Page 1

UITLAAT OP TRABI-SAFARI IN BERLIJN

MASERATI VIERT 100 JAAR VAN GRANCABRIO TOT ALFIERI

BUDGETTEST

DE MEEST VOORDELIGE AUTO’S

I10 & SUZUKI

SWIFT

1

NUMMER 1

JUNI 2014

5,50 EURO

TESTS: HYUNDAI SPORT  &  BMW I3


2


Voorwoord

Rijbewijs Als jonge chauffeur heb ik zelf ervaren hoe stresserend rijlessen en het uiteindelijke examen zijn. Het is een bepaalde fase die iedereen moet doorstaan en legt voor een klein deel de rode loper uit naar de volwassen wereld. Uit ervaring met vrienden merk ik dat jonge autobestuurders niet in een auto stappen omdat ze faalangst hebben. Het examencentrum lijkt voor sommigen de rechtstreekse verbinding met de hel. Weinig volwassenen of collega-bestuurders kunnen hen nog moed inspreken en daarom blijft de fiets of het openbaar vervoer een vanzelfsprekende keuze tot de dag des oordeels.

De zorgeloosheid van het reizen met het openbaar vervoer, de kosten van de wagen Of je nu met een Nissan en zelfs het internet. Op de eerste factor Leaf of met een 6 liter Deze jongeren wil ik graag moed inspreken. valt niets aan te merken. Het openbaar ver- V8 Mercedes-AMG rijdt, Want wat is zaliger dan de zelfstandigheid die je ervaart wanneer je voor de eerste voer is een efficiënte manier om een grote het vrijheidsgevoel keer het wegdek verkent. Of het nu met een hoeveelheid reizigers van punt A naar punt blijft hetzelfde. elektrische Nissan Leaf of met een 6 liter V8 B te krijgen. Je kan zelfs slapen op de bus, Mercedes-AMG is, het vrijheidsgevoel blijft tram of trein. Dit zijn enkele begrippen waar hetzelfde. De auto legt ook nieuwe structuren de auto tekort schiet. In de auto slapen wordt bloot in het maken van planningen. Zo ben je niet afhankelijk sterk afgeraden en het aantal passagiers in een auto is meestal van vaste uren en kan je locaties gerichter uitkiezen en er ook beperkt tot vijf. De kosten van de wagen valt te relativeren. moeiteloos geraken. Tenzij je in de file staat, maar dat is een Indien je als jonge bestuurder geen V6 of ander groot motorblok andere kwestie. onder de motorkap hebt liggen, zijn de kosten van een wagen zeker niet torenhoog. Bovendien zijn ouders vaak bereid om de Beste brokkenpiloten, neem het stuur in eigen handen. Wees niet gemaakte kosten te delen. Maar er zijn ook nog steeds ouders afhankelijk van een chauffeur of een strikte uurregeling. Zelfs die hun kinderen laten opdraaien voor alle kosten die de wagen al heb je geen rijbewijs nodig om je te verplaatsen, toch is het heeft aan verbruik, taksen, onderhoud, enzovoort. Deze jongeren een handig kaartje dat op noodzakelijke momenten van pas kan compenseren de kosten met een studentenjob. De kostenfactor komen. heeft dus twee zijden. Het internet spreekt dan weer voor zich. Jongeren nemen steeds minder initiatief omdat alles binnen handbereik ligt in de virtuele wereld. Anderzijds moet er nog een Michiel Dierickx ander gegeven zijn dat ze zelf niet aanhalen. Redactielid UITLAAT

3

Jongeren stellen het behalen van een rijbewijs steeds meer uit. Het is al langer een gegeven, maar begin mei namen verschillende media het onderwerp onder de loep. De koppen spreken voor zich. ‘Jongeren willen geen rijbewijs meer’. Bovendien stijgt de gemiddelde leeftijd van jongeren die het examen afleggen van achttien naar twintig jaar. De tijd waarin jongeren op hun achttiende verjaardag zich spontaan naar het examencentrum begaven, blijkt definitief voorbij. Er zijn motieven genoeg.


4

7

Portret: Marcel Van Lembergen

Al ruim 42 jaar is Marcel Van Lembergen actief in de wereld van de autosport. Zolder is voor hem een thuishaven geworden en ook Francorchamps kent geen geheimen meer. Als geen ander kent hij de positieve en negatieve kanten van het Belgische racen.

9

Maserati viert 100 jaar

Een Maserati is geen auto die je dagelijks in het verkeer tegemoet rijdt. Toch kent iedereen de drietand die op de grill van de luxueuze sportwagen pronkt. Wat voor de zes gebroeders Maserati aanvankelijk begon als een passie voor het autoracen, bouwde zich met slag en stoot uit tot een gevestigde waarde in de markt van de Italiaanse luxewagens.

12

Nieuw vignet in Duitsland

In Berlijn kan je sinds 2008 niet meer met een oudere wagen de stad in rijden. Vorig jaar kwamen daar onder andere Bonn, Dortmund en Keulen bij. Hiermee willen de Duitsers luchtkwaliteit in hun stadscentra verbeteren. En worden dus sterk vervuilende wagens uit het centrum geweerd.

13

Peugeot 308 is auto van het jaar 2014

De Peugeot 308 is verkozen als auto van het jaar 2014. De BMW i3, die als favoriet en grootste kanshebber werd gezien, eindigde op de tweede plaats. Op de derde plaats werd de Tesla verkozen. Verder in de rangschikking vinden we nog de Citroën C4 Picasso, de Mazda 3, de Skoda Octavia en de Mercedes S-klasse.

14

Hyundai i10

De Hyundai i10 is sinds 2008 de opvolger van de populaire Atos. Na het terugtrekken van deze wagen mocht de automarkt zich voorbereiden op een nieuwe speler. De Atos werd omgedoopt tot de i10. Vandaag produceert de Zuid-Koreaanse automaker reeds de tweede generatie van de wagen.

18 Budgettest De meest voordelige auto’s.

19

Volkswagen Golf bestaat 40 jaar

Dit jaar viert de Golf zijn veertigste verjaardag. De kever is misschien het meest iconische model dat Volkswagen ooit heeft gemaakt. Maar de Golf is ook niet meer uit het straatbeeld weg te denken.

20

Infografiek: leasingwagens

De BMW 3-reeks is koning van de bedrijfswagens. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Febiac, de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie. Bedrijfswagens stijgen de laatste jaren aanzienlijk in aantal.

22

Porsche Days Francorchamps

Van 9 tot 11 mei vonden de Porsche Days plaats op het circuit van Francorchamps. Porsche Club Belgium tovert de locatie elk jaar om tot een echt autodorp.

26

Korte nieuwsberichten

Hertz biedt dream collection aan in Europa  -  Citroen DS3 in nieuw jasje.

27

Eerste LaFerrari in België

Eén van de eerste LaFerrari’s heeft zijn weg gevonden naar België. De eer gaat naar Ferrari Monza in Sint-Martens-Latem. De peperdure hybride sportwagen van Ferrari is daarmee ook de snelste uit de Italiaanse stal.

28

De Formule 1 voor studenten

Al voor het vijfde jaar op rij neemt er een team studenten, van Campus De Nayer van de Thomas More hogeschool deel aan het Formula Student project. Een race-competitie voor ingenieur studenten. Waar wereldwijd meer dan 550 teams aan deelnemen.


33

Smart car: apps voor je auto

iOnRoad - Comuto - Park Info - VeryCarbu - Navfree Benelux

35

Het succes van de SEAT Ibiza

COLOFON Redactie

De SEAT Ibiza is al 30 jaar op de markt en is tevens het meest begeerde model in de geschiedenis van SEAT. De Ibiza is in de voorbije drie decennia uitgegroeid tot het best verkochte model van de Spaanse autofabrikant.

Michiel Dierickx Robbe Dupont Toby Vanhaecht

38

Eindredactie

Suzuki Swift Sport

Kleine sportieve auto’s of ‘smijtbakken’ vervormen al enkele jaren het straatbeeld. Wagens zoals de Abarth 500, Renault Clio RS, Ford Fiesta ST zijn geschikte en budgetvriendelijke alternatieven voor de peperdure merken op de markt.

Michiel Dierickx Robbe Dupont Toby Vanhaecht

42

Coverfoto

Mijn Toyota is fantastisch

De overheid is hard voor autoverzamelaars. Zo zag Nederland de export van oldtimers enorm stijgen door de nieuwe fiscale regelingen van 2014. Ook in België is er een nieuw oldtimerstatuut. Maar wel één met meer vrijheden voor de bezitter. Verzamelaar Dominique Holvoet laat het niet aan zijn hart komen. Hij verzamelt nog steeds Toyota-wagens en bereidt ze voor op een nieuw leven.

46

Op Trabi-safari in Berlijn

De Trabant is misschien wel een van de meest bekende en iconische toeristische attracties van Berlijn. De lijst van bedrijven die een rondrit in een Trabant aanbieden zijn bijna niet meer te tellen.

48

Michiel Dierickx

Advies Annick De Pauw Werner Goossens Erik Roosens Luuk Sengers Jos Verhoogen Renaat Bogaert

BMW i3

5

BMW ontving met de i3 de prijs voor meest ecologische stadswagen op het Clean City Car-evenement op Zolder. Dat maakte het Duitse premiummerk bekend aan de hand van een persbericht op 7 mei. Het is al de tweede keer dat de elektrische auto in de prijzen valt.


6

Portret


Marcel Van Lembergen Al ruim 42 jaar is Marcel Van Lembergen actief in de wereld van de autosport. Zolder is voor hem een thuishaven geworden en ook Francorchamps kent geen geheimen meer. Als geen ander kent hij de positieve en negatieve kanten van het Belgische racen. MICHIEL DIERICKX MICHIEL DIERICKX

Ondanks de veiligheidsmaatregelen die we treffen, zijn er altijd toeschouwers die de verboden zone betreden. Ze denken dat ze meer mogen dan iemand anders en bekopen het soms met hun leven. Onlangs kwam er een bezoeker om het leven door een aanrijding met een racewagen in de pitlane. Hierdoor komt Zolder in een slecht daglicht te staan. Maar ook de financiële crisis en de geluidsoverlast voor buurtbewoners treft Zolder.

Het bestuur heeft door de jaren heen tal van investeringen gedaan om de geluidsoverlast binnen de perken te houden. Daarom werd er een decibellimiet ingevoerd van 95 dB, wat Zolder beperkt in zijn mogelijkheden. Daarom zijn er jaarlijks VW Fun Cups met opgefokte Kevers, wedstrijden van Renault- en Peugeot, enzovoort. Deze kleine races kunnen amper onder de limiet blijven. Waar moeten we dan naartoe met de zwaardere auto’s in de professionele wedstrijden? Daarop bieden dieselwagens en hybriden een antwoord. Ze maken minder lawaai en leggen ook topprestaties voor. Ikzelf ben geen voorstander. De Audi-racewagens met een dieselmotor op Le Mans zijn wansmakelijk. Auto’s moet je linken aan snelheid en lawaai. Francorchamps is een geval apart onder de Belgische circuits. In tegenstelling tot Zolder kunnen hier nog F1-races doorgaan op het circuit en ze krijgen een pak meer subsidies. Bovendien leeft de cultuur van de autosport in Wallonië. Ruim 80% uit ons team van standcommissarissen is Franstalig. De gemiddelde Vlaming interesseert zich alleen in wielrennen of voetbal. Als ik een belangrijke wedstrijd op televisie wil volgen, dan kijk ik altijd naar RTBF. Vlaamse televisiezenders schenken te weinig aandacht aan het gebeuren.

