Page 1


16

En primera persona?

04 24

imagina

30

Tercera Conjugaci贸: Viure

Segona Conjugaci贸: Saber

Primera Conjugaci贸: Treballar

Per activa o per passiva?

Singular o Plural?

Present o Futur? 10 40

36 Com vols que sigui la te


eva vida? Aguantar la tempesta fins que escampi… Que totes les persones fossin idèntiques a tu


Pre Sent O FUTUR?

Avui, demà, mesos, anys… Com vols que sigui la teva vida?

Què voldries estar fent dintre de cinc anys? Quin tipus de treball voldries tenir? Quines coses t’agradaria saber fer? En quin tipus de societat t’agradaria viure?


El futur, el teu futur, està a les teves mans. No n’hi ha prou amb que el temps vagi passant: t’has de moure!


07

PRESENT O FUTUR? ELS SINDICATS X NOSALTRES

crear una societat una mica més justa LA FORMACIÓ, LA CULTURA, EL CONEIXEMENT, FAN A LES PERSONES LLIURES, CRÍTIQUES, CREATIVES, AMB CAPACITAT D’INICIATIVA. EL TREBALL NO ÉS NOMÉS UNA FORMA DE GUANYAR-SE LA VIDA: ÉS TAMBÉ UNA FORMA D’INSERCIÓ SOCIAL, DE RECONEIXEMENT, DE SATISFACCIÓ.

Per això gran part del valor del treball no es pot mesurar només en termes econòmics: és també un bé social. Hem heretat la societat i el món en el que vivim, i tenim la oportunitat de transformar-lo perquè sigui el nostre món, perquè sigui una mica millor, per a crear una societat una mica més justa i així deixar un llegat de generositat i satisfacció.

FAN FALTA ARA ELS SINDICATS? Els Sindicats són organitzacions estables i permanents de treballadors i treballadores que tenen com a objectiu la defensa i promoció dels interessos econòmics i socials que li són propis als treballadors i treballadores.

Els sindicats són organitzacions que seran necessàries mentre sigui necessari millorar les condicions en les que es desenvolupa el treball i la vida de les persones. En un món globalitzat com l’actual, amb grans diferències entre el Nord i el Sud, amb milions de joves en atur i, en molts llocs, fregant el llindar de la pobresa o l’esclavitud, els sindicats són més necessaris que mai.


Molts són assoliments del moviment sindical al llarg de la seva història:

Una jornada de treball de 8 hores, en comptes de 12 Vacances pagades Salari mínim establert per llei Prohibició del treball infantil Tenir una pensió per a la jubilació Permís de maternitat I molts altres drets que avui ja semblen “normals”, però que el camí per a aconseguir-los no va ser fàcil i, de fet, encara no ha acabat. Perquè la lluita per l’ocupació digna, estable, amb drets, amb salaris “suficients per viure”, amb garanties per a qui treballa o per a qui està a l’atur, segueix sent un repte. CCOO treballa avui perquè la gent jove pugui aconseguir una ocupació, amb un salari just, en igualtat de condicions que la resta de treballadors i per a evitar fraus com algunes beques, pràctiques, etc. que, en molts casos, haurien de ser contractes formals. CCOO ÉS UNA ORGANITZACIÓ SINDICaL AMB PASSAT, PRESENT I FuTUR

CCOO defensa el dret a la estabilitat. Els contractes per un dia, un mes o un any, haurien de ser l’excepció i no la norma general. Lluitem perquè tinguis un contracte indefinit si la teva activitat en l’empresa és permanent. CCOO defensa que pel fet de ser jove, dona o immigrant, cap persona hagi d’estar condemnada a tenir un sou més baix, llocs de feina més perillosos, no poder compatibilitzar estudis i treball o a no tenir vida personal.

08

PRESENT O FUTUR? ELS SINDICATS X NOSALTRES


clara

or m a ampo cquina herència recollim quina herència defensem L’1 d’octubre de 1931 es va aprovar el sufragi universal femen. L’esfor de la diputada Clara Campoamor i la lluita de les dones sindicalistes va ser imprescindible per a aconseguir aquesta fita democrtica.


Que totes les persones fossin idèntiques a tu Que qualsevol diferència es penalitzés

Que tinguéssim diferents drets per la nostra altura o el color dels nostres ulls Que no poguessis sortir del teu barri sense un permís especial.


Singul

ar

O PLURAL?


Els problemes que afecten a la joventut, les seves reivindicacions, les seves necessitats, els seus drets, etc., tenen una base comuna molt àmplia. Fer del que ens diferencia una bretxa entre diferents col·lectius és un error que ens fa perdre força com col·lectiu..


