Page 1

UITGESCHREVEN “IK BEN VERSLAAFD AAN SCHILDEREN” SCHILDEREN ALS REMRBANDT

“IK WERD GESCOUT MET EEN PATATJE IN MIJN HAND” GEZOND EN MODEL KAN DAT WEL?

“NIEUWS VAN SOCIAL MEDIA VERTROUW IK BIJNA NOOIT” FAKE NEWS MOET JE NIET CENSUREN MAAR AANPAKKEN

“WAT IS AFVAL? TECHNISCH GEZIEN KUN JE DAT ALLEMAAL TERUGWINNEN” AFVAL BESTAAT NIET


I

n een maatschappij waarin alles alleen maar om snelheid lijkt te draaien, staan we amper stil. Met ‘Uitgeschreven’ willen we dan ook meer stil staan. Wij willen de actuele gebeurtenissen in onze huidige maatschappij meer uitlichten en bijzondere mensen het woord geven. Wij staan stil bij actuele vraagstukken zoals: Kun je als transgender nog wel politieagent zijn? Kan je als drop-out nog steeds succesvol worden? Maar wij geven ook antwoord op de wat simpelere vragen zoals: Hoeveel verschillende soorten pindakaas zijn er? Hoe hard werkt een model voor haar lichaam? Wij willen met dit tijdschrift een duidelijk geluid laten horen. Het is goed om je te onderscheiden van anderen en anders te zijn dan normaal. Door anders te zijn val je op en kan je duidelijk een eigen geluid laten horen. Dit zijn wij.

UITGESCHREVEN.

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 2


Inhoudsopgave

8

INSTAGRAMMEN TUSSEN DE SCHAPEN

16

DE NATTE MARS

23

“IK TEKEN VOOR KUNST”

27

“ACHT KLEDINGCOLLECTIES PER JAAR LANCEREN, IS ECHT ONNODIG”

4. SCHILDEREN ALS REMBRANDT 5. BUITENBEENTJE OF NIET? 6. GEEN COMMERCIE, MAAR EEN FAMILIE 10. DROOMBAAN OF TRANSITIE? 12. DE VOEDSELTRENDS VAN 2019 14. NIEMAND KAN HET ALLEEN 18. GEWELD TEGEN HULPVERLENERS NIET MEER VAN DEZE TIJD 19. AFVAL BESTAAT NIET! 20. WERVEN VOOR DE STEMBUS 22. “FAKE NEWS MOET JE NIET CENSUREREN MAAR AANPAKKEN” 24. GEZOND EN MODEL; KAN DAT WEL 26. PINDABAZEN OPENEN NIEUWE POPUP STORE IN ZWOLLE 28. BOOMFEESTDAG ONDANKS SLECHT WEER GROOT SUCCES 29. TEN HAG SNOERT CRITICI DE MOND 30. GEBOORTEPLAATS 31. VAN SLAAPKAMER TOT ZIGGODOME 32. CREATIFFDUTCH: “HET IS NIET RELEVANT WIE IK BEN, HET GAAT OM DE GRAP” 34. HOROSCOOP 35. COLOFON

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 3


REPORTAGE

Schilderen als Rembrandt N

AUTEUR: KYLIAN LAANEN

Het Rijksmuseum houdt in verband met het jaar van Rembrandt een speciale actie. Maak een kunstwerk geïnspireerd op een werk van de grootmeester en misschien komt jou werk dan wel in het Rijksmuseum te hangen. Na zijn 350ste sterfdag is de Nederlandse schilder levendiger dan ooit, met een complete expositie in het rijksmuseum toegewijd aan Rembrandt van Rijn.

Kunstenaars in heel Nederland maken een kunstwerk speciaal voor deze actie. Onder #langleverembrandt zijn er alleen al ruim vierhonderd kunstwerken te vinden. Sonja Roosenhart doet ook mee aan de schilders wedstrijd. Sinds 2012 is zij al verslaafd aan schilderen. Een vriend van haar nam haar mee naar een schildercursus. “Vanaf het moment dat ik een kwast in mijn hand gedrukt kreeg wist ik dat ik kon schilderen.” Inmiddels heeft ze al ruim 130 schilderijen gemaakt. Er zit een enorme passie en geluk achter haar schilderijen. Het meest bewonderenswaardige van Rembrandt vindt ze zijn gebruik van licht. “Het ziet er heel makkelijk uit, maar om het zelf ook toe te passen is bijna niet te doen.” Dat is de grootste reden voor haar om mee te doen. Zijn stijl kan ze niet namaken, maar ze heeft een aardige poging gedaan om het lichtgebruik van de Nederlandse grootmeester na te bootsen. “Ik zal niet de beste zijn, maar zeker niet de slechtste,” vertelt ze trots. Met haar inzending is Sonja ruim een maand in uren bezig geweest. Ze heeft eerst heel lang gezocht naar de juiste foto. Je kan een kind immers moeilijk een paar maanden stil laten zitten. “De foto moet perfect zijn.” Vervolgens heeft ze enorm veel plezier gehad in het maken van dit schilderij. Normaal schildert de kunstenares uit Vijfhuizen in opdracht, maar dit is een project dat ze echt voor zichzelf doet. Sonja ziet hierin een uitdaging om de lichttechniek goed na te maken. Ze zoekt haar eigen grenzen op en haalt daar alle plezier uit. Tot 31 maart kunnen mensen hun kunstwerk insturen. De selectieprocedure start in april. Daarna hangen de mooiste schilderijen tijdelijk in het Rijksmuseum.

4 MAART 2019 | UITGESCHREVEN


INTERVIEW

Buitenbeentje of niet? AUTEUR: SANDER VAN TEIJLINGEN

In je tienerjaren doorbreken met je talent, dat is voor veel jongeren een droom. Je kunt stoppen met je opleiding, iedereen kijkt naar je op en je kunt geld verdienen met de dingen die je leuk vindt. Maar is dit allemaal wel zo leuk of word je ook een buitenbeentje bij je leeftijdsgenoten? Avanaysa Neida en Darryl Baly zijn op dit moment al fulltime bezig met hun talent. Zij hebben allebei hun eigen kijk op wat hen zo speciaal maakt. EVEN EEN KORTE VOORSTELRONDE

Foto: FC Volendam

Ik ben Darryl Baly, 21 jaar oud en ik kom uit Zaandijk. Op dit moment voetbal ik in het eerste team van FC Volendam. Ik voetbal zes dagen per week, waarvan ik vijf dagen train en één dag een wedstrijd speel.

Foto: The Talent Project

Ik ben Avanaysa Neida, 20 jaar oud, en ik kom uit Amsterdam. In 2018 heb ik het RTL 4 programma ‘The Talent Project’ gewonnen. Daardoor ben ik gestopt met mijn opleiding en ben ik mij fulltime gaan richten op de muziek. Op dit moment treed ik vier a vijf avonden per week op. Meestal op verjaardagen en partijen.

ZIEN JOUW DAGEN ER ANDERS UIT DAN DIE VAN SCHOLIEREN?

Ik ben van kleins af aan al druk bezig met voetbal en ik ben al vrij snel gecontracteerd bij een voetbalclub. Hierdoor ben ik eigenlijk niks anders gewend dan dat mijn leven er op deze manier uitziet. Ik merk natuurlijk wel dat mijn vrienden andere bezigheden hebben overdag, maar onze vrije tijd is redelijk gelijk.

Na The Talent Project ben ik mij gaan richten op mijn muzikale carrière. Het is mij helaas nog niet gelukt om mijn carrière van de grond te krijgen. Ik werk nu voornamelijk in de avonduren, waardoor ik mij regelmatig verveel overdag. Het lijkt mij daarom leuk om volgend schooljaar een muziekopleiding te gaan doen. Dan hoef ik mij overdag niet te vervelen en ben ik toch bezig met mijn carrière.

KUN JE DEZE MANIER VAN LEVEN COMBINEREN MET DAT VAN JE VRIENDEN?

Het valt eigenlijk heel goed te combineren. Veel van mijn vrienden kunnen hun eigen studie-uren inplannen, waardoor wij regelmatig samen kunnen lunchen. Met de vrienden die doordeweeks moeten werken drink ik een biertje of ga ik uit in het weekend. Ook gaan wij regelmatig met het voetbalteam ergens wat eten of iets leuks doen.

Door mijn verleden vind ik het moeilijk om mensen te vertrouwen. Hierdoor heb ik niet zo veel vrienden op dit moment. De vrienden die ik nu heb zie ik niet heel vaak, maar zij begrijpen dat het moeilijk is om doordeweeks met mij af te spreken. Ik vind het zelf ook niet heel erg dat ik mijn vrienden doordeweeks niet zie, omdat het een andere keer ook nog wel kan.

ZIJN ER REGELS WAAR JIJ IN JE VRIJE TIJD REKENING MEE MOET HOUDEN?

FC Volendam laat ons redelijk vrij in onze keuzes. Wij mogen alcohol drinken en uitgaan, maar dit moet wel met mate. Deze mate mag je zelf bepalen, maar je moet er wel rekening mee houden dat uitgaan en alcohol je spel kan beïnvloeden. Ook moet je opletten bij sommige medicijnen, omdat hier sporen van doping in kunnen zitten. Als dit het geval is moet je een officiële dopingverklaring aanvragen. De vrijheid die FC Volendam ons geeft is niet bij elke club hetzelfde. Hoe hoger het niveau van je voetbalclub is, hoe strenger de regels zijn. De regels van Ajax zijn bijvoorbeeld strenger dan die van ons.

Op dit moment kan ik vrijwel alles doen wat ik wil. Ik zit niet aan een contract vast en ik kan mijn eigen optredens inplannen. Als ik dus bijvoorbeeld een avond vrij wil houden of iets anders wil gaan doen, is dat geen probleem. Deze vrijheid zal denk ik veranderen als ik bij een platenlabel word gecontracteerd. Dan moet ik mij gaan houden aan ingeplande tijden en kan ik niet meer naar elk feest, omdat ik bijvoorbeeld de volgende ochtend bij de radio moet verschijnen.

5 MAART 2019 | UITGESCHREVEN


REPORTAGE

MAART 2019 | REDACTIE JN1E 6


INTERVIEW

Geen commercie, maar een familie AUTEUR: JOSHUA ARENDS

Muziekvideo’s schieten, artiesten managen en het produceren van niet-commerciële hiphop is wat de hoopvolle negentienjarige Froukje uit Nijmegen elke dag bezighoudt. Haar label The Sound of Rebellion, dat sinds afgelopen december actief is, heeft op 21 maart haar eerste evenement: hun eigen ‘Label Night’. Deze avond zijn er optredens van artiesten die onder het label vallen. In dit artikel zullen we het verhaal, de visie en de vrouw achter het label leren kennen.

“DE HUIDIGE INDUSTRIE IS TE COMMERCIEEL EN MIST HET FAMILIEGEVOEL.” WIE IS FROUKJE?

Tijdens mijn studie in Utrecht aan de Herman Brood Academie lanceerde ik mijn eigen label. Uit passie voor muziek en de industrie daar omheen, begon ik een nieuw avontuur. De huidige industrie is te commercieel en mist het familiegevoel. Sinds december vorig jaar bestaat het label uit een team van drie mensen. Ieder met zijn eigen taak en talent. Ik ben de baas van het bedrijf. Met een passie voor en een specialisatie in de urban en hiphop scene, staat The Sound of Rebellion achter een nieuwe golf van de muziekindustrie.

WAT IS THE SOUND OF REBELLION?

Dat is moeilijk uit te leggen. Wij zijn meer een familie dan een bedrijf. Niemand zit vastgeroest op zijn plek en ik ben oprecht blij als een artiest verder zou kunnen gaan met zijn carrière bij een ander label. Het zou me verdriet doen, maar soms moet je kijken naar het grotere plaatje. Als ik weet dat een artiest meer potentie heeft dan bij een label zitten zonder financiële capaciteiten, weet ik ook dat hij of zij door moet gaan. Stel je voor dat je grootste artiest naar een ander label over wil stappen. Dat zou mij pijn doen, maar uiteindelijk zou ik mijn tranen drogen en ervoor zorgen dat zijn of haar kansen zo groot mogelijk zijn om een contract te kunnen tekenen bij de concurrent. Het gaat namelijk nog steeds om familie. Het is belangrijker dat hij of zij de beste plek vindt om zijn of haar muziek te maken. Als dat niet bij mij is, maakt dat niet uit. Ik sta voor ontplooiing van de artiest die binnenschuilt.”

WANNEER KAN JE DIT EEN SUCCESVOL AVONTUUR NOEMEN?

“Zodra ik comfortabel kan wonen, één keer per jaar op vakantie kan en ik gelukkig ben, is dit avontuur succesvol. Ik wil hier gewoon van kunnen leven zonder dat ik een bijbaan heb. Ik zou ooit uitgekocht kunnen worden voor vijf ton, maar aan de andere kant zou ik ook over drie maanden failliet kunnen zijn. Succes is geen rechte straat. Geluk is om naar te streven en succes komt daarna. Het belangrijke is dat ik nu oprecht geniet van mijn werk. Ik haal hier energie uit en de dromen zijn mooi meegenomen. Ik wil mijn label mijn familie kunnen blijven noemen. Het geld speelt slechts een kleine rol. Een rol die niet onbelangrijk is, want daar moet je wel rekening mee houden.

“SUCCES IS GEEN RECHTE STRAAT”

“WIJ WILLEN HET NIEUWE VOORBEELD ZIJN VOOR DE INDUSTRIE” WAT IS HET VERHAAL VAN THE SOUND OF REBELLION?

Ons verhaal is een nieuwe golf van muziek en ideëen. Ten eerste is het zo dat wij anders willen zijn. Wij zijn niet de nieuwe Top Notch en dat moeten we ook niet willen. Waar wij de nadruk op willen leggen is de artiest en zijn of haar artistieke ontwikkeling. Ten tweede staan we achter artiesten hun persoonlijke ontwikkeling. In de muziekindustrie lopen mensen rond die kampen met hun eigen demonen die rondwalen in hun hoofd. Wij willen met het familiegevoel voorkomen dat iemand daar ten onder aan gaat. Ik ben zelf weleens gepest op school en na mijn optredens, daarom was ik gestopt met muziek maken. Dat was een pijnlijk moment in mijn leven. Ik wil niet dat iemand van mijn familie hoeft te worstelen met zulke problemen zoals als ik deed. Nu wil ik muzikanten de juiste kant op helpen. Op die manier wil ik het beste uit hen halen.

