Page 1

SANOMA LIFESTYLE

Klaudia Walloch 3JOUA1


Inhoudstafel Feeling 1 2 3 4 5

Therapeutische voeding in de kijker: avocado Therapeutische voeding in de kijker: citroen Therapeutische voeding in de kijker: groene thee Therapeutische voeding in de kijker: tomaat Therapeutische voeding in de kijker: walnoot

Flair 6 8

Macho's en romantici: 4 mythes achterhaald Shopaholic? Pak je verslaving aan!

Libelle 10 12

Vind de kleuren oogschaduw die bij jouw oogkleur passen 5 tips voor perfect gemaquilleerde ogen

StyleToday 13 15 16 17 19 20 21 23 25

Koop nooit meer de verkeerde beha Geraak van je droog haar vanaf met de tips van BV-kapster Selda Gemeiner Stevige benen of brede enkels: deze hakken passen bij jou DIY: herstellende haarmaskers voor droog en beschadigd haar DIY: reinigende haarmaskers voor vet haar DIY: verzorgende haarmaskers voor dof haar Kleed je slank met de tips van Emma Gelaude Vind het ideale kapsel voor je gezichtsvorm Een kijkje in de kleerkast van topmodel Louise Maselis

ZappyBaby 29 30 31 32 34 36

Haaruitval na de zwangerschap? Voorkom het! Tips: blaas je seksleven nieuw leven in na je bevalling Mag ik veel afvallen als ik borstvoeding geef? Fopspeen geven of toch maar laten duimzuigen? Gemeenschap tijdens de zwangerschap? Het kan, maar niet altijd! Ilse Adams: borstvoeding geven kan en wel in stijl!


Publicaties Flair 38 39 41

DIY: reinigend haarmasker voor vet haar DIY: herstellend haarmasker voor droog of beschadigd haar DIY: masker voor dof haar

Libelle 42 44

Vind de kleur oogschaduw bij jouw ogen past 5 tips voor perfect gemaquilleerde ogen

StyleToday 45 47 49 50

DIY: herstellende haarmaskers voor droog en beschadigd haar Koop nooit meer de verkeerde beha Tiany knows best: deze hakken slanken af Geen droog haar meer: 5 tips van BV-kapster Selda Gemeiner

ZappyBaby 51 53 55 57 59

Haaruitval na de zwangerschap? Voorkom het! Blaas je seksleven nieuw leven in na je bevalling Fopspeen of duimzuigen? Mag ik veel afvallen wanneer ik borstvoeding geef? Stijlvol borstvoeding geven, zelfs in het openbaar


Therapeutische voeding in de kijker: avocado Je eet wellicht elke dag groenten en fruit. Maar eet en drink je ze omdat ze aandoeningen helpen genezen of omdat ze gewoon lekker zijn? We zetten voor jou alle gunstige effecten van de avocadovrucht alvast op een rijtje.

Waar is avocado allemaal goed voor? • De vrucht bevat vitamine A, B1, B6, B11, C, D, E en K maar voorziet je lichaam ook van fosfor, kalium, magnesium, zwavel, calcium, natrium en koper.

© databank Reporters

Het is één van de weinige vruchten die veel vetten bevat waardoor het geen calorie-arme snack is. Maar liefst twee derde van de vrucht bestaat uit enkelvoudige onverzadigde vetten. Ze beschermen je tegen hartziekten en kunnen je slechte LDL-cholesterolgehalte verlagen en je goede HDL- cholesterolgehalte verhogen.

De vitaminen E en C die aanwezig zijn in avocado verhogen de opname van antioxidanten door je lichaam. Antioxidan- ten gaan de strijd aan met vrije radicalen die schade toe- brengen aan je lichaam. Zo zijn ze gedeeltelijk verant- woordelijk voor het verouderingsproces.

• De hoge hoeveelheid kalium, zelfs meer dan in bananen, helpt je hoge bloeddruk te verlagen en zo bescherming te bieden tegen aderverkalking. • Avocado is een kankerbestrijdend voedingsmiddel. Vooral luteïne, een gele kleurstof, en vitamine A en E werken preventief tegen deze ziekte en bestrijden mogelijk mond- en prostaatkanker. • Het bevat veel voedingsvezels waardoor het goed is om de darmwerking en stoelgang te bevorderen. • Avocado is ook een schoonheidsmiddel dat huidveroudering kan tegengaan. De vrucht consumeren zet je DNA aan om meer collageen, een eiwit dat je huid sterker en veerkrachtiger maakt, te produceren. • Het werkt bacteriedodend. Smeer je schaafwonden en ondiepe snijwonden in met het vruchtvlees om infecties tegen te gaan en de genezing te versnellen. • Ook bij huidproblemen zoals eczeem, een ruwe huid of roodverbrande huid kan avocado hulp bieden omdat het goed in je huid dringt. Maak een mengsel van een gepureerde rijpe avocado en olijfolie om je huid te verzachten. Ook in de cosmetica-industrie is avocado een veelgebruikt ingrediënt in haar- en huidverzorgingsproducten. Deze vaststellingen zijn gebaseerd op resultaten van studies. Let er wel op dat er nog niet voldoende wetenschappelijke bewijzen zijn om met 100% zekerheid te kunnen zeggen dat dit voedingsmiddel deze ziekten kan behandelen.

Bronnen: www.mens-en-gezondheid.infonu.nl - www.huffingtonpost.co.uk - www.lisanelsonrd.com Natuurlijke huismiddeltjes door K. Hurrell - De Geneeskrachtige Plantengids door Helen Farmer-Knowles

1


Therapeutische voeding in de kijker: citroen Je koelkast ligt ongetwijfeld vol met groenten en fruit. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat sommige van deze producten je kwaaltjes kunnen genezen? Een citroen kan je in elke winkel verkrijgen en is daarenboven je beste vriend bij onder andere verkoudheden, infecties en huidproblemen. Het is niet meer nodig om elke keer naar de apotheek te hollen.

Waar is citroen allemaal goed voor?

© Klaudia Walloch

Citroensap is rijk aan vitamine A, B1, B2, B3 en C maar ook aan kalium, folaat, calcium, natrium, zink, koper en ijzer. Daarbij is het een krachtige antioxidant.

Tijdens de winter zijn citroenen je beste vriend. Niet alleen versterkt citroen je immuunsysteem, het verlicht ook de symptomen van griep, verkoud- heid en keelpijn.

De essentiële olie van een citroen heeft een zuive- rende werking. Het remt allerlei infecties en ont- stekingen af zoals blaas- en nierinfecties. Het kan ook aandoeningen van de luchtwegen zoals bronchi- tis, astma en een slijmvliesontsteking behandelen.

• Citroen is een krachtig bloedstelpend middel. Als je huidwondje maar niet stopt met bloeden, kan een citroen hier soelaas bieden.

• Het sap werkt vochtafdrijvend. Het zorgt ervoor dat je lichaam beter gifstoffen kan uitdrijven en je sneller zweet en urineert. • De vitamine C is een tonicum voor je spijsvertering en afweersysteem. Daarbij helpt het bij aandoeningen zoals levercongestie en dyspepsie. • Citroensap werkt goed bij allerlei huidproblemen. Het uitwendig gebruik helpt zweertjes in je mond en op je tong te behandelen net zoals een koortslip. Je kan het ook op een wespensteek smeren om de pijn te verzachten. Citroensap kan daarnaast hulp bieden bij acne, steenpuisten, een vette huid en broze nagels. Het inwendig gebruik van de citrusvrucht is goed voor de behandeling van aambeien en spataderen. • De essentiële olie van een citroen kan je gebruiken als je problemen met je bloedsomloop hebt zoals cellulitis of een hoge bloeddruk. Ook voor de gewrichtsaandoeningen reuma en artritis is het goed. Deze vaststellingen zijn gebaseerd op resultaten van studies. Let er wel op dat er nog niet voldoende wetenschappelijke bewijzen zijn om met 100% zekerheid te kunnen zeggen dat dit voedingsmiddel deze ziekten kan behandelen.

Bronnen: Handboek Aromatherapie door Joanna Hoare - De Complete Gezondheidsgids Aromatherapie door Julia Lawless De Geneeskrachtige Plantengids door Helen Farmer-Knowles - Natuurlijke Huismiddeltjes door K. Hurrell

2


Therapeutische voeding in de kijker: groene thee Groene thee is alom bekend in het Midden-Oosten en Azië, maar begint ook in de Westerse Wereld in bekendheid toe te nemen. Sommigen gebruiken het drankje om af te vallen of om eeuwig jong te blijven. Anderen verkiezen het dan weer voor zijn kankervoorkomende eigenschappen.

Waar is groene thee allemaal goed voor?

© Klaudia Walloch

Groene thee is rijk aan epigallocatechine galaat (EGCG), een cate- chine die een krachtige antioxidatieve werking heeft waarmee ze vrije radicalen in het lichaam kan afremmen. Deze vrije radicalen spelen een rol bij het ontstaan van onder andere hart- en vaatziek- ten en huidveroudering. De antioxidanten helpen je goede HDL- cholesterolgehalte te verhogen en je slechte LDL-cholesterolgehal- te te verlagen om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Zo zou het drinken van drie kopjes groene thee per dag de kans op een hart- aanval met 11 procent verminderen.

De antioxidanten beschermen je niet alleen tegen hart- en vaat- ziekten, daarnaast verhogen ze ook je metabolisme. Hierdoor ver- brandt je lichaam meer vetten in rusttoestand.

De aanwezigheid van EGCG zou mogelijk kanker voorkomen, de groei van kankercellen stoppen en ze zelfs doen afsterven. Zo kan het drankje hulp bieden bij blaas-, borst-, eierstok-, darm-, pan- creas-, en huidkanker.

• Groene thee heeft anti-bacteriële eigenschappen. Een kopje groene thee drinken tijdens de maaltijd kan je helpen om de bacteriën in je mond te doden die een slechte adem en gebitsgaatjes veroorzaken. • Het verlaagt je bloedsuikerspiegel waardoor het de ontwikkeling van diabetes type 1 kan voorkomen. Daarnaast kan het ook de verdere ontwikkeling van de ziekte helpen vertragen. • Groene thee-extracten kunnen je bloeddruk ook op een natuurlijke manier verlagen. Daarbij verlagen de catechinen je ijzergehalte waardoor het virale hepatitis, een onsteking van de lever, kan bestrijden. Je kan het ook preventief drinken om je lever te beschermen tegen invloeden van alcohol. • Heb je last van allergische reacties, dan kan je overgaan tot het drinken van groene thee om deze te bestrijden. • Studies hebben aangetoond dat het bestanddeel EGCG je kan beschermen tegen de ziekte van Alzheimer dat onder andere geheugenverlies met zich meebrengt. • De antioxidanten kunnen ook de klachten van reumatoïde artritis voorkomen en verminderen. Deze vaststellingen zijn gebaseerd op resultaten van studies. Let er wel op dat er nog niet voldoende wetenschappelijke bewijzen zijn om met 100% zekerheid te kunnen zeggen dat dit voedingsmiddel deze ziekten kan behandelen.

Bronnen: www.nieuwsblad.be - www.dailymail.co.uk - www.umm.edu www.sciencedaily.com - De Groene Apotheek door James A. Duke

3


Therapeutische voeding in de kijker: tomaat Zoek je een gezond alternatief om van je hoge bloeddruk af te geraken en om je spieren te herstellen? Worstel je met een vette huid en acne? Of wil jij jouw huid extra beschermen tegen schadelijke UV-stralen? Dan is de tomaat de groente die je zoekt.

Waar is een tomaat allemaal goed voor?

© Klaudia Walloch

De tomaat is een krachtige antioxidant. Vooral het bestanddeel lycopeen, dat de tomaat een rode kleur bezorgt, zou hieraan bijdragen. Niet alleen zit de tomaat boor- devol antioxidanten, daarnaast bevat het ook weinig calorieën en veel voedingsstof- fen zoals vitamine C, K, E en B, en de mine- ralen kalium en magnesium.

Volgens sommige experten verkleint lycop- een het risico op kanker. Uit onderzoeken blijkt dat de inname van lycopeen de kans op prostaatkanker bij oudere mannen, long- kanker bij niet-rokenden, eierstokkanker bij vrouwen in de premenopauze en alvlees- klierkanker kan verkleinen.

• Als je gedurende enkele jaren tomaten eet, bescherm jij jouw DNA waardoor je kans op hartaandoeningen afneemt. Ook als je last hebt van een te hoge bloeddruk, kan je overgaan tot het eten van meer tomaten. • Een Griekse studie toonde aan dat tomaten het herstel van je spieren en bloedsuikerspiegel na het sporten versnellen. Ze zouden zelfs efficiënter zijn dan alle sportdranken. Na twee maanden zijn de resultaten al merkbaar. • Daarbovenop is het drinken van tomatensap ook doeltreffend tegen zonnebrand en helpt het veroudering veroorzaakt door UV-stralen te voorkomen. Je treft het hoogste gehalte aan lycopeen aan in verwerkte of gekookte tomaten zoals tomatenpuree of ketchup. Tomaten bieden echter geen volledige bescherming, dus haal je beschermende zonnecrème maar boven. • Je kan tomaten ook uitwendig gebruiken. Ze voorkomen huidcelveranderingen die acne en andere huidproblemen met zich meebrengen. Een papje van deze groente kan helpen tegen rode vlekken, ontstekingen, puistjes, vergrote poriën, mee-eters en een vette huid. Het goedje kan ook je pijn verlichten bij zonnebrand en je vale teint behandelen. Deze vaststellingen zijn gebaseerd op resultaten van studies. Let er wel op dat er nog niet voldoende wetenschappelijke bewijzen zijn om met 100% zekerheid te kunnen zeggen dat dit voedingsmiddel deze ziekten kan behandelen.

Bronnen: De Geneeskrachtige Plantengids door Helen Farmer-Knowles - www.dailymail.co.uk www.altmedicine.about.com - www.universalhealthinfo.com

4


Therapeutische voeding in de kijker: walnoot Heb je last van een hoog cholesterolgehalte of heb je hulp nodig bij het afvallen? De walnoot kan je hierbij helpen. Deze vrucht is daarnaast een krachtige antioxidant en zou mogelijk het proces van prostaatkanker vertragen en de kans op borstkanker verkleinen.

Waar is een walnoot allemaal goed voor? • Een walnoot is rijk aan vitaminen, mineralen, vez- els en eiwitten. Het bevat onder andere vitamine B6, B5, B3, B2, B1 en E, de mineralen seleen, man- gaan, calcium, magnesium en het spoorelement zink. • In walnoten zitten polyfenolen die als krachtige antioxidanten werken. Een handvol walnoten bevat bijna dubbel zoveel antioxidanten als dezelfde hoeveelheid van elke andere noot. Daarnaast bezit- ten walnoten de krachtigste antioxidanten.

© Klaudia Walloch

• Walnoten bezitten ook omega 3-vetzuren. Deze meervoudig onverzadigde vetten helpen een hoge bloeddruk en het slechte LDL-cholesterolgehalte te verlagen. Zo kan je door walnoten te eten diabetes type 2 helpen voorkomen. Daarbovenop stimuleren ze je hersenwerking en beschermen ze je tegen hart- en vaatziekten.