Les diferències entre homes i dones, de caràcter ètnic, culturals, religioses, per raó d’origen, nacionalitat o orientació sexual, o en funció d’algun tipus de discapacitat, no poden convertir-se en una justificació per a cap tipus de discriminació.

CCOO ÉS UN SINDICAT DE CLASSE Perquè promou en totes les seves estructures la participació de la diversitat social existent entre la classe treballadora.

Perquè té entre els seus principis impulsar i desenvolupar la igualtat d’oportunitats, així com combatre la discriminació en qualsevol de les seves formes o raons.

RECONEIX-TE EN LO cOL·LECTIU, INTERPRETA LES DIFERÈNCIES COM A ENRIQUIMENT SOCIAL, LLUITA CONTRA TOTES LES FORMES DE MARGINACIÓ.

Perquè defensa el valor de l’educació i l’accés al sistema educatiu per a tota la població en igualtat de condicions.Perquè promou la formació al llarg de tota la vida, perquè ningú perdi oportunitats a l’hora de trobar feina. Perquè reivindica un model de societat en el qual totes les persones, sigui quina sigui la seva situació econòmica o laboral, tinguin accés a serveis bàsics com la salut o uns ingressos mínims garantits.

promou en totes les seves estructures la participació 13

SINGULAR O PLURAL? ELS SINDICATS X NOSALTRES


14

SINGULAR O PLURAL? ELS SINDICATS X NOSALTRES

QUINES DIFERÈNCIES HI HA ENTRE UNS SINDICATS I UNS ALTRES? Els “sindicats de classe” tenen com objectiu la defensa i promoció dels interessos laborals i socials del conjunt de la ciutadania, entenent que els drets col·lectius tenen prioritat en front dels drets individuals o sectorials, i que les condicions de vida no només se centren en el treball, sinó que també depenen del model de societat en la que es visqui. Per això, un sindicat de classe es preocupa per temes com l’accés a l’educació o l’habitatge. Altres sindicats centren els seus objectius en la defensa i promoció dels interessos exclusivament laborals de determinats grups o sectors professionals, sense ocupar-se de qüestions que afecten a altres col·lectius de treballadors o a la ciutadania en general. Són els denominats “sindicats corporatius”. Per exemple, sindicats de controladors aeris, infermeria, del comerç…


els drets col路lectius tenen prioritat en front dels drets individuals


En primer

a

PERSONA?

Una societat dispersa i atomitzada

Una societat en la qual totes les persones ens resultessin indiferents Una societat on la solidaritat i la cooperaci贸 no existissin, sin贸 tan sols la competitivitat salvatge i la confrontaci贸 per tot.


19

EN PRIMERA PERSONA? ELS SINDICATS X NOSALTRES

és necessària la teva participació Parlar de societat és parlar en plural, és parlar de treball en grup, d’organització. Però perquè existeixi un grup organitzat fa falta construir-lo, fa falta un projecte comú, i els projectes no te’ls donen fets… És necessària la teva participació. Participar és una mica més que pagar una quota: és implicar-se, analitzar, pensar, actuar.

COM FORMAR PART D’UN SINDICAT? El primer pas per a formar part d’un sindicat és informar-te de com funciona. Assegura’t que sigui un sindicat participatiu, en el que conten amb tu per a prendre les diferents decisions que t’afecten.

També és important que comprovis que es tracta d’un sindicat en el qual la solidaritat sigui un dels seus valors fonamentals. Finalment, pregunta’t quin model de societat està defensant el sindicat, quin és el seu projecte, quin paper juga la joventut treballadora en ell. A partir d’aquí dóna el pas: afilia’t! Recorda que la teva opinió com afiliat/a construeix el sindicat des de dintre.


marcelino

o mach caquina herència recollim, quina herència defensem Va dedicar la seva a la defensa dels treballadors i treballadores pagant un altssim preu personal. Al 1939 va ser condemnat a treballs forats en un camp de concentraci a Tnger. De tornada a Espanya, la seva activitat el va portar a ser empresonat en repetides ocasions i acusat a 20 anys de pres en el procs 1001, del que en va aconseguir l’indult al 1975. Va dirigir les Comissions Obreres fins al 1987.


21

EN PRIMERA PERSONA? ELS SINDICATS X NOSALTRES

ccoo és un sindicat… DEMOCRÀTIC Perquè promou la més àmplia participació dels treballadors i treballadores en la vida interna del sindicat. Perquè les assemblees d’afiliats, el funcionament democràtic de tots els òrgans del sindicat, i el respecte a les decisions preses per majoria són la base de la nostra independència, és el que ens caracteritza com a sindicat assembleari.

