 2012 ER STUDIO . ARCHITECTURE & DESIGN Project LEader: Eric Rodrigues Project team: Josテゥ Malhテウ

The project of a dwelling house in Mascotelos sees on its terrain a conceptual opportunity as well as a circumstance to which it cannot escape: a narrow lot with a slope of three meters between the two fronts, in a relatively rural environment. The accessibility is solved in fronts, an automotive access to the ground floor and a pedestrian access to the highest stage of the northern front. To minimize the visual impact of the house to the landscape, while protecting itself from any visual noise from the surrounding lots, we develop an idea of the courtyard house. Where a staircase would be the route and part itself of a courtyard / garden sided to the house, establishing this one a close relationship between interior and exterior to it. Thus is born a mass that seems to hover over a translucent plan, attached laterally this courtyard assumes himself as the center of the house. The entire ground floor is used for the public part of the house, here a succession of transparent spaces, culminating in the living room that can be open to and thus become part of the courtyard.

20


Alfena House ALFENA, PORTO; PORTUGAL | 2012

ER STUDIO . ARCHITECURE & DESIGN Project LEader: Eric Rodrigues Project team: José Malhó; Nuno Capêlo de Sousa

The house finds its place in a gentle sloped terrain, embedded in an almost immaculate natural setting with dense vegetation. As main concept, we choose the patio house. The patio becomes the central and generating element of the whole spatial organization. The landscape, like the patio, has a main role in space disposal, particularly in the dosage that invades the inside of the house. So, by walking through the interior of the house we can spot some parts of the landscape. The U shaped volume is divided into three sections, respectively, for living, rest and circulation. The entrance is made by the volume where the kitchen and the living room are placed, as well as a small courtyard that links the spaces of the kitchen and dining room, serving as an extension to any of these spaces. The house seeks to have a simple and functional design, able to engage with the landscape in an introspective way, as if their existence in that place were always natural.

21


PORTUGAL| 2012

ER STUDIO . ARCHITECTURE & DESIGN Project LEader: Eric Rodrigues Project team: José Malhó; Nuno Capêlo de Sousa

Do it yourself What if you could have a holiday home or second home for the price of a car? The houzzle project emerged to address this issue. In a market where there is already a huge offer, houzzle stands out for its simplicity in its design, where each customer can create a genuine housing according to their needs. With contemporary architecture with simple lines and pure forms, houzzle can adapt to various natural environments, integrating into the landscape spontaneously. Houzzle is presented as a solution economic, rapid assembly and transportation, so that the house can be moved without undue difficulty, and always requiring a reduced labor for assembly.

22


23


LIVE.MAKE INDUSTRIAL ARTs CENTER CINCINNATI; USA | 2012

ER STUDIO . ARCHITECTURE & DESIGN Project LEader: Eric Rodrigues Project team: José Malhó; Nuno Capêlo de Sousa

The proposal for the new LIVE.MAKE Industrial Arts Center of Cincinnati wants to respond to the challenge of involving the local community in a new development model, which merges the architectural traditions of the past with a design that points to the future and modernity of Cincinnati, thus creating a reference building that serves as a beacon to the community. By proposing this building, it is intended to engage the entire community with the creative activity of the artists, making the building’s and the city’s public spaces merge themselves into one. By intervening in Over-the-Rhine is necessary to have the sensitivity to respect the architectural history of the place. The proposal maintains the volumetric and the materiality of the existing building, and shapes the terrain so that there is a longitudinal path along the ground. This path connects the interior of the building to the public pedestrian path, inviting people who use public roads to visit the building and watch the artists at work. The Live Component volume appears above this journey, merging itself with the terrain as if it was part of the nature. Over the previous building are born later two volumes hosting the conference rooms, bar and administration area. This volume helps define a main square between the Church and the Industrial Arts Center, providing a wide public access to the main building. The building seeks to communicate both the past and the future of Cincinatti, using materials characteristic of the architectural culture of the city, such as brick, concrete and glass. When we invade the interior space we are flooded with the natural light of the central from ridge vent and absorbed by the scale of the ceiling. The characteristics of the common space allow that there is constant communication between all floors, reinforcing the public character of the entry.

24


25


26


27


bisezhai national railway heritage park. Conceptual Master Layout Plan Design Stage 2 & 3 | July / December 2013

BISEZHAI; CHINA | 2013

priestman architects Project LEader: matthew priestman

Priestman Architects have won the competition and contract for the regeneration of historic villages in Yunnan Province in 4 sqkm of land for open museums, outdoor activities, agriculture, cuisine and short to long term living. Bisezhai Village has unique nationally listed early 20th Century French and Chinese station buildings which served the Yunnan – Vietnam narrow gauge railway.

28


29


30


31


4.0m

the orientation pavillion BISEZHAI; CHINA | 2013

priestman architects Project LEader: matthew priestman

The Tourist Centre provides for visitor information services, exhibitions, films and large indoor events. It is conceived as a calm and simple form that makes reference to French Classicism with open arcades and columns, and is finished with a monolithic render material used on many of the protected buildings in Bisezhai. It is design as “tree-kind” structure, where trees, vines and flower envolves the wood beams and make themselves part of the building/structure. At the same time bringing a sense of shade, freshness, perfume and colour to that space. It is a “green portal” that conects both levels of the landscape, and at same time a place to wait, to rest, to contemplate.

54.0m

木构架

进入中心广 场的梯步

32


16.0m

构筑物连接道路的平台

木构架 4m

景墙 楼梯 滇越铁路线

33


chengkou

multi-residential, hotel and shopping facade and river-front design CHENGKOU; CHINA | 2013

priestman architects Project LEader: matthew priestman

This project started as facade design ideas only, for a complex that had reunited “one million” different architectonic styles, and according to the client: “the visual language it might be way too much for the relative small town. We were asked to develop/redevelop a mixed use site (400m length x 200m width) that reunites retail, hotel and residential facilities, that aims to revive the area. Analysing the local site’s character and combining contemporary architectural styles, we are aiming to create a visual concept that unites a complex and interlinked network of buildings and public spaces. As so, bringing the natural surrounding mountain landscape, we designed the new complex as “green mountain” whith different level plataforms and balconies were shaped in ascending movement, always connected by green houses, gardens and connecting public space and small courtyards.

chengkou mountain city

34


处理圆滑的建筑转角

35


other works


MIDDLE 50’S NEW HUDSON RESTAURE AND CUSTOMIZATION | 2011

thers

38


“LE TORO BLEU” | FIXED GEAR CONVERSION OF AN 80’S VILAR RACE BIKE | 2011

39



Portfolio