Page 1

ABRIL ‘13 / núm. 28 www.jovesij.com

Destaquem...

VINE A MONTSERRAT! Havies pensat pujar a la vetlla de la Mare de Déu de Montserrat? Enguany cau en divendres! I des del SIJ t’oferim la possibilitat de pujar-hi divendres i fer estada a Montserrat fins dissabte al migdia! T’hi apuntes?

+ Informació i inscripcions!  Descarrega’t el cartell!

breus

Celebracions de la Pasqua jove!

Són diverses les diòcesis que han celebrat durant els dies de Setmana Santa una Pasqua jove. Molts joves han trencat la rutina per a compartir l’alegria de la fe en temps de Pasqua seguint els passos del Senyor en la seva passió, mort i resurrecció. El bisbat de Tortosa va triar Gandesa i Corbera per celebrar-la d’entre els dies 27 de març fins el diumenge de Pasqua. S’hi van aplegar una seixantena de joves. Els nois i noies de 15 i 16 anys d'escoles dels germans de La Salle i dels grups TXt del Bisbat d'Urgell també van celebrar junts la Pasqua jove del Dijous Sant fins el Diumenge. Per la seva banda, el bisbat de Girona, amb el lema Ell és la Roca, va celebrar la Pasqua jove a Blanes amb prop de quatre-cents participants. 


RESSO de les DELEGACIONS

Celebracions de la Pasqua jove! La delegació de joventut de Barcelona va convocar el Dijous Sant la Paskua Urbana a l’església de Santa Anna, una jornada que va comptar amb un seguit de catequesis i un viacrucis pel claustre amb cants i testimonis de joves a Jesús camí de la creu.

Joves GIRONA

La delegació de joves estrena logotip Aquest és el resultat del concurs convocat per la delegació per a triar nova imatge que identifiqués la pastoral de joventut diocesana. El logotip escollit d’entre les 17 propostes presentades pertany a Carles Callís de Girona i es va donar a conèixer al final de la Pasqua Jove celebrada a Blanes. El guanyador podrà gaudir d'una de les activitats organitzades per la Delegació durant l'estiu del 2013 de forma gratuïta (JMJ a Catalunya, Camí de Sant Jaume o trobada a Taizé).

Joves TARRAGONA I SANT FELIU DE LLOBREGAT

Caminant cap a la Pasqua...

Mn. Bruno Bérchez: ‘No podem transmetre una bona notícia si no l’hem experimentat abans, d’aquí la importància de la trobada amb Crist’

Una vintena d’animadors i joves de l’arxidiòcesi van participar, dissabte 16 de març, en la trobada i recés de Quaresma organitzats per la Delegació de Joventut de l’arxidiòcesi i conduïts per Mn. Bruno Bérchez, delegat de joventut de l’Arquebisbat de Barcelona. Després d’una pregària, Mn. Bérchez va parlar, en la primera part de la trobada, del repte de transmetre i comunicar la bona notícia als joves en un context on hi ha diversitat de camins i possibilitats per a triar. Joves del bisbat de Sant Feliu també van tenir una tarda de recés a la Palma de Cervelló el dissabte 9 de març conduït per Daniel Palau i Mercè Lajara.

Lectures!

La misericòrdia Walter Kasper Ed. Sal Terrae, 2012

Assaborir la joia de la Pasqua Anselm Grün Ed. Claret, 2012

«Una mica de misericòrdia canvia el món, el fa menys fred i més just»

T’ajudarà a conformar la teva vida quotidiana a la llum de la Pasqua, la festa de l’alegria!


anydelafe

#

Escola de pregària En què creiem? 7a Escola de pregària sobre el Credo: ‘I ressuscità el tercer dia com deien ja les Escriptures’ La resurrecció de Jesús és la definició de la fe cristiana més essencial: «... si Crist no ha ressuscitat, la vostra fe és il·lusòria» (1Co 15, 17), diu sant Pau. Com situar-se personalment davant aquesta confessió de fe? Què significa per a mi, com a jove, aquesta fe en Jesús ressuscitat? Amb l’article del Credo «I ressuscità el tercer dia com deien ja les Escriptures» publiquem la setena Escola de pregària d’aquest Any de la fe editada per la delegació de joventut del bisbat de Lleida.  Descarrega-te-la!

La història de la pasqua

Com seria la Pasqua explicada pels infants? Aquest vídeo ens ho explica. Un bon recurs per a compartir amb els nens i nenes però també és una bona dosi de tendresa pels joves i els adults. «No hem de tenir por de la tendresa», ens deia fa poc el papa Francesc. Veure el vídeo