INDEPENDENT Perquè assumeix les seves responsabilitats i traça la seva línia d’acció amb independència dels poders econòmics, de l’Estat i de qualsevol altre interès aliè als nostres objectius, també dels partits polítics.

PARTICIPATIU I DE MASSES Perquè considera que la conquesta de les reivindicacions socials i polítiques de la classe treballadora exigeixen el seu protagonisme directe. Perquè es proposa organitzar a la majoria de treballadors i treballadores joves a fi que protagonitzin la lluita per la seva pròpia emancipació.

UNITARI, Perquè impulsa tota iniciativa que s’encamini a afavorir la unitat d’acció de les centrals sindicals representatives i de classe, tendint a que aquesta unitat d’acció, adquireixi formes cada vegada més estables. Perquè promou i generalitza la construcció de formes unitàries de representació dels treballadors i treballadores, a partir de les assemblees i els organismes que els propis treballadors i treballadores triïn democràticament.


vitÒria El 3 de mar de 1976, desprs de mesos de lluita, es produeix una tercera vaga general a Vitria contra el decret de topes salarials i en defensa de millors condicions de treball. A l’esglsia de San Francisco de Vitria, on s’anava a realitzar una assemblea de treballadors, la policia irromp brutalment i dispara contra el grup, matant a cinc treballadors i ferint-ne a ms de cent. No oblideu mai que els nostres drets i els teus drets no han caigut del cel sin que ha estat en forma d’esfor i lluita. Van ser lluites i sacrificis com aquests les que van aconseguir la democrcia, la llibertat sindical o millores en les condicions de vida dels treballadors i treballadores. Grcies a elles, el 22 de desembre de 1982 s’instaura la jornada de quaranta hores setmanals i els trenta dies de vacances per a tots els treballadors i treballadores. Ha estat i s una lluita de milers de treballadors i treballadores i de les Comissions Obreres les que ham perm#s l’obtenci de drets fonamentals per a tots els treballadors i treballadores i joves.


Per

activa

O PER PASSIVA?

Aguantar la tempesta fins que escampi… Viure de la queixa i del lament No saber què fer, no saber cap a on anar

Necessitar instruccions per al més mínim dels teus actes Instal·lar-te en aquest malestar que no et condueix a res


La queixa no és la teva única opció: identifica on estan els problemes que t’afecten i de què depèn la seva solució.


27

PER ACTIVA O PER PASSIVA? ELS SINDICATS X NOSALTRES

imaginar

un altre món possible

En aquesta identificació, ja has donat un salt important: has passat de la queixa a la denúncia social. És un pas important, perquè és el primer pas per a l’acció col·lectiva. Si denuncies una situació que et sembla nociva, contrària als teus interessos, has de donar-li un tractament positiu, has de convertirla en una reivindicació, en una exigència social. Es tracta del segon pas cap a l’acció col·lectiva.

Però encara queda una mica per fer: l’alternativa. Imaginar un altre món possible és imaginar propostes per a avançar cap a aquest món: propostes que serveixin per a millorar aquesta societat, proposades per a convertir les actuals condicions de vida en altres més favorables. Una via important per a participar en aquest procés són les eleccions sindicals.

QUÈ FAN ELS SINDICATS? Mitjançant un procés d’eleccions on participa tota la plantilla d’una empresa o centre de treball amb més de sis treballadors/es, es trien els òrgans de representació de l’empresa, és a dir, els delegats i delegades de personal (en empreses de menys de 50 persones) o el Comitè d’Empresa (en empreses grans). La funció d’aquests representants és la de lluitar i defensar els drets i interessos dels treballadors i treballadores. Imagina que no et paguen les hores extres que realitzes, que has de fer servir un


28

PER ACTIVA O PER PASSIVA? ELS SINDICATS X NOSALTRES

nou equip i no tens formació, que necessites uns dies per malaltia d’un familiar, o que no saps quines funcions et corresponen segons la teva categoria professional.

És per a totes aquestes qüestions i moltes més que existeix la representació legal dels treballadors, per a ajudar-te a defensar els teus drets i interessos. Si creus que estàs sofrint algun abús, denuncia’l al delegat o delegada més pròxim.En funció de la representació total obtinguda en el conjunt de les empreses (tant privades com administracions públiques) a través de les eleccions sindicals, la llei determina quins sindicats han obtingut major representació i són considerats com a sindicats majoritaris. Això, ens permet defensar els interessos de treballadors i treballadores en l’àmbit polític a través del Diàleg Social. El Diàleg Social és el procés de negociació entre el Govern, els sindicats majoritaris i les principals organitzacions empresarials, on s’intenta arriba a acords en matèria laboral, social i econòmica que afecten a la societat en el seu conjunt. Per exemple, un programa d’ocupació juvenil, una pujada de les pensions o ajudes econòmiques a les persones depenents són matèries de negociació en el Diàleg Social. Com veuràs, ser un sindicat majoritari és molt important per a participar en les decisions polítiques que dirigeixen el país.