• Uit onderzoek blijkt dat de ellaginezuren in walnoten prostaatkanker vertragen en de kans op borstkanker verkleinen. Deze zuren verminderen ook het risico op de ziekte van Alzheimer. • Niet alleen walnoten, maar ook noten in het algemeen zijn goed tegen het hongergevoel en om je blubberbuikje weg te werken. Walnoten zorgen voor een grotere productie van serotonine, een stof die onder andere je eetlust onderdrukt. Het blijkt dat je minder snel zal aankomen als je minstens twee keer per week walnoten eet dan iemand die geen noten eet. Deze vaststellingen zijn gebas eerd op resultaten van studies. Let er wel op dat er nog niet voldoende wetenschappelijke bewijzen zijn om met 100% zekerheid te kunnen zeggen dat dit voedingsmiddel deze ziekten kan behandelen.

Bronnen: www.dailymail.co.uk - www.scientias.nl - www.drchealthandbeauty.com www.cancer.org - Geneeskrachtige Plantengids door Helen Farmer-Knowles

5


Macho’s en romantici: 4 mythes achterhaald Macho’s plegen altijd overspel, zijn enorm zelfzeker en zijn meer begaan met hun uiterlijk terwijl romantische mannen erg lief en betrouwbaar zijn. Of zo lijkt het tenminste toch. Seksuologe en relatiebemiddelaar Rika Ponnet legt deze 4 sterotypen aan de leugendetector. Wat willen vrouwen dan: een romantische man of macho? Je komt het hier te weten!

© databank Reporters

What do women want? Een macho of toch maar een romanticus? Flair vroeg het aan vier lezeressen! Sylvie (20): “Ik hou niet van aan elkaar plakken of romantische films kijken. Een man die altijd wilt knuffelen is

niks voor mij, maar macho’s al helemaal niet. Een man moet respect tonen voor een vrouw en een relatie serieus nemen. Macho’s willen niet als een watje overkomen dus zullen ze niet snel ‘ik hou van jou’ zeggen. Geef mij dan maar een romantische man. Toch aantrekkelijk als een man toegeeft dat hij romantisch is?” Valerie (24): “Een man moet lief en romantisch zijn als hij bij mij is, maar stoer en zakelijk naar de buitenwereld toe. Mannen die alleen maar stoer zijn hebben een I don’t care mentaliteit, begrijpen geen emoties en bedriegen. Daarentegen zijn romantici die geen stoere eigenschappen hebben softies. Je wilt toch niet de hele tijd vertroeteld worden? We zijn namelijk geen baby’s toch?”

6


Anneloes (25): “Ik hou niet van de clichés zoals een vrouw betuttelen, rozen kopen en de gentleman spelen, maar wel van een lieve, romantische man die me steeds steunt . Ik zou voor het uiterlijk van een macho kunnen vallen, maar niet voor zijn gedrag. Stoere mannen zijn soms te trots om voor hun gevoelens uit te komen en zijn minder eerlijk in groep. Ze moeten toch hun imago hoog houden, niet?” Leen (37): “Een man moet lief, zorgzaam en zelfstandig zijn en gevoel voor humor hebben. Ik hou van al dat romantische gedoe, maar alles moet toch met mate gebeuren. Stoere mannen associeer ik daarentegen met leeghoofden. Ze zijn mannelijk, letten op hun uiterlijk, hebben een stoere auto, maar wat heb je er voor de rest aan? Geef mij maar een softie!”

Is dit clichébeeld dat we hebben gevormd over macho’s en romantische mannen waar? Seksuologe Rika Ponnet weet het jou te zeggen!

1 Macho’s gedragen zich stoer en zijn dus erg zelfzeker. Oordeel van Rika Ponnet: NIET WAAR

“Macho’s gedragen zich erg mannelijk en opvallend. Gek genoeg zit er onder dat uitdagend gedrag een angstige jongen verscholen die aandacht en bevestiging voor zijn eigenwaarde zoekt. Deze angst zorgt ervoor dat ze graag de touwtjes in handen hebben. Wie anderen domineert hoeft zich namelijk niet aan te passen en kwetsbaar op te stellen. Vrouwen die ook onzeker zijn en nood aan bevestiging hebben, vallen vaak voor dit type man.”

2 Macho’s bedriegen sneller hun partner. Oordeel van Rika Ponnet: WAAR

“Macho’s hebben graag het gevoel dat ze succes hebben bij de vrouwen, ook als ze een relatie hebben. Bij velen onder hen blijft het meestal toch bij flirten. Uit onderzoek weten we echter dat mannen en vrouwen met bindingsangst, wat macho’s meestal hebben, gemiddeld vaker overspel plegen. Voor macho’s is de aandacht van één partner vaak niet voldoende om hun verlangen naar bevestiging te stillen.”

3 Alle romantische mannen zijn betrouwbaar en lief. Oordeel van Rika Ponnet: NIET WAAR

“Er zijn betrouwbare, lieve mannen die niet veel kaas hebben gegeten van romantiek, maar er zijn ook ontrouwe macho’s die in de veroveringsfase erg romantisch zijn. Sommige mannen en vrouwen zoeken in het begin van hun relatie intimiteit op, delen alles met elkaar en zijn op-en-top romantisch tot het moment dat ze het beklemmend gaan ervaren. Ze kunnen zich dan erg onverwacht uit hun relatie terugtrekken.”

4 Romantische mannen zijn minder begaan met hun uiterlijk dan macho’s. Oordeel van Rika Ponnet: NIET WAAR

“Omdat macho’s zich niet graag kwetsbaar opstellen, vertonen ze veelal narcistische eigenschappen: weinig empathie, niet zorgzaam en erg bezig met het ego en uiterlijk. Je ziet vaak dat de typische, knappe macho’s er het succesvolle, knappe meisje uitkiezen en omgekeerd. In veel gevallen heeft dat weinig te maken met liefde. Door samen te zijn met een mooie vrouw zoeken ze naar bevestiging voor hun eigenwaarde: hoe fantastisch en knap ben ik wel niet dat zo een mooie vrouw voor mij kiest. Romantische mannen letten ook op hun uiterlijk, maar vooral omdat ze er persoonlijke voldoening uithalen.”

7


Shopaholic? Pak je verslaving aan! Vliegt je geld de deur uit elke keer als je een winkeletalage passeert? Is het zelfs zo ver gekomen dat shoppen je beste vriend is geworden? Dan is het hoog tijd om iets aan je shopverslaving te doen!

Shopaholic of niet?

We kennen allemaal het fenomeen: thuiskomen met winkelzakken vol kleding na een dagje shoppen met je vriendinnen. Wellicht vraag jij je af of je ook een shopaholic bent. Zolang je winkelen als een leuke vrijetijdsbesteding ziet en het niet je leven domineert, is er niks aan de hand. Net zoals diamonds, is ook shopping a girl’s best friend. Volgens Eric Vereecke, manager van de verslavingszorginstelling SolutionS, lijd je pas aan een zware koopverslaving als je de volgende verschijnselen vertoont. © Klaudia Walloch © Klaudia Walloch

Je bent een shopaholic indien...

1 Je staat ’s morgens op en het enige waaraan je kan denken is winkelen. Alleen shoppen kan je nog gelukkig maken. Hierdoor heb je elke dag de dringende behoefte om een winkelstraat te betreden. Een afspraak met je vriendinnen of een dagje sporten zeg je liever af.

2 Je verwaarloost je lichaam. Onder de douche kruipen en een stevige maaltijd eten zijn niet aan jou besteed. Je gaat veel liever winkelen.

3 Je geeft al je geld uit aan zaken die je helemaal niet nodig hebt. Hierdoor geraak je in een financieel moeilijk parket waardoor je niet meer kan voorzien in je basisbehoeften. Leningen aangaan of een paar honderdjes lenen bij vrienden is voor jou niet ongewoon.

4 Als de winkels hun deuren sluiten, ben je in paniek. Je wilt ongeremd blijven shoppen dus wend jij je tot internetshops die ongelimiteerd open zijn.

5 Je bent ervan overtuigd dat je een normaal gedrag vertoont. Je wilt niet luisteren naar je vrienden en aanvaardt geen kritiek.

Kick af

Als je jouw koopverslaving wilt aanpakken, moet je eerst en vooral durven erkennen dat je een uit de hand gelopen gedrag vertoont. Erna kan het afkickproces starten. “Een verslaving kan je niet zelf aanpakken omdat het je lichaam domineert. Vaak houd je het maar vijf minuten vol en herval je terug in je oude gewoonten. Nog geen één procent slaagt erin om zelf af te kicken”, getuigt Vereecke. Daarom is het nodig om professionele hulp te zoeken waar je therapeutisch begeleid wordt.

8


Weersta de verleiding

Is het bij jou nog niet zo ver gekomen maar wil je jouw verleiding om te kopen graag weerstaan? Eric Vereecke geeft je enkele tips en tricks om je koopgedrag te beperken.

Budget limiteren

Neem niet al je geld en kredietkaarten mee als je niet met een berg spullen thuis wilt komen. Plan om eens een keer naar de etalage te kijken in plaats van te kopen.

Zoek alternatieven

Als je altijd drie keer per week gaat winkelen, beperk het dan tot één keer. Vervang de andere twee keren shoppen door joggen of iets anders dat je graag doet.

Geniet gezond

Koop geen tien jurkjes die je helemaal niet nodig hebt, maar houd het bij één. Geniet van het winkelen op een gezonde manier. Maak er eens een sociaal uitje van. Shopverslaafd en zoek je professionele hulp? Neem contact op met SolutionS op het nummer 03/202 08 80 of surf naar http://www.addiction-solutions.be/.

9


Vind de kleuren oogschaduw die bij jouw oogkleur passen Zit je soms te knoeien met de kleuren uit je oogschaduwpalet omdat je maar geen kleur vindt die bij je oogkleur past? Dit kan verleden tijd zijn! Libelle interviewde make-up artist en kleurenconsulente Inge Veris. Volg haar advies en vind de kleuren oogschaduw voor jouw ogen! Er bestaat geen vaste regel bij het kiezen van de juiste kleur oogschaduw voor je oogkleur. Alles hangt af van verschillende factoren zoals je oogkleur, huidtint en haarkleur. Soms is het zelfs goed om rekening te houden met je kledij. Bovendien hebben alle oogkleuren verschillende varianten. Zo kan je felblauwe of lichtblauwe ogen hebben, om nog maar te zwijgen over gemengde oogkleuren. Daarnaast speelt de look die je wilt behalen ook een belangrijke rol. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt met je make-up. Experimenteren met kleuren is de boodschap.

Wil je jouw oogkleur extra in het oog doen springen of wil je het houden bij een natuurlijke look? Inge Veris weet raad! Versterk je oogkleur

Om je oogkleur te benadrukken, kan je contrasterende kleuren oogschaduw gebruiken. In het kleurenwiel (zie foto) kan je zien welke kleuren in contrast staan met elkaar. Hoe werkt het? Kijk naar de tinten die recht tegenover je oogkleur staan. Deze tinten zullen je oogkleur extra in de kijker zetten.

Deze kleuren versterken je oogkleur: • Groene ogen: rode, paarse en oranje oogschaduw. • Bruine ogen: bruin verkrijg je door blauw, geel en rood te mengen. In dit geval zullen alle kleuren oogschaduw uit het kleurenwiel je oogkleur verster- ken. • Blauwe ogen: oranje tinten oogschaduw. • Grijze ogen: grijs is het resultaat van zwart en wit. Dit zijn echter geen kleuren waardoor ze niet in het kleurenwiel te vinden zijn. Grijze ogen zijn het moeilijkst om op te maken. Lichtgrijze ogen kan je benadrukken met donkergrijze smokey eyes en omgekeerd. • Gemengde oogkleur: je kan spelen met kleuren en afgeleide tinten die in contrast staan met je beide oogkleuren.

© www.beautytreat.nl

Volg het kleurenwiel niet altijd exact. Rode oogscha- duw zal misschien wel je groene ogen accentueren, maar je ogen zullen er eerder vermoeid uitzien. Het is dan aangewezen om een variant van rood te gebruiken dat in het kleurenwiel dicht bij rood ligt, zoals de paarse tinten.

10


Zo houd je het natuurlijk

Wil jij jouw oogkleur natuurlijk laten uitkomen, kies dan voor lichte of donkere kleuren oogschaduw die bij je oogkleur aanleunen. Over het algemeen past een kleur oogschaduw in dezelfde tint van je oogkleur altijd. Je kan ook opteren voor neutrale kleuren.

Deze kleuren geven je een natuurlijke look: • Groene ogen: warme bruintinten zoals chocola- debruin en terracotta, maar ook kaki en een gouden glanspoeder. •

Bruine ogen: bruine ogen staan bijna met alle kleuren: aarde- en bruintinten, maar vooral warme kleuren oogschaduw zoals roestbruin, geel-goud en brons of kleuren met een gouden gloed.

Blauwe ogen: blauwe ogen kunnen zowel koel als warm van kleur zijn. Naargelang de kleur van je blauwe ogen, kan je spelen met een warme kleur oogschaduw zoals koper en oranje-bruin en een koele kleur oogschaduw zoals donkergrijs en taupe.

• Grijze ogen: grijze ogen zijn meestal koel van kleur. Werk daarom het best met koele kleuren oogschaduw zoals antraciet, donkerblauw, auber- gine, grijs-bruin en kleuren met een witte of zilvere glans. Heb je lichtgrijze ogen, ga dan voor een don- kere kleur zodat je lichte ogen sprankelen. Surf voor meer tips van Inge Veris naar www.makeupartistingeveris.be.

© databank Reporters

11


5 tips voor perfect gemaquilleerde ogen Maquilleren is experimenteren, maar toch moet je soms voorzichtig zijn met het gebruik van oogschaduw. De verkeerde kleur gebruiken of het op de verkeerde plaats aanbrengen, zal je ogen niet mooi doen uitkomen. Volg de tips van make-up artist en kleurenconsulente Inge Veris en bega nooit meer een make-upflater!

Deze oogschaduw vemijd je beter:

1 Pas op met zwart

Wees voorzichtig met zwarte oogschaduw en een zwart oogpotlood. Het zorgt voor een groot contrast met je gezicht en past niet bij iedereen. In sommige gevallen is het mooier om een lichtere tint zoals antraciet of donkerbruin te gebruiken.

2 Donkere kleuren verkleinen

Breng op je binnenste ooghoeken geen donkere kleur oogschaduw aan, maar een lichte kleur. Een lichte kleur zal je ogen optisch vergroten in tegenstelling tot een donkere kleur. Doe op je buitenste ooghoeken steeds de donkerste kleur en werk voor het midden met een bijpassende tint.

3 Glitters benadrukken rimpels Š databank Reporters

4 Vermijd grote contrasten

Gebruik geen glanspoeder maar eerder een matte oogschaduw. Glitters leggen accenten op je oogleden en dus ook op eventuele rimpels. Voor een avondlook kan je gerust wat glitters aanbrengen in je ooghoeken voor een glamoureus effect. Witte glanspoeder onder je wenkbrauwen zal je ogen zelfs optisch liften.