7

Alles begon in 1972. Via mijn toenmalige werkgever, een Frans bedrijf, ben ik in de wereld van de autosport beland. Ik ben een autofanaat en dat wisten mijn collega’s ook. Daarom besloten ze mij een dag mee te nemen naar het circuit van Zolder. Eén jaar later woonde ik alle wedstrijden bij. Uiteindelijk sloot ik mij aan bij de Nationale Commissie der Standcommissarissen (NCSC), waar ik nu voorzitter van ben. Deze mensen zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en het naleven van het reglement in de pitlane van een wedstrijd.


8

Maserati Concept


9

Maserati viert 100 jaar


10

Een Maserati is geen auto die je dagelijks in het verkeer tegemoet rijdt. Toch kent iedereen de drietand die op de grill van de luxueuze sportwagen pronkt. Wat voor de zes gebroeders Maserati aanvankelijk begon als een passie voor het autoracen, bouwde zich met slag en stoot uit tot een gevestigde waarde in de markt van de Italiaanse luxewagens. ?  MICHIEL DIERICKX MASERATIALFIERI.COM, MICHIEL DIERICKX Alfieri

O

p Maserati100.com kan je de volledige geschiedenis van Maserati volgen aan de hand van een tijdlijn. Van de zware periode onder Citroën tijdens de oliecrisis van de jaren ’70, de overname door autofabrikant De Tomaso en het overplaatsen naar het management van Ferrari tot de recente toevoeging aan Alfa Romeo binnen de Fiat-groep.

Ondanks de tegenslagen van het Italiaanse autobedrijf staat Maserati er nog steeds. De huidige modellen: Quattroporte, GranTurismo, Gran-

conceptwagen die de naam draagt. Dit is een eerbetoon van het huidige bestuur aan Alfieri Maserati, één van de stichtende broers.

De Alfieri zou de toekomst van het huidige gamma moeten zijn Cabrio en de nieuwe V6 diesel Ghibli zijn fel begeerde sportbolides onder de kenners. Een grote verrassing bleef echter uit tot het autosalon van Genève 2014. Daar werd het huidige gamma vergezeld door een

Toekomst

De sportwagen keert terug naar de oorsprong van het merk. Zo is de typische blauwe kleur van Maserati overal te vinden. Op de remschijven en uitlaten, maar

ook op de gereconstrueerde handtekening van Alfieri die de achterkant van de wagen siert. De motor is een V8 afkomstig uit de GranTurismo en stelt 460 pk ter beschikking. Het chassis is gebaseerd op de GranTurismo MC Stradale, een uitgebouwde versie van het gelijknamige model. Dit zou de toekomst moeten zijn van het huidige gamma. Door de vele terugkerende kenmerken van de GT draait de geruchtenmolen bij Maserati-fanaten op volle toeren. Zij spreken van een concept car die de GranTurismo in de nabije toekomst aan de kant zal schuiven. Maserati heeft de roddel nog niet bevestigd.


De Maserati van BDD

Autoliefhebbers nemen nogal snel in de mond dat Maserati’s onbetrouwbaar zijn. Zij verwijzen naar het Italiaanse merk als Miserati. Omdat de wagens hun eigenaars kennelijk veel miserie bezorgen. Maar is de bijnaam wel terecht? Bruno deelt zijn ervaringen. ‘Mijn liefde voor Italië bracht mij bij het merk. Ik kocht mijn eerste wagen vijf jaar geleden. Doorheen deze jaren heb ik zes Maserati’s gehad, waarvan nu nog steeds een GranCabrio en een recente Quattroporte. De cabrio wordt vooral opgeëist door mijn vrouw (lacht). Ik heb

liever het comfort en de vinnigheid van de Quattroporte. ‘De stelling van Miserati klopt tot op zekere hoogte. Maar dat beperkt zich tot enkele jaren geleden. Mijn eerste tridentes hadden enkele technische problemen, maar dat was vooral te wijten aan de software. Uiteindelijk kampen veel autofabrikanten met gelijkaardige problemen. Een auto kopen brengt altijd wel een zekere vorm van risico met zich mee. Maar dat hield mij niet tegen om de stap te zetten. Ik zou nooit een Porsche of BMW willen kopen. Ik hou van de exclusiviteit die Maserati heeft. Je ziet ze amper rijden, maar toch is de wagen niet extravagant.’

11

Owner’s Corner


12

Nieuw vignet in Duitsland

In Berlijn kan je sinds 2008 niet meer met een oudere wagen de stad in rijden. Vorig jaar kwamen daar onder andere Bonn, Dortmund en Keulen bij. Hiermee willen de Duitsers luchtkwaliteit in hun stadscentra verbeteren. En worden dus sterk vervuilende wagens uit het centrum geweerd. ?ROBBE DUPONT

I

Milieu

edereen die vanaf 1 maart 2008 bijvoorbeeld in het stadscentrum van Berlijn, Bremen of Keulen wil rijden moet in het bezit zijn van een Umweltplakette of groen vignet. Het vignet is verplicht voor alle auto’s en voor zowel Duitse als buitenlandse voertuigen. Het milieuvignet heeft verschillende kleurcodes. De vervuilingsgraad van je auto bepaald namelijk de kleur van je vignet. Vooral met wagens van voor 1993 wordt het problematisch. Om te weten hoe vervuilend je wagen is moet je letten op de euronorm. Die staat op het inschrijvingsbewijs van de auto. Met een groen vignet mag je zeker de stad in. Met een geel of een rood wordt dit al een stuk moeilijker. Aangezien sommige steden zoals Leipzig en Stuttgart zijn ook wagens met een geel vignet weigeren. Met een rood vignet word je zeker niet toegestaan om in de stadscentra rond te rijden.

Zones

De bedoeling van deze speciale milieuzones, is gebieden beschermen die het meest te lijden hebben onder fijn stof. De beschermde zones waar je een milieuvignet nodig hebt, zijn aangeduid als milieuzone met een verkeersbord. Op het bord wordt vermeld welke kleuren van het milieuvignet toegelaten zijn in die bepaalde zone. Het vignet is enkel nodige in de milieuzones en is niet nodig om op de Duitse snelwegen te rijden.

Vignet

Zowel Duitse als buitenlandse wagens moeten in het bezit zijn van een milieuvignet om een speciale milieuzone te mogen binnenrijden. Op het vignet staat de nummerplaat van je wagen, en moet aan de passagierskant van de wagen plakken. Een milieuvignet kost ongeveer 12 euro. Wanneer je geen milieuvignet op je auto hebt plakken riskeer je een boete van 40 euro.

Euronorm De euronorm of de emissienorm van uw wagen is dezelfde als de milieuklasse. Dit staat vermeld op het inschrijvingsbewijs van uw wagen. En bepaald hoe vervuilend je auto is. De emissienorm voor voertuigen in de Europese Unie wordt voortdurend strenger. Aangezien Europa ervoor wil zorgen dat wagens steeds minder schadelijke stoffen uitstoten. Deze euronorm bepaalt ook welke kleur van milieuvignet je in Duitsland krijgt. Wanneer je een wagen hebt met een euronorm twee, kan je enkel een rood vignet krijgen. Met dit vignet ben je zeer beperkt, de meeste zones laten namelijk alleen maar wagens toe met een geel of een groen vignet. Om een geel vignet te kunnen bemachtigen heb je een auto nodig met een euronorm drie. Wanneer je een geel vignet krijgt kan je terecht in de meeste milieuzones. Met een groen vignet zit je natuurlijk nog het beste. Hiervoor moet je wagen een euronorm vier of hoger nodig. Met het groene vignet mag je elke zone binnenrijden.


Peugeot 308 is auto van het jaar 2014 De Peugeot 308 is verkozen als auto van het jaar 2014. De BMW i3, die als favoriet en grootste kanshebber werd gezien, eindigde op de tweede plaats. Op de derde plaats werd de Tesla verkozen. Verder in de rangschikking vinden we nog de CitroĂŤn C4 Picasso, de Mazda 3, de Skoda Octavia en de Mercedes S-klasse. ?TOBY VANHAECHT PEUGEOTPRESS.BE

In het begin waren er 35 kandidaat wagens die gedurende enkele dagen in oktober op een verlaten veld nabij het Deens Tannisby werden getest door het team van Car Of The Year-leden. Dat team bestaat uit 58 autojournalisten van over heel Europa. Na de tests werd er een shortlist opgesteld van 7 genomineerde wagens. Die werden dan midden februari een tweede maal getest op een klein circuit nabij Parijs. Aan de vooravond van het autosalon in Genève werd de 308 als uiteindelijke overwinnaar bekendgemaakt met 84 punten verschil op de BMW i3 en mag zich dus auto van het jaar 2014 noemen.

Sterker in de markt

De Peugeot 308 is een middenklasser, die de concurrentie met onder meer de Volkswagen Golf (de winnaar van vorig jaar) moet aangaan. Hierbij zal de verkiezing van Car Of The Year zeker helpen. De auto ziet er goed uit en heeft een hoge kwaliteitsuitstraling. Bovendien biedt hij ondanks de compacte afmetingen veel bagageruimte. Het model markeert in zekere zin de terugkeer van het merk naar betere tijden. Peugeot kende de laatste jaren nogal wat problemen.

13

O

m in aanmerking te komen voor de titel auto van het jaar, moest een nieuw model in tenminste vijf Europese landen op de markt zijn gebracht. Het moest tevens gaan om een model dat een verwachte verkoop had van minstens 5.000 exemplaren. De wagens werden beoordeeld op: design, verbruik, comfort, veiligheid, prestaties, rijeigenschappen, functionaliteit, milieubelasting en prijs.

Voorwaarden


14


Hyundai i10

15

Klein met grote trekken


16

De Hyundai i10 is sinds 2008 de opvolger van de populaire Atos. Na het terugtrekken van deze wagen mocht de automarkt zich voorbereiden op een nieuwe speler. De Atos werd omgedoopt tot de i10. Vandaag produceert de Zuid-Koreaanse automaker reeds de tweede generatie van de wagen. ?MICHIEL DIERICKX TOBY VANHAECHT Miniklasse

H

yundai bouwt aan een sterke positie op de Europese markt. Steeds meer klanten worden aangetrokken door de huidige looks van de nieuwe modellen. Dit verklaart waarom het merk graag gezien is bij autoleasers. De nieuwe Hyundai i10 is verkrijgbaar in vijf verschillende versies: Fun, Cool, Pop, Blue Drive en Joy. Onze testwagen voor Uitlaat was de 1.2 liter-sterke Joy. Laat de i10 tot verbeelding spreken als een geschikt voorbeeld van een moderne en compacte stadswagen.

Van grootheidswaanzin heeft deze wagen geen last. Officieel wordt hij ondergebracht in de miniklasse of het A-segment. Toch voelt de auto groot aan. Zowel de bestuurder als de passagier hebben voldoende ruimte door de plaatsing van de wielen. Ook de stabiliteit op hogere snelheid geeft je het gevoel dat je met een grotere personenwagen rijdt. De Hyundai i10 stuurt soepel en de versnellingsbak schakelt als boter. Door de ligging en reactiesnelheid van de wagen krijg je als bestuurder een optimaal rijcomfort.

Sportief in pocket

Standaard komt de Hyundai i10 met drie motoropties. De 1.0 benzinemotor en 1.0 Blue Drive met beide drie cilinders in lijn. De laatste motor heeft meer pit met zijn 1.2 benzinemotor en vier cilinders

die 87 pk ter beschikking stellen. Daardoor heeft de auto behoorlijk wat vermogen voor zijn grootte.

moeiteloos bij te houden op de autosnelweg. Dit moet enigszins gerelativeerd worden tot de wagens

Bij 3.000-3.500 toeren per minuut ontwaakt de i10 met een aangenaam bromgeluid Dit is ideaal voor de bestuurder die het gevoel wil krijgen van een sportieveling, maar in compacter formaat. Het wordt pas echt interessant als je 3.000-3.500 tr/ min bereikt. De kleine stadswagen ontwaakt met een aangenaam bromgeluid dat doet denken aan de grotere broers uit de Hyundai-reeks. Hyundai deelt de i10 in bij de ‘stadswagens’, toch heeft deze kleine auto genoeg pit om grotere concurrenten

met een 1.2 liter benzinemotor. Onze testauto had voldoende pit om het gas op te drijven. Toch hoort de Hyundai i10 nog altijd thuis waar hij hoort: de stad. Niet in het ideaalbeeld van eindeloze landschappen opzoeken.