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 7


REPORTAGE

Instagrammen tussen de schapen AUTEUR: JULIA HARDER

Het lijkt op het eerste oog niet bepaald the place to be, maar het zal je verbazen hoe instagrammable een schaapskooi is. De grootste schapenstal van Nederland staat in het Drentse Bargerveen. Restaurant ‘Bij Wollegras’ maakt er een trekpleister voor jongeren van. Het landschap is erg open en haren waaien alle kanten op. Uitwaaien bij het strand lijkt voor de hand liggend, maar dit is net zo fijn. Het is een oase van rust waar ganzen vliegen, vogels fladderen, koeien loeien en de schapen mekkeren. Schuifdeuren van restaurant Bij Wollegras gaan open en bakgeuren geven een warm welkom. Niemand hoeft te strijden voor het beste plekje, want ieder hoekje heeft een panoramisch uitzicht. Het interieur is eigentijds, industrieel en er staan veel planten en fluwelen meubels. Ook hangen er vintage kaartjes en eigenzinnige lampen. Er lijkt over elk detail te zijn nagedacht. In de serre hangen lampen geïnspireerd op planeten. Als dit restaurant in de stad zou staan, zou het geliefd zijn onder foodbloggers en influencers. In deze omgeving lijkt het een hidden gem te zijn voor onbekenden.In het restaurant is eigenaresse Ilse Hoogland aanwezig.’ ’ Het was de bedoeling dat er een soort zelfbediening zou komen, met een loket waar drinken en ijsjes gehaald konden worden. Wij konden nog net op tijd onze eigen ideeën en plannen doorvoeren.’ ’ Samen met Ilse’s zus Daniek Hoogland is ze na theetuin d’Aole Pastorie gevraagd voor een tweede vestiging. Het hippe concept hebben ze zelf bedacht. Streekproducten staan centraal. Als je goed kijkt is er rekening gehouden met de leeftijden van de (potentiële) bezoekers. Er staat een informatiebord, zowel in het Nederlands als in het Duits. Dit is voor een gebied dat aan de grens ligt niet vreemd. Op de glazen tafel met foto’s van grazende schapen staat een schaakbord klaar om bespeeld te worden. Wachten op MAART 2019 | UITGESCHREVEN 8

de bestelling hoeft niet saai te zijn.‘’We krijgen gasten van alle leeftijden. Veel gasten zijn van middelbare leeftijd aangezien die vaak de meeste vrije tijd hebben en vaker wandelen, fietsen of uit eten gaan. Sinds we ook diners op de kaart hebben staan bereiken we nog meer mensen. Het aantal bezoekers loopt nog steeds op en er worden ook vergaderingen gehouden.’ ’ Een vrolijke familie is met elkaar in gesprek. Drie kinderen staan voor het raam te zwaaien naar een groep schapen. Twee jongeren, zonder mobiel, genieten van het landschap. Dat de natuur geliefd is onder jongeren bevestigd Ilse. ‘’We zien veel jongeren. Deze gasten komen cocktails drinken, lunchen of ze komen voor de Wine & Bites. We hebben een groot assortiment speciaalbieren, cocktails en we zijn heel actief op Social Media. Ook trekt de locatie en de hippe inrichting jongeren aan.’ ’

“DE LOCATIE EN DE HIPPE INRICHTING TREKT JONGEREN AAN” De lucht wordt donkerder en het begint te regenen. Het uitzicht wordt niet belemmerd, want het steeds weer veranderende veenlandschap blijft indrukwekkend. De herder hoedt de schapen naar de stallen. De grote schaapskooi met een dak van gras is niet te missen. De stallen zijn alleen open voor de herder. Voor bezoekers is een plateau op ongeveer tien meter hoogte gemaakt. Op het plateau kijk je uit op de honderden schapen en lammetjes. Ze worden ingeënt

door een herder, met ironisch genoeg, een witte bos haar. Het Bargerveen is een natuurgebied dat dieren een plaats biedt en waar bezoekers van het landschap kunnen genieten. Steden worden gezien als the place to be onder jongeren. De sociale druk is erg van toepassing op de

‘‘ALS DIT RESTAURANT IN DE STAD ZOU STAAN, ZOU HET GELIEFD ZIJN ONDER FOODBLOGGERS EN INFLUENCERS.’’

jongere generatie. Of een plek instagrammable is zijn gedachten die bij jongeren opkomen. Het concept valt in de smaak. Van jong tot oud, iedereen komt hier bijeen. “Na de opening zijn er meer verharde paden aangelegd waardoor ook mensen die slecht ter been zijn makkelijk kunnen fietsen, wandelen of met een scootmobiel kunnen komen. Ook is de veenexpres geschikt voor oudere mensen. Jongeren kunnen lekker met de hond wandelen, hardlopen of afspreken bij ons.’ ’ De natuur blijft belangrijk en wordt aantrekkelijk gemaakt door deze moderne initiatieven. Dichter bij de natuur met een hip concept. “Een ander menu, leuke drankjes en een fantastisch uitzicht.”

‘EEN ANDER MENU, LEUKE DRANKJES EN EEN FANTASTISCH UITZICHT.’


REPORTAGE

MAART 2019 | REDACTIE JN1E 9


INTERVIEW

Droombaan of transitie? AUTEUR: MARJET JAKOBS

Op een vroege ochtend in Bali ging Aden met een groep een vulkaan beklimmen. Het is een zware klim en ook nog eens ijskoud. Na een tijd lopen, voelt Aden zich niet goed. De binder die hij omheeft om zijn borsten plat te houden zorgt ervoor dat hij moeilijker kan ademen. Door de uitputtende klim en te weinig zuurstof valt hij bijna flauw. Aden Klappe (18) wil al vanaf zijn jeugd bij de politie en toen besefte hij dat er iets niet klopte. Hij was geboren in het verkeerde lichaam; een vrouwenlichaam. “Als je er op terugkijkt, weet je het eigenlijk al lang. Ik besefte het me nog geen jaar geleden.” En dan beginnen de gesprekken, want het traject is langer en zwaarder dan de meesten denken. Eerst kom je na een bezoek bij de huisarts op een wachtlijst te staan. Vervolgens moet je een afspraak maken bij de kliniek. Hier ga je een traject in met psychologen om te ontdekken wie je bent en of dit echt is wat je wil, pas daarna ga je in gesprek met hormoondeskundigen en chirurgen. Met de wachttijd erbij gerekend kan dit soms wel zes of zeven jaar duren. Aden is opgelucht dat hij er eindelijk open over kan praten, maar het transitieproces is een zware weg. Hij vindt het nog steeds moeilijk om niet emotioneel te worden als hij over het transgender zijn praat. “Ik voel dan van alles, aan de ene kant is het opluchting. Je kan het eindelijk kwijt, want je hebt het zo lang binnengehouden. Maar aan de andere kant laat het je denken aan hoe je je voelt en dan voel je je nog wel eens verdrietig.” “Het is fysiek lastig, het eist veel van je lichaam.

“ALS JE ER OP TERUGKIJKT, WEET JE HET EIGENLIJK AL LANG. IK BESEFTE HET ME NOG GEEN JAAR GELEDEN.” Ik voel me heel ongemakkelijk met sporten. En ik ben niet fit genoeg om te solliciteren. Ik wil dolgraag naar de Politieacademie, maar de opleiding doen en op straat aan het werk gaan, terwijl je operaties krijgt, is geen goede combinatie. Je kunt niet achter een crimineel aanrennen wanneer je net je borsten weg hebt laten halen.” Doordat de transitie zo zwaar is en zo lang duurt, loopt Aden tegen een dilemma aan: kiezen voor de overgang of kiezen voor zijn droomopleiding. Hij kiest voor de transitie, maar dat betekent dat de droombaan waar hij jaren naartoe heeft gewerkt helaas aan de kant moet worden geschoven. “Ik ga niet door de gezondheidstest heen komen. Ik ben niet fit genoeg. Ook voel ik me niet comfortabel bij het sporten. Als ik naar beneden kijk, dan zie ik nog steeds een vrouw, maar zo voel ik me niet. Het komt niet overeen.” Aden doet er alles aan om er als een jongen uit te zien; kort haar, mannenkleding, de binder. “Ik heb geprobeerd om oefeningen te doen om een lagere stem te krijgen. Hier vertellen de taxichauffeurs me dat ik een hoge stem heb, en dat ik er jong uitzie.” De binder zorgt ervoor dat je moeilijker ademt, het drukt alles naar binnen. Ook hier is weer een keuze gemaakt. Liever een platte borst dan goed kunnen ademen. Het moeilijke ademen is niet iets dat alleen voorkomt tijdens activiteit, dit is een kledingstuk dat hij elke dag aanheeft om zich comfortabeler te voelen met zijn lichaam. MAART 2019 | UITGESCHREVEN 10


INTERVIEW “JE KUNT JE DROOMBAAN HEBBEN EN JE DAN NOG STEEDS SLECHT VOELEN MET JEZELF, OF NIET VAN JE LEVEN KUNNEN GENIETEN. DAN KIES IK TOCH EERDER VOOR MEZELF DAN VOOR DE DROOMBAAN.” De reis naar Bali heeft hem geconfronteerd met wat en wie hij is. Hij kan misschien voor nu niet verder werken aan zijn carrière, maar dat betekent niet dat hij nooit die doelen gaat halen. Hij ervaart dit als een keuze: transitie of droombaan? En voor de komende jaren zal dat niet samen gecombineerd kunnen worden. “Je kunt je droombaan hebben en je dan nog steeds slecht voelen met jezelf, of niet van je leven kunnen genieten. Dan kies ik toch eerder voor mezelf dan voor de droombaan.” De confrontatie met zichzelf heeft hem veel geleerd. “Ik heb ontdekt dat het soms oké is om over dingen te praten, het oké is om je soms naar te voelen, en dat ik toch wel een hele lieve jongen ben en een echte gentleman..

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 11


INTERVIEW

Dé voedseltrends van 2019 AUTEUR: MAUREEN VAN DER KRIS

Het is bijna weer lente en dat betekent dat het bijna weer tijd is om te gaan picknicken en nieuwe recepten te gaan proberen! Maar wat zullen de voedseltrends deze lente eigenlijk zijn? Professioneel chef kok Beth le Manach vertelt hier meer over. Ze is daarnaast YouTuber met ruim 400.000 abonnees op haar kanaal ‘Entertaining With Beth’ waar ze elke zaterdag een recept post. DENK JE DAT ZOETE OF ZOUTE RECEPTEN DEZE LENTE POPULAIRDER ZULLEN WORDEN? EN WAT HEEFT JOUW PERSOONLIJKE VOORKEUR?

Persoonlijk houd ik meer van zoete recepten tijdens de lente. Ik zie vaak dat, na een lange saaie winter, felle kleurtjes en mooie taarten altijd mijn aandacht trekken. Dit geldt ook voor cupcakes en puddingen. Mijn publiek klikt bovendien het vaakst op dit soort video’s en lente desserts passen ook erg goed bij menu’s voor Pasen, moederdag en brunches.

WAT IS DE BESTE TIJD OM TE BEGINNEN MET PICKNICKEN?

De beste tijd om te beginnen met picknicken zou juni zijn. Het weer begint dan net echt mooi te worden, maar over hittegolven kun je dan nog niet spreken. Het begin van het seizoen kun je natuurlijk het beste vieren met een picknick of een tuinfeest. Veel mensen vinden dit ook echt leuk. Aan het einde van de zomer zou ik dit niet doen, aangezien dat moment een bitterzoete sfeer heeft.

DENK JE DAT HET BBQ-SEIZOEN VROEG BEGINT DIT JAAR?

Ik denk van wel, aangezien veel mensen een milde winter hebben gehad. Het kan dus zijn dat ze het BBQ-seizoen naar voren willen halen en op de eerste dag dat het mooi weer is de barbeque weer aangaat.

WELKE SEIZOENSPRODUCTEN EN INGREDIËNTEN GEBRUIK JE ZELF HET MEEST?

Mijn favoriete producten in de lente zijn citroen, aardbeien, maanzaad, eieren, zalm en asperges. Ook verse kruiden als dille, peterselie en bieslook zijn perfect voor deze tijd van het jaar. De frittata is een ovenschotel met eieren, verse kruiden en ricotta. Een frisse twist aan een anders zeer decadent recept. Het is ook een recept dat je een dag van tevoren kunt maken en in de koelkast kunt bewaren voor het in de oven gaat. De eerste salade is het meest fris met komkommers, radijsjes en sugar snaps. Serveer dit met een dressing van zure room en garneer dit met een mooi eetbaar bloemetje (optioneel). Daarnaast laat de video ook zien hoe je een couscoussalade en een gegrilde aspergesalade kunt maken. De scones zijn goed te combineren met aardbeien- of frambozenjam. Dit zijn ook allemaal relatief goedkope gerechten om te maken. Samengevat, de tijd om lekker weer naar buiten te gaan, om daar te genieten van lekker eten, kan volgens Beth niet vroeg genoeg beginnen. Daarnaast zullen zoete recepten erg in de smaak gaan vallen en kunnen studenten veel recepten met eieren en verse producten verwachten. MAART 2019 | UITGESCHREVEN 12


REPORTAGE

MAART 2019 | REDACTIE JN1E 13


INTERVIEW

Niemand kan het alleen AUTEUR: KYLIAN LAANEN

“Ik ben mijzelf als een cowboy overal op allerlei manieren aan het inzetten. Als je dat goed en consistent doet, dan maak je indruk!” Sulayman El Mathari is nog maar een student. Chirurg in spé. Maar daarbuiten heeft hij al veel bereikt; een huiswerkschool opgericht, een rijke galerij aan gedichten en hij heeft al verschillende prijzen gewonnen voor zijn maatschappelijke betrokkenheid. Ondanks zijn stotterprobleem krijgt hij de kans op verschillende conferenties een lezing te houden. Zo heeft hij al een TED-talk gehouden en heeft hij mogen spreken op de onderwijsbeurs van het Ministerie van Onderwijs. PUBLIEK FIGUUR

Doordat de Almeerse dichter opviel door zijn woordkunsten, kreeg hij verschillende uitnodigingen om ergens te spreken. Zo ook op de fusie van het AMC en VUmc. “Het is allemaal begonnen op mijn sociale media platformen.” legt de dichter uit. Hij kreeg zijn eerste uitnodiging om te spreken bij die fusie. Daarna mocht hij zijn gedichten gaan voorlezen op de onderwijsbeurs van het ministerie van onderwijs “Zo is het balletje een beetje gaan rollen.” Inmiddels is de dichter met heel veel verschillende projecten bezig. Zo heeft hij al verschillende TED-talks gehouden en is hij met een geheim maar leuk project bezig. “Volgende week zul je het allemaal wel horen.” Langzamerhand wordt hij steeds meer een publiek figuur.