Pas op met grote contrasten in kleur bij je dagmake-up. De verkeerde tinten samen gebruiken, kan al snel resulteren in een kleurboek. Het is beter om kleuren te kiezen uit dezelfde kleurfamilie. Je avondmake-up mag daarentegen glamoureuzer zijn. Je kan je make-up in dat geval zwaarder aanzetten of je kan werken met een groter contrast in kleuren.

5 Blijf binnen de lijntjes

Breng geen oogschaduw aan tot je wenkbrauwen en ga niet te ver naast je oogleden met je oogpenseel. Zorg ervoor dat er altijd een open ruimte is tussen je oogschaduw en wenkbrauwen. Oogschaduw die helemaal tot je wenkbrauwen reikt is allesbehalve mooi. Als je oogschaduw daarentegen te ver naast je ogen doorloopt, zal dit ervoor zorgen dat je een vermoeide blik hebt. Oogschaduw moet je ogen net liften. Hoe weet je waar je niet mag maquilleren? Leg een meetlat langs de zijkant van je neus en buitenste ooghoek. De plaats naast je meetlat in de richting van je oren is niet geschikt om te maquilleren.

12


Koop nooit meer de verkeerde beha 70 procent van de Belgische vrouwen draagt een verkeerde behamaat. Het is nochtans belangrijk dat je beha goed past om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen. Draag jij wel de juiste beha? Lingeriestyliste Lucrèce Potiau vertelt het jou! Dit cijfer komt uit een onderzoek van lingerieproducent Van de Velde uit 2011. Daarbij werd de behamaat van 227 vrouwen nauwkeurig opgemeten. Hoe komt het nu dat zo veel vrouwen hun juiste behamaat niet kennen? Een vrouwenlichaam verandert in de loop van haar leven onder invloed van hormonen, maar ook na een zwangerschap. “Als je vijf kilogram bijkomt of vermagert, wordt ook je cup één maat groter of kleiner. Veel vrouwen weten dat echter niet en blijven heel hun leven éénzelfde maat dragen. Vaak kennen ze hun juiste behamaat gewoon niet”, deelt Lucrèce Potiau, eigenares van de Potiau lingerie styling speciaalzaken, mee. © Klaudia Walloch

Gezondheidsproblemen

Het langdurig dragen van een te kleine beha kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. “Indien de beugels op je borsten drukken, kan deze druk een borstontsteking veroorzaken. Daarnaast perst een te kleine beha je borsten samen waardoor irritaties onder de borsten ontstaan”, benadrukt Potiau. Een te grote beha kan ook een negatieve invloed hebben op je lichaam. Borsten die onvoldoende ondersteund worden, kunnen gemakkelijker hun stevigheid en vorm verliezen. Hierdoor kan je rug- en schouderklachten ontwikkelen.

Vind de juiste beha

Benieuwd of jij de juiste beha draagt? Lucrèce Potiau vertelt je stap voor stap hoe je aan de slag moet gaan om je maat te bepalen en het juiste model te vinden.

Stap 1: bepaal je behamaat

1 2

Meet je omtrek onder je borsten voor de Europese omvangsmaat en op je borsten voor de Franse maat.

Doe je beha aan. Je cupmaat kan je niet meten, maar moet je op het zicht bepalen. Koop steeds een beha waar je grootste borst in past en laat de andere cup verkleinen in een speciaalzaak zodat je behacup niet gaapt.

3

Houd rekening met de behabeugels, behabandjes, het rugpand en tussenstuk van je beha. Je draagt niet de juiste behamaat indien ze niet voldoet aan de volgende voorwaarden:

• De beugels zitten rond je borsten en een beetje onder je oksels. Je borsten puilen niet uit onder je armen of decolleté.

• Het tussenstuk van je beha plakt tegen je borst. • Het rugpand van je beha hangt recht. • De behabandjes snoeren niet in. Je borsten zijn gelift en kijken niet naar beneden.

13


Stap 2: kies het juiste behamodel

1

Een beha moet je borsten voldoende ondersteunen. Kies bij voorkeur voor een beha zonder vullingen, zeker als je zwaardere borsten hebt. Deze beha is voorzien van naden die je borsten beter kunnen modelleren en corrige- ren. In een gevulde beha daarentegen hangen je borsten in de cup. Als je volle, ronde borsten hebt, kan je gerust een voorgevormde beha dragen of zelfs opteren voor een push-up beha.

2

Niet alleen de dikte van je cup bepaalt of je al dan niet voldoende ondersteuning hebt, ook de uitsnijding en vorm zijn van belang. Afhankelijk van de vorm van je borsten, kies je best voor de volgende modellen: • Volle, ronde borsten: balconets die zich kenmerken door een dieper uitgesneden cup. • Hangborsten: driedelige behacups waarvan de cup opgedeeld is in drie delen voor extra ondersteuning. Kies hele in plaats van halve cups. Hele cups bedekken heel je borsten terwijl halve cups je een decolleté bezorgen. • Smalle, zware borsten: smalle beha’s met diepe cup • Brede, zware borsten: brede beha’s met niet te diepe cup Nood aan deskundig advies? Bezoek een erkende lingerie speciaalzaak op http://www.lingeriestyling.com/. Je herkent ze aan het lingerie styling-kwaliteitslabel en certificaat dat uithangt in de winkel.

14


Geraak van je droog haar vanaf met de tips van BV-kapster Selda Gemeiner Heb jij last van droog haar en weet jij je geen raad meer hoe jij het juist moet behandelen? BV-kapster Selda Gemeiner (30), eigenares van De Cliént en Clientology kapsalons, helpt jou om die glans en soepelheid terug te winnen. Droog haar ziet er breekbaar, futloos en kurkdroog uit. Maar soms heb je al sneller droog haar dan je denkt. “Je haar is droog vanaf het moment dat jij het na het wassen niet kunt doorkammen zonder een conditioner of masker te gebruiken”, vertelt Gemeiner. “80% van lang haar heeft uiteinden van tien à vijftien centimer die droog zijn. Laat daarom om de drie maanden je haarpuntjes knippen.”

Haar kleuren

Al die kleuringen zouden schadelijk zijn voor je haar en daarbij uitdroging tot stand brengen. Dit moet toch gerelativeerd worden. “Als jij je natuurlijk haar kleurt, beschadig en droog je het niet uit maar maak je het enkel brozer indien je blondeert. Wanneer je van kunstmatig gekleurd zwart haar naar blond gaat, ziet je haar wel enorm af omdat de kapper eerst de kunstmatige kleur eruit moet halen”, legt Gemeiner uit. Thuis experimenteren met kleuringen en mèches raadt ze daarom ten strengste af.

Juiste producten

Kleur jij je haar en is het bovendien droog? Pas dan de juiste verzorging toe anders blijft het probleem maar aanslepen. “Heb je lang haar, smeer dan een © Klaudia Walloch serum op je droge haarpuntjes of gebruik een leave-in conditioner om afbraak te voorkomen”, adviseert Gemeiner. “Gebruik één keer per week een vochtinbrengend masker.” Maar haarproducten kunnen ook het tegendeel veroorzaken. “Als je haarlak slechte siliconen bevat, kan je die amper uit je haar wassen waardoor je droog haar krijgt.” Onze raad voor jullie: controleer de bestanddelen van het product vooraleer je overgaat tot kopen of laat een analyse uitvoeren bij de kapper voor de perfecte kuur voor je haartype.

Bescherming

Alle externe factoren zoals zon, zee- en chloorwater zijn schadelijk voor je haar. Ga je met platinablond haar het zwembad in, kom je er met mosgroen haar uit. “Om je haar te beschermen moet je het altijd insprayen met een zonbeschermingsfactor”, raadt Gemeiner aan. “Te grote temperatuursverschillen zijn slecht voor je haar. Ga daarom in de winter niet met kletsnat haar naar buiten om krimpen te vermijden, maar draag een muts.” Dezelfde bescherming geldt voor het stijlen en krullen van je haar. De essentie is beschermen en nog eens beschermen.

Gezonde voeding

Een goede gezondheid van je haar gaat ook gepaard met gezonde voeding. Het advies van Gemeiner: eet veel groenten en fruit, drink voldoende water en neem regelmatig vitaminekuren in om je haar in de beste staat te houden.

15


Stevige benen of brede enkels: deze hakken passen bij jou Hoge hakken kunnen wonderen doen voor je benen. Ze kunnen je benen slanker en langer doen lijken en zelfs imperfecties verdoezelen. Maar dit kan enkel wanneer je het juiste model eruit kiest. Modeblogster en shoe addict Tiany Kiriloff (34) somt voor jou de hakken op die komaf zullen maken met je stevige benen en brede enkels. What a shoe can do!

Zware kuiten

Ben je niet blij met je zware kuiten en wil je ze optisch slanker doen lijken? “Kies voor een zo fijn mogelijke hak zoals de stiletto. Het is ook altijd goed om een stiletto met een punt te nemen omdat die je benen nog eens optisch verlengt”, meent Kiriloff. “Overweeg een naaldhak met een enkelbandje voor een extra slank effect.” Als je voor een enkelbandje gaat, kies dan niet voor een slingback waarbij het bandje alleen achter je enkel loopt. Ga voor een enkelbandje dat rond je enkel zit. In sommige modellen tonen je benen elegant, maar over het algemeen is een slingback niet de ideale oplossing voor je zware kuiten. Dit geldt ook voor blokhakken. “Een kitten heel of een laag hakje is daarentegen wel elegant indien er een punt aan zit.”

© Klaudia Walloch

Stevige benen

Het is over het algemeen de regel dat als je zwaardere schoenen aantrekt, je stevige benen een beetje skinnier zullen ogen door het grote contrast. “Ga daarom voor wedges of sleehakken, plateau heels en blokhakken met een plateau vanvoor”, adviseert Kiriloff. “Ook het zo bruin mogelijk maken van je benen met een self-tanner zal voor hetzelfde resultaat zorgen.”

Brede enkels

Heb je slanke benen met brede enkels? Dan is het net zoals bij zware kuiten niet aangewezen om voor hakken met een slingback te gaan, maar wel voor een enkelbandje. “Opteer voor een strap sandaaltje dat als een laarsje fungeert en dus je enkels verdoezelt”, vertelt Kiriloff. “De sleehak werkt ook goed bij brede enkels. Deze schoen is nogal volumineus waardoor je benen en dus ook je enkels er slanker gaan uitzien.” Tot slot wil Tiany Kiriloff benadrukken om bij het vinden van het juiste paar hakken voor je benen, steeds verschillende modellen te passen. Het draait allemaal om de uitsnijding van de schoen. In één model zal je voet er niet elegant uitzien, en in een ander model dan weer wel. De boodschap is dus passen en blijven passen. Wil je op de hoogte blijven over Tiany Kiriloff? Volg dan haar blog op http://belmodo.tv/.

16


DIY: herstellende haarmaskers voor droog en beschadigd haar Haarkleuringen, stijltangen, haarproducten en externe factoren zoals zon en wind zorgen al snel voor beschadigd en droog haar. Dankzij deze twee haarmaskers kan dit verleden tijd zijn.

Haarmasker 1 Hoe werkt het?

Eieren, en vooral eigeel, zijn rijk aan proteïnen. Proteïnen voorkomen haaruitval, haarbreuk en maken het haar sterker. Eigeel is ook het keukenmiddeltje tegen roos. Door je haar met eieren te wassen, zal je haar ook zachter en glanzender zijn en is het bovendien makkelijker te behandelen.

Dit heb je nodig: • 2 eieren • 2 soeplepels citroensap • 2 eetlepels olijfolie of notenolie • 1 kom • Een milde shampoo Zo doe je het:

1

© databank Reporters

Klop twee eieren op in een kom en voeg twee eetlepels citroensap en olijfolie of notenolie toe. Mix alles tot een gladde substantie.

2 Masseer de brei in je haar en hoofdhuid gedurende vijf minuten. 3 Laat het 15 minuten inwerken. 4 Was je haar met een milde shampoo.

Haarmasker 2 Hoe werkt het?

Kokosnootolie is een veelvuldig gebruikt haarmiddeltje in India en in de Filipijnen. Het gaat haaruitval en verdunning van het haar tegen, en stimuleert zelfs haargroei. Daarnaast helpt het ook tegen de afname van proteïnen veroorzaakt door wind, zon en shampoos.

Dit heb je nodig: • 1-2 soeplepels kokosnootolie voor kort haar • 2-3 soeplepels kokosnootolie voor haar tot schouderlengte • 3-4 soeplepels kokosnootolie voor lang haar • 1 hittebestendige kom en eventueel een kookpot • 1 handdoek • Een milde shampoo • Optioneel: huishoudfolie

17


Zo doe je het:

1 Bevochtig je haar met water. 2 Doe de gewenste hoeveelheid kokosnootolie in een hittebestendige kom en verwarm het gedurende ongeveer

10 seconden in een microgolfoven. Je kan ook kiezen om de kokosnootolie op te warmen in een warmwaterbad. Giet in dit geval de kokosnootolie in een hittebestendige kom en plaats het in een kookpot met water. Verwarm het water op het vuur totdat de kokosnootolie warm is.

3

Haal je kom uit de microgolfoven ofwel je kookpot van het vuur. Laat de kokosnootolie afkoelen tot een aange- name temperatuur.

4 Masseer de olie met cirkelbewegingen in je hoofdhuid. Dit stimuleert de bloedsomloop en maakt je schedel ster- ker. Smeer de rest van de olie in je haar.

5 6 7

Dop een handdoek in warm water. Pers het water eruit en wikkel de handdoek rond je hoofd. Laat de olie inwerken tot de handdoek koud is. Was je haar met een milde shampoo.

Voor een intensievere verzorging kan je jouw handdoek vervangen door huishoudfolie die je hoofd warm houdt. Houd de folie aan om te slapen en spoel je haar ’s morgens uit. Bron haarmasker 1: http://www.homeveda.com/ Bron haarmasker 2: http://homeremediesblogger.blogspot.be/?view=magazine

18


DIY: reinigende haarmaskers voor vet haar Slechte eetgewoonten, te veel wasbeurten, hormonenwisselingen en verkeerde haarproducten kunnen leiden tot vet haar. Met deze makkelijk te bereiden keukenmiddeltjes kan je jouw vet haar de deur wijzen!

Haarmasker 1 Hoe werkt het?

Bier bestaat voornamelijk uit suiker, mout, hop en gist. Hop en mout bevatten proteïnen die helpen tegen beschadigd haar. Suiker sluit je haarpunten waardoor je glanzend haar krijgt. Gist bestaat uit vitamine B die je huid reinigt en de alcohol verwijdert vet en vuil uit je haar.

Dit heb je nodig: • 0,35 liter bier waarvan het koolzuurgehalte is gedaald • Shampoo Zo doe je het:

1 © databank Reporters

3 4 5

Laat het bier één of twee uur staan in een open fles of blik zodat het koolzuurgehalte kan dalen.

2

Was je haar met shampoo en spoel het erna uit.

Giet het bier over je haar en masseer het met cirkelbewegingen in je hoofdhuid. Laat het bier gedurende twee minuten inwerken. Spoel je haar af met koud water. Om biergeurtjes te vermijden kan je een conditioner gebruiken.

Haarmasker 2 Hoe werkt het?

Citroen bevat veel vitamine C en heeft een hoog zuurgehalte waardoor het goed is tegen vet en dof haar.