More is more

Hyundai laat de keuze uit elf verschillende kleuren voor het exterieur. De kleurencombinaties voor het interieur, met een leder/


Hyundai i1O 1.2 Joy MOTOR: CILINDERINHOUD: VERMOGEN: KOPPEL: VERSNELLINGSBAK: AANTAL DEUREN:

1.248 cc 62 kW/ 85 pk 120 Nm manueel, 5 versnellingen 5

LENGTE (MM):

3.665

BREEDTE (MM):

1.660

HOOGTE (MM):

1.500

GEWICHT (KG):

1.029

LAADRUIMTE:

252 liter

TANKINHOUD:

40 liter

CO2-UITSTOOT: BASISPRIJS:

stofcombinatie bij de Joy-versie, zorgen ervoor dat de i10 tot in de puntjes aan te passen valt aan de wensen van de koper. De optie 15” aluminium velgen ogen volwassen en stijlvol. Standaard komt de wagen met weinig binnenuitrusting. Maar voor een kleine geldsom komt de i10 met het uitgebreide Pop Pack. Dit pakket bevat Hill Start Assist, sierelementen, enzovoort. Het ietwat duurdere Joy overtreft dit alles nog met stuur- en zetelverwarming. Voor sommigen misschien te veel apparatuur, voor anderen budgetvriendelijk geschenk. Alhoewel: bestaat er iets als teveel opties voor een auto?

viercilinder lijnmotor, 4 kleppen/ cilinder

114 g/km 13.899 euro

proefstuk toe. Met deze compacte auto bereikt het merk de Europese klant met een moderne en geliefde look.

Info HYUNDAI BELGIË ADRES Pierstraat 229, 2550 Kontich WEBSITE

Hyundai pakt voor het interieur uit met een mooie, oranje toets.

www.hyundai.be

De i10 is een sterke speler op de markt van stadswagens. Prijs-kwaliteit is deze wagen een overtuigende en weldoordachte keuze. Hyundai is niet meer aan zijn

17

Modern en geliefd


18

BUDGETTEST: de meest voordelige auto’s

Citroën DS3

Suzuki Swift

Ford Fiësta

SUZUKI SWIFT 5-DRS 1.2 COMFORT STOP START SYSTEM: 14.899 euro

Een scherp oog die de vernieuwingen aan de Suzuki Swift in één oogopslag ziet. Wie wat langer tuurt en analyseert, zal eveneens opmerken dat het koplampglas voortaan helderder is, de knipperlichten in de spiegelbehuizingen zijn opgenomen en de mistpitten worden bijgestaan door boemerangvormige LED dagrijverlichting. Het interieur is onveranderd gebleven.

ALFA ROMEO MI.TO 1.3JTDM ECO PROGRESSION: 18.950 euro

De Alfa Romeo MiTo is een wagen die zichzelf situeert in de economy klasse. De MiTo bestaat al vier jaar en is de laatste jaren een groot succes. Met zijn sportief design in een compacte vorm weet de MiTo een groot publiek aan te spreken.

CITROËN DS3 1.2VTI SO CHIC: 19.290 euro

Hij valt maar net binnen het budget, maar is daarom niet minder noodzakelijk in deze lijst. De motor van dit model is een aards genot. De DS3 rijdt aangenamer dan je zou verwachten. Je kan dit model ook verder uitbreiden met lichtmetalen velgen voor een verfijnde look, en dat voor een kleine opleg.

Alfa Romea MiTo

Fiat 500

FIAT 500 0.9 TWIN AIR 85 EASY: 15.965 euro

De Fiat 500 weet vooral menig vrouwenhart te veroveren. Hij ziet er dan wel schattig uit, maar onder die onschuldige look schuilt een venijnig beestje. Al moet je dat wel met een korrel zout nemen in deze versie. Want met een 0.9 motor zal hij niet zo snel in hoge toeren gaan, maar dat neemt niet weg dat deze wagen zeker zijn geld waard is voor zijn grootte.

FORD FIESTA 3-DRS 1.0 AMBIENTE 48KW: 13.645 euro

De Fiesta heeft het comfort, de kracht en het design dat je nodig hebt tegen een zeer lage prijs. Voor de grootte van de koffer of de comfortabele achterbank kijk je misschien beter naar de grotere Ford Focus. Maar deze wagen is ruim genoeg voor dagelijks woon-werkverkeer.

HYUNDAI I10 1.0 BLUE COMFORT: 12.295 euro De Hyundai i10 is helemaal klaar om te cruisen. Ook al zou je het hem niet meegeven. Deze kleine sportieve kar geeft je het gevoel dat je in een gezinswagen zit. De kofferruimte is dan weer een tegenvaller, maar dit is een kwestie van geven en nemen.

?TOBY VANHAECHT


Volkswagen Golf bestaat veertig jaar

Dit jaar viert de Golf zijn veertigste verjaardag. De kever is misschien het meest iconische model dat Volkswagen ooit heeft gemaakt. Maar de Golf is ook niet meer uit het straatbeeld weg te denken. De Golf ontketende een revolutie bij de kleine gezinswagens. ?  ROBBE DUPONT ROBBE DUPONT

I

n 1974 zag de eerste Golf het licht. Al bij de eerste Golf breekt Volkswagen met hun tot dan toe bekendste model, de Kever. De tot 1974 gebruikelijke indeling van een auto was een luchtgekoelde motor die achteraan de wagen werd geplaatst. Met de Golf I kwam daar een einde aan, de nu watergekoelde viercilindermotor werd vooraan gezet. Gooi hierbij nog een achterklep, de zogenaamde derde of vijfde deur, voorwielaandrijving en de moderne hatchback was geboren.

Dit nieuwe model, met de nieuwe indeling viel blijkbaar meteen in de smaak bij het grote publiek. Want de Golf verving de Kever al vanaf het begin als Volkswagens meeste gebouwde model. Op 23 maart 2007 werd in. Maar ook financieel vlak betekende de Golf veel voor de Duitse autobouwer. Het nieuwe model werd onmiddellijk één van de belangrijkste financiële troeven van het bedrijf. In 1976 steekt Volkswagen nog een tandje bij, met de Golf GTI. Een kleine praktische wagen met zo’n 110 pk. De GTI deelt onmiddellijk klappen uit aan de bestaande klassieke sportwagens. Met de GTI bewijst Volkswagen dat je ook van een compacte gezinswagen een leuk rijdende sportwagen kan maken. In de jaren ’80 wordt de Golf in België, weliswaar een beetje ongelukkig, onsterfelijk gemaakt door de Bende van Nijvel. Die tijdens hun overvallen gebruik maakten van de Golf II GTI. De Rijkswacht kon hen met hun toenmalige wagens niet volgen, en besloot daarom ook maar een aantal Golf GTI’s aan te schaffen. Met de Golf II maakt het model ook zijn debuut in de Verenigde Staten.

Nieuwste lid

Gedurende zijn nu veertigjarig durende leven, is de Golf al danig van grootte en van vorm verandert. En natuurlijk is ook het interieur ook een aantal keer van gedaante verandert. In 2012 werd het nieuwste lid in de familie voorgesteld, de Golf VII. Van het nieuwe model werd onmiddellijk gezegd dat hij te veel leek op zijn voorganger. De veranderingen zouden te minimaal zijn, de ontwerpers hadden niet genoeg verandert om het grote publiek tot vriend te houden. Maar toch won hij in 2013, European Car of the Year, World Car of the Year, Car of the Year Japan en nog een aantal prijzen wereldwijd. Dus lijkt er sterk op dat ook dit nieuwe model de populariteit van de Golf hoog gaat houden. Met het nieuwe model probeert Volkswagen ook zijn aandeel in de elektrische automarkt te versterken, met een elektrische versie de Golf E.

19

Vervanger


0 2

BMW 3-reeks populairste bedrijfswagen van 2013 De BMW 3-reeks is koning van de bedrijfswagens. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Febiac, de Belgische automobiel- en tweewielerfederatie. Bedrijfswagens stijgen de laatste jaren aanzienlijk in aantal. Voor sommige werknemers is het een handige extra, voor anderen een noodzaak. ?MICHIEL DIERICKX

D

e Duitse wagens doen het goed in de bedrijfswereld. Dit hebben ze grotendeels te danken aan de reputatie die ze met zich meedragen. Ook het Franse Renault moet niet inboeten aan klanten. De afgelopen twee jaar was de Renault Mégane de meest geleasede wagen in België. In 2013 werd hij verdrongen naar de vierde plaats. Verder staan de Renault Mégane Scenic en Mégane Grand Scenic respectievelijk op de zesde en tiende plaats in de lijst van twintig populairste bedrijfswagens.

Nieuwkomer

Een opvallende nieuwkomer is de Fiat 500. Veel werkgevers gebruiken de wagen als rijdend reclamebord, waardoor ze nauwelijks uit het straatbeeld weg te denken zijn. Het afgelopen jaar werden er ongeveer 8800 Fiats verkocht.

Dit zorgt ervoor dat de Italiaanse autoproducent de tweede populairste bedrijfswagen heeft van het afgelopen jaar. ‘Toch kreeg Fiat het zware klappen dit jaar’, verklaart Pieter Goossens, innovation manager bij Athlon Car Lease.

Renault

De rangschikking verandert als de cijfers van alle modellen per merk worden opgeteld. De Duitse auto-industrie bezet met BMW,Volkswagen en Audi drie plaatsen in de top vijf. Maar Renault is, volgens deze berekening, nog steeds de leider in de bedrijfswereld en levert ruim 3000 voertuigen meer dan BMW. ‘Renault houdt het beste stand, maar zal moeten uitkijken voor premiummerken zoals BMW en Audi. De premiummarkt geeft kortingen tot 20% op bedrijfswagens. Waardoor het prijsverschil deels overbrugd wordt.

Lijstduwers

Onderaan de lijst met twintig auto’s wordt de Aziatische autowereld vertegenwoordigd door Hyundai en Nissan. De Hyundai IX35 en de Nissan Qashquai stijgen in populariteit, maar halen

samen geen plaats in de top vijf. ‘De Qashquai is vooral populair bij jonge gezinnen. Verder zie ik geen ander Nissan-model deze wagen vervangen. Hyundai daarentegen heeft een breed assortiment met Europese looks die een groot publiek aanspreekt.’ Ook Skoda kan weinigen overtuigen met de Octavia. De Opel Astra kon 3226 klanten overtuigen en behaalt hiermee de laatste plaats.

Klein is groot

Uit de cijfers van Febiac blijkt dat een ‘kleiner’ model meer aanspreekt dan de grotere variant. Zo overtuigde de BMW 5 bijna 50% minder klanten dan de BMW 3. Ook bij Audi is dit fenomeen vast te stellen. De Audi A3 krijgt meer belangstelling als bedrijfswagen dan de grotere A4, terwijl de A6 onderaan de lijst hangt. ‘Dit is een recente evolutie. Kleinere wagens zijn voordeliger als de wagen wordt afgetrokken van je loon.’ De Volkswagen Golf is onklopbaar in zijn populariteit en strandt op de derde plaats. Verder wint Volvo met het V40-model ook enkele plaatsen in de rangschikking.


Top 10 auto’s per nationaliteit

DE DUITSE AUTO-INDUSTRIE HEEFT NOG STEEDS DE MACHTIGSTE POSITIE OP DE LEASINGMARKT. BMW, VOLKSWAGEN EN AUDI ZORGEN ERVOOR DAT DE DUITSE MERKEN ONVERSLAANBAAR BLIJVEN. FRANKRIJK HEEFT EEN STEVIG AANDEEL MET RENAULT EN ITALIË WERKT AAN EEN OPMARS MET FIAT

BMW HEEFT MET ZIJN 3-REEKS DE POPULAIRSTE BEDRIJFSWAGEN VAN 2013 IN HANDEN. TOCH STAAT RENAULT NOG STEEDS OP NUMMER 1 ALS ALLE MODELLEN PER MERK WORDEN SAMENGETELD

2 1

Populariteit top 5 merken


F

2 2


2

3

Porsche Days Francorchamps


4 2

Van 9 tot 11 mei vonden de Porsche Days plaats op het circuit van Francorchamps. Porsche Club Bel­ gium tovert de locatie elk jaar om tot een echt autodorp. ?MICHIEL DIERICKX MICHIEL DIERICKX De Porsche Days zijn opgesplitst in verschillende activiteiten. De racefanaten kunnen zich inschrijven voor een wedstrijd op het circuit. De amateurs kunnen het asfalt verkennen in de ‘fun’ cup. Voor de gevorderden is er de sport en race cup. Naast het wegdek van Francorchamps kunnen autofanaten zich verdiepen in de nieuwe modellen die tentoongesteld worden of kunnen ze een kijkje nemen bij de autoshow van Porsche Club Belgium. Ook wie een Porsche wil kopen, kan terecht op de Porsche Days. Naast een aantal gloednieuwe auto’s van importeur D’Ieteren kan je bij particuliere verkopers de ideale wagen vinden voor een aanvaardbare prijs. Zelfs kinderen kunnen er hun droomauto kopen en uitvoerig testen met de modelwagens op afstandsbediening. Wie liever geen grote geldsommen uitgeeft, kan zich tevreden stellen met kledij, sleutelhangers en allerlei andere accessoires in de officiële Porsche-winkel. Bovendien is het evenement de beste plaats om zeldzame modellen te spotten, zoals een oude Targa of een uiterst gestroomlijnde Carrera GT. De Porsche Days op Francorchamps zijn gratis toegankelijk voor alle bezoekers. Het is een ideale gelegenheid om je mooiste kleren aan te doen en je volledig in te leven in de wereld van het Duitse automerk.

Porsche heeft speciaal voor dit evenement het volledige wagengamma uitgestald.


Op de Porsche Days kan je tweedehandswagens kopen met een sportief verleden.

2

5

Oud, maar stout. Twee piloten laden hun uitgebouwde Porsche uit voor de race cup.


2

6

Hertz biedt dream collection aan in Europa

Citroen DS3 in nieuw jasje De Citroën DS3 en DS3 Cabrio doorgaan een grondige lenteschoonmaak. Niet alleen worden de nieuwe modellen uitgerust met nieuwe motoren, maar ze krijgen een hele nieuwe uitrusting en nieuwe koplampen. Met deze make-over probeert Citroën de DS3-reeks een duwtje in de rug te geven. De nieuwe koplampen integreren de nieuwe drie LED-modules en een xenonmodule geïnspireerd op de laatste concepts van het Franse merk. Hiermee wordt de lichtstraal vele intenser. Dat zal zorgen voor een uniek cachet. Ook nieuw op vlak van verlichting is dat de richtingaanwijzers niet meer ‘knipperen’, maar ‘lopen’. Ook de achterlichten krijgen een verandering. Zo schakelen de lichten achteraan over op LEDs en zit er een DS-logo in verborgen.

Een Jaguar F-Type coupé in de toonzaal van Jaguar Asse. Voorlopig biedt Hertz de cabriolet aan in België

Met de komst van de BlueHDI 100 en 120 veranderen vooral de diesel-versies. De BlueHDI 100 en 120 zijn goed voor slechts 79 en 94 gram CO2 uitstoot per kilometer. De benzinemotor aangedreven modellen worden uitgerust met de THP’s met respectievelijk 155 en 207 pk. De gerobotiseerde versnellingsbak met 5 versnellingen krijgt een driecilinder met een kracht van 87 pk. De vernieuwingen aan de uitrusting bestaan uit een noodremsysteem dat de wagen eigenhandig doet stoppen wanneer het een obstakel detecteert. Dit zal wel enkel werken bij snelheden lager dan 30 km/u. Nog een nieuwigheid is de achteruitrijcamera die gekoppeld is aan het eMyWay navigatiesysteem.

? TOBY VANHAECHT CARSMELON.ORG

Niet alleen de leasingmarkt ondervindt een boom. De autoverhuurders plukken ook de vruchten van de heroplevende automarkt. Autoverhuur Hertz breidt daarom zijn gamma uit met de ‘Dream Collection’ in Europa. Niets is zo makkelijk als een auto huren op locatie. Je stapt het vliegtuig uit, haalt de bestelde wagen af en je bent klaar om te verkennen. Hertz, een internationale firma die wagens verhuurt, heeft de ideale oplossing gevonden voor de klant die wat meer wilt. In Europa breidt het zijn aanbod uit met nieuwe sportwagens die je kan terugvinden onder categorie ‘Dream Collection’. De opvallende nieuwkomer is de Jaguar F-Type. De sportbolide werd na bekendmaking meteen aangeboden in Frankrijk, Duitsland, Nederland en België. Met een huurprijs van ongeveer 250 euro per dag

valt deze wagen nog binnen een redelijke prijsklasse. Sinds kort is de net uitgebrachte coupé-versie verkrijgbaar bij Hertz in Frankrijk. Voor de echte autofanaten is Frankrijk het aangewezen land. Je kan er de topwagens van Jaguar, Aston Martin, Maserati en Mercedes moeiteloos reserveren. Enkele kleine details: de huurprijs van uw favoriete sportwagen bedraagt al gauw 1000 euro per dag. Bovendien legt Hertz de minimumleeftijd van de bestuurder op 25 jaar. Welke auto’s het Belgische gamma op Zaventem zullen aanvullen is nog niet bekend.

 MICHIEL DIERICKX MICHIEL DIERICKX


Eerste LaFerrari in België De LaFerrari in de toonzaal van Monza NV in Sint-Martens-Latem. Het is de eerste hybride die Ferrari produceert.

Wat biedt een LaFerrari dat een ander Ferrari-model niet biedt? De sportbolide herbergt een 6.3 liter V12 motor met een vermogen van 800 pk. Bovendien levert een bijkomende elektromotor nog eens 163 pk. Het totaalplaatje van 963 pk zorgt ervoor dat je onder de drie seconden al boven 100 kilometer per uur zit. Als dit nog niet genoeg is, heeft Ferrari nog enkele stijltrucs achter de hand. De stoelen in de wagen zijn niet verstelbaar, maar Ferrari bouwt alle benodigdheden naar de lichaamsbouw van de bestuurder. Bovendien zullen beide stoelen in de wagen een plaatje hebben met de naam van de eigenaar erop.

499 stuks uitverkocht. De toekomstige eigenaar van de LaFerrari die in Sint-Martens-Latem staat te pronken, mag zich gerust in de handen wrijven.

 MICHIEL DIERICKX MICHIEL DIERICKX

Uitverkocht

De prijs van een gepersonaliseerde LaFerrari: ongeveer 1,2 miljoen euro. Wie ijverig aan het sparen was om deze auto te bemachtigen, grijpt ernaast. Ondanks de torenhoge geldsom, zijn alle

7

Het was lang wachten op een waardige opvolger voor de Ferrari Enzo. Maar op het autosalon van Genève in 2013 onthulde de autoproducent zijn eerste hybride superwagen. Hiermee wil het op de markt concurreren met de reeds voorgestelde hybrides Porsche 918 Spyder en McLaren P1. Toch kan de teleurstelling bij merkfanaten en potentiële kopers groot zijn. De productie wordt beperkt tot 499 stuks, maar dat is echter niet alles. Zelfs kopers die klant aan huis zijn bij Ferrari moeten een applicatieformulier invullen voor ze in aanmerking komen om een exemplaar te bestellen.

Naamplaatje

2

E

én van de eerste LaFerrari’s heeft zijn weg gevonden naar België. De eer gaat naar Ferrari Monza in Sint-Martens-Latem. De peperdure hybride sportwagen van Ferrari is daarmee ook de snelste uit de Italiaanse stal.


2 8


2

9

De Formule 1 voor studenten


30

Al voor het vijfde jaar op rij neemt er een team studenten, van Campus De Nayer van de Thomas More hogeschool deel aan het Formula Student project. Een race-competitie voor ingenieur studenten. Waar wereldwijd meer dan 550 teams aan deelnemen.

O

ok dit jaar nemen er studenten van campus De Nayer van de Thomas More hogeschool deel aan Formula Student. Het team bestaat uit zo’n vijfentwintig studenten uit verschillende ingenieurs- en technologie opleidingen. Maar wat houdt het Formula Student project nu precies in? Formula Student is een motorsport competitie voor Europese studenten. Waaraan verschillende universiteiten en hogescholen vanuit heel Europa aan deelnemen. De competitie geeft studenten de kans, om tijdens het bouwen van hun racewagen, hun fabricage en technische talenten te tonen of te helpen verfijnen. Het verhaal begint zo’n dertig jaar terug wanneer het Amerikaanse Society of Automotive Engineers start met een project om jonge ingenieurs warm te maken voor de auto-industrie. In het begint is dit project een onderonsje tussen de Amerikanen en de Britten. Tot na een succesvol demonstratie evenement in Groot-Brittannië er besloten wordt om het initiatief verder naar Europa uit te breiden. In 2006 wordt Ross Brawn, de toenmalige teambaas van het Ferrari formule 1 team, peter van het Formula

 ROBBE DUPONT ROBBE DUPONT Student project. En 2010 krijgt Formula Student er met Bob Bell de directeur van het Renault F1 team opnieuw een ambassadeur bij.

Static & Dynamic

De competitie zelf bestaat uit twee verschillende soorten events. Een Static event waarbij zoals de naam al aangeeft de wagen zelf eigenlijk niet beweegt. Hierbij checkt de jury of het team van studenten zich gehouden hebben aan de reglementen van Formula Student, want de wagen moet wel veilig zijn. Er wordt een geluidstest en een remtest gedaan. Ook wordt het businessplan van het team beoordeelt, is deze wagen eventueel geschikt voor massaproductie. Maar misschien het belangrijkste bij het Static event is het ontwerp. ‘Het ontwerp wordt beoordeeld door aerodynamicaspecialisten uit het formule 1 wereldje’, Thomas Prins teamleider. Dynamic is dan weer een heel ander beestje. Hierbij moet de wagen wel bewegen. Bij dit event krijg je meer de indruk dat het gaat om een race competitie en geen wedstrijd voor het ontwerpen van nieuwe technologie voor de auto-industrie. Bij dit event moeten de teams tijdens verschillende tests

de efficiëntie en de wegligging van de wagen demonstreren. Als eerste is er een acceleratie test van 75 meter. Daarna moeten de teams een afstand van 22 km zo snel en efficiënt mogelijk afleggen. En als laatste test bij het Dynamic Event is er nog de Skidpad, waarbij de auto acht-

‘Maar natuurlijk kijken we ook naar onze voorgangers’


Ontwikkeling

Nu als u het zo allemaal hoort lijkt dit een geweldig project voor studenten. Maar hoe begin je nu aan de ontwikkeling van een racewagen? Want hij moet aan heel wat regels voldoen. Zo moet hij in principe in massaproductie kunnen worden geproduceerd. En nog iets wat het er niet makkelijker op maakt. Is het businessplan dat de studenten moeten opstellen omdat de wagen niet extreem duur mag zijn om te produceren. Allereerst krijgen de verschillende ploegen een boek met de regels van de competitie. Hierin staat hoe sterk de motor mag zijn, hoe het frame moet worden gemaakt, en hoe veilig alles moet zijn. Omdat het niet de eerste keer is dat er studenten van campus De Nayer deelnemen aan het Formula Student project, hadden zij de auto van het vorige jaar om bepaalde dingen van te leren. ‘We beginnen met een algemeen concept dat voldoet aan het reglement.’ En worden de verschillende rollen binnen het team verdeelt, zo zijn er studenten verantwoordelijk voor

de aerodynamica, het frame en de ophanging van de wagen. En helpt er zelfs een student handelswetenschappen mee om het businessplan op te stellen. ‘Maar natuurlijk kijken we ook naar onze voorgangers’, Thomas Prins teamleider. Maar toch zijn er aanzienlijke veranderingen aan de nieuwe wagen aangebracht. Zo ligt de wagen van dit jaar lager tegen de grond wat een betere wegligging en een groter bereik zou moeten opleveren.