CCOO ÉS EL SINDICAT MÉS REPRESENTATIU DE L’ESTAT ESPANYOL PERQUÈ ÉS EL QUE CONTA AMB UNA MAJOR AFILIACIÓ (1.200.000 PERSONES). PERQUÈ, EN FUNCIÓ DELS RESULTATS QUE OBTÉ A LES ELECCIONS SINDICALS, ÉS EL QUE PARTICIPA EN UN MAJOR NOMBRE DE COMITÈS D’EMPRESA. PERQUÈ SUPERA ELS MÍNIMS DE REPRESENTATIVITAT EXIGIDA A NIVELL AUTONÒMIC I ESTATAL.


LA NEgOCIACIÓ COL·LECTIVA (AMB L’EMPRESA).

PER TOT AIXÒ, CCOO DESENVOLUPA LA SEVA ACTIVITAT SINDICAL A TRAVÉS DE:

EL DIÀLEG SOCIAL (AMB LES ORGANITZACIONS EMPRESARIALS I EL GOVERN) LA PARTICIPACIÓ INSTITUCIONAL I SOCIAL. (CCOO PARTICIPA EN DESENES DE CONSELLS I ORGANISMES OFICIALS EN TOTS ELS ÀMBITS ON INFORMA, ASSESSORA I NEGOCIA).

L’ASSISTÈNCIA, ASSESSORAMENT I DEFENSA INDIVIDUAL I COL·LECTIVA DELS TREBALLADORS I TREBALLADORES. LA PROMOCIÓ I/O GESTIÓ D’ACTIVITATS I SERVEIS DIRIGITS A LA INTEGRACIÓ I PROMOCIÓ SOCIAL, CULTURAL, PROFESSIONAL I LABORAL DELS TREBALLADORS I TREBALLADORES, I ESPECIALMENT DE L’AFILIACIÓ. QUANTES ACCIONS I ACTIVITATS CONSIDERI ADEQUADES PER AL COMPLIMENT DELS SEUS OBJECTIUS.


a

Primer CONJUGACIÓ:

TREBALLAR

Viure per a treballar o treballar per a viure… La tercera part de la nostra vida adulta la dediquem a treballar. Gran part de les nostres relacions socials les establim a l’entorn de la feina L’únic recurs econòmic de la majoria de la població prové del salari que percep pel seu treball. Les condicions en les que treballes incideixen directament en la teva salut present i futura. Gran part de les prestacions en matèria de protecció social (atur, baixes per malaltia, pensió de jubilació…) són proporcionals al teu salari i depenen de la continuïtat o discontinuïtat de les teves cotitzacions i del seu còmput total.


La defensa dels drets laborals és sempre important, encara que ara et pugui semblar que tens suficient amb el que tens..

Els drets laborals no són individuals, són col·lectius.


33

PRIMERA CONJG_: TREBALLAR ELS SINDICATS X NOSALTRES

en les empreses amb representants sindicals les condicions laborals són millors

Negociar directament i individual amb la persona responsable o cap de l’empresa, tot i que en ocasions et pugui semblar avantatjós, és una estratègia per a fer-te més feble i vulnerable, tens menys opcions que si ho fessis en conjunt amb la resta de companys.

Encara que el salari és molt important, no oblidis que hi ha condicions de treball que no s’haurien de poder pagar amb diners, sobretot aquelles que afecten a la salut, la integritat física o la integritat moral de qui treballa.

QUÈ FAN ELS SINDICATS? La Negociació Col·lectiva és el principal instrument que tenen les persones treballadores per a millorar les condicions en les que es desenvolupa la seva activitat laboral. La Negociació Col·lectiva és el conjunt d’acords, pactes... entre les empreses i la representació dels treballadors, on es recullen i regulen les condicions laborals, obligacions i drets dels treballadors (no només dels qui treballen, sinó també dels qui ho faran en un futur, ja que es pot acordar la creació de nous llocs de treball, etcètera). El principal acord és el Conveni Col·lectiu, on es regulen temes tan importants com jornada i horaris, categories, salari, vacances i permisos, formació, salut laboral, promoció professional... Sabies que està demostrat que en les empreses i sectors amb representants sindicals les condicions laborals són millors, s’aconsegueixen millors convenis i la seguretat és major?


