Page 1

NXT NWS WOENSDAG 10 OKTOBER 2018

Nedersaksisch officieel erkend

ZWOLLE - De Nedersaksische taal

wordt officieel onderdeel van de Nederlandse taal. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft vanmiddag het akkoord ondertekend in het Provinciehuis in Zwolle. Het Nedersaksisch is hiermee de derde erkende taal, naast het Fries en het ABN. Met deze status belooft het Rijk de taal te beschermen en stimuleren. Het Nedersaksisch is een uitstervende taal. Volgens Henk Bloemhoff, secretaris van Streektaal Organisaties Nedersaksisch Taalgebied, is het erg belangrijk dat mensen de taal blijven spreken. “Het is een levend monument wat in stand moet worden gehouden.” (NJVDN)

OPLAGE: 30 

Rob Jetten nieuwe voorzitter D66

Rob Jetten is dinsdag verkozen tot de nieuwe fractievoorzitter van D66. Unaniem besloten alle Tweede Kamerleden van D66 hem te verkiezen. Jetten is 31 jaar oud en zit momenteel 1,5 jaar in de Tweede kamer. Dit jonge talent wordt ook wel de rijzende ster van D66 genoemd, kan hij deze verwachtingen waar maken?

zie verder pagina 2

OEFENKRANT 1D

WWII Roofkunst in musea

Anti-pest software Instagram

SAN FRANSISCO – Instagram heeft

afgelopen nacht op hun eigen site aangekondigd een “anti-bullying software” te lanceren. Ze doen dit naar aanleiding van de nationale pest preventie maand in de VS. Ze starten ook een campagne hiertegen. Instagram lanceert een software die pestgedrag moet gaan herkennen en daarbij beginnen ze ook een campagne om positiviteit onder de gebruikers te verspreiden. “Het is prachtig dat zo’n groot bedrijf als Instagram een sterk signaal hier mee afgeeft.” Dit zegt Mirelle Valentijn van stichting Omgaan met Pesten. (PK)

Inburgeraars krijgen valse start

DEN HAAG – De Nationale

ombudsman heeft woensdagochtend een rapport over behoorlijk inburgeren gepubliceerd. Volgens het onderzoek kunnen inburgeraars die de aankomende tijd inburgeren geen goede start maken door het huidige, falende, stelsel. “De inburgeraars hebben een valse start omdat de overheid ingewikkelde eisen aan de inburgeraars stelt.”, zegt de woordvoerder van de Nationale ombudsman. Volgens de Nationale ombudsman hebben de inburgeraars ‘maatwerk’ nodig. Hier wordt mee bedoeld dat er meer aandacht wordt gegeven aan de inburgeraar als individu dan aan de regels die de overheid stelt. Deze aandacht gaat geen extra geld kosten. (SK)

Foto: Thomas Steenbergen

Handgranaat schokt binnenstad Zwolle ZWOLLE - De ontdekking van een

mogelijk explosief zorgde vanochtend om 9:00 uur voor ophef in de binnenstad van Zwolle. Nadat politie bij café Bruut in de Voorstraat arriveerde, werd een deel van de straat afgezet. Uit voorzorg werden meteen brandweer en ambulance

ingeschakeld.Een bouwvakker die op dat moment in de straat aan het werk was liet weten dat ze ondanks het gevaar mochten blijven doorwerken. Een bus van Defensie arriveerde rond 10:30 om het explosief op te ruimen. Het object, dat lijkt op een handgranaat,

Sluiting onbewaakte spoorwegovergangen UTRECHT – ProRail gaat op korte termijn alle onbewaakte spoorwegovergangen afsluiten, dat maakte topman Pier Eringa vanochtend in de Telegraaf bekend. In Nederland zijn op dit moment nog 113 onbewaakte spoorwegovergangen. ProRail sluit de spoorwegovergangen omdat de gesprekken met de gemeenten en omwonenden lastig en moeizaam lopen, meldt de woordvoerder van ProRail.

“De verantwoordelijkheid voor de overgang is gedeeld bij ProRail en de gemeentes”, meld de woordvoerder van ProRail, daarom worden de spoorwegen na overleg met de gemeente afgesloten. De overgangen worden waarschijnlijk aan het eind van oktober afgesloten met betonblokken. In 2016 sprak ProRail de wens uit om alle onbewaakte spoorwegovergangen binnen enkele jaren te sluiten. In dat kader

Nederlanders drinken meer bier

Nederlanders hebben in 2017 ongeveer 150 miljoen liter bier meer geconsumeerd dan een jaar eerder. Dat maakt het CBS bekend. Rick Kempen, bierambassadeur van bierbedrijf ‘Bier&cO’ laat weten hoe het komt dat de consumptie is gaan toenemen. ‘’De groei zit hem in de bieren die gemaakt worden door de kleine brouwerijen. Zij brouwen vaak Speciaalbieren waarvan de populariteit groeit.’’ Het CBS maakte daarnaast ook de export en importcijfers bekend. De export is dit jaar met ruim 2 procent gedaald. De import is daarentegen gestegen met 15 procent naar 515 miljoen liter. Het ziet er goed uit voor de bierindustrie.(YS)

hing aan de deurklink van het café. De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de granaat verwijderd, waarna de politie de winkelstraat weer vrijgaf. Ze lieten via social media weten dat het nog onduidelijk is of het explosief echt is en roepen getuigen op om zich te melden. (TS)

Een onbewaakte spoorgang

Foto: Pixabay

zijn in 2017 totaal tien onbewaakte spoorwegovergangen beveiligd of opgeheven. ProRail voert alle langere tijd gesprekken met de betrokken instanties om spoorwegovergangen te veranderen of te verwijderen, maar sommige gesprekken verlopen traag en moeizaam. “Dat gebeurt lang niet bij alle gespreken er zijn ook situaties waar het goed gaat”, toch wil ProRail alle onbewaakte spoorwegovergangen sluiten. In 2018 deed de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) onderzoek naar de spoorwegovergangen. De belangrijkste aanbevelingen waren toen samenvoeging van verschillende beleidsprogramma’s en het wettelijk vastleggen wie de verantwoordelijkheid draagt voor de overwegveiligheid. In Nederland is de regio niet verplicht een deel bij te dragen aan de kosten voor veranderingen bij spoorwegovergangen. Ook adviseren ze te kijken naar hoe andere landen overgangen aanpakken. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland zijn bijvoorbeeld duidelijke afspraken over welke maximale snelheid treinen mogen rijden bij spoorwegovergangen. Staatsecretaris Van Veldhoven laat bij de NOS weten dat ze het plan van ProRail niet serieus neemt. Er is niet duidelijk of de minister gaat ingrijpen op het plan van ProRail topman Pier Eringa. (TB)

AMSTERDAM - In 42 Nederlandse musea hangt mogelijk kunst die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog onterecht in hun bezit is gekomen. Dit blijkt uit een jarenlang onderzoek waaraan alle Nederlandse musea deelnamen die kunst uit die periode bezitten. Het gros van deze voorwerpen zou tussen 1933 en 1945 gestolen zijn van Joodse eigenaren. Van 170 kunstwerken, waaronder 83 schilderijen, 26 tekeningen en 13 Joodse rituele objecten vallen, verspreid over deze musea is de afkomst onduidelijk. Het gaat hier om voorwerpen die gestolen, geconfisqueerd, gedwongen verkocht of op een andere verdachte manier verkregen zijn. De organisatie Museale Verwervingen vanaf 1933 zet zich sinds 2009 in om kunstvoorwerpen en Joodse rituele objecten in Nederlandse musea bij hun rechtmatige eigenaren terug te krijgen. De organisatie heeft aan alle Nederlandse musea gevaagd hun collectie te inventariseren. 163 musea deden mee met dit onderzoek. Het Rijksmuseum is het enige Nederlandse museum dat het onderzoek nog niet heeft afgerond, omdat zij verreweg de grootste collectie hebben. Zij hebben sinds 2012 vijf onderzoekers fulltime op het onderzoek gezet. Volgens een woordvoerder van de Museumvereniging kan dit nog wel een paar jaar duren. Sinds 1998 zijn Nederlandse musea binnen hun kunstcollectie aan het inventariseren wat de herkomst van hun stukken is. Eigenaren of erfgenamen daarvan kunnen aanspraak maken op een kunstwerk in de collectie van een museum. Na een onderzoek van de restitutiecommissie, die controleert op de validiteit van de claim, kunnen zij het terugkrijgen. Op deze manier zijn sinds 2002 ruim 460 kunstwerken teruggegeven aan hun rechtmatige eigenaar. (IS)

Aftrap actiedag Sulawesi 

ZWOLLE - De nationale actiedag

voor Sulawesi is vandaag om 12 uur officieel geopend in het Beeld en Geluid in Hilversum. De hele dag zullen radiostations en tv-zenders verslag doen van de Giro555 actie. De dag werd geopend door Dionne Staxen Martin Garrix.  Door een grote natuurramp zijn er op het Indonesische eiland meer dan tweeduizend doden gevallen.“Wij vinden het natuurlijk hartverscheurend wat er gebeurd is op Sulawesi. Daarom zetten wij ons met z’n allen in om hier iets aan te doen”, vertelt Naomi Nolte van Giro555. “Hulpverleners van onze lokale partners zijn al druk bezig in het gebied, maar met al deze bijdrages kunnen we de hulp opschalen en zoveel mogelijk mensen bereiken.” Er is een belpanel van bekende Nederlanders waar je naartoe kan bellen om geld te doneren. Er zijn in het gebouw verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kan je bijvoorbeeld een masterclass stand-uppoetry volgen van Mei Li Vos of naar een huiskamerconcert van Nick en Simon of van jeroen van der boom. Ook zal er indonesische worden gekookt door Danny Jansen van 24Kitchen. Vanavond wordt om 23:15 tijdens de uitzending van Pauw de eindstand bekend gemaakt. (DM) 


2  WOENSDAGBLAD 1D

10 oktober 2018

Economie en Politiek

Rutte onder vuur tijdens vragenuurtje DEN HAAG – Dinsdag was het weer

tijd voor het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. De parlementariërs discussieerden over de afgeblazen verhuizing van Unilever naar Rotterdam, de dividendbelasting, onveiligheid van vloeren van de Turfmarkttorens en gifgassen op de schietbaan. Vlak na het vragenuurtje nam Alexander Pechtold afscheid van de Tweede Kamer. Dinsdag kort na het vragenuurtje nam Alexander Pechtold na twaalf jaar afscheid van de Tweede Kamer. Hij stapte op, nadat hij de afgelopen tijd negatief in het nieuws kwam. De 31-jarige Rob Jetten volgt hem op en wordt de nieuwe fractievoorzitter van D66.Pechtold is ontzettend trots dat hij zijn eigen idealen en die van anderen in de Tweede Kamer mocht vertegenwoordigen. Hij is ervan

overtuigd dat hij gepassioneerde opvolgers heeft. “Ik ga alles missen, maar vooral de collega’s en medewerkers. Dank iedereen!”Voorzitster Khadija Arib verklaart zijn successen door zijn passie voor de partij en de democratie. Ze beschrijft hem als ‘scherp en gevat’, maar ook als een ‘gecontroleerde sneeuwstorm.’ Confrontatie Rutte Het wekelijkse vragenuurtje ging vooral over het meest belangrijke politieke nieuws van vorige week; de afgeblazen verhuizing van Unilever naar Rotterdam en de dividendbelasting. SP’er Lilian Marijnissen vindt dat Mark Rutte zich gedraagt als een ‘loopjongen’ die nog weinig geloofwaardig is. Zij vraagt zich af of Rutte het vertrouwen nog terug kan krijgen.

Mokerslag Geert Wilders besluit Rutte ook nog eens op zijn fouten te wijzen. Wilders geeft aan dat in nog geen honderd jaar een premier zo ‘op zijn bek’ gegaan is en noemt het een ‘mokerslag’. Hij vraagt zich af: “Wat doet Rutte hier nog? Waarom treedt hij niet af? Geld gaat naar bedrijven, maar niet naar de burgers. Waarom kiest hij er niet voor om met die twee miljard te voorkomen dat de boodschappen duurder worden?” Ongeloofwaardig Ook Jesse Klaver van GroenLinks noemt het een ‘fiasco’ en ‘ongeloofwaardig’ en vindt dat de premier er niet mee weg mag komen. Lodewijk Asscher (PvdA) vindt dat Rutte in robotstand is en vindt het vreemd dat hij geen excuses aanbiedt. De oppositiepartijen

Nieuwe hotels oorzaak enorme groei toerisme

vinden dat Rutte ongeloofwaardig is na het dividenddebacle en vinden dat hij te weinig doet voor de burgers, terwijl hij alles ervoor over heeft om multinationals naar Nederland te krijgen.Na afloop van het debat grapte Rutte dat hij ‘het goed vond om erover gehad te hebben’, waarna er gegrinnik in de Kamer hoorbaar was. Blootstelling giftige stoffen PvdA’er John Kerstens ondervroeg staatssecretaris van Defensie Barbara Vissers over de commando’s die blootgesteld zijn aan giftige stoffen op een schietbaan.Volgens staatssecretaris Visser kwam dit als gevolg van besparing. Ook blijkt dat er geregeld ‘communicatiefouten’ gemaakt zijn. Tevens ging het vragenuurtje over de onveilige vloeren van de Turfmarkttorens. (FvdM)

Zwarte pieten zijn welkom in Zwolle

- Vandaag hebben de personeelsleden van AkzoNobel gestaakt. In de fabrieken Wapenveld en Sassenheim leggen de medewerkers 72 uur het werk neer. Medewerkers in Botlek houden een week lang stiptheidsacties De werknemers willen 3,5% loonsverhoging, bijstorting van het pensioentekort, duurzame inzetbaarheid en een verlengd sociaal plan tot 2022. Verder wilt de FNV vijf jaar werkgelegenheidsgarantie voor Specialty Chemicals. “Omdat het de eerste keer is dat de werknemers van Botlek staken hebben ze gekozen voor stiptheidsacties. Bij de fabrieken Wapenveld en Sassenheim is gekozen voor een 72-uursstaking om de druk op AkzoNobel op te voeren”, aldus de woordvoeder van de FNV. (SK) SASSENHEIM

Zwolle komen er gewoon zwarte pieten. Edwin uit de organisatie zegt hierover: “natuurlijk gaan wij gebruikmaken van zwarte pieten, zonder zwarte pieten is er geen Sinterklaasfeest” De zwarte pieten discussie is door het hele land alweer in volle gang. Op 17 november zal in Zwolle de jaarlijkse intocht van Sinterklaas plaats vinden. Om 14:00 zal het grote Sinterklaasfeest gevierd worden. En daar zullen gewoon zwarte pieten bij aanwezig zijn. Om demonstranten of commotie maken ze zich geen zorgen. Edwin zegt hierover: “wij zijn hier niet bang voor in Zwolle en het had ons ook niet tegen gehouden als het wel zo was”. (DM)

Jos van G. na 23 jaar schuldig bevonde

’S-HERTOGENBOSCH – Jos van G.

Colofon Newsnext JN1D Oplage: 500ex. Opleiding journalistiek Windesheim Campus 2-6 8017 CA Zwolle 088 – 469 99 11 Hoofdredactie Demi Mosman, Thomas Steenbergen en Ivo Spijkers De redactie Tom,  Manon,  Stijn, Meindert, Florence, Coen, Rick H., Sam, Iris, Lisa, Davor, Niels, Rachel, WillemJan, Engeline, Teun, Jonathan, Paul, Jesse, Yvonne, Nina, Tim, Luuk, Ferri, Rick P.

gen in Nederland voor een enorme groei in de toerismesector. Alle nieuwe locaties zorgen samen voor twee miljoen extra plekken om te verblijven voor de toeristen. Volgens econoom Nico Klene geven toeristen sneller geld uit aan luxe als het goed gaat met de economie, wat de enorme groei aan toerisme doet verklaren. Dit is volgens hem dan ook de grootste reden dat er steeds meer vraag is naar plekken om hotels te bouwen. `Maar er zitten ook risico’s aan het bouwen van deze twee miljoen nieuwe plekken. ‘’Ik acht de kans groot dat de economische groei volgend jaar lager uitvalt dan dit jaar, hierdoor kan het aantal toeristen weer afnemen,’’ econoom Nico Klene. Dit kan dus een reden zijn dat de nieuwe hotellocaties helemaal niet nodig zijn. (WJDB)

Personeel AkzoNobel staakt voor 72 uur

ZWOLLE - Tijdens de intocht in

heeft twaalf jaar celstraf gekregen voor het verkrachten én doden van Nicole van den Hurk. Dat maakte het gerechtshof van ’s-Hertogenbosch dinsdagmiddag bekend. In 1996 werd het lichaam van het 15-jarige slachtoffer gevonden in het bos bij Lierop. Pas in 2014 werd Jos van G. aangehouden nadat zijn DNA overeenkwam met het DNA-spoor uit het gevonden sperma. De 51-jarige Helmonder kreeg in 2016 vijf jaar celstraf voor het verkrachten van het slachtoffer, waar hij nu twee jaar van gezeten heeft. Daar komt nu dus twaalf jaar celstraf bij. (MP)

AMSTERDAM – Nieuwe hotels zor-

foto: Pixabay

Nobelprijs economie toegekend ZWEDEN - De Nobelprijs voor de economie is aan twee

economentoegekend, W. Nordhaus en P. Romer. Beiden zijn onderzoekers die het langetermijneffect van de economie op het klimaat hebben verduidelijkt. Nordhaus heeft zijn prijs te danken aan ‘het integreren van klimaatverandering in lange termijn macro-economische analyses’, Romer aan ‘het integreren van technologische innovaties in macro-economische analyses op lange termijn’. Volgens

de spreker namens de commissie zijn de 2 wetenschappers gekozen omdat ‘hun ideeën in de praktijk te gebruiken zijn voor beleidvorming’. Er is gekozen voor 2 winnaars omdat hun onderzoeken veel gelijkenis hebben. Dit is overigens niet de eerste keer dat Romer een Nobelprijs won, deze editie was de derde keer dat hij de prijs in ontvangst nam De prijs is toegekend door de commissie van de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen.(CW)