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 14

EEN MAN VAN VELE ACTIVITEITEN

“Ze zeggen ook wel, als je meerdere dingen doet, dan word je nergens goed in. Ik geloof daar niet in”, vertelt Sulayman. Hij denkt dat juist door veel te doen je heel veel kan leren en in veel dingen goed kan worden. Buiten dat je ervaring en bepaalde vaardigheden leert, leer je ook bijzondere mensen kennen. Je bouwt een netwerk op en je ontwikkelt jezelf enorm. “Maar.” waarschuwt hij, “je moet niet alles alleen willen doen.” Sulayman praat uit ervaring. “Als perfectionist wilde ik echt alles zelf doen. Ik heb nu geleerd dat als ik dingen uit handen geef en op anderen mensen vertrouw, ikzelf heel veel rust en ruimte krijg.” zegt de Almeerder.

LAAT ANDEREN JE HELPEN

Het heeft wel een lange tijd geduurd voordat hij daar zelf achter kwam. Sulayman heeft zeven jaar geleden een eigen huiswerkschool opgericht. De tweede coördinator is er pas sinds dit jaar gekomen. “Dat kwam toen doordat ik daar toch wel toe gedwongen werd. Er kwamen te veel mooie dingen op mijn pad waar ik geen nee tegen kon zeggen.” Om tijd vrij te maken heeft hij dus een tweede coördinator aangesteld. Makkelijk was dat alleen niet “Het voelde alsof ik als moeder mijn eigen kind weg gaf. Nu brengt dat wel heel veel goeds want het kind leert op haar eigen benen staan. Dat is prachtig om te zien.” De oprichter van de huiswerkschool glundert. Hij vindt dat hij veel collega’s heeft die jonge genieën zijn. En zij bewonderen hem. “Als ik dan zie hoe mijn collega’s iets extra’s toevoegen. Ze komen met dingen waar zelfs ik niet op was gekomen. Ik denk nu dat ik geen betere keuze had kunnen maken.” vertelt Sulayman over zijn grootste prestatie. Hij heeft al drie jaar op rij verschillende awards gewonnen voor zijn maatschappelijke dienstverlening. Waaronder de YOUNG Amsterdam Award.

DICHTEN OP GEVOEL

De AL poëzieprijs staat in het trofeeënkastje van de Almeerder. “Mensen denken dat ik de gedichten baseer op eigen ervaringen maar dat is helemaal niet zo.” Inspiratie haalt Sulayman uit alle verhalen die hij om zich heen hoort. “Je kan natuurlijk nooit precies alles goed plaatsen, maar ik denk dat ik aardig in de buurt kom.” De gevoelens die hij daarbij opvangt probeert hij vervolgens zo duidelijk mogelijk te verwoorden in het gedicht. De gWrootste les die hij wil meegeven is dat je zo dicht mogelijk bij jezelf moet blijven. “Door het leven heen krijg je allemaal indrukken, ervaringen en gebeurtenissen mee. Vergeet nooit waar je vandaan komt en wie je bent. Zorg ervoor dat je wat teruggeeft aan de plek waar je vandaan komt.” Zoals hij het zelf in een gedicht zegt: “Hoe hoog ik ook mag vliegen. Ik zal nooit vergeten waar ik ben opgestegen.”


INTERVIEW

“En als onze wegen Zich hier dan scheiden, Beloof mij dan Dat je me niet vergeet. Want al zullen wij De toekomst niet delen, We dragen beide Een kostbaar stuk, Dat het verleden heet.”

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 15


REPORTAGE

De Natte Mars AUTEUR: JOSHUA ARENDS

Regen, wind en code oranje voor een groot gedeelte van Nederland. Dat is voor 35 duizend mensen geen reden om binnen te blijven. Tijdens de klimaatmars in Amsterdam lopen demonstranten samen de afstand van de Dam tot en met het Museumplein af als protest tegen het huidige klimaatbeleid. Wat opvalt is dat er mensen zijn van alle leeftijden.Volwassenen, tieners, kinderen en zelfs ouderen. Onderweg naar Amsterdam krijg ik een berichtje van over het code oranje-signaal dat is gegeven op verschillende plekken van het land. Amsterdam is één van die plekken. De allereerste gedachte is dat het veel rustiger zal worden dan verwacht door het slechte weer. Mijn voorspelling ligt heel ver van de waarheid af.

“DE REGEN DIE VALT IS MOEDER NATUUR DIE HUILT”

Eenmaal boven de grond bij het metrostation Rokin, word ik begroet door een legioen van regenjassen, paraplu’s en luid geschal. Iedereen die hier stond vond het belangrijk genoeg om door weer en wind te laten horen en zien wat ze vinden over klimaatverandering en de huidige standpunten van de overheid. Dat was te lezen op hun kartonnen bordjes.

De kreten over de veranderingen in het klimaat komen door een megafoon vanuit een busje dat het protest leek te leiden. De menigte herhaalt vervolgens elk geluid dat wordt gemaakt, totdat het uitbarst in één grote kreet van gejubel versterkt door tienduizenden mensen. De fotograaf in mij zegt dat ik naar voren moet komen om betere foto’s te maken. Nadat ik een kleine voorsprong probeer te nemen om meer te zien, komt het besef dat dit een oneindige stoet mensen is, allemaal gepassioneerd voor deze zaak. Mensen die slapjes zomaar meelopen waren niet te bekennen, iedereen was luid, duidelijk en. Daarnaast was ook geen enkele tegenprotest te zien, iets wat je normaal wel ziet in grote protesten.

Dit was geen protest voor een bepaalde leeftijdsgroep zoals die bij de klimaatspijbelaars. Hier liepen ouderen, kinderen en jongeren in één grote lijn. Allemaal met de gedachte dat het anders kan en moet, willen we deze wereld kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Dat alle generaties van het Nederlandse volk werd gerepresenteerd, was volgens de meeste mensen iets moois. Niemand had maning aan het verkeer dat werd vastgezet. Trams konden niet door en auto’s vormden een lange file door een traag marcherende menigte. Menig zou kunnen zeggen dat er een bepaalde indruk is achtergelaten met deze actie.

“HIER ZULLEN ZE OVER SPREKEN IN DE GESCHIEDENISBOEKEN OVER TWINTIG JAAR. NET ZOALS DAT WIJ NU LEREN OVER DE KERNWAPENPROTESTEN. DIT IS HET MOMENT VOOR ONZE GENERATIE OM EEN VERSCHIL TE KUNNEN MAKEN.” De meeste mensen die meeliepen in de mars zijn hoopvol over het idee dat Nederland in de toekomst zal helpen aan de verduurzaming van de wereld. Hoop en passie zijn de twee woorden om deze dag te beschrijven. Hoop voor de volgende generatie zodat zij kunnen genieten van het leven dat de ouderen hebben geleefd. Hoop zonder wanhoop was de emotie die te lezen was van de gezichten, gemixt met de irritatie en spot op de regering die te zien was op de bordjes. Passie omdat niemand hier zomaar stond. Iedereen had een bepaald verhaal en stond hier met een blik op de toekomst.

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 16


REPORTAGE

MAART 2019 | REDACTIE JN1E 17


REPORTAGE

Geweld tegen hulpverleners niet meer van deze tijd AUTEUR: JASPER VAN LEEUWEN

Het geweld tegen hulpverleners is een groot probleem geworden in Nederland. Een op de drie medewerkers met een publieke taak heeft met enige vorm van agressie te maken gehad. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming is nu met een wet gekomen waarbij mensen die een hulpverlener aanvallen een celstraf krijgen van minimaal een dag. De minister wil met deze wet overtreders afschrikken. Ernst Veldkamp, brandweerman in Bilthoven, vertelt wat hij van de nieuwe wet vindt en wat zijn eigen ervaring is met dit soort geweld. WAT VIND JE VAN DEZE WET?

Als hulpverlener sta ik daar helemaal achter, want het is natuurlijk niet van deze tijd en sowieso al niet normaal dat mensen die proberen andere mensen te helpen worden tegengewerkt of zelfs agressief worden behandeld en mishandeld. Daar moet een hele flinke straf voor staan, want we doen het werk niet voor ons zelf maar voor anderen en daar worden we ook in tegengewerkt. Dat mag absoluut niet gebeuren.

VIND JE HET TERECHT DAT HET EEN CELSTRAF WORDT?

Ja, ik vind sowieso dat we te mild zijn in Nederland met straffen en vooral met dit soort dingen. Dus volgens mij kan je daar niet zwaar genoeg mee straffen. Dan vind ik een celstraf zeker terecht om mensen te laten beseffen dat wat nu gebeurt echt niet door de beugel kan. Zo’n misdrijf moet daarom ernstige consequenties hebben in de hoop dat ze er dan twee keer over zullen nadenken voordat ze zoiets doen. Voor de mensen die nog wat jonger zijn en een baan willen zoeken is het een goede consequentie, omdat ze voor mishandeling een strafblad kunnen krijgen.

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 18

DENK JE DAT DEZE MAATREGEL VAN MINIMAAL EEN DAG CELSTRAF VEEL INVLOED ZAL HEBBEN?

Nou, als het een dag is verwacht ik niet dat het veel invloed zal hebben, omdat ze er dan nog wel een beetje om kunnen lachen, want dan maken ze nog iets mee. Dan moet je aan een celstraf van een maand gaan denken om de mensen te laten beseffen dat ze met iets ernstigs bezig zijn wat niet door de beugel kan. Maar dat je eventueel wel een strafblad krijgt en dit gevolgen heeft voor het zoeken van een baan, dat kan wel consequenties hebben. Ik hoop natuurlijk dat dat meer invloed zal gaan hebben, omdat mensen er dan langer bij stil staan. En ik hoop dat dat strafblad er wel gaat komen, want die celstraf van een dag vind ik echt weinig.

“DAN MOET JE AAN EEN CELSTRAF VAN EEN MAAND GAAN DENKEN OM MENSEN TE LATEN BESEFFEN DAT ZE MET IETS ERNSTIGS BEZIG ZIJN WAT NIET DOOR DE BEUGEL”

“TOEN WIJ EEN BUITENBRAND WILDE BLUSSEN KREGEN WE STOEPTEGELS NAAR ONS TOEGEGOOID, WAARBIJ EEN VAN MIJN COLLEGA’S ZELFS DOOR ZO’N STOEPTEGEL WERD GERAAKT. DAT WAS VOOR ONS ALLEMAAL WEL HEEL ERG SCHRIKKEN.” HEB JE ZELF WEL EENS GEWELD MEEGEMAAKT ALS HULPVERLENER?

Helaas wel. Dat is al een aantal jaren geleden. Het gebeurde tijdens de jaarwisseling, dat kan ook bijna niet anders want dat zijn wel de excessieve momenten waarop dat gebeurd natuurlijk. Toen wij een buitenbrand wilden blussen kregen we stoeptegels naar ons toegegooid, waarbij een van mijn collega’s zelfs door zo’n stoeptegel werd geraakt. Nou je wilt niet weten wat daar de gevolgen van waren, maar wij hebben het dus ook zelf aan den lijve ondervonden dat dit soort dingen gebeuren.


INTERVIEW

Afval bestaat niet! AUTEUR: DAGMAR VAN DRIESTEN

Ondanks dat er wordt gesuggereerd dat er maar één procent van ons water schoon is, pakt waterschap Drents Overijsselse Delta dit heel anders aan. Ik sprak met perswoordvoerder Klaas Jansen. Lees gauw verder voor drugsafval, waterpret en herbruikbare stoffen. VOOR STUDENTEN IS HET VAAK NIET DUIDELIJK WAT DE WATERSCHAPPEN VOOR HEN BETEKENEN. DOET U HIER IETS AAN OM DIT TE VERANDEREN?

“Wij maken uiteraard algemene reclame voor iedereen, dus daar vallen uiteraard ook studenten onder. En wij gaan ook langs onderwijsinstellingen om voorlichting te geven. Wij hebben in aanloop naar woensdag 20 maart deze week voorlichtingen. Daarnaast is er de landelijke, algemene campagne. Ook staan er op diverse plekken straatposters en lantaarnpalenposters waarop verwezen wordt naar de waterschapsverkiezingen. Verder zijn kandidaten zelf ook vrij om zich kenbaar te maken. In regio Zwolle zullen er ook kandidaten zijn die op pad gaan om stemmen te trekken. En dit geheel wordt overkoepeld door de landelijke Unie van Waterschappen, waar alle 21 waterschappen deel van uitmaken en gebruiken maken van de algemene middelen.

WAAR KUNNEN STUDENTEN OP LETTEN ALS ZE GAAN STEMMEN? Ja, dat is heel persoonlijk. Maar er is een stemwijzer en je kunt partijprogramma’s doornemen. Maar over het algemeen zijn de tegenstellingen niet zo scherp als die bij de landelijke, gemeentelijke en provinciale

politiek. Daarentegen wil iedereen veiligheid en schoon water. Sommige waterschappen willen alleen de wettelijke taken doen; schoon water, veilige dijken en voldoende water. Daarnaast zijn er ook partijen die meer willen investeren in natuur ontwikkeling en recreatie. Dat kost natuurlijk wel meer geld. En dan moeten mensen dus wel meer betalen als ze dat willen. Als je geniet van natuur en revreatie, wil je reclame maken hiervoor.