Trobada de monitors del Moviment de Centres d’Esplai Cristians de Catalunya


En primera persona Des de Roma

prevere de l’arxidiòcesi de Tarragona i estudiant de Dret Canònic a Roma

Després de tot un dia de pluja a Roma, la tarda del 13 de març vam baixar uns quants companys a la plaça de Sant Pere per veure la fumata. Un cor de nens cantava cançons per passar l’estona, posant una mica de color a una plaça plena, xopa i distesa. Passaven els minuts fins al moment que… fumata blanca! En aquell instant tothom es va posar a córrer cap a la façana de la Basílica cridant «Papa!», «tenim Papa!»… A poc a poc l’escenografia vaticana es va anar desplegant amb gran solemnitat i bellesa. I va deixar de ploure —això només podia ser cosa de la Providència. I minuts després de les vuit del vespre l’esperat: «Habemus Papam»! En sentir el nom de Francesc el cor em va fer un salt, perquè és el nom d’un gran sant dels fills de l’Església, i vaig pensar en la pobresa i la humilitat, la perfecta alegria i l’amor a la natura. I el nom va ser el primer raig de llum, ja que el nom parla de Déu i de Déu als homes. El bisbe de Roma va sortir al balcó i va saludar el món amb senzillesa, va somriure, vam resar amb ell i tot seguit ens va dir que demanéssim a Déu que el beneís. I es va fer un silenci per un moment nou, i un silenci orant de tot el poble de Déu situat als peus del successor de Pere. Només Déu sap el bé que ens farà aquest nou servidor de l’Església, però inclinat, va agafar la mà a Benet XVI, i ens va recordar que la primacia és de Déu perquè som al servei del seu poble. Es van tornar a sentir, com dies anteriors, crits de «gràcies!» I vaig pensar: «Gràcies a aquells que posen llum als nostres passos, als que no ens jutgen, als que ens parlen de Déu, als que ens mostren el seu rostre d’alegria i de pau, als que ens beneeixen i ens demanen que beneïm com ens ho demana Jesús. Els donem les gràcies perquè necessitem pastors així.»

«

»

I l’alegria de la plaça es va desfermar amb mostres d’afecte: abraçades, cants, i novament campanes, i plors d’alegria. La plaça bullia i bullia d’alegria perquè tornem a tenir Papa, i es dirà Francesc! Tot un esclat de joia. Sens dubte, un vespre per a recordar.

Missatges

del Papa Francesc


prevere de la diòcesi de Vic

Un dia assolellat a Roma enmig d'una setmana que no ha parat de ploure. El dia de Sant Josep el Papa Francesc va celebrar la Missa d'inici del ministeri Petrí com a Bisbe de Roma. Una gentada que desbordava la plaça i els carrers que hi conflueixen. Amb banderes variadíssimes, de llocs remots, com el Con Sud d'on prové el simpàtic Papa que va recórrer d’una una llarg estona tota la zona per a saludar la gent tot aturant-se a saludar els malalts i besant el nens, amb una «força woytiliana», amb una mirada «ratzingiana», bromejàvem. Un se sentia custodiat pel Pare que vol abraçar a tots, que fa venir a tothom ver Ell, això significa la columnata de Sant Pere: Crist ens retorna al Pare. I ho fa en l'Església, que no és «poder», sinó «servei». Aquest tracte és amorós, tendre. Així s'hi referia el nou sant Pare parlant de Sant Josep. El fuster descendent de David protegia la Sagrada Família i ara protegeix l'Església. La pregària del Successor de Pere amb els Patriarques a la cripta de la Tomba de l’Apòstol, abans d'iniciar la processó d'entrada a la Missa va ser « emocionant. Íntima i alhora universal, catòlica... amb una imatge l'explicació de la riquesa de l'Església: la seva catolicitat i diversitat de dons. Després l'entrega del Pali, la riquesa de ser poble de Déu, de ser el ramat del Pastor Jesucrist. Després l'anell: l'esponsalitat de l'Església és el motiu de la nostra esperança en la Salvació. Déu ens estima i ens vol amb Ell... La Missa estava doncs carregada d'emoció i d'il·lusió. Un nou Papa que entusiasma de nou i que ens anima a no deixar-nos vèncer pel pessimisme, ni a tenir por de l'amor de Déu, ni por a la tendresa! Deixem-nos estimar i entendrir per Déu i alhora amb els germans en aquesta Església que porta aquest senyal de bellesa i de bondat per al món trist i pessimista en què vivim.

i estudiant a Roma

»


«És el Senyor» (Jn 21, 7) Jo no sé com haurà estat la setmana de cadascú de nosaltres. Si ha estat una setmana d‘èxits o de fracassos, de satisfaccions o decepcions, de bones notícies o de no tan bones. Potser una mica de tot. Cadascú ho sap! Sigui com sigui, hagi estat com hagi estat la setmana, el que sí és veritat és que avui ens hem de sentir per Jesús, el Senyor i amic ressuscitat, que ens diu: «Veniu a esmorzar!» L'evangeli ens ha recordat aquell matí quan, després d'una nit i una matinada laboriosa, els deixebles devien haver fet molta gana i van tenir l'agradable sorpresa que Jesús els hi tenia ja a punt unes torrades i peix a la brasa... Continua llegint

RACÓ DE PREGÀRIa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . No tingueu por. Si sou homes temptats per la por, si la novetat us aterreix, si us heu acostumat a la rutina, si no sabeu per on aneu, si us espanta encara la creu... No tingueu por! Ell és viu i camina davant vostre! Si els vostres ulls s'omplen de somnis, si no veieu res darrere de les coses, si la realitat només és el que veieu, si cerqueu i només trobeu la fredor del silenci, si clameu i Déu no us respon a l'instant... No tingueu por! Ell és viu i camina davant vostre! Si el cansament us aclapara, si la paraula no us diu res, si us falten les paraules, si no trobeu les raons per viure tants cops buscats, si heu perdut la il·lusió, si ja tot és nit sense llum... No tingueu por! Ell és viu i camina davant vostre!

Enxarxa't - Abril '13  
Enxarxa't - Abril '13  

Butlletí informatiu del SIJ