Dit heb je nodig: • 2 soeplepels citroensap • 2 eigelen • 1 kom • Shampoo Zo doe je het:

1 Meng twee eigelen met twee soeplepels citroensap in een kom. 2 Was je haar met shampoo en spoel het erna uit. 3 Masseer het haarmasker in je hoofdhuid. 4 Laat het vijf minuten inwerken. 5 Spoel het haarmasker uit met lauw water. Bron haarmasker 1: http://homeremediesblogger.blogspot.be/?view=magazine Bron haarmasker 2: http://www.homeveda.com/

19


DIY: verzorgende haarmaskers voor dof haar Je haar veelvuldig drogen, ontkleuren en onbeschermd blootstellen aan de zon veroorzaakt dof haar. Je haar ontbreekt dan aan glans en eist de nodige voeding. Styletoday heeft voor jou twee makkelijk en snel te bereiden haarmaskers op een rijtje gezet die je haar terug herstellen.

Haarmasker 1 Hoe werkt het?

Olijfolie bevat veel waardevolle stoffen die je haar voeden maar ook zachter en gladder maken. Het is rijk aan vitamine E en zorgt er dus voor dat je terug gezond haar krijgt dat glanst.

Dit heb je nodig: • 1 eetlepel olijfolie • 1 kopje yoghurt • 1 kom Zo doe je het: © Klaudia Walloch

1 Mix de olijfolie en yoghurt goed in een kom. 2 Breng dit mengsel aan op je droge haar.

3 Laat het 5 minuten intrekken. 4 Spoel je haar af met koud water. Gebruik dit masker 2 keer per week. Haarmasker 2 Hoe werkt het?

Appelazijn wordt aanbevolen voor dof haar omdat het een hoog gehalte aan zuren bevat die je haar gladder maken. Hierdoor zal je haar meer licht reflecteren en bijgevolg ook meer glanzen. Je haar ziet er direct gezonder uit. Appelazijn staat daarnaast ook bekend voor zijn reinigende werking en is een goed middel tegen roos.

Dit heb je nodig: • 2 soeplepels appelazijn voor kort haar • 4 soeplepels appelazijn voor lang haar • ½ kopje warm water voor kort haar • 1 kopje warm water voor lang haar • 1 kom Zo doe je het:

1 Meng de appelazijn met het warme water in een kom. 2 Breng de vloeistof aan op je hoofdhuid en haar. Het is niet nodig om je hele haar nat te maken. 3 Laat de vloeistof 10 minuten inwerken. 4 Spoel het vervolgens uit met koud water om je haar mooi glad te houden. Bron: http://homeremediesblogger.blogspot.be/?view=magazine

20


Kleed je slank met de tips van Emma Gelaude Geen zin om op dieet te gaan? Leer je dan gewoon slank te kleden! Styletoday vroeg enkele tips aan styliste en personal shopper Emma Gelaude (28). Volg haar advies en slank af waar je wil. Emma benadrukt dat je stijladvies eigenlijk niet kan veralgemenen. Iedereen heeft een specifiek figuur, unieke persoonlijkheid en eigen wensen waarop je een gepersonaliseerd pakket van stijltips moet afstemmen. Het is wel mogelijk om enkele algemene tips te geven die te allen tijde gelden.

Korte gestalte

Ben je kort van gestalte en wil je graag centimeters winnen? Draag hakken en je hebt direct langere benen. Benadruk je taille door een riem in je middel te dragen. Hoe meer je jouw taille benadrukt, hoe langer je onderlichaam wordt en hoe langer je benen ogen. Kies steeds voor een taillerok die boven je knieën komt en vermijd driekwart broeken. Hoe meer blote benen je toont, hoe groter je lijkt. Draag een eyecatcher op je gezicht of decolleté en niet je onderlichaam. Op die manier trek je alle aandacht naar je bovenlichaam en zie je er groter uit. Kleed je bij voorkeur van kop tot teen in dezelfde kleur. Kledij in meerdere kleuren zal je lichaam optisch breken waardoor je kleiner zal lijken. Als je klein bent, is het erg belangrijk om steeds je figuur te volgen. Oversized pulls benadrukken je figuur niet en doen je enkel nog kleiner lijken. © Emma Gelaude

Stevige benen

Het is algemeen geweten dat hoe groter je bent, hoe slanker je lijkt. Met een paar hakken ben je direct enkele centimers groter. Stem zeker ook de juiste schoenen af op je benen. Heb je zware kuiten, accentueer ze dan niet met een kuitlaars maar ga voor hogere laarsjes. Verberg je stevige benen met een bootcut broek. Skinny jeans werken niet flatterend omdat ze de vorm van je benen benadrukken.

Grote boezem

Alles wat volume toevoegt aan je borsten zoals topjes met ruches, rolkragen, hemdjes waarvan niet alle knopen dichtgaan, maar ook aansluitende bloesjes zijn uit den boze. Hoe meer je jouw taille accentueert, hoe groter je boezem en heupen lijken. Vermijd dus bloesjes met een uitgesproken taille. V-halzen, vlindermouwen en watervalnekken zijn wel aan te raden. Je kan ook werken met accessoires. Een lange, subtiele halsketting legt de focus op je boezem en doet deze visueel kleiner ogen.

Brede heupen

Om je brede heupen weg te stoppen, draag je best uitwaaierende onderstukken zoals een bootcut jeans of een a-lijn rok. Hierdoor vermijd je een pyramide-effect zoals bij de skinny jeans. Kies altijd voor een blazer die net tot onder je heupen komt en ze dus verdoezelt. Ook hakken doen hier weer dienst als hulpmiddel.

21


Geen taille

CreĂŤer een taille met getailleerde topjes, blazers of tunieken. Ook peplum topjes en babydoll dresses die net onder je taille spannen zijn hier perfect voor.

Korte hals

Voor een korte hals kies je best een opvallende halsuitsnijding zoals een V-hals. Deze verlengt je hals tot wel het midden van je boezem. Je kan ook een lange en/of robuuste halsketting toevoegen aan je outfit om hetzelfde effect te verkrijgen.

Stevige armen

Blote huid heeft de hoogste attentiewaarde. Om de aandacht van je stevige armen weg te nemen, is het aangewezen om ten minste voor driekwart mouwen te kiezen. Speel vervolgens met verhoudingen en doe een T-shirt met een pofmouw aan. Door volume toe te voegen aan je schouders, versmal je jouw armen.

Buikje

Indien je een buikje hebt, kan je dit wegstoppen in mid of high-waisted broeken en rokken. Werk met tussenlagen door een aansluitend topje onder je T-shirt te dragen. Zo creĂŤer je een tweede huid die dienst doet als buffer. Speel vooral met drukke prints zoals bloemen die een visuele chaos tot stand brengen en dusdanig je buik camoufleren.

Volle billen

Als je volle billen hebt dan zijn de tips voor brede heupen van toepassing. Let er wel op dat je broeken, en zeker jeans, achteraan zakken hebben. Deze zorgen voor een breekvlak waardoor je achterwerk kleiner lijkt. Heeft je kleerkast nood aan een screening en jij aan een make-over? Boek nu een dagje style coaching of een shopping experience met Emma op http://www.emmapersonalstyling.be/.

22


Vind het ideale kapsel voor je gezichtsvorm Ovaal, rechthoekig, vierkant, rond, driehoekig, peer- of diamantvormig gezicht? Weet jij niet welk kapsel bij jouw gezichtsvorm past? Styletoday interviewde BV-kapper en eigenaar van de Wakko kapperszaken Peter Platel (47). Hij zet voor jou de do’s en don’ts op een rijtje. Iedereen heeft zijn eigen unieke gezichtsvorm, maar niet iedereen staat even goed met elk kapsel. Als je een aangepaste snit kiest, kan je de troeven van je gezicht uitspelen en andere features verdoezelen. In een oogwenk zal je gezicht lijken op de ideale gezichtsvorm van Kate Moss. Kapper Peter Platel maakt hierbij toch een kanttekening. Als jij het fantastisch vindt om een groot voorhoofd te hebben, dan moet je het vooral niet camoufleren. Het enige wat belangrijk is, is dat jij gelukkig bent als je in de spiegel kijkt.

Gezichtsvorm bepalen

Twijfel je aan je gezichtsvorm? Ga voor de spiegel staan en teken met een lippenstift de contouren van je gezicht op je spiegelbeeld. Je zal nu gemakkelijker kunnen zien wat je gezichtsvorm is.

Ovaal © databank Reporters

In de beautywereld is een ovaal gezicht de ideale gezichtsvorm waar alle kappers naartoe streven. Je kin is niet uitgesproken en je hebt opvallende jukbeenderen die je kaaklijn smaller doen lijken net zoals supermodel Kate Moss. Heb je een ovaal gezicht, dan mag je alles doen!

Rechthoek

Heb je een rechthoekig gezicht zoals actrice Liv Tyler dan heb je een redelijk afgeronde kin en is de lengte van je gezicht de eyecatcher. Om de lengte van je gezicht te verminderen, moet je accenten leggen op de breedte. Steek zo weinig mogelijk je haar op en ga niet voor kuifjes. Dit doet je gezicht alleen maar langer lijken. Knip daarentegen een froe om je voorhoofd kleiner te maken en zo de lengte van je gezicht in te korten. Een korte carré of bob kan hier ook hulp bieden omdat het volume toevoegt aan de zijkant van je gezicht.

Vierkant

© databank Reporters

Een vierkant gezicht zoals dat van actrice Jennifer Aniston heeft een voorhoofd en kin die bijna even breed zijn en is daarnaast korter dan een rechthoekig gezicht. Om je trekken te verzachten kan je piekjes in je korte coupe aanbrengen of voor lang haar opteren. Ga voor een bles of een ronde froe om die vierkante vorm in je gezicht te breken. Je haar opknippen in laagjes aan je gezicht werkt ook altijd. © databank Reporters

Rond

Een rond gezicht is breed en heeft een ronde kin en haarlijn. Zo heeft actrice Kirsten Dunst een uitgesproken rond gelaat. Om de ronde vorm af te zwakken, werk je best in de hoogte en lengte. Knip geen carré of bob tot op je jukbeenderen om niet de breedte van je gezicht te accentueren. Steek daarentegen je haar op, leg bovenaan krullen of scheer je haar aan de zijkant kort.

© databank Reporters

23


Driehoek/hart

© databank Reporters

Een driehoekig gezicht heeft een breed voorhoofd en een scherpe kin. Als je een hartvormig gezicht hebt zoals actrice Reese Whiterspoon, dan heb je dezelfde gezichtsvorm als iemand met een driehoekig gezicht alleen loopt je haarlijn meer op een punt. Bij deze gezichtsvorm kan je dezelfde kapsels dragen als iemand met een driehoekig gezicht. Om je driehoekige gezichtsvorm niet extra te benadrukken, modelleer je jouw opgeknipt haar best niet in je gezicht zoals Jennifer Aniston. Creëer meer volume rond je kin in plaats van op je kaken. Dit kan je doen door voor een kapsel tot kin- of schouderlengte te kiezen. Voor extra volume kan je jouw haar onderaan krullen. Ga niet voor korte horizontale pony’s want zo versterk je nog meer die driehoek, maar kies voor een bles.

Peer

Zwaardere kaken en kinlijn met een smal voorhoofd zijn de kenmerken van een peervormig gelaat of een omgekeerde driehoek zoals dat van zangeres Kelly Osbourne. Knip je haar op in laagjes voor meer volume rond je voorhoofd en dun het onderaan uit om volume weg te nemen van je kin. Vermijd een carré tot net boven je kaken, dit doet ze nog breder lijken. Creëer geen volume op je hoofd om je smal voorhoofd niet extra te benadrukken.

Diamant

© databank Reporters

Heb je een diamantvormig gelaat zoals actrice Elizabeth Hurley, dan heb je brede jukbeenderen, een smal voorhoofd en smalle kin. Kies in dit geval voor een kapsel tot schouder- of neklengte. Vermijd kapsels die breedte toevoegen aan je jukbeenderen en schuin opgeknipte kapsels. Deze kapsels versterken nog meer de kenmerken van je gezichtsvorm. Zorg daarentegen voor meer volume rond je voorhoofd en kin. Krul je haar, leg er golven of piekjes in of toupeer het op de plaatsen waar je meer volume wilt. © databank Reporters

Wat je zeker moet weten voor je naar de kapper komt! Vermijd een middenscheiding

Tenzij je een catwalkmodel of zestien jaar bent, is het beter om een kapsel met een middenscheiding te vermijden. Het geeft je altijd een trieste gezichtsuitdrukking.

Ga mee met de haargroei

Kies niet voor een kapsel waarbij het haar niet in dezelfde richting groeit als dat van jou. Als je kapsel in de richting van je haargroei ligt, dan zal het voor 90 procent van de tijd goed liggen. Probeer daarnaast om de vijf weken je haar een knipbeurt te geven. Zo behoud je jouw coupe.

Elk haar en gezicht is anders

Als je een foto van je favoriete Hollywoodster meeneemt naar de kapper moet je er steeds op letten dat die celeb dezelfde gezichtsvorm, haartextuur en hoeveelheid haar heeft als jij. Als dit niet het geval is, zal hetzelfde kapsel voor een ander effect zorgen.

24


Een kijkje in de kleerkast van topmodel Louise Maselis Louise Maselis is 20 jaar en mag zich al een topmodel noemen. Ze sierde al de cover van Teen Vogue en Elle, maar ook op de Fashion Week was ze 3 jaar op rij te zien. Glamour en fashion klinken haar bekend in de oren, maar hoe into fashion is deze schoonheid uit Winksele? Louise toont je haar favoriete outfits en verklapt haar adresjes! Toen je 15 jaar was zette je jouw naam onder de titel Elite Model Look. Je werd ondergedompeld in een wereld van fotoshoots, catwalks en mode. Kende je überhaupt iets van mode? “Ik heb deelgenomen aan de mannequinwedstrijd omdat mijn entourage mij aanmoedigde om het te doen. Ik had de lengte, was zeer slank en had niks te verliezen. Toen ik de Elite Model Look had gewonnen, was ik toch verrast omdat ik helemaal niks over mode wist. Ik ging er heel nuchter met om. Misschien heeft deze attitude deels bijgedragen aan mijn succes.” Hoe into fashion ben je nu? “Als model moet je altijd jouw look verzorgen, zeker als je naar een casting gaat. Ik heb geleerd om meer aandacht aan mode te besteden en eigenlijk vind ik het fijn. Ik lees nu zelfs tijdschriften zoals Elle België en Vogue. Soms word ik uitbetaald in kledingstukken na een dagje catwalk in New York. Altijd leuk als de kleren mooi zijn (lacht).” © Louise Maselis

Hangen er dan alleen designerstuks in je kleerkast? “High fashion is mooi en creatief, maar niet draagbaar in het dagelijks leven omdat het zo duur is. Ik heb wel enkele creaties van ontwerpers, maar dat zijn vooral handtassen. Zo heb ik een handtas van Stella McCartney en Vanessa Bruno. Het is een essentieel accessoire bij de outfit van een vrouw waardoor ik er graag wat meer geld aan uitgeef.” “Voor een feestje zal ik dan wel weer een haute couture jurk aandoen. Op het verjaardagsfeestje van Leonardo DiCaprio droeg ik een jurk van de Franse modeontwerpster Catherine Malandrino die 1.500 euro waard is. Het is een aansluitende, doorzichtige jurk die bedekt is met lederen banden. Jennifer Lopez heeft diezelfde jurk.”