“STUDENTEN EN GENIETEN VAN NATUUR, DAT WILLEN ZE OOK WEL.”

ZIJN ER PLEKKEN IN OMGEVING ZWOLLE WAAR HIERIN WORDT GEÏNVESTEERD?

Ja, dan moet je projectmatig kijken. Bijvoorbeeld achter bij Wijthem, daar heb je de Westerveldse Aa wat is ingericht voor waterbeheer. Dat is ook aantrekkelijk gemaakt om te kunnen wandelen, fietsen en honden uit te laten. Dat zijn allemaal dingen die worden gedaan. En hoeveel dat gedaan wordt, hangt natuurlijk allemaal af van het bestuur. En dat bestuur wordt gekozen, zo simpel is het. Het is allemaal democratie uiteindelijk, hè. De keuze is niet altijd makkelijk, want de verschillen zijn niet al te groot. En niet alleen politieke partijen stellen zich kandidaat, ook andere organisaties zoals Water Natuurlijk. Oriënteer je in de partijen die er zijn, maak je keuze en ga alsjeblieft stemmen. “Tja, studenten en genieten van natuur… Dat willen ze ook wel misschien.”, aldus Klaas Jansen. Er zijn ook mensen die zeggen: ‘Nee hoor, dat kost allemaal veel te veel

geld. Doe alleen maar wat je moet doen. Zorg daar maar goed voor en voor de rest geen gedoe.’ Er zijn ook nieuwe ontwikkelingen; klimaatverandering; duurzaamheid zijn ook thema’s waaraan wordt gewerkt. We zijn, als waterschap, ook verplicht om aan een aantal zaken mee te doen wat betreft van klimaatinvloeden en duurzaam werken. Vragen als ‘hoe ga je om met grondstoffen?’, ‘kun je die terugwinnen via rioolwaterzuivering?

ZIJN ER DAN OOK MANIEREN OM WATER IN TE ZETTEN OM ENERGIE OP TE WEKKEN?

Ja zeker. Er is een bericht op onze site van eergisteren (maandag 11 maart), waarin staat dat de rioolwaterzuivering in Zwolle is heropent en die is helemaal omgebouwd tot een energiefabriek. Dat betekent dat uit al dat zuiveringsslib wat daar verwerkt wordt, energie wordt gehaald. Er staat een hele grote warmtekrachtinstallatie die vormt het gas dat uit het slib komt om in energie. En dan hebben we zelf nog veel meer energie dan we nodig hebben. Dus kunnen we ook terugleveren aan het energienet. Dat is nog maar de eerste stap. Want in dat rioolwater zitten nog veel meer stoffen die je terug kunt winnen. Want afval, wat is afval? De kreet van ‘afval bestaat niet’. Technisch gezien kun je dat allemaal terugwinnen. Dan moet je denken aan zware metalen, fosfaten enzovoorts. Die kun je hergebruiken. Over zo’n ontwikkeling gaan tientallen jaren heen. Dat is wel iets voor de toekomst.

WORDT ER OOK DRUGSAFVAL GEVONDEN IN HET WATER?

Nee, misschien kleine hoeveelheden. Maar dat zie je niet terug. Dat heeft natuurlijk geen relatie met studenten. Je weet het niet hè. Nee, gekkigheid hoor.

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 19


INTERVIEW

Werven voor de stembus

AUTEUR: KYLIAN LAANEN

De provinciale statenverkiezingen worden op 20 maart gehouden. Toch zijn veel jongeren zich daar nog van onbewust. De politiek lijkt niet echt te leven onder de jongste generatie stemmers. De jongerenpartijen proberen toch zoveel mogelijk stemmen van jongeren te winnen en voeren dan ook actief campagne voor hun partij.

Bij de provinciale statenverkiezingen kies je de vertegenwoordigers die in het provinciaal bestuur terecht komen. De provincie houdt namelijk toezicht op wat er in de gemeentes gebeurt. Ze gaan over de infrastructuur: waar wegen komen en het onderhoud daarvan. Verder zorgen ze ervoor dat de milieudoelen worden gehaald. Genoeg kwesties om over te besturen. Ook bepalen de leden van de provinciale staten wie er in de eerste kamer komt. Verkiezingen die dus belangrijker zijn dan je eigenlijk zou denken. De jongerenpartijen zijn dan ook druk bezig met campagne voeren. Toch konden de voorzitters van de jongerenpartij van de PVDA (JS) en van de VVD (JOVD) tijd vrijmaken om wat vragen te beantwoorden.

WELKE PARTIJ VERTEGENWOORDIG JE?

Ik ben Maud ter Braak, 17 jaar en voorzitter van de Jonge Socialisten in Overijsel. Wij zijn de jongerenorganisatie die gelieerd is aan de PVDA.

Ik ben Patrick Vollenbroek, 21 jaar en voorziteer van de JOVD in FlevolandWij zijn de jongerenorganisatie die gelieerd aan de VVD. Maar we zijn wel onafhankelijk van de VVD.

HOE ZIJN JULLIE BEZIG MET DE KOMENDE VERKIEZINGEN, OP WELKE MANIEREN VOER JE CAMPAGNE?

We flyeren in Windesheim, door straten en langs huizen. In de stadskamer leggen we flyers neer, daar komen namelijk ook vaak jongeren. We staan dus vooral op plekken waar veel jongeren komen. De politieke punten willen wij voor de jongeren extra duidelijk maken.

Wij hebben een 10-punten plan opgesteld, specifiek gericht op de jongeren. Wij hebben die ook laatst bij een activiteit die met de VVD was georganiseerd gepresenteerd. Dat was bewust gedaan zodat de VVD’ers die in de provinciale staten komen onze standpunten kennen en zo kunnen meenemen. Wat we ook doen is een JOVD’er die op de kieslijst staat promoten, maar dat is bij deze verkiezingen niet het geval.

HOE WIL JE DE JONGEREN NAAR DE STEMBUS KRIJGEN?

We delen onze berichten via social media. Vooral op Facebook en Instagram zijn wij bezig. Op insta plaatsen we dan ook via de stories reminders. Wij maken wel echt actief campagne voor de PVDA en hun lijstrekker voor de provincie.

“VOOR MIJ PERSOONLIJK IS HET GROOTSTE DOEL OM JONGEREN POLITIEK ACTIEF TE KRIJGEN EN ZE NAAR DE STEMBUS TE LATEN GAAN. IK WIL DAT ELKE JONGERE BEWUST IS VAN ZIJN STEM EN WEET WAT DIEGENE ERMEE WIL DOEN” 20

Jongeren naar de stembus krijgen is altijd heel lastig. Ze zijn of heel eigenwijs, of ze weten niet wat ze willen stemmen. Wij maken campagnes op facebook, filmpjes en poules. Die proberen wij te targetten op jongeren, dat is tussen de 16 en 31 jaar. Wij organiseren ook activiteiten, zoals een bijeenkomst met de VVD over het OV in Flevoland. Je merkt dan ook gelijk dat de zaal goed vol zit want het spreekt jongeren aan. We proberen met de studentenverenigingen van de hogescholen dan ook debatten te organiseren. Omdat wij ook de enige jongerenpartij binnen onze provincie zijn zie ik het ook als mijn taak om jongeren politiek bewust te krijgen. Het zou mooi zijn als er hier veel meer politiek actieve jongeren zijn. Politieke thema’s leven wel echt onder de jongeren namelijk, kijk bijvoorbeeld naar die klimaat-demonstraties.


INTERVIEW “HET MAAKT NIET UIT WAAR JE OP STEMT, MAAR STEM” HEBBEN JULLIE ALS JONGERENORGANISATIE VEEL INVLOED OP JE POLITIEKE PARTIJ?

We zijn officieel politiek onafhankelijk. Maar veel jongeren zijn wel van de PVDA. We hebben met het bestuur van JS dan ook besloten campagne te gaan voeren voor de PVDA. We kunnen niet zomaar zeggen dat we campagne voeren voor de SP omdat JS wel voortkomt uit de PVDA. Daar heb je al ROOD voor. JS is dan ook de jongerenpartij van de PVDA. We hebben wel verschillende standpunten dan de PVDA. Over het leenstelsel bijvoorbeeld. Wij zijn ook iets linkser en activistischer dan de PVDA zelf. Wij als jongeren kunnen dan ook voorstellen aandragen. Die moties worden dan besproken op een congres en kunnen zelfs worden aangenomen. Er is wel sprake van een samenwerking. Maar dat geld voor alle jongerenpartijen.

Wij als JOVD zijn geen flyerclubje van de VVD. We zijn wel gelieerd aan de VVD wat inhoudt dat we geld ontvangen van de VVD om te bestaan. Maar wij hoeven niet de politieke partij te volgen. Wij kunnen zelf onze stellingen en standpunten bepalen. De VVD bepaalt zelf wat ze overnemen en wat niet. Wij praten ook met jongeren en komen daarop met plannen, zoals beter OV zodat Flevoland aantrekkelijker wordt voor jongeren. Maar ook dat er meer studentenwoningen moeten komen. Wij willen ook een kerncentrale in de provincie omdat wij geloven dat kernenergie de toekomst is. Ook wilden we meer windmolens, dat leek de VVD niet te willen. Maar nu worden wel de huidige windmolens vervangen door windmolens die drie keer zo efficiënt zijn.

HOE WIL JE JONGEREN OP JOUW PARTIJ LATEN STEMMEN KOMENDE VERKIEZINGEN?

Ja dat gaat nog wel een dingetje worden. De provinciale staten heeft over het algemeen de laagste opkomst van allemaal. En dan heb je ook nog de waterschappen erbij. Wat wij vooral doen is actief zijn op social media en jongeren beroepen op hun stemplicht. Hen er dan ook van overtuigen dat hun stem wel degelijk invloed heeft. We zijn er ook op scholen, zo hebben we een speeddate dag georganiseerd met alle politici. Onze lijstrekker is er dan ook om zo met iets minder politiek actieve studenten in contact te komen. Voor mij persoonlijk is het grootste doel om jongeren politiek actief te krijgen en ze naar de stembus te laten gaan. Ik wil dat elke jongere bewust is van zijn stem en weet wat diegene ermee wil doen. PVDA of iets links stemmen zou dan heel mooi zijn.

Wij willen dat jongeren gewoon gaan stemmen. Wij zeggen dan ook het maakt niet uit waar je op stemt, maar stem. Het liefst op een liberale partij. D66, of VVD natuurlijk. Want dan kan je ook zeuren als er iets misgaat, anders heb je eigenlijk geen recht van spreken vinden wij als JOVD. Natuurlijk hebben wij het liefst dat je op een liberale partij stemt. Het zou ook mooi zijn als we dezelfde coalitie in de eerste kamer behouden. Maar dat is geen noodzaak, de afgelopen kabinetten hebben we het ook met een minderheidskabinet gered in de eerste kamer. Het is eigenlijk überhaupt van de zotte dat de politieke kleur van de tweede kamer wordt meegenomen naar de eerste kamer. De eerste kamer is er alleen maar om te toetsen of de wetgeving klopt en voldoet aan de grondwet. Het zou nog mooier zijn als er geen enkele politieke partij in zit maar alleen juristen en andere mensen die kennis hebben van een bepaald gebied. Wij zijn dan eigenlijk ook voor een zesjaarstermijn in de eerste kamer. Die willen we dan om de 2 jaar gedeeltelijk roueleren.

21


INTERVIEW

“Fake News niet censureren, maar aanpakken” AUTEUR: EDWIN SLIJKHUIS

Fake News: deze term wordt vooral op sociale media zo vaak gebruikt dat het zijn kracht kan gaan verliezen. Maar volgens Liane Vissers-.van ’t Hof is het nog steeds belangrijk om onze oren en ogen hiervoor open te houden. Zij is gespecialiseerd is Europese Internationale Oriëntatie en geeft lezingen over fake news HOE MOETEN WE OMGAAN MET NIEUWS OP SOCIAL MEDIA?

Ik neem zelf de meeste nieuwsberichten op social media niet serieus, al hangt het wel af van welke bron het is. Er zijn wel voorbeelden als de klimaatdemonstratie waarbij je veel beelden hebt en die met elkaar kan vergelijken. Het moet ook toetsbaar zijn, er zijn altijd meerdere bronnen nodig om iets aan te kunnen nemen. Sommige politici posten ook artikelen, en daarbij moet je goed kijken of iemand zijn eigen partij aan het promoten is, of dat ze echt nuttige informatie hebben. Je moet kunnen herkennen of het van een ooggetuige komt of via-via.

WAT VOOR TACTIEKEN GEBRUIKEN DE MAKERS VAN FAKE NEWS?

Ze spelen vaak in op dingen die we graag willen geloven. Ze zeggen dat bepaalde dingen goed voor je zijn die we eigenlijk al leuk vinden. Maar als je het zelf uit zou zoeken kom je erachter dat het helemaal niet klopt. Vaak werken de mensen achter fake news in grote groepen, bijvoorbeeld de Macedoniërs die voor de campagne van Trump nepnieuws over Hilary Clinton verspreidde. Vaak gebeurt het verspreiden van fake news dus indirect. Zo is het ook moeilijker aan te tonen wie uiteindelijk de opdrachtgever is.

“NIEUWS MOET TOETSBAAR ZIJN” WAT ZIJN UW ERVARINGEN MET JONGEREN OP SOCIALE MEDIA?

Jongeren komen wel eens naar mij toe met bronnen van bijvoorbeeld politici om me te vragen of iets klopt. Ik wil ze het vooral zelf laten doen. Ik geef ze mee dat wetenschappelijke artikelen het meest betrouwbaar zijn. Het moet toetsbaar zijn. Tegenwoordig zijn er ook bijvoorbeeld deepfakes, en die video’s laat ik ze ook zien op school. Daar zijn ze niet altijd van op de hoogte, zeker bij dit soort subtiele bewerkingen. MAART 2019 | UITGESCHREVEN 22

“VEEL MENSEN DIE AAN FAKE NEWS DOEN ZIJN VOORAL CHARISMATISCH EN MANIPULATIEF” HOE KUNNEN WE JONGEREN BEREIKEN DIE MISSCHIEN GEEN ZIN HEBBEN OM ZICH HIERIN TE VERDIEPEN?

Ik heb ze een keer een aflevering van Zembla laten zien over een fotograaf die werd beschuldigd van racisme. Dat vonden ze superinteressant om naar te kijken. Maar het hangt echt van het onderwerp af. Je hebt ook programma’s als Lucky TV en Zondag met Lubach die met satire deze zaken aankaarten. Die brengen een tegengeluid op een begrijpelijke en vermakelijke manier. Veel mensen die aan fake news doen zijn vooral charismatisch en manipulatief, en dan moet je ook op een andere manier dit soort uitspraken aanpakken. Je ziet dat heel veel jongeren naar programma’s als Zondag met Lubach kijken. Ze worden steeds populairder, dat geeft mij hoop.

HOE ZIEN WE DE EFFECTEN VAN FAKE NEWS IN DE POLITIEK?

Vaak zijn de mensen die fake news verspreiden of feiten verdraaien mensen die zo sterk overtuigd zijn van hun eigen standpunt, dat ze dat op welke manier

dan ook proberen te onderbouwen. En of dat ook netjes met feiten gebeurt of door manipulatie maakt hen niets uit. Thierry Baudet is een voorbeeld hiervan: hij laat merken dat het hem niks kan schelen wat mensen van hem vinden, en het is voor mij een raadsel dat ik-weetniet-hoeveel Nederlanders achter zo iemand aanlopen. Nigel Farage heeft deze kaart ook gespeeld, met de Brexit als gevolg. Steve Bannon en andere personen buiten de politiek die partijen steunen kunnen met hun geld door mensen in te schakelen ook meehelpen aan de verspreiding van fake news.

HOE MOETEN WE OP FAKE NEWS EN DESINFORMERENDE UITSPRAKEN REAGEREN?

We moeten vooral niet gaan censureren. Je moet juist goed naar ze blijven luisteren. Als iemand als Thierry Baudet een verhaal gaat afsteken in de Tweede Kamer wat niet klopt, dan krijgt hij, als het goed is, de hele Kamer over zich heen met feiten en argumenten. Je moet deze mensen altijd blijven aanpakken. Als je deze mensen niet meer hoort dan gaan ze onderhuids en dat is nog veel erger. Ze vinden wel een manier om hun doelgroep te bereiken. Ik heb liever dat dat soort mensen heel zichtbaar blijven, en het liefst ook hard aangepakt worden als ze de mist in gaan.

UITGESPROKEN PODCAST! BEN JE BENIEUWD NAAR LEUKE NIEUWTJES EN GEKKE WEETJES? WIL JE MEER WETEN OVER DE AANKOMENDE PROVINCIALE STATENVERKIEZINGEN? OF VRAAG JE JE AF WAAROM JE ZO SLECHT SLAAPT? LUISTER DAN NAAR DE PODCAST OP DE SOUNDCLOUD VAN UITGESCHREVEN. EDWIN SLIJKHUIS PRESENTEERT DE PODCAST SAMEN MET ANDERE AUTEURS VAN UITGESCHREVEN. SCAN DE QR-CODE OM DE PODCAST ONLINE TE LUISTEREN.


COLUMN

“Ik teken voor kunst” AUTEUR: MARJET JAKOBS

Ik weet nog de eerste keer dat een museum iets met me deed, het was het van Gogh museum in Amsterdam. Die dag waren we op excursie. De schilderijen aan de muren, het gedimde licht en de verhalen over Vincent, verteld door een gepassioneerde gids zorgden ervoor dat ik vol verwondering keek naar zijn pijn, expressie en de prachtige kleuren en vegen op het doek. De maatschappij is nergens zonder kunst. Je ziet het in de geschiedenis, je ziet het nu. Kunst blijft een expressief middel om je te uiten, vaak heftiger dan woorden. Ga maar na hoe kunst voor verzet en propaganda wordt gebruikt, het kan reactie en emotie omhoog brengen. “Cultuureducatie is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling en de creativiteit. Dat geldt voor alle leeftijden. Daarom stimuleert de Rijksoverheid de cultuurparticipatie op verschillende manieren.” Dit staat op de website van Rijksoverheid.

“OH HET PRETPAKKET.” De overheid wil dat jongeren bijvoorbeeld meer naar musea gaan. Het probleem is alleen: veel van ons zijn student. Ik heb geen zin om elke keer twintig euro te moeten dokken om naar kunst te kijken. Hoe leuk ik het ook zou vinden. Dan kunnen ze met ik weet niet hoe veel acties komen maar zo ga je jongeren niet aantrekken. Op mijn middelbare school was het na de basis te leren in de eerste jaren een keuze. Vaak zeggen ze dat creativiteit en kunst en cultuur belangrijk zijn om je te ontwikkelen, maar ik heb nou niet echt het gevoel alsof het zo erg werd gestimuleerd. “Ja ik heb het profiel Kunst en Cultuur gekozen.” “Oh het pretpakket.” Ik kan je niet vertellen hoe vaak ik dit wel niet heb gehoord. Niet alleen door leerlingen, ook de docenten (vooral van de bèta-afdeling) konden er wat van. Dan kan je de discussie wel aangaan maar dat voelt vaak als een hopeloze strijd voor de C&M-er. Wanneer ik met school naar een museum ging zat er meestal een kapot saaie opdracht aan vast. Dat stimuleert je niet. Het gaat

er alleen maar voor zorgen dat jongeren een verkeerd beeld krijgen van musea. Dan dwing je interesse af. Kun je dat überhaupt nog interesse noemen? Ze slepen de leerlingen mee een bus in. Beloven ze vrije tijd, daarna zitten ze constant in hun hoofd met wat ze later willen gaan doen in de stad.

“IK HEB GEEN ZIN OM ELKE KEER TWINTIG EURO TE DOKKEN VOOR KUNST” Acties zoals bij het Rijksmuseum met “#HierTeekenen” vind ik wel een goed idee. Gratis entree als je zelf gaat tekenen in het museum. Open je ogen en kijk anders naar de kunst, zie wat je normaal niet zou zien. Wanneer dit soort acties vaker voorkomen, zul je mij in ieder geval vaker zien. Gooi er een kortinkje van de NS overheen en je raakt me ook niet meer kwijt. Ik zeg het nog een laatste keer; de maatschappij is nergens zonder kunst. Kunst is overal. Kunst is tijdloos. Ik hoop dat jullie musea ontdekken op de manier waarop ik dat deed door Van Gogh.

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 23


INTERVIEW

Gezond en model: kan dat wel? AUTEUR: JULIA HARDER

Emma Huttinga (17) is op de EO Jongerendag gescout met een patatje in de hand. Al snel kreeg ze een contract bij modelmanagement Ulla Models. ‘Ik maakte er grapjes over met vriendinnen, maar model zijn wordt nu werkelijkheid.’ HOE BEN JE IN DE MODELLENWERELD TERECHT GEKOMEN?

In de zomervakantie was ik op de EO jongerendag en at een patatje met frikandel’ lacht ze. Plotseling kwamen er een man en vrouw naast haar zitten. Tien minuten later spraken ze me aan of ik ook aan modellenwerk deed. De vrouw gaf me haar kaartje. Deze scouts waren van ID Modelmanagement. Dit is geen modellenagency, maar een scout die mij in contact bracht met ULLA Models. Na een gesprek, goedkeuring van de ouders en het maken van testfoto’s kreeg ik in de winter een contract.

DAT IS SNEL GEGAAN! WAT DOET JOU MODELLENBUREAU PRECIES?

ULLA Models heeft een bestand van bedrijven die modellen boeken. Ze werkt samen met andere modellenbureaus om je op verschillende plekken te kunnen laten werken. De markt in Nederland is niet groot.

WILDE JE ALTIJD AL MODEL WORDEN?

Ik kreeg veel reacties over dat ik model zou kunnen worden. Dit was leuk om te horen en met vriendinnen maakte ik er grapjes over. Ik zat er dus over na te denken maar het was niet mijn toekomstdroom. Na het behalen van mijn TL diploma wist ik ook echt niet wat ik moest gaan studeren. Havo zag ik dan ook als verlenging. Ontwikkelingswerk leek me erg leuk, maar ik had nog geen beroep in het vizier.

“HET WAS HARD MAAR HET HEEFT ME UITEINDELIJK WEL STERKER GEMAAKT.’’ WAS HET IN HET BEGIN LASTIG OM VOOR DE CAMERA TE STAAN?

Nee eigenlijk niet, het ging wel vanzelf. De fotograaf vond het makkelijk gaan. Voor een campagne komt expressie in je gezicht van pas, maar wanneer de kleding centraal staat heb je een neutrale blik. MAART 2019 | UITGESCHREVEN 24

Foto door: Nadia Morsink

WAT VOOR KLUSSEN HEB JE AL GEDAAN?

Omdat ik nog bij ULLA Youth zit, een traject voor ontwikkelende en beginnende modellen, heb ik vooral test shoots gedaan voor mijn portfolio. Na het behalen van mijn havodiploma neem ik een tussenjaar met de focus op modellenwerk. In 2020 zal ik volgens de planning gelanceerd worden door ULLA Models en zal ik op de website verschijnen. Ik zal dan worden gepresenteerd aan buitenlandse modellenbureau’s. Dit is geen concurrentie van mijn moederagency want ze blijven aan je verdienen. De gesprekken zijn soms wel spannend, omdat ik alleen daar word gemeten. Jezelf meten wordt afgeraden want het moet geen obsessie worden. Dit doe ik dan ook niet. Ik heb wel een keer model gestaan voor een haarshow en ik heb een shoot gehad voor een kledingwinkel in Rotterdam. Die hanteert lossere maten.

IN HOEVERRE WORDEN DE PRECIEZE MODELLENMATEN GEHANTEERD?

Je hebt high fashion modellen en commerciele modellen. Het is nog niet duidelijk wat ik precies ben, dus ik train zowel voor high fashion als commercieel. High Fashion heeft één maat. Ontwerpers maken namelijk maar één kledingstuk die niet gemaakt is voor het model. Gek genoeg is dit een kleine maat en moet je er in passen. De commerciele industrie is losser omdat ze je meerdere kledingstukken kunnen geven.

HEB JE OOK TEGENSLAGEN GEHAD WAARDOOR JE ZELFVERTROUWEN NAAR BENEDEN GING?

Ja, toen ik mijn TL diploma haalde zou ik in de zomervakantie van 2018 zes weken naar Tokio gaan. Ik heb grote ogen en ze wilden me graag hebben. Ik was destijds erg in vorm. Ik had iedereen het nieuws verteld totdat ik een maand voor vertrek werd opgemeten en breder bleek te zijn geworden. Het verschil voor en na is na een paar maanden te zien. Ze meten op de centimeters. Modellen in Tokio zijn erg dun en ze vertelden me dat ik wanneer ik erheen zou gaan, ik er geen werk zal gaan vinden. Dit vond ik erg naar, want ik had me er helemaal op ingesteld. Het was hard maar het heeft me uiteindelijk wel sterker gemaakt.

JE HOORT VERHALEN OVER MODELLEN DIE TEGEN DE ANOREXIA AANZITTEN OF ANOREXIA HEBBEN, HOE GA JE HIERMEE OM?

Het is erg belangrijk om een gezond lichaam te hebben. Ik ken mijn grenzen en zodra mijn management ziet dat het niet goed met mij gaat, stoppen we. ULLA Models kijkt naar het welzijn van modellen en of ze het nog leuk vinden. School is de prioriteit. Gezond eten hoort erbij, maar ik houd van eten, dus op feestjes mag ik van mezelf een uitzondering maken.

‘‘ANOREXIA? NEE, IK HOUD TE VEEL VAN ETEN’’


INTERVIEW

TWIJFEL JE WELEENS OVER MODELLENWERK OMDAT JE JE VOEDINSSCHEMA ER OP AAN MOET PASSEN? Ik zie veel meiden van zeventien die feesten en alles eten. Dan twijfel ik weleens of ik meer van mijn jeugd zou moeten genieten. Ik kan een paar jaar later beginnen maar het is nu makkelijker omdat het over een tijdje moeilijker is om de juiste maten te krijgen. Ik ben nu nog jong en zit al bij een management. Ik vind het nog steeds erg leuk en doe het voor de resultaten.

‘IK TWIJFEL WELEENS OF IK MEER VAN MIJN JEUGD ZOU MOETEN GENIETEN’. DOE JE VEEL AAN SPORT?

Ik zorg dat ik elke dag genoeg beweeg. Een goede vriendin van mij, Fleur Veenstra, is ook model en ik wilde haar manier van sporten kopieren. Dit werkte niet want elk lichaam werkt anders. Drie keer per week ga ik naar de sportschool en ik doe aan yoga of ik ga wandelen. Ik sport op een manier zodat je geen spieren opbouwt. Dit klinkt een beetje vreemd maar ik doe bepaalde soorten oefeningen. Niet met gewichten maar met veel herhaling. Ik kan zelf beslissen of ik af en toe wil sporten onder begeleiding van mijn coach Paultje Column in Amsterdam, geweldige vent. Misschien ken je hem wel, hij traint modellen en was te zien bij Hollands Next Topmodel!

GAAF! DAN UITERAARD DE VRAAG: ZOU JE MEE WILLEN DOEN AAN HNTM?

Ik was een keer op een casting met oudkandidaat Chelsey. Ze vertelde me dat het programma je op verschillende manieren kan laten overkomen. Er zijn natuurlijk veel kandidaten bekend mee geworden, maar de regie bepaalt hoe je word neergezet. Ik weet niet of je er op een positieve manier bekend door wordt. Ik zou niet mee willen doen.

LIJKT VICTORIA SECRET JE DAN WAT, DAT OOK OP TELEVISIE VERSCHIJNT?

Het lijkt me wel cool maar ik vind het erg opgemaakt. High Fashion is mijn doel.

VIND JE DE MODELLENINDUSTRIE STRENG?

Het is streng maar anders zou iedereen model kunnen worden. Op een gezonde manier aan de maten voldoen, daar sta ik achter. Wel vind ik het goed dat er nu ook curvymodellen zijn. Ik denk dat de maten in de toekomst losser gaan worden.

KOST HET MODEL ZIJN VEEL TIJD?

Ja, je moet er zeker wat voor doen. Soms heb ik geen zin in sporten maar dan verzet ik me er tegen. Als ik het dan heb gedaan krijg ik een goed gevoel. Sporten geeft me energie. In combinatie met school gaat het ook erg goed. Ik vind het eigenlijk niet zo moeilijk, lacht ze. Ik zorg ervoor dat ik mijn huiswerk heb bijgewerkt en ga daarna sporten. Tijdens toetsweken sport ik niet en daar staat ULLA ook achter.

WAT ZIJN DE REACTIES VAN JE OUDERS EN VRIENDINNEN?

Ten opzichte van andere ouders waren die van mij niet zo bezorgd. Ze zijn trots en ze laten het gaan wat ik erg leuk vind. Verder krijg ik veel leuke reacties. Voorheen kreeg ik weleens jaloerse opmerkingen te horen zoals ‘word je betaald voor niks doen? Terwijl ik lang bezig ben om iets te bereiken. Vriendinnen vinden het erg leuk. Ze maken weleens grapjes over mijn voeding die zij zelf niet eten. Hier kunnen we om lachen.

JALOERSE OPMERKINGEN ALS ‘WORD JE BETAALD OM NIKS TE DOEN?’ HOOR IK NIET MEER. KIJK JE OP TEGEN ANDERE MODELLEN? ‘Ik word niet jaloers op modellen die verder zijn dan ik ben. Elk model is verschillend en iedereen is eigen. Het is meer dat ik door anderen gemotiveerd word.’ ’

WAT ZIJN DE LEUKSTE ÉN MINST LEUKE KANTEN VAN MODEL ZIJN?

Het leukste zijn de shoots en de catwalk. Als ik resultaat zie word ik er blij van. Er zijn natuurlijk veel modellen die reizen. Veel mensen ontmoeten vind ik erg leuk! Daar tegenover staat het sporten en het altijd gezond zijn. Gelukkig was ik voordat ik gescout was al bezig met gezond leven, dus het is geen straf. Sporten is een hobby.

HEB JE TIPS VOOR MEIDEN DIE OOK MODEL ZOUDEN WILLEN WORDEN?

Kijk naar je eigen lichaam en wat het beste voor jou is. Ieder lichaam werkt anders. Verder is contact maken met mensen belangrijk. In het begin vond ik dit tijdens een shoot wel eng, maar het is hartstikke leuk.

‘IK WERD GESCOUT MET PATAT EN FRIKANDEL IN MIJN HAND.’ MAART 2019 | UITGESCHREVEN 25


INTERVIEW

Pindabazen openen nieuwe pop-upstore in Zwolle AUTEUR: LAURENS VINK

Vanaf woensdag 20 maart kunnen de Zwollenaren genieten van een tiental verschillende soorten pindakaas. Denk aan smaken als dadel kaneel, karamel zeezout of witte chocolade. De Pindakaaswinkel opent namelijk een pop-upstore aan de Luttekestraat 24. Chiel Spruitenberg is mede-eigenaar van de Pindakaaswinkel.

HOE ZIJN JULLIE NA DE OPENING VAN DE EERSTE WINKEL GEGROEID NAAR WAAR JULLIE NU ZIJN?

“We hadden een aardige kickstart. Onze eerste winkel werd meteen een groot succes. Bij de opening was er interesse vanuit het Jeugdjournaal en RTL Boulevard. We kregen veel positieve reacties, ook op sociale media. We hadden online al vijfduizend volgers, voor we überhaupt een pot verkocht hadden! Dit was een goed verhaal bij onze huidige verkooppunten: wij promoten onze pindakaas in jouw winkel op onze sociale media. Zo konden we een relatie opbouwen met onze vijfhonderd verkooppunten.”

Foto: De Pindakaaswinkel

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 26

WAT HEEFT JULLIE DOEN BESLUITEN OM JUIST IN ZWOLLE EEN POP-UP STORE TE BEGINNEN?

“We zijn bezig met een pop-upronde. We zijn begonnen in de Markthal in Rotterdam, wat zeer succesvol was. Vervolgens gingen we door te gaan naar Eindhoven, Breda, Maastricht, Utrecht en Groningen. Deze ronde heeft dan ook bijgedragen aan onze groei de afgelopen jaren.” “Graag hebben we een mooie stad, met een mooie binnenstad: Zwolle is hier een goed voorbeeld van. Daarnaast hebben we geografisch gezien nog niet in dat gebied gezeten. We willen graag in heel Nederland verkrijgbaar zijn. De ligging is dan ook heel interessant.”

WAAR KOMEN DE INGREDIËNTEN VANDAAN?

“Onze pinda’s komen uit Argentinië en verder is het heel verschillend. Ingrediënten als witte chocola zijn biologisch en proberen we lokaal te houden. We maken nog steeds alles zelf. Voor elke stad geldt eigenlijk wel dat als het goed gaat, we matchen met de mensen en we leuk personeel hebben, dat we vaak langer in dat pand blijven. De insteek is altijd als pop-up. In Utrecht stond het pand, waar we

in zaten, het halfjaar nadat we daar gestopt zijn leeg. Toch hebben we besloten om daar verder te gaan.”

HOE ZIJN JULLIE BIJ DE TERM ‘PINDABAAS’ GEKOMEN?

“Ik geloof dat dat eigenlijk meer als een grap begonnen is. Vrienden van Michiel (mede-eigenaar) begonnen hem zo te noemen, en dat hebben we er ingehouden,” vertelt hij lachend.

WAT IS JULLIE AMBITIE MET DE PINDAKAASWINKEL?

“We willen eigenlijk de allerlekkerste pindakaas van de hele wereld maken. Maar als we de lekkerste van heel Nederland kunnen maken, dan zijn we al een heel eind in de goede richting. Nog niet iedereen kent ons, niet iedereen eet onze pindakaas. Het zou heel mooi voor ons zijn en voor de mensen, als iedereen van onze pindakaas kan genieten. In eerste instantie is dat ons doel in Nederland, bereikbaar en beschikbaar zijn voor iedereen. Daarnaast hebben we ook internationale ambities. Persoonlijk lijkt het me heel tof om te kijken of we dit in het buitenland ook tot een succes kunnen maken. Maar dat is nog toekomstmuziek, eerst maar eens Nederland veroveren!”


VERSLAG

“Acht kledingcollecties per jaar lanceren, is echt onnodig” AUTEUR: KAZIWA NEDJABAT “We moeten overstappen naar het maken van textiel dat recyclebaar is”, vertelt Irma Borgsteede, een toonaangevende kledingdesigner. Ruim 250 geïnteresseerden zitten in de lezingzaal en luisteren aandachtig. Ze stellen scherpe vragen en maken notities. “We moeten het koopgedrag van de consumenten veranderen. Kleding die van maar twee of drie verschillende materialen gemaakt wordt, is veel beter recyclebaar en het is bovendien van hogere kwaliteit dan de meeste kledingstukken. Ja, daar zul je wel iets meer voor moeten betalen, maar het is een investering. Het is een andere mindset dan die de meeste mensen nu hebben.”

Rotterdam Ahoy opent deze week zijn deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in alles wat te maken heeft met duurzame materialen die op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier gemaakt worden. Architecten, designers, wetenschappers en verschillende experts uit alle hoeken van de wereld komen naar dit evenement om de bezoekers te informeren. Material District Rotterdam is de grootste multisectorale materialenbeurs ter wereld.

“Acht kledingcollecties per jaar lanceren, is echt onnodig”, legt Irma Borgsteede uit. “We moeten overstappen naar een collectie die onveranderd blijft en van goede kwaliteit is. Zo komen we uit op een duurzamere manier van kleding maken en consumeren. Doordat de kleding langer goed blijft, hoeft er minder geproduceerd te worden. Minder produceren betekent ook minder afval en minder transport, dus minder uitstoot.” Onder betere kwaliteit van kleding wordt verstaan dat de textiel waarvan de kledingstukken gemaakt worden uit maximaal twee of drie stoffen bestaan. Hierdoor is het ook meteen goed recyclebaar. Irma is ervan overtuigd dat we kunnen werken naar een nieuwe industrie. Slow Fashion is volgens haar de toekomst.

Bij de ingang van de lezingszaal staan tafels met hand-outs. Bij binnenkomst word je verwelkomd en neem je plaats op één van de klapstoelen. De zaal wordt vooral gevuld met studenten van de kunstacademie, eigenaren van bedrijven en ondernemers. Het podium wordt door meerdere experts gebruikt en er is ruimte voor vragen die soms tot een discussie leiden. Wanneer de laatste mensen naar binnen schuiven, worden de scheidingsgordijnen gesloten. Na de veelzijdige lezingen is het tijd om op pad te gaan en zelf te ontdekken welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van materiaal.

Aan de andere kant van de scheidingswand staan 140 (internationale) exposanten met ieder een eigen stand waarbij ze de laatste ontwikkelingen op materiaal gebied willen delen. Van boekenkaften gemaakt van koffieprut tot iPhone hoesjes gemaakt van dode planten. Cees van de Ven maakt leer van vishuiden. Die worden normaal gesproken weggegooid nadat de vis schoongemaakt wordt. Drie jaar geleden kwam hij met een lumineus idee. “In de Middeleeuwen werden vishuiden vaak gebruikt. Niet gek: het is zeer stevig en tegelijkertijd flexibel.” Op zijn stand liggen meerdere lappen huid.

Leer van zalm, baars en kabeljauw. Cees is al zo ver dat zijn leer ook te wassen is. Hij is op zoek naar designers die met hem willen werken om zijn producties tot uiting te laten komen. “Een paar jaar geleden heeft iemand schoenen ontworpen van mijn visleer. Die schoenen zijn door de drager erg bevallen. Ze komt nu vaker terug om schoenen te laten maken van visleer. Dat is erg mooi om te zien. Het ziet er bovendien ook modieus uit. Slangenleer en koeienleer zien we overal. Vishuiden zijn nog uniek. Ik ben blij dat ik het afval nuttig kan maken.”

De innovatieve milieuvriendelijke beurs laat zien dat duurzaamheid een prioriteit is. Het koopgedrag van mensen moet veranderd worden. Irma Borgsteede is ervan overtuigd dat het gaat lukken. “Dit begint bij de producent, dat is de kern. Door als producent maatregelen te nemen, zal de consument automatisch volgen. Er is een lange weg te gaan, maar we moeten ergens beginnen.” MAART 2019 | UITGESCHREVEN 27


COLUMN

Ten Hag snoert critici de mond AUTEURS:TIM VAN DIJK & JASPER VAN LEEUWEN

Ten Hag begon niet geweldig bij Ajax. Na het ontslag van Marcel Keizer werd hij in de winter van het seizoen 2017/2018 aangesteld. Bij het ontslag van Keizer was ik al vrij verbaasd. Waarom laat je een trainer bouwen aan een team als hij bij een slecht begin na paar maanden al zijn koffers mag pakken? Waarom verwacht je na verkoop van onder andere Klaassen, Sanchez, Tete en Riedewald dat het team er direct staat? Toen bekend werd dat Ten Hag zijn vervanger zou zijn, was ik, samen met vele anderen, niet erg enthousiast. Deze onervaren trainer had als enige succes de promotie met Go Ahead Eagles en het kampioenschap met het tweede team van Bayern op het vierde niveau van Duitsland. Ook speelde Ten Hag bij Utrecht in een ander systeem dan het heilige 4-3-3 bij Ajax. Wel moet gezegd worden dat hij in zijn 4-2-2 formatie Europees voetbal haalde en prima speelde. Ondanks dat er in het eerste half jaar onder zijn leiding wéér niks gewonnen was, waren de verwachtingen voor dit seizoen gigantisch. En terecht. Marc Overmars liet het geld eindelijk rollen en er stond een team wat absoluut kampioen moet worden. Met overmacht. Dit team is zo sterk dat PSV zelfs op minimaal zes punten moet kunnen worden gezet. Blind en Tadić kwamen, terwijl Ziyech onverwacht besloot nog een jaar te blijven. Het seizoen begon zeer goed. De Champions League werd zonder enig probleem bereikt. Nou zou het na wedstrijden tegen Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev natuurlijk ook een schande zijn als het hoofdtoernooi niet zou worden gehaald. Gezien het grote kwaliteitsverschil kun je ook niet zeggen dat Ten Hag hier credits voor verdient. Het slechte begin in de competitie kun je daarentegen wel aan hem verwijten. Wanneer je het in je hoofd krijgt om een middenvelder en een verdediger van max 1,80 tegenover de kopsterke Luuk de Jong (1,88) te zetten, Mag je gerust spreken van een gigantisch tactisch falen. Hier heeft hij gelukkig wel van geleerd. De eerstvolgende elf wedstrijden werden gewonnen. De groepsfase in de Champions league was natuurlijk hét podium voor Ten Hag om te bewijzen dat hij het wel degelijk kan. In de poule met onder andere zijn oud werkgever Bayern München werd vriend en vijand verbaasd. Bayern werd in eigen huis compleet weggespeeld en mocht van geluk spreken dat het bij 1-1 bleef. In het miljardenbal MAART 2019 | UITGESCHREVEN 28

speelde Ten Hag altijd in het zogenaamde ‘Champions Leaguesysteem’. Een briljante zet. Er werd tot en met december geen enkele Europese wedstrijd verloren. Nu rest wel de vraag, waarom gebruik je dit systeem niet in de topwedstrijden in Nederland? Uit bij PSV wist Huntelaar geen potten te breken tegen het centrale duo. Uit bij Feyenoord (in de beker) werd dit systeem wel gebruikt. Het resulteerde in een 0-3 overwinning. Ondanks alle kritiek is Ajax medio maart nog gewoon op drie fronten actief. Europees werd maar een keer verloren. Al met al presteert Ten Hag veel beter dan zijn twee voorgangers en moeten de mensen die nu nóg kritiek hebben, even lekker wat anders gaan doen. Het nieuws dat Erik ten Hag vertrok bij FC Utrecht en de nieuwe trainer van Ajax zou worden sloeg in als een bom bij mij. Overstappen naar de rivaal Ajax is natuurlijk erg riskant, maar als je kijkt naar de prestaties van ten Hag bij Utrecht verdiende hij de overstap wel. Volgens ten Hag mag je een club nooit midden in het proces verlaten. Dit deed hij toch en ging in de winterstop van 2017 weg. Volgens ten Hag was dit ‘’een aanbod dat ik niet kan weigeren’’. De overstap van subtopper naar titelkandidaat zorgde wel voor een grotere druk op Erik ten Hag. Vooral de media heeft hier een grote rol in gespeeld. Als hij won met Ajax hoorde je niks over hem, maar als ze een keer verloren noemde iedereen hem een slechte trainer. Iets wat bij FC Utrecht nooit zou gebeuren. Daar mag je wel eens verliezen, maar bij Ajax moet je spelen voor de prijzen en dus alle wedstrijden winnen. Ten Hag won bij FC Utrecht maar de helft van zijn wedstrijden in de competitie, maar haalde tóch de play-off voor Europees voetbal, en heeft met zijn team de bekerfinale bereikt. Bij Ajax heeft ten Hag 44 van de 56 wedstrijden gewonnen. Natuurlijk heeft Ajax een veel beter team, maar als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met Peter Bosz zie je dat ten Hag het een stuk beter doet. Bosz won maar 36 van de 56 wedstrijden en kreeg toch veel meer de complimenten dan Erik ten Hag. Dit komt waarschijnlijk doordat Peter Bosz een grote naam is in de voetbalwereld en ten Hag is dat totaal niet. Ook is Erik ten Hag geen oud-speler van Ajax, die worden vaker minder gewaardeerd dan een die wel ervaring heeft gehad bij de club.


Boomfeestdag ondanks slecht weer groot succes

REPORTAGE REPORTAGE

AUTEUR: LAURENS VINK

Wie woensdagochtend langsreed tussen de Wehkamp en de Oldenburgstraat in Hessenpoort, zag meer dan honderd kinderen in blauwe poncho’s druk bezig met graven in de gietende regen. Leerlingen van OBS de Campherbeek, CBS de Duyvencamp en vertegenwoordigers van de ondernemersvereniging Hessenpoort hebben 57 bomen geplant in het kader van de Nationale Boomfeestdag. Dit gebeurde in samenwerking met de ROVA. Al ruim zestig jaar wordt het evenement georganiseerd. Iedere tweede woensdag van maart is het weer tijd om massaal bomen te gaan planten. Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Om 10.00 uur werd het startsein gegeven door wethouder William Dogger, waarna de kinderen intensief bezig gingen met het planten van de bomen. In een lange rij werden de bomen, met elk een paar meter ertussen, netjes geplant. In het begin ging het nog wat langzaam, maar toen de eerste bomen in de grond stonden ging het steeds sneller. Het thema van dit jaar was ‘Ieder kind een boom’, met het doel om elke leerling minimaal één boom te laten planten in zijn of haar basisschooltijd, werd dan ook enthousiast ontvangen. Direct na het startsein gingen de kinderen druk bezig. Ook al stond er een harde wind en begon het na een paar minuten hard te regenen, de kinderen raakten niet van slag. Sommige leerlingen vonden de modder die ontstond zelfs leuk om in te spelen. “Zullen we na deze boom in de plassen springen?’’

‘‘BOMEN ZIJN GOED VOOR HET MILIEU! DAT HEBBEN WE BIJ BIOLOGIE AL GELEERD, WANT ZONDER BOMEN KUNNEN WIJ NIET LEVEN!’’ De kinderen, gekleed in blauwe poncho’s tegen de gietende regen, begrepen ook waarom ze de bomen aan het planten waren. “Bomen zijn goed voor het milieu! Dat hebben we bij biologie al geleerd, want zonder bomen kunnen wij niet leven!’’ Nadat er in februari al meer dan vierhonderd bomen werden geplant in de Hessenpoort, kwamen daar dus 57 nieuwe exemplaren bij in drie verschillende soorten. Zo werden er veldesdoorns, breedbladige meelbessen en zoete kersen geplant. Het roept misschien de vraag op waarom de ROVA verantwoordelijk is voor de begeleiding, aangezien ze het meest bekend zijn van hun afvalverwerkingstaak. Maar Schoutenburg legt, terwijl hij druk aan het graven is, uit: “De ROVA is buiten de inzameling van huishoudelijk afval, bijvoorbeeld ook medeverantwoordelijk voor het beheer van groen in een bepaald aantal gemeentes, waaronder Zwolle. We staan voor een mooie, schone en veilige leefomgeving. Het planten van bomen draagt hieraan bij. Bovendien is het een mooie kans om de jeugd te laten zien wat wij doen en meer inzicht te geven in het belang van natuur.” De bomen werden in rap tempo geplant. Het plezier was ook bij de aanwezige ROVA medewerkers van de gezichten af te lezen. Zij vonden het vooral mooi om te zien dat de kinderen niet alleen maar deden wat ze gevraagd werd, maar ook daadwerkelijk wisten waarom ze het deden. Michael Schoutenburg: “Hoewel het weer natuurlijk niet mee zit, zijn de kinderen er echt van overtuigd dat ze iets goeds doen voor het milieu. Later zullen ze misschien ook wel aan hun kinderen vertellen, hey, die boom heb ik daar neer gezet.” Wanneer alle bomen stevig in de grond staan, is het tijd voor de kinderen om weer terug naar school te gaan. “Eerst nog een uurtje naar school, daarna ga ik aan mama vragen of ik even mag douchen denk ik. Kijk dan, helemaal onder de modder!’’ Als alle koppen zijn geteld en er niemand ontbreekt, vertrekt de blauwe strook met kleine fietsers weer voldaan richting school. MAART 2019 | UITGESCHREVEN 29


GEBOORTEPLAATS IN HET GLAS WEERKAATSTE HET LICHT. IN DE ZONNESTRALEN ZAG JE HEM VAN AFSTAND BLINKEN. OMARMEND. DAT DEED HIJ AL JAREN. MIJN VINGERS DRAAIDEN HEM ROND EN IK BLEEF STAREN NAAR MIJN WITTE LIEVELINGSBLOEM. ALS IK ZOU GRAVEN IN MIJN HERINNERINGEN ZOU HIJ GROTER ZIJN, MAAR HET ZILVEREN KOORDJE BLEEK TE ZIJN GEKROMPEN. IK SCHOOF HET CLIPJE OPEN EN HING HEM DICHT OM MIJN NEK. NIET MEER ONDER MIJN SHIRT, DAAR WAS HIJ NU TE KLEIN VOOR. OVER EEN PAAR MAANDEN ZOU HIJ MEE GAAN NAAR DE GEBOORTEPLAATS. EEN UNIEK MOMENT. SPECIAAL VOOR MIJ, SPECIAAL VOOR HEM. NIET MEER GEDACHT DAT HET NOG PLAATS ZOU GAAN VINDEN. BEIDEN KUNNEN WE NIET WACHTEN OM DE TOP TE BEREIKEN EN ZIJN SOORTGENOTEN TE ZIEN GROEIEN. EEN GEVOEL VAN OVERWINNING. DE LUCHT DIE GEPROEFD WORDT ZAL IN GEEN JAREN ZO FIJN ZIJN. HET GEVOEL DAT VRIJ ZOU KOMEN ZAL NIET ALLEEN OM MIJN NEK HANGEN. IN ALLE VRIJHEID ZOU HIJ MIJ VERDER LATEN LOPEN, WIJZEND NAAR DE VOOR HEM NIEUWE ROUTES. EEN GEVOEL VAN THUIS MET FAMILIE, NA ZO VEEL JAAR, ZAL HIJ DAN EINDELIJK KENNEN..EEN VERADEMING VOOR ONS ALLEMAAL. VOL BEWONDERING KEEK IK ALS PRINSESJE NAAR ZIJN SCHOONHEID. HOE STABIEL HIJ IN ZIJN OMRINGENDE GLAS BLEEF.HOE SECUUR HIJ IN ZIJN GLAS PRONKTE. VERSTEEND MAAR TOCH LEVEND. HET LEEK WEL DE STATISCHE, MAAR LEVENDE ROOS ONDER DE STOLP VAN BELLE EN HET BEEST. HET LEEK WEL ALSOF IK EEN DIAMANT TE PAKKEN HAD WAARVAN ER MAAR ÉÉN OP DE WERELD WAS. NIET OM AANBEDEN TE WORDEN, MAAR OM ME EEN GEVOEL VAN THUIS TE GEVEN -JULIA HARDER

MAART 2019 | UITGESCHREVEN 30


VERSLAG

Van slaapkamer tot Ziggo Dome AUTEUR: LOTTE TRUIJENS

De 21-jarige Canadese zanger Shawn Mendes begint deze maand met zijn wereldtour. Op 7 maart start zijn tournee in de Ziggo Dome in Amsterdam.Vroeger plaatste hij zang video’s op YouTube en nu gaat hij de wereld rond om te zingen voor duizenden mensen.

gegil is van tienermeisjes die hun moeder hiernaartoe hebben meegesleept. Nu is dit inderdaad wel het geval bij een deel van de aanwezigen. Maar opvallend is, dat als je om je heen kijkt, deze avond ook andere doelgroepen te zien zijn. Een tienerjongen, een oudere man en zelfs een jong meisje met een noise-cancelling koptelefoon op haar hoofd. Ze danst samen met haar moeder op de muziek van de band die begint.

Bij binnenkomst zie je dat iedereen zich afvraagt waar hun plekken zijn. De blikken op hun gezichten spreken boekdelen. Je leest nervositeit, maar ook enthousiasme van hen af. Omringd door een zee van mensen met de gedachte dat dit nog niet eens alles is. Ze blijven binnenstromen en het wordt alleen maar drukker. Al die mensen die allemaal zijn gekomen voor één persoon. Een zanger die is begonnen met het maken van video’s op YouTube. Alleen in zijn kamer aan het zingen, een camera die hem filmt en een gitaar die hij bespeelt. Nu staat hij in de Ziggo Dome, zijn eigen nummers te zingen voor meer dan 20.000 aanwezigen. Al die mensen die nu nog niks met elkaar te maken hebben, maar aan het eind van de avond kunnen zeggen dat ze samen hebben gezongen met hun idool. Al die mensen die geen idee hebben wat hun deze avond te wachten staat, maar er wel heel veel zin in hebben. Om je heen hoor je verschillende dialecten en talen. Dit alleen al maakt duidelijk hoe groot het bereik van deze Canadese popster is.

Shawn Mendes heeft zelf het podium nog niet betreden. De band houdt het spannend en bouwt de muziek op. De polsbandjes die iedereen bij binnenkomst heeft gekregen knipperen nu met wit licht. Plotseling is er een pauze in de muziek. De lampjes stoppen met knipperen en een straal van fel wit licht schijnt van onder het podium de lucht in. Daar is hij dan, Shawn Mendes, de grond waar hij op staat draagt hem langzaam van onder het podium naar boven. Nu gillen mensen harder dan eerst. Dit is het moment waar velen op hebben gewacht. Enthousiast wordt hij ontvangen met applaus. Hij loopt naar de microfoon en begint met zingen. Het gegil in de ruimte wordt vervangen door gezang. Iedereen in de Ziggo Dome zingt de tekst mee. Of iedereen nou even mooi meezingt, valt over te twisten. Blij zijn ze wel en daar gaat het vanavond om. Mendes maakt zelf ook duidelijk dat hij geniet van zijn tijd hier in Amsterdam.

Iedereen weet al hoe laat het is als de felle lampen uit gaan en het plotseling veel donkerder is in de grote ruimte. Het is tijd. De tijd die iedereen links boven op hun ticket kan vinden, de tijd waar zoveel mensen naartoe hebben geleefd. Dit is het en het gaat beginnen. De muziek gaat aan, de band begint met spelen en er klinkt enthousiast gegil in de zaal. Men verwacht dat dit het

“I JUST WANT TO SAY THAT THERE IS NO PLACE I WOULD RATHER BE TO START THE TOUR THAN RIGHT HERE. I AM SO HAPPY, THANK YOU GUYS SO MUCH.”

Tijdens de verschillende nummers die hij zingt krijgen de polsbandjes elke keer een andere kleur. Ze gaan mee met de muziek, ze knipperen snel als de muziek ook snel gaat. Bij de rustige stukjes blijven ze gewoon schijnen. Op de cover van het nieuwste album van Shawn zijn rozen te zien. Dit is iets dat hij vaak terug brengt, zo ook bij zijn concert. Op het podium staat namelijk een grote roos. Deze kleurt mee met de polsbandjes. De mensen met VIP kaartjes kregen aan het begin van de avond een neppe witte roos met daarin ook een lichtje. Deze rozen werken net zoals de polsbandjes. Het lichtje in de roos past zich namelijk ook automatisch aan op de muziek.

Het effect en het gevoel dat dat teweegbrengt is bijna niet te beschrijven. Je voelt je verbonden met elkaar terwijl je geen idee hebt wie er om je heen staan. Er is een gevoel van samenhorigheid. Als je kijkt naar alle lichtjes om je heen, dan zie je pas echt hoeveel mensen er deze avond zijn. Samen aan het genieten van de muziek, samen even niet meer denken aan de dingen waarover ze zich eerder die dag druk maakten, samen een herinnering maken die je nooit zal vergeten. Al die mensen, die aan het begin van de avond niks met elkaar te maken hadden, zingen nu samen mee met de muziek Een mooie ervaring, dat is wat het is. MAART 2019 | UITGESCHREVEN 31


INTERVIEW

Creatiffdutch: “Het is niet relevant AUTEUR: FLEUR RUTENFRANS

Memes (een foto met een grappige tekst) zie je overal op het world wide web. Memes zijn ontzettend populair onder de jongeren. Op Instragram, Facebook en Snapchat word je massaal door je vrienden en vriendinnen getagd. Als je naar de meme kijkt, denk je eigenlijk helemaal niet na over wie het prachtplaatje heeft bedacht en gemaakt. Dat is toch best wel gek? Creatiffdutch heeft een kleine 75.000 volgers en maakt tientallen memes over voornamelijk tv-programma’s. De grappen over bijvoorbeeld Temptation Island scoren dan ook zeer goed.

HOE BEN JE MET HET INSTAGRAM-ACCOUNT BEGONNEN?

“Toen ik Twitter ontdekte schreef ik vaak grappen over tv-programma’s, maar ik miste het beeld erbij, want zodra het programma is afgelopen, wordt het niet meer begrepen. Daarnaast ik ben van origine comedian en ik voel altijd de drang om grappen te vertellen.” “Op mijn Instagram-account wilde ik in een eerste instantie niet alleen grappen posten, want muziek vind ik ook erg interessant. Om te laten zien dat ik Nederlands was heb ik dutch in mijn gezet en creatiff omdat ik het algemeen wilde houden, maar wel in het creatieve wilde blijven. De dubbele ‘f ’ slaat op mijn naam, maar daar laat ik niks over uit.”

“JE KUNT JEZELF MAAR EEN KEER EXPOSEN” WAAROM WIL JE ANONIEM BLIJVEN?

“Ik krijg heel vaak berichten van volgers, omdat ze willen weten wie ik ben, hoe oud ik ben en hoe ik eruit zie. Het is niet relevant wie ik ben of hoe ik eruit zie, het gaat voor mij om de grap. Ook zoeken mijn grappen af en toe de grens op. Of eigenlijk mensen voelen dat zo. Zij zitten dan hoog in hun emotie en ze zouden me dan op straat kunnen treffen. Daarnaast kun je jezelf maar één keer exposen, daarna is de lol er ook vanaf. Maar het neemt niet weg dat dit mensen nieuwsgierig maakt. Het is ergens ook wel spannend.” Het maken van een meme is een werkje op zich. Hoe verzin je een goede meme? Waar haal je de inspiratie vandaan? Een meme moet grappig zijn, maar hoe pak je dit aan?

HOE MAAK JE GOEDE MEMES?

“Comedy is associëren. Mijn hersenen staan continu aan. Ik ben steeds op zoek naar bepaalde kapstokken waar ik mijn grappen aan kan hangen. Zoals bijvoorbeeld Temptation Island, dat zijn typetjes. Roger (deelnemer Tempation Island) gaat altijd vroeg slapen. Dan bedenk je allerlei grappen over slapen en die koppel je dan aan Roger. Het is bij elke meme anders. De ene keer een uitspraak en de andere keer alleen beeld.”

Wil je de memes bekijken? Scan de QR code! MAART 2019 | REDACTIE JN1E 32

WAT IS JE GROOTSTE INSPIRATIE?

“Dat is toch wel Temptation Island. Programma’s zoals dit en bijvoorbeeld Holland’s Next Top Model zijn shows met karakters. De karakters ontwikkelen zich naarmate het programma vordert. De kijkers krijgen zo een band met de karakters en dat geeft herkenningsgevoel. Ook kun je bij dit soort programma’s een seizoen lang door. Wat ook lekker is.”

“IK MAAK MEMES IN ELK VRIJ UURTJE DIE IK HEB.” Een groot Instagram-account, zoals Creatiffdutch, is veel werk. Hier ben je veel mee bezig, maar is het ook je fulltimebaan? En kun je er geld mee verdienen?

IS DIT JE FULLTIMEBAAN?

“Nee, ik heb nog een parttimejob ernaast en ik heb een eigen onderneminkje. Ik maak mijn memes in elk vrij uurtje die ik heb. Het is echt avond- en nachtwerk.”

HOE ZORG JE VOOR VEEL VOLGERS?

“Heel simpel gezegd: keihard werken. Ik heb geen volgers gekocht en ik ben dus echt begonnen vanaf nul. Het groeit langzaam. Je gaat van drie likes naar vijftien, dan vijftig en uiteindelijk wordt het steeds groter. Zolang je er maar in gelooft. Ik heb heel lang op vierduizend gezeten, maar ik ben blijven geloven in mijn concept. Na Temptation Island groeide ik snel, dat geeft dan ook een boost om door te gaan.”


INTERVIEW

wie ik ben, het gaat om de grap.” VERDIEN JE GELD MET DIT ACCOUNT?

“Dat houd ik liever privé. Er zijn vele accounts die met dit soort informatie strooien, maar daar ben ik niet van.” Als je memes maakt, dan maak je ze voor je plezier. Creatiffdutch heeft al zóveel memes gemaakt, maar welke vindt hij het leukst? En wat is er zo leuk aan memes maken?

“HUMOR IS RELATIVEREN EN HET HELPT JE VERDER.” WAT VIND JE LEUK AAN MEMES MAKEN?

“Ik vind het leuk om grappen te maken en het klinkt misschien stom, maar als je leuke reacties krijgt dan is het toch wel waar je het voor doet. Als iemand snapt wat je bedoelt, dan is dat heel veel waard. Bovendien is humor belangrijk in het leven. Humor is relativeren en het helpt je verder.”

WAT IS DE LEUKSTE GRAP DIE JE HEBT GEMAAKT?

“Ik denk dat ik een andere zou kiezen dan mijn volgers, want ik hou ervan om over grap iets langer na te denken. Ik heb nu ongeveer achtduizend memes gemaakt, maar ik denk dat mijn grap over het vorige seizoen van Temptation Island over Tim. Ik heb toen een video gemaakt met de beelden van Tim en daaronder de stem van Freek Vonk. Dat vond ik echt een kunstwerkje.”

Dilemma’s MET CREATIFFDUTCH

TEMPTATION ISLAND

EX ON THE BEACH

VOOR ALTIJD MEMES MAKEN

FULLTIME COMEDIAN ZIJN

NOOIT MEER MEMES MAKEN

JEZELF EXPOSEN

FACEBOOK

INSTAGRAM

OP ALLE DM’S ANTWOORDEN

OP ALLE REACTIES ANTWOORDEN

Wil je meer zien van Fleur? Scan de QR code! MAART 2019 | REDACTIE JN1E 33


HOROSCOOP

Vind jouw astrologische match! LENTEKRIEBELS HOROSCOPEN AUTEUR: MAUREEN VAN DER KRIS

RAM:

Als eerste sterrenbeeld in de dierenriem zijn rammen onafhankelijk, maar zeer gepassioneerd. Wanneer je grote liefde onder dit sterrenbeeld geboren is, heb je geluk. Zolang je hen de nodige ruimte geeft, kun je de rest van de tijd liefde verwachten in alle soorten en maten. Vooral wat betreft fysieke uitingen. Ook zijn rammen realistisch en opvliegend. Ga over de grens van een ram en ze willen niets meer met je te maken hebben. Perfect matches voor rammen: leeuw, schorpioen, weegschaal, vissen en tweelingen

STIER:

De perfecte eerste date met een stier heeft altijd iets te maken met eten. Het maakt niet uit of je hem of haar meeneemt naar een chique restaurant, samen kookt of voor ze kookt; wanneer je dit doet scoor je zeker weten punten. Goede eigenschappen van dit sterrenbeeld zijn geduld, nuchterheid en volhardendheid. Alhoewel het volhardende van een stier soms ook door kan slaan in koppigheid. Perfect matches voor stieren: kreeft, maagd, schorpioen, steenbok en vissen

TWEELINGEN:

Tweelingen zijn met zijn tweeën. Dit betekent vaak dat zij twee gezichten hebben en/of in hun eigen realiteit leven. Dit zijn de grootste struikelblokken voor mensen die relaties hebben met tweelingen. Aan de andere kant zijn ze er altijd voor je en kunnen zij zich goed aanpassen aan nieuwe situaties. Perfect matches voor tweelingen: vissen, ram, weegschaal, boogschutter en waterman

KREEFT:

Met hun zorgzaamheid, grote fantasie en oyaliteit zou je haast denken dat je een relatie aangaat met een engel in plaats van een kreeft. Maar vergis je niet! Kreeften kunnen ook zeer pessimistisch zijn. Wanneer je vooral positief ingesteld bent, kun je dit echter goed aanvullen. Ben je verliefd op een kreeft, dan zal de relatie vol affectie en emotie zitten, maar dan moet jij wel de eerste stap zetten. Perfect matches voor kreeften: stier, kreeft, maagd, vissen en schorpioen MAART 2019 | UITGESCHREVEN 34

LEEUW:

SCHORPIOEN:

MAAGD:

BOOGSCHUTTER:

Leeuwen brengen altijd leven in de brouwerij. Ze zijn dominant, zitten vol zelfvertrouwen en hebben een aanstekelijke persoonlijkheid. Aan de andere kant zijn deze roofdieren toch best onzeker, wat kan resulteren in jaloers gedrag. Ze hebben constante prikkeling en bevestiging nodig van hun partner voor een goede relatie, maar net als de ram houden zij niet van te plakkerige of te behoeftige mensen. Perfect matches voor leeuwen: ram, weegschaal, tweelingen, boogschutter en kreeft Een maagd houdt van orde en regelmaat. Dit kan op sommigen zeer stijf overkomen, maar voor anderen klinkt dit als stabiliteit. Maagden zijn praktisch, harde werkers en analyserend. Zij uiten hun liefde met woorden en subtiele, toch doordachte gebaren. Net als kreeften, zijn maagden verlegen. Ook bij deze mensen moeten potentiële partners de eerste stap zetten. Perfect matches voor maagden: ram, stier, kreeft, schorpioen en steenbok

STEENBOK:

Steekbokken zijn rustig, perfectionistisch, sarcastisch en natuurlijke leiders. Al deze eigenschappen kunnen zowel goed als slecht zijn. De ideale partner voor een steenbok is iemand die goed kan luisteren en begripvol is. Perfect match voor steenbokken: vissen, steenbok, schorpioen, maagd en stier

WEEGSCHAAL:

De weegschaal is diplomatiek, sociaal en heeft een goede kijk op wat eerlijk is. Je kunt hierdoor altijd goede gesprekken met ze houden. Twee minder goede eigenschappen van de weegschaal zijn besluiteloosheid en zelfmedelijden. De juiste partner kan hier echter veel van dit soort gevoelens verhelpen. Perfect matches voor weegschalen: tweelingen, weegschaal, ram, leeuw en waterman

Van een schorpioen wordt vaak gezegd dat ze met niemand echt perfect overweg kunnen, maar wie kan dat nou eigenlijk wel? Laat het pessimistische beeld van een relatie met een geheimzinnige, jaloerse schorpioen je niet afleiden van hun goede kanten. Deze mensen zijn ook heel moedig, loyaal en vindingrijk. Een relatie met een schorpioen is nooit saai! Perfect matches voor schorpioenen: stier, ram, vissen, steenbok en schorpioen

Boogschutters kunnen zeer naïef zijn, dus is het wijs ze niet te manipuleren voor een goede verstandhouding. Ook zijn ze niet erg punctueel. Deze twee slechte eigenschappen compenseren de meeste boogschutters met hun gevoel voor humor en het feit dat alles wat zij doen wel degelijk uit hun hart komt. Perfect matches voor boogschutters: boogschutter, leeuw, waterman, schorpioen en ram

WATERMAN:

De waterman is vaak progressief, origineel en onafhankelijk. Ze zijn een wervelwind van emoties en zo zal een relatie met dit sterrenbeeld ook voelen. Aan de andere kant valt er geen compromis te sluiten met een waterman. Perfect match voor watermannen: boogschutter, weegschaal, tweelingen, ram en waterman

VISSEN:

Naast tweelingen zijn vissen ook met zijn tweeën. it soort mensen hebben vergelijkbare karaktereigenschappen met die van kreeften. Het verschil is dat zij niet zo transparant zijn. En laat hun mysterieuze gedrag nou net de eigenschap zijn die hen nou juist zo aantrekkelijk maakt. Perfect matches voor vissen: tweelingen, kreeft, steenbok, ram en maagd


REPORTAGE

UITGESCHREVEN REDACTIE

JOSHUA ARENDS

MARJET JAKOBS

JASPER VAN LEEUWEN

FLEUR RUTENFRANS

Chef

Opmaak

DAGMAR VAN DRIESTEN Eindredactie

KAZIWA NEDJABAT Auteur

Chef

Opmaak

EDWIN SLIJKHUIS Eindredactie

LAURENS VINK Auteur

KYLIAN LAANEN Chef

JULIA HARDER Webchef

LOTTE TRUIJENS

SANDER VAN TEIJLINGEN

TIM VAN DIJK

MAUREEN VAN DER KRIS

Social media

Eindredactie/ uitgeschreven

SEBASTIAAN VACA Begeleider

Social media

Eindredactie

YVONNE VAN DOESUM Begeleider

MAART 2019 | REDACTIE JN1E 35


EN NU ZIJN WIJ

DISCLAIMER DEZE PRODUCTIE IS GEMAAKT DOOR STUDENTEN VAN DE OPLEIDING JOURNALISTIEK VAN HOGESCHOOL WINDESHEIM. ONDANKS DE CONSTANTE ZORG EN AANDACHT DIE WE BESTEDEN AAN DE SAMENSTELLING VAN DIT PRODUCT, KAN DE OPLEIDING JOURNALISTIEK NIET INSTAAN VOOR DE VOLLEDIGHEID, JUISTHEID OF VOORTDURENDE ACTIVITEIT VAN DE GEGEVENS EN DE INHOUD HIERVAN. MOCHT U FEITELIJKE ONJUISTHEDEN TEGENKOMEN, DAN STELLEN WIJ EEN REACTIE ERG OP PRIJS VIA JOURNALISTIEK@WINDESHEIM.NL. DE INHOUD VAN DEZE PRODUCTIE KAN ZONDER VOORAANKONDIGING WIJZIGEN. AAN DE INHOUD HIERVAN KUNNEN DERHALVE GEEN RECHTEN WORDEN ONTLEEND. OP DE INHOUD VAN DIT PLATFORM RUST AUTEURSRECHT. HET IS NIET TOEGESTAAN DE AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMDE WERKEN OF ANDERE INFORMATIE OPENBAAR TE MAKEN OF TE VERVEELVOUDIGEN ZONDER TOESTEMMING VAN DE OPLEIDING JOURNALISTIEK.

Profile for jouzw

NEWSNET magazine maart 2019  

NEWSNET magazine maart 2019  

Profile for jouzw
Advertisement