CCOO EN L’EMPRESA L’acció sindical a l’empresa és l’activitat principal del sindicat. A través d’ella informem dels drets laborals, controlem el seu compliment, denunciem el seu incompliment, i reivindiquem i realitzem propostes alternatives que seran dutes als àmbits de Negociació Col·lectiva Corresponents i plasmada en els Convenis Col·lectius. En situacions de conflictivitat a l’empresa, gestionem la negociació, les possibles aturades i vagues, o els acomiadaments de la forma més favorable als treballadors i treballadores, per al que contem amb l’assessorament i dedicació del millor grup d’experts en dret del treball. En matèria de Salut Laboral garantim la informació, l’assessorament i la formació necessaris sobre condicions de treball, informes mèdics, ... Està representat en diferents organismes com l’Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball. Entenem que els Plans d’Igualtat entre Homes i Dones formen part de la Negociació Col·lectiva, i a través d’ells intentem avançar en l’eliminació de totes les formes de discriminació existents.

Apostem per les reivindicacions particulars de la població jove i intentem vigilar les beques i pràctiques perquè no siguin una fórmula fraudulenta de contractació. Lluitem perquè les persones més joves de l’empresa no tinguin els pitjors torns de treball o que, pel fet de ser joves, es contracti en una categoria inferior a la que correspon.

34

PRIMERA CONJ_: TREBALLAR ELS SINDICATS X NOSALTRES


Una societat que el coneixement sigui l’eina social i laboral fonamental Que el canvi tecnològic fos molt accelerat

Que el nivell cultural mitjà de la població s’incrementés sense parar Que les exigències per a ocupar un lloc de treball fossin cada vegada majors des del punt de vista de la formació


a

Segon CONJUGACIÓ: SABER


No desaprofitis el teu dret a l’educació L’educació és un factor imprescindible per al desenvolupament social, no només un factor per a la millora de la ocupació.


39

SEGONA CONJG_: SABER ELS SINDICATS X NOSALTRES

No entenguis per educació només l’educació escolar: hi ha moltes maneres i estratègies per a formarte ara i al llarg de tota la teva vida. No oblidis que gran part de les teves condicions de vida i de treball dependran del teu nivell de formació i de la teva capacitat per a seguir incrementant-lo.

QUÈ FAN ELS SINDICATS? CCOO I L’EDUCACIÓ APOSTANT PER L’EDUcACIÓ PÚBLICA, GRATUÏTA I DE QUALITAT PER A TOTA LA POBLACIÓ.

A partir de la Fundació Tripartita per a la Formació a l’Ocupació, el Govern, Empreses i Organitzacions Sindicals decideixen línies i plans d’actuació que consideren necessaris per a actualitzar la formació de la mà d’obra de cara a les necessitats del mercat de treball. Els plans de formació a l’empresa és un dels continguts de la Negociació Col·lectiva.

ASSEGURANT UNA EDUCACIÓ QUE FOMENTI VALORS DE PROGRÉS, CONVIVÈNCIA I SOLIDARITAT. MILLORANT LA FORMACIÓ PROFESSIONAL I LES SEVES SORTIDES LABORALS. PROPOSANT L’INCREMENT DEL NOMBRE DE BEQUES PÚBLIQUES. APOSTANT PER UNA UNIVERSITAT PÚBLICA DE QUALITAT QUE NO SIGUI “UNA FÀBRICA DE DESOCUPATS I DESOCUPADES”. MILLORANT EL NIVELL D’EDUCACIÓ DE LES PERSONES ADULTES. NEGOCIANT PLANS DE FORMACIÓ ESPECÍFICS.

GESTIONANT CURSOS DE FORMACIÓ GRATUÏTS PER A PERSONES ATURADES O QUE VULGUIN MILLORAR LA SEVA QUALIFICACIÓ A TRAVÉS DEL FOREM O DE LA FUNDACIÓ PACO PUERTO (A CATALUNYA), QUE ÉS UNA ENTITAT SENSE ÀNIM DE LUCRE PROMOGUDA PER CCOO ENCARREGADA DE LA GESTIÓ I LA PLANIFICACIÓ DE LA FORMACIÓ.


a

Tercer CONJUGACIÓ: VIURE

Haver de “buscar-te la vida” en tots els sentits No poder afrontar les despeses sanitàries

Grans col·lectius discriminats, en risc de pobresa o d’exclusió social Un entorn físic i mediambiental degradat


Defensa els drets socials, i l’Estat del Benestar: són una conquesta de la classe treballadora de la qual tu formes part.


43

TERCERA CONJG_: VIURE ELS SINDICATS X NOSALTRES

que sigui per a uns pocs no és sinònim de millor sinó d’injust

Reivindica més i millors serveis públics. No és pot ni garantir ni assegurar que els serveis privats siguin universals i equitatius. No caiguis en el parany de l’elitisme”: que sigui per a uns pocs no és sinònim de “millor”, sinó “d’injust”.