Rob Jetten neemt het roer van D66 over

DEN HAAG - De nieuwe fractievoor-

zitter van D66 in de Tweede Kamer is dinsdag bekend gemaakt. Rob Jetten (31) neemt direct het stokje over van Alexander Pechtold, die de afgelopen 12,5 jaar aan het roer stond van de sociaalliberale partij. Jetten heeft bijna twee jaar ervaring als Tweede Kamerlid. Jetten zit pas sinds de verkiezingen van 2016 in de Tweede Kamer, maar heeft al meerdere jaren bestuurlijke ervaring. Al tijdens zijn studie Bestuurskunde in Nijmegen voegde hij zich als actief lid bij de lokale D66-fractie, waar hij op 21-jarige leeftijd voorzitter van werd. Bij deze fractie was hij van 2010 tot 2017 actief, hierna maakte hij de overstap naar de Tweede Kamer. Ook is hij voorzitter van de jongerenpartij van D66, de Jonge Democraten, geweest. Naast zijn politieke carrière was Jetten zes jaar actief als regiomanager en adviseur van ProRail. Als Kamerlid specialiseert hij zich in de thema’s klimaat, economische zaken, energie en gas, spoor en democratische vernieuwing. Na een stemming onder alle Tweede Kamerleden van D66 werd unaniem besloten dat Jetten het fractievoorzitterschap op zich zou nemen. Hij zal in ieder geval tot de nieuwe verkiezingen in 2021 het voor-

zitterschap dragen. Als fractievoorzitter wil hij extra gaan hameren op klimaat en onderwijs. In de huidige Kamerindeling heeft D66 heeft negentien zetels in de Kamer. Sinds de coalitie met de VVD, de ChristenUnie en het CDA heeft D66 in de peilingen meer dan de helft van haar zetels in moeten leveren: Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond op 7 oktober 2018 staat D66

Rob Jetten op het partijcongres

momenteel op 9 zetels. Zaterdag 6 oktober 2018 vertelde Alexander Pechtold op het D66-partijcongres in Den Bosch dat hij per direct zijn taken als fractievoorzitter in de Tweede Kamer opgaf. Een partijlid uit de Kamer zou het stokje over gaan nemen. Dinsdagmiddag nam Pechtold onder luid applaus van alle andere Kamergenoten afscheid van de Kamer. (IS)

Foto: Facebook D66 Winterwijk

Uitbreiding acties ambulancepersoneel

ZWOLLE - Volgens de vakbond

FNV breiden de protestacties van het ambulancepersoneel tegen werkgever Ambulancezorg Nederland zich steeds verder uit. Inmiddels behoren Hollands Midden, ZeeuwsVlaanderen Friesland ook tot de actievoerende veiligheidsregio’s. Aankomende woensdag haakt regio Zuid-Limburg ook aan en naar verluidt zullen nog meer regio’s aansluiten. Twee weken geleden begonnen de eerste stiptheidsacties. Hierbij houdt het ambulancepersoneel zich strikt aan het huidige cao, doen ze geen overwerk meer en zullen er minder noodzakelijke activiteiten uitgevoerd worden. Naar verwachting zullen de acties komende dagen verder uitgebreid worden. De FNV en het ambulancepersoneel eisen een lagere werkdruk en willen een hogere salaris ontvangen. (FvdM)

Jetten populair bij jongeren D66

WINTERSWIJK - Jongeren van

D66 in Winterswijk zijn zeer positief over Rob Jetten. Het 31-jarige talent van D66 werd gisteren gekozen als nieuwe fractievoorzitter in de tweede kamer. Yvar Aarnink (18) is blij met deze beslissing: “Ik vind het een top keuze, een frisse jonge leider voor D66.” Ook Thomas Biesbroek (18) is optimistisch: “Ik denk dat dit jonge talent een positieve bijdrage levert zodat de partij weer kan groeien.” AD suggereerde vandaag een ruk naar links onder Jetten’s leiding maar Biesbroek denkt daar anders over: “ik denk dat Jetten de idealen van de partij als geen ander kan waarborgen.” Jetten is de zesde dertiger als fractievoorzitter in de kamer. (JN)


10 oktober 2018 

1D WOENSDAGBLAD  3

Regio

Graafseweg Nijmegen krijgt nieuwe functie NIJMEGEN - De Graafseweg is een

stadsroute dwars door Nijmegenen is al jarenlang één van de belangrijkste doorgangsroutes van de stad. Het is tevens ook één van de drukste wegen van de oudste stad van Nederland. In de jaren ’70 gold de Graafseweg als een doorrijroute voor verkeer dat niet in de stad zelf moest zijn, maar om snel de stad te kunnen verlaten. De route kampt nog steeds met dit imago en dit moet gaan veranderen volgens de gemeente. Freico Amberg, woordvoerder van duurzaamheid en mobiliteit van de gemeente Nijmegen, gaf aan dat ondanks de wegversmalling de spitstijden veel minder druk zullen zijn: “doordat de functie van de Graafseweg gaat veranderen,

zullen omliggende stadsroutes buiten het centrum vaker gebruikt worden” gaf de woordvoerder aan, “natuurlijk zal het een gewenningsperiode kennen, maar na het onderzoek van Goudappel Coffeng zijn wij er zeker van dat de versmalling een goede verandering zal zijn.”  

Versmalling

In de zomer van vorig jaar was het eerste deel van de Graafseweg al aangepast en versmald, waardoor het fietserspercentage over het snel fietspad Nijmegen-Wijchen met 30% gestegen is. De volgende tellingen zullen in de loop van 2018-2019 georganiseerd worden, alleen er is nog geen definitieve datum bekend. Volgens het onderzoek van Goudappel Coffeng is het mogelijk om de weg te versmallen naar één

rijbaan per richting. Het zal interessant worden om te zien hoe deze aanpassing in het verkeer effect zal hebben op de connectie Nijmegen-Arnhem, op zowel transport als verkeergebied. De twee grootste steden van Gelderland hebben namelijk op dit vlak een belangrijke relatie. Als de Graafseweg volledig een stadsroute in plaats van een doorstroomroute wordt, zal dit ongetwijfeld voor extra reistijd zorgen.  

Duurzaamheid

Het project van de Graafseweg is geen onderdeel van Green Capital, een organisatie die de duurzaamheid van Nijmegen dit jaar onder de loep neemt. De gemeente Nijmegen, dat dit jaar verkozen is als duurzame hoofdstad van Europa, werkt in 2018 samen met Green

Capital om de duurzaamheid te verbeteren. Ondanks dat de versmalling geen officieel onderdeel is van de agenda van Green Capital, geeft woordvoerder Amberg aan dat het wel vanuit dezelfde invalshoek bedacht is; om een betere leefbaarheid te creëren voor de omwonenden van deze belangrijke weg.

Goed bezig

Nijmegen gaat steeds beter om met de duurzaamheid in de stad. In september werd de autoloze zondag gehouden, waar toegang voor verkeer was uitgesloten op het belangrijkste toegangspunt van Nijmegen, de Waalbrug. Ook zijn er plannen gemaakt om de lijnbussen niet meer door de stad te laten rijden, zodat er meer ruimte komt voor voetgangers en fietsverkeer. (TvK)

Spullen Harders Plaza worden geveild ber kunnen mensen bieden op spullen van Harders Plaza. Veel dure fitnessapperatuur wordt er onder andere geveild. Sinds het laatste feest in augustus kan je er alleen nog karten. Begin 2019 zal het oude uitgaanscentrum van Harderwijk gesloopt worden. In 2016 werd bekend gemaakt dat Harders Plaza zou moeten ruimen voor een nieuw centrum met winkels. Door problemen met de aannemer duurde dit echter langer dan gepland en nu wordt dit iconische gebouw toch echt gesloopt begin 2019. Om te voorkomen dat veel spullen onnodig naar de sloop gaan worden er veel dingen geveild. Zo kunnen mensen zelf nog een stukje Harders Plaza in huis halen. Door het hele land worden de laatste jaren dit soort centra gesloopt, disco’s zijn verleden tijd en veel mensen zijn toe aan vernieuwing.

EPE - Koopzondagen blijven lastig.

Ondernemingsverenigingen in de gemeente Epe hebben het plan voor koopzondagen voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders. Volgens Herman Naijen, beleidsontwikkelaar van de gemeente Epe, ligt het besluit voor de koopzondagen nu in handen van het college. “De ondernemersverenigingen in de gemeente Epe hebben het advies voorgelegd aan het college. Wanneer de meerderheid van het college het eens is met het plan komen er koopzondagen in de gemeente. De beslissing moet in ieder geval vier weken voor het einde van het kalenderjaar genomen zijn.” (RHV)

Nostalgie

Credits: Gemeente Zwolle

Stationsplein Zwolle wordt gerenoveerd

ZWOLLE – Het Stationsplein in Zwolle wordt vernieuwd

en krijgt een ondergrondse fietsenstalling. Dat blijkt uit de plannen die architectenbureaus Maxwan A+U en Kraaijvanger Architects afgelopen woensdag presenteerden. Volgens de gemeente Zwolle was dat hard nodig. “We hebben al een tijdje te maken met ontoereikende fietscapaciteit. Een fietsenstalling ondergronds is efficiënter en verpest het straatbeeld niet. Daarnaast hebben we ook al een tijdje te maken met een te klein busstation. Daarom verplaatsen we

de bussen naar de andere kant van het station.”  De ruimte die hierdoor vrijkomt wordt ingevuld met verschillende ‘groene eilanden’, met plekken om te zitten. Volgens Maxwan krijgt het Stationsplein hierdoor een betere uitstraling. De werkzaamheden starten aankomende februari. De gemeente onderzoekt nog de gevolgen van de werkzaamheden. Dit gaat dan vooral over gevolgen op de bereikbaarheid van het station en het verkeer rond het station. “Maar dat de werkzaamheden gevolgen zullen hebben is wel duidelijk”, aldus de gemeente. (SB)

Herdenking stint ongeluk in Oss

Nazomeren op nationale Bokbierdag

uit de gemeente Oss hebben maandagmiddag samen het stintongeluk herdacht waarbij Fleur (6), Kris (4), Dana (8) en Liva (4) om het leven zijn gekomen. Dit vond plaats in Theater De Lievekamp en in het stadion van TOP Oss. Alles wat plaatsvond in Theater De Lievekamp was live te volgen via grote schermen in het stadion van TOP Oss. De herdenking in het stadion begon met het lied ‘Hou elkaar vast’ van singersongwriter Pieter van Schooten. Daarna waren emotionele woorden van ceremoniemeester Gemma van Baasbank te horen. De aanwezigen in het stadion van TOP Oss luisterden aandachtig naar deze emotionele toespraak. ‘’De wereld stond even stil’’, was één van de zinnen die Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss, uitsprak. Er werd stilgestaan bij de hulpverleners, politie en de machinist die bij het ongeluk betrokken waren. Het ongeluk had een grote impact op hen. Tijdens de herdenking werd er in het theater met glowsticks een regenboog gevormd. Deze stond voor de verbinding tussen aarde en de hemel. het was een emotionele avond. (RP)

het weer nationale Bokbierdag, dit werd zoals elk jaar groots gevierd in Zutphen.

OSS – Inwoners en nabestaanden

ZWOLLE - De komende jaren gaat de Rijkswaterstaat knooppunt Hoevelaken aanpakken. Minder files en minder geluidsoverlast zijn de twee belangrijkste redenen om nu in actie te komen. Bijna alle toegangswegen worden verbreed naar vier rijstroken. “Met een hele groep mensen hebben we verschillende klachten ingediend bij de gemeente.” Aldus Leon Pollé, een van de omwonenden, die last heeft van overlast. De oplossing is het verbreden van de wegen en het verwijderen van de klaverbladconstructie. (DL)

Mogelijk winkeldeuren Epe zondag open

HARDERWIJK - Tussen 5 en 23 okto-

Veel mensen vinden het jammer dat Harders Plaza wordt vervangen. Sinds de jaren tachtig werden er veel mooie feesten gegeven in het grote centrum. Ook het karten en fitnessen was populair. Zo vindt Mike het ook jammer: ‘het is toch een plek waar ik veel vrienden heb leren kennen en mooie avonden heb beleefd. Toch is het misschien wel beter dat het ruimte maakt voor een nieuwe plek, ik hoop dat dat net zo leuk wordt’. Wat er allemaal in het nieuwe gebouw moet gaan komen is nog niet precies bekend. Er kan alleen gemeld worden dat er waarschijnlijk een Burger King zal (NvG)

Knooppunt Hoevelaken moet stiller

ZUTPHEN – Afgelopen zondag was

Het idee om iets te doen rondom bokbier ontstond in 1996. De horeca-ondernemers in Zutphen bundelden hun krachten bij één. De Bokbierdag was geboren. De jaren daarna evalueerde de Bokbierdag

tot een waar volksfeest wat tienduizenden mensen trok. Tegenwoordig zijn er televisiecamera’s aanwezig om deze dag vast te leggen en zijn bezoekersaantallen boven de ton geen uitzondering meer. De bekendheid gaat zelfs voorbij de landsgrenzen. Het weer zat afgelopen zondag enorm mee. Deze editie hadden ook de kroegen in Zutphen besloten om tot de late uurtjes open te gaan wat ande-

Groep jongeren genietend van de bokbierdag

Foto: Luuk Oortgiesen

re jaren niet het geval was. Dit bood studenten, middelbare scholieren en overige feestbeesten nog een gelegenheid hun weekend met een feestje af te sluiten. “Het was echt een geweldige dag. De studenten uit mijn vriendengroep die op kamers wonen kwamen speciaal terug voor de Bokbierdag, daardoor voelde het als een reünie en was het heel gezellig. We zeiden tegen elkaar: volgend jaar weer”, aldus Ties Dommerholt, zesde klasser VWO op het Isendoorn College in Warnsveld. Ook om achter de bar te staan is het leuk tijdens Bokbierdag. Barvrouw Jale Kose: “Werken tijdens Bokbierdag is leuk. Collega’s en klanten zijn in een goede stemming en dat maakt het prettig om te werken.” Waar vorig jaar vanwege het weer dit onderdeel niet door kon gaan Zoals werd dit jaar de Bokbierdag afgetrapt met een nostalgische optocht. De optocht bestaat uit historische voertuigen, paarden, muziekkorpsen en de bierwagens. Daarnaast was de stad ook zoals ieder jaar voorzien van muziek. In de binnenstad was ruimte gemaakt voor zes podia waar verschillende bands optraden. Een historische optocht, muziek, mooi weer en horecagelegenheden die bockbier aanbieden. Nostalgie ten top. (LO)

Babbeltruc app gelanceerd

UTRECHT - KBO-PCOB senioren-

organisatie lanceert een babbeltrucapp in Nederland. Daarmee kunnen voornamelijk ouderen zichzelf virtueel trainen op het verhogen van weerbaarheid. Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen met name ouderen te beroven. Ze ogen vaak betrouwbaar, komen aan de deur of spreken mensen aan op straat. De app is te vinden onder de naam ‘trucs tegen babbeltrucs’. Mensen kunnen met een zestal situaties oefenen om oplichters te kunnen weerstaan. Het is van belang dat mensen een voorstel kunnen kunnen afwijzen voor hun eigen welzijn. J.M. van Lienen: ,,De seniorenvereniging van Alkmaar bestaat uit ruim 400 leden. Wij hebben regelmatig te maken met babbeltrucs. De app klinkt als iets wat wij zeker zouden aanraden aan de leden van onze vereniging’’. (ML)

Smakelijk Epe is weer geslaagd

EPE - Het evenement Smakelijk Epe

trok ook dit jaar weer veel bezoekers. Tijdens dit evenement kunnen belangstellenden proeven van wat de horeca in Epe te bieden heeft. Dit jaar was de negende editie van het evenement dat jaarlijks op het Gruttersplein in Epe plaatsvindt. Smakelijk Epe is een initiatief van de ondernemersvereniging Epe. Tijdens het evenement kunnen de ondernemers hun eigen zaak promoten door een kraampje zelf in te richten. Jong en oud komen bijeen. Het ziet er gezellig uit door de opmaak van de statafeltjes en inrichting van de kraampjes. Ook spreken de mensen spreken met elkaar af om samen naar het evenement te gaan. Zo ook Henny Reezigt en haar zus die fietsend vanuit Elburg komen: “Het evenement is helemaal geslaagd. Het is heel gezellig en allemaal smakelijk, daarnaast ga je heerlijk in de massa op.” (EK)


4  WOENSDAGBLAD 1D

10 oktober 2018

Jongeren

Actie tegen ongepast uitgaansgedrag ZWOLLE - Deze week is een lan-

delijke campagne tegen ongewenst seksueel gedrag tijdens het uitgaan gestart. De ‘Ben je oké?’ campagne moet ervoor zorgen dat mensen zich veiliger voelen bij het uitgaan. Initiatiefnemer Rutgers zet zich in tegen ongewenst seksueel gedrag. Rutgers is een kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. Ze voeren vele onderzoeken naar seksualiteit en starten ook allerlei projecten op. Ze hopen hierdoor seksuele intimidatie bespreekbaar te maken. Het initiatief voor de actie komt naar aanleiding van de #metoo-discussie.

Speciaal seintje

Veel poppodia hebben zich aangesloten bij de campagne ‘Ben je oké?’ van Rutgers. Ongewenst seksueel gedrag komt namelijk vooral voor tijdens het

uitgaan. Hierbij zijn het vooral de vrouwen die worden lastig gevallen. “Ik denk dat het inmiddels zo vaak voorkomt dat, hoewel meiden weten dat het niet normaal is, het gewoon geen doen is om er telkens wat van te zeggen”, aldus Lucca de Ruiter, een studente in Amsterdam. Annouck Zoomers, studente in Enschede, heeft zelfs manieren bedacht om ongewenst seksueel gedrag zoveel mogelijk tegen te gaan. “Mijn vriendengroep heeft een speciaal seintje bedacht. Als we worden lastiggevallen, knijpen we twee keer zachtjes in elkaars arm. Dat valt niet op en dan weten mijn vriendinnen gelijk wat er aan de hand is. Dan proberen we zo snel mogelijk weg te lopen van die persoon, zodat hij ons niet kan achtervolgen.” Volgens de Ruiter is het belachelijk dat dit soort trucjes worden bedacht. “Iedereen hoort

een leuke avond te hebben tijdens het uitgaan. Het is idioot dat sommige mensen zich niet veilig voelen en alert moeten zijn.” Onder andere de Metoomovement wil hier verandering in brengen. Ze proberen seksuele intimidatie bespreekbaar te maken. Dit doen ze door middel van een hashtag op Twitter. Hiermee kunnen mannen én vrouwen hun ervaringen met ongewenst seksueel gedrag of misbruik kenbaar maken.

Helpt #metoo wel?

Is het ongewenste seksuele gedrag nou minder geworden na de metoo-verhalen? Volgens Sanne Pikaar, studente in Utrecht, is dit niet het geval. “Er moet veel meer gebeuren, voordat ongewenst seksueel gedrag helemaal weg is bij het uitgaan.” Charlotte Vosselman, middelbare scholier, sluit zich hier compleet

bij aan. “#Metoo heeft veel teweeg gebracht. Het heeft waarschijnlijk wel geholpen op de werkvloer, maar het ligt totaal anders bij het uitgaan. Vaak, als je bijvoorbeeld in je bil wordt geknepen, kun je niet eens zien wie het is. Dit maakt het erg lastig om het bespreekbaar te maken. De dader is vrijwel altijd anoniem.” Isa van Bussel, studente in Enschede, vindt juist dat jongeren brutaler zijn geworden. “Het kan jongeren niets schelen als ik zeg dat ik niet geïnteresseerd ben of dat ik een vriendje heb. Ze gaan gewoon vrolijk door met waar ze mee bezig waren.” De studenten vinden de campagne daarom ook een goed idee. “In het uitgaansleven gebeuren dit soort dingen nog te veel. Ik zou het fijn vinden als iemand een keer naar me toe kwam om te vragen hoe het nou gaat”, aldus Zoomers. (NvdN)

Bobsleebaan Efteling maakt plaats voor achtbaan

BUSAN - Woensdag 10 oktober gaat

het wereldkampioenschap League of Legends van start. Afgelopen zondag zijn de laatste 4 teams ingeloot om de poules compleet te maken. Het kampioenschap vindt dit jaar plaats in Zuid-Korea. Het wereldkampioenschap League of Legends is het grootste E-sports toernooi ter wereld. Er doen 16 teams mee afkomstig uit 6 regio’s. Het toernooi vindt plaats in Zuid-Korea. In het Exhibition-Convention Center in Busan zal de poulefase zich afspelen. Op 3 november zal in het Incheon Munhak stadion de finale gespeeld worden door de twee beste teams. Het stadion heeft een capaciteit van ruim 50.000 mensen. Vorig jaar keken er meer dan 80 miljoen mensen online. Carl Hagberg van FNATIC, het grootste team uit EU zegt te hopen op een top 4 plek. (PK)

via hun website laten weten dat de bobsleebaan gesloopt zal worden. De bobsleebaan brengt te veel technische problemen met zich mee en door veroudering zijn de onderdelen niet meer verkrijgbaar. Er komt een nieuwe achtbaan voor in de plaats. Ze gaan beginnen met bouwen in september 2019 en hopen in het voorjaar van 2020 de nieuwe achtbaan te kunnen openen. De Efteling gebruikt het Duitse verhaal over Max en Moritz als inspiratie. Het wordt een dubbele familie achtbaan voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud. Een woordvoerder van de Efteling vertelt dat de achtbaan 15 miljoen euro gaat kosten. Het bedrag zal besteed worden aan de kwaliteit en het thematiseren van de achtbaan. (DM)

ZWOLLE - 10 oktober is ‘de dag

van de mentale gezondheid’. Deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor mensen met mentale gezondheidsproblemen. In Vlaanderen worden er verschillende activiteiten georganiseerd, in Nederland wordt er weinig gedaan. Op de dag van mentale gezondheid wordt er aandacht gevraagd voor mensen met mentale gezondheidsproblemen. De VVGG is een Vlaamse organisatie die zich actief inzet voor deze dag door activiteiten te organiseren.”Het is een unieke kans om het thema op de kaart te zetten’’, dit laat coördinator Marlien de Coen weten. Bijzonder is dat er in Nederland bijna geen aandacht wordt besteedt aan dit onderwerp. Veel mensen weten niet dat deze dag bestaat. Dit vindt de VVGG jammer. (YS)

Kinderboekenweek goed voor de omzet

LOCHEM – 3 tot en met 14 okto-

ber is het weer Nationale Kinderboekenweek. Nog altijd is deze week heel populair en goed voor de omzet van boekhandels. Het jaarlijkse evenement heeft dit jaar als thema vriendschap. Hierop wordt dan ook volop ingehaakt door bibliotheken, onderwijs en boekhandels met verschillende activiteiten. Voorafgaand aan deze week waren er speculaties of de Kinderboekenweek nog wel populair en aantrekkelijk zou zijn. Frederike Scholing, bedrijfsleidster van Boekhandel Lovink, zegt niets te merken van eventueel mindere intresse. Volgens haar is het nog altijd een goede week voor hun omzet en organiseren zij daarnaast leuke activiteiten voor de kinderen, zoals een pop-up winkeltje waar de kinderen zelf boeken kunnen verkopen. Na afloop krijgen ze het kinderboekengeschenk mee naar huis. (LO)

– Bij de gemeente Lelystad kregen leerlingen de kans om een halve dag een bliksemstage te lopen. De stage is bedoeld om de leerlingen beter kennis te laten maken met beroepen.   JINC is een organisatie die bliksemstages en andere projecten organiseert voor jongeren met een sociaaleconomische achterstand om hen kennis te laten maken met de arbeidsmarkt. Deze week kregen leerlingen van de school Driestromenland de kans om een halve dag mee te lopen in het gemeentehuis. “Wij zijn heel blij dat de gemeente Lelystad ons hierbij helpt,” aldus Joyce den Oude van de afdeling Flevoland. “Wij denken dat deze bliksemstage ervoor kan zorgen dat de leerlingen later minder moeite hebben bij het zoeken van een baan.” (JW) LELYSTAD

Grootste E-Sports WK van start

KAATSHEUVEL - De Efteling heeft

Dag van de mentale gezondheid  

Bliksemstage bij gemeente Lelystad

Netflix-serie over politiek is goed idee Foto: Pixabay

Weinig kennis bij jongeren van AED

ZWOLLE - Jongeren weten wat een AED is, maar niet

hoe je die moet gebruiken. In Nederland krijgen 300 mensen per week een hartaanval buiten het ziekenhuis. Door het gebruik van een AED wordt de overlevingskans verhoogd. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren niet weten hoe ze een AED moeten gebruiken, of waar er de dichtstbijzijnde hangt. “Reanimeren is één ding, maar weten waar de AED hangt is

het tweede’’, zegt Maureen Kleinherenbrink. Per jaar zijn er 8.000 reanimaties. In meer dan 50 procent van alle reanimaties sluit een omstander een AED aan voordat de ambulance aankomt.    De Hartstichting stimuleert scholen om les te geven over reanimatie. Middelbare scholen krijgen een uitgebreid lespakket aangeboden. Dit lespakket omvat onder andere lessen over reanimeren en het gebruik van AED. (FvA)

Imagoschade celebrities door schandalen

– Studenten op het Windesheim in Zwolle kijken anders naar celebrities nadat zij negatief in het nieuws komen. Recentelijk zijn er diverse beroemdheden in het nieuws gekomen met beschuldigingen van seksueel misbruik en het rijden onder invloed. “Iedereen maakt wel eens fouten, maar als beroemdheid heb je te maken met een voorbeeldfunctie”, zegt Sieb van Gurb. Hij neemt als voorbeeld Bill Cosby, die in augustus is veroordeeld voor seksueel misbruik. Sieb is op een andere manier gaan kijken naar de filmster. De schandalen rond Bill Cosby hebben ook effect op het bekijken van zijn films. Naomi Godeschalk kijkt niet meer naar een productie van Cosby. “Ik krijg dan het gevoel dat ik zijn acties support’’, zegt student Naomi. Vorige week publiceerde porno-actrice Stormy Daniels haar boek waarin de ‘wilde nacht’ met Donald Trump wordt beschreven. Trump zou een bedrag van 130.000 dollar hebben gegeven in ruil voor het geheimhouden van de affaire. “Er zit wel een verschil in voorbeeldfunctie als je kijkt naar een politicus of een artiest”, stelt Bas Hof. “Een president van Amerika vertegenwoordigd het volk en is een van de meest invloedrijke ZWOLLE

mensen op de wereld. Een artiest daarentegen wordt alleen beluisterd door zijn eigen publiek”, legt Bas Hof uit. Ook in Nederland zijn de laatste tijd veel schandalen naar buiten gekomen. Zo werd Dave Roelvink in augustus opgepakt nadat hij dronken achter het stuur kroop. “Veel jongeren volgen Dave en dit is niet de eerste keer dat hij een misdrijft pleegt”, zegt student

Anouk Heblij. De plaatjesdraaier maakt zich door dit soort acties niet populairder onder de jongeren. Dat zie je ook terug in de kritiek die Roelvink krijgt. Op Twitter schrijft DutchHackers23: “Dave Roelvink liegt en bedriegt in de kringloopwinkel, heeft geen zak geleerd van zuipen, hard rijden en kluisroof”. Negatieve publiciteit kan dus voor tijdelijke imagoschade zorgen. (TW)

Donald Trump onder vuur na verschijnen boek over affaire

Foto: Pixabay

ZWOLLE – De JOVD en Jonge

socialisten zijn positief gestemd over het idee om een Netflix-serie voor jongeren te maken. Afgelopen vrijdag werden in Zwolle jongeren ondervraagd over hoe de jeugd beter betrokken kan worden bij de politiek. Eén van de oplossingen was een Netflix-serie over politiek. De JOVD Zwolle is positief. Het idee van een Netflix-film willen ze graag ondersteunen. “Politieke content sluit het beste aan bij de belevingswereld van jongeren als je dit deelt via digitale media”, zegt een woordvoerder. Christiaan van Dorssen, voorzitter van de Jonge Socialisten in Zwolle zegt: “Het werkt vooral als je humor gebruikt en een herkenbare situatie schetst.” Dat is voor de Jonge Socialisten dus ook een voorwaarde.voor deze serie. (TB)

Helft jongeren doet vrijwilligerswerk

ZWOLLE – Uit onderzoek van het

CBS blijkt dat meer dan de helft van de jongeren weleens aan vrijwilligerswerk doet. Maar liefst 51% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar doet weleens aan vrijwilligerswerk. Daarmee doen jongeren vaker aan volwassenen aan vrijwilligerswerk. Jongeren zijn voornamelijk actief als vrijwilliger in het verenigingsleven. Christof Willem, roeitrainer van de jeugd bij roeiclub Pontos te Lelystad, snapt wel dat er steeds meer jongeren bij verenigingen helpen. “Het is gewoon leuk om met een vereniging samen te werken. Je leert de mensen beter kennen en maakt nieuwe vrienden. Daarnaast is het altijd leuk om de kleine kinderen vrolijk te maken en nieuwe dingen te leren.” (JW)


NXT NWS AMSTERDAM - De 19-jarige man die

woensdagmiddag bij een schietpartij in Amsterdam-Zuidoost om het leven kwam, is de Surinaamse rapper Bolle. Bolle was onderdeel van de rapformatie Sevengang. Hij werd in zijn buik geschoten na een ruzie. Dit gebeurde op klaarlichte dag. Gondilio, wiens achternaam niet bekend is, werd tevergeefs gereanimeerd. De politie verricht onderzoek. Er zijn al arrestaties verricht. Of de dader hierbij zit, is onduidelijk. Volgens Joey Jansen, fan van de rapper, is deze schietpartij slecht voor het imago van de rapscene. “Ze worden tegenwoordig voor niets doodgeschoten.” (NvdN)

Nepbom langs treinspoor

– Donderdagochtend kwam er een melding binnen bij de NS over een Tweede Wereldoorlogbom die zou zijn aangetroffen naast het spoor in Wierden. Het ijzeren voorwerp bleek achteraf niet echt te zijn. ‘’Op last van de politie hebben wij het treinverkeer moeten staken. Dit hebben we vervolgens door gecommuniceerd naar onze reizigers’’, aldus Corien Koetsier, persvoorlichter bij de NS. ‘’We hebben geregeld dat we een vermoedelijke bom van de Tweede Wereldoorlog onschadelijk moesten maken.’’ Het treinverkeer werd door de politie in de middag weer vrij gegeven. (RP) WIERDEN

OM Gaat in hoger beroep Mark B.

ZWOLLE – Het OM is het niet

eens met de vrijspraak van de 23-jarige Mark B. en gaat in hoger beroep. Dat zegt perswoordvoerder Elke Kool van het OM Zeeland – West-Brabant. De 23-jarige scoutingleider is donderdag in de rechtbank in Goes vrijgesproken van het brandmerken van drie kinderen. B. stond donderdag terecht omdat hij op een kamp in België met een brandijzer de afkorting van de scoutinggroep in de ruggen van kinderen had gedrukt. Volgens de rechtbank kan er niet bewezen worden dat B. met opzet de kinderen zwaar letsel heeft toegebracht. Het gaat om drie kinderen tussen de 12 en 14 jaar oud, waarvan de ouders aangifte deden. (TW)

Puppet International keert terug

MEPPEL - Puppet International is een

terugkerend festival voor poppen- en figurentheater in Meppel. Van 10 tot 14 oktober worden in Schouwburg Ogterop en op andere locaties in Meppel voorstellingen gegeven. De ruim 250 verschillende shows worden ieder jaar groter. Puppet International heeft medewerkers van over de hele wereld. Het thema van deze editie is Catalonië. Ondanks dat dit jaar de veertiende editie is, hebben ze veel variatie in het programma. ‘’Er is meer geld, dus we kunnen ook duurdere voorstellingen laten zien,’’ voegt artistiek leider Elly Bakker toe. (YS)

Nederland kwam afgelopen woensdag in actie voor Sulawesi. Middels Giro 555 vroegen de gezamenlijke hulporganisaties geld om de schade te herstellen op het Indonesische eiland. In totaal is er 11,2 miljoen euro opgehaald. Op pagina drie onder meer achtergronden, een verslag van de dag zelf en hoe de situatie nu is op Sulawesi.

Excursies Binnenhof

DONDERDAG 11 OKTOBER 2018

Rapper slachtoffer schietpartij

Nederland in actie voor Sulawesi

OPLAGE: 500  OEFENKRANT 1D

zie verder pagina 3

DEN HAAG - Vanaf volgend jaar

kunnen iedere dag duizend middelbare scholieren een bezoek brengen aan de Tweede Kamer. Scholieren kunnen op deze manier meer leren over de Nederlandse democratische waarden.

Minister van Onderwijs blij

Het kabinet trekt ruim 4,8 miljoen euro uit voor de schoolreisjes naar de Tweede Kamer. Op dit moment bezoekt ruim 40 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs het parlement. Minister Van Engelshoven van Onderwijs is blij met het besluit. “We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, geloven wat je wil en waar we democratisch tot besluiten komen.” Ze voegt hieraan toe dat dit niet vanzelfsprekend is en ze vind het daarom belangrijk dat veel leerlingen het kabinet kunnen bezoeken. Minister Kajsa Ollongren vindt dat een bezoek aan de Tweede Kamer een leuke manier is om over de democratie te leren. "Daar hebben leerlingen hun leven lang plezier van."

Met de bus naar Den Haag

Voor veel scholen is het soms lastig om een bezoek aan het parlement mogelijk te maken, daarom wordt het voor scholen makkelijker gemaakt. Stichting ProDemos organiseert rondleidingen op het Binnenhof. Behalve het programma op het Binnenhof zal Pro-Demos ook het busvervoer naar Den Haag gaan regelen. Samen met de Nederlandse vereniging voor Leraren Maatschappijleer (NVLM), zullen zij lesmateriaal verspreiden om het bezoek aan de Tweede Kamer goed voor te bereiden en het goed af te sluiten na terugkomst in de les. Scholen en leraren zullen actief worden benaderd over de manier waarop het bezoek makkelijker kan worden gemaakt.Een woordvoerdster van Pro-Demos denkt dat veel meer scholen zullen komen. "Op dit moment zijn er veel scholen die graag willen komen, maar de kosten van het vervoer een probleem vinden." Ervaring van scholieren

Hans Teunissen, voorzitter van de NVLM zegt dat Pro-Demos voorname-

Foto: Pixabay

lijk op locatie het programma zal vormgeven. “We hebben als vereniging leden die we kunnen bereiken, dit doen we onder andere door middel van een dagblad. Ook heeft Pro-Demos een bestand van mensen die elk jaar het Binnenhof bezoeken; op deze manier bereiken we zoveel mogelijk scholen.” Teunissen vindt het besluit van het kabinet goed. “Op dit moment gaan er al veel scho-

VS zorgt voor dalen Nederlandse beurzen AMSTERDAM – Ondanks dat de

economie goed loopt in Nederland daalden de beurzen woensdagavond flink. In Europa daalden in alle landen de beurzen. In Amerika was het zelfs de slechtste dag in maanden.

ment wat je over een obligatie haalt is gekoppeld aan de rentes in Amerika. Als de Yield omhooggaat gaan alle rentes over je schulden omhoog. Dit heeft effect op de aandelenkoers omdat mensen minder gaan consumeren.’’