Welke kleren draag je dan in het dagelijks leven? “Voor ik kleren koop, kijk ik altijd naar de trends van het seizoen. Als ik een leuke look heb gevonden, probeer ik diezelfde look in een goedkopere en draagbaardere versie te vinden. Je kan perfect met de kleren uit de H&M, Zara of Mango een designeroutfit kopiëren. Ik zal echter nooit een volledige outfit aandoen van een duur merk. Ik vind het niet nodig om duizenden euro’s uit te geven aan één kledingstuk als ik mijn smaak ook in een goedkopere winkel kan vinden. Bovendien kan ik dan meer kleding kopen.” Door welke ontwerpers laat jij je inspireren? “De ontwerpers die me inspireren zijn de fashion goeroes Chanel, Yves Saint Laurent, Alexander Wang en Isabel Marant. Chanel vind ik heel elegant, vrouwelijk en klassiek maar toch eigentijds. Ik ben zot van de kleren van Isabel Marant. Ze zijn stoer en bovendien draagbaar. Dat vind ik super! De New Yorkse ontwerpers zoals Iro, Jason Wu en Jeremy Scott vind ik ook top.”

25


Hoe kan je jouw kledingstijl het best omschrijven? “Mijn stijl is gedurfd, jong, kleurrijk en rock-’n-roll. Ik kan me heel trashy kleden, maar ik blijf er wel altijd fatsoenlijk uitzien. Mijn outfits zijn vaak speciaal en meestal draag ik broeken. Ik zou gerust een paar leren botten combineren met een short, toffe blazer en T-shirt met doodskoppen. Ik neem best wel wat risico’s op modegebied.” Ben je een echte shoe-addict? “Ik heb veel schoenen dus eigenlijk ben ik wel een shoe addict. Ik draag bijna altijd schoenen met een platte zool zoals baskets, ballerina’s of sandalen. Ik ben geen fan van hoge hakken.” Zijn er mode-items die je niet kan missen in jouw reiskoffer? “Mijn zwart lederen jasje van Maje neem ik overal mee naartoe. Het is mijn handelsmerk. Wat ik ook altijd bij me heb is mijn handtas van Stella McCartney.” Wat zijn jouw favoriete adresjes om te shoppen? “Mijn favoriete kledingwinkel is ongetwijfeld 100% Sisters in Brussel. Ze hebben er kleding van Iro, Isabel Marant en Zadig & Voltaire. Ik vind er altijd mijn smaak. Ik ga ook vaak in Antwerpen shoppen. Mijn favoriete adresjes zijn Maje, Zadign & Voltaire, Princess, maar ook Zara en Diesel. Mijn schoenen koop ik in Coccodrillo en mijn handtassen in SN3. Ik koop zeker om de 10 dagen wel iets, oeps (lacht).” Staat je agende voor de komende maanden al vol? “Ik ga deze zomer naar New York vertrekken om modellenwerk te doen. In september ga ik terug naar de schoolbanken. Ik wil naast mijn modellencarrière nog andere opties openhouden waardoor ik ervoor gekozen heb om Communicatiewetenschappen te studeren. Ik ga zeker niet stoppen met modellenwerk.”

© Louise Maselis Louise koopt om de 10 dagen wel kleren. Om alles op te bergen heeft ze 2 kleerkasten nodig.

© Klaudia Walloch Als Louise naar een casting gaat, doet ze een zwarte, sobere outift aan. Haar kleren mogen dan niet opvallen. Outfit: H&M

26


© Louise Maselis © Klaudia Walloch

Louise is verzot op schoenen met een platte zool. Sneakers: Philippe Model

In het dagelijks leven draagt Louise weinig designerkleding. Jasje: Zara - Blouse: H&M - Jeans: Diesel

© Klaudia Walloch Louise kleedt zich graag jong en gedurfd. Een paar leren botten mag daarbij niet ontbreken. Botten: Mexicana

© Louise Maselis Deze designerjurk droeg Louise op het verjaardagsfeestje van acteur Leonardo DiCaprio. Jurk: Catherine Malandrino

27


Š Louise Maselis Voor een feestje durft Louise wel eens hakken aandoen. Hakken: Timo Weiland

Š Louise Maselis Louise houdt vooral van handtassen van ontwerpers. Deze handtas sleurt ze overal mee naartoe. Handtas: Stella McCartney

28


Haaruitval na de zwangerschap? Voorkom het! Had je tijdens je zwangerschap een grote bos gezond haar en vallen je haren sinds je bevallen bent één voor één uit? Je hoeft je geen zorgen te maken want dit is niet ongewoon. Probeer haarverlies toch te voorkomen. Op die manier kan je beschadiging van je haarwortels vermijden. De groeicyclus van je haar duurt gemiddeld zeven jaar. Hierna zal het uitvallen en vervangen worden door nieuwe haren. Zo verlies je ongeveer 100 haren © Klaudia Walloch per dag. Tussen de vierde en achtste maand van je zwangerschap zal je echter merken dat je haar weinig of niet uitvalt. Hierdoor zal je haar gedurende een langere periode kunnen doorgroeien waardoor je meer en langer haar zal hebben. De oozaak hiervan ligt in de aanwezigheid van het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. De productie van dit hormoon door je moederkoek is nodig om je baarmoeder ongehinderd te laten uitrekken en groeien tijdens je zwangerschap.

Waarom haarverlies?

Je lichaam zal geen progesteron blijven produceren. Aan het begin van de achtste maand van je zwangerschap stopt de productie van het hormoon zodat je baarmoeder terug kan samentrekken. “Al je haren die in de periode van vier maanden niet zijn uitgevallen, kan je nu plots verliezen. Hierdoor zal je meer haaruitval hebben dan normaal”, legt haarspecialist Stefan Van Rompaey uit. Naast progesteron kunnen ook stress, voeding en genen aan de oorzaak van je haarverlies liggen. “Meestal zal je meer haar verliezen na de geboorte van je eerste kindje dan bij je tweede kindje. Dit komt omdat vrouwen meer stress ervaren bij hun eerste bevalling”, verduidelijkt Van Rompaey. De productiestop van progesteron blijft echter de grote boosdoener voor je haarverlies. Wanneer een haartje afsterft, zal het niet meteen uitvallen. Pas drie of vier maanden na de bevalling zal je kampen met haarverlies.

Hoeveelheid en duur

De hoeveelheid haaruitval is bij iedereen verschillend. Sommige vrouwen hebben weinig of geen last van haaruitval en bij anderen valt het er met plukken uit. Dit geldt ook voor de duur van je haaruitval. “Een zwangerschap kan voor blijvende hormonale veranderingen zorgen zoals gevoeligheid voor haaruitval of veranderingen in je haarstructuur”, deelt Van Rompaey mee. “In 80 procent van de gevallen stopt je haaruitval binnen een periode van vier maanden.”

Voorkom haaruitval

Indien je gedurende een lange tijd last hebt van haaruitval, kunnen de stamcellen van je haarwortels beschadigd raken. Hoe meer dit gebeurt, hoe zwakker je haarwortels worden. Dit heeft als gevolg dat je stamcellen minder haar zullen kunnen aanmaken. In het ergste geval kan dit leiden tot kaalheid. Dit kan je voorkomen door voorzorgsmaatregelen te nemen: • Gebruik vanaf de achtste maand van je zwangerschap een ampullenkuur. Het inwrijven van je hoofdhuid met de vloeistof uit de ampullen zal ervoor zorgen dat je haar langer zal blijven groeien. Je zal geen of minder last hebben van haaruitval gedurende een kortere periode. Doe dit drie maanden lang. • Neem tijdens je zwangerschap voedingssupplementen in om gezond haar te hebben. Alleen gezond eten is niet genoeg. Dit komt omdat de natuurlijke hulpstoffen in voeding niet allemaal voor je haar worden gebruikt. Dit is wel het geval bij voedingssupplementen. Blijf je na vier maanden nog steeds kampen met haarverlies, dan laat je beter een haarwortelonderzoek uitvoeren bij een haarspecialist. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Stefan Van Rompaey via zijn website http://www.dehaarspecialist.be/.

29


Tips: blaas je seksleven nieuw leven in na je bevalling Wanneer je een kindje op de wereld hebt gezet, kan het voor jou en je partner minder evident zijn om terug seks te hebben. Van een bevalling moet je niet alleen lichamelijk herstellen, het brengt vaak ook heel wat aanpassing met zich mee. Deze tips helpen je om intimiteit en seks terug een plaats te geven in jullie relatie. Vaak neemt de hoeveelheid seks sterk af aan het einde van het derde trimester van de zwangerschap. Sommige vrouwen voelen zich op dat moment minder aantrekkelijk, net zoals de man het minder vanzelfsprekend kan vinden om seks te hebben. Maar ook na een zwangerschap loopt je seksleven niet altijd op rolletjes. © Klaudia Walloch Een geboorte is namelijk een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de mama als voor de papa. Niet alleen is het een groot emotioneel gebeuren, ook de zorg voor je baby vergt heel wat aandacht van jou en je partner. Misschien liggen jullie beiden in bed met een half oor te luisteren of jullie baby slaapt of niet. In dat geval zal jullie kindje op de eerste plaats komen en niet seks. “Het is mogelijk dat na het krijgen van een kindje een koppel zich niet meer beschouwt als minnaars maar louter als ouders”, meent seksuologe Sandra Van den Eynde. “Voor sommigen is het dan ook een hele aanpassing om elkaar terug op te zoeken als minnaars.”

Fysieke veranderingen

Tijdens een bevalling ondergaat je lichaam ook fysieke veranderingen die een grote invloed kunnen hebben op je seksleven. “Als je op een traditionele manier bevallen bent, kan er tijdens penetratie gevoeligheid of pijn optreden”, legt Van den Eynde uit. “Je vagina heeft heel wat doorstaan. Zo krijgen sommige vrouwen een vaginale knip om de bevalling beter te laten verlopen. Dit alles maakt dat je een tijdje nodig hebt om fysiek te herstellen. Je denkt dan in eerste instantie niet aan seks, maar dat is normaal.”

Werk aan je seksleven

“Wanneer jullie echter een tijdje verder zijn en vaststellen dat jullie seks zijn gaan mijden, is het goed om er samen over te praten”, adviseert Van den Eynde. Misschien ontwijk je seks omdat je schrik hebt om pijn op te lopen tijdens het vrijen. Anderzijds kan je partner het moeilijk vinden om gemeenschap terug een plaats te geven in een familiesituatie. Pas als jij en je partner de reden weten waarom jullie geen seks meer hebben, kunnen jullie werken aan jullie seksleven.

Van den Eynde geeft je enkele tips om jullie seksleven een duwtje in de rug te geven:

• Seks is meer dan enkel penetratie. Het bestaat ook uit intimiteit, emoties en lichamelijkheid. Als jij en je partner zich op jullie gemak voelen, zal het veel gemakkelijker zijn om samen terug intiem te zijn. Probeer jullie intimiteit dan ook op te bouwen. Dit kan je doen door meer aandacht aan elkaar te schenken, iets lief voor elkaar te doen of samen tijd door te brengen. • Seks is niet hetzelfde als zin hebben in seks. Soms is het moeilijk om zomaar opgewonden te raken. Geef jouw verlangen naar seks vorm door er overdag eens aan te denken. Ook een sensuele massage kan jullie libido opkrikken en jullie zo dichter bij elkaar brengen. • Maak tijd voor seks en stel je open om het te laten gebeuren. Het is niet omdat er vanaf nu kinderen in huis zijn dat jullie de liefde niet meer mogen bedrijven. Je hoeft ze dan ook niet elke keer weg te sturen naar hun grootouders als je seks wilt hebben. • Wees niet ongerust als penetratie de eerste keer niet lukt. Er zijn nog alternatieven zoals orale seks of prikkelende massages. Het is vooral belangrijk om jezelf en je lichaam tijd te geven. Indien jullie door praten, intimiteit opbouwen en tijd voor elkaar maken er niet in slagen om jullie seksleven op te peppen, kunnen jullie professionele hulp zoeken. Je kan een seksuologe in je buurt zoeken op de website http://www.seksuologen-vlaanderen.be/.

30


Mag ik veel afvallen als ik borstvoeding geef? Ben je net bevallen en wil je jouw oude figuur terugwinnen? Pas dan op met strenge diëten als je borstvoeding geeft want dit is niet goed voor de gezondheid van je baby. Elke vrouw wordt zwaarder als ze zwanger is. Een gezonde gewichtstoename bedraagt 12 tot 12,5 kilogram. Je lichaam maakt extra bloed aan en slaat meer vet en vocht op. Niet alleen je buik en borsten worden dikker, maar heel je lichaam wordt voorzien van een vetlaag. Deze opslag van vetten is belangrijk om na de geboorte borstvoeding te kunnen geven aangezien borstmelk ontstaat uit vetcellen van je lichaam. “Als je 12,5 kilogram © Klaudia Walloch bent aangekomen tijdens je zwangerschap, dan zullen die kilo’s er ook relatief snel afgaan na je bevalling”, meent diëtiste Lynn De Merlier. “Pas als je meer dan 12,5 kilogram bent aangekomen, zal je meer moeite moeten doen om die extra kilo’s eraf te krijgen.”

Op dieet gaan

Toch mag je niet zomaar op een streng dieet gaan zolang je borstvoeding geeft omdat je baby voldoende voedingsstoffen moet binnenkrijgen via je moedermelk. Daarnaast kan te veel afvallen schadelijk zijn voor je baby. In je vetcellen worden namelijk toxines of afvalstoffen opgeslagen. Vanaf het moment dat je vetcellen gaat verbranden, zullen deze toxines vrijkomen in je lichaam. En omdat er in je moedermelk ook vetcellen aanwezig zijn, zou je beter opletten met extra vetverbranding tijdens de borstvoedingsperiode. “Je mag best afvallen maar je moet het op een verantwoorde en gezonde manier doen”, adviseert De Merlier.

Afvallen zonder lijnen

Je moet je echter geen zorgen maken dat je geen gewicht zal verliezen zonder te lijnen. Als je borstvoeding geeft, zal je weliswaar sneller je normale gewicht terugkrijgen dan iemand die de fles geeft. “Je lichaam verbrandt meer calorieën en zeker de eerste dagen na de bevalling zal het een inkrimpende werking op je baarmoeder met zich meebrengen”, vertelt De Merlier.

Voedingspatroon

Het is wel zo dat je na de bevalling meer moet drinken en eten als je borstvoeding geeft. Als je de borst geeft, verlies je moedermelk en dus vocht. Om de melkproductie te stimuleren heb je meer vocht nodig. En eten en drinken voorzien je in dat vocht. Betekent dit dat je alles dubbel moet eten? “Helemaal niet. Verander gewoon je voedingspatroon door gezond te eten. Zo zal je borstvoeding ook gezond zijn voor je baby”, aldus De Merlier. Neem de gewoonte aan om drie maaltijden en minstens twee tussendoortjes te eten. Neemt dit alvast mee in je voeding: • Volwaardige producten zoals volkoren brood, rijst en pasta • Veel groeten en fruit • Veel drinkwater Wat kan je beter vermijden? • Zoetigheden zoals koeken, taarten en chocolade • Te veel frisdranken • Veel dranken met cafeïne zoals koffie en thee • Alcohol, sigaretten en drugs zijn helemaal uit den boze Ben je op zoek naar een aangepast voedingsplan voor jou? Neem dan contact op met diëtiste Lynn De Merlier via haar website www.lynndemerlier.be.

31


Fopspeen geven of toch maar laten duimzuigen? Baby’s hebben een aangeboren zuigbehoefte. Toch moet je opletten dat je kindje niet te lang blijft duim- of speenzuigen. Het kan echter kaak- en gebitsproblemen met zich meebrengen. Maar wat is nu beter: een fopspeen of een duim? Tijdens het eerste jaar staat de zuigbehoefte van je baby op een hoogtepunt. Je baby zal dan duim- of speenzuigen om in zijn zuigbehoefte te voldoen. Hij bevredigt deze behoefte aan je borst of aan een papfles. Maar soms volstaat dit niet voor je kindje. Dit is het moment waarop hij zijn duim in zijn mond gaat steken of een fopspeen in de plaats krijgt. Zuigen is gedurende de eerste paar maanden belangrijk voor databank Reporters © de vorming van het gebit en kauwstelsel van je kind. “Als je baby zijn spieren niet gebruikt en dus ook niet zuigt, is het mogelijk dat zijn kaken zich niet helemaal kunnen ontwikkelen”, benadrukt tandarts Claude Herman.

Leer het zuigen af

Na een jaar neemt de zuigbehoefte van je baby echter af. Het zuigen zal dan enkel nog een reflex en middel zijn om zich beschermd en goed te voelen. Je moet dit toch niet onderschatten. Na verloop van tijd kan een kind enorm gehecht raken aan zijn fopspeen of duim. Het is namelijk zijn toeverlaat geworden. Het ene kind zal dan ook sneller zijn fopspeen kunnen missen dan een ander. Tegen de leeftijd van zes jaar zou het zuigen normaal gezien spontaan moeten verdwijnen. Heb je echter te maken met een hardnekkige zuiger, dan is het nodig om op tijd in te grijpen. “Probeer het speen- of duimzuigen vanaf de leeftijd van drie of vier jaar stilaan af te bouwen”, adviseert Herman. “Zo is de kans groter dat je kindje het zuigen helemaal afgeleerd is wanneer hij zes jaar is.”

Gevolgen

Rond de zesde verjaardag van je kind vallen zijn melktandjes uit en komen zijn permanente tandjes erdoor. Als je kind op die leeftijd nog steeds duimzuigt of een fopspeen gebruikt, zal dit negatieve gevolgen met zich meebrengen voor het gebit van je kind. “Hoe vroeger je kind met fopspeen- of duimzuigen stopt, hoe minder het zuigen de kans heeft om de ontwikkeling van zijn tanden, kaken en gehemelte te beïnvloeden”, verduidelijkt Herman. “Het is aan te bevelen om ongeveer een half jaar voordat de melksnijtanden uitvallen te stoppen met duimzuigen. De kans op een spontane correctie van je kaken, gebit en gehemelte is dan het grootst.”

De effecten van te lang duim- en speenzuigen:

• Je kind kan een asymmetrische open beet ontwikkelen. Daarbij gaan zijn boventanden verder voor zijn ondertanden uitsteken dan normaal. Het is mogelijk dat je kind zijn tong steeds door deze opening gaat willen persen waardoor hij een spraakprobleem zoals lispelen zal ontwikkelen. • Zijn gehemelte kan spitser en smaller worden door de constante druk van zijn duim of speen. • De stand van zijn kaken kan veranderen, wat kan leiden tot een kruisbeet. Bij een kruisbeet heeft je kind een te smalle bovenkaak waardoor zijn boven- en onderkiezen niet mooi op elkaar staan wanneer hij bijt. • Er treedt geen spontane correctie van de tanden op.

32


Fopspeen of duim?

Als je opmerkt dat je kind steeds zijn duim in zijn mond steekt, is het beter om hem vanaf zijn geboorte al een fopspeen te geven. “Een fopspeen oefent minder druk uit op de bovenkaak waardoor de gevolgen voor het gebit van je kind minder erg zullen zijn. Daarnaast kan je een fopspeen altijd afnemen terwijl duimzuigen moeilijk af te leren is”, aldus Herman.

Maar hoe leer ik mijn kind het fopspeengebruik af?

• Neem niet zomaar de fopspeen van je kind af. Het is dag en nacht zijn toeverlaat geweest. Bouw het fopspeengebruik daarentegen langzaam af door fopspeenvrije dagen te organiseren. • Vertel je kind dat hij te oud is om nog met een speen rond te lopen. Beloof hem dat hij een cadeau zal krijgen als hij zijn speen afgeeft aan Sinterklaas of de paashaas. Op die manier heeft je kind iets om naar uit te kijken en zal hij de speen snel vergeten zijn.

Hoe doe ik dat bij duimzuigen?

• Motiveer je kind eerst en vooral om het duimzuigen achterwege te laten. Duimzuigen op oudere leeftijd kan ervoor zorgen dat je kind uitgelachen of uitgesloten zal worden op school. Confronteer hem ermee. Wanneer hij inziet dat duimzuigen niet cool is, zal hij uit zichzelf stoppen. • De truc om duimzuigen af te leren, is om zijn duim in te smeren met een slechtsmakende vloeistof. Het helpt ook om een sok over zijn hand te schuiven of een pleister op zijn duim te plakken. • De tandarts kan intra-orale middelen zoals een beugel aan de tanden van je kind lijmen om het duimzuigen te bemoeilijken of te verhinderen.

33


Gemeenschap tijdens de zwangerschap? Het kan, maar niet altijd! Ouders in spe hebben soms schrik om hun kindje pijn te doen tijdens gemeenschap. Dit is niet nodig! Vrijen tijdens een zwangerschap is volkomen veilig voor je baby. In sommige gevallen moet je toch voorzichtig zijn met het hebben van seks. Dit kan nadelig zijn voor jou en vooral je baby. Vrijen tijdens een zwangerschap kan soms klachten met zich meebrengen. Licht bloedverlies na gemeenschap is een vaak voorkomend verschijnsel. Dit kan gebeuren wanneer de penis een bloedvaatje in de baarmoederhals raakt tijdens penetratie. Meestal zorgt dit voor enige paniek. “Zolang je niet meer bloed verliest dan tijdens je menstruatie, is er geen reden tot paniek”, stelt gynaecologe © Klaudia Walloch W. N. gerust. “Als het bloeden na één tot twee dagen niet stopt, raadpleeg je best een arts.” Klaarkomen tijdens het vrijen kan ook voor een harde buik zorgen. Je spiercellen in je baarmoeder spannen allemaal op waardoor je buik strak en hard aanvoelt. Deze samentrekkingen kunnen soms enkele uren duren. Geen paniek! Een harde buik is meestal onschuldig en zorgt niet voor vroegtijdige weeën. Dit geldt ook voor het hormoon prostaglandine dat aanwezig is in sperma. Het hormoon bevordert de samentrekking van je baarmoeder en rijping van je baarmoedermond. De hoeveelheid prostaglandine tijdens een zaadlozing is nochtans niet genoeg om weeën op te wekken en de bevalling te versnellen.

Doe ik mijn baby pijn?

Misschien vraag jij en je partner zich af of jullie je baby niet pijn doen tijdens gemeenschap. Je kan gerust zijn dat je baby geen pijn ervaart. “Je baby wordt beschermd door de baarmoeder, vliezen en het vruchtwater. Hij kan wel druk of een beweging voelen, maar dit heeft geen gevolgen voor de gezondheid van je baby”, verzekert de gynaecologe. Wanneer je 38 weken zwanger bent, kan het moeilijker zijn om seks te hebben omdat je partner het hoofdje van je baby kan stoten. “Dit betekent niet dat je geen gemeenschap meer mag hebben. Vermijd in dit geval bruuske penetraties.”

Soms kan seks wél kwaad

Heb je complicaties zoals placenta previa, een verkorte baarmoederhals of draag je tweelingen, dan is het aangewezen om extra zorgvuldig te zijn tijdens penetratie. In sommige gevallen zal je gynaecoloog je aanraden om geen gemeenschap meer te hebben tot de bevalling. Het is belangrijk om te luisteren naar de raad van je gynaecoloog voor de volgende redenen: • Als je seks hebt terwijl er placenta previa bij jou is vastgesteld, kan je jezelf en je baby in een levensbedreigende situatie brengen. Bij placenta previa bevindt je placenta of moederkoek zich laag in je baarmoederwand waardoor het je baarmoederhals gedeeltelijk of zelfs helemaal kan bedekken. Seks hebben in zo een situatie kan hevige bloedingen en het loskomen van je placenta van je baarmoeder veroorzaken. “Je placenta zorgt voor de nodige voeding, doorbloeding en circulatie voor je baby. Als die loskomt aan het einde van de zwangerschap, heb je maar zeer weinig tijd om je baby te redden via keizersnede”, benadrukt de gynaecologe.

34


• Heb je een verkorte baarmoederhals, dan is het niet altijd verstandig om seks te hebben. Premature contracties of vroegtijdige weeën zorgen ervoor dat je baarmoederhals, die normaal vier centimer lang is, verkort. “De harde buik die tijdens een orgasme optreedt kan vroegtijdige weeën stimuleren. Indien je baarmoederhals in 20 weken tijd verkort is, is er een dreigende kans op vroeggeboorte. Het is daarom nodig om voorzichtig te zijn”, adviseert de gynaecologe. • Als je zwanger bent van een tweeling heb je sowieso een verhoogd risico op premature contracties, een verkorte baarmoederhals en vroeggeboorte. Dit komt omdat je baarmoeder twee keer zo snel groeit. Je hebt vaker harde buiken waardoor je sneller thuis zal moeten blijven om te rusten. “Penetratie kan in dit geval premature contracties opwekken. Dit is gevaarlijk omdat het vroeggeboorte kan veroorzaken”, vertelt de gynaecologe.

Gemeenschap: wees vindingrijk

Wanneer je voor het eerst gemeenschap hebt tijdens je zwangerschap, is het mogelijk dat vrijen pijn zal doen. Dit komt omdat de gevoeligheid van je vagina verandert tijdens een zwangerschap. “Het kan zijn dat je vroeger bepaalde standjes prettig vond en nu niet meer, of omgekeerd”, legt de gynaecologe uit. “Door aan je partner te vertellen wat je prettig en niet prettig vindt, kunnen jullie als koppel zoeken naar standjes die wel aangenaam voelen. Je moet vooral vindingrijk zijn en er niet voor terugschrikken om standjes uit te proberen die je voor je zwangerschap nooit zou gedaan hebben.” Je moet je niet beperkt voelen in je mogelijkheden want druk op je buik kan geen kwaad voor je baby. “Zolang je op je buik kan liggen, mag je dat doen.”

35


Ilse Adams: borstvoeding geven kan en wel in stijl! Veel vrouwen ervaren borstvoeding geven in het openbaar als een taboe. Je hebt geen privacy en het is ongemakkelijk. Door je goed te informeren, kan borstvoeding geven echter aangenaam zijn! Styliste Ilse Adams geeft je tips om je borstvoedingsperiode in stijl te beleven. Veel vrouwen beginnen borstvoeding te geven, maar stoppen al na drie maanden omdat ze terug moeten gaan werken. Vaak weten ze niet hoe ze borstvoeding geven moeten combineren met hun werk. Je borst zomaar naar boven halen of afkolven op de werkvloer beschouwen ze meestal als gênant. “Te veel vrouwen zetten hun vrouw zijn in pauze tijdens hun zwangerschaps- en borstvoedingsperiode”, besluit styliste Ilse Adams. “Dat is niet echt verwonderlijk. Ze moeten namelijk wennen aan de veranderingen die het moederschap met zich meebrengt. Hun lichaam en borsten zijn niet meer de oude, en ook hun garderobe zit niet meer lekker en is onpraktisch. Als er een bruiloft op hun agenda staat, willen ze zich meestal het liefst thuis opsluiten in hun comfy kloffie.”

Informeren en nog eens informeren

Gebrek aan kennis is vaak de grote boosdoener waarom vrouwen ervoor kiezen om kunstmatige zuigelingenvoeding te geven in plaats van borstvoeding. “Er heersen tegenwoordig nog steeds taboes in borstvoedingsland. Er wordt nog teveel onjuiste informatie verspreid en sommige producten laten te wensen over”, getuigt Adams. “Zo circuleren er afkolfmachines die niet mooi zijn en lawaai maken voor databank Reporters © tien. Ze doen je allesbehalve sexy voelen, terwijl een mama zich ook sexy zou moeten kunnen voelen.” Om die reden is het van belang om aangepast advies te vragen bij experts waar er geen sprake is van taboes. Elke vrouw is uniek. Wat voor jou goed is, betekent niet dat het voor iedereen goed is. Door je goed te informeren over alle snufjes en mogelijkheden zal je in optimale omstandigheden kunnen genieten van je zwangerschap en het geven van borstvoeding. “Het is tijd dat vrouwen hun zwangerschaps- en borstvoedingsperiode beleven in plaats van ze te ondergaan”, aldus Adams.

Geen taboes meer met Boobs-‘n-Burps

Bezielster Roeline Ham richtte in 2010 de eerste borstvoedingsboetiek in België op, onder de naam Boobs-‘n-Burps. Met Boobs-‘n-Burps probeert ze komaf te maken met alle taboes die rond borstvoeding heersen en borstvoeding geven terug aangenaam en hip te maken. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen er terecht voor deskundig advies zowel als voor spullen en kleren om op een gemakkelijke en stijlvolle manier de borst te geven.

36


Zo wordt borstvoeding geven gemakkelijk

Wanneer je over voldoende informatie beschikt, zal je gemakkelijker de stap durven te zetten om borstvoeding te geven in het openbaar. Volg de tips van Ilse Adams en laat borstvoeding weer in je leven toe!

Zet jezelf niet in pauze, maar geniet!

Tijdens je zwangerschap verandert je hele lichaam. Meestal duurt het enkele maanden vooraleer je weer in je oude kleren kan. Gun jezelf de tijd om je vertrouwde lichaam terug te krijgen en wring je niet in te kleine outfits. Zet jezelf niet in pauze, maar geniet van deze periode!

Laat je maten opmeten

Je cupmaat verandert maar liefst vier keer in 18 maanden, net zoals je lichaam in gewicht toeneemt en afneemt. Als je echter een te kleine beha draagt, kan je een borstontsteking ontwikkelen waardoor borstvoeding geven moeilijker zal verlopen. Het is daarom belangrijk om tijdens je zwangerschap en na je bevalling je maten te laten opmeten in een speciaalzaak. Als je kledij goed past, zal jij ook gelukkig zijn!

Investeer in jezelf en voel je op-en-top vrouw

Babykleren en –spullen kopen doen we allemaal. Waarom dan ook niet investeren in een aangepaste kleerkast voor jezelf? Zwanger ben je niet voor even, dat ben je maar liefst 18 maanden lang (borstvoeding geven Ên opnieuw in vorm geraken incluis). Borstvoeding geven en weer in vorm geraken maken ook deel uit van je zwangerschap. De juiste basics en comfortabele, sexy borstvoedingskledij en lingerie zullen ervoor zorgen dat jij je mooier en beter voelt. Dankzij deze praktische, aangepaste kledij zal je niet meer je hele borsten boven moeten halen. Borstvoeding geven in het openbaar zal plots veel gemakkelijker zijn. Als je doordacht investeert in een aangepaste kleerkast, zal jij je op-en-top vrouw voelen en dus ook zelfzeker. Onthoud dat een tevreden mama en vrouw de juiste toon zet voor het hele gezin.

37


DIY: reinigend haarmasker voor vet haar Happy hair in no time Slechte eetgewoonten, te veel wasbeurten, hormonenwisselingen en verkeerde haarproducten kunnen leiden tot vet haar. Met deze DIY haarmaskers krijg je een crispy clean kapsel!

Bier masker

Bier bestaat voornamelijk uit suiker, mout, hop en gist. Hop en mout bevatten proteïnen die helpen tegen beschadigd haar. Suiker sluit je haarpunten waardoor je glanzend haar krijgt. Gist zorgt voor de reiniging van je huid en alcohol voor die van je haar.

Wat heb je nodig? • •

0,35 liter bier waarvan het koolzuurgehalte is gedaald Shampoo

Aan de slag!

1 Laat het bier 1 of 2 uur staan in een open fles of blikje zodat het koolzuurgehalte kan dalen. 2 Was je haar met shampoo en spoel het erna uit. 3 Giet het bier over je haar en masseer het met cirkelbewegingen in je haren. 4 Laat het bier gedurende 2 minuten inwerken. 5 Spoel je haar met koud water. Om biergeurtjes te vermijden kan je een conditioner gebruiken. Fris masker

Citroen bevat veel vitamine C en heeft een hoog zuurgehalte waardoor het goed is tegen vet en dof haar.

Wat heb je nodig? • • • •

2 soeplepels citroensap 2 eigelen Een kom Shampoo

Aan de slag!

1 Meng de 2 eigelen met 2 soeplepels citroensap in een kom. 2 Was je haar met shampoo en spoel het erna uit. 3 Masseer het masker in je haren. 4 Laat het 5 minuten inwerken. 5 Spoel het haarmasker uit met lauw water. Bron: Styletoday uit Home remedies blogger en Homeveda

38


DIY: herstellend haarmasker voor droog of beschadigd haar Droog haar? Doe er iets aan! Haarkleuringen, stijltangen, haarproducten maken je haar droog en frizzy. Met deze twee haarmaskers heb je in no time weer glanzende lokken.

Breakfast-boost

Eieren, vooral de dooiers meebepaald, zijn rijk aan proteïnen. Het is ook hét keukenmiddeltje tegen roos. Door je haar met eieren te wassen, wordt het zachter en zal het meer glanzen.

Wat heb je nodig? • • • • •

2 eieren 2 soeplepels citroensap 2 eetlepels olijfolie of notenolie Een kom Een milde shampoo

Aan de slag!

1 Klop twee eieren op in een kom en voeg twee eetlepels citroensap en olijfolie/notenolie toe. Mix alles tot een gladde substantie.

2 Masseer het in je haar gedurende 5 minuten. 3 Laat het dan nog eens 15 minuten inwerken. 4 Was je haar met een milde shampoo. Exotische opkikker

Kokosnootolie is een populair haarmiddeltje in India en in de Filipijnen. Het gaat haaruitval en verdunning van het haar tegen en stimuleert zelfs haargroei.

Wat heb je nodig? • • • • • • •

1 à 2 soeplepels kokosnootolie voor kort haar 2 à 3 soeplepels kokosnootolie voor haar tot schouderlengte 3 à 4 soeplepels kokosnootolie voor lang haar Een hittebestendige kom en eventueel een kookpot Een handdoek Een milde shampoo Optioneel: huishoudfolie

39


Aan de slag!

1 Maak je haren nat. 2 Doe de gewenste hoeveelheid kokosnootolie in een hittebestendige kom en verwarm het gedurende ongeveer 10 seconden in een microgolfoven. Je kan ook kiezen om de kokosnootolie op te warmen in een warmwaterbad. Giet in dit geval de kokosnootolie in een hittebestendige kom en plaats het in een kookpot met water. Verwarm het water op het vuur tot de kokosnootolie warm is.

3 Haal je kom uit de microgolfoven ofwel je kookpot van het vuur. Laat de kokosnootolie afkoelen tot een aange- name temperatuur.

4 Masseer de olie met cirkelbewegingen in je haren. Dit stimuleert de bloedsomloop. 5 Maak een handdoek nat met warm water. Pers het water eruit en wikkel de handdoek rond je hoofd. 6 Laat de olie inwerken tot de handdoek koud is. 7 Was je haar met een milde shampoo. Voor een intensievere verzorging kan je de handdoek vervangen door huishoudfolie die je hoofd warm houdt. Houd de folie aan om te slapen en spoel je haar ’s morgens uit. Bron: Styletoday uit Homeveda en Home remedies blogger

40


DIY: masker voor dof haar Bring on the shine! Dof haar heb je te danken aan uurtjes in de zon, je haardroger en kleurspoelingen. Door deze easy DIY-maskers gaat je haar weer glanzen.

Olie masker

Olijfolie bevat veel waardevolle stoffen die je haar voeden maar ook zachter en gladder maken. Het is rijk aan vitamine E en zorgt er voor dat je terug gezond glanzend haar krijgt.

Wat heb je nodig? • 1 eetlepel olijfolie • 1 kopje yoghurt • Een kom

Aan de slag!

1 Mix de olijfolie en yoghurt in een kom. 2 Breng dit mengsel aan op je droge haar. 3 Laat het 5 minuten intrekken. 4 Spoel je haar af met koud water. 5 Gebruik dit masker 2 keer per week voor een optimaal resultaat. Azijn masker

Appelazijn is goed voor dof haar omdat het een hoog gehalte aan zuren bevat die je haar gladder maken. Hierdoor zal je haar meer licht reflecteren en bijgevolg ook meer glanzen. Je haar ziet er meteen gezonder uit. Appelazijn staat daarnaast ook bekend voor zijn reinigende werking en is een goed middel tegen roos.

Wat heb je nodig? • • • • •

2 soeplepels appelazijn voor kort haar 4 soeplepels appelazijn voor lang haar ½ kopje warm water voor kort haar 1 kopje warm water voor lang haar Een kom

Aan de slag!

1 Meng de appelazijn met het warme water in een kom. 2 Breng het masker aan op je haren. Het is niet nodig om je hele haar nat te maken. 3 Laat het 10 minuten inwerken. 4 Spoel het vervolgens uit met koud water om je haar mooi glad te houden. Bron: Styletoday uit Home remedies blogger

41


Vind de kleur oogschaduw die bij jouw ogen past Knoei je soms met de kleuren uit je oogschaduwpalet omdat je geen tint vindt die bij je ogen past? Dit wordt verleden tijd. Libelle interviewde make-up artiest en kleurenconsulente Inge Veris. Volg haar advies en ontdek wat bij jou past! Er bestaat geen vaste regel bij het kiezen van de juiste kleur oogschaduw voor je oogkleur. Alles hangt af van verschillende factoren zoals oogkleur, huidtint en haarkleur. Soms is het zelfs goed om rekening te houden met je kledij. Bovendien hebben alle oogkleuren verschillende varianten. Zo kan je felblauwe of lichtblauwe ogen hebben, om nog maar te zwijgen over gemengde oogkleuren. Daarnaast speelt de look die je wilt behalen ook een belangrijke rol. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt met je make-up. Experimenteren met kleuren is de boodschap.

Versterk je oogkleur

Om je oogkleur te benadrukken, kan je contrasterende kleuren oogschaduw gebruiken. In het kleurenwiel (zie foto) kan je zien welke kleuren in contrast staan met elkaar. Hoe werkt het? Kijk naar de tinten die recht tegenover je oogkleur staan. Deze tinten zullen je oogkleur extra in de kijker zetten.

Deze kleuren versterken je oogkleur:

• Groene ogen: rode, paarse en oranje oogschaduw. • Bruine ogen: bruin verkrijg je door blauw, geel en rood te men- gen. In dit geval zullen alle kleuren oogschaduw uit het kleurenwiel je oogkleur versterken. • Blauwe ogen: oranje tinten oogschaduw. • Grijze ogen: grijs is het resultaat van zwart en wit. Dit zijn echter geen kleuren waardoor ze niet in het kleurenwiel te vinden zijn. Grijze ogen zijn het moeilijkst om op te maken. Lichtgrijze ogen kan je benadrukken met donkergrijze smokey eyes en omgekeerd. • Gemengde oogkleur: je kan spelen met kleuren en afgeleide tinten die in contrast staan met je beide oogkleuren.

Zo houd je het natuurlijk

Wil jij jouw oogkleur natuurlijk laten uitkomen, kies dan voor lichte of donkere kleuren oogschaduw die bij je oogkleur aanleunen. Over het algemeen past een kleur oogschaduw in dezelfde tint van je oogkleur altijd. Je kan ook opteren voor neutrale kleuren.

42


Deze kleuren geven je een natuurlijke look:

• Groene ogen: warme bruintinten zoals chocoladebruin en terracotta, maar ook kaki en een gouden glanspoeder. • Bruine ogen: bruine ogen staan bijna met alle kleuren: aarde- en bruintinten, maar vooral warme kleuren oogschaduw zoals roestbruin, geel-goud en brons of kleuren met een gouden gloed. • Blauwe ogen: blauwe ogen kunnen zowel koel als warm van kleur zijn. Naargelang de kleur van je blauwe ogen, kan je spelen met een warme kleur oogschaduw zoals koper en oranje-bruin en een koele kleur oogschaduw zoals donkergrijs en taupe. • Grijze ogen: grijze ogen zijn meestal koel van kleur. Werk daarom het best met koele kleuren oogschaduw zoals antraciet, donkerblauw, aubergine, grijs-bruin en kleuren met een witte of zilvere glans. Heb je lichtgrijze ogen, ga dan voor een donkere kleur zodat je lichte ogen sprankelen. Volg het kleurenwiel niet altijd exact. Rode oogschaduw zal misschien wel je groene ogen accentueren, maar je ogen zullen er eerder vermoeid uitzien. Het is dan aangewezen om een variant van rood te gebruiken dat in het kleurenwiel dicht bij rood ligt, zoals de paarse tinten. Tekst: Klaudia Walloch

43


5 tips voor perfect gemaquilleerde ogen Maquilleren is experimenteren. Oogschaduw aanbrengen is geen exacte wetenschap maar toch moet het met enige voorzichtigheid gebeuren. Volg de tips van make-up artiest Inge Veris en bega nooit meer een make-upflater!

Deze oogschaduw vermijd je beter: Wees voorzichtig met zwarte oogschaduw en een zwart oogpotlood. Het zorgt voor een groot contrast met je gezicht en past niet bij iedereen. In sommige gevallen is het mooier om een lichtere tint zoals antraciet of donkerbruin te gebruiken. Breng op je binnenste ooghoeken geen donkere kleur oogschaduw aan, maar een lichte kleur. Een lichte kleur zal je ogen optisch vergroten in tegenstelling tot een donkere kleur. Doe op je buitenste ooghoeken steeds de donkerste kleur en werk voor het midden met een bijpassende tint. Š Corbis Images

Gebruik geen glanspoeder maar eerder een matte oogschaduw.Glitters leggen accenten op je oogleden en dus ook op eventuele rimpels. Voor een avondlook kan je gerust wat glitters aanbrengen in je ooghoeken voor een glamoureus effect. Witte glanspoeder onder je wenkbrauwen zal je ogen zelfs optisch liften. Pas op met grote kleurcontrasten in je dagmake-up. De verkeerde tinten samen gebruiken, kan al snel resulteren in een kleurboek. Het is beter om kleuren te kiezen uit dezelfde kleurfamilie. Je avondmake-up mag daarentegen glamoureuzer zijn. Je kan je make-up in dat geval zwaarder aanzetten of je kan werken met een groter contrast in kleuren. Breng geen oogschaduw aan tot je wenkbrauwen en ga niet te ver naast je oogleden met je oogpenseel. Zorg ervoor dat er altijd een open ruimte is tussen je oogschaduw en wenkbrauwen. Als je oogschaduw daarentegen te ver naast je ogen doorloopt, zal dat ervoor zorgen dat je een vermoeide blik hebt. Oogschaduw moet je ogen net liften. Hoe weet je waar je niet mag maquilleren? Leg een meetlat langs de zijkant van je neus en je buitenste ooghoek. De plaats naast je meetlat in de richting van je oren is niet geschikt om te maquilleren. Tekst: Klaudia Walloch

44


DIY: herstellende haarmaskers voor droog en beschadigd haar Haarkleuringen, stijltangen, haarproducten én het weer zorgen al snel voor beschadigd en droog haar. Met deze twee haarmaskers heb je in no time weer glanzende lokken.

Ontbijt masker

Eieren, en vooral eigeel, zijn rijk aan proteïnen. Het is ook hét keukenmiddeltje tegen roos. Door je haar met eieren te wassen, wordt het zachter en zal het meer glanzen.

Wat heb je nodig? • 2 eieren • 2 soeplepels citroensap • 2 eetlepels olijfolie of notenolie • Een kom • Een milde shampoo Aan de slag!

1

Klop twee eieren op in een kom en voeg twee eetlepels citroensap en olijfolie/notenolie toe. Mix alles tot een gladde substantie.

2 Masseer het in je haar gedurende 5 minuten. 3 Laat het dan nog eens 15 minuten inwerken. 4 Was je haar met een milde shampoo. Exotisch masker

Kokosnootolie is een veelvuldig gebruikt haarmiddeltje in India en in de Filipijnen. Het gaat haaruitval en verdunning van het haar tegen en stimuleert zelfs haargroei.

Wat heb je nodig? • 1 à 2 soeplepels kokosnootolie voor kort haar • 2 à 3 soeplepels kokosnootolie voor haar tot schouderlengte • 3 à 4 soeplepels kokosnootolie voor lang haar • Een hittebestendige kom en eventueel een kookpot • Een handdoek • Een milde shampoo • Optioneel: huishoudfolie

45


Aan de slag!

1 Maak je haren nat. 2 Doe de gewenste hoeveelheid kokosnootolie in een hittebestendige kom en verwarm het gedurende ongeveer

10 seconden in een microgolfoven. Je kan ook kiezen om de kokosnootolie op te warmen in een warmwaterbad. Giet in dit geval de kokosnootolie in een hittebestendige kom en plaats het in een kookpot met water. Verwarm het water op het vuur tot de kokosnootolie warm is.

3 Haal je kom uit de microgolfoven ofwel je kookpot van het vuur. Laat de kokosnootolie afkoelen tot een aange- name temperatuur.

4 Masseer de olie met cirkelbewegingen in je haren. Dit stimuleert de bloedsomloop. 5 Maak een handdoek nat met warm water. Pers het water eruit en wikkel de handdoek rond je hoofd. 6 Laat de olie inwerken tot de handdoek koud is. 7 Was je haar met een milde shampoo. Voor een intensievere verzorging kan je de handdoek vervangen door huishoudfolie die je hoofd warm houdt. Houd de folie aan om te slapen en spoel je haar ’s morgens uit.

Bronnen: Homeveda en Home remedies blogger Door Klaudia Walloch

46


Koop nooit meer de verkeerde beha 70% van de Belgische vrouwen draagt een verkeerde behamaat. Het is nochtans belangrijk dat je beha goed past om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen. Draag jij wel de juiste beha? Lingeriestyliste Lucrèce Potiau vertelt het jou! Dit cijfer komt uit een onderzoek van lingerieproducent Van de Velde uit 2011. Daarbij werd de behamaat van 227 vrouwen nauwkeurig opgemeten. Hoe komt het nu dat zo veel vrouwen hun juiste behamaat niet kennen? Een vrouwenlichaam verandert in de loop van haar leven onder invloed van hormonen, maar ook na een zwangerschap. “Als je vijf kilogram bijkomt of vermagert, wordt ook je cup één maat groter of kleiner. Veel vrouwen weten dat echter niet en blijven heel hun leven éénzelfde maat dragen. Vaak kennen ze hun juiste behamaat gewoon niet”, vertelt Lucrèce Potiau, eigenares van de Potiau lingerie styling speciaalzaken.

Gezondheidsproblemen

Het langdurig dragen van een te kleine beha kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. “Indien de beugels op je borsten drukken, kan deze druk een borstontsteking veroorzaken. Daarnaast perst een te kleine beha je borsten samen waardoor irritaties onder © Victoria's Secret de borsten ontstaan”, benadrukt Potiau. Een te grote beha kan ook een negatieve invloed hebben op je lichaam. Borsten die onvoldoende ondersteund worden, kunnen gemakkelijker hun stevigheid en vorm verliezen. Hierdoor kan je rug- en schouderklachten ontwikkelen.

Stap 1: vind de juiste beha

Benieuwd of jij de juiste beha draagt? Lucrèce Potiau vertelt je stap voor stap hoe je aan de slag moet gaan om je maat te bepalen en het juiste model te vinden.

1 Meet je omtrek onder je borsten voor de Europese omvangsmaat en op je borsten voor de Franse maat. 2 Doe je beha aan. Je cupmaat kan je niet meten, maar moet je op het zicht bepalen. Koop steeds een beha waar je grootste borst in past en laat de andere cup verkleinen in een speciaalzaak zodat je behacup niet gaapt.

3 Houd rekening met de behabeugels, behabandjes, het rugpand en tussenstuk van je beha. Jij hebt de juiste behamaat als... • De beugels rond je borsten zitten en een beetje onder je oksels. Je borsten puilen niet uit onder je armen of decolleté.

• Het tussenstuk van je beha tegen je borst plakt. • Het rugpand van je beha recht hangt. • De behabandjes niet insnoeren. Je borsten moeten gelift zijn en kijken niet naar beneden.

47


Stap 2: kies het juiste behamodel

1

Een beha moet je borsten voldoende ondersteunen. Kies bij voorkeur voor een beha zonder vullingen, zeker als je zwaardere borsten hebt. Deze beha is voorzien van naden die je borsten beter kunnen modelleren en cor- rigeren. In een gevulde beha daarentegen hangen je borsten in de cup. Als je volle, ronde borsten hebt, kan je gerust een voorgevormde beha dragen of zelfs opteren voor een push-up beha.

2 Niet alleen de dikte van je cup bepaalt of je al dan niet voldoende ondersteuning hebt, ook de uitsnijding en vorm zijn van belang.

Welke borsten passen bij welk model? • Volle, ronde borsten: balconets die zich kenmerken door een dieper uitgesneden cup. • Hangborsten: driedelige behacups waarvan de cup opgedeeld is in drie delen voor extra ondersteuning. Kies

hele in plaats van halve cups. Hele cups bedekken heel je borsten terwijl halve cups je een decolleté bezorgen.

• Smalle, zware borsten: smalle beha’s met diepe cup. • Brede, zware borsten: brede beha’s met een niet te diepe cup.

Nood aan deskundig advies? Bezoek een erkende lingerie speciaalzaak. Door Klaudia Walloch

48


Tiany knows best: deze hakken slanken af Hoge hakken kunnen wonderen doen voor je benen. Ze kunnen je benen slanker en langer doen lijken en zelfs imperfecties verdoezelen. Modeblogster en shoe addict avant la lettre Tiany Kiriloff (34) weet raad!

Zware kuiten

Ben je niet blij met je zware kuiten en wil je ze optisch slanker doen lijken? ‘Kies voor een zo fijn mogelijke hak zoals de stiletto. Het is ook altijd goed om een stiletto met een puntteen te nemen omdat die je benen nog eens optisch verlengt’, meent Kiriloff. Blokhakken hebben dan weer een averechts effect. ‘Een kitten heel of een laag hakje is daarentegen wel elegant op voorwaarde ze een puntteen hebben.

Stevige benen

Doorgaans zorgen zwaardere schoenen ervoor dat stevige benen een beetje slanker zullen ogen door het grote contrast. ‘Ga daarom voor wedges of sleehakken, plateau hakken en blokhakken met een plateau vanvoor’, adviseert Kiriloff. ‘Ook het zo bruin mogelijk maken van je benen met een zelfbruiner zal voor een gelijkaardig resultaat zorgen.’

Brede enkels

© Belmodo

Heb je slanke benen met brede enkels? Dan is camoufleren de boodschap! ‘Opteer voor een strap sandaaltje dat als een laarsje fungeert en dus je enkels verdoezelt’, vertelt Kiriloff. ‘De sleehak werkt ook goed bij brede enkels. Deze schoen is nogal volumineus waardoor je benen en dus ook je enkels er slanker uitzien.’

Tot slot wil Kiriloff benadrukken dat je om het juiste paar hakken voor je benen te vinden, steeds verschillende modellen moet passen. ‘Het draait allemaal om de uitsnijding van de schoen. In één model zal je voet er niet elegant uitzien, en in een ander model dan weer wel. De boodschap is dus passen en blijven passen. Meer tips van Tiany vind je op Belmodo. Tekst: Klaudia Walloch - Revisie: Gitte Ceyssens

49


Geen droog haar meer: 5 tips van BV-kapster Selda Gemeiner Last van droog haar en weet je niet hoe je het moet behandelen? BV-kapster Selda Gemeiner (30), eigenares van De Cliént en de Clientology kapsalons, helpt je haren hun glans en soepelheid terug te winnen.

1 Breng regelmatig een bezoekje aan de kapper

Droog haar ziet er meestal breekbaar, futloos en kurkdroog uit. Toch heb je soms al sneller droog haar dan je denkt, zonder dat je het kan zien. 'Je haar is droog vanaf het moment dat je het na het wassen niet kunt doorkammen zonder een conditioner of masker te gebruiken', vertelt Gemeiner. '80% van lang haar heeft uiteinden van tien à vijftien centimer die droog zijn. Laat daarom om de drie maanden je haarpuntjes knippen.'

2 Je haar kleuren kan, maar wees voorzichtig

Al die kleuringen zouden schadelijk zijn voor je haar en met droge haren tot gevolg. Dit moet toch gerelativeerd worden. 'Als jij je haar kleurt, beschadig en droog je het niet uit maar maak je het enkel brozer indien je blondeert. Wanneer je je haren reeds gekleurd hebt en je gaat van een zwarte haarkleur naar een blonde haarkleur, dan ziet je haar wel enorm af omdat de kapper eerst de andere kleur eruit moet halen', legt Gemeiner uit. Thuis experimenteren met kleuringen en mèches raadt ze daarom ten strengste af.

3 Kies voor de juiste producten

Kleur jij je haar en is het bovendien droog? Kies dan voor de juiste verzorging, anders blijft het probleem aanslepen. 'Heb je lang haar, smeer dan een serum op je droge haarpuntjes of gebruik een leave-in conditioner om afbraak te voorkomen. Gebruik ook één keer per week een vochtinbrengend masker', adviseert Gemeiner. Haarproducten kunnen echter ook het tegendeel veroorzaken. 'Als je haarlak slechte siliconen bevat, kan je die amper uit je haar wassen waardoor je droog haar krijgt.' Onze raad voor jullie: controleer de bestanddelen van het product vooraleer je overgaat tot kopen of doe een analyse bij de kapper voor de perfecte kuur voor je haartype.

4 Bescherm je haar

Alle externe factoren zoals zon, zee- en chloorwater zijn schadelijk voor je haar. Ga je met platinablond haar het zwembad in, kom je er met mosgroen haar uit. 'Om je haar te beschermen moet je het altijd insprayen met een zonbeschermingsfactor', raadt Gemeiner aan. 'Te grote temperatuursverschillen zijn slecht voor je haar. Ga daarom in de winter niet met kletsnat haar naar buiten om krimpen te vermijden, maar draag een muts.' Dezelfde bescherming geldt voor het stijlen en krullen van je haar. De essentie is beschermen en nog eens beschermen.

5 Ga voor gezonde voeding

Een goede gezondheid van je haar gaat gepaard met gezonde voeding. Het advies van Gemeiner: eet veel groenten en fruit, drink voldoende water en neem regelmatig vitaminekuren in om je haar in de beste staat te houden. Tekst - Klaudia Walloch. Eindredactie - Gitte Ceyssens

50


Haaruitval na de zwangerschap? Voorkom het! Had je tijdens je zwangerschap een grote bos gezond haar en vallen je haren sinds je bevallen bent één voor één uit? Je hoeft je geen zorgen te maken want dit is niet ongewoon. Probeer haarverlies toch te voorkomen. Op die manier kan je beschadiging van je haarwortels vermijden. De groeicyclus van je haar duurt gemiddeld zeven jaar. Hierna zal het uitvallen en vervangen worden door nieuwe haren. Zo verlies je ongeveer 100 haren per dag. Tussen de vierde en achtste maand van je zwangerschap zal je echter merken dat je haar weinig of niet uitvalt. Hierdoor zal je haar gedurende een langere periode kunnen doorgroeien waardoor je meer en langer haar zal hebben. De oorzaak hiervan ligt in de aanwezigheid van het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. De productie van dit hormoon door je moederkoek is nodig om je baarmoeder ongehinderd te laten uitrekken en groeien tijdens je zwangerschap.

Waarom haarverlies?

Je lichaam zal geen progesteron blijven produceren. Aan het begin van de achtste maand van je zwangerschap stopt de productie van het hormoon zodat je baarmoeder terug kan samentrekken. “Al de haren die in de periode van vier maanden niet zijn uitgevallen, kan je nu plots verliezen. Hierdoor zal je meer haaruitval hebben dan normaal”, legt haarspecialist Stefan Van Rompaey uit. Naast progesteron kunnen ook stress, voeding en genen aan de oorzaak van je haarverlies liggen. “Meestal zal je meer haar verliezen na de geboorte van je eerste kindje dan bij je tweede kindje. Dit komt omdat vrouwen meer stress ervaren bij hun eerste bevalling”, verduidelijkt Van Rompaey. De productiestop van progesteron blijft echter de grote boosdoener voor je haarverlies. Wanneer een haartje afsterft, zal het niet meteen uitvallen. Pas drie of vier maanden na de bevalling zal je kampen met haarverlies. © Klaudia Walloch

Hoeveelheid en duur

De hoeveelheid haaruitval is bij iedereen verschillend. Sommige vrouwen hebben weinig of geen last van haaruitval en bij anderen valt het er met plukken uit. Dit geldt ook voor de duur van je haaruitval. “Een zwangerschap kan voor blijvende hormonale veranderingen zorgen zoals gevoeligheid voor haaruitval of veranderingen in je haarstructuur”, deelt Van Rompaey mee. “In 80 procent van de gevallen stopt je haaruitval binnen een periode van vier maanden.”

Voorkom haaruitval

Indien je gedurende een lange tijd last hebt van haaruitval, kunnen de stamcellen van je haarwortels beschadigd raken. Hoe meer dit gebeurt, hoe zwakker je haarwortels worden. Dit heeft als gevolg dat je stamcellen minder haar zullen kunnen aanmaken. In het ergste geval kan dit leiden tot kaalheid. Dit kan je voorkomen door voorzorgsmaatregelen te nemen:

51


• Gebruik vanaf de achtste maand van je zwangerschap een ampullenkuur. Het inwrijven van je hoofdhuid met de vloeistof uit de ampullen zal ervoor zorgen dat je haar langer zal blijven groeien. Je zal geen of minder last hebben van haaruitval gedurende een kortere periode. Doe dit drie maanden lang. • Neem tijdens je zwangerschap voedingssupplementen in om gezond haar te hebben. Alleen gezond eten is niet genoeg. Dit komt omdat de natuurlijke hulpstoffen in voeding niet allemaal voor je haar worden gebruikt. Dit is wel het geval bij voedingssupplementen. Blijf je na vier maanden nog steeds kampen met haarverlies, dan laat je beter een haarwortelonderzoek uitvoeren bij een haarspecialist. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Stefan Van Rompaey via http://www.dehaarspecialist.be/. Klaudia Walloch

52


Blaas je seksleven nieuw leven in na je bevalling Wanneer je een kindje op de wereld hebt gezet, kan het voor jou en je partner minder evident zijn om terug seks te hebben. Van een bevalling moet je niet alleen lichamelijk herstellen, het brengt vaak ook heel wat aanpassingen met zich mee. Deze tips helpen je om intimiteit en seks terug een plaats te geven in jullie relatie.

© Klaudia Walloch

Vaak neemt de hoeveelheid seks sterk af aan het einde van het derde trimester van de zwangerschap. Sommige vrouwen voelen zich op dat moment minder aantrekkelijk, net zoals de man het minder vanzelfsprekend kan vinden om seks te hebben. Maar ook na een zwangerschap loopt je seksleven niet altijd op rolletjes. Een geboorte is namelijk een ingrijpende gebeurtenis, zowel voor de mama als voor de papa. Niet alleen is het een groot emotioneel gebeuren, ook de zorg voor je baby vergt heel wat aandacht van jou en je partner. Misschien liggen jullie beiden in bed met een half oor te luisteren of jullie baby slaapt of niet. In dat geval zal jullie kindje op de eerste plaats komen en niet de seks. “Het is mogelijk dat na het krijgen van een kindje een koppel zich niet meer beschouwt als minnaars maar louter als ouders”, meent seksuologe Sandra Van den Eynde. “Voor sommigen is het dan ook een hele aanpassing om elkaar terug op te zoeken als minnaars.”

Fysieke veranderingen

Tijdens een bevalling ondergaat je lichaam ook fysieke veranderingen die een grote invloed kunnen hebben op je seksleven. “Als je op een traditionele manier bevallen bent, kan er tijdens penetratie gevoeligheid of pijn optreden”, legt Van den Eynde uit. “Je vagina heeft heel wat doorstaan. Zo krijgen sommige vrouwen een vaginale knip om de bevalling beter te laten verlopen. Dit alles maakt dat je een tijdje nodig hebt om fysiek te herstellen. Je denkt dan in eerste instantie niet aan seks, maar dat is normaal.”

Werk aan je seksleven

“Wanneer jullie echter een tijdje verder zijn en vaststellen dat jullie seks zijn gaan mijden, is het goed om er samen over te praten”, adviseert Van den Eynde. Misschien ontwