Page 1

GLOEI. FOTOGRAAF TIJS VAN LEUR REIST DE HELE GLOBE ROND MET ROCKBANDS GELUKSEXPERT MARCO VLEEMING OVER DE RELATIE TUSSEN HOBBY’S & GELUK “HET KLIMAATPROBLEEM WORDT ALLEEN MAAR ERGER”

MAART 2019


INHOUD

2

“IK VIND DAT DE KUNST VAN DE MENS MOET WORDEN ONDERSCHEIDEN”

PUNKROCKBAND FOTOGRAAF TIJS REIST DE GLOBE ROND

5

DE KUNST, VAN DE MENS ONDERSCHEIDEN

8

BACH IN DE HUISKAMER

10

DE BESTE BIBLIOTHEKENRACE

11

DJ REJACTA TERUG UIT STILTE

12

PINKPOP DOET HET ANDERS

14

RENNEN TEGEN DE KILO’S

16

HOOGBEGAAFDHEID GEEN GAVE

17

ACTIVITEITEN VOOR EENZAME OUDEREN

18

DUURZAAM DE TOEKOMST TEGEMOET

20

HARD MAKEN VOOR EEN PLASTIC VRIJ ARNHEM

22

PROTESTEREN TEGEN HET KLIMAATBELEID

24

WAT ZOU JE DOEN MET TWAALFHONDERDZESTIG EURO?

27

RECEPT MET EEN VERGETEN STUKJE VLEES

28

VROUWENPOWER

30

DUURZAME SCOOTERBRANCHE

31

VRIJWILLIG MONDEN VOEDEN

32

HET JAAR VAN MAX VERSTAPPEN

34

#IKPAS

36

MAART 2019


3

“GELUK IS EIGENLIJK EEN COMBINATIE VAN EEN ZINVOL EN PLEZIERIG LEVEN” COLUMNS: NEVER LEAVING NEVERLAND

9

JIJ BENT LAAG

15

BEESTENBOEL

23

VLEES ETEN KAN GEWOON

29

HOBBYKATERN: DE RELATIE TUSSEN GELUK EN HOBBY

38

NIKE IN EEN NIEUW JASJE

40

GRAFFITI: RISICOVOLLE PASSIE

42

LEGO, NIET ALLEEN VOOR KIDS

44

AJAXFAN IS GEEN HOOLIGAN

45

COLOFON

46

JE GLOEIT, HOPELIJK IS DAT WAT JE VOELT WANNEER JE DIT TIJDSCHRIFT LEEST. MET VEEL VERSCHILLENDE ONDERWERPEN HOPEN WE DAT IEDEREEN ZICH DOOR DIT TIJDSCHRIFT AANGETROKKEN VOELT. EEN HELE WEEK GING HET LAMPJE IN ONS BRANDEN EN KWAMEN DE IDEEËN. MET DIT MAGAZINE ALS RESULTAAT. SOMS DRUK, SOMS VERDIEPEND EN SOMS MINIMALISTISCH. LAAT DE INSPIRATIE IN JE GLOEIEN. DE REDACTIE

MAART 2019


4

MUZIEK & CULTUUR

MAART 2019

INTERVIEW


5

Tijs aan het werk op een Duits festival.

Betaald op reis met punkbands Veel mensen dromen ervan; de wereld rondreizen met hun favoriete band. Voor de 32-jarige Tijs van Leur uit Nijmegen is dit de werkelijkheid. Hij is de vaste fotograaf van de Amerikaanse band The Offspring. Zeg Tijs, hoe ben je in dat wereldje terecht gekomen? “Sinds mijn jeugd ben ik al fan van de Offspring. Ik beheerde een forum over de band en op een gegeven moment werd het groter dan het officiële Offspring forum. Voor de grap hackte ik een keer hun website, maar daar kwamen ze niet achter. Toen er een vacature als websitebeheerder en social media op LinkedIn stond, besloot ik te solliciteren. Voor het sollicitatiegesprek werd ik ingevlogen naar Los Angeles en ging ik naar de gigantische villa van de zanger (Dexter Holland). Ik werd aangenomen. Na een tijdje zeiden ze; we hebben eigenlijk foto’s nodig voor de website. Zou jij die kunnen maken? Toen zei ik, is goed. Ik kocht een camera en ben foto’s gaan maken

“IK KOCHT EEN CAMERA EN IK BEN FOTO’S GAAN MAKEN”

en dat ben ik eigenlijk blijven doen. Ik stopte dus met de social media en de website. Ik heb er geen opleiding voor gehad, dus ik heb het mezelf aangeleerd door te beginnen met fotografie, gratis foto’s maken bij bands van vrienden, veel fouten te maken en daarvan te leren. Ook keek ik heel goed naar andere fotografen en zo leer je gaandeweg alles door het gewoon te doen. Ik fotografeer nu vooral bands in de punkrock en hardrockwereld. Eigenlijk elke band met een gitaar erin, dat trekt mij wel heel erg.”

FLORENCE VAN DER MOLEN

Hoe is het eigenlijk om met zo’n band te touren? “Het is heel leuk, vermoeiend, veel werken en weinig slapen. Je komt op heleboel verschillende plekken. Soms kan je iets van een stad zien, soms zie je helemaal niets. Af en toe slaap je twee of drie uur per nacht en dat dan drie of vier dagen achter elkaar. De feestjes vallen best wel mee. Veel bands houden echt wel van een drankje, anderen wat minder.. Er is meestal heel weinig tijd om van de ene show naar de andere show te gaan. Ik heb bijvoorbeeld weleens een vlucht om 05.00 uur s ’ochtends, terwijl ik die nacht niet heb kunnen slapen, omdat de show laat afgelopen was. Soms zit je ook in de tourbus, dan rij je heel Europa door. Na de shows worden er best wel wat biertjes gedronken. Maar ik heb dan ook mijn laptop bij me, zodat ik tegelijk foto’s bewerk Leer je de bandleden echt kennen? Sommige bandleden leer je wel kennen, anderen weer wat minder. Bij een grote band heb je weleens een speciale bus voor alleen de crewleden en een bus voor alleen de band, dus die reizen dan ook apart van elkaar. Een crew moet er lang van tevoren zijn. Een band hoeft alleen op te treden, dus die hoeven er minder lang te zijn. Als je wél met een band meereist, leer je de bandleden wel kennen. In je vrije tijd ga je met ze naar een stad, of ze kiezen ervoor om in hun hotelkamer te blijven. Zij hebben de stad immers al zo vaak gezien.“

MAART 2019


6

Flogging Molly in Amsterdam

MAART 2019

INTERVIEW


INTERVIEW Het lijkt me dat je heel veel meemaakt met zo’n tour. Zie je weleens dingen waarover je niets mag vertellen tegen de buitenwereld? “Ja. Ik zie soms wat onenigheden tussen bands. Ook zie ik weleens wat drugsgebruik, maar niet extreem hoor. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit naalden gezien. Maar af en toe zie je wel dat er een lijntje opgesnoven wordt. Of je ziet dat artiesten weleens een pauze tijdens het optreden hiervoor inlassen. Dit breng je niet aan de buitenwereld. Tenminste, niet wie het is. Dat ga je niet doen. Je hebt een vertrouwensband nodig. Bij vooral de grotere bands heb ik hier een contract voor getekend. Soms vinden er ook dingen plaats waarvan de tourmanager later zegt; wat je net hebt gezien, houd dat maar lekker voor jezelf. Dat mag niet naar buiten komen.” Loop je weleens tegen dingen aan of heb je soms dat je terug wil naar huis? “Ik loop er weleens tegenaan dat ik mezelf betrap op het maken van weer dezelfde foto en dan word je toch wel een beetje boos op jezelf. Ik denk dan: moet ik nou weer dezelfde foto maken? Waarom kan ik niets nieuws bedenken? Op dat moment voel ik me een beetje inspiratieloos. Soms zet ik dan expres een hele andere lens op mijn camera of zoek andere leuke manieren. Je moet er altijd aan denken dat je origineel blijft. Niet per se voor je opdrachtgever, maar wel voor jezelf. En dat je het dan ook doorzet in de foto’s die je in de toekomst gaat maken. Als ik in opdracht van een band werk, krijg ik overal toegang. Ik mag op het podium, mag achter de drummer gaan staan, in het publiek, of juist heel hoog in de lichttoren. Vanuit daar krijg ik ook een heel mooi perspectief.” Bands hebben regelmatig periodes dat ze niet aan het touren zijn, omdat ze een nieuw album opnemen, of ze nemen even rust. Wat doe jij in dat soort periodes? “Ik doe ook nog ander werk, in de social media. Ik werk voor Stichting de Zevenheuvelenloop, de Marikenloop en de Stevensloop. Zij organiseren hardloopwedstrijden in Nijmegen, dus daar ben ik ook heel veel mee bezig.”

7 Als je uit alle artiesten mocht kiezen van wie je vaste fotograaf mag zijn, welke artiest kies je en waarom? “Guns N’ Roses. Die bandleden zijn wel echt jeugdhelden van mij. Zij zijn voor mij echt de ultieme artiesten om te fotograferen. En misschien een band als Green Day. Die hebben altijd een gigantische lichtshow en dat staat natuurlijk heel mooi op beeld als je daar foto’s van kunt maken. Dat zijn wel echt de bands die ik nog heel graag een keer wil fotograferen.” Op welke foto ben je het meest trots? “Ja, twee foto’s uit 2017. Ik was mee met Sum41, die deden het openingsprogramma van Linkin Park. Dat was twee weken voordat hij (zanger Chester Bennington) zelfmoord pleegde. Ik heb nog wel mooie foto’s van Chester kunnen maken. Diezelfde show heb ik ook een hele mooie foto kunnen maken van Sum41, die zij ook gebruikt hebben voor promotiedoeleinden op hun Facebook.”

“IK WIL EEN GROTERE NAAM OPBOUWEN BINNEN DE FOTOGRAFIEWERELD” Wat zijn precies je ambities binnen de (live)fotografie? “Ik wil er volledig van kunnen leven. Eigenlijk wil ik ook veel meer touren en een veel grotere naam opbouwen. Maar het is lastig om als fotograaf rond te kunnen komen, omdat er zoveel aanbod is. Ik hoop dat ik dit over dertig/veertig jaar nog steeds doe. Ik vind livefotografie gewoon echt het leukste wat er is. Na een tour hoef ik soms twee of drie maanden niet meer te werken, maar veel bands kiezen voor fotografen die het voor weinig of niets doen. Helemaal ervan leven kan ik op dit moment nog niet. Je moet jezelf continu bewijzen en een beetje geluk hebben. Om die reden werk ik dus ook bij de hardloopevents. Ik moet toch rond kunnen komen? Af en toe doe ik ook weleens losse foto-opdrachten. Dat vind ik ook wel leuk om te doen.”

Southside Festival

MAART 2019


REPORTAGE

8

Muziekliefhebbers proberen kunst van de mens te onderscheiden De in 2009 overleden zanger Michael Jackson wordt aangeklaagd voor het misbruik van twee jongetjes. De muziekliefhebbers die op de show Magic of Motown afkwamen, waar ook Michael Jackson te horen was, proberen deze aanklachten los te zien van zijn muziekcarriere.

LUUK OORTGIESEN

De volle zaal van de Melkweg vol swingend publiek

Er staat al een menigte voor de deur als de Melkweg in Amsterdam om half acht de deuren opent voor de show Magic of Motown. Het Britse muzieksucces brengt een avond met meer dan veertig Motown klassiekers. Ook Michael Jackson komt in hun show voor. De ophef rondom Michael Jackson is ontstaan door een documentaire over hem. In deze documentaire vertellen twee jongens dat zij misbruikt zijn door Michael Jackson wanneer zij 7 en 10 jaar oud waren. Ook rapper R Kelly wordt beschuldigd van kindermisbruik. Zijn show in Amsterdam werd een paar maanden geleden geannuleerd door deze aanklachten. Bij Michael Jackson is dit niet meer aan de orde, na zijn overlijden in 2009. Maar liefhebbers van zijn muziek kunnen wellicht overwegen hem niet meer af te spelen of zijn muziek te bannen uit zijn of haar collectie. De wachtende menigte bestaat uit bevriende groepen. Meesten van hen rond de vijftig jaar oud. Bij de drukte tijdens het naar binnen gaan antwoordt Ria, die met haar vriendinnengroep een avond uit is, op de vraag of ze het erg zal vinden dat de Jackson 5 of Michael Jackson voorkomen in de show het volgende: “Nee. Ik vind gewoon, net zo als heel veel mensen, dat de kunst van de mens onderscheiden kan worden.” Vervolgens gaat Ria met haar vriendinnengroep naar binnen, huren een kluisje voor hun jassen en betreden na het halen van een drankje de zaal. Na hun zullen nog tientallen volgen.

MAART 2019

De zaal is inmiddels helemaal volgelopen met muziekliefhebbers die een avond willen swingen. De groep van Ria kan net zoals de rest van de zaal, al bij het eerste nummer de heupen niet meer stil houden. De Britse groep begint met ‘Ain’t no mountain high enough’ van Marvin Gaye, echt een klassieker.. En velen soortgelijke nummer zullen volgen. Marjolein, één van Ria’s vriendinnen, is ook stellig op de vraag of dit wel kan, wanneer ABC van de Jackson 5 komt “Ja. Ik snap de ophef. Maar ik kan ’t nu niet ineens slechte muziek vinden of niet gaan luisteren. Het is gewoon goed.” De redenatie is duidelijk. Maar toch is ’t een morele kwestie. Juist het feit dat het nog maar aanklachten zijn maakt het moeilijker omdat het voor iedereen eigen interpretatie blijft of ze de aanklagers geloven of niet.

“IK VIND DAT DE KUNST VAN DE MENS ONDERSCHEIDEN MOET WORDEN” De Britse muzikanten weten hun ritmische bewegingen over te brengen op het publiek waardoor de hele zaal swingt. Het publiek herkent de muziek uit hun jeugd en zo te zien ook de daarbij horende dansmoves. Bij het afscheid nemen van de zaal na een spetterende show, klinkt ‘Heal the world’ van Michael Jackson in de garderobe. Het is niet duidelijk of dit een statement is of gewoon liefhebberij. Eén ding is wel zeker, een accommodatie dat muziek ademt, is nog niet van plan Michael Jackson zijn muziek te vermijden.


9

Column

Never leaving Neverland IVO SPIJKERS Michael Jackson, moge hij rusten in vrede, wordt wederom beschuldigd van kindermisbruik. Ditmaal in de vorm van een vier uur durende documentaire genaamd Leaving Neverland. In deze docu komen twee van Michaels slachtoffers aan het woord. Zij krijgen vervolgens ruim baan om hun verhaal te doen, maar het leveren van concreet bewijs gaat ze niet zo goed af: de eindstand na vier uur kijken komt uit op precies nul tastbare bewijzen. Op basis van de documentaire hebben een aantal radiostations in binnen- en buitenland besloten een van de grootste artiesten (tijdelijk) niet meer te spelen. Het verbannen of ‘tijdelijk niet spelen’ van Jacksons muziek is enkel symbolisch. Misschien dacht NH-radio, het enige Nederlandse station die deze maatregel nam, een voorhoeder te zijn van de komende verkettering van MJ, maar helaas voor hen kwam deze niet. Het station vreesde dat mensen niet meer neutraal naar de muziek van The King of Pop zouden kunnen luisteren na de aantijgingen. Ik denk dat de muziek die Michael Jackson gemaakt heeft volledig losstaat van de misdaden waarvan hij wordt beschuldigd. Begrijpelijk is dat een aantal mensen een nare smaak overhouden aan de muziek van Michael Jackson, of aan de films en series van Kevin Spacey, maar dat zou een eigen keus moeten zijn. Iedereen zou oud en wijs genoeg moeten mogen zijn om voor zichzelf te kiezen waar wel of niet naar te luisteren. Ik blijf in ieder geval de platen van Michael Jackson kapot spelen en zijn muziek tot het eind der tijden streamen.

MAART 2019


VERSLAG

10

Klassieke muziek in de huiskamer De comfortzone wordt verlaten. Jazz, klassiek en de alternatieve stijlen zijn in trek bij huiskamerconcerten. Dat ontdekken ze ook in Lelystad.

Tom Bolhuis

De houten vloer van de woonkamer kraakt levendig onder het gewicht van de bezoekers. Het is gezellig druk in de Bongerd in Lelystad. Twintig man zitten klaar om een klein uurtje naar muziek te luisteren. Ina en Floris, buurtgenoten van elkaar, organiseren een concert om het laatste stukje van de winter door te komen. ‘We zijn 3 maanden geleden begonnen en we hebben er zin in”, zegt Floris.

‘UIT DE VEILIGE COMFORTZONE’

Veel bezoekers vinden het leuk om naar huiskamerconcerten te gaan. Dat gold vroeger, maar tegenwoordig worden ook andere genres populairder. “Vroeger was het vooral met singer-songwriters, maar we zien nu ook andere genres. Jazz, klassieke muziek en de wat experimentele muziek. Er wordt als het ware uit de veilige comfortzone gestapt”, zegt Tom van der Velpen van Gigstarter, een soort Marktplaats waar muzikant en vrager elkaar treffen. “Daarnaast zie je ook de laatste tijd veel meer boekingen”, vertelt Tom. “De crisis is voorbij, dus er zijn gewoon weer budgetten vrij, sommige maanden zien we zelfs dubbele cijfers in het aantal boekingen” Naast kleinschalige kamerconcerten groeit het ook soms uit naar een festival, waarin meerdere mensen hun huiskamer openstellen voor publiek. Op diverse websites kunnen huiskamermuzikanten tegenwoordig zichzelf aanbieden. Je vult een digitaal vinklijstje in: genre, Floris zingt terwijl Ina piano speelt

aantal muzikanten en hoeveel je wilt betalen. En de optredens liggen voor het oprapen. In de prijsklasse van €50,- tot €5.000,-. Voor elke portemonnee is er wat mogelijk. Ina en Floris doen het vrijblijvend, iedereen kan na afloop zelf geld stoppen in een bakje op tafel.. Veel bezoekers vinden het een mooi concert. Tussen twee nummers fluistert er één: “Een leuke dagvulling op een druilerige zondagmiddag.” Een andere bezoeker zegt: “Ik ben blij dat ik er ben, leuk dat dit gebeurt in onze buurt” .

“HET HEEFT IETS KNUS. MOOIE MUZIEK VOEL JE IN JE LIJF.” VEEL BELANGSTELLING

Het is het tweede concert dat het duo in één weekend opvoert. Ze spelen een genre wat recent in opkomst is. Ze hebben bewust gekozen voor een huiskamerconcert, want “de muziek komt zo heel direct bij mensen binnen. Het heeft iets knus en mooie muziek voel je in je lijf ”, vertelt Ina, die piano speelt op een vleugel tijdens het concert. “De schoonheid is toch wel dat het een stuk intiemer is”, vult Floris aan. De mensen zijn enthousiast. Dat blijkt wel uit hoe snel de plekken bezet waren. ‘Na een week was alles bijna al uitverkocht’, vertelt Floris. ‘Er komen ook wel mensen uit de buurt die anders nooit naar een concert gaan’, zegt Ina. Het concert trekt inderdaad een wisselend publiek. Ouders, piano leerlingen en buurtgenoten zitten door elkaar heen. Geheel in stijl van het Winterconcert, krijgen de bezoekers een glaasje Glühwein aangeboden als het concert is afgelopen. Mensen uit verschillende buurten praten gezellig met elkaar, alsof ze elkaar al jaren kennen. “Wat heeft Floris toch een mooie stem, wat een leuke setting is het. Ik kende dat nummer niet, maar het klonk bekend. Iedereen heeft er wel wat over te vertellen en wisselen tussen de slokjes Glühwein ervaringen uit. Een huiskamerconcert vervult dus naast een optreedmogelijkheid, ook de gelegenheid tot sociale ontmoeting. Langzaam loopt de ruimte leeg. Het leven vloeit weg uit de houten vloer. Het concert is voor herhaling vatbaar. “We hebben al wel ideeën, maar we moeten alle muziek bij elkaar zoeken”, zegt Ina aan het eind van het concert. De vloer kan dus maar even op adem komen, want over een paar maanden zal hij weer tot leven komen onder invloed van de vele voeten.

MAART 2019


INTERVIEW

11

Bibliotheek Harderwijk in de race voor beste van Nederland

Siard Bijkersma en Jaminta Rorije zijn trost op hun vestiging 

Hoe word je eigenlijk de Beste Bibliotheek van Nederland 2019? De Bibliotheek in Hardewijk is genomineerd. Maar de grote vraag is; wat maakt een bibliotheek goed? En hoe weten bibliotheken jongeren te trekken?    

Het feit dat een bibliotheek ook jongeren kan trekken, maakt het een plek die veel aanloop heeft en blijft houden. Het is een trend dat jongeren steeds vaker de bibliotheek weten te vinden. Dit komt omdat het een rustige plek is om te studeren. Siard Bijkersma en Jaminta Rorije van Bibliotheek Harderwijk leggen uit hoe de verkiezing werkt en waarom zij de beste Bibliotheek van Nederland zijn.   

HOE ZIT DE VERKIEZING IN ELKAAR?

‘’De verkiezing wordt beoordeeld door een jury die de kwaliteit van de genomineerde bibliotheken gaat onderzoeken. De opzet van het onderzoek is om zes mystery guests langs te sturen naar alle genomineerde vestigingen. Dit maakt samen vijftig procent van de beoordeling compleet. De andere vijftig procent komt van stemmen van het publiek. In Harderwijk proberen we om via netwerken zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Ook zetten wij

hierbij social media in om de stemmers te motiveren om op de vestiging in Harderwijk te stemmen. Wij spelen in op de trots van Harderwijk’’   

WAAROM GAAT DE BIBLIOTHEEK IN HARDERWIJK WINNEN?

‘’Daar hebben wij duidelijk ideeën over. Door middel van werkplekken creëren wij een plek om jongeren een plaats te bieden om te studeren. Ook geven wij cursussen voor laaggeletterden en trainingen in digitale vaardigheid.’ ’ 

HOE TREKT DE BIBLIOTHEEK HET JUISTE PUBLIEK EN HOE SLUITEN JULLIE AAN BIJ DE DOELGROEP?  ‘’Ten eerste willen wij hip en trendy overkomen, zodat jongeren niet in een grijs en grauwe omgeving zitten. Dit stoot jongeren namelijk alleen maar af. Ten tweede zijn wij gaan samenwerken met allerlei partners, waaronder café/strandtent Walhalla.

Willem-Jan de Bruin Hier houden wij bijeenkomsten zoals lezingen of voorstellingen. Aankomende editie is er een bijeenkomst met Faberyayo (Pepijn Lanen) van De Jeugd Van Tegenwoordig en Herman Brusselmans.’ ’ 

“JONGEREN WILLEN NIET IN EEN GRIJS EN GRAUWE OMGEVING ZITTEN” Het publiek kan gedurende de maand maart zijn stem uitbrengen. In april wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt en wordt duidelijk wie zijn vestiging de beste bibliotheek van Nederland en Vlaanderen mag noemen. Dit wordt aangekondigd tijdens het Nationale Bibliotheekcongres in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Andere genominerden zijn: Deventer, Losser, Vught, Leeuwarden en Dongen. 

MAART 2019


INTERVIEW

12

REJECTA Gelderse DJ werkt vier jaar lang in stilte voor ultieme doorbraak

MAART 2019


INTERVIEW

13

De Gelderse DJ Wesley Joosten, beter bekend als Rejecta, draait op de grootste festivals van Nederland. Na vier jaar lang zorgvuldig zijn doorbraak voorbereid te hebben heeft hij o.a. in AFAS live en het Gelredome gedraaid. Sinds de basisschool is Wesley al fan van Hardstyle, maar hij is pas na het volgen van de opleiding bouwkunde begonnen met het produceren van Hardstyle. Wesley besloot vervolgens een muziekopleiding van een jaar te volgen en bouwde zijn eigen studio waar hij vervolgens dag en nacht aan het werken was. “Soms zat ik van 12 uur ‘s middags tot 6 uur ’s ochtends in de studio.”

STIJN KUSTER

XXlerator Kingsday in Arnhem. Tijdens koningsdag in entree gratis en voor alle leeftijden. “Ik weet dat er in de scene ook veel jongeren onder de 18 naar mijn muziek luisteren, voor hun is het superleuk dat zij ook naar zo’n festival kunnen”, zegt Wesley enthausiast.

“GAST.. KOM DIE STUDIO NOU EENS UIT” Vier jaar lang heeft Wesley zich vol gefocust op het beter worden in het maken van muziek. “Soms dacht ik, gast.. kom die studio nou eens uit”, vertelt Max, een goede vriend van de DJ. Maar Wesley zette door, totdat hij zijn nummers goed genoeg vond om ze door te sturen naar andere artiesten. Wesley stuurde zijn tracks naar Adaro, een bekende Hardstyle-dj en hij wilde zijn nummers uitbrengen op zijn platenlabel.

DE DOORBRAAK

Uiteindelijk zijn de tracks bij de dj’s Frequencerz beland die twee tracks van Wesley op Qlimax, een feest in Gelredome draaiden. “Ik wist 80 procent zeker dat één track van mij gedraaid zou worden, maar toen de tweede track ook ingemixt werd, werd ik gek”, vertelt Wesley. Max stond op dat moment vlak voor Wesley. “Ik keek achterom, zag Wesley daar staan en was super trots, dat zo’n groot publiek de tracks hoort waar Wesley zo hard aan heeft gewerkt”. Waar andere dj’s klein beginnen, was Wesley’s eerste boeking in AFAS live. “De zaal stond zo vol. Mensen stonden op de trappen om mij te kunnen zien”, vertelt hij. Wesley kreeg het steeds drukker en drukker. “Ik besefte me vaak achteraf pas waar ik eigenlijk had opgetreden.”

“PAK NOU EENS EEN MOMENT OM ERVAN TE GENIETEN”

Dit jaar mocht Wesley op een van de grootste dance-events van de wereld draaien: Hardbass in het Gelredome. “Ik was niet zenuwachtig, totdat ik het gebouw binnen kwam lopen. Ik besefte toen pas waar ik mocht draaien.” Maar die zenuwen verdwenen al snel. “Ik stond eerst op het VIPdeck met mijn ouders en vrienden te genieten van de show. Toen ik eenmaal zelf het podium op kwam, was ik erg gefocust, maar ik had van tevoren tegen mijzelf gezegd: “pak nou eens een moment om te genieten en te beseffen waar je staat”. Dit heb ik toen ook gedaan”, legt Wesley uit.

TOEKOMSTVISIE

Wesley is op dit moment druk met boekingen.“Veel mensen willen Wesley boeken”, vertelt Max. Maar ondertussen moet er ook nieuwe muziek worden gemaakt. Wesley is naast zijn optredens druk bezig met zijn eerste album “Rise of Rejecta” waarbij de vrolijke melodieën en de duistere kant centraal staan. “Mijn melodiën zijn altijd vrolijk, de geluiden eromheen maken het duister.” Wesley benadrukt dat het evenwicht tussen die twee kanten belangrijk en kenmerkend voor Rejecta zijn. Rejecta is het aankomende jaar te bewonderen op veel grote festivals in ons land, zo staat hij op Rebirth en met Koningsdag op

Wesley staat met zijn handen in de lucht tijdens Hardbass

MAART 2019


REPORTAGE

14

Pinkpop doet het anders De zomer komt steeds dichterbij en langzamerhand worden de line-ups van de festivals bekend gemaakt. Maar hoe doet Pinkpop dat?

FLORENCE VAN DER MOLEN

De meeste festivals kondigen hun programma aan via een Facebookpost, maar in tegenstelling tot de andere festivals, onderscheidt Pinkpop zich door een heuse perspresentatie in de Amsterdamse concertzaal Paradiso te organiseren.

de line-up ook sponsoren aan het woord laat. Zo kwam iemand van Amnesty International aan het woord en presenteerde zij, samen met Mr. Pinkpop Jan Smeets, het welbekende roze Pinkpophoedje. Ook dit is bij geen enkel ander festival te zien.

JUBILEUMEDITIE

Een Pinkpop perspresentatie kan natuurlijk niet zonder muzikale optredens. Zo stonden dus, naast Mr. Atlas ook Krezip en Jett Rebel op de planken. Ook zij hebben een plekje kunnen bemachtigen in de line-up van 2019.

Om de gehele Pinkpop line-up bekend te maken, had de organisatie een twee uur durend programma in elkaar gezet. Het komende jaar is het fesvital een jubileumeditie: het wordt dit jaar voor de vijftigste keer georganiseerd. Alle gasten van de perspresentatie kregen bij binnenkomst een roze donut, in de kleur van Pinkpop.

LANGER GENIETEN

Omdat dit de jubileumeditie is, heeft de organisatie besloten om Armin van Buuren tot 01.30 uur te laten draaien. Eerst stopte de muziek altijd al rond elf uur. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de camping van Pinkpop een dag eerder open. Daarnaast heeft Pinkpop komend jaar haar eigen munt, maar met zesduizend stuks zijn de munten wel erg schaars. Ondanks dat men had verwacht dat Pinkpop bij deze jubileumeditie flink zou uitpakken, lijkt het voor veel mensen toch wel weer erg tegen te vallen. Toch zorgt Pinkpop er wel voor elk jaar een bijzondere perspresentatie neer te zetten en veel kaarten te verkopen.

LINE-UP PINKPOP 2019 ZATERDAG 8 JUNI: MUMFORD & SONS, ELBOW, JAMIROQUAI, ANOUK, GOLDEN EARRING, GEORGE EZRA Mr. Pinkpop Jan Smeets over zijn verwachtingen van de jubileumeditie

Nadat iedereen binnen was, kon het programma beginnen. Het publiek bestond vooral uit enthousiaste Pinkpopfans met op de eerste verdieping de pers. Precies om twaalf uur klonk er door de zaal een mannenstem. Het bleek presentator Eric Corton te zijn. De presentatie werd geopend met een video van de editie van 2018. Hierin werden fragmentjes van de Foo Fighters, Pearl Jam en Bruno Mars getoond. De Landgraafse band Mt. Atlas, winnaar van de Limburgse ‘Nu of Nooit’ competitie, mocht het spits afbijten op het podium. Met hun harde rockmuziek wisten ze de aandacht van de rockliefhebbers direct te trekken. Op zaterdag 8 juni staan zij als eerste artiesten op de planken. Wat erg bijzonder is, is dat een festival tijdens de bekendmaking van

MAART 2019

ZONDAG 9 JUNI: THE CURE, LENNY KRAVITZ, KREZIP, ARMIN VAN BUUREN, DIE ANTWOORD, MARK RONSON MAANDAG 10 JUNI: FLEETWOOD MAC, BASTILLE, MAJOR LAZER, SLASH, DROPKICK MURPHYS, THE 1975, JETT REBEL + NOG VELE ANDERE ARTIESTEN


Column

15

Jij bent laag MANON LEERING “Laagopgeleiden’’. Beoordelen aan de hand van een papiertje. Past dat nog wel bij deze tijd? Het zijn vragen die regelmatig door mijn hoofd spoken. Met name mbo’ers worde geassocieerd met de term laagopgeleid. Maar wie bepaalt wanneer jij laag opgeleid bent? Wie heeft het recht om jou als professioneel houtbewerker of automonteur “laag’’ te noemen? Dat iemands expertise op een ander gebied ligt, betekent niet dat die persoon er meer of minder moeite voor heeft gedaan. Ik vind het schokkend dat we deze mensen zo benoemen. Een land waar gelijkheid centraal staat. Vanaf groep1word je al voorbereid op groep 8, want dan is de citotoets! Het spannendste moment voor elke basisschool leerling. De uitkomst van de toets bepaalt al grotendeels je toekomst. Die ene toets bepaalt of jij naar de mavo, havo of het vwo gaat. Ouders willen vaak het beste van hun kinderen zien, er wordt dan ook een bepaalde druk op de schouders gelegd. Dan heb je die toets gemaakt en moet je een keuze maken in welke richting jij wilt leren. Dit terwijl je als mens nog niet eens goed weet wat die richtingen precies inhouden. Beïnvloed door ouders, familieleden en buren maken de jonge leerlingen dan een keuze: “Hoe hoger de opleiding hoe beter”. Maar wat als we iedereen gewoon laten leren wat ze willen leren? Als je iemand die droomt visagist te worden op de opleiding rechten zet, gaat dat niet werken en andersom evenmin. Altijd blijft die droom in het achterhoofd zitten van jouw kind, vriend(in) of kennis! Ik vind dat je mensen die hun dromen achterna gaan, absoluut niet laagopgeleid mag noemen. Ze werken vaak even hard als mensen voor het hbo. Mensen zijn misschien beter met hun handen dan theorie stampen uit boeken. Laten we de termen ‘’laagopgeleid’’ en ‘’hoogopgeleid’’ inruilen voor de termen praktisch en theoretisch. Want niemand in de maatschappij verdient het om nog neergezet te worden met de term laag.

MAART 2019


16

VERSLAG

Rennen tegen de kilo’s Luid kwebbelend en een beetje gespannen over wat er gebeuren gaat, staan de leerlingen van de Sprenge te wachten voor het gemeentehuis. Normaal gesproken rennen ze elke dag een kwartiertje buiten, maar vandaag is een bijzondere dag. Ze zullen samen met de ambtenaren van de gemeente Epe gaan rennen. Van 11 tot 15 maart is het de week van de gezonde jeugd. In deze week wordt extra stilgestaan bij de beweging van kinderen. Uit het rapport ‘Gezondheid en Welzijn van Scholieren’, de Nederlandse tak van Health Behaviour in Schoolaged Children (HBSC) blijkt dat jongeren nog steeds niet genoeg bewegen. Door heel Nederland worden activiteiten georganiseerd om kinderen meer te laten bewegen om zo overgewicht tegen te gaan. Zo ook in Vaassen. Heel veel scholen in Nederland doen al mee met ‘the daily mile’. Dit houdt in dat leerlingen, naast de pauzes, anderhalve kilometer buiten gaan rennen. Op basisschool de Sprenge in Vaassen is het al vanzelfsprekend om veel te bewegen. Het is een gezonde school waar bewegen en gezond eten centraal staat. Wanneer iedereen er klaar voor is, gaan er een paar kinderen van de basisschool in Vaassen naar binnen om een gezonde snack aan te bieden aan de medewerkers van het gemeentehuis in Epe. In ruil daarvoor moeten ze meedoen aan ‘the daily mile’. Onder luid geklap en gejuich komen de ambtenaren naar buiten gerend en maken ze met de leerlingen een rondje van anderhalve kilometer. Sommige ouders zijn verbaasd dat de loop georganiseerd wordt: “Mensen hebben blijkbaar een zetje nodig om in beweging te komen.”

“ MENSEN HEBBEN BLIJKBAAR EEN ZETJE NODIG OM IN BEWEGING TE KOMEN.” Juf Janny Thomassen is de initiatiefneemster van ‘the daily mile’ op de Sprenge. Vandaag krijgen ze een speciaal bord aangeboden zodat iedereen kan zien dat ze een gezonde school zijn. “Er wordt een vignet aangeboden en daarnaast wilden we de ambtenaren ook laten rennen. Dat kon vandaag goed gecombineerd worden.” Na de loop verzamelen de kinderen zich samen met de juffen en meesters in het gemeentehuis. Het is lunchtijd en aan de verrukte geluiden is te horen dat ze zin hebben in de broodjes met kaas en ham en het vele fruit. De kinderen worden tijdens het eten in een filmpje persoonlijk toegesproken door oud-schaatser Erben Wennemars. De kinderen luisteren aandachtig terwijl ze stiekem niet weten wie hij eigenlijk is. De volwassenen daarentegen zijn erg verrast door de persoonlijke boodschap van de ambassadeur. Directrice Sonja van Katwijk vindt de dag een goed initiatief: “Het is erg leuk voor de leerlingen om dit te kunnen doen. We zijn een gezonde school: we sporten extra veel en daarnaast krijgen leerlingen drie keer per week fruit aangeboden van school. De school doet dus eigenlijk al heel veel om in beweging te blijven. We organiseren daarom de rest van de week niet veel meer.” De wethouder komt de zaal binnen en reikt een vignet uit aan de meester. Samen met drie leerlingen poseert ze nog even voor de fotografen en dan is de lunch alweer ten einde. “Zorg er voor dat iedereen het bord goed kan zien op jullie school, zodat heel Nederland weet dat ook jullie een gezonde school zijn.”

MAART 2019

RACHEL VIETH


INTERVIEW

17

“Het is geen gave, alleen maar een last” Als mensen horen dat een kind hoogbegaafd is, denken ze vaak dat dat kind gewoon heel slim is. Fijn toch? Wat veel mensen niet weten, is dat hoogbegaafdheid meer is dan alleen maar een hoog IQ. In de Week van de Hoogbegaafdheid spreken twee moeders van hoogbegaafde kinderen zich uit. Twee ouders, twee kinderen, twee verhalen. “Ik ben gestopt met mensen uitleggen wat hoogbegaafdheid inhoudt.”

SAM BLOM

FOTO SAM BLOM

Roelien is moeder van een hoogbegaafd zoontje van zeven jaar oud. “Mijn zoontje gaat nog maar twee dagen in de week naar school. Op school hebben ze geconstateerd dat hij, op zijn zevende, de hele basisschool niet meer nodig heeft. Dat klinkt misschien niet zo negatief, maar stel dat hij op zijn negende naar het voortgezet onderwijs zou moeten? Dat zie ik niet zo zitten.”

Ook Anna gaat op dit moment niet naar school, maar zit thuis, vertelt Mariska “Anna is een enorme binnenvetter. Ze heeft zich vanaf het begin af aan aangepast aan de anderen, terwijl ze eigenlijk al meteen extra hulp en begeleiding nodig had. Daar is ze uiteindelijk stuk op gegaan, op het constant aanpassen. Ze is daarvan uitgeput geraakt.”

“Mijn zoon heeft moeite om aansluiting te vinden, omdat niet alle kinderen hem begrijpen. Dat geldt ook voor de school. Ondanks dat hij op een speciale school zit voor hoogbegaafde kinderen, heeft hij nog steeds extra maatwerk nodig.”

“Vanaf de eerste dag is het afscheid nemen een drama geweest. Puur het afscheid nemen van thuis, waar ze wel mag zijn wie ze is. Op school had ze het gevoel dat ze zich moest aanpassen. Ze is zich voor een achtjarige heel erg bewust wat mensen van haar vinden. Wat je normaal in de puberteit hebt, heeft zij nu al. Ik denk dat dat wel een kenmerk is van hoogbegaafde kinderen.”

“Ik ben inmiddels gestopt met mensen uitleggen wat hoogbegaafdheid precies inhoudt, want mensen denken toch dat het alleen maar betekent dat je slim bent. Het hoeft zeker geen voordeel te zijn om hoogbegaafd te zijn. Zeker op de manier waarop de maatschappij in Nederland is ingericht, is het zeker geen voordeel. Je moet echt zoeken hoe wij ervoor kunnen zorgen dat hij op de beste manier bediend wordt, zodat het past bij zijn cognitieve vermogens.” Mariska is ook moeder van een hoogbegaafd kind. Ze heeft een dochter van acht jaar oud, Anna. “Hoogbegaafdheid heeft veel meer aspecten dan alleen maar goed kunnen leren. Anna heeft ook veel maniertjes en autistische trekjes. Zo heeft ze de dag graag heel gestructureerd. Ze is ook heel hoog-sensitief. Hoogbegaafdheid is een combinatie van factoren, het is heel breed.”

“Van ouders vraagt het ook best wel veel. Voor mij is het een constante vraag aan informatie, een constante verbetering van wat ik wel of niet zeg, want dat heb ik dan niet goed gezegd. Dan hebben we ook alle buien door de dag heen erbij. Ook als ze thuiskwam van school kon ze helemaal van slag zijn als iemand iets tegen haar had gezegd of op een bepaalde manier naar haar had gekeken. Dat uitte zich dan in huilbuien.” “Ik zeg altijd dat je niet blij moet zijn met hoogbegaafdheid. Mensen denken vaak dat het handig is. Misschien is dat op latere leeftijd ook zo, als ze er beter mee leert omgaan, maar voor nu is het totaal geen gave. Het is alleen maar een last”.

MAART 2019


VERSLAG

18

Activiteiten voor eenzame ouderen Normaal gesproken zat de 80-jarige Hans alleen thuis op de bank. Nadat zijn thuishulp hem adviseerde om een activiteitenmiddag bij te wonen voor ouderen. Nu komt hij wekelijks samen met andere ouderen en heeft hij weer sociaal contact. Eenzaamheid onder ouderen neemt enorm toe en dat aantal zal de komende jaren blijven stijgen. Het aantal oudere ouderen van 75 jaar en ouder groeit snel. In 2040 zijn er 2,6 miljoen 75+-ers. Dat is 2 keer zo veel als nu. Meer ouderen betekent ook meer behoefte aan op hen afgestemde faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan recreatie (parken, buurtverenigingen), cultuur (musea) en mobiliteit. Vooral voor de eenzame ouderen zijn deze faciliteiten belangrijk. Dit omdat zij al vaak een drempel ervaren om contact te zoeken met de buitenwereld. Organisaties in de zorg en welzijn zijn er om die personen te steunen en bij elkaar te brengen.  In thema van De Week Zorg en Welzijn zetten die organisaties zich massaal in. Maar liefst een derde van de 55-plussers in Nederland heeft last van eenzaamheidsgevoelens. Dat blijkt uit onderzoek van de PCOB. “Eenzame ouderen ervaren vaak een drempel om zelf naar een verenging te stappen. Organisaties kunnen wel de drempel verlagen door bijvoorbeeld mensen persoonlijk te benaderen”, vertelt woordvoerder van ZorgDat Everlien van der Schut.   ZorgDat is een lokale organisatie die zich in zet voor de recreatie van Harderwijk. Volgens de organisatie is iedereen van betekenis

MAART 2019

MANON LEERING

voor elkaar. Daarom biedt ZorgDat in alle levensfases stimulering, ondersteuning, ontwikkeling en begeleiding. Organisatie ZorgDat werkt met 36 medewerkers en meer dan 400 vrijwilligers, ook werkt de organisatie samen met de wijkagenten en de gemeente. ‘’Landelijk is het lastig om de juiste personen te benaderen, regionaal is het beter te overzien. Doormiddel van subsidies van de gemeente hebben wij het geld om mensen te contacten en activiteiten organiseren”.

‘’EENZAME OUDEREN ERVAREN VAAK EEN DREMPEL’’ Zo wordt er naar elke 75-en 80+er een uitnodiging verstuurd om langs te komen bij het centrum, ook wordt er geflyerd.‘’ De organisatie ZorgDat heeft in de week van zorg en welzijn geen bijzondere activiteiten gepland, wel is iedereen welkom om deel te nemen aan reguliere activiteiten. Maandelijks wordt er een programma met activiteiten bekend gemaakt die daarna wekelijks wordt uitgevoerd.


VERSLAG EEN SJOELMIDDAG VOL GEZELLIGHEID De organisatie probeert deze mensen op verschillende manieren te benaderen. ’’We organiseren activiteiten waarmee mensen contact met elkaar moeten leggen en gezamenlijk een gezellige middag kunnen hebben”, legt Everlien van der Schut uit. ZorgDat heeft op woensdag 13 maart een sjoelmiddag georganiseerd in De Aanleg. Rond een uur of 2 begon de competitie met voorafgaand een bakje koffie of thee. Je ziet al snel dat er vanzelf groepjes ontstaan, veel ouderen kennen elkaar al. Van de aanwezige ouderen is ongeveer de helft door kennissen of familie geadviseerd, een

19 enkeling kwam mee doen aan de middag op advies van een thuishulp. ‘’Ik ben hier door mijn buurvrouw terecht gekomen, zij nam mij 2 jaar geleden mee naar een rummikub middag”, vertelt de 75-jarige Janny, “Ik vond het zo gezellig dat ik hier nu wekelijks te vinden ben.”