De Yield Jeroen Visser, student FTA, vertelt hoe de markt van Amerika invloed heeft op die van Europa. ‘’De Yield, het rende-

Binnen Nederland Glenn Hilberink, student economie, legt de situatie in Nederland uit: ‘’Door de afschaffing van de dividendbelasting

kan de beurs zijn gedaald. Dit is iets wat invloed heeft op bedrijven, die ook aandelen kopen. Als de omstandigheden op aandelenmarkten slecht zijn, daalt dus de beurswaarde. Niet alleen wat binnen Nederland gebeurt heeft invloed op de Nederlandse beurs. Als de beurs in de rest van Europa daalt kan die in Nederland ook dalen gezien er kuddegedrag heerst.” aldus Hilberink. Investeren ‘’Je moet aandelen inkopen op het moment dat het ongekend aan het dalen is. Na daling komt altijd weer een stijging’’, adviseert Visser voor obligaties. ‘’Echter is het nu een lastig moment omdat de kwartaalcijfers eraan komen. De Yield zal waarschijnlijk blijven schommelen totdat er een nieuw evenwicht is gevonden. Voor aandelen is het dus lastig om te zeggen of je moet beleggen, maar als je klaar bent voor wat risico is dit zeker een kans om in te stappen.’’

Toekomst Visser vindt de toekomst van de beurzen nog onduidelijk met name door de handelsoorlog tussen Amerika en China. Ook is het afwachten op de cijfers uit kwartaal drie.‘’Maar één ding is zeker, de beurs is en blijft onvoorspelbaar’, De Nederlandse beurzen zijn diep gekelderd mede door Amerika Foto: Pexels aldus Jeroen Visser. (IL)

lieren naar Den Haag en je merkt in de lessen dat wanneer we praten over de democratie en de Tweede Kamer, het onder de leerlingen meer gaat leven als ze er ook daadwerkelijk zijn geweest. Het is voor scholieren belangrijk dat ze ervaren hoe het er in Den Haag aan toe gaat; op deze manier krijgen ze een beeld bij de Tweede Kamer en lijkt de politiek dichterbij te komen” (LM)

Faillissement op laagste niveau

ZWOLLE - Het aantal faillietver-

klaarde bedrijven blijft in 2018 afnemen. Dat meldt het CBS op donderdag. De afgelopen jaren was er al sprake van een dalende trend. Ten opzichte van augustus zijn er in september 33 bedrijven minder failliet verklaard. In mei 2013 was het aantal uitgesproken faillissementen het hoogst, voorzittingsdagen gecorrigeerd. Daarna was er sprake van een dalende trend tot september 2017. Het afgelopen jaar hield de trend zich redelijk vlak. In september 2018 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau. Dit was voor het laatst in 2001. 213 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) werden in september failliet verklaard, zittingsdagen niet gecorrigeerd. De handel had van alle bedrijfstakken het grootste aantal faillissementen. Dit aantal bedroeg 48 bedrijven of instellingen. Volgens Peter Hein van Mulichen, woordvoerder van het CBS, Heeft dit geen betrekking tot de financiële gezondheid van de sector. “Bij een hogere hoeveelheid bedrijven zullen er ook meer bedrijven failliet gaan”. Zegt Peter van Mulichen. In verhouding werden de meeste faillissementen uitgesproken in de bedrijfstak horeca. Dit zegt verder niks over de toestand van horecabedrijven. (FvA)


2  DONDERDAGBLAD 1D

11 oktober 2018

Politiek en economie

Minister wil aanpak drugsafvaldump

Oliegigant Chevron ontduikt belasting

Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, wil meer geld en mankracht om het dumpen van drugsafval tegen te gaan. Dit liet hij woensdag weten als reactie op de vele dumpingen van het afval. In Hoogerheide is er woensdagnacht duizend liter drugsafval gedumpt. Het afval is gevonden door een vrouw die donderdagochtend haar hond uitliet. Zij stelde meteen boswachter Erik de Jonge op de hoogte. Nadat zij een foto stuurde, wist De Jonge meteen dat het om een drugsafvaldump ging. Hij stelde de politie op de hoogte. Volgens Erik de Jonge zijn soortgelijke drugsafvaldumpingen een groot probleem voor zowel de volksgezondheid als het natuurgebied zelf. “Duizend liter vloeistof gaat de bodem in en trekt

twee vakbondskoepels een klacht ingediend tegen oliemaatschappij Chevron. Het miljardenbedrijf heeft belasting ontdoken en zich daarmee niet gehouden aan de transparantie en belastingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). “We zijn samen met internationale vakbonden een onderzoek gestart naar Chevron. Dit mede omdat er in bijvoorbeeld Nigeria en Australië al aanklachten tegen Chevron zijn gedaan”, aldus de woordvoerder van de FNV. Chevron maakt volgens de FNV gebruik van het bedrijf Curaçao International Trust Company. “Met behulp van deze trustmaatschappij is het mogelijk om alleen belasting te betalen in Nederland, legt de woordvoeder van de FNV uit. (SK)

ZWOLLE - De minister van Justitie en

in het grondwater. Op de plek van de dump is een grondwaterwingebied, dus het zou zelfs in ons drinkwater terecht kunnen komen. Zo’n plek moet dan geïsoleerd worden. Vervolgens moet de grond worden vervangen. Het is net alsof er een bom is ingeslagen, al het leven gaat dood. Zeldzame dieren, zoals de modderkever, verdwijnen dan zelfs helemaal. De gevolgen van een drugsafvaldump in een natuurgebied zie je na vele jaren nog steeds terug.”, aldus boswachter De Jonge. Hoogerheide is niet de enige plek waar afvaldumping aan de orde van de dag is. De laatste tijd is er namelijk veel afval gedumpt in verschillende gemeentes in Nederland, waaronder Elst, Nijmegen en Eindhoven. Inwoners van deze gemeenten ervaren veel overlast. Een vrachtwagen had bijvoorbeeld dins-

dagavond drugsafval laten lekken uit een bestelbusje in Nijmegen. Daarnaast werd er in Elst woensdagavond een busje gevonden met vijfentwintig vaten drugsafval. Ook afgelopen weekend was het raak. Dit keer in Eindhoven, er werd drugsafval gevonden in een woonwijk. De aangetroffen busjes en vaten met drugsafval vormen een duidelijk gevaar in de woonwijken. In het afval zitten schadelijke stoffen zoals giftig zuur en oplosmiddelen. Deze stoffen zijn gevaarlijk om aan te raken. Ook inademen kan gevaarlijk zijn. Daarnaast wordt het afval soms in brand gezet, wat zorgt voor explosiegevaar. Het opruimen van dergelijk afval kost veel tijd en geld. De mankracht hiervoor is momenteel nog te weinig. Jordi Cebrian van de politie-eenheid Oost-Brabant laat weten: “Drugsafval

opruimen is een kostbare aangelegenheid. De aangetaste grond moet worden verwijderd, wat veel geld kost. Verder moeten er specialisten komen die alles opruimen en sporenonderzoek gaan doen. Dit kost veel tijd en mankracht. Zeker hier in Brabant, want we hebben gewoon veel meldingen van drugsafvaldumping.” De Minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, wil dit probleem echt aanpakken. In zijn beleid wil hij meer mankracht en geld beschikbaar stellen voor de aanpak. “Veel te laat”, vindt De Jonge: “Het heeft lang geduurd voordat de omvang van het probleem goed in beeld kwam. Ik vind het jammer dat het zo ver moet komen, voordat de politiek er iets aan gaat doen. Ik ben blij dat Minister Grapperhauser het probleem nu serieus begint te nemen.” (EK)

UTRECHT – De FNV heeft samen met

Timmermans wil Juncker opvolgen

Toch winterkleding voor militairen

woensdagmiddag in Heerlen zijn campange afgetrapt om voorzitter van de Europese Commissie te worden. Hij maakte dit bekend bij zijn stamcafé ‘Pelt’. De PVDA-politicus kan hierdoor de opvolger worden van Jean-Clause Juncker. Rob Smulders, fractievoorzitter van de PvdA in Amersfoort, denkt dat Frans Timmermans een goede voorzitter zal zijn: “Hij is betrouwbaar en iemand die verbindt.’’ Volgens Smulders is het vooral nuttig dat Timmermans veel verschillende talen spreekt: “Daardoor communiceer je toch makkelijker. Wat dat betreft is hij daar wel een goede kandidaat voor.” Uiteindelijk zullen de regeringsleiders het besluit nemen. (RP)

heeft na veel kritiek dinsdag bekend gemaakt dat de militairen in Noorwegen toch volledige kledingpakketten zullen krijgen. Vorige maand werd duidelijk dat militairen zelf speciale winterkleding moesten aanschaffen, dit als gevolg van bezuinigingen op defensie. Eind deze maand trekken tweeduizend militairen naar Noorwegen om mee te doen aan een NAVO-oefening. In de wintermaanden kunnen de temperaturen dalen tot -8 graden Celsius. Militairen werden voorheen alleen uitgerust met een standaard winteruniform en moesten zelf speciale winterkleding aanschaffen. Staatsecretaris Visser kreeg veel kritiek van de Tweede Kamer over dit probleem. Cadet-Wachtmeester Tristan Leyting: “Ik ben erg blij dat de staatsecretaris dit besloten heeft.” (TW)

ZWOLLE – Frans Timmermans heeft

ZWOLLE - Staatssecretaris Visser

De week van de veiligheid van start

ZWOLLE - De week van de veiligheid

is op maandag begonnen. Dit jaar zal de week in het teken staan van bescherming tegen cybercriminaliteit. s Jaarlijks is twintig procent van de ondernemers slachtoffer van cybercrime “Ondernemers kunnen veel ellende voorkomen door goed voorbereid de winter in te gaan en maatregelen te nemen”, aldus Nanda Redder persvoorlichter politie Oost-Nederland. Deze week zal er worden samengewerkt tussen het ministerie en gemeenten om voorlichtingen te houden voor ondernemers. De politie zal een social media campagne houden. (JN)

Colofon Newsnext JN1D Oplage: 500ex. Opleiding journalistiek Windesheim Campus 2-6 8017 CA Zwolle 088 – 469 99 11

Hoofdredactie Demi Mosman, Thomas Steenbergen en Ivo Spijkers

De redactie Tom, Manon, Stijn,  Meindert, Florence, Coen,  Rick H., Sam, Iris, Lisa, Davor, Niels, Rachel, Willem-Jan, Engeline, Teun, Jonathan, Paul, Jesse, Yvonne, Nina, Tim, Luuk, Ferri, Rick P.

Met dank aan: Anne van der Schoot en Dominique Voss

Foto: Eric Manche

Vollere azc’s door krapte woningmarkt

KAMPEN - De afgelopen drie maanden is de bezetting

van asielzoekerscentra sterk toegenomen. Eén van de oorzaken is de krapte op de woningmarkt. Het gevolg is dat veel asielzoekerscentra bijna vol komen te zitten. Momenteel verblijven ruim 22.000 mensen in een azc, 6.500 hiervan beschikken over een verblijfsvergunning. Alet Bouwmeester, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zegt: “Bij een aantal gemeenten is er sprake van

krapte op de huizenmarkt. Als dit bij een gemeente het geval is, zal een vergunninghouder helaas moeten wachten tot er een woning beschikbaar is. Zolang deze mensen bij ons in de azc’s verblijven houden zij eigenlijk een plekje bezet voor nieuwe mensen.” Door de toename zullen er zogeheten “bufferplekken” in gebruik worden genomen. Hierdoor zullen sommige azc’s, zoals in Zutphen en Harderwijk, een toename van bewoners zien. (LM)

Koopwoningen Nederland steeds duurder

DEN HAAG - Het kopen van wonin-

gen in Nederland wordt steeds duurder. Volgens de cijfers die het CBS dinsdag publiceerde, zijn de nieuwbouwkoopwoningen het afgelopen kwartaal bijna 13 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen van al bestaande koopwoningen zijn ten opzichte van vorig jaar met 9 procent gestegen. Deze stijgingen lijken schokkend, maar vallen in de praktijk volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, best mee. “De huizenprijzen zijn naar aanleiding van de crisis hard gedaald, tot wel 20 procent ten opzichte van voor de crisis. De prijzen zijn nu weer terug aan het gaan naar het oude niveau. Het is dus eigenlijk een soort inhaalslag die gemaakt wordt. Per saldo zijn de huizenprijzen de afgelopen tien jaar niet gestegen. “Er zijn nog meer redenen waarom deze cijfers met een gezonde argwaan moeten worden benaderd. Er zijn namelijk grote regionale verschillen in Nederland op het gebied van de huizenprijzen. “In Amsterdam liggen de huizenprijzen bijvoorbeeld 40 procent boven het niveau van voor de crisis, terwijl de prijzen in Drenthe acht procent lager liggen dan voor de crisis”, reageert Van Mulligen.

Deze regionale verschillen hebben onder andere te maken met de demografie. In gebieden met een groeiende bevolking stijgen de prijzen van koopwoningen sneller dan in gebieden met een krimpende bevolking. Van Mulligen: “Dat zie je vooral in de Randstad. Daar zit het meeste werk, dus daar verhuizen veel mensen naartoe. De prijzen zijn daar heel hoog, terwijl je bijvoorbeeld in de

provincie Groningen te maken hebt met een krimpende bevolking. Daarom stijgen de prijzen daar ook minder hard.” Wat daarnaast ook meespeelt, is de lage hypotheekrente. Daardoor is het gunstig om een hypotheek af te sluiten, waardoor een huis kopen aantrekkelijker wordt. Hierdoor stijgt de vraag naar huizen. Dit heeft ook tot gevolg dat de huizenprijzen hoger worden. (SB)

De prijzen van koopwoningen worden steeds hoger

Foto: Sam Blom

Taxi’s Amsterdam onbetrouwbaarder

AMSTERDAM – Volgens de Inspectie

Leefomgeving Transport (ILT) heeft de Amsterdamse taxibranche steeds meer last van onbetrouwbare aanbieders. Samen met de Belastingdienst en de politie vinden bij twintig van deze bedrijven invallen en controles plaats door de ILT. Naast belastingontduiking wordt ook nauwelijks de administratie bijgehouden, wat nadelig is voor de veiligheid van de passagiers. Er wordt niet bijgehouden of een auto gekeurd is of dat de chauffeurs voldoende rust nemen. Ook komen deze illegale bedrijven taxi-, loon- en belastingwetten niet na. “Door de toenemende hoeveelheid taxibedrijven zijn wij nu helaas genoodzaakt om beter te concurreren”, zegt Mark Alma, eigenaar van het Amsterdamse taxibedrijf Libria. (RH)

Deal duurzame zorg getekend

– Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport heeft woensdag de Green Deal voor duurzame zorg getekend. Met deze deal maken 132 partijen afspraken om de duurzaamheid in de zorg aan te pakken. Minister Bruins vindt dat de zorg hard werkt om mensen beter te maken maar tegelijkertijd ook een grote vervuiler is. De sector wil dus efficiënter werken en minder grondstoffen gaan verspillen. Veel mogelijkheden liggen bij het inkopen van de apparatuur. Het ziekenhuisafval is één van de grootst stijgende afvalstromen. Volgens Van Straten Medical is het belangrijk om samen met het ministerie een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid te creëren. (WJ) ZWOLLE


11 oktober 2018 

1D DONDERDAGBLAD  3

Regio

Opbrengst Sulawesi lager dan Haïti HILVERSUM – Bij de talkshow

Pauw werd bekend gemaakt dat de opbrengst voor Sulawesi rond de 11.000.000 euro ligt. Dit bedrag ligt ver onder de opbrengst van 2010 bij de Giro555 actie voor Haïti. Dat bedrag lag rond de 111.000.000 euro. Opbrengst De opbrengst van de Giro555 Sulawesi actie werd gisteravond bekend gemaakt bij Pauw. Het gaat om een bedrag van 11.000.000 euro. Een groot bedrag, maar lang niet zo groot als in 2010 bij de actie voor de aardbeving in Haïti. Ondanks de bekende Nederlanders die mee deden, zoals zang duo Nick en Simon, was de opbrengst relatief laag. “Natuurlijk zijn wij tevreden met de opbrengst!”, dit zegt Naomi Nolte van Giro555: “Met al dat

geld kunnen wij ontzettend veel mensen op Sulawesi helpen en dat is uiteindelijk het doel.” Naomi Nolte zei dan ook dat de actie relatief kortdag opgezet werd.

Oorzaak verschil Het verschil tussen de bedragen is gigantisch: namelijk 100.000.000 euro. Het verschil tussen de twee bedragen kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste was er minder media aandacht voor de Sulawesi actie vergeleken met de Haïti actie. De actie voor Haïti was constant groot in beeld en werd op veel mediaoutlets verslag over gedaan. Ten tweede is het dodental veel lager bij de ramp van Sulawesi. Bij de ramp in Haïti kwamen er meer dan 100.000 mensen om het leven. Bij de Sulawesi ramp ligt het dodenaantal echter rond de 2000.

“Waarschijnlijk heeft het feit dat dit een relatief korte actie was te maken met dit (red. de relatief lage opbrengst), maar dat kunnen we natuurlijk nooit zeker zeggen”, dit is de verklaring die Naomi Nolte van Giro555 geeft voor het grote verschil in de bedragen. Naomi wil wel benadrukken dat de ene ramp de andere niet is en dat het niet het doel is om over de voorgaande opbrengsten heen te gaan, maar om gewoonweg zoveel mogelijk geld op te halen om de mensen in nood te helpen. “Het gaat erom dat we met zijn allen ons hard maken om de mensen op Sulawesi te helpen en dat kunnen we met dit geld zeker doen”, aldus Naomi Nolte. Streven en donateurs Giro555 is hartstikke tevreden over de

opbrengst en denkt met het opgehaalde bedrag veel mensen te kunnen helpen in Sulawesi. Naomi Nolte zegt dat ze bij de actie geen minimum of maximum streven hebben en puur zoveel op willen halen als mogelijk. Het percentage van alle Nederlanders dat gedoneerd heeft is nog niet bekend gemaakt. Over de verdeling jongeren en ouderen die gedoneerd hebben zal tevens nooit bekend gemaakt worden in verband met de privacy van de donateurs. Naomi zegt dat dit tegen de privacywet in gaat. Acties bevolking Toen in 2010 de ramp in Haïti plaatsvond, werden er veel kleine acties opgezet door de Nederlandse bevolking. Men kon wel merken dat de Sulawesi actie minder leefde onder de mensen. (PK)

MSRA-bacterie in Epe

EPE – In verzorgingstehuis De

Boskamp is bij een tiental cliënten de MSRA-bacterie geconstateerd. Dit heeft de WZU Veluwe gemeld in een brief aan betrokkenen. Mensen in de Boskamp zijn niet geïnfecteerd, maar kunnen de bacterie wel overdragen. Verspreiding wordt zoveel mogelijk voorkomen. De tweede verdieping van het verzorgingstehuis is beschermd tegen verdere besmetting. Charlotte Michels, deskundige infectiepreventie: “Wij communiceren naar collega’s in de regio dat wij een MRSAuitbraak hebben. Daardoor kunnen zorginstellingen alert zijn als zij een cliënt opnemen van een instelling waar de bacterie voorkomt.” (EK)

ZOA Apeldoorn in actie voor Sulawesi

Lichaam gevonden gevangenis Lelystad

en slachtoffers van Sulawesi was nog veel geld nodig. Woensdag is er een nationale actiedag georganiseerd in Nederland om, via televisie en radio, zoveel mogelijk geld op te halen. Vluchtelingenorganisatie ZOA voerde actie in de gemeente Apeldoorn. Christelijke organisatie ZOA, afkorting voor Zuid-Oost Azië, zamelde geld in via een online doneerpunt. Daarnaast werkte ZOA, volgens Henrike Buit, communicatieadviseur bij ZOA, veel samen met het Christelijk Noodhulpcluster. “We adverteerden in landelijke kranten en online. Daarnaast waren we erg actief met het benaderen van de pers door het publiceren van persberichten en het geven van interviews op tv en radio. Ook vroegen we onze eigen achterban om te doneren via bijvoorbeeld Facebook en nieuwsbrieven.” ZOA is onderdeel van het Christelijk Noodhulpcluster. Via Indonesische kerken en Christelijke organisaties die zich in het rampgebied bevinden worden levensreddende middelen naar het getroffen gebied gestuurd. Hulpteams hebben in de eerste week al eten, water en zeilen uitgedeeld. Daarnaast wordt er via het Leger des Heils medische hulp aangeboden. Ook nadat Sulawesi uit het nieuws verdwenen is, blijft noodhulp zeker nog nodig. Woensdag stond het bij ZOA helemaal in het teken van de nationale actiedag. “We zijn woensdag concreet bezig geweest als Christelijk Noodhulpcluster in actie met Groot Nieuws Radio. We hebben ‘s ochtends een interview gegeven. Ook waren er livestreams.” (RV)

derdagmorgen aangetroffen binnen de omheining van de gevangenis. De man is onwel geworden en overleed ter plekke. De man is aangetroffen op het terrein van de gevangenis. De locatie waar het lichaam van de man lag is een openbaar toegankelijke plek binnen de slagbomen. “De man is nog gereanimeerd maar dit mocht niet baten”, aldus de woordvoerder van De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Politie Flevoland meldt op Twitter dat er nog geen aanwijzingen zijn voor een ongeval of misdrijf. “We vermoeden dat de man een gedetineerde is die terugkwam van verlof, maar zijn identiteit is nog niet vastgesteld”, aldus de woordvoeder van DJI. (SK)

LELYSTAD – Een dode man is don-

APELDOORN - Voor de wederopbouw

Nederlanders in actie voor Sulawesi

HILVERSUM – Nederlanders heb-

ben zich de afgelopen weken ingezet voor Giro555. Deze actie stond in het teken van de grote ramp op het Indonesische eiland Sulawesi. Door aardbevingen en een tsunami zijn er duizenden doden gevallen. Iedereen in Nederland kan geld doneren aan Giro555, maar ook werden er verschillende acties gehouden binnen ons land.  Het belpanel werd bezet door verschillende BN’ers. Kaj van der Ree, één van deze BN’ers, verheugde zich erg op de telefoongesprekken: ‘’Het is mijn eerste keer, dus ik heb er heel veel zin in.’’ Voor de 3FM-DJ komt het allemaal wel dichtbij: ‘’Ik heb zelf aangetrouwde familieleden wonen op Sulawesi die gelukkig veilig zijn.’’ Naomi Nolte, woordvoerder van Giro555, vertelt dat het een geslaagde dag was: ‘’Iedereen is positief en de donaties stromen binnen.’’ De ramp op het eiland Sulawesi is zo groot dat Giro555 ervoor heeft gekozen om hier veel media-aandacht aan te geven. De organisatie kijkt hiervoor naar het aantal slachtoffers die zijn gevallen en naar de bereidheid onder Nederlanders om te doneren. (RP)

Geen donatie van Zwolse studenten

Hulpverleners niet welkom op Sulawesi JAKARTA - Er zijn nieuwe regels opgesteld over buiten-

landse hulp aan rampgebied Sulawesi. Dat maakte de Indonesische regering woensdag bekend. Via een tweet liet de Indonesische nationale rampenbestrijdingsdienst BNPB weten wat deze nieuwe regels zijn. De regels zouden de hulp aan Sulawesi kunnen belemmeren. In de regels staat onder andere dat buitenlandse burgers die werken voor niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) zo snel mogelijk moeten vertrekken uit het rampgebied. Alle hulp van de NGO’s zal via Indonesische organisaties moeten gaan

en alle geleverde goederen moeten geregistreerd worden bij het BNPB. De Indonesische regering liet al eerder weten geen interesse te hebben in buitenlandse hulpverleners. Maar het zegt wel buitenlandse hulp te accepteren. Voor de samenwerkende hulporganisaties van Giro555 zijn de regels geen probleem. “De Samenwerkende Hulporganisaties hebben allemaal lokale partners in het gebied. Wij werken vanaf dag één via deze lokale partners. Zij zijn dus nu degene die ter plaatse de hulp verlenen, wij bieden alleen steun en advies”, aldus een woordvoerder van Giro555. (MP)

Zwolle verwacht meer toeristen ZWOLLE – Naar verwachting komen

er in 2030 29 miljoen toeristen jaarlijks naar Nederland. Het NBTC gaat proberen om toeristen meer te verspreiden over het binnenland. Dat zou betekenen dat ook in Zwolle het aantal gaat toenemen. Meer toerisme Uit cijfers blijkt dat het gros van de toe-

De VVV in Zwolle

risten alleen het westen van Nederland bezoekt, met als gevolg dat er veel overlast is in bijvoorbeeld Amsterdam. Het NBCT wil dat kleinere steden, zoals Zwolle, hun identiteit gaan versterken om meer toeristen aan te trekken. Volgens Wies Dull, eigenaresse van het Zwolse Balletjes Huis Tourist Info, is Zwolle op dit moment nog niet klaar voor een toename van toeristen.

Foto: Ferri van Aken

“Er is nu nog niet voldoende capaciteit om de toename van toeristen op te vangen, alleen al aan slaapplekken is er een tekort”, stelt Wies Dull. Wel is Wies heel enthousiast over de toekomst: “Ik merk nu al dat ik de winkel niet meer alleen kan runnen door de groei van toeristen. Ik ben daar erg blij om want dat betekent dat Zwolle in de picture staat”. Trekpleister Inwoners van Zwolle zien de komst van buitenlandse bezoekers wel zitten. “Meer toeristen in Zwolle betekent een bruisendere stad, oftewel meer leven”, zegt een student uit Zwolle. “Ook de internationale contacten die je kan leggen vind ik leuk.” Een 60-jarige winkelier vindt het jammer dat nu alle toeristen naar Amsterdam gaan. “Er zijn in Nederland veel mooie dingen te zien waaronder Zwolle, dus laat de toeristen maar komen.” Zwolle is een aantrekkelijke stad voor toeristen volgens een stadsbezoeker. “Deze stad heeft een mooie omliggende natuur en een Middeleeuwse binnenstad met oude panden. De horeca is goed en gezellig. De stad is zeker het bezoeken waard.” Zwolle is enthouisast maar de stad moet wel meegroeien. (TW)

ZWOLLE – Studenten in Zwolle heb-

ben weinig gedoneerd aan Giro555. Susan van twintig zegt: “Ik heb er niet echt over nagedacht. Ik heb wel van het nieuws gehoord.’’ Studenten geven aan niet op de hoogte te zijn van de actie. “Ik heb er nog nooit van gehoord”, zegt Daniel Sherbakof op Windesheim in Zwolle. Sommige studenten hebben er ook niet over nagedacht. De 19-jarige student Mariëlle Lucas: “Ik weet eigenlijk niet waarom ik niet gedoneerd heb, ik heb geen goede reden.’’ De Zwolse student Djiero van achttien zegt: “Ik heb wel het nieuws gezien dat er geld is opgehaald, twee miljoen volgens mij.’’ In totaal werd er 11,2 miljoen opgehaald voor Giro555. Ook BN’ers die bij jongeren bekend zijn hielpen mee met de actie, bijvoorbeeld Kaj van der Ree (YouTuber en radio DJ), Martin Garrix (DJ) en Nick en Simon. (TB)

Vrouw klimt in hoogspanningsmast

ZWOLLE - Een vrouw is woensdag in

een hoogspanningsmast achter het gebouw van energiemaatschappij Enexis geklommen. Medewerkers van Enexis zagen de vrouw in de hoogspanningsmast klimmen en hebben gelijk de politie gebeld, die was even later op locatie. Omstanders vertellen dat ze haar op het hoekje van de mast hebben zien zitten. Ze waren erg geschokt, waaronder een vrouw met kinderen. “Wat verschrikkelijk, ik hoop dat ze snel naar beneden komt. Dit wens je niemand toe.” De reden dat de vrouw in de mast is geklommen is voorlopig nog onbekend , maar omstanders vermoeden dat ze suïcidaal is. De politie is zelf naar boven geklommen, om met haar te praten. Even later kwam er een tweede agent naar boven die zichzelf en haar zekerden. Uiteindelijk zijn ze samen veilig naar beneden gekomen. (CW)


4  DONDERDAGBLAD 1D

11 oktober 2018

Jongeren

The Cool Quest, een band met ambitie

Volleybaldames schrijven historie

band The Cool Quest op tournee. De band zal aankomende winter vijf keer in Nederland spelen. De band is sinds 2010 bij elkaar en heeft sindsdien twee albums uitgebracht, Funkin’ Badass (2014) en VIVID (2018). Deze maand zullen ze toeren om hun album VIVID te spelen voor een publiek dat alsmaar groter wordt. De band rolt vanuit het festivalseizoen richting hun eigen tour en zo’n tour vindt Vincent Bergsma, frontman, ontzettend relaxt: “Je kan lekker chill naar de show toeleven. Je kunt rustig soundchecken, lekker eten wat bij een festival heel anders is. Je komt meestal aan in een chaos en alles moet snel. De clubshows zijn dan echt wel tof en relaxt.” Kunnen ze het eigenlijk wel met elkaar volhouden op zo’n tour? Vadim Neef, gitarist,

bij de beste zes landen op het WK. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Nederlandse dames bij de laatste zes landen zitten op het WK. Er moest minimaal één set gewonnen worden tegen Servië om de Final Six te bereiken. Oranje won gemakkelijk met in drie sets (25-16, 25-12 25-20) van Servië. De voormalig Europees kampioen Servië is al geplaatst voor de Final Six. Het beste resultaat van de Nederlandse volleybaldames op een WK was zevende in 1998. Oranje heeft nog kans om zich te als groepshoofd te plaatsen voor de volgende ronde, als Japan donderdag niet te ruim van Brazilië wint, zal Nederland groepshoofd worden. In de volgende ronde wordt Nederland dan in gedeeld in een groep van drie landen. (DL)

ZWOLLE - Deze maand is de Zwolse

vindt in ieder geval van wel: “we kunnen goed met elkaar praten. Tuurlijk ben je er soms wel een beetje klaar mee want je zit soms 26 uur met elkaar in de bus maar je went er wel aan. Je doet het samen voor de muziek en zo komen we er altijd wel weer uit.” Ilse de Vries, bassist, bevestigt ook: “Niet dat we echte ruzies hebben maar soms ontstaan er wel flinke discussies bijvoorbeeld over de werkwijze of de repetitie. Dan kijken we waar dat aan kan liggen.”

Buitenlands avontuur

The Cool Quest is een band die ambitie heeft om over de hele wereld te spelen. De band investeert nu al in het buitenland om vooral geleidelijk aan te groeien. Vincent Bergsma noemt het voorbeeld van Kensington: “in Nederland verkopen ze vijf keer de Ziggo Dome

uit waar ik super veel respect voor heb maar in Polen staan ze nu in zaaltjes van 300 man. Je moet deze stap naar het buitenland kunnen maken maar ook willen maken.” De band noemt Duitsland als voorbeeld van een buitenlands avontuur. Vincent: “Duitsland is gewoon een groter land. Je hebt daar festivals die even groot zijn als Lowlands die lang niet de grootste festivals zijn.” “Op Lowlands stonden dit jaar artiesten als Kendrick Lamar en N.E.R.D waar wij niet mee kunnen concurreren en in Duitsland zijn festivals even groot met bands meer van ons kaliber” bevestigt Vadim.

Rock&Roll leven

Leiden jullie ook een rock&roll leven? “Het meeste is dat we heel onregelmatig leven maar echt een sex, drugs, rock&roll leven hebben we niet echt en

dat kan ook niet. We pakken zo’n show wel serieus aan. Het valt dus wel mee”, zegt Vadim. Vincent: “Ik weet niet echt of het mee valt. We doen geen drugs meer maar wel veel alcohol.” “Jij hoeft nooit te rijden”, lacht Ilse de Vries. “Nee volgens mij valt het wel reuze mee, sowieso in de hele muziek wereld”, geeft Vincent toe. Vadim: “Mensen vinden het niet meer zo leuk om een band te zien die doorgesnoven op tv komt. Ze denken eerder ‘ red jezelf’ in plaats van dat het stoer is.”