Groen

‘We hebben specifiek gekozen voor een elektrische racewagen. Omdat er bij ons in Vlaanderen geen motorsport cultuur bestaat zoals in Frankrijk of Duitsland. Daarom is het interessanter om ons te profileren als een groen team.’ Door dit gebrek aan een race-cultuur in Vlaanderen en omdat de studenten zelf voor sponsors moeten zorgen, ben je bijna verplicht om voor een elektrische motor te gaan. ‘Een benzine motor zou ons een heel beetje werk besparen tijdens de ontwikkeling en afstelling van de wagen. Maar dan is het heel wat moeilijker om genoeg geld bij elkaar te krijgen.’ Maar de elektrische motor ▶

31

jes moet rijden om de mechanische grip van de wagen te testen.


32 lijkt niet te moeten onder doen voor een benzine motor. De wagen van het team van De Nayer werkt met twee elektrische motoren afkomstig uit de vliegtuigindustrie. De twee motoren die de wagen aandrijven zijn oorspronkelijk bedoelt voor in zweefvliegtuigen. En over de kracht van deze motoren betreft valt ook niet te klagen. Want met 200 kilowatt overschrijden ze het maximum met 120 kilowatt. Om dit even in perspectief te brengen zetten we dit even tegen een elektrische wagen zoals je die in de gewone wereld kan tegen komen. Een Nissan Leaf gebuikt ongeveer zo’n tachtig kilowatt. Ook de hoeveelheid software in de wagen van dit jaar valt niet te onderschatten. Zo goed als alles is aanpasbaar via het scherm dat de bestuurder vlak voor zijn neus vindt. Zelfs dingen zoals launchcontrol, die je normaal alleen associeert met dure sportwagens kan je ook op de wagen van het Formula Student team vinden. Weliswaar een iets meer rudimentair systeem, maar het kan je nog altijd aan een goede start helpen. Het groene wagen concept wordt zelfs nog verder doorgetrokken dan enkel de elektrische motoren. Zo is er zo veel mogelijk van de wagen gemaakt uit basalt-vezel en vlasvezel wat veel beter is voor het milieu dan carbonvezel.

Omdat we basalt- en vlasvezel opnieuw kunnen gebruiken, en bij carbonvezel gaat dit niet.

Doel

In de eerste plaats is het doel van het Formula Student project ingenieur studenten warm maken voor een carrière in de auto-industrie. Maar het blijft natuurlijk ook nog een racecompetitie, en is resultaten halen ook belangrijk. En om dit motorsport gevoel nog te vergroten vinden de evenementen vinden deze zomer plaats op het circuit van Silverstone, Hockenheim en circuit de Catalunya. Het team hoopt op een zo goed mogelijk resultaat in de Static en Dynamic Events. En met een topsnelheid van 130 kilometer per uur. En een theoretische acceleratie van ongeveer vier seconden van nul naar honderd kilometer per uur, lijkt de E-car II alvast toch al over voldoende vermogen te beschikken.

‘Een benzinemotor zou ons werk besparen tijdens de ontwikkeling. Maar dan is het moeilijk om genoeg geld bij elkaar te krijgen.’


1) iOnRoad

Smart Car: apps voor je auto 3) Park Info

5) NAVFREE Benelux

1) iOnRoad

Met deze app vorm je je smartphone om tot een hippe dashcam. Door gebruik te maken van de ingebouwde camera en sensoren waarschuwt je smartphone je voor naderend verkeer. Als je te kort tegen je voorligger rijd krijg je daar een melding van. Ga je over de witte lijnen, dan gaat er een alarmsignaal klinken. Ook leuk zijn analytics van je rijgedrag op een bepaalde route. Natuurlijk heeft al dat plezier onderweg ook zijn prijs. iOnRoad is beschikbaar voor €4,49 in de iTunesstore, en is beschikbaar in de Google Play-winkel voor €3,99.

2) Comuto

Met deze applicatie kan je samenrijden zonder uren met je duim omhoog langs de weg te staan. Vraag of bied een gedeelde rit aan door het vertrekpunt, de bestemming en de datum van het traject op te geven, evenals het aantal benodigde of beschikbare plaatsen en de prijs per persoon. Stel je kandidaat of zoek een aanbod via het dialoogvenster van de applicatie. Comuto is een gratis te downloaden app, en is beschikbaar voor zowel iPhone als Android.

4) VeryCarbu

3) Park Info

Je hoeft geen verschillende volle parkeergarages meer binnen te rijden om uiteindelijk een plaatsje buiten te vinden ver buiten het centrum of voor een veel te hoog bedrag. Deze app toont in realtime de beschikbaarheid van openbare parkeerplaatsen! Je kan je voorkeuren vooraf instellen (betaalwijze, toegankelijkheid,...) en achteraf de gedetailleerde plattegrond met openbare parkeergelegenheden in de buurt bekijken die aan jouw voorkeuren voldoen. Eenvoudig en praktisch. Beschikbaar voor iPhone en Android. Let op! Deze app is voorlopig enkel in het frans op de markt.

4) Very carbu

VeryCarbu is een onmisbare app om brandstof te besparen. Kies jouw type brandstof, activeer geolocatie of selecteer een stad, en je krijgt onmiddelijk de lijst van goedkoopste benzinestations in jouw buurt. Een heel praktische en economische app. Deze app is beschikbaar voor iPhone en Android voor €1,59

5) NAVFREE BeNeLux

Navfree is een gratis gps-app voor Android en iPhone die autonavigatie levert zonder mobiele data te verbruiken. Ideaal voor als je reist naar het buitenland, want je kan ook een heleboel buitenlandse kaarten downloaden. Navfree biedt je een gps-navigatie die je naar je bestemming gidst met rij-instructies op het scherm en gesproken bevelen. Je kan de kaartweergave instellen in 2D of in 3D en de app selecteert automatisch voor een dag- of nachtweergave. Kaarten kan je gratis downloaden en op je telefoon opslaan. Er zijn kaarten van de Benelux, Europa maar ook van andere bestemmingen op andere continenten, zoals de VS, Mexico en Zuid-Afrika.

?TOBY VANHAECHT

33

2) Comuto


4 3 Enkele kleuren waarin de Ibiza vroeger verkrijgbaar was.

I

n 1984 tijdens het autosalon in Parijs werd de Ibiza voor het eerst voorgesteld aan het grote publiek. De Ibiza zorgde voor een verandering in het SEAT arrangement door de eerste wagen te zijn die SEAT als volledig onafhankelijke onderneming had ontwikkeld. Sinds dat memorabel moment voor vele autoliefhebbers van over de hele wereld, blijft de populariteit van de Ibiza toenemen. Intussen zijn er wereldwijd al bijna vijf miljoen exemplaren verkocht.

Eerste generatie (’84 - ‘93) Het begin van een rijke geschiedenis Toen de eerste generatie Ibiza driedeurs werd onthuld in ‘84 was er meteen sprake van een revolutie. Hij werd namelijk gebouwd naar het voorbeeld van de SEAT Ronda. Zo combineerde SEAT de ruimte en het comfort met een compactere carrosserie van ongeveer 3,6 meter lang. Voor het Ibiza project, ging SEAT in zee met bekende bedrijven zoals Italdesign (van Italiaans auto-ontwerper Giorgio Giugiaro), Karmann voor de uitwerking en Porsche voor de motortechnologie ‘System Porsche’ (wat te lezen stond op het motorblok van de Ibiza).

Dankzij de komst van de SEAT Ibiza draaide de productielijn in Barcelona weer op volle toeren. Er was een ruime keuze aan motoren waaronder een zuinige dieselmotor van 55 pk en benzineversies van 44 pk tot 100 pk. Hiermee wist SEAT binnenen buitenlandse kopers te overtuigen tot kopen. In 1990 wisten ze het exportcijfer op te tillen tot en zelfs te overschrijden met meer dan 119.000 exemplaren, wat enorm hoog was. In het jaar 1986 kwam SEAT op de proppen zetten met een vijfdeurs versie. Zo konden ze ook klanten aanspreken die een groter model met meer ruimte wensten. Later, in het jaar 1988, lanceerde SEAT de eerste Ibiza met specifieke modelbenaming. De SEAT Ibiza SXI zag het licht met een motor van 100 pk. Dit model is tot op de dag van vandaag de blauwdruk voor de huidige FR- en CUPRA-modellen. Zeven jaar na de geboorte van de Ibiza, in 1991, kreeg het model voor het eerste een volledige make-over. Deze werd de ‘New Style’ genoemd. Vooral de voorkant van de wagen en de afwerking van het interieur kregen bij de metamorfose veel aandacht. Maar ook aan de stuurinrichting en geluiddemping werd gesleuteld. De Sport

Line-versie was de volgende stap in de ontwikkeling van de Ibiza. Die werd uitgerust met de nieuwste technologie van het ‘System Porsche’. Deze had een cilinderinhoud van 1.700 kubieke centimeter en een vermogen van maar liefst 110 pk. Het jaar daarop, in ’92, werd de SEAT Ibiza verkozen tot officiële wagen van de Olympische spelen in Barcelona. De totale verkoop van de eerste generatie SEAT Ibiza liep op tot meer dan 1.308.450 stuks sinds zijn lancering in ‘84 tot de productie van de laatste wagen in Barcelona in Zona Franca in ’93.

Tweede generatie (’93 - ‘02) Pioniers van autotechnologie SEAT kondigde in ’93 de tweede generatie Ibiza aan. Die zou in de succesvolle sporen treden van het voorgaande model. Het nieuwe model is speelt een zeer belangrijke rol in de geschiedenis van het Spaanse merk. Het was namelijk de eerste wagen die gebouwd werd in de nieuwe fabriek in Martorell. Dit stemde de directie van het bedrijf enorm optimistisch over de toekomst van het merk en beloofde een fantastische start voor de nieuwe generatie van de Ibiza-reeks. Deze werd officieel


Het succes van de SEAT Ibiza De SEAT Ibiza is al 30 jaar op de markt en is tevens het meest begeerde model in de geschiedenis van SEAT. De Ibiza is in de voorbije drie decennia uitgegroeid tot het best verkochte model van de Spaanse autofabrikant. In Spanje zelf is de SEAT Ibiza al bijna vijftien jaar één van de best verkochte wagens. Dankzij zijn sportieve en jeugdige karakter en zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en prestaties weet hij jong en oud te bekoren. ?TOBY VANHAECHT ARNOLDCLARK.COM

Alle versies van de SEAT Ibiza op een rijtje.

Wat meteen opviel waren de stilistische veranderingen. De wagen kreeg een ronder, gestroomlijnder silhouet en een technologie en uitrusting die tot dan enkel gebruikt werden voor de duurdere en meer sportieve wagens. Op die manier is de Seat erin geslaagd om ook in nieuwe markten door te dringen. En ook daar werden zijn prijs-kwaliteitverhouding heel erg gewaardeerd. De nieuwe generatie van de Ibiza werd ontwikkeld binnen de Volkswagen-groep en bood zowel als driedeursversie en als vijfdeurs de keuze uit zes verschillende motorversies met ofwel benzine, diesel of voor de eerste keer turbodiesel. Op deze manier maakte de Ibiza een grote sprong voorwaarts op vlak van productiekwaliteit. Tevens was de Ibiza het eerste model met een TDI-motor van 90 pk binnen zijn segment. Enkele jaren

later, in 1996 was hij opnieuw pionier in dat veld met een TDI-motor van 110 pk, wat de meest krachtige dieselmotor in zijn segment werd. 2 jaar eerder mocht de Ibiza 1.8 16v GTI zich al de meest sportieve motor noemen van het moment met een kracht van 130 pk. In 1996 werd er samen met enkele productie-updates (zoals bumpers uit bestaande uit 1 stuk) en een nieuw motorengamma, de spectaculaire CUPRA-versie (wat staat voor Cup Racing) voorgesteld door SEAT. Deze adembenemende sport-versie werd uitgerust met een tweelitermotor van 150 pk wat zorgde voor verbluffende prestaties. Hiermee vierde SEAT zijn overwinning met de SEAT Ibiza kit car in het FIA WK Rally in de tweeliterklasse. Deze titel werd ook door SEAT in de wacht gesleept in 1997 en 1998. ’97 was daarnaast ook het jaar waarin de Ibiza op de markt kwam met 1.6i-benzinemotor van 101 pk en een automatische versnellingsbak.

Tijdens het autosalon van 1999 in Barcelona kwam de Ibiza opnieuw met een facelift. Dit maal werd niet alleen het interieur onder handen genomen, maar werd er ook flink gewerkt aan het uiterlijk van de wagen. Een nieuw merkimago was helemaal in lijn met het radiatorrooster en de grotere lichtblokken. Binnenin kreeg de Ibiza een nieuw en opvallend multifunctioneel scherm dat informatie toonde van de radio, boordcomputer en klimaatregeling. In mei van de millenniumwisseling en ook de 50ste verjaardag van SEAT werd de nieuwe SEAT Ibiza Cupra gelanceerd met een 1.8-turbomotor van maar liefst 156 pk. Ook was SEAT opnieuw pionier in zijn segment met elektronische stabiliteitscontrole. Enkele maanden later konden ook klanten delen in de ervaring die SEAT Sport had opgedaan tijdens zes jaar rallycompetitie

35

onthuld tijdens het autosalon in Barcelona in 1993.


36 De SEAT Cupra FR

op wereldniveau. De SEAT Ibiza CUPRA R zag het licht en was et eerste in serie geproduceerde model dat werd ontwikkeld door de sportafdeling van het merk. Er werden wel maar 200 exemplaren van deze exclusieve wagen met een 1.8 20v-turbomotor van 180 pk gebouwd De verkoop van de tweede generatie overtrof die van de eerste met een cijfer van 1.522.607 verkochte wagens tussen 1993 en 2002.

Derde generatie (’02 - ‘08) Het aanbreken van moderne tijden

De derde generatie van de Ibiza werd in 2001 voorgesteld. Deze was opnieuw een grote stap vooruit op vlak van rijprestaties, motoraanbod en productiekwaliteit. Het design was getekend door Walter de Silva, die een aantrekkelijker silhouet tekende dat het vurig karakter van de Ibiza benadrukte. Meer nog, de Ibiza van 2001 was de eerste SEAT dat gebruikmaakte van het ‘Agile Chassis’-concept voor alle andere varianten. Dat concept was een ontwikkeling van het Technical Centre van Martorell. Op het vlak van vermogen werd op deze manier de lat een stuk hoger gelegd met dieselmotoren met een kracht van 130 pk. In 2004 werd de 20ste verjaardag van de Ibiza in stijl gevierd met bijna 3,5 miljoen geproduceerde exemplaren en de lancering van twee nieuwe sport versies die uit zouden groeien tot dé paradepaardjes van SEAT: de CUPRA met de 1.8 20V-benzinemotor van 180 pk en 1.9 TDI van 160 pk die de krachtigste diesel in zijn segment, en de FR (Formula Racing) met de 1.8 turbo benzinemotor van 150 pk of een 1.9 TDI van 130 pk. 

In 2006 maakte de SEAT Ibiza opnieuw zijn opwachting met een modernere en sportievere look. De meest opvallende verschillen waren de nieuwe afwerking van het interieur en nieuwere bumpers, wat goed was voor een gamma van achttien verschillende versies met een keuze uit elf verschillende motoren en vijf niveaus van afwerking. Aan het einde van het jaar 2007 werd de ECOMOTIVE-versie gelanceerd met een 1.4 TDI-motor van 80 pk en een DPF-partikelfilter werd de ECOMOTIVE onmiddellijk het meest milieuvriendelijke model in zijn prijsklasse met een gemiddelde uitstoot van 99 gram per kilometer. Van de derde generatie Ibiza’s werden er meer dan 1.221.000 exemplaren verkocht. Daarmee groeide hij meteen uit tot best verkochte model van zijn segment sinds de lancering ervan.

Vierde generatie (’08 - heden) Beauty & technology

Reeds sinds zijn lancering in 1984 is de SEAT Ibiza het icoon voor het Spaanse merk. Daarnaast is het ook wereldwijd het best gekende model van SEAT. De komst van de vierde generatie in 2008 was dan ook het beste bewijs dat de SEAT Ibiza overal enthousiast en met grote bewondering wordt onthaald. De promotiecampagne van de vierde generatie Ibiza kwam midden 2008 op gang. De ‘nieuwe’ wagen kan perfect samengevat worden in twee sleutelwoorden: schoonheid en technologie. Bij deze twee sleutelwoorden kwam ook nog onmiddellijk de derde eigenschap: kwaliteit. Die kwaliteit gaat conform met de stijl van de wagen.

Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Dankzij het nieuwe ‘Arrow Design’-concept met scherpere geometrische lijnen kreeg de Ibiza niet alleen een sportievere, maar ook een meer uitgesproken look dan vorige versies. Dat is de verdienste van Luc Donckerwolke, de toenmalig Belgische designdirecteur bij SEAT. Maar ook de evolutie van de Dynamic Line aan de zijkant van de wagen droeg bij tot die sportievere uitstraling. Deze nieuwe generatie van de SEAT Ibiza was verkrijgbaar in twee verschillende varianten. Zo kon de klant kiezen voor de vijfdeurs versie of een driedeurs Sportcoupé. De standaarduitrusting omvatte onder andere elektronische stabiliteitscontrole, bandenspanningscontrole, hoofd-thoraxairbags en Hill Hold Assist. Deze systemen verhoogden stuk voor stuk de veiligheid en het rijcomfort. Dankzij het gebruik van het nieuwe platform van de Volkswagen-groep dat speciaal voor dit segment ontwikkeld werd, waren ook de dynamische kwaliteiten van de nieuwe Ibiza uitmuntend. Bovendien werd het aanbod uitgebreid met een DSG-zevenversnellingsbak die gekoppeld staat aan de 1,6-litermotor met een kracht van 105 pk. Dit was een ware primeur voor dit segment. Daarnaast bood de vierde generatie van de Ibiza ook de keuze uit zes verschillende motoren, verdeeld over drie benzine motoren: een 1.2 van 70 pk, een 1.4 van 85 pk en een 1.6 van 105 pk, en drie dieselmotoren: de 1.4 TDI van 80 pk en een 1.9 TDI van 90 pk of van 105 pk. Allen uitgerust met een DPF-partikelfilter die op die manier stuk voor stuk enorm lage CO2-cijfers voor konden leggen. Maar de TDI ECOMOTIVE van 80 pk verslaat elk model met een uitstoot van


In 2009 maakten de sportievere versies hun opwachting. Zo was er de driedeurs CUPRA SC met een 1.4 TDI-benzinemotor van 180 pk en een DSG-versnellingsbak. Wat later werden ook de vijfdeurs FR versie en een SC uitgebracht met een 1.4 TSI-motor van 150 pk. In 2010 werd het sportieve gamma afgerond met de Bocanegraversies. Deze werden als eerbetoon gezien aan de legendarische SEAT 1200 Sport Bocanegra uit de jaren 1970. Die nieuwe versie was te verkrijgen in het wit of rood met zwarte voorkant die deed denken aan de gloriedagen. Het prototype

vormde daarnaast ook de stilistische basis voor de nieuwe versie van de Ibiza die voor het eerst te zien was op het autosalon in 2008 van Genève. Ook in 2010 was er het debuut van de 1.2 TDI-motor van 75 pk en de 1.2 TSI van 105 pk. De nieuwe ECOMOTIVE werd aangedreven door de TDI met een verbruik van gemiddeld 3,4 liter per 100 kilometer en een gemiddelde uitstoot van slechts 89 gram per kilometer. Datzelfde jaar werd er ook een Breakversie ST op de markt gebracht. Deze bewees nog maar eens de enorme veelzijdigheid van de Ibiza. De drie koetswerkvarianten van de Ibiza ondergingen in 2012 hun meest recente facelift. Het motorengamma werd verder uitgebreid met de nieuwe 1.6 LPG-motor van 82 pk die zowel op

benzine als LPG autogas rijdt. In het begin van 2013 kreeg ook de CUPRA een upgrade met bi-xenonlampen met LED technologie en betere rijprestaties. De laatste innovatie van het SEAT Ibiza-gamma is verkrijgbaar in de vorm van de hoogtechnologische 1.4 TSI ACT motor van 140 pk. Het ook direct de eerste wagen van SEAT met de ‘Active Cylinder Technology’. Hierbij combineert de geavanceerde TSI-krachtbron selective cilinderuitschakeling met verschillende technologieën die de energetische efficiëntie verhogen. Onder deze technologieën zitten onder meer downsizing, het start-stop systeem, turbodrukvoering en remenergierecuperatie. Met deze nieuwe motortechnologie garandeert SEAT krachtige prestaties gepaard met uitzonderlijke zuinigheid.

De SEAT Ibiza: voor en na

37

slechts 98 gram per kilometer in combinatie met een brandstofverbruik van niet meer dan 3,7 liter per 100 kilometer. Zo mag de TDI ECOMOTIVE zich het meest milieuvriendelijk model van zijn segment noemen.


38

Suzuki Swift Sport


39

Rijzende ster


0 4

De Suzuki Swift Sport is een topper in zijn prijsklasse.

Kleine sportieve auto’s of ‘smijtbakken’ vervormen al enkele jaren het straatbeeld. Wagens zoals de Abarth 500, Renault Clio RS, Ford Fiesta ST zijn geschikte en budgetvriendelijke alternatieven voor de peperdure merken op de markt. De Suzuki Swift Sport bijt de concurrentie stevig in de kuiten met een basisprijs van 19.069 euro. ?MICHIEL DIERICKX MICHIEL DIERICKX

producten enkele sprintbommen uitgebracht. Voor ieder wat wils. Toch zijn er belangrijke verschillen met de concurrerende Abarth 500.

Prestaties

O

p het eerste gezicht vallen er weinig verschillen op te merken tussen de standaard Suzuki Swift en zijn sportieve broer. Toch gaat er een ander beest schuil in de Swift Sport. De Suzuki Swift Sport is een dynamische auto met veel mogelijkheden. De wagen kan makkelijk samengevat worden in twee woorden: sportief en speels. Hij is echter niet de enige A-segment sportieveling met knappe prestaties. Door de stijgende populariteit van kleinere sportwagens hebben onder andere Abarth, Renault en andere

De rijstijl is ongetwijfeld het belangrijkste kenmerk van de Swift Sport. Hij daagt de bestuurder soms uit om wat losser om te gaan met het gaspedaal. Als beloning krijg je

sluit nauw aan bij enkele andere sportieve modellen, zoals de Abarth 500. Toch is de afwezigheid van de turbovoeding zowel een voor- als nadeel. De wagen offert sterkere prestaties op, maar als bestuurder ben je moreel verplicht om de auto naar een hoger toerental te drijven. Dit is ideaal voor late schakelaars en laat dat nu zijn wat de auto van de bestuurder verwacht. De Swift

Als bestuurder ben je moreel verplicht om de Swift Sport in hoge toeren te drijven een extra duwtje in de rug. Het 1.6 liter benzineblok met 136 pk, zonder turbovoeding, maakt van de Swift Sport een compleet ander beest dan het standaardmodel. Het vermogen is niet spectaculair hoog, maar

Sport heeft zes versnellingen, waardoor je ook zuinig kan omspringen met het verbruik. Het ontbreken van bromgeluid laat wel aan de wensen over. De omvang van de twee grote uitlaten in vergelijking

met het geleverde geluid, kan voor teleurstelling zorgen. Omstaanders zullen niet snel omkijken voor de brom van een Swift Sport die door de straten rolt. Op dit vlak doet de Italiaanse Abarth het beter. Zoals we wel meer gewoon zijn van Italiaanse auto’s.

Aziatische strakheid

Het interieur legt de nadruk op de ‘Sport’ in Swift Sport. In de opstap en zetels staat het rode Sport-logo. Suzuki heeft nagedacht over het en dat komt duidelijk tot zijn recht. Het rode stiksel is overal terug te vinden. Maar looks zijn niet alles. De verstelbare zetels ondersteunen de houding van de bestuurder en passagier voldoende voor lange afstanden. Wie meer voor the Italian way te vinden is, kan kiezen voor een lederen interieur en afwerking in chroom. De auto blijft natuurlijk de strakheid van de Aziatische auto’s uitstralen. De Swift Sport is geen typische sportbolide. De auto


Suzuki Swift Sport MOTOR: CILINDERINHOUD: VERMOGEN: KOPPEL: VERSNELLINGSBAK: AANTAL DEUREN:

1.586 cc 100 kW/ 136 pk 160 Nm manueel, 6 versnellingen 5

LENGTE (MM):

3.890

BREEDTE (MM):

1.695

HOOGTE (MM):

1.510

GEWICHT (KG):

1.045

LAADRUIMTE:

211 liter

TANKINHOUD:

42 liter

CO2-UITSTOOT:

Het bromgeluid van de twee grote uitlaten is nogal teleurstellend.

viercilinder lijnmotor, 4 kleppen/ cilinder

BASISPRIJS:

147 g/km 19.069 euro

heeft voldoende beenruimte en een grote achterbank ter beschikking waardoor hij, net zoals de Hyundai i10, groter aanvoelt dan hij werkelijk is.

Kleurenpalet

Als je een Suzuki Swift Sport wilt kopen, dan heb je keuze uit zes verschillende kleuren. In tegenstelling tot de gewone Swift ben je enigszins beperkt in keuze. Het kleurenpalet is heel uitgesproken en varieert van witte en grijze tinten tot een sterke blauwe of gele kleur. Wij hadden hem liever in Bright Red gezien, maar helaas dachten de Japanners er anders over toen ze het sportieve alternatief van de stadswagen onthulden. De auto is enkel verkrijgbaar met een benzinemotor

Enkele kleine details ter zijde, krijg je met deze auto het gedroomde rijplezier zonder in te boeten aan comfort en betrouwbaarheid. De Japanners hebben een reputatie te verdedigen en dit is hen zeker gelukt met de Swift Sport. Voor een kleine 20.000 euro biedt Suzuki je een snelle en praktische auto aan met een uitgebreid pakket aan opties. Kopers zullen niet teleurgesteld zijn als de snelheidsdrang het even overneemt.

Het Sport-logo is overal terug te vinden.

Info SUZUKI BELGIĂ‹ ADRES Kartuizersweg 3, 2550 Kontich WEBSITE www.suzuki.be

41

Reputatie


2 4

Mijn Toyota is fantastisch


4

3

De overheid is hard voor autoverzamelaars. Zo zag Nederland de export van oldtimers enorm stijgen door de nieuwe fiscale regelingen van 2014. Ook in België is er een nieuw oldtimerstatuut. Maar wel één met meer vrijheden voor de bezitter. Verzamelaar Dominique Holvoet laat het niet aan zijn hart komen. Hij verzamelt nog steeds Toyota-wagens en bereidt ze voor op een nieuw leven.


4 4

De draak was vroeger het symbool voor de Toyota Celica.

Ik verzamel Celica’s en plak er een sticker op van mijn vaders garage

Welke wagen zou je nooit wegdoen?

?MICHIEL DIERICKX MICHIEL DIERICKX

D

ominique Holvoet is Toyotaverdeler in Dendermonde en gepassioneerd door auto’s. Hij heeft enkele belangrijke wedstrijden op zijn naam staan en is nog altijd actief bezig met rally’s en het uitbreiden van zijn collectie. Wanneer begon je aandacht te krijgen voor auto’s? ‘Al van kleins af aan zit ik in de autowereld. Mijn vader stichtte de Toyota-garage die ik nog steeds uitbaat. Mijn broer en ik zaten dagelijks in het atelier aan auto’s te sleutelen. Het duurde niet lang vooraleer de eerste wedstrijden volgden. Toen ik 17 jaar oud was, reed ik mijn eerste koers. Ik had toen nog geen rijbewijs, maar omdat ik de zoon ben van een erkende Toyota-verdeler maakten ze een uitzondering. Iedereen stond versteld toen ik in mijn eerste race al bij de top drie eindigde. Sindsdien is het niet meer gestopt. Ik rij nog altijd rally’s en circuitwedstrijden. Ik zal het blijven doen zolang ik kan.’

‘Mijn gele Toyota Celica. Het is mijn favoriete rallywagen en de meeste mensen uit de pers kennen mij vanwege deze auto. Als je mijn naam typt in Google, dan zal je hem steeds zien terugkeren. Momenteel krijgt de auto een grote opknapbeurt. Hij wordt roestvrij gemaakt, bepaalde onderdelen worden vervangen en deze keer verf ik hem in het wit. De journalisten klaagden over de gele kleur die onveranderd bleef.’ Wat is het jongste model uit je collectie? ‘Het enige recente model in mijn loods is de Toyota GT 86. Dit is mijn voorlopige circuitwagen. Ik heb hem samen met twee collega-piloten klaargemaakt voor het VLN kampioenschap in Duitsland. Veranstaltergemeinschaft Langstreckenpokal Nürburgring (VLN) is een langeafstandsrace op het wereldberoemde Nordschleife. Maar door financiële moeilijkheden en relatieproblemen tussen de piloten blijft mijn wagen momenteel opgeborgen onder het stofdoek. Zonde van het geld, maar zo werkt de harde wereld van de autosport.’ Vanwaar haal je de gedrevenheid om steeds opnieuw oldtimers of occasies

om te toveren tot wedstrijdklare voertuigen? ‘Het zit in mijn genen. Veel mensen kennen mij door mijn racecarrière. Ook mijn broer Claude is een gerespecteerde piloot die uitstekende prestaties leverde op het wegdek. Daarom bestaat een groot deel van mijn collectie nog steeds uit racewagens. Ze zijn niet bestemd voor dagelijks gebruik, maar behoren wel nog tot de top in de branche. De enige bescheiden sportmodellen die ik nog heb, zijn een Toyota MR2 en een Toyota Celica van de eerste generatie. De MR2 bezorgde mij de titel van Belgisch kampioen in 1984. Nadien heb ik hem nog zelden opgestart.’ Hecht je veel belang aan het verhaal dat auto’s met zich meedragen? ‘Zeker en vast. De Toyota Celica van de eerste generatie heeft een bijzonder en lang traject afgelegd om te staan waar hij nu staat. In mijn garage. Mijn vader kreeg deze Celica van Toyota Japan. Het was de eerste van de reeks in Europa. Toen hij de Celica raceklaar wou maken, reisde een team van Toyota-experts naar België. Ze hadden onverkrijgbare auto-onderdelen bij om de wagen uit te bouwen zoals hij hier nu staat. Zelf ga ik nog enkele verandering aanbrengen voor ik hem terug inzet voor wedstrijden. Een andere Celica van dezelfde periode wordt tentoongesteld


Eén van de Celica’s uit de collectie.

De GT 86 is de nieuwste sportwagen van Toyota.

Een Ford Mustang moet je als autoliefhebber importeren vanuit het buitenland. Heb jij Toyota’s moeten importeren voor je eigen collectie? ‘Spijtig genoeg wel. Sommige wagens zijn zo zeldzaam dat je geen andere keuze hebt dan ze internationaal te zoeken. Andere zijn goedkoper in het land van herkomst. Naast Mustangs en Corvettes zijn er ook Toyota-modellen die amper verkocht zijn in België. Zo staan er in de garage een Celica GT-Four en een Corolla GT die ik recent heb gekocht. De Celica GT-Four komt uit Michigan in de Verenigde Staten. Zo ver heb ik nog nooit gezocht voor een Toyota-wagen.’ ‘Het valt mij op dat ik vaak Nederlandse verkoopsites in de gaten houd. In Nederland zijn behoorlijk wat unieke exemplaren te vinden. Jammer genoeg heb ik niet altijd de tijd en financiële middelen om de auto’s te houden.

Daarom knap ik ze vaak op om ze daarna te verkopen op Kapaza.’ Tot slot: Welke wagen, die niet van Toyota is, kan op je belangstelling rekenen? ‘Dat is een moeilijke vraag. Onlangs had ik mijn zinnen gezet op een Porsche. Uiteindelijk is de deal niet doorgegaan. Ik kreeg hem voor het eerst te zien op een veiling, maar mocht niet in de buurt komen van de auto. Dit was een ongelooflijke opdoffer.‘Achteraf ben ik terechtgekomen bij TVR, een Brits merk dat speciale sportauto’s produceert. Het bizarre design van de TVR vond ik walgelijk en tegelijkertijd prachtig . Toch duurde het niet lang voor de auto zijn eerste defecten kreeg. Oververhitting, problemen met de airco, enzovoort. Ik heb hem meteen doorverkocht. Sindsdien heb ik geen andere merken meer in huis gehad. Toyota blijft het enige echt betrouwbare en waardige automerk in mijn ogen.’

5

‘De Celica is mijn lievelingsauto. Ik verzamel nog steeds de oude modellen. Ik knap ze op en plak er een sticker op van mijn vaders garage. Zo blijft de herinnering sterk en hebben toekomstige kopers een oldtimer met een levensverhaal.’

Sommige Toyota’s zijn zo zeldzaam dat je ze moet zoeken in andere werelddelen

4

in Autoworld Brussels, het automuseum bij uitstek.’

(boven) De MR van Belgisch kampioen Holvoet.


6 4

Op Trabi-safari in Berlijn

De Trabant is één van de populairste attracties in Berlijn.

cc www. explorerdirect.co.uk

Dit Oost-Duitse autootje is haast niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De Trabant is misschien wel een van de meest bekende en iconische toeristische attracties van Berlijn. De lijst van bedrijven die een rondrit in een Trabant aanbieden zijn bijna niet meer te tellen.  ROBBE DUPONT

M

isschien toch even uitleggen waarom de Trabant zo tot de verbeelding spreekt. De naam Trabant ontstaat na een prijsvraag die in 1957 door de Oost-Duitse autofabriek Sachsenring Automobilwerk, werd georganiseerd. De Trabant had een luchtgekoelde tweecilinder tweetaktmotor. En was voor een groot deel gemaakt uit Duroplast een kunststof gemaakt van katoenvezels. Dit kwam door het staaltekort in de toenmalige Sovjet-Unie door een embargo uit het Westen. Maar katoenvezels en hars waren wel in grote hoeveelheden voorhanden, dus werd er voor een oplossing uit kunststof gekozen. Na de val van de muur waren de fabrieken met staatssteun niet langer nodig. In april 1991 werden alle Oost-Duitse autofabrieken definitief gesloten. Na ongeveer drieëndertig jaar

Trabi-safari van productie van de Trabant, stond de teller op bijna drieduizend tweehonderd.

Heropleving

de Trabant werd dan wel niet meer geproduceerd maar 1991 was ook het jaar dat hij populairder werd dan ooit. Dankzij de hoes van het U2 album Achtung Baby, waarop je onder andere ook een Trabant kan terugvinden. Ook raakten de stadsrondritten door Berlijn steeds meer en meer in trek. Je kan kiezen uit een hele reeks van bedrijven die een rondrit met een Trabant aanbieden. Je hebt dan nog de keuze neem ik begeleide tour met een gids, wat misschien aan te raden is als je voor de eerste keer in Berlijn bent. De Trabi-safari’s zijn niet alleen beperkt tot Berlijn je kan ook in Dresden tijdens verschillende rondritten, met een Trabant door het centrum rijden.

Ook wij gingen in Berlijn op Trabi-safari. Na eerst de verschillende ritten te hebben bekeken, en de conclusie te hebben bereikt dat de Berlin Wild East tour ons het meest interessante leek, gingen we op weg. De Wild East tour rijdt langs onder andere de Karl-Marx-Alle en de East Side Gallery. Voor vertrek krijg je instructies over hoe je met een Trabant van versnelling moet veranderen, wat misschien makkelijk klinkt maar wie gewend is van met een modernere auto te rijden aanvankelijk toch een beetje raar lijkt. Je verandert van versnelling met een hendel die zich naast het stuur bevindt niks mis mee denk je dan. De eerste en tweede versnelling vinden valt allemaal nog mee, je duwt de hendel een beetje naar voren zodat die wat verder in het dashboard verdwijnt, geen paniek. Daarna trek je deze hendel gewoon eerst naar boven voor eerst en vervolgens naar beneden voor de tweede versnelling. Maar daarna begint alles een beetje ingewikkeld te geraken. Om naar de derde versnelling te gaan verteld de


Brochure van de Trabant 601.

cc John Lloyd

Het Berlijnse straatbeeld van vroeger.

Berlijn

En dan komt het moment van vertrek. Een klein beetje zenuwachtig volgen we de andere wagens naar buiten. De eerste paar meters in het stadsverkeer van Berlijn denk je dit gaat geen ontspannend ritje worden. Maar ik moet zeggen nog duizend maal liever met een Trabant in Berlijn rondrijden dan met een moderne wagen tijdens het spitsuur in onze eigen hoofdstad. Waarom dan? Omdat alle bestuurders, voor zover ik ervaren heb, heel hoffelijk zijn. Het verkeer wordt goed geleid, er staan wel veel stoplichten, maar dit helpt het verkeer alleen maar vlotter te rijden.

De Trabant had wel nog een aantal verrassingen voor ons in petto. Zo moest je constant blijven gas geven anders had je het gevoel dat de motor niet veel zin had om nog te blijven draaien. En wanneer je vanop een heuvel moest vertrekken merkte je dat de koppeling ook niet veel zin had om mee te werken. Wanneer je een heuvel op moest was het hopen dat de koppeling het zou houden, en bij het naar beneden gaan duwde je het rempedaal in, om een klein beetje te vertragen. Om tot de conclusie te komen dat een klein beetje induwen niet werkt, je moet het helemaal induwen om te kunnen remmen. Het lijkt helemaal niet zo fantastisch wanneer je het zo opsomt. Maar we mogen natuurlijk niet vergeten dat een Trabant al een autootje op leeftijd is, de onze reed al meer dan dertig jaar rond. Dus mag je deze wagen ook helemaal niet vergelijken met wat er nu allemaal rond rijdt.

De Tour

Een Trabant cabriolet leek ons wel een goed idee. Alleen mocht je niet vergeten het kettinkje opnieuw vast te haken, want anders was je deur niet gesloten. En ook een tweetaktmotor maakt wel redelijk wat kabaal. Zeker wanneer je voor de eerste keer met zo’n auto rijdt en nog het een en ander moet leren tijdens het rijden. Maar de

passagier op de achterbank heb ik niet horen klagen over het feit dat we met een cabriolet reden. Want dit betekende meer beenruimte, als je hier een beetje creatief mee omsprong. Onderweg werd er ook één keer halt gehouden, voor meer uitleg over de Trabant, of om je benen eens te kunnen strekken. Geen elektronica in een Trabant. Je krijgt ook geen brandstofmeter, daarvoor heb je een peilstok nodig. Waarmee je dan de hoeveelheid brandstof die zich nog in de tank bevindt kan berekenen.

Conclusie

Met een Trabant door Berlijn rijden, is een hele ervaring. Zoals ik al vertelde, was het verkeer in Berlijn een aangename verrassing. Je voelt je op de één of andere manier minder gestresseerd dan wanneer je in Brussel rondrijdt. Misschien een beetje bizar, aangezien dit de eerste ervaring was in het Berlijnse verkeer, maar toch was het zo. Wat de Trabant betreft: eens je een beetje hebt kunnen wennen aan hoe hij rijdt, valt de auto wel mee. Niet dat het een droomrit was, maar het was ook niet rampzalig. Het enige wat we wisten was dat de Trabant een tweetaktmotor had en voor een groot deel uit katoenvezels is gemaakt. Een luxeauto is de Trabant alvast niet. Pret kan hij je wel garanderen.

47

gids moet je de hendel terug naar je toe trekken, om de wagen in neutraal te zetten, en dan opnieuw omhoog om naar de derde versnelling te schakelen. Maar zegt hij niet panikeren, als je het niet meer weet dan kijk je naar deze afbeelding. In het midden van de wagen plakt een door de zon verbleekte sticker waarop je met een beetje creatief denken nog vaag kon onderscheiden, wat je moest doen om van versnelling te veranderen. Met drie in een Trabant rijden is trouwens ook niet zo makkelijk als het klinkt. De bestuurder en de passagier vooraan zijn geen probleem. Maar als je achteraan verzeild raakte moest je toch hopen dat je geen al te lange benen hebt.

cc DDR Bezirk


8 4

BMW i3


49

BMW i3, game changer


50

Het ontwerp van de BMW i3 straalt 100% duurzaamheid uit.

BMW ontving met de i3 de prijs voor meest ecologische stadswagen op het Clean City Car-evenement op Zolder. Dat maakte het Duitse premiummerk bekend aan de hand van een persbericht op 7 mei. Het is al de tweede keer dat de elektrische auto in de prijzen valt. ?MICHIEL DIERICKX MICHIEL DIERICKX, YANNICK HAESEVOETS

H

et gaat heel snel met de BMW i3. Na de prijs ‘VAB gezinswagen van het jaar’ mag BMW zijn tweede prijs in ontvangst nemen met de elektrische bolide. De auto haalde het met een kleine voorsprong op de immens populaire Nissan Leaf en Renault Zoé in de categorie van wagens met een maximum lengte van 4,5 meter en een uitstoot van 100 gram CO2 per kilometer.

Competitiegevoel

De BMW i3 is mogelijk één van de meest gepromote wagens van 2013 én 2014. Terecht? Absoluut! Voor de eerste keer, sinds de lancering in november 2013, kreeg ik de kans om de auto kort te testen. De resultaten zijn verbijsterend.

Laat ons beginnen bij de kostprijs. De basisprijs van de BMW i3 bedraagt 35.500 euro. De Range Extender verhoogt het bereik van de auto met 100 kilometer, maar doet ook de prijs stijgen tot 39.990 euro. Een behoorlijk groot bedrag. Toch heeft de wagen enkele unieke kenmerken. De elektromotor levert een stevige 170 pk en 250 Nm koppel. Dit zorgt gegarandeerd voor een competitiegevoel als je naast een andere wagen staat aan de verkeerslichten. Toch vraagt sportief rijden veel van de elektromotor en zie je het kilometerbereik aanzienlijk dalen.

zijn gekleurd met olijvenextract. Of het onderdeel is van de exclusieve marketing of niet: je merkt weinig verschil. Het gebruik van het lichte hout en de open middenconsole vooraan in de auto vergen enige tijd om aan te wennen. Het uiterst moderne interieur is ontworpen voor een milieubewust en innoverend publiek. De BMW i3 is in vele opzichten een speciale auto, maar niet iedereen zal te vinden zijn voor de looks van deze wagen. Grotendeels omdat hij zoveel verschild met de andere BMW ‘s. Of hij de vreemde vogel van het merk zal blijven, is een kwestie van tijd.

Vreemde vogel

Nieuwe speler

De BMW i3 heeft nog tal van andere bijzondere aspecten die hem onderscheiden van de andere modellen binnen het gamma van BMW. De draaicirkel van de wagen is ongelooflijk klein. Keren in smalle straten doet de BMW i3 zonder moeite en met weinig manoeuvreerwerk. De meest merkwaardige kenmerken zijn e pook voor het automatisch schakelen dat aan het stuur te vinden is en het dashboard dat herleid is tot een digitaal scherm dat doet denken aan een iPad. Bovendien is de vormgeving van het interieur een geval apart. Bepaalde delen van de wagen

Zit je niet in met het milieu, dan kan je nog altijd een kleine 40.000 euro neertellen voor de exclusiviteit. Want laat ons eerlijk zijn: hoeveel BMW i3’s zijn er voorlopig te vinden? Ook de laadtijd van de wagen is verwaarloosbaar klein. Hierdoor is de BMW i3 een grote speler binnen het segment van toekomstige stadswagens. Wat deze markt nog zal brengen aan elektrische auto’s is een raadsel, want de i3 overstijgt met zijn catalogusprijs van 35.500 euro een groot aantal BMW-wagens die populair zijn bij particulieren en leasingmaatschappijen. We spreken hier van de BMW 1-reeks en 3-reeks. Toch is de elektrische


BMW i3 MOTOR: CILINDERINHOUD: VERMOGEN: KOPPEL: VERSNELLINGSBAK: AANTAL DEUREN:

niet van toepassing 125 kW/ 170 pk 250 Nm automaat CVT 5

LENGTE (MM):

3.999

BREEDTE (MM):

1.775

HOOGTE (MM):

1.578

GEWICHT (KG):

1.270

LAADRUIMTE:

260 liter

TANKINHOUD:

niet van toepassing

CO2-UITSTOOT:

De achterlichten zitten voor het eerst verwerkt in de koffer.

elektromotor

BASISPRIJS:

0 g/km 35.500 euro

i3 mogelijk een auto die de autowereld volledig op zijn kop zou kunnen zetten. Net zoals dit het geval is bij de Tesla Model S, maar dan aan ongeveer de helft van de prijs. Als het ecologisch en enigszins betaalbaar moet zijn, dan is de BMW i3 een goede keuze.

Info BMW BELGIĂ‹ ADRES Lodderstraat 16, 2880 Bornem

BMW GROUP BELUX

WEBSITE www.bmw.be TESTWAGEN GELEVERD DOOR van Osch Hasselt ADRES Scheepvaartkaai 14, 3500 Hasselt WEBSITE

51

www.vanoschbmw.be


52

IN DE VOLGENDE EDITIE...

UITLAAT  

UITLAAT, het magazine voor de autoliefhebber én levensgenieter. De artikels in dit blad zijn geschreven in het kader van een onderwijsactiv...

UITLAAT  

UITLAAT, het magazine voor de autoliefhebber én levensgenieter. De artikels in dit blad zijn geschreven in het kader van een onderwijsactiv...

Advertisement