“IK VOND HET ZO GEZELLIG DAT IK HIER NU WEKELIJKS TE VINDEN BEN “

AANDACHT VOOR DE MENSEN OM JE HEEN

Dit bewijst dat de drempel om te participeren aan een activiteiten middag met bekenden nog steeds hoog is. ZorgDat wil graag de drempel nog lager leggen door de interactie nog persoonlijker te maken. De eenzame ouderen zullen de komende jaren naar verwachting nog toenemen. Maar door organisaties en acties op het gebied van zorg en welzijn worden er al grote stappen in de goede richting gezet. Hoe meer aandacht voor het probleem, hoe minder ouderen zoals Hans en Janny zich zullen voelen.

Gezellige sjoelmiddag in Harderwijk

MAART 2019


20

Duurzame toekomst Het klimaatdebat is groot. Met dertigduizend inwoners heeft de kleine gemeente Winterswijk ambitieuze duurzaamheidsplannen. De nieuwe wethouder Tineke Zomer van GroenLinks mag het waar gaan maken.

MAART 2019

Wethoudster Tineke Zomer


INTERVIEW JESSE NIJMEIJER Haar partij bestaat nog maar een jaar in Winterswijk, maar met twee zetels in de gemeenteraad mag GroenLinks sinds kort meedoen in de coalitie. Dat allemaal door een breuk tussen lokale partij Winterswijks belang en het CDA. ER IS NU EEN NIEUWE COALITIE. U KRIJGT EEN POSITIE ALS WETHOUDER OP HET GEBIED VAN KLIMAAT EN DUURZAAMHEID, HOE IS DAT GEBEURD?

“Tijdens de verkiezingen hebben we al besloten dat ik wethouder namens GroenLinks zou worden. Dat wij als partij deze portefeuille wilden hebben was tijdens de onderhandelingen snel duidelijk. Het was een logische keuze en ik ben er heel erg blij mee.”

“KLIMAATVERANDERING OP EEN POPULISTISCHE MANIER BELACHELIJK MAKEN IS BANGMAKERIJ” HET DEBAT IS IN NEDERLAND BEST GEPOLARISEERD, DE ENE PERSOON VINDT HET TOTAAL ONZIN EN DE ANDERE PERSOON GAAT DE STRAAT OP OM TE DEMONSTREREN. HET IS EEN MOEILIJK TAKENPAKKET...

“Dat kan best wel lastig zijn. Ik denk dat je hier de emoties buiten moet laten en moet kijken naar de feiten en de wetenschap. Zo kun je de keuzes die je maakt goed beargumenteren. Door hier midden in te stappen heb je de ambtenaren hard nodig voor de kennis. Wat dat betreft zijn ze goud waard. Je wordt op alle onderwerpen betreffende duurzaamheid en energietransitie bijgepraat. Ik merk ook, dat ik dat nodig heb. Uiteindelijk voeren ambtenaren het beleid uit, maar als wethouder ben je verantwoordelijk. Het is dus belangrijk dat ik van alles wat af weet.”

21 KOMT ER DAN EEN GEZAMENLIJK DUURZAAMHEIDSPLAN?

“Dat zou een hele goede zijn. Door een samenwerking zul je alleen maar sterker worden. Je moet ook voorkomen dat je iets gaat bedenken terwijl andere gemeenten het al lang aan het uitvoeren zijn. De ambtenaren hebben dat al goed door en ik zou provinciaal en landelijk kunnen kijken als wethouder waar al gebruik van wordt gemaakt. Zo kan iedereen profiteren.”

De coalitie wil een grote pot maken van vijfentwintig

“WE MOETEN DUIDELIJK MAKEN DAT MENSEN GELD KUNNEN BESPAREN” miljoen euro subsidie voor mensen die geen geld hebben om hun huis te verduurzamen. De subsidies kunnen met een eenvoudige lening worden terugbetaald met het geld dat wordt bespaard. Uiteindelijk zouden mensen er extra geld aan moeten overhouden. HET ZIJN VAAK DE HOOGOPGELEIDE MENSEN DIE BEWUST BEZIG ZIJN MET VERDUURZAMING. MENSEN DIE MINDER GELD TE BESTEDEN HEBBEN ZIJN VAAK MINDER BEZIG MET DIT PROCES TERWIJL HET POTJE DAAR JUIST VOOR IS. IS ER DAN WEL GENOEG BEWUSTZIJN?

“Ik denk dat we hier moeten kijken naar wijkaanpak. Mensen uit bepaalde wijken, energiecoaches, die van deur naar deur kunnen gaan om te kijken hoe huizen in de buurt kunnen meedoen met verduurzaaming. Misschien moet je het ook wel over een andere boeg gooien. Op een reclame-achtige manier vertellen dat mensen geld kunnen besparen op een relatief makkelijke manier. Wanneer je dit dan doet met bekende gezichten uit de wijk denk ik dat mensen erop kunnen vertrouwen.”

“IK HOOP DAT IK ER EEN SUCCES VAN KAN MAKEN”

DE DISCUSSIE WERD LANDELIJK VERHIT DOOR DE TERM ‘KLIMAATDRAMMER’. IEDEREEN HEEFT ER NU EEN MENING OVER. HOE KIJKT U TEGEN HET LANDELIJKE DEBAT AAN?

U HEEFT AL EEN ONLINE PLATFORM OPGESTART, DUURZAAMWINTERSWIJK.NL. IS DAT OOK EEN HULPMIDDEL OM BURGERS BEWUST TE MAKEN?

HOE WORDT ER VANUIT ANDERE GEMEENTEN RONDOM WINTERSWIJK GEKEKEN NAAR DE AMBITIEUZE PLANNEN?

2030 IS HET KLIMAATNEUTRALE DOEL. WAT ALS GROENLINKS NIET MEER MEEDOET IN DE COALITIE, VERTROUWT U DAN OP UW ANDERE COLLEGA’S EN PARTIJEN?

“Tenenkrommend soms.. Zeker als partijen als Forum voor Democratie blaten dat het aangeprate onzin en angstzaaierij is. Ik vind dat je wetenschappers beledigt door te zeggen dat klimaatverandering niet zou bestaan. Wetenschap is geen mening maar gebasseerd op feiten. Als je dat op een populistische manier belachelijk probeert te maken en zegt dat het burgers alleen maar geld gaat kosten vind ik dat bangmakerij en opruierij.”

“Het zijn inderdaad ambitieuze plannen. Dat heeft in ieder geval gezorgd voor positief verraste fracties van GroenLinks door het land heen. Vanuit de buurtgemeenten heb ik nog niet zoveel gehoord maar binnenkort gaan we met zijn allen om tafel zitten en bespreken wij verschillende thema’s met collega’s.”

“Zeker, en wat je altijd zult zien is dat veel burgers de simpelste ideeën hebben voor een gemeente. Zo worden wij geinspireerd, maar ook andere mensen op de website. Wat ik vooral heel leuk vind is dat je personen of bedrijven kunt nomineren voor een duurzaamheidsprijs. Zo worden mensen toch extra in het zonnetje gezet en dat motiveert.”

“Ja, ik denk dat het een gezamelijke ambitie is. Het zozu dan niet moeten uitmaken welke partijen er ook in een coalitie zitten. Iedereen streeft erna om dat doel te behalen en ik hoop van deze jaren als wethouder een succes te maken op het gebied van duurzaamheid.”

MAART 2019


VERSLAG

22

Arnhem vs plastic

De gemeente Arnhem maakt zich samen met De Groene Vos en Rozet sterk voor een plasticvrij Arnhem. Van 10 februari tot 9 april organiseren zij samen tal van activiteiten Deze activiteiten zijn met name gericht op de bewustwording rond het gebruik van plastic en het opruimen hiervan. Vorige eeuw werd plastic massaal in gebruik genomen, dit door zijn veelzijdige functies en lage prijs. Maar plastic blijkt meer nadelen te hebben dan dat we toen dachten. Plastic is moeilijk te recyclen en nauwelijks afbreekbaar, hiermee blijven er veel plasticresten in de natuur achter. Jaarlijks komt er ruim 6.4 ton plastic in zee terecht, dit “grote” plastic afval laat kleine stukjes plastic overal achter. Deze zogeheten microplastics vormen volgens deskundigen een groot gevaar voor de volksgezondheid.

BEWUSTWORDING MICROPLASTICS

Tijdens een lezing van mariene bioloog Maarten Erich in het watermuseum in Arnhem probeert hij de mensen bewust te maken van deze microplastics. “Veel mensen hebben al iets gehoord van microplastics, maar denken dat dit alleen wordt veroorzaakt door de plastic soep in zee, dit is niet het geval. We krijgen al microplastics binnen als we de plastic verpakking van onze kipfilet aftrekken. Deze kipfilet eten wij vervolgens op en zo komen microplastics het lichaam binnen”, aldus Maarten, die tevens kopstuk is van By the Ocean we Unite, een stichting die streeft naar minder plasticvervuiling in de oceanen. Tijdens de lezing worden er kritische vragen uit de zaal gesteld, op veel vragen weet Maarten nog geen antwoord, er moet immers nog veel onderzoek gedaan worden naar microplastics. Een van de aanwezigen in de zaal stelt dat microplastics het nieuwe roken zijn, Maarten ontkracht dit echter. Er is net zoals bij roken -in het beginstadium- nog weinig van bekend, maar de schade die het nu aanricht is waarschijnlijk minimaal. “Minder dan 1% van alle microplastics die wij binnenkrijgen blijft daadwerkelijk in ons lichaam”, stelt Maarten.

Stijn Kuster

onze voedselketen zit en we blijven 1% in ons lichaam vasthouden, kunnen de gevolgen veel dramatischer zijn.

OPLOSSINGEN

Echte oplossingen om microplastic tegen te gaan zijn er nog niet, het komt gewoon overal vanaf: van je kleding, je autobanden en zelfs condooms. Maarten erkent dat het lastig is om het probleem aan te pakken, “zelf loop ik ook op kunststof sneakers met een rubberen zool”, maar na de lezing worden er enkele artikelen aangeboden die helemaal plasticvrij, of zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Zo laat Maarten een “wasbol” zien die microplastic vasthoudt die vanuit je kleding via de wasmachine anders het afvoerputje in zouden lopen.

CONCLUSIE

Microplastics worden in de toekomst wellicht een groot probleem, hier moet nu al goed onderzoek naar gedaan worden. Maar voordat er echt maatregelen door bijvoorbeeld de overheid genomen kunnen worden, moet er eerst gedegen onderzoek gedaan zijn naar het effect van microplastics. Het bijna onmogelijk om als individu (micro)plasticvrij te leven, maar door kleine veranderingen kun je de microplastics wel verminderen.

PROBLEMEN VOOR DE TOEKOMST

Echter kunnen microplastics in de toekomst wel voor meer problemen zorgen, dit doordat het aantal microplastics in de lucht en in de oceaan drastisch toeneemt. We zitten nu op elfduizend stukjes per lichaam per jaar, als er over tien jaar tien keer zoveel plastic in

MAART 2019

Maarten Erich met een wasbol


Column

23

Beestenboel JESSE NIJMEIJER

Met de verkiezingen op komst voel ik de verplichting om mij te verdiepen in de partijen en hun programma’s. Een stemwijzer alleen vertrouw ik niet, want als er ook maar één partij uitkomt die mij niet zint, ben ik geneigd de handdoek in de ring te gooien. Ik weet niet wat ik moet stemmen. Vandaar dus die drang om me te verdiepen. Ik wil enigszins deskundig overkomen op de medemens en het idee hebben dat ik weet waar ik op stem. Toch kom ik vaak niet verder dan de doodgewone foto’s en namen van kandidaten. Je knapt af op het uiterlijk van iemand en denkt bij jezelf: “Die ziet er te saai uit, ik wil wel iemand met pit.” Wanneer die persoon er dan niet tussenstaat kies je toch maar voor de meest betrouwbare kop. Toch viel mij iets op aan de achternamen bij de Partij voor de Dieren: in elke provincie lijkt het alsof het een vereiste is dat er mensen bijzitten met een dierennaam of een natuuraspect. Het is belangrijk dat de megastallen verdwijnen dus moeten mensen kunnen stemmen op Nelianne Vroegindeweij. Die beesten kunnen natuurlijk niet zonder eten dus geef ze gewoon Ankie Voerman. Tja, een landschap met kale vlaktes kan ook niet en daarom is daar Jeanette Hoogenboom. Ook zijn er minder realistische kandidaten, in het oh zo platte Noord-Holland: Jennifer Bloemberg. Gelukkig wordt dat gecompenseerd door ook aan de havens te denken: Janine Visser. Geen idee of er tijdens de visvangst ook wordt gedacht aan Jaap Hollebeek. Als deskundige voor het warme weer, klimaatverandering en de mediterrane omgeving: Tom van Spanje. Bij elk standpunt is er wel een nieuwe achternaam. Legalisering van wiet? Frank de Gram. Tegen wilde dieren in het circus? Floriske van Leeuwen. Kippen moeten vrij rondlopen? Lester van der Pluijm en Luuk van der Veer. Ruimte voor de rivier? Dan moet je zijn bij Lia en Monique van Dijk. Je kunt wel stellen dat iedereen houdt van de natuur en diep van binnen hebben ze allemaal een Elze Boshart. Ode aan de slimme dan wel sluwe manier van campagne voeren. Oh ja, daarvoor hebben ze Harry Voss.

MAART 2019 | REDACTIE JN1E

MAART 2019


24

REPORTAGE

MAART 2019 | REDACTIE JN1E MAART 2019


25

REPORTAGE

“HET KLIMAATPROBLEEM WORDT ALLEEN MAAR ERGER”

MAART 2019 | REDACTIE JN1E

MAART 2019


VERSLAG

26

Op de Dam laten protestanten zien dat de maat vol is

Protesteren tegen het klimaatbeleid Wereldwijd demonstreren burgers tegen het klimaatbeleid, zoals aan het begin van deze maand op de Dam in Amsterdam. De vraag is of dat iets oplevert. Luistert de overheid wel naar haar bezorgde burgers? Tienduizenden mensen trotseerden zondag 10 maart de stromende regen in Amsterdam om hun stem te laten horen tegen het klimaatbeleid. Op bordjes waren verschillende leuzen als “Groen? Gewoon doen!” en “Slappe hap in Den Haag, aanpakken die klimaatcrisis” te lezen. Met z’n allen marcheerden de demonstranten richting het Museumplein om zo hun klimaatstress duidelijk te maken. Het is niet de eerste keer dat er wordt gedemonstreerd tegen het klimaat. Nog voor de grote klimaatmars demonstreerden Nederlandse scholieren tegen het klimaatbeleid op diezelfde Dam. Maar de Nederlandse activisten staan er niet alleen voor, want in België speelt dit al een langere tijd en ook in Engeland besluiten scholieren de straat op te gaan om te demonstreren tegen het klimaat. Gepaard met veel frustratie, omdat er volgens hen te weinig aan wordt gedaan door de overheden.

KLIMAAT GOED DOORGEVEN IS BELANGRIJK

Het lijkt een trend te worden: demonstreren tegen het klimaat. Volgens de actievoerders is het belangrijk om het klimaat goed door te geven aan de volgende generatie. “Er is van alles aan de hand met het klimaat. Daar hebben wij nu al een beetje last van en dat wordt alleen maar erger. Vandaar dat mijn dochtertje nu ook mee is”, vertelt Dirk, die samen met zijn dochtertje Jelka aanwezig was om actie te voeren. Ondanks dat er steeds meer aandacht is voor ons klimaat, denkt Dirk dat er nog te weinig mensen beseffen hoe het er momenteel voor staat. “Toen ik klein was, was er in Den Haag een grote demonstratie tegen kernwapens. Daar liepen 550.000 mensen mee. Ik weet niet hoeveel mensen hier komen, maar het houdt misschien bij 20.000 demonstranten op. Er is dus nog wel wat bewustwording nodig.”

MAART 2019

Rick Pasker

KORTE- EN LANGETERMIJNOPLOSSINGEN KLIMAAT

Vanuit het Binnenhof kunnen ze dus knopen doorhakken over het klimaat, maar ook wij als burgers kunnen op korte termijn ons steentje bijdragen aan het klimaat. “Afval scheiden, minder water en gas gebruiken en zoveel mogelijk proberen het klimaat te beschermen. Het afval gewoon weggooien waar het hoort”, zijn tips van Bram, die ook aanwezig was op de Dam. Op korte termijn kunnen we ons dus aanpassen, maar er moet ook op lange termijn nagedacht worden. Dat ligt grotendeels in handen van de overheid. Jelmer heeft wel wat ideeën: “We moeten minder reizen en meer isoleren, maar ook zorgen dat de kosten van ons klimaat betaalbaar blijven. Hoe langer we daarmee wachten, hoe duurder het wordt voor de volgende generatie.”

KABINET LUISTERT NIET GENOEG NAAR HAAR BURGERS

Oplossingen zijn er dus, maar volgens de actievoerders worden deze niet goed genoeg opgepakt door het kabinet. Hebben de demonstranten het gevoel dat het kabinet niet naar ze luistert? “Het lijkt erop dat ze lang zitten te wachten. Misschien zijn ze in Den Haag bang om de maatregelen te nemen die toch echt genomen moeten worden”, denkt Jelmer. Ook Peter vindt dat de regering te weinig actie onderneemt: “We zijn inmiddels 25 jaar verder en we praten nog over dezelfde onderwerpen als toen.” Dan rest nog de vraag hoeveel demonstraties er nodig zijn voordat er eindelijk wat gebeurt aan het klimaatprobleem. Jelmer denkt in ieder geval dat dit niet het laatste protest is over dit vraagstuk. “Ik denk dat er nog een heleboel nodig is voordat we ergens zijn, maar we moeten toch ergens beginnen.” Het kabinet is dus nog lang niet af van deze klimaatstress.


INTERVIEW

27

Wat zou je doen met 1260 euro? Minderjarige studenten ontvangen geen kinderbijslag meer en veel mensen zijn het hier niet mee eens. De SP en SGP willen een aanpassing in de wet, zodat iedereen tot 18 jaar kinderbijslag ontvangt. Wat zou een zeventienjarige student doen met twaalfhonderdzestig euro extra per jaar? Het is een fijn bedrag om die leuke vakantie mee te betalen of je kan er fijn mee gaan shoppen. Minder werken is natuurlijk ook een optie, want je hebt die twaalfhonderdzestig euro. Eva van den Belt, een zeventienjarige student verpleegkunde op het Viaa in Zwolle weet het wel. Ze kan het goed gebruiken voor haar zomervakantie naar Albufeira en om mee te sparen voor haar studie. Tot je achttiende heb je recht op ongeveer twaalfhonderdzestig euro kinderbijslag per jaar. Dit geldt alleen niet voor iedereen, want als een minderjarige begint aan een hbo- of universitaire studie vervalt het recht op kinderbijslag, omdat er een studiefinanciering kan worden aangevraagd. Ook Eva heeft pech, want zij krijgt geen kinderbijslag meer. Hoe kijkt zij hier tegenaan?

STUDEREN IS DUUR

“Tegenwoordig klagen we veel over het feit dat studenten in de schulden komen. Op het moment dat je de kinderbijslag weghaalt bij minderjarige studenten moedig je hen eigenlijk aan om geld bij te gaan lenen. Dit is raar, aangezien we toch vaak te horen krijgen dat je beter geen geld kan lenen, omdat het voor veel schulden kan zorgen”, zegt Eva. “Ik ben 17 jaar, en kom net van de havo. Ik spaar geld voor mijn studie door middel

van mijn bijbaantje, maar als ik dit jaar nog twaalfhonderdzestig euro zou ontvangen, dan had het mij wel erg geholpen. Nu wordt er van mij verwacht dat ik het uit eigen zak betaal en studeren kost gewoon veel geld.”

GELD LENEN

Geld lenen doet Eva niet. “Ik heb er zeker over nagedacht, maar op dit moment kan ik nog alles betalen en sparen voor de komende studiejaren. Ik heb het er ook goed over gehad met mijn ouders, maar we zijn van mening dat het slecht is om over een aantal jaar de studie te verlaten met een grote schuld. Schulden kunnen je namelijk belemmeren als je een lening wil aanvragen bij de bank voor het kopen van een huis.” Op de vraag of ze van tevoren wist dat ze geen recht meer zou hebben op bijslag antwoord ze: “Het kwam voor mij echt als een totale verassing, ik het er echt nooit bij stilgestaan. Ik kreeg een appje van mijn moeder met een foto van de brief waar het nieuws in stond. Ik was echt heel verbaast en dacht even dat het een grap was, want ik was er altijd van uitgegaan dat ik het gewoon tot mijn achttiende zou ontvangen.”

MBO VS HBO EN UNIVERSITEIT

Geldt deze kinderbijslag regel ook voor mbo-studenten? Nee is het antwoord. Mbo-studenten hebben wèl recht op kinderbijslag tot hun achttiende jaar. Heel apart zegt Eva, “Ik voel me er wel door

Lisa Manche tekortgedaan. Wat is precies het verschil tussen een zeventienjarige mbo-student of een zeventienjarige hbo-student? Natuurlijk verschillen hun beide opleidingen van elkaar, maar ze blijven allebei zeventien. Het gekke is ook dat een mbo-opleiding relatief goedkoper is. Je zou dus zeggen dat een hbo of universitaire student het geld nog beter kan gebruiken voor zijn of haar studie.” Volgens Eva zou het eerlijker zijn als mbo-, hbo- en universitaire studenten gelijkgesteld worden. “Het klinkt misschien heel lullig, maar geef òf alle minderjarige studenten kinderbijslag òf geef het niemand. Op deze manier krijg je ook geen scheve gezichten.”

“IK VOEL ME ER WEL DOOR TEKORTGEDAAN”

DE POLITIEK

Politieke partijgen SP en SGP willen een aanpassing in de wet zodat alle kinderen tot 18 jaar recht hebben op kinderbijslag. Eva is blij dat de politiek zich met de zaak bemoeit. “Ik denk alleen dat het nog wel lang gaat duren voordat er iets gaat veranderen; er moeten natuurlijk wel meer partijen mee instemmen. Ik hoop natuurlijk dat er daadwerkelijk wat mee gedaan gaat worden. Zelf zal ik er niet veel meer aan hebben, maar hopelijk hebben alle eerstejaars leerlingen van het voortgezet onderwijs er wel wat aan als zij over vijf of zes jaar gaan studeren.”

Eva van den Belt is student verpleegkunde

MAART 2019


28

Toekomst aan de powervrouw Een lange, roze loper verbindt de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer met de straat. De Mariabeelden die aan de muren hangen zijn door de belichting roze gekleurd. In plaats van het kerkorgel, weerklinkt het idyllische lied van de Sirenas de la Loba door het gebouw. In de kerk is bijna geen man te vinden. Ook in Deventer wordt namelijk de Internationale Vrouwendag gevierd.

De zijbeuken van de Lebuïnus zijn omgetoverd tot een braderie. Aan beide kanen staan kraampjes opgesteld, waar verschillende bedrijven die middag mogen staan. Alles wordt in de strijd gegooid om nieuwe klanten te werven. Bij de stand van Beter Levens Vegan Caes worden allerlei hapjes uitgedeeld. Vanachter het kraampje komt een geur van versgebakken brood voorbij waaien. De sausjes die dienen als beleg ruiken pittig. Daarnaast staat het Essential Oil adventure. Hier mogen de vrouwen diverse smeerseltjes proberen. Het is een gezellige boel in de kerk. Mensen maken praatjes, lachen met elkaar en hebben het zichtbaar naar hun zin.

SERIEUZE BOODSCHAP

NINA VAN DE NOORT

Maar we zijn er nog lang niet. Het aantal vrouwelijke kamerleden is de afgelopen tien jaar zelfs afgenomen. We lopen nog steeds tegen hobbels aan.” De vrouwen uit het publiek gaan helemaal op in het betoog van Kirsten van de Hul. Ze vertelt levendig, gebruikt veel voorbeelden en zoekt interactie bij het publiek. De zaal hangt aan haar lippen. “We moeten er samen voor zorgen dat de heldinnen van morgen geen hobbels meer hebben. Meisjes groot mogen dromen, over indrukwekkende carrières. Dat ze het over ‘vroeger’hebben, als ze over beperkingen praten.”

“IK HEB HET NOG NOOIT GEDAAN DUS IK DENK DAT IK HET KAN”

Maar niet alle kraampjes proberen er een gezellige dag van te maken. Tilly Lammers, die bij de tent van Vrouwenplatform Overijssel staat probeert vrouwen wel de ernst van deze dag te laten zien. “De laatste jaren zien we dat vrouwen op economisch vlak weer achteruit gaan. Ze verliezen weer hun economische zelfstandigheid. Vooral bij gevallen van huiselijk geweld zien we dan dat vrouwen niet snel op eigen benen kunnen staan, en daardoor in hun huidige situatie blijven steken.” Is dit platform er dan alleen voor extreme gevallen? Nee, zegt Lammers. De economische positie van elke vrouw staat volgens haar centraal. “De top van bedrijven bestaat vrijwel alleen uit mannen. We hebben in de vorige crisis wel gezien waar dat toe leidt”, grapt ze.

POWERVROUWEN VAN DEVENTER

Midden in de kerk, waar normaal het koor staat, worden nu door de dag heen verschillende lezingen, betogen en demonstraties gehouden. Een vol programma, waarbij er elk halfuur iets anders is te beleven. “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.” Met deze quote van Pippi Langkous begint Kirsten van de Hul haar verhaal over de powervrouwen van Deventer. In haar betoog geeft ze ons een kijkje in het leven van Trijntje Saunders-Blaauboer, de eerste vrouwelijke wethoudster van Deventer. “Zij is de eerste geweest. Hoe moeilijk moet het wel niet zijn om de eerste vrouw te zijn? Daar is enorm veel lef voor nodig.”

‘ER STAAN VAAK ALLEEN MANNEN AAN HET ROER. WE HEBBEN DE VORIGE VERKIEZING WEL GEZIEN WAAR DAT TOE LEIDT.’

In de kerk kunnen Deventenaren hun eigen heldinnen opschrijven

Zouden de feministen van vroeger trots zijn op de maatschappelijke positie die de vrouw nu heeft? Deze vraag stelt Kirsten van de Hul ook centraal in haar lezing. “Tuurlijk”, vertelt ze. “We hebben al veel bereikt. We mogen stemmen, er kan zelfs op ons gestemd worden.

Terwijl de dag langzaam tot zijn einde komt, zie je de vrouwen de kerk allemaal vol goede moed verlaten. “We laten die mannen een poepie ruiken” schreeuwt een vrouw nog bij de uitgang. Het doel van het festival is gelukt. De emancipatie leeft weer in Deventer.

MAART 2019


Column

29

Vlees eten kan gewoon PAUL KAISER

Nederland stopt een week lang met het eten van vlees. Vlees zou het duivelsproduct zijn waar wij als mens van af moeten blijven. Het milieu, wordt als voornaamste reden genoemd om van vlees af te zien. Klinkt mooi, toch? Van vlees afzien omdat een biefstukje vervuilender zou zijn dan twaalf vliegtuigen. Maar schijn bedriegt. Volgens recent onderzoek van Blonk Consultancy blijkt dus dat als heel Nederland stopt met vlees eten, de CO2-voetafdruk van Nederland slechts met 0,1% vermindert. Is die minuscule verandering het echt waard om die mooie steak te laten liggen? Heel Twitter staat er mee vol deze week. Zelfingenomen mensen die het o-zo goed van zichzelf vinden dat ze deze week geen vlees eten. Recepten van Quinoa-superfoodsalades en boerenkool-smoothies worden vol trots gepost. Ze weten diep van binnen dat het vegaleven nooit zo lekker is als een sappige rib-eye of een mals ribbetje, maar de virtuele schouderklopjes zijn het belangrijkst. Overigens betekent dit niet dat ik voorstander ben van de volledige vleessector, het zijn en blijven namelijk levende wezens. Als vleesconsument moet je wel weten waar je vlees vandaan komt. Goede omstandigheden zijn beter voor het welzijn en bovendien ook beter voor de kwaliteit van het vlees. Een ding waar ik wel voor pleit is een hervorming van de Nederlandse slagersschool. In Nederland halen we een beperkt aantal stukken uit het dier en de rest gaat in de gehaktmolen. De gemiddelde Nederlander is niet bereid om tien euro neer te leggen voor een kilo gehakt, een prijs die makkelijk gevraagd kan worden voor de stukken die zonder respect in de molen worden gegooid. Als de Nederlandse slagers niet leren een dier goed op te delen zal de vleesindustrie zich nooit ĂŠcht kunnen ontwikkelen tot duurzaam. Want als de slagers goedkoop gehakt blijven verkopen, kunnen ze nooit de duurzame dieren inkopen. De taboe die door de special snowflakes op vlees gezet wordt de laatste tijd is onterecht. Vlees is een prachtproduct en verdient meer liefde. De slagers moeten opnieuw leren opdelen om zo een duurzame en smakelijke vleesindustrie te creĂŤren. Want mooi MAART 2019 slachten is een ambacht.


30

REPORTAGE

Recept

Gegrilde longhaas met ambachtelijke aardappeltjes PAUL KAISER

De longhaas is een prachtig stuk vlees uit het middenrif van het rund. Als deze goed behandeld wordt is dit een van de beste steaks die je in je leven gaat eten. Vol van smaak en mooi van textuur. Alleen wordt dit stuk ten onrechte door de gemiddelde Nederlandse slager genegeerd. IngrediĂŤnten: - 1 Biologische Longhaas (te halen bij een goeie ambachtsslager) - Olijfolie - Rooseval aardappelen - Zout - Peper - 2 takjes Rozemarijn - Gedroogde tijm 1. Haal de longhaas ruim van te voren uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te brengen. 2. Breng een pan water aan de kook en voeg hier 2 eetlepels zout en de takjes rozemarijn aan toe. Het zout en de rozemarijn zorgen voor extra smaak die in de aardappel trekt.

3. Was de aardappelen Snijd de aardappelen in partjes Laat de partjes koken voor 4 minuten. Haal de partjes uit het water en leg deze op een theedoek om deze te laten drogen. Het laten drogen van de aardappeltjes is essentieel om een mooie crunch als eindresultaat te krijgen.

4. Als de partjes droog zijn, doe deze op een bakplaat met de olijfolie en de kruiden. Doe deze in de oven op 170 graden Celcius totdat deze goudbruin gebakken zijn. 5. Verwarm een gietijzeren grillplaat op tot net onder het rookpunt. Verwijder het zilvervlies indien de slager dit nog niet gedaan heeft. Wrijf de longhaas met olie en breng het vlees op smaak met zout en peper. Bak het vlees op de plaat tot een kerntemperatuur van 52 graden Celcius. Indien u geen vleesthermometer heeft, kunt u de gaarheid meten door uw duim tegen de middelvinger te plaatsen en te voelen aan het onderste deel van de duim. Zo moet het vlees aanvoelen.

6. Laat het vlees rusten voor minstens 5 minuten onder aluminiumfolie Snijd het vlees tegen de draad in, in medaillons van ongeveer vingerdikte.

MAART 2019

Eet smakelijk!


INTERVIEW

31

Op weg naar milieuvriendelijke scooter In 2018 was van alle bromfietsen nog maar 1,4% elektrisch. De vraag is of dit op lange of korte termijn gaat veranderen. Want ook de scooters moeten op een gegeven moment milieuvriendelijk worden.

Mindy Mecksenaar, medewerker bij een scooterverkoop bedrijf in Lelystad. Volgens de cijfers van het CBS is het aandeel scooters nog laag, maar er is wel een opleving te zien in de verkoop van elektrische bromfietsen. In 2017 was van alle bromfietsen die werden verkocht nog maar 4,4% elektrisch. In 2018 was dat al 18%.

TOM BOLHUIS

ADVISEERT U VAAK AAN UW KLANTEN ELEKTRISCHE SCOOTERS?

“Wij proberen altijd de mensen te laten ervaren hoe het is en hoe het rijdt. En welke voordelen je er aan hebt. Een elektrische scooter rijdt bijvoorbeeld wat stiller en rustiger. Je kan elkaar dan wat beter verstaan.”

ZIEN JULLIE DAT OOK?

“Dat durf ik niet zo te zeggen. We hebben in 2016 nog geen elektrische scooters verkocht, omdat de merken dat nog niet hadden. Tegenwoordig zijn er wel meer elektrische scooters op de markt. Maar de klant koopt bij ons voor een groot deel nog de benzinescooter.

HOE KOMT DAT?

“De prijs voor een benzinescooter is op het moment dat je hem koopt net iets lager dan die van elektrische scooters. En daarnaast zie je dat benzine scooters een net wat mooier uiterlijk hebben, dat is ook belangrijk voor de koper”. “En ook de actieradius van de elektrische scooters speelt mee, die zijn nu tussen de zestig en de honderd kilometer. Dat zorgt ervoor dat mensen toch nog wel onzeker zijn. Dan denken ze dat ze hem overal nog moeten opladen, omdat ze anders niet meer terug komen.”

VINDT U DAT ER NADELEN AAN EEN ELEKTRISCHE SCOOTER ZITTEN?

“Ik vind helemaal niet dat er nadelen zijn. De aanschaf is dan wat duurder, maar verder heb je helemaal geen onderhoud aan de elektrische scooters. Je kan een lekke band hebben, maar dat was het dan ook wel. En bij eenbenzinescooter heb je onderhoud om de 2000 kilometer. En dat kost gewoon 95 euro per keer. En dat heb je bij een elektrische scooter niet.”

“DE AANSCHAF IS DAN WAT DUURDER, MAAR VERDER HEB JE HELEMAAL GEEN ONDERHOUD AAN DE ELEKTRISCHE SCOOTERS.” WAAR DENKT U DAT WE OVER 20 JAAR STAAN MET DE ELEKTRISCHE SCOOTERS?

“Ik denk dat de benzinescooters dan weg zijn, want recent is de ‘euro 4 norm’ in gevoerd. Dat zijn nieuwe regels waarbij scooters verplicht een maximale uitstoot moeten hebben. Ze worden als het ware een beetje geknepen, waardoor ze minder uitstoten. Dat rijdt minder lekker dan oudere modellen. Ze zijn nu bezig met ‘euro 5 of 6’. Dat betekent dat de scooters nog minder goed gaan lopen, waardoor het nog minder lekker rijdt. En dan denk ik dat we dan we wel een overgang gaan maken.”

HOE ZOU DE KOOP GESTIMULEERD KUNNEN WORDEN?

“Ik denk dat meer bedrijven, zoals gemeente en provincies, moeten gaan rijden op elektrische scooters. Dat is voor hun ook veel duurzamer. En zij hebben ook een soort van voorbeeldfunctie. Bijvoorbeeld een tijdje terug. Er kwam een elektrische scooter op de markt. Die kon maar dertig kilometer rijden. Daar hebben we toen wel een hoop van gekocht, want de gemeente heeft daar een deel voor gesponsord. Als de gemeente dat weer zou doen, dan zou dat een heel goed idee zijn.”

MAART 2019


32

REPORTAGE

Vrijwillig zorgen voor het voeden van vele monden   Uit onderzoek is gebleken dat er steeds meer mensen naar de voedselbank gaan. Daarvoor zijn er natuurlijk ook meer vrijwilligers nodig. Ik ging naar de voedselbank, om te spreken met twee vrijwilligers die zich inzetten voor het voeden van vele gezinnen in Zwolle.

MAART 2019

Kratjes bij de voedselbank

RACHEL VIETH


INTERVIEW

33

Voor de deur van de voedselbank verzamelen zich al veel mensen met boodschappentassen. Ik sta er tussen met mijn kladblok en camera en wacht op Frits Dillingh. Hij werkt al zes jaar als vrijwilliger bij de voedselbank in Zwolle. Uitnodigend opent hij de deur en loopt hij met mij dezelfde route als de klanten die geduldig buiten staan te wachten. Ik word meegenomen naar een enorme hal die vol staat met plastic kratjes. Achterin de hal is een grote groep mensen druk bezig met het verdelen van de producten.

ER ZIJN BEST VEEL VRIJWILLIGERS HIER AAN WERK, IS ER EIGENLIJK NOG BEHOEFTE AAN NOG MEER VRIJWILLIGERS?

“Ja zeker. We hebben bijvoorbeeld nog mensen nodig voor de communicatie en de logistiek. En stel we willen overstappen op de winkelformule, dan moet er zo ontzettend veel gebeuren. De inrichting, de voorraadbeheer en de uitstalkasten. We hebben nu gelukkig hier iemand werken die bij een supermarkt heeft gewerkt. Dat is ontzettend handig.“

HOE KOMEN JULLIE AAN AL DEZE VRIJWILLIGERS?

“We hebben sowieso op onze site een formulier staan, waar mensen zich zelfstandig kunnen opgeven. En ook in de pers wordt er, toevallig laatst ook weer, genoemd dat er nog steeds vrijwilligers nodig zijn. Maar daarnaast komen er ook gewoon veel vrijwilligers via via bij ons terecht. Ik ben hier bijvoorbeeld gekomen via een collega. Ondertussen heb ik ook al veel collega’s enthousiast gemaakt om hier mee te komen helpen. Verder hebben we ook nog jongeren die hier komen helpen, via de scholen in Zwolle. Daar zijn we ontzettend blij mee.”

U HAD HET NET OVER DE WINKELFORMULE: DE HAL WORDT DAN INGERICHT ALS EEN SUPERMARKT. ZOUDEN JULLIE HIER OOK OP OVER WILLEN GAAN?

“Nou ja dat weten we nog niet, maar daar praten we wel over. Het heeft namelijk zoveel consequenties: er moeten meer mensen komen en de hal moet anders ingericht worden. Het is ook de vraag of we hier kunnen blijven, dus dan moeten we naar een andere locatie en kijken of het daar kan. Die beslissing is dus nog niet genomen.”

ZOUDEN ER DOOR DIE WINKELFORMULE NIET HEEL VEEL PRODUCTEN OVERBLIJVEN?

“Ja dat zou zeker kunnen. We weten niet precies hoeveel producten er binnenkomten. Supermarkten hier in Zwolle hebben de laatste tijd ook meer aan de voedselbanken geschonken. Daardoor konden we de norm iets aanpassen en weten we dat we iets soepeler mensen meer eten kunnen geven. Want er is echt genoeg eten. Je wilt niet weten hoeveel er wordt weggegooid in Nederland. Dit is overigens ook een ander uitgangspunt van de voedselbank. We willen natuurlijk mensen helpen onder de armoedegrens. Daarnaast willen we ook de verspilling en het weggooien van voedsel tegengaan. Daar moeten mensen zich echt meer bewust van gaan worden.”

Joke van Eersel

Joke van Eersel is nog maar kort vrijwilligster bij de voesdelbank. Maar nu al merkt ze dat de reacties van de klanten zorgen voor veel voldoening.

WAAROM BENT U HIER VRIJWILLIGER GEWORDEN?

“Ik ben al meer dan tien jaar vrijwilliger bij een inloophuis hier in Zwolle. Een collega van mij was naast het inloophuis vrijwilliger hier bij de voedselbank. Ik ben zelf al een tijdje zonder werk, werkzoekend en daarom dacht ik, ik ga me aanmelden om me hier nuttig te maken. Je krijgt een uitkering dus daarom wilde ik ook graag wat terug doen. Zo ben ik hier terechtkomen.”

EN HOE VAAK BENT U HIER TE VINDEN?

“Ik doe dit eens in de twee weken. Op vrijdagmiddag. De ene week heb je een kleine uitgave. Dat is merendeel vers; groente, fruit, brood en gebak. Soms doen we er nog iets bij dat niet vers, als we bijvoorbeeld veel pindakaas hebben. We beginnen dan als vrijwilligers rond half 1. Dan gaan we portioneren. Want we krijgen kratten vol met allerlei verschillende producten. Die gaan we dan verdelen in verschillende zakken. Daarbij moeten we natuurlijk ook denken aan hoeveel er ongeveer nodig is voor een maaltijd. Laatst hadden we bijvoorbeeld enorm veel stoofperen, kratten vol.”

EN ALS U HIER AAN WERK BENT, MERKEN JULLIE DAN DAT ER EIGENLIJK NOG WEL MEER MENSEN NODIG ZOUDEN ZIJN?

“Ik weet ook niet of er per se meer mensen nodig zijn, want je moet elkaar natuurlijk ook niet voor de voeten gaan lopen. We hebben ook jongeren van de evangelisatiegroep uit kerken in Zwolle die hier werken. Dat zijn vier jongeren die hier mee komen helpen. Op de vrijdag wanneer er grote uitgave is, beginnen ze om 9 uur al. Ik werk alleen met de kleine uitgave, dus daar ben ik niet bij. Dan beginnen de vrijwilligers met het vullen van de kratten en het proportioneren van de producten. Maar dan zijn er ook meerdere vrijwilligers en soms ook andere vrijwilligers. Dus je hebt mensen die alleen de kleine uitgifte doen en mensen die alleen de grote uitgifte doen.”

WANNEER KOM JE IN AANMERKING VOOR EEN VOEDSELPAKKET VAN DE VOEDSELBANK?

Frits Dillingh

“Er is een ondergrens waar je aan moet voldoen. Als je daar onder zit, dan kun je je aanmelden bij de voedselbank. Er is dan een bepaalde periode wanneer ze kunnen komen. We hebben een bepaald systeem, waardoor we bepaalde gezinnen kunnen indelen. We werken met verschillende kaartjes, op deze kaartjes staan kratjes in verschillende kleuren. Deze kleuren komen over met de kratjes die worden gevuld in de hal. Vier- of vijfpersoonsgezinnen krijgen bijvoorbeeld een zwart kratje. Zo weten wij precies wie wat moet hebben.”

MAART 2019


34

Max Verstappen praat met een journalist tijdens de testdagen in Barcelona

Foto: Corwin Kunst / F1 Maximaal

Het jaar van Max Het Formule 1-seizoen staat weer voor de deur. Max Verstappen mag namens Red Bull vechten voor het wereldkampioenschap. Maakt de Nederlander dit jaar kans op de titel? Voor Max Verstappen is het alweer zijn vijfde seizoen in de koningsklasse. De Nederlander heeft momenteel vijf overwinningen op zijn naam staan, maar een kampioenschap zat er tot noch toe niet in. Voordat het seizoen los barst is het ieder jaar weer de vraag hoe de verschillende teams ervoor staan. De testweken in Barcelona hebben al een beeld geschetst bij de kenners, maar niets is nog zeker. Marc Priestley, oud-monteur van het team van McLaren en tegenwoordig presentator bij de Engelse sportzender Sky Sports F1, heeft gekeken naar de testweken in Barcelona. Op basis daarvan heeft Priestley een voorzichtige verwachting voor komend seizoen: “De testweken wijzen duidelijk op Ferrari, maar ik vind het moeilijk om te zeggen. De top drie teams (Mercedes, Ferrari en Red Bull red.) zijn bijna niet te onderscheiden van elkaar. “Wat wel duidelijk is, is dat

deze teams hun reeks van de afgelopen jaren hebben voortgezet, maar het ligt dit seizoen waarschijnlijk allemaal veel dichter bij elkaar dan vorig jaar.”

“HET LIGT DIT SEIZOEN VEEL DICHTER BIJ ELKAAR” De eerste race van het seizoen start in Melbourne. Vorig jaar ging de winst naar Ferrari-coureur Sebastian Vettel. Ferrari is voor het team van Verstappen een geduchte concurrent. “Ferrari vraagt elk jaar om de snelste auto, maar ze hebben er nog geen kampioenschap mee gewonnen.”

De Red Bull-auto (RB15) voor komend seizoen op de baan in Barcelona

MAART 2019

Rick Pasker

Foto: Corwin Kunst / F1 Maximaal


INTERVIEW

35

POSITIEVE KANSEN VOOR RED BULL

Red Bull Racing, het team van Max Verstappen, heeft dit seizoen hun nieuwe motorleverancier gevonden in Honda. Daarmee is Renault, de motorleverancier van vorig jaar, van de hand gedaan. De testweken zagen er positief uit voor Red Bull. “Dit jaar is hun beste kans, omdat ze meteen de eerste race van dit seizoen in gaan met een auto die niet alleen snel maar ook betrouwbaar is”, begint Priestley over de betrouwbaarheid door onder andere de nieuwe Honda-motor. “Dat was voorgaande jaren wel anders. Ik denk dat de Honda qua prestaties erop vooruitgegaan is. Dat betekent dat als je zorgt voor een betrouwbare auto aan het begin van het seizoen, je meteen kan focussen op het verbeteren van je prestaties door bijvoorbeeld de auto sneller te maken.”

GASLY NIEUWE TEAMGENOOT

Afgelopen seizoen heeft Daniel Ricciardo besloten het team van Christian Horner, de teambaas van Red Bull Racing, te verlaten. Voor hem in de plaats is Pierre Gasly overgekomen van het juniorteam van Red Bull, Toro Rosso. De Fransman heeft naast Verstappen een lastige positie te vervullen. “Ik verwacht dat Max domineert en dat is geen kritiek op Pierre Gasly, maar ik denk dat Gasly tijd nodig heeft om te wennen aan de nieuwe auto. Het nieuwe team en de nieuwe manier van werken”, zo denkt Priestley. “Max een lastige teamgenoot, omdat hij erg snel is, maar hij kan ook goed een team om zich heen bouwen, waardoor Gasly er al snel buiten valt.”

“MAX IS EEN LASTIG TEAMLID OMDAT HIJ ERG SNEL IS” Toch worden de rijkunsten van Gasly zeker niet onder gedaan aan die van Verstappen. “Ik denk dat Gasly het goed zal doen, heel goed zelfs, maar misschien zal het even tijd kosten. Daarom denk ik dat Max een geweldige kans heeft.” De kansen van de jonge Limburger worden hoog ingeschat naast die van Gasly: “Daniel Ricciardo was in de voorgaande jaren een lastige concurrent voor Max. Hij was iemand die zich meteen vanaf het begin liet zien. Max heeft nu dus aan de start van het seizoen de kans om Red Bull te domineren en als ze een goede auto hebben ook goede resultaten binnen te halen.” Teamhonk van Red Bull Racing

Pierre Gasly

Foto: Corwin Kunst / F1 Maximaal

AGRESSIVITEIT VAN VERSTAPPEN

Nu rest alleen de vraag of de agressiviteit van Verstappen hem niet in de weg gaat zitten voor een kampioenschap: “Max is heel erg goed, maar heeft nog wel zo zijn zwakke punten”, vertelt Priestley over de 21-jarige coureur. “Dat is iets wat hij in de loop van zijn carrière geleidelijk af zal leren, omdat hij ervaring opbouwt en hij elk seizoen weer een beetje ouder wordt. Ik denk dat we dat nu al kunnen zien. Lewis Hamilton was precies hetzelfde vroeger. Hij was zo gepassioneerd dat hij vaak slechte beslissingen nam, omdat hij zo snel mogelijk naar voren wilde gaan. Aangezien Max zijn kwaliteiten op dat vlak gaat verbeteren, zal hij een geweldig goede coureur worden.” De 42-jarige oud-monteur heeft nog een laatste boodschap aan Verstappen. “Ik wil niet dat hij zijn agressiviteit verliest, want ik denk dat dat een geweldig iets is wat hij naar de Formule 1 brengt”, zo benadrukt Priestley. “Hopelijk krijgt hij gaandeweg meer ervaring en combineert hij deze twee eigenschappen, waardoor hij een geweldige toekomst kan hebben.” Foto: Corwin Kunst / F1 Maximaal

MAART 2019


VERSLAG

36

#IkPas tijdens vastentijd Nederlanders staan bekend als stevige drinkers. Toch is er nu een groep mensen die besluit om veertig dagen het glas te laten staan. Woensdag 6 maart, Aswoensdag 2019, is er een nieuw initiatief gestart om het drinken van alcohol te ontmoedigen. Deelnemers drinken de veertig vastendagen van het christelijk geloof geen alcohol. De maand januari stond ook in het teken van een alcoholloze maand, Dry January. In Nederland verzorgt stichting Positieve Leefstijl de actie. Financieel wordt het mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het voornaamste doel van de actie is mensen bewuster maken van hun alcoholgebruik. Volgens theoloog Marian Geurtsen past dit initiatief bij de huidige tijd van overvloed: alcoholgebruik wordt genormaliseerd en zelfs gepromoot.

ALCOHOLGEBRUIK ONDER NEDERLANDERS

In Nederland dronken in 2017 acht op de tien volwassenen weleens alcohol. Tien procent drinkt systematisch te veel, zo publiceerde het Trimbos Instituut voor mentale gezondheid en verslaving in 2017. Een overmatig alcoholgebruik betekent voor vrouwen meer dan veertien glazen alcohol per week en voor mannen meer dan 21. Ruim veertig procent van de Nederlanders drinkt weinig drank: één glas per dag of minder. De laatste decennia loopt het alcoholgebruik al stevig terug: van gemiddeld 9,1 liter pure alcohol per volwassene per jaar in 1979 naar 7 liter in 2017.

RISICOGROEPEN

Bij Trimbos worden er twee groepen als risicodrinkers aangeduid: studenten en 55-plussers. De cultuur rondom studenten bevorderd het gebruik van alcohol, echter is dit voor de groep niet zo makkelijk te zeggen. De voornaamste reden dat zij drinken is eenzaamheid en gewenning. Dit zijn de mensen die al jaren een paar glazen per dag drinken en hierom vooral een gezondheidsrisico lopen. Ondanks onze status als land waar alcohol in de cultuur is verweven doen we het vergeleken met de rest van de wereld, niet slecht. Nederland stond in 2014 namelijk in de top 3 van landen met de

HOEVEELHEID PURE ALCOHOL PER GLAS

MAART 2019

IVO SPIJKERS

meest verantwoorde alcoholconsumptie, volgens een rapport van de WHO.

RISICO’S VAN ALCOHOL

Wetenschappers van het Trimbos zijn duidelijk in hun houding tegen alcohol: ongeacht de hoeveelheid die je drinkt loop je altijd een risico. Te veel alcohol over een langere tijd kan leiden tot hersenschade, leverfalen, hart- en vaatziekten en vruchtbaarheidsproblemen. Daarnaast zit in alcohol een stof die kanker kan verwekken, namelijk carcinogeen. Het verhaal dat een glas rode wijn gezond zou zijn is hiermee ook gelijk ontkracht. Vaak vallen extreme drinkers volgens de wetenschappers buiten de maatschappij en ontwikkelen hiermee sociale problemen.

“TIEN PROCENT VAN DE NEDERLANDERS DRINKT SYSTEMATISCH TE VEEL” POSITIEVE EFFECTEN

In de veertig dagen dat de actie duurt zullen deelnemers veel positieve effecten ervaren, zowel lichamelijk als geestelijk en zelfs sociaal. In de dagen zonder alcohol kunnen zij afvallen, hebben ze meer energie, slapen ze beter en hebben ze overdag een betere concentratie. Ook krijgt de lever tijd om enigszins te herstellen van jarenlang alcoholgebruik. Er nemen zo’n 14.000 Nederlanders deel aan de actie en daarnaast tientallen bedrijven en gemeenten. Na afloop zal 30 procent minder gaan drinken. Langzaam maar zeker wordt het alcoholgebruik en -misbruik minder, wat alleen maar positief is.

AFBEELDING: TRIMBOS


“ A HOBBY A DAY KEEPS THE DOLDRUMS AWAY” INTERVIEW

37 37

GELUKMAKENDE HOBBY’S

HOBBY’S, IEDEREEN HEEFT ZE. IN DEZE SPECIAL KIJKEN WIJ MEE MET VIER BIJZONDERE HOBBY’S EN BEANTWOORDEN DE VRAAG ‘MAKEN HOBBY’S GELUKKIG?’

MAART 2019


38

“Ik word blij van de gedachte dat geluk voor een deel ook maakbaar is” -MARCO VLEEMING, OPRICHTER VAN HAPPINESS ACADEMIE NEDERLAND

MAART 2019


39

HOBBYGELUK HOE EEN HOBBY STRESS WEGNEEMT Marco Vleeming is geluksdeskundige en de oprichter van Happiness Academie Nederland. In deze editie bespreekt hij waarom iedereen een hobby zou moeten hebben. ENGELINE KEIZER

“Er zijn heel veel factoren die bijdragen aan een hoger geluksgevoel en die factoren zijn voor iedereen anders. Je kan bijvoorbeeld blij worden van contact met anderen, maar ook gelukkiger worden door dingen te doen die je goed kunt. Zoek ook uit waar je interesses liggen en waar je veel kennis van hebt. Deze dingen kunnen ook bijdragen aan een hoger geluksgevoel. Het wordt mede veroorzaakt door een aaneenschakeling van successen. Soms wordt die schakel onderbroken. Dat is prima, want dan ben je aan het leren. Je krijgt hierdoor meer kennis. Hoe meer je van dingen weet, hoe beter je die kennis kunt toepassen. Verder moet je nadenken of je jouw vaardigheden kunt vergroten. Je kunt ook andere mensen inschakelen die je daarbij helpen. Hoe groter je netwerk, des te meer verschillende ideeën kunnen worden aangedragen. Ik denk dat je geluksgevoel kan dalen op het moment dat het een verslaving wordt of als een doel dat je jezelf gesteld hebt niet lukt. Aan de andere kant is het niet erg om helemaal op te gaan in je hobby. Onderzoeker Mihaly Csikszentmihalyi heeft bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar het woord ‘flow’. In de tweede wereldoorlog was hij erg geïnteresseerd in mensen met een hobby. Hij zag dat bepaalde mensen een hobby hadden die ze leuk vonden, waar ze geïnteresseerd in waren en die veel tijd vroeg. Er waren ook mensen die een hobby hadden, maar deze niet zo regelmatig uitvoerden. Uiteindelijk concludeerde hij dat mensen die compleet in hun hobby opgingen, gelukkiger waren dan mensen die dat niet deden. Zij kwamen beter door de oorlog heen.”

“Sta stil bij wat je zelf wilt doen en bereiken” “Geluk is eigenlijk een combinatie van een zinvol en plezierig leven. Verder is het belangrijk jezelf niet te vergelijken met anderen. Sociale vergelijking is door de komst van social media bijna onontkoombaar. Dat is een groot gevaar. Je doet dingen ineens dingen waarvan je denkt dat ze van je verwacht worden zonder dat je daar zelf plezier uit haalt. Sta stil bij wat je zelf wil doen en bereiken.”

Leestip: Wil je meer lezen over hoe je doelen kan stellen en welke andere handvatten jij jezelf kan aanleren? Lees dan ‘Geluk is dom’ van Patrick van Hees. €10 bij de meeste boekwinkels.

MAART 2019


INTERVIEW

40

Sam steekt Nike in een nieuw jasje Tijdens het uitgaan zijn alle mannen een beetje hetzelfde gekleed, maar een jonge zal altijd opvallen. Sam Tai-Tin-Woei loopt rond met zijn eigen ontworpen kleding en schoenen. Zijn liefde voor mode kon hij niet altijd terugvinden in de winkels, dus besloot hij het heft in eigen handen te nemen. SAM, HOE IS JOUW HOBBY ONTSTAAN? “Ik teken vanaf het moment dat ik een stift/potlood kan vast houden. Op de basisschool was ik er al erg druk mee. Iedereen herinnert zich nog wel het moment dat je van de leraar in groep drie, de opdracht kreeg iets te tekenen. Dat was dan voor Moeder- of Vaderdag, kerst, sinterklaas of Halloween. Op dat soort momenten was ik altijd helemaal in mijn sas en gingen al mijn fantasieën daarin op.” HOE BEN JE VAN TEKENEN OP PAPIER NAAR ‘TEKENEN OP KLEDING’ GEGAAN? “In kleding ben ik altijd al geïnteresseerd geweest. Tegenwoordig draait het (door sociale media) er vooral om hoe mooi je eruit ziet, van welk merk je kleding is of hoe duur je outfit is. Maar persoonlijk hoeft dat van mij echt niet. Ik hoef geen kleding van boven de 400 euro omdat er een bepaald merkje opstaat. Wat ik wil is

TIM WATERINK

unieke kleding dragen waarin ik mij op mijn gemak voel. Mensen moeten mij nog net niet op de schouders tikken om te vragen waar ik dat jasje vandaan heb.” HOE KWAM JE EROP OM OOK SCHOENEN TE CUSTOMIZEN? “Ik zag anderhalf jaar geleden op Instagram een foto voorbijkomen van een paar Nike Air Force 1. Die schoenen waren helemaal vol getekend met allerlei kleine stukjes tekst, tekeningen en symbolen. Voornamelijk hip-hop gerelateerd. Ik vond het er zo gaaf uitzien en dacht meteen: dat kan ik ook! Ik ben toen een aantal filmpjes gaan kijken op YouTube om te zien wat voor verf of stiften ik hiervoor het best kon gebruiken. Daarna kocht ik een paar witte Nike Air Force 1 en wat stiften en ben ik gaan experimenteren. Toen ik het resultaat zag, wilde ik ze zo snel mogelijk gaan dragen. Ik ging er meteen mee naar school en droeg ze zelfs bij het uitgaan.” WAT IS DE GROOTSTE ONTWIKKELING BINNEN JOUW HOBBY TOT NU TOE? “Ik begin door mijn hobby sinds een jaar ook een beetje geld te verdienen. Dit begon eigenlijk super onverwachts aangezien dit niet perse de bedoeling was. Toen een medestudent zag dat ik schoenen aan had die ik zelf had bewerkt, werd hij enthousiast. Hij was benieuwd of ik ook een paar schoenen voor hem wilde maken en dat heb ik toen gedaan.“

“JE HEBT ALTIJD EEN PAAR SCHOENEN WAAR NIEMAND MEE ROND LOOPT”

WAT IS HET VOORDEEL VAN HET LATEN CUSTOMIZEN VAN JE SCHOENEN BIJ JOU, TEN OPZICHTE VAN HET LATEN CUSTOMIZEN BIJ BIJVOORBEELD NIKE? “Als jij je schoenen wilt laten customizen op de website van Nike, dan ben je beperkt in het aantal keuzes. Je Dragon Ball Z ontwerp op Nike AIR Force 1

MAART 2019


INTERVIEW

41

kunt bijvoorbeeld niet een bepaald woord op je schoenen laten zetten in het lettertype dat jij graag wilt. Als je je schoenen door mij laat customizen heb je oneindige keuzes in lettertypes, groottes en kunnen we al jouw ideeën samen uitwerken om ze vervolgens ook daadwerkelijk op de schoen te zetten. Nog een voordeel is dat je zo goed als altijd een uniek paar schoenen hebt waar niemand anders mee rond loopt, wie kan dat nou zeggen?”

“TIJDENS HET CUSTOMIZEN VAN KLEDING KOM IK VOLLEDIG TOT RUST”

WAT ZIJN JOUW DOELEN? “Nu het balletje begint te rollen en ik met steeds betere materialen begin te werken, kom ik erachter dat ik graag groter wil worden. Ik zou het liefst een webshop willen hebben, waar ik dan nieuwe collecties op kan zetten. Mijn grootste droom is een collectie uitbrengen dat binnen enkele uren is uitverkocht. Denk bijvoorbeeld aan merken als Supreme, Yeezy of het merk Patta uit Amsterdam. Daar blijven mensen gewoon echt voor thuis. Een pop-up store in een van de grote mode steden lijkt mij ook niet verkeerd.”

Schoen speciaal voor de dochter van Theo Janssen

BRENGT DEZE BEZIGHEID JOU EEN BEPAALDE VOLDOENING OF HAAL JE ER RUST UIT? “Tijdens het proces, het customizen van verschillende kledingstukken, kom ik volledig tot rust. Ik zit aan mijn bureau met oordopjes in en sluit mij volledig af. Zo kan ik mij helemaal concentreren op dat gene waar ik mee bezig ben. Hierdoor hoef ik nergens anders aan te denken en vliegt de tijd. Ook komt er voldoening bij kijken. Zeker als ik positieve reacties krijg op mijn producties. Vaak gebeurt dat op sociale media, tijdens het uitgaan of als ik gewoon in een kledingwinkel loop.” HET SCHIJNT DAT HOBBY’S MEEWERKEN AAN HET GELUK VAN DE MENS. HOE DENK JIJ HIEROVER EN KAN JE DAT BETREKKEN OP JEZELF?

Spijkerjasje bewerkt met verfstiften

“Hobby’s maken mij erg gelukkig. Ik ben er graag mee bezig met het customizen van kledingstukken. Het is best wel een werkje maar het kost me totaal geen moeite om aan een nieuw paar schoenen te beginnen. Binnenkort ga ik met Randy Wolters om tafel om samen tot een ontwerp te komen. Randy speelt nu in het eerste van N.E.C. Nijmegen. Hij kwam bij mij via vriend, die ook zijn schoenen bij mij heeft laten customizen. Je ontmoet mensen waarvan je nooit had gedacht dat je daar schoenen voor zou gaan maken. Ik zie mijzelf graag groter worden in wat ik het liefst doe en dat maakt mij zeker gelukkiger.”

MAART 2019


42 “Ik zie het als een uitlaatklep. Iets wat ik in de wereld wil achterlaten”

MAART 2019

INTERVIEW


INTERVIEW

43

EEN PASSIE MET RISICO Bram van Laarschot is opgegroeid in Amersfoort. De 20 jarige hiphopliefhebber is opgegroeid met kunst. Hij zit in zijn derde jaar MBO mediavormgeving. De opleiding is voor hem niet creatief genoeg en daarom is hij buiten school veel bezig met muziek, schilderen en graffiti. Hoe kwam je er bij om te beginnen met graffiti?

DAVOR LAMBREGTS

Ben je wel eens aangehouden?

Ik ben geïnspireerd door de hip hop cultuur. Een voorbeeld hier van is de hiphop-groep SMIB. Graffiti is in de hip hop scene gebruikelijk, veel mensen in die cultuur doen het of hebben het wel eens gedaan. Mijn moeder schildert heel veel, daarom liggen er bij mij altijd verschillende bussen spuitverf thuis, op een dag ben ik een keertje op stap gegaan en heb ik het geprobeerd.

Ja, ik heb ooit een tag gezet op een trein, daarvoor heb ik 16 uur vast gezeten en zal ik deze week nog horen wat mijn straf is. Er is een foto van me gemaakt toen ik bezig was met graffiti spuiten, die foto is door gestuurd naar de politie. Binnen vijf minuten stonden er drie politieauto’s voor mijn neus. Mijn telefoon is toen doorzocht. Ze vonden nog een foto van een andere tag. Hiervoor wordt ik deze week veroordeeld.

Wat krijg je voor gevoel bij graffiti spuiten?

Ben je van plan om ooit te stoppen?

De adrenaline kick is erg groot, alsof je in een achtbaan zit. Dit komt door twee dingen: er zit een risico aan vast en natuurlijk het mooiste aan graffiti is dat het in één keer goed moet zijn. Met het zetten van graffiti krijg je geen tweede kans.

Nee, de laatste keer dat ik graffiti heb gespoten was het incident met de trein. Ik heb daarvoor zestien uur gezeten en er wordt nog onderzocht wat de schade is aan de trein. Ik sta nu bekend bij de politie en doe het nu alleen nog maar op plekken waar het mag en dat raad ik iedereen aan. De straffen zijn hoog.

Haal je geluk uit het zetten van tags? Ja zeker weten, ik zet tags met graffiti of met een verfstift. Veel mensen die dit zien delen dit via social media of met mij. Ik hou van de balans tussen anoniem en openbaar. De mensen die mij kennen weten dat ik het heb gemaakt, maar voor de rest van de wereld is het een van de vele tags. Voor de mensen die besluiten om research te doen naar de tags zullen mij terug vinden op Instagram en YouTube. Ook hier is het lijntje dun tussen anonimiteit en openbaar. Op een gegeven moment, eind 2018 kreeg ik dagelijks een foto van een tag binnen. Mensen supporten de movement en dat geeft mij een goed gevoel.

Bram werd kort na het interview verhoord door het Openbaar Ministerie, hij werd aangeklaagd voor twee graffiti tags in Amersfoort. Hij zal 28 uur taakstraf moeten uitvoeren en daarnaast krijgt hij nog een boete die kan oplopen tot 1800 euro.

“Binnen vijf minuten stonden er drie politieauto’s voor mijn neus” Grafitti spuiten op een plek waar het wel mag

MAART 2019


INTERVIEW

44

LEGO IS NIET ALLEEN VOOR KIDS De grote hobby van de 39-jarige Arjen Hartsuiker is het ontwerpen en automatiseren van Legotreinen. Ziet hij de Lego als ontsnapping aan het dagelijkse drukke leven? Wie aan Lego denkt, denkt dan al snel aan jonge spelende kinderen met blokjes. Maar kinderen zijn niet de enigen die met Lego spelen. Ook volwassenen, de zogenaamde AFOLS, Adult Fans Of Lego, vermaken zich met het speelgoed. De 39-jarige Deventenaar Arjen Hartsuiker, vader van een dochtertje van 1,5, rekent zich ook tot die groep. Zijn grote hobby is al tien jaar het automatiseren van Legotreinen. Vervolgens filmt hij zijn voltooide projecten en plaatst hij ze op zijn succesvolle YouTube-account AlmightyArjen. Gemiddeld besteedt hij hier zo’n 15 uur per week aan. Toen Arjen zes jaar oud was, kreeg hij van zijn ouders een Legotrein, wat hij helemaal fantastisch vond. Dankzij zijn opleiding in de elektronica, heeft hij geleerd te programmeren. Arjen besloot om deze twee dingen met elkaar te gaan combineren en op een gegeven moment werd het een hobby om steeds complexere dingen te

FLORENCE VAN DER MOLEN

maken. Zelf ontworpen printplaten laat Arjen uit China komen. Het elektrisch maken van Legotreinen is voor Arjen een grote uitlaatklep en hij krijgt er veel energie van, omdat het hem uitdaagt. Hij vindt het ook fijn dat hij zin ei erin kwijt kan. Ondavnks dat zijn grootste hobby het beklimmen van bergen is, staat Lego op nummer twee. Ook zijn vriendin Ellen bevestigt dit. Zij geeft aan dat ze ziet dat haar vriend er erg veel plezier van heeft en er rustiger van wordt. Dit is zijn manier van chillen. Een van Arjens grote hobby’s was schaatsen, maar door een hernia in zijn rug werd hij gedwongen om te stoppen. In het automatiseren van Legotreinen heeft hij inmiddels dezelfde passie gevonden als wat hij met het schaatsen had.

“Ik probeer altijd een wow-factor in te bouwen” Arjen heeft nog nooit negatieve reacties gehad op het feit dat hij met Lego ‘speelt’, maar hij schreeuwt het nog niet van de daken. Als mensen zien wat hij doet, krijgt hij alleen maar positieve reacties. Zelfs van pubers, die langskwamen toen Arjen en een vriend een Legotrein op het strand hadden gelegd. Zij vonden het wel heel erg cool. Zelf vindt Arjen niet dat hij doorslaat in zijn hobby, maar hier is zijn vriendin het niet mee eens. Het grootste deel van de zolder gebruikt hij voor de Lego om treinbanen neer te leggen. Het stel is zelfs verhuisd voor een grotere zolder. Daarnaast post Arjen Legofilmpjes op zijn YouTube-account. Met 130.000 abonnees en ruim 15 miljoen views op sommige filmpjes heeft hij een best drukbezocht account. Arjen geeft aan dat er toch wel een beetje druk op is komen te hangen. Als hij lang niets post, gaan de views achteruit. Het gevolg hiervan is dat de YouTube-inkomsten teruglopen, waardoor Arjen minder geld kan besteden aan het kopen van nieuwe Lego. Hij geeft aan geen controle te hebben over de views en dat dat weleens ergernis oplevert. Desondanks maakt zijn Legoverzameling en de projectjes hem nog steeds erg gelukkig.

Arjen demonstreert zijn bouwwerk

MAART 2019


INTERVIEW

45

OP ZOEK NAAR HET ONBEKENDE JONATHAN WOLDENDORP

Veel mensen geloven dat wij niet de enigen in het heelal zijn, zo ook Bram Roza. Bram richtte zelfs UFO Meldpunt Nederland op waar iedereen iets wat op een ufo lijkt kan delen met anderen.

Verzameling boeken van Bram

HOE BEN JE BIJ DEZE HOBBY GEKOMEN? “Al sinds ik een kleine jongen was ben ik gefascineerd geweest door het onderwerp buitenaards leven. Waarschijnlijk omdat mijn vader veel sciencefiction-films en series keek en ik daar op hele jonge leeftijd in mee ging. Later wilde ik weten of echt buitenaards leven mogelijk was en hoe dat er dan uit zou zien. Ik begon boeken te lezen en alles wat ik in kranten en magazines zag wat er ook maar een klein beetje mee te maken had werd uitgeknipt en in een grote map geplakt. Sinds dat ik boeken ben gaan lezen en documentaires ben gaan kijken over het fenomeen wist ik direct dat het iets ‘echts’ was. Het was me al snel duidelijk dat miljoenen mensen iets hebben gezien wat ze niet konden verklaren en zelfs ontmoetingen hebben gehad met wezens die duidelijk niet van hier zijn. En dat allemaal op een serieuze toon. Niet zoals in die sciencefiction-series.” MAAKT DEZE HOBBY JOU GELUKKIG? “Ik vind het belangrijk en leuk om me te verdiepen in de mysteries van het leven en het houdt me van de straat, dus waarom niet? Mijn doel is om eens het UFO-mysterie te ontrafelen, haha. Maar voor Nederland vind ik het simpelweg belangrijk om de taboe te doorbreken. In veel landen is het onderwerp van ufo’s en buitenaards leven heel normaal. Maar in het nuchtere Nederland word je uitgelachen als je het er over hebt. Helaas heb ik moeten concluderen dat in een tijd waarin we weten dat er meer planeten zijn in het universum dan zandkorrels op aarde, dat nuchter in dit geval niet de juiste term is. De term zou eerder richting de onwetendheid

“We hebben 70 tot 350 meldingen van ‘echte’ ufo’s gehad”

toe moeten. Want als je je in het fenomeen verdiept en de feiten op een rij zet dan zal je getuigen van een ufo niet zomaar weghonen. Ik heb zelf ooit ‘s nachts op de dijk van Haastrecht boven Gouda een enorme stilstaande stervormige ufo gezien die van grootte en vorm veranderde en na een kwartier simpelweg steeds kleiner werd totdat hij verdween. Heel bijzonder. Geen idee wat het geweest had kunnen zijn.” WANNEER HEB JE BESLOTEN OM HET UFO-MELDPUNT OP TE RICHTEN? “Mijn intenties om een ufomeldpunt op te starten heb ik eerder al genoemd maar in het prille begin (2005) heb ik zelf een heel eenvoudig webformulier gebouwd waar je dan je melding kon doen en eventueel foto’s kon uploaden. Toen Alex in 2010 zijn webskills aanbood en ik zag dat zijn ufopassie bijna net zo groot was als de mijne, zijn we samen gaan kijken hoe we het meldformuliertje konden upgraden tot de uitgebreide website die het nu is. Op de bijna 7000 meldingen die we sinds 2011 hebben gehad waren er 70 tot 350 meldingen van ‘echte’ ufo’s. De lente en zomer komen er aan en dan is het logischerwijze altijd drukker qua UFO-meldingen. Ga je er zelf dan ook vaker op uit? Mensen zitten met lekker weer vaker en langer buiten dus de meldingen nemen dan vaak toe. Maar ook in de winter, als het heel donker maar helder is, nemen de meldingen toe. Of ik eropuit ga om ufo’s te spotten? Haha, nee, dat dan weer niet. Daar heb ik een te druk sociaal leven voor.”

MAART 2019


COLOFON

46

LUUK OORTGIESEN

IVO SPIJKERS

TOM BOLHUIS

RACHEL VIETH

NINA VAN DE NOORT

LISA MANCHE

JESSE NIJMEIJER

RICK PASKER

WILLEM-JAN DE BRUIN

MAART 2019


COLOFON

47

DAVOR LAMBREGTS

TIM WATERINK

FLORENCE VAN DER MOLEN

ENGELINE KEIZER

MANON LEERING

JONATHAN WOLDENDORP

STIJN KUSTER

PAUL KAISER

SAM BLOM

MAART 2019


DISCLAIMER Deze productie is gemaakt door studenten van de opleiding Journalistiek van Hogeschool Windesheim. Ondanks de constante zorg en aandacht die we besteden aan de samenstelling van dit product, kan de opleiding Journalistiek niet instaan voor de volledigheid, juistheid of voortdurende activiteit van de gegevens en de inhoud hiervan. Mocht u feitelijke onjuistheden tegenkomen, dan stellen wij een reactie erg op prijs via journalistiek@windesheim.nl. De inhoud van deze productie kan zonder vooraankondiging wijzigen. Aan de inhoud hiervan. kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Op de inhoud van dit platform rust auteursrecht. Het is niet toegestaan de auteursrechtelijk beschermde werken of andere informatie openbaar te maken of te verveelvoudigen zonder toestemming van de opleiding Journalistiek.

Profile for jouzw

NEWSNXT magazine maart 2019  

NEWSNXT magazine maart 2019  

Profile for jouzw
Advertisement