QUÈ FAN ELS SINDICATS? Depenent de la seva orientació (corporativa o de classe), a alguns sindicats aquests temes no els afecten. El sindicalisme de classe sempre ha defensat el paper que el sindicat ha de tenir a la societat, incidint en la necessitat que existeixin serveis públics de qualitat que garanteixin unes condicions dignes de vida a tota la població. També s’articulen mesures per a contribuir a que no existeixin desigualtats socials insalvables per a determinats col·lectius especialment desafavorits.


La nostra primera preocupació és resoldre el problema de l’atur

comissions obreres per nosaltres a la societat

Ajudant en la recerca de feina, Impartint tallers de tècniques de recerca d’ocupació, Informant a les persones en atur de la situació legal i laboral, Assessorant projectes juvenils d’autoocupació, Proposant solucions sociopolítiques al problema de l’atur.

Considerem que l’accés a l’habitatge és un dret fonamental PROMOVENT que es destini més sòl públic a l’habitatge protegit, PRIORITZANT l’habitatge en règim de lloguer i fomentant la creació d’un parc d’habitatge públic de lloguer, GARANTINT l’accés dels i les joves al primer habitatge (de lloguer o compra) mitjançant ajudes directes o avals financers, en funció del nivell de renda, FOMENTANT el cooperativisme (CCOO ha lliurat més de 25.000 habitatges a través de cooperatives promogudes pel sindicat com per exemple Habitatge Entorn, Vitra o Valle del Ebro, que ens situa com a el major promotor d’habitatge social a l’Estat espanyol).


Considerem de gran importància la lluita per la conservació del Medi ambient VETLLANT PER LA PROTECCIÓ DEL PATRIMONI NATURAL, la biodiversitat i l’ús adequat dels recursos naturals, PROPOSANT MODELS ALTERNATIUS DE PRODUCCIÓ, que siguin sostenibles amb l’entorn i ajudin a mantenir i a crear ocupació, REALITZANT CAMPANYES DE FORMACIÓ i sensibilització mediambiental.

Volem mantenir i millorar la Sanitat Pública

Les polítiques socials són part essencial del nostre treball

APOSTANT PER UN SISTEMA DE SALUT PÚBLIC I GRATUÏT que arribi a totes les persones i que tingui totes les especialitats,

AMB EL COL·LECTIU DE LESBIANES GAIS, TRANSEXUALS I BISEXUALS (LGTB); en la defensa dels seus drets i interessos laborals.

ASSEGURANT LA IMPLANTACIÓ DE TOTS ELS SERVEIS SANITARIS A TOTS ELS LLOCS,

AMB LES I ELS IMMIGRANTS, a través d’un servei d’ajuda i assessorament específic per a persones migrades com el Centre d’Informació per a Treballadors i treballadores Estrangers (CITE)

REIVINDICANT ELS DRETS SEXUALS I REPRODUCTIUS DE TOTES LES PERSONES, sigui quina sigui la seva orientació sexual, en llibertat i combatent les diferents formes de violència i discriminació.

AMB ELS PAÏSOS DEL TERCER MÓN, donant suport a moviments com el del 0,7 o la Plataforma 2015 de lluita contra la pobresa. AMB TOTS ELS COL·LECTIUS EN SITUACIÓ DE RISC (discapacitats, minories ètniques, drogodepenents, persones amb malalties de transmissió sexual, etc.).


Els elements que conformen la nostra identitat són, entre altres, el foment de la solidaritat internacional i la Cooperació Sindical al Desenvolupament

PROMOVENT EL DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC I SOCIAL dels pobles en la lluita contra la pobresa DEFENSANT ELS DRETS LABORALS, SINDICALS I SOCIALS FONAMENTALS, mitjançant la consolidació de la cooperació sindical i dels sindicats com a actors de cooperació pel desenvolupament. CONTRIBUINT A L’ENFORTIMENT DELS SINDICATS I LES SEVES ORGANITZACIONS INTERNACIONALS COM A AGENTS DE PROGRÉS i canvi social, com agents de drets humans i sindicals que participen en el desenvolupament dels pobles i element fonamental de l’articulació de la societat civil.


I a més… CCOO conta amb diversos serveis, amb importants descomptes per a la seva afiliació (dentistes, cultura i espectacles, esport, habitatge, turisme, temps lliure, plans de pensions, assegurances i molts altres).

CONFEDERACIÓN SINDICAL DE COMISIONES OBRERAS Fernández de la Hoz, 12 28010, Madrid TEL 917028000 www.ccoo.es COMISIONES OBRERAS DE ANDALUCÍA Trajano, 1 41002 Sevilla TEL 954507050 www.andalucia.ccoo.es UNIÓN SINDICAL DE CCOO DE ARAGÓN Paseo de la Constitución, 12 50008 Zaragoza TEL 976483200 www.aragon.ccoo.es COMISIONES OBRERAS DE ASTURIAS Santa Teresa, 15 33005 Oviedo TEL 958257199 www.ccooasturias.es COMISIONES OBRERAS DE CANTABRIA Santa Clara, 5 39001 Santander TEL 942227704 www.cantabria.ccoo.es


directori d'organitzacions sindicals i territorials de comissions obreres

UNIÓN REGIONAL DE CASTILLA-LA MANCHA DE CCOO Plaza Horno de la Magdalena, 1-2ª Planta 45001 Toledo TEL 925289797 www.castillalamancha.ccoo.es UNIÓN SINDICAL DE CASTILLA Y LEÓN DE CCOO Plaza Madrid, 4-7ª Planta 47001 Valladolid TEL 983393355 www.castillayleon.ccoo.es

COMISSIÓ OBRERA NACIONAL DE CATALUNYA Via Laietana, 16 -5ª Planta 08003 Barcelona TEL 934812700 www.ccoo.cat CONFEDERACIÓN SINDICAL DE CCOO DE EUSKADI Uribitarte, 4 48001 Bilbao TEL 944243424 www.ccoo-euskadi.net UNIÓN SINDICAL DE CCOO DE NAVARRA Avenida de Zaragoza, 12 31003 Pamplona TEL 948244200 www.ccoonavarra.org

UNIÓN REGIONAL DE CCOO DE EXTREMADURA Avenida Juan Carlos I, 41 06800 Mérida TEL 924319961 www.extremadura.ccoo.es SINDICATO NACIONAL DE CCOO DE GALICIA Rúa Miguel Ferro Caaverio, 12 15707 Santiago de Compostela TEL 981551800 www.galicia.ccoo.es CONFEDERACIÓ SINDICAL DE CCOO DE LES ILLES BALEARS Francisco de Borja i Moll, 3 07003 Palma de Mallorca TEL 971726060 www.ib.ccoo.es COMISIONES OBRERAS DE CANARIAS Primero de Mayo, 21 4ª Planta 35002 Las Palmas de Gran Canaria TEL 928447504 www.canarias.ccoo.es UNIÓN SINDICAL DE CCOO DE MADRID-REGIÓN Lope de Vega, 38 28014 Madrid TEL 915365315 www.ccoomadrid.es

COMISIONES OBRERAS DE LA REGIÓN DE MURCIA Corbalán 4 30002 Murcia TEL 968355030 www.murcia.ccoo.es CONFEDERACIÓ SINDICAL DE CCOO DEL PAÍS VALENCIÀ Plaza de Nápoles y Sicilia, 5 3ª Planta 46003 Valencia TEL 963882100 www.pv.ccoo.es UNIÓN REGIONAL DE CCOO DE LA RIOJA Avenida Pío 33-4ª Planta 26003 Logroño TEL 941238144 www.rioja.ccoo.es CCOO DE CEUTA Alcalde Fructuoso Miaja, 1 2ª Planta 51001 Ceuta TEL 956516243 www.ceuta.ccoo.es CCOO DE MELILLA Plaza 1º Mayo, 1 -3ª Planta 52004 Melilla TEL 952676535 www.melilla.ccoo.es


federacions estatals FEDERACIÓN DE ENSEÑANZA DE CCOO Plaza Cristino Martos, 4 28015 Madrid TEL 915409203 www.fe.ccoo.es FEDERACIÓN ESTATAL DE ACTIVIDADES DIVERSAS DE CCOO Plaza Cristino Martos, 4 28015 Madrid TEL 915409230 www.diversas.ccoo.es FEDERACIÓN ESTATAL AGROALIMENTARIA DE CCOO Plaza Cristino Martos, 4 28015 Madrid TEL 915409266/18 www.agroalimentaria.ccoo.es FEDERACIÓN ESTATAL DE COMERCIO, HOSTELERÍA Y TURISMO DE CCOO (FECOHT) Plaza Cristino Martos, 4 28015 Madrid TEL 915409221 www.fecoht.ccoo.es FEDERACIÓN ESTATAL DE SANIDAD Y SECTORES SOCIOSANITARIOS DE CCOO Plaza Cristino Martos, 4 28015 Madrid TEL 915409285 www.sanidad.ccoo.es FEDERACIÓN ESTATAL DE INDUSTRIAS DE TEXTIL-PIEL, QUÍMICAS Y AFINES DE CCOO (FITEQA) Plaza Cristino Martos, 4 28015 Madrid TEL 915409240 www.fiteqa.ccoo.es

FEDERACIÓN DE SERVICIOS A LA CIUDADANÍA DE CCOO Plaza Cristino Martos, 4 28015 Madrid TEL 915409295 www.fsc.ccoo.es

FUNDACIÓN PAZ Y SOLIDARIDAD “SERAFÍN ALIAGA” C/ Rafael Calvo, 7 Escalera derecha, 1º dcha. 28010 Madrid TEL 914440950 www.pazysolidaridad.ccoo.es

FEDERACIÓN DE INDUSTRIA DE CCOO Fernández de la Hoz, 12 -2ª Planta 28010 Madrid TEL 913191944 www.industria.ccoo.es

FUNDACIÓN 1º DE MAYO C/ Arenal, 11 -1º 28013 Madrid TEL 913641305 www.1mayo.org

FEDERACIÓN ESTATAL DE PENSIONISTAS Y JUBILADOS DE CCOO Plaza Cristino Martos, 4 28015 Madrid TEL 915409202 www.pensionistas.ccoo.es

ESCUELA SINDICAL CONFEDERAL “JUAN MUÑIZ ZAPICO” C/ Longares 6 y 8 28022 Madrid TEL 913135910 escuela@escuela.ccoo.es

FEDERACIÓN ESTATAL DE CONSTRUCCIÓN, MADERA Y AFINES DE CCOO (FECOMA) Plaza Cristino Martos, 4 28015 Madrid TEL 915409216 www.fecoma.es

FUNDACIÓN FORMACIÓN Y EMPLEO (FOREM) C/ Las Mercedes, 19 28020 Madrid TEL 915725400 www.forem.es

FEDERACIÓN DE SERVICIOS FINANCIEROS Y ADMINISTRATIVOS DE CCOO (COMFIA) Plaza Cristino Martos, 4 28015 Madrid TEL 915409282 www.comfia.ccoo.es

INSTITUTO SINDICAL DE TRABAJO, MEDIO AMBIENTE Y SALUDO (ISTAS) (Sede de Madrid) General Cabrera, 21 28028 Madrid TEL 914491040 www.istas.ccoo.es GABINETE DE ESTUDIOS JURÍDICOS C/ Concepción, 12 -1º derecha 02002 Albacete TEL 967520789 gejur@gejur.ccoo.es

altres adreces d’interès


Allotjaments turístics CCOO posa a disposició dels seus afiliats i afiliades una àmplia gama de serveis amb grans descomptes i ofertes promocionals. A continuació en tens una petita mostra, on s’inclouen els recursos propis del nostre sindicat. Si estàs interessat o interessada en accedir al catàleg complert de serveis, et recomanem que visitis el web www.ccoo. es/servicios.

Cooperatives d’habitatge VITRA Cirstóbal Bordiú, 33, Esc. D 1ª 28003 Madrid TEL 902154323 www.vitra.es HABITATGE ENTORN Sant Pere, 19-21, 3º piso 08041 Barcelona TEL 933100000 www.h-entorn.com VALLE DEL EBRO Santa Cruz, 8, local 50008 Zaragoza TEL 976296062 www.viviendasvalledelebro.es

HOSTERIA DEL HUERNA Al bell mig de la Cordillera Cantàbrica es troba la Vall del Riu Huerna, un reducte d’alta muntanya y boscos. Un petit i desconegut paradís TEL 985496414 - www.hosteriadelhuerna.es MORILLO DE TOU Centre de vacances enclavat en un petit poble del s.XVIII reconstruït per la Unió d’Aragó de CCOO. Es troba el km. 45 de la carreta de Barbastro a Aínsa, a 4km d’aquesta vila medieval i a la riba de l’embassament de Mediano. TEL 974500793 - www.morillodetou.com EL TEULARET Es troba ubicat a la Serra d’Enguera, a la comarca de la Canal de Navarrés, al sudoest de la província de València i en el territori del Massís de Caroig. A només cent km. de València capital. Amb una extensió de 47 hectàrees i una altitud mitjana de 780 m, ofereix al visitant l’oportunitat de conèixer i descobrir accions que afavoreixen la relació amb el nostre entorn: agricultura i ramaderia ecològiques, energies renovables, aprofitament de les aigües pluvials i residuals, així com el Patrimoni natural i cultural del territori del Massís de Caroig. TEL 962253024 - www.teularet.com


Que fan els sindicats per nosaltres  
Que fan els sindicats per nosaltres  

Revista informativa secretaria de joventut confederal de comissions obreres