Tour

De band heeft al gespeeld in Amsterdam en zal deze week in Utrecht en Groningen staan. Volgende week staat de groep in Den Haag. De grote eindshow zal 29 december zijn in de grote zaal van Hedon, Zwolle (JN)

ZWOLLE – De volleybal dames zitten

School doet mee aan Coming Out Day

Corruptie in Belgisch voetbal

SGL Lelystad zich sterk voor nationale Coming Out Day. Zo werd er een vlag opgehangen en kregen diverse klassen een gastles over seksuele diversiteit. Op nationale Coming Out Day wordt er meer aandacht besteed aan het feit dat iemand er openlijk voor uitkomt dat hij/zij homo, lesbienne, transgender of biseksueel is. Ook op middelbare school SGL te Lelystad maakt men zich hier sterk voor. Remy Springer, leerling van de school en zelf uit de kast gekomen als homo, mocht in de ochtend een regenboogvlag ophangen. “Ik vind het heel belangrijk dat deze vlag er hangt,” aldus Remy, die graag nog meer zou zijn. “Ik vind eigenlijk dat er een soort presentatie moet komen over dit onderwerp voor alle klassen. Maar de vlag en de gastlessen zijn al een stap in de goede richting.” (JW)

len geweest bij verschillende voetbalclubs en makelaars waarbij twee makelaars zijn opgepakt. De meest bekende is Mogi Bayat, de andere makelaar is Dejn Veljkovic. De politie heeft invallen geplaatst bij bestuursleden en spelersmakelaars die verdacht zouden zijn van het verduisteren van beloningen en andere betalingen tegenover de overheid. Hiermee zijn spelerscontracten en andere administratieve zaken in beslag genomen melden de Belgische media. Ook is de trainer van Club Brugge Ivan Leko meegenomen voor verhoor. Ook Nathan Sprey van voetbalnieuwssite FC update schrikt van dit nieuws, volgens hem wordt een trainer van een van de grotere clubs van België niet zomaar meegenomen. En zal het geen verrassing zijn als er nog meer lijken uit de kast komen. (LO)

LELYSTAD – Donderdag maakte

ANTWERPEN – In België zijn inval-

Veilige noodlanding bij ISS ruimtemissie

Naleving alcoholwet Harderwijk bekend

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Objectief blijkt dat twee derde van de cafés en discotheken in Harderwijk zich houden aan het verbod om alcohol te schenken aan minderjarigen. Mysteryshoppers controleerden of verschillende locaties zich aan de 18+ alcoholwet hielden. In totaal zijn 71 locaties onderzocht in verschillende sectoren. In supermarkten en cafés werd vaker om een ID-kaart gevraagd dan in restaurants en stichtingen en verenigingen. Merijn van de Beek, eigenaar Café ome Co Merijn vindt de uitslag van het onderzoek te laag. “Dit houdt in dat minderjarigen toch alcohol kunnen krijgen. Ze zullen het dan blijven proberen.’’ De gemeente is naar aanleiding van dit onderzoek ook begonnen met directe controles. (ML) HARDERWIJK

Onderzoek veiligheid uitgaan Nijmegen

NIJMEGEN – Nu het de week van

de #benjeoké is, een initiatief dat veiligheid tijdens het uitgaan probeert de creëren besloot NWSNXT om eigen onderzoek te doen. Er werd een enquête gehouden waarbij jongeren gevraagd werden hoe zij de veiligheid in het uitgaansleven van Nijmegen vonden. Terwijl de hashtag #benjeoké zich focust op seksuele intimidatie, was dit niet het enige onderdeel van onveiligheid dat werd benaderd in het onderzoek. Ook momenten van ruzie, gevechten, stelen en excessief drankgebruik werden gevraagd aan de deelnemers. 188 Deelnemers tussen de 19 en 23 jaarhebben de enquête ingevuld. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat Nijmegen een veilige plek is om uit te gaan, zolang je maar naar de juiste kroegen gaat ten minste. Blijf opletten tijdens het feesten! (TvK)

Huiswerkbegeleiding populairder

ZWOLLE - Huiswerkbegeleiding wordt steeds popu-

lairder. Jongeren voelen meer druk bij het behalen van toetsen op school. Huiswerkbegeleiding biedt meer aandacht voor de leerling ten opzichte van de klassikale lessen op scholen. De reden voor jongeren om huiswerkbegeleiding te nemen is uiteenlopend. “Iedereen heeft een andere achtergrond zoals leerstoornissen, beide ouders werken, veel afleiding thuis

Foto: Pixabay

en moeite met plannen.” Aldus Ingrid Daalderop eigenaar van Berkum Studiebegeleiding. Jongeren gaan tussen vanaf twaalf jaar oud een persoonlijke ontwikkeling door. Dit is ook de doelgroep van huiswerkintanties. Hebben de jongeren nog wel genoeg om de focus te leggen op deze ontwikkeling? Volgens Studiekring wel. Of het beperking bied op sociaal vlak is de vraag, één ding is zeker, de begeleiding helpt jongen in het creëren van structuur en organisatie. (DL)

Naamsverandering Macedonië bijna door

SKOPJE - Het merendeel van de

Macedonische regering steunt het wetsvoorstel om de naam van het land te veranderen in NoordMacedonië, dit naar aanleiding van een lang conflict met Griekenland. Afgelopen juni heeft de Macedonische president Gjorge Ivanov geweigerd om het akkoord over de naamsverandering te ondertekenen. Hij noemt het akkoord een schending van de grondwet. Hij vond het toetreden tot de NAVO geen excuus. Om het wetsvoorstel door te laten gaan heeft de pro-westerse premier Zoan Zaev, voorstander van het wetsvoorstel, tweederdemeerderheid nodig. Op dit moment hebben slechts 70 van de 120 zich positief uitgesproken over het wetsvoorstel, er zijn 80 nodig. Afgelopen week is al een referendum geweest, maar de opkomst was te laag. De oppositie is tegen het voorstel omdat zij vinden dat de naamsverandering ten koste gaat van de nationale identiteit. Macedonië heeft belang bij een naamverandering omdat Griekenland dit verplicht voor een volledig toetreden in de VN, nu zijn ze slechts lid onder de voorlopige naam: Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Macedonië heeft zichzelf onafhan-

kelijk verklaard van de toenmalige Joegoslavische republiek in 1991, hebben ze zichzelf de naam Macedonië gegeven. Dit was voor Griekenland een probleem omdat in het Noorden van Griekenland ook een regio is die Macedonië heet. Deze streek heeft voor Griekenland veel waarde omdat dit in verband staat met Alexander de Grote, wat veel betekent voor de Grieken. Na

De vlag van Macedonië

de onafhankelijkheidsverklaring probeerde Macedonië toe te treden in de NAVO, Griekenland heeft dit entree geweigerd met hun vetorecht. Joseph Daul (president van de EV) laat via Twitter weten dat hij blij is als deze beslissing door gaat, maar teleurgesteld blijft in de manier hoe Griekenland gehandeld heeft. Hij zegt: ‘’Coöperatie werkt altijd beter dan een boycot.” (CW)

Foto: Pixabay

BAJKONOER – 11 oktober in de

Kazachstanse stad Bajkonoer vond de lancering van een raket richting het ruimtestation ISS plaats. Dit verliep echter niet goed. De raket kreeg problemen toen de eerste trap, waarmee de raket loskwam, moest worden losgekoppeld. Dit resulteerde in een noodlanding. De aanwezige astronauten zijn Amerikaan Nick Hague en de Rus Aleksej Ovtsjinin. Zij zijn gelukkig in orde. NWSNXT sprak met ruimtevaartdeskundige Piet Smolders over deze gebeurtenis: “allereerst ben ik blij dat het reddingsteam ervoor heeft gezorgd dat er geen slachtoffers zijn gevallen” gaf Smolders aan toen er naar zijn eerste indruk gevraagd werd. “Dankzij constructiefouten kunnen dit soort momenten altijd gebeuren.” (TvK)

Jongeren druk met Coming Out

ZWOLLE - Nederland kleurt

donderdag alle kleuren van de regenboog ter ere van de nationale Coming Out Dag. Door het hele land hangen gemeentes, bedrijven en organisaties de pride-vlag uit om steun te betuigen aan de LHBT-gemeenschap. Ook op Coming Out Dag moeten mensen zich natuurlijk nooit verplicht voelen om uit de kast de komen, aldus organisatie GSA, die zich vooral bezighoudt met acceptatie van geslacht en geaardheid op scholen. Kirsten, die studeert aan Universiteit Utrecht, zegt dat het zeker belangrijk is dat scholen zich met een dag als Coming Out Day bezighouden. ‘’Het laat zien dat mensen daar geaccepteerd worden. En dat is voor een omgeving met veel jongeren heel belangrijk.’’ (TS)   


NXT NWS EINDHOVEN - Zeventien piloten

hebben vrijdag een kort geding aangespannen tegen Ryanair. De luchtvaartmaatschappij sluit volgende maand de basis op Eindhoven Airport. De vluchten zullen dan vanuit alternatieve luchthavens in het buitenland worden uitgevoerd. De piloten willen dat de rechter hun overplaatsing naar het buitenland verbiedt, zegt de advocaat van de zeventien piloten. “Ryanair eist dat de piloten in vier weken verhuizen naar he buitenland bij de alternatieve luchthaven”, aldus een woordvoerder van de FNV. Het kort geding dient volgende donderdag bij de rechtbank in Den Bosch. (SK)

OPLAGE: 500 

KRANT 1D

UTRECHT - Per 1 december vertrekt

KNVB: geen spijt van invoeren VAR

ZWOLLE – De KNVB is tevreden

over de invoering van de VAR. De Video Assistent Referee (VAR) is nog niet waterdicht maar biedt goede hulp bij het eerlijk beoordelen van doelpunten en overtredingen, zegt de KNVB. “De VAR is nog niet feilloos maar behaalt wel successen”, zegt Lars Mulder van de KNVB. Hij wil niet zeggen dat de VAR nog in ontwikkeling is. “We zien het meer als groeien.” Het is voor het publiek niet altijd duidelijk wanneer de VAR wordt ingeschakeld, of wat zijn beslissing is. Dat moet volgens de KNVB nog worden verbeterd. “Daar zijn nog geen concrete plannen voor maar we verwachten dat in de toekomst op te lossen.’’, aldus de perswoordvoerder. (TW)

Foto: Screenshot van YouTube

Windsor Castle wederom decor Royal Wedding WINDSOR – De 28-jarige prinses

Eugenie, kleinkind van de Queen, pakt uit met haar eigen Royal Wedding. Eugenie trouwde met wijnhandelaar Jack Brooksbank in Windsor Castle. Eugenie is negende in de lijn maar toch heeft ze het voor elkaar gekregen een

koninklijke bruiloft te krijgen. Ondanks dat de bruiloft er geweldig uitziet zijn niet alle Britten er blij mee. Een hekelpunt zijn de hoge beveiligingskosten van de bruiloft. De locatie waar de trouwerij plaats vond is hetzelfde als de recente bruiloft van prins Harry, namelijk Windsor Castle. Naast de locatie,

liegt ook de kleding er niet om, de bruid draagt een creactie van Peter Pilotto en Christopher de Vos. Lois Brandsen van Amsterdam Fashion Institute: “De jurk van princes Eugenie is traditioneel, maar tegelijkertijd ook gemoderniseerd en vertelt een persoonlijk verhaal wat voor interactie zorgt.” (LO)

Nieuwe naam brandstoffen benzinepompen ZWOLLE – Vanaf vrijdag krijgen de

brandstoffen aan de pomp een nieuwe benaming. Er worden letters en symbolen gebruikt om duidelijkheid te scheppen aan de internationale pompen. Overal in Europa worden dezelfde symbolen en letters gebruikt om duidelijkheid te creëren. Benzine wordt vanaf nu aangeduid met een E en een vijf of een tien erachter. Het getal staat voor het ethanolgehalte

wat in de brandstof zit. Diesel wordt B7, het getal laat zien hoeveel biobrandstof er in de brandstof is verwerkt. De LPG blijft dezelfde naam houden, deze wordt namelijk in heel Europa met dezelfde naam aangeduid. Deelnemers Alle EU-landen doen mee aan de nieuwe codering. Ook landen als: Turkije, Zwitserland, Servië, Macedonië,

Niet gevaccineerde jongeren

ZWOLLE - Jongeren van 16 jaar of

ouder die niet of onvolledig gevaccineerd zijn kunnen de komende tijd gecontacteerd worden door een arts. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft nieuwe cijfers. “Het plan is om niet vaccineerde jongeren boven de 16 jaar persoonlijk en actief te gaan benaderen, zodat de jongeren zich misschien alsnog vaccineren.” Aldus een woordvoerder Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In de afgelopen vier jaar zijn er elk jaar steeds minder ouders die hun kind laten vaccineren. Lees het volledige bericht op pagina 3. (DL)

Zie verder pagina 4

NIJMEGEN - Volgens farmacoloog

Vertrek Maurice Limmen CNV

voorzitter Maurice Limmen bij het CNV. Hij zal de nieuwe voorzitter van de Algemene Vergadering van de Vereniging Hogescholen worden. Limmen werkte vanaf 2000 voor het CNV. Sinds 2014 was hij de hoogste baas van de op een na grootste vakbond van Nederland. Limmen kijkt met trots en plezier terug op zijn werk bij CNV. De persvoorlichter van de Vereniging Hogescholen zegt blij te zijn met Limmen: “Hij kent zijn rol als bestuurder en heeft een open houding, hierdoor weet hij makkelijk verbinding te leggen met een diverse achterban.” (LM)

WASHINGTON DC - De Amerikaanse rapper Kanye West heeft donderdag een opmerkelijke ontmoeting met president Donald Trump gehad. De twee spraken over verschillende onderwerpen waarbij West afsloot met een speech. De twee zijn heel close met elkaar en na het gesprek knuffelde West de president en zei dat hij van Trump houdt.

Oproep legalisering XTC

VRIJDAG 12 OKTOBER 2018

Aanklacht piloten tegen Ryanair

Kanye West luncht met Trump

De naam bij de benzinepompen gaat veranderen

Noorwegen, Liechtenstein en IJsland doen mee aan het overzichtelijker maken van de pompen. België en Frankrijk waren afgelopen zomer al verplicht om hun benzine onder de naam E10 aan te bieden. Vierduizend tankstations in Nederland doen mee aan het vervangen van de namen op de pomp. Hier zijn ook ruim 150000 stickers mee gemoeid. Deze worden in de loop van vrijdag bevestigt op de pomp. Zo kan de consument makkelijk zien welk brandstofmiddel in de desbetreffende pomp zit. Ook worden er stickers bevestigd op de tankdop. Dit zodat degene die tankt niet in verwarring kan raken over welke brandstof hij nodig heeft voor zijn auto. In het informatieboek dat bij de auto geleverd wordt zal het symbool ook vermeld worden.

NOVE Erik de Vries van de NOVE, de Nederlandse organisatie voor de energiebranche, zegt het volgende over de zaak: ‘’In de media is veel verwarring ontstaan, het enige wat veranderd is, is de naam. Het product blijft nog hetzelfde voor nu. Pas vanaf volgend jaar zullen de samenstellingen van de stoffen ook veranderen. Vooral mensen met een oud voertuig zullen dan hierop moeten letten met tanken. Daarom zijn de sticFoto: Pixabay kers nu in het leven geroepen.’’ (WJdB)

Kees Kramers van het Radboudumc in Nijmegen is het een goed idee om XTC te legaliseren. Dit is een lastig punt in de Tweede Kamer. D66 staat achter de legalisatie omdat zij geen vertrouwen heeft in de war on drugs. Als het gelegaliseerd wordt, kan de gebruiker in ieder geval een veilig product verkrijgen. Het CDA heeft een andere kijk op de kwestie. Zij vinden dat “XTC-criminelen” op deze manier beloond worden voor hun werk. Arts Kees Kramers geeft een vergelijking tussen alcohol en XTC. Alcohol kan namelijk voor blijvende schade zorgen. Dit kan bij XTC ook, maar komt zelden voor. NWSNXT sprak met Marjan Heuving, persvoorlichter van het Trimbos Instituut. Dit is een verslavingszorginstituut dat zich focust op alcohol en drugs. Zij vindt het legaliseren van ecstasy een gevaarlijk concept; “Als het gelegaliseerd zou worden dan kan dat betekenen dat gebruikers vergeten dat het een hele gevaarlijke substantie is, puur omdat het legaal is.” Ook de vergelijking tussen alcohol en XTC van arts Kees Kramers wordt aan de kant geschoven. “Er is nog nooit iemand overleden aan één glas alcohol, wel aan één XTC-pil”. De persvoorlichter geeft aan dat er op dit moment een ander legalisatiebeleid is wat enorm complex is, namelijk het cannabisbeleid. Voor een harddrug als XTC zal dit nog lastiger worden. Als er duidelijke regels opgesteld zouden worden kan de legalisering uitpakken als een goede verandering. Daar kan Europa anders over denken. XTC is namelijk één van de grootste exportproducten van Nederland en die exportcijfers zullen alleen maar groeien mocht de legalisering doorgaan. Dit kan zorgen opwekken vanuit Europa. (TvK)

Anticonceptiepil blijft schaars DEN HAAG – Apothekersorganisatie

KNMP meldt dat apotheken en filialen geen of heel weinig voorraden hebben. Hierdoor blijft de pil nog weken beperkt beschikbaar. Er blijken sinds september al leveranciersproblemen. De lading anticonceptiepillen werd in september afgekeurd en vernietigd toen die uit het buitenland binnenkwam. De bedrijven die ze leverden, meldden niet meteen dat ze problemen hadden. Er is wel een regel dat dit meteen gemeld moet worden. De bedrijven hadden rond september allemaal tegelijk productieproblemen met als gevolg een pillentekort. Dennis Mulkens, woordvoerder van KNMP, weet niet hoe dit tekort komt: "Dit tekort bestaat nu maar daar gaan de fabrikanten over.’’ Het meldpunt KNMP Farmanco heeft geen beeld van de exacte voorraad per apotheek. Sommige apotheken hebben helemaal geen voorraad meer en andere zijn nog wel te voorzien. De apotheker gaat in gesprek over de wensen van de vrouw. De apotheken moeten andere alternatieven adviseren zoals een sterkere pil. "Voor een ander middel is wel een nieuw recept nodig. Ook wordt er op mondjesmaat geleverd wat inhoudt per strip in plaats van per doosje uitgeleverd’’, aldus Mulkens. (IL)


2  VRIJDAGBLAD 1D

12 oktober 2018

Politiek en economie

Friesland in opstand tegen Randstad De afgelopen vier dagen liep het proces tegen de ‘Blokkeerfriezen’. Vaderlandliefhebbers die opkomen tegen de ondergang van hun cultuur of een stel levensgevaarlijke idioten die debiele capriolen op een snelweg uithalen, of wellicht een beetje van beide? Je kunt immers onmogelijk redelijkerwijs denken dat het blokkeren van een nationale snelweg rationeel is? Wanneer het voortbestaan van hun geliefde Zwarte Piet op het spel staat zijn zaken als wetten en regels toch bijzaak? LEEUWARDEN

Op 18 november 2017 trotseerden de ruige Friezen het koude weer om de aangekondigde betoging tegen Zwarte Piet in Dokkum te verhinderen. De tegenstanders zouden met twee bussen

vanuit de randstad naar Dokkum rijden. Zij werden ter hoogte van Oudehaske gestopt door een tiental auto’s. Deze blokkade ging de geschiedenis in als de provincie die opkomt tegen de Randstad. Waren de blokkeerfriezen dan in hun recht om een hele weg af te zetten om er voor te zorgen dat het kinderfeest gezellig verliep? De Friezen denken in ieder geval van wel. Het enige wat zij vonden dat ze deden was opkomen voor hun rechten en hun gelijk. Dat daar enige illegale handelingen bij kwamen kijken is toch verwaarloosbaar? Volgens het OM is dat niet het geval. Alle 34 wegpiraten werden vervolgd met aanklachten voor dwang, het blokkeren van de A7 en het verhinderen van een (geplande en goedgekeurde) betoging. De drijvende kracht

van de Friezen, Jenny (D’arc) Douwes wordt ook nog van opruiing verdacht, omdat zij de ‘ludieke actie’ veroorzaakt zou hebben. Op Facebook vertelde ze namelijk dat haar provinciegenoten “met paard en wagen” de demonstranten uit de buurt van Dokkum moesten houden. Omdat paarden zelfs in Friesland de snelweg niet op mogen werd voor het gemak dat eerste deel geschrapt.

Voor het vervoer was een heuse partybus geregeld. Dit om ‘alvast in de stemming te komen’. Aan boord van de bus zouden hapjes klaarstaan en zou sinterklaasmuziek door de luidsprekers schallen. De Friezen kwamen lachend, zelfs feestend aan op locatie. Op hun klompen kwamen ze de rechtbank binnen, omdat ze deze niet aan mochten houden zaten ze in hun sokken.

Eenmaal binnen gingen de festiviteiten gewoon door. De moedige en stoere friezen gaven veelal droge antwoorden: “Wat voor sport doet u?” “Transport”. Op de vraag wat een verdachte te zoeken had in de blokkade: “Ik wilde alleen een broodje eten bij het pompstation”. Er waren nog twee andere verdachten die refereerden naar de broodjes van het pompstation. Tijdens het proces werd een van de rechters werd onwel, misschien vanwege de extreem slechte grappen, en de rechtszaak moest een half uur geschorst worden. Toen de rechters weer op hun plek zaten vertelde iemand uit het publiek dat ze de rechter een beetje in de gaten zouden houden. Ondertussen hadden een aantal verdachten genoeg van het proces en waren weggegaan. (IS)

Werkgelegenheid neemt gestaag toe

- Het eiland Terschelling wordt het hele jaar overspoeld door toeristen. Dit is natuurlijk goed voor de economie op het eiland. Maar soms zijn er ook toeristen die het zo goed bevalt dat ze een vaste woning willen. De gemeenteraad van Terschelling wil dit probleem aanpakken. De gemeenteraad is bezig met het opstellen van een regeling dat alleen eilanders nog huizen mogen kopen op het eiland. Dit om lange wachtlijsten te voorkomen. De wachtlijsten voor een huis op Terschelling zijn te lang en de wachttijden kunnen oplopen tot 6 jaar. Eilanders van Terschelling zijn vaak gedwongen om in een vakantiewoning te verblijven en soms zelfs in stacaravan. Omdat de jongvolwassenen steeds ouder worden en niet langer bij hun ouders in huis willen wonen. (DM)

Economie 30 procent door multinationals

NWSNXT JN1D Oplage: 500ex. Opleiding journalistiek Windesheim Campus 2-6 8017 CA Zwolle 088 – 469 99 11 Hoofdredactie Demi Mosman, Thomas Steenbergen en Ivo Spijkers De redactie Tom, Manon, Stijn, Meindert, Florence, Coen,  Rick H., Sam, Iris, Lisa,  Davor, Niels, Rachel, Willem-Jan, Engeline, Teun, Jonathan, Paul, Jesse, Yvonne, Nina, Tim, Luuk,  Ferri, Rick P. Met dank aan: Anne van der Schoot & Dominique Vos

toets van groep 8 wordt nauwelijks overgenomen. Als de eindtoets een ander resultaat geeft dan het eerste advies van de docent, wordt in 80% van de gevallen uitgegaan het advies van de docent. Dat blijkt uit de cijfers die het CBS vrijdag publiceerde. Akke Walma, juf van groep 8 op basisschool Het Mozaïek in Zwolle, vindt dit logisch. “Leerkrachten baseren hun schooladvies op de hele schoolcarrière van een leerling en niet op één toets. Daarom geven we bijna altijd de voorkeur aan het advies dat de docent geeft boven de uitslag van de toets.” Docenten mogen hun advies op basis van de eindtoets niet naar beneden bijstellen. “Dat werkt namelijk heel demotiverend en legt bovendien teveel druk op de eindtoets.” (SB)

TERSCHELLING

is in 2017 gestegen ten opzichte van 2016. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In 2017 was er een totaal van 8,096 miljoen banen, vergeleken met 7,893 miljoen in 2016. Het gemiddelde jaarloon is van €29.230 in 2016 naar €29.520 in 2017 gestegen. Volgens een woordvoerder van het CBS is deze groei is voornamelijk te wijten aan het aantrekken van de economie en de toenemende investeringen. Momenteel is er vooral extreem veel vraag naar ICT’ers en mbo’ers. De verwachting van het CBS is dat en de werkgelegenheid nog verder zal toenemen. De vraag is of er genoeg werknemers te vinden zullen zijn om deze plekken op te vullen (IS)

Colofon

DEN HAAG – Het advies van de eind-

Groot woningtekort op Terschelling

DEN HAAG - De werkgelegenheid

ZWOLLE – Multinationals zijn goed voor 30 procent van de Nederlandse economie, jaarlijks zetten ze circa 635 miljard euro aan toegevoegde waarde om. Buitenlandse multinationals waren in 2016 goed voor 113 miljard euro. Het overige deel komt van Nederlandse multinationals af, meldt het CBS vrijdag. Ondanks de hoge omzet was er relatief weinig werkgelegenheid. Volgens een woordvoerder van het CBS komt dit doordat zij productiever te werk gaan en zo een hogere toegevoegde waarde creëren. Het geld wordt vooral besteed aan onderzoek en innovatie om de concurrentiepositie te versterken. (FvA)

Advies toets groep 8 zelden nageleefd

Ook radicalisering moslims Zwolle Foto: Pixabay

Stijgen zeespiegel gevaar voor Nederland ZWOLLE – De opwarming van de aarde heeft meer

effect op de zeespiegelstijging dan gedacht. Dit meldt de IPCC woensdag in een persbericht. Nederland moet nu sneller maatregelen nemen om te zorgen dat ons land niet onderstroomt. Woensdag kwamen de overheid van Vietnam en het United Nations Development Programme bijeen om te praten over de klimaatveranderingen. In dit gesprek kwam naar voren dat

de temperatuur op Aarde tot 2100 met 2 graden zou stijgen. Dit betekent dat de zeespiegel ook gaat stijgen. Grote delen van Nederland liggen onder de zeespiegel, waardoor stijging van de zeespiegel gevaarlijk is. Deze delen zullen bij stijging onder water komen te staan. Professor geowetenschappen, Maarten Kleinhans: “We moeten ons nu echt aan de klimaatakkoorden van Parijs houden, want wij zijn het eerste land dat straks onder water gaat.” (EK)

Slechte nazorg terminale kankerpatiënten

ZWOLLE – Een kwart van 654 ter-

minale kankerpatiënten krijgt geen hulp nadat ze te horen hebben gekregen dat ze niet meer beter zullen worden. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek van de Nederlandse Federatie van kankerpatiënten organisaties (NFK). De meerderheid van de patiënten heeft daar behoefte aan. Zij willen vooral graag een vast aanspreekpunt in het ziekenhuis en hebben behoefte om advies te krijgen over mentale en lichamelijke klachten door de ziekte.

dan als ze niet bij iemand hun ei kwijt kunnen.” Voor de verdere behandeling om de ziekte te remmen en adviezen geeft 28 procent aan niet verder geholpen te zijn, terwijl zij hier wel behoefte aan hadden.

Voortouw nemen

60 procent van de patiënten heeft behoefte om over het levenseinde te

praten. Zij vinden het belangrijk dat de zorgverlener het voortouw neemt voor het gesprek, maar dit gebeurt te weinig. Door middel van de uitkomsten van dit onderzoek wil de NFK ziekenhuizen en zorgverleners stimuleren om ongeneeslijke zieken meer ondersteuning en hulp te bieden. Ook moet er meer bewustwoording komen voor mensen die euthanasie gaan plegen. (FvdM)

Behoefte aan adviezen

Uit het onderzoek blijkt ook dat de tevredenheid onder patiënten stijgt als de zorgverlener meer tijd neemt voor de emotionele steun. Tot op heden vinden de patiënten dat de zorgverlener te weinig tijd erin steekt. “Psychologische hulp is effectief bij het behandelen van zowel depressies als angstproblemen bij de terminale kankerpatiënten”, aldus Aya Agbaria, masterstudent op de afdeling klinische en psychosociale epidemiologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). “Patiënten die niet meer beter zullen worden vinden het fijn om met iemand erover te kunnen praten. Hierdoor denken ze minder aan de dood

Ouderen worden aan hun lot overgelaten

Foto: Pixabay

ZWOLLE – Ruim 160 geradicaliseer-

de moslims worden door gemeente, politie en veiligheidsdiensten streng in de gaten gehouden, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Deze verdachten worden gevolgd door de Persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme. Zo ook in de gemeente Zwolle. De gemeente Zwolle kent hierbij een persoonsgebonden aanpak, waarbij wordt samengewerkt met instanties om informatie te delen, doelen te bepalen en interventies uit te voeren. De gemeente Zwolle richt zich op preventie. Marieke Stenfert, woordvoerder van de gemeente, zegt dat het tijdig opvangen van signalen belangrijk is. “Wij onderhouden relaties met moskeeën en islamitische verenigingen om in verbinding te blijven.” (RH)

Elektrische scooter erg gewild

AMSTERDAM – De verkoop van

elektrische scooters is in de eerste 9 maanden van 2018 toegenomen van 2,9 naar 9,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit heeft te maken met speciale milieuzones in steden waar alleen elektrische scooters mogen rijden. Bovendien zijn de e-scooters goedkoper geworden, aldus de RAI. “De laatste jaren is de vraag gestegen”, zegt Floris Liebrand, woordvoerder van de RAI. Daardoor wordt er meer geproduceerd en worden de ontwikkelingskosten een stuk lager. De prijs van scooters daalt omdat bij veel vraag er ook veel onderlinge concurrentie ontstaat. Er is wel verschil in de kwaliteit van de bromfietsen door materialen die zijn gebruikt. (RV)


12 oktober 2018 

1D VRIJDAGBLAD  3

Regio

Maxime wilde geen homo zijn ZWOLLE - Afgelopen donderdag was

het Coming Out Day, de dag waarop benadrukt wordt dat iedereen, ondanks hun seksuele voorkeuren, zichzelf moeten kunnen zijn. De 20-jarige Maxime Kraan vertelt zijn verhaal. Maxime is sinds enkele jaren uit de kast en is inmiddels acht maanden samen met zijn vriend.

Keek altijd al onbewust

“Ik ben in 2014 uit de kast gekomen. Tijdens de Olympische Spelen kwam zwemmer Ian Thorpe uit de kast. Ik zag zijn verhaal op YouTube en herkende ik het ineens enorm in mezelf. In eerste instantie was ik er helemaal niet blij mee, want ik wilde helemaal geen homo zijn. Maar langzaamaan besefte ik dat het niet anders was. Ik heb altijd al onbe-

wust naar jongens gekeken, maar toen was ik er nog niet bewust mee bezig. Toen het me wel bewust werd, ging ik natuurlijk op een andere manier naar jongens om me heen kijken.

Iedereen had het al verwacht

Uit onzekerheid durfde ik het niet tegen mijn ouders te vertellen, dus ik heb ze allebei apart genomen. Gelukkig reageerden ze heel positief en zeiden ze dat ze toch wisten dat het vroeg of laat zou komen. Net als mijn vrienden. Mijn broertje van het ‘cool’. Het duurde wel even tot ik mijn gemak erin vond, want ik het begin had ik zoiets van; dus, en nu? Maar later voel je jezelf er wel op je gemak bij en is het prima. Ik kreeg er wel ineens veel vrouwelijke vrienden bij. Soms dacht ik, flikker eens op!

Geen geheim

Als ik ergens solliciteer, vertel ik natuurlijk niet uitgebreid dat ik in 2014 uit de kast kwam. Maar het is ook niet zo dat ik het geheim houd, want het zegt denk ik meer over de werkplek als je op basis daarvan niet aangenomen wordt. Ik denk dat als een werkgever er niet mee om kan gaan en mij ontslaat, of niet aanneemt omdat ik homo zou zijn, dat ik daar dan ook niet zou willen werken.

Het is iets van jezelf

Ik vind niet dat we nog meer aandacht aan homoseksualiteit hoeven te geven. Er hoeven niet nog meer Gayprides en COC’s (Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit) te komen. Ik ben nog altijd van mening dat op welke sekse je ook valt, het is altijd

iets voor jezelf en de liefde die je hebt tussen wie dan ook is dan ook iets tussen jou en die persoon. Ik ga ook niet op straat gooien dat ik homo ben of de klokken luiden en roepen, ik ben gay!  Dat is gewoon iets voor jezelf en ik vind niet dat je dat overduidelijk aan anderenmoet laten blijken. 

Geweld is geweld

Ik denk niet dat de overheid geweld op een andere manier moet behandelen dan nu, want geweld is geweld. Dan maakt het niet uit of het tegen een vrouw, een man, een homo of een aap is. Het is wel een vorm van discriminatie en daar moet wel iets tegen gedaan worden. Ik denk op het moment dat je iets heel duidelijk specificeert, dat je juist dan een afkeur bij mensen creëert.” (FvdM)

Duitse DTM volgend jaar naar TT Assen

Formule 1

“We hebben er vertrouwen in dat de Formule 1 ook naar Assen toe komt, maar dat is nog even afwachten”, zegt Lee. Het kan nog een jaar duren voordat het duidelijk is of de Formule 1 ook naar Assen toekomt. “Het krijgen van de DTM staat de Formule 1 niet in de weg. Het geeft, met name in de internationale sportwereld, aan dat het circuit van Assen niet alleen een motorsportcircuit is, maar ook een autosportcircuit”, legt Lee uit. (SK)

Gelderland tegen Lelystad Airport

LELYSTAD – Provincie Gelderland

is tegen de opening van Lelystad Airport zolang er laag gevlogen wordt. Omdat er geen garanties gegeven kunnen worden dat de vliegtuigen na 2023 hoger gaan vliegen is de provincie nu tegen de uitbreiding. Het plan is om Lelystad Airport vanaf 2020 open te stellen voor vakantievluchten. De vliegtuigen zouden dan tot 2023 laag blijven vliegen, onder het vliegverkeer van Schiphol, tot de herindeling van het luchtruim. Dit zou zorgen voor geluidsoverlast. Volgens provincie Gelderland kunnen er geen garanties worden gegeven dat de vliegtuigen na 2023 hoger gaan vliegen. Daardoor is de provincie nu tegen Lelystad Airport, totdat die garantie gegeven kan worden. De provincie Gelderland laat in een brief aan de Provinciale Staten weten teleurgesteld te zijn dat er geen garantie gegeven kan worden voor het hoger vliegen na 2023. Een woordvoerder van Lelystad Airport maakt zich niet te veel zorgen over de houding van de provincie Gelderland. “Uiteindelijk is het aan de minister en de Tweede Kamer om een beslissing te maken over Lelystad Airport,” klinkt het. (JW)

KINSHASA - In de Democratische

Republiek Congo is het ebola-virus zich snel aan het verspreiden. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangekondigd dat het virus zich waarschijnlijk zal verspreiden naar de buurlanden Rwanda en Oeganda. Hulpverleners laten weten dat sinds september de hoeveelheid nieuw geïnfecteerden is verdubbeld. Arts Victor Kaiser denkt dat het ebola-vaccin niet volledig is uitgetest en dat de angst groot is. Harald Wychgel van RIVM is in elk geval niet bang voor een wereldwijde uitbraak: “We kunnen niet in de toekomst kijken, maar we hebben een goed systeem hier.” (PK)

UNICEF-loop in Almelo

ASSEN – Het Duitse autoracekam-

pioenschap DTM zal volgend jaar plaatsvinden op het TT Circuit Assen. TT Circuit Assen heeft hiermee de slag gewonnen van Circuit Zandvoort, waar de DTM volgend jaar niet meer te zien zal zijn. “We zijn benaderd door de DTMorganisatie of wij interesse hadden om samen het evenement op het circuit van Assen te organiseren”, aldus Lee van Dam, promotor van de races in Assen. De DTM is er samen met het kantoor van Lee van Dam Productions uitgekomen met als gevolg dat de DTM volgend jaar plaatsvindt in Assen.“We zijn blij met de nieuwe aanwinst (de DTM), dat een nieuw en uniek product is voor Nederland”, vertelt Lee. “De mensen kunnen een groot spektakel verwachten met naast de DTM ook nog andere raceklasses zoals de Formule 3, Porsche GT3 Cup Challenge Benelux, Lotus Cup Europe gereden en de nieuwe W Series (een raceklasse voor jonge vrouwelijke coureurs die in het voorprogramma van de DTM zal komen.)”, zegt hij.

Ebola-uitbraak D.R. Congo neemt toe

ALMELO - De UNICEF-sponsorloop

van Almelo is dit jaar op vrijdag 12 oktober. Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan is de loop dit jaar anders dan normaal. De UNICEF-sponsorloop is een wandeling door het Nijreesbos in Almelo. Basisschoolkinderen lopen een ronde door het bos om geld in te zamelen voor kinderen over de hele wereld. “Er zijn altijd kinderen die zich hard willen maken voor andere kinderen,’’ aldus Anke Wiegmans van pers en communicatie. Het thema dit jaar is ‘een reis door de wereld’. Elk werelddeel is terug te vinden door middel van muziek en verschillende activiteiten. Er wordt verwacht dat de opbrengst van de sponsorloop tussen de zesduizend en achtduizend euro zal liggen. (YS)

Foto: Catharijneconvent persafbeeldingen

Privévoorwerpen worden kunststukken UTRECHT – Donderdagavond is in het Museum

Catharijneconvent in Utrecht officieel een nieuwe tentoonstelling over relieken geopend. De komende maanden zullen er meer dan honderd unieke relieken in Utrecht te bezichtigen zijn. Het is het eerste museum ter wereld dat de reliekenverering laat zien als een ‘fenomeen dat cultuur en religie overschrijdt,’ meldt Museum Catharijneconvent op hun website. Het museum, dat vooral veel religieuze kunst presenteert, heeft een groot deel van de tentoonstelling weggelegd

voor bekende bedevaartsoorden. Naast beroemde stukken wordt er ook aandacht besteed aan persoonlijke relieken. “De tentoonstelling begint heel groot, met bijvoorbeeld de bedevaartstochten naar Mekka, en het eindigt met relieken die voor mensen persoonlijk heel belangrijk zijn. We hebben mensen op Facebook opgeroepen om hun eigen relieken en persoonlijke verhalen te delen, om de bezoeker bij relieken een persoonlijk gevoel mee te geven,” zegt junior conservator Anna Koldeweij. “Reflectie in het laatste deel van de voorstelling is in dit geval veel meer aanwezig.” (TW)

Eerste Zwolse LGBT + studentenvereniging ZWOLLE - Atmosqueer is de eerste

studentenvereniging in Zwolle voor homo’s, biseksuelen en transgenders. Ook wel de LGBT+ community genoemd. Bestuursleden Sanne Pull, Selina van de Wetering en Eva Romkes zijn ontzettend trots op wat ze hebben neergezet en zijn blij dat ze de kans krijgen het LGBT+-platform in Zwolle kunnen vergroten.

Gemeente Zwolle maar ook veel Zwolse horecagelegenheden doen al veel voor de LGBT+-community, maar ze wisten niet goed hoe ze deze groep mensen op moesten zoeken. De vereniging komt dus als geroepen. Met de nieuwe vereniging moeten er meer plekken in Zwolle komen waar de LGBT’ers terecht kunnen. ,,De acceptatie in Zwolle is al best groot maar als ik hand in hand met

mijn vriendin door de stad loop, word ik toch nog wel is nageroepen’’, vertelt Romkes. En ook al is dat maar 1 in de 100 mensen die het stel naroept, ,,dat is de reactie die het meest pijn doet”.

Het openingsfeest

Donderdagavond was het officiële komuit-de-kastfeest van Atmosqueer. De dag is niet toevallig gekozen: op coming out day. ,,Dat maakt het wel extra speciaal”, zegt Van de Wetering. De vereniging telt tot nu toe al 16 leden, maar ze verwachten dat er nog wel een aantal bijkomen. “Na het openingsfeest hopen we toch wel op zo’n 35 à 40 officiële leden uit te komen”, zegt Van de Wetering.

Belang aan LGBT+ verenigingen

Het bestuur van Atmosqueer 

Foto: Gerben Rink

Atmosqueer is dan wel de eerste LGBT+ -studentenvereniging in Zwolle maar er zitten er door het hele land meer. Zo heb je verenigingen in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Groningen. “We hebben al wel contact gehad met de andere verenigingen. Ze zijn allemaal heel positief dat we een LGBT+-vereniging in Zwolle zijn gestart en iedereen staat heel erg open voor samenwerking”, zegt Romkes. Er zullen dus nog wel meer LGBT+ verenigingen komen. (DM)

Start nationale archeologiedagen

ZWOLLE - In Nederland gingen don-

derdag voor de vierde keer de archeologiedagen van start. Ruim 300 activiteiten over het hele land vinden dit weekend plaats. Elk jaar worden er talloze vondsten gedaan door het hele land. Tijdens dit weekend kunnen de mensen hier meer over leren. Dit weekend valt er van alles te doen door grote delen van Nederland. Van lichtshows tot speeddates met echte archeologen, er valt voor iedereen wel wat te beleven. Veel kinderen vinden het leuk om meer te leren over archeologie. Zo gaat Stephanie de Boer, juf van een klas uit groep 6, naar een spannende speurtocht in Ermelo: “De meeste kinderen hebben er veel zin in vandaag, ze vinden het een stoer onderwerp en ze praten de hele dag over de speurtocht.’’ Deze dagen worden mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers door het hele land. (NvG)

Niet gevaccineerde jongeren opgeroepen

ZWOLLE - Jeugdartsen willen jonge-

ren de keuze van de ouders om niet te vaccineren laten heroverwegen. In Nederland kunnen ouders zelf bepalen of ze hun kind willen laten vaccineren. Vanaf 16 jaar kunnen jongeren zelf beslissen of ze willen vaccineren. “Momenteel zijn 90% van de jongeren volledig gevaccineerd.” Aldus de woordvoerder van Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor vrouwen zal er een actief beleid worden gevoerd voor de vaccinatie tegen HPV (het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken). “Momenteel ligt de vaccinatiegraad rond de 50% bij de vrouwen.” Het plan is voorgesteld aan het ministerie van Volksgezondheid de staatssecretaris gaat het doornemen. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde is het en het RIVM en Milieu steunen het plan. (DL)


4  VRIJDAGBLAD 1D

12 oktober 2018

Jongeren

Snoepautomaat maakt plaats voor fruit APELDOORN - Je hoort het vaker:

middelbare scholen die gaan proberen leerlingen gezonder te laten eten. Maar heeft dit eigenlijk wel zin? Lopen de inkomsten van de kantine niet terug bij het aanbieden van gezond eten? Dit vroeg ik mij af. Daarom heb ik een afspraak gemaakt met John Houwer. Hij is hoofdconciërge op het Christelijk Lyceum in Apeldoorn en betrokken bij de gezonde kantine. Gezonde kantine De gezonde kantine is op het Christelijk Lyceum geïntroduceerd omdat ze af wilden van “de ongezonde troep”: koeken, snoep en suikerhoudende dranken. Volgens John Houwer moest er nodig wat gebeuren met de kantine. “We verkochten alleen tosti’s en ongezond eten.

Daarom hebben we op andere scholen gekeken naar hoe we ons assortiment zouden kunnen veranderen. Zij maakten gebruik van een commercieel cateringbedrijf: Markies.” Markies is een bedrijf dat veel doet met gezonde kantines op scholen, ook op het Christelijk Lyceum. Het assortiment van Markies voldoet aan de richtlijnen gezondere kantines van het voedingscentrum. Volgens Markies heeft het eten van de gezonde producten een positief effect op het concentratievermogen van kinderen. De inkomsten van de kantine zijn zelfs zo winstgevend dat er twee dames in de kantine staan om broodjes te bereiden en te verkopen. De leerlingen hebben heel snel geschakeld. “De rijen zijn bijna elke pauze erg lang. De leerlingen raakten heel snel gewend aan het gezonde assortiment in de nieuwe kantine.” Er waren eerst ook veel

personeelsleden tegen het plan, maar velen hebben zich na de komst van de kantine toch bedacht en staan regelmatig in de rij voor een broodje. Zilveren schaal De scholen worden beoordeeld volgens een speciaal soort “schalensysteem”. Het Christelijk Lyceum heeft nu een zilveren schaal. Volgens John Houwer zouden ze eventueel nog de gouden schaal kunnen krijgen wanneer ze de laatste suikerproducten zouden verwijderen uit de automaten en het assortiment. Er staat nog een automaat met een paar zoete producten. Hier wordt de laatste tijd een stuk minder gebruik van gemaakt. Of dit komt door de komst van de gezonde kantine of doordat de producten in de supermarkt goedkoper zijn is niet duidelijk.

Hygiëne Ook qua verpakkingen en hygiëne is er veel veranderd op het Christelijk Lyceum. Eerst waren de gevulde koeken onverpakt. Dit was erg onhygiënisch. Daarna ging de school over op in plastic verpakte producten. “Dit was natuurlijk niet goed voor het milieu. De producten van Markies zijn verpakt in papieren zakjes, dit is veel beter.” Toch nog ongezond Toch zijn er nog steeds veel leerlingen die ongezond voedsel halen bij supermarkten in de buurt of slecht eten van huis meenemen. “We kunnen dit niet tegenhouden. Leerlingen gaan zelfs naar de Mac Donalds om eten te halen voor hun klasgenoten. Laatst werden er zelfs pizza’s bezorgd. Dit vonden we wel echt te ver gaan”, aldus John Houwer. (RV)

Glutenintolerantie is geen pretje

NOORDSCHESCHUT - Eén van de

bijzonderste trends van dit moment is het glutenvrije dieet. Sommige mensen kiezen bewust om glutenvrij te eten, maar er zijn ook mensen die glutenintolerant zijn. Gluten zitten vaak in producten waar tegelijkertijd ook veel koolhydraten in zitten. Om die reden vermijden sommige mensen deze producten. Wanneer iemand die glutenintolerant is producten eet waar gluten in zitten, wordt die persoon ziek. Eén van deze mensen is Madelon Wemmenhove uit Noordscheschut. Ze geeft aan dat ze mensen die vrijwillig glutenvrij eten niet snapt: “Ik kan er niet bij. Het glutenvrije dieet was voor mij een hele overgang. Ik vond het lastig om afscheid te nemen van al het normale eten.’’ Gedwongen glutenvrij eten is dus geen pretje. (YS)

School Zutphen kiest voor maatwerk

Pand S.I.T.Controls Hoogeveen ontruimd

van de middelbare school Het tedelijk in Zutphen is gericht op maatwerk: leerlingen bepalen hierbij hun eigen niveau en tempo. Dit doen ze naar aanleiding van de pilot “Recht op maatwerk” van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Met de proef krijgen leerlingen veel vrijheid. Hierdoor kunnen ze hun eigen talenten en vaardigheden ontwikkelen. Volgens Ina Frömmert, teamleider lyceum bovenbouw, is de proef ideaal voor elke leerling. “Iedere leerling is anders. Met dit programma kan iedereen eigenaar worden van zijn/haar eigen traject. We zorgen voor speciale begeleiding met coaches. Elke drie weken hebben de coach en de leerling een gesprek over het lesprogramma. In principe is alles mogelijk, mits het goed onderbouwd en waardevol is voor de ontwikkeling van de leerling.” (NvdN)

er bij het bedrijf S.I.T. Controls zeven mensen onwel geraakt. Ze roken een vreemde lucht in het bedrijfspand aan de Industrieweg in Hoogeveen. De brandweer heeft metingen verricht, maar konden niets abnormaals vinden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is ingeschakeld om de metingen over te nemen. Het pand is inmiddels gesloten. Eerder die dag werd het pand ook al ontruimd. Meerdere medewerkers voelden zich al niet lekker en roken een vreemde lucht. In totaal raakten negentien medewerkers onwel en hadden last van rode ogen, braakneigingen en geïrriteerde luchtwegen. S.I.T. Controls ontwerpt systemen voor beveiliging van gastoestellen voor de verwarming, het koken, catering en grote apparaten. (YS)

ZUTPHEN - De onderwijsmethode

HOOGEVEEN - Donderdagavond zijn

Koeman positief over duel Duitsland

ZEIST - Ronald Koeman is positief

over het duel tegen Duitsland van zaterdag in The Nations League. “Ik denk dat we gaan winnen” aldus de bondscoach tijdens een persconferentie vrijdag op het trainingscomplex van het Nederlands elftal in Zeist. Koeman denkt dat het duel met Duitsland is te winnen. ,,Ik verwacht hetzelfde niveau als tegen Frankrijk. Dan denk ik dat we kunnen winnen maar ik wil ten eerste wel goed voetbal zien.” Tegen Frankrijk werd verloren met 2-1. De bondscoach denkt dat Oranje verbeterd is. “We denken op de weg terug te zijn en morgen kunnen we dat laten zien.” In de selectie heeft Koeman genoeg vertrouwen: “De jongens maken allemaal een prima indruk en ik durf ze alle 24 op te stellen morgen.” (JN)

Usain Bolt scoort goals in Australië

GOSFORD – Usain Bolt heeft zijn

eerste doelpunten gemaakt als profvoetballer voor de Central Coast Mariners in Australië. Dit deed hij in een oefenduel tegen Macarthur South West United. De wereldrecordhouder op de 100 meter atletiek probeert een contract te krijgen bij de Australische club. “Ik ben blij met de vooruitgang die ik als voetballer heb gemaakt”, zei Usain Bolt tijdens de persconferentie na de voetbalwedstrijd waarin hij twee doelpunten scoorde: “Ik wil graag een Mariner worden”. De 32-jarige Jamaicaan had voor zijn eerste goal al een aantal grote kansen: “De coach vertelde me dat ik me niet moest ergeren”. De Central Coast Mariners is niet de eerste club waar Bolt voor traint. Dit deed hij namelijk eerder bij Manchester United en Borussia Dortmund. (RP)

Foto: AVROTROS

Nominatie bekroning De Luizenmoeder

AMSTERDAM – Beau Five Days Inside won donderdag

de Gouden Televizier-Ring, maar hét succesverhaal op de Nederlandse televisie was een andere genomineerde: De Luizenmoeder. De Luizenmoeder werd in januari uitgezonden op AVROTROS. Het is een satireserie over de basisschool. Het producthuis, BING Film & Televisie, had zo’n succes nooit verwacht. “De eerste afleveringen verdubbelde het kijkers-

aantal steeds. Je hoopt erop, maar deze kwam onverwachts”, aldus Joanne Wiekerink, assistent-producent en post-productiesupervisor bij BING. Het idee kwam van producent Jan Albert de Weerd. “Hij liep al jaren met het idee rond. Een paar jaar geleden heeft hij met Ilse Warringa (juf Ank, red.) er werk van gemaakt.” Het leidde zelfs tot een nominatie voor de Televizier-Ring. “De cast was aan het repeteren toen we het hoorden. Dat was een gaaf moment.” (SB)

Rapper Kanye West luncht met Trump

WASHINGTON DC – De New York

Times meldt dat de Amerikaanse rapper Kanye West en president Donald Trump elkaar donderdag hebben ontmoet voor een lunch in het Witte Huis. De ontmoeting is nogal opmerkelijk te noemen om het feit dat een rapper niet vaak luncht en discussieert met de president in het Witte Huis. Bij de ontmoeting droeg West een pet met daarop de tekst “Make America great again”. West droeg deze met trots en vond dat je ballen nodig moet hebben deze te dragen. Ook voelde hij zich volgens hem een held met deze pet. Trump noemde West eerder al een geweldige gozer, dus in dat opzicht is de ontmoeting om te lunchen niet opvallend te noemen. Later tijdens de ontmoeting schoof ook NFL-legende Jim Brown aan om over de situatie van de zwarte Amerikanen te praten. Na de ontmoeting met trump is West nog bij Jared Kushner op de koffie geweest. Hij is de schoonzoon en tevens adviseur van Trump. Er is over verschillende onderwerpen gesprolem. Voor de ontmoeting meldde Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders dat de heren het zullen hebben over een hervorming van het gevangeniswezen, het aanpakken van geweld veroorzaakt door bendes en over de

maatregelen om de gewelddadigheid in Chicago af te laten nemen. Armin Shah, podcast host, die het vaak heeft over West en zijn politieke ambities in zijn podcast is niet verbaasd over de ontmoeting. Volgens hem is het geen verrassing dat Trump en West elkaar ontmoeten omdat dit al eerder is gebeurd. Wel heeft West volgens hem geen serieuze kans in de politiek omdat hij dit zelf ver-

knoeid heeft door zijn aparte uitspraken en soms bijzondere gedrag. Tijdens de ontmoeting maakte West indruk met een bevlogen speech over het aantal jobs in Amerika. Hij vindt dat Amerika meer zelf moet produceren en stoppen met het overlaten aan landen als China. Na de speech knuffelde West de president en volgde West dit op door te zeggen dat hij van Trump houdt. (LO)

De Amerikaanse vlag wappert vol trots voor het Witte Huis

Foto: Pixabay

‘Apple wordt nieuwe concurrent Netflix’

ENGLEWOOD CLIFFS - Apple wil

in 2019 zijn eigen digitale videostreamingservice lanceren. Het bedrijf werkt al lang aan een product dat zou moeten concurreren met Netflix. Eigenaren van Appleproducten zouden hiermee gratis films en series kunnen kijken, dit meldde CNBC woensdagnacht. Apple zou al een lange tijd bezig zijn met het maken van eigen films en series. De content wordt gemaakt voor een breed publiek. Zo wordt er afstand gehouden van geweld, seks of politiek. Maar kan Apple de concurrentie wel aan? Tiemen Bockting, een groot Apple fan, heeft er wel vertrouwen in: “Apple kennende maken ze het alleen voor hun eigen producten, maar dan is die doelgroep nog steeds groot genoeg om te concurreren met Netflix.” (MP)

Branson trekt zijn investering terug

ZWOLLE - Richard Branson,

baas van investeringsbedrijf Virgin, heeft naar aanleiding van de moord op journalist Jamal Khashoggi eerder deze week, zijn toerismeprojecten in Saudi-Arabië stopgezet. Branson hoopte met zijn project positieve ontwikkelingen door te brengen maar trekt zich nu terug. Via een eigen statement laat Branson weten dat hij zijn toerismeinvesteringen in Saudi-Arabië stopzet. Van tevoren had hij veel vertrouwen in de regering van Saudi-Arabië, maar dit vertrouwen is nu geschaad. Branson zegt dat zolang de regering van Saudi-Arabië niks laat weten over de situatie, hij geen vertrouwen meer heeft in samenwerking tussen Virgin en de overheid. Hij heeft niet gezegd dat het voor altijd zo is. (PK)

NEWSNXT oktober 2018  
NEWSNXT oktober 2018  
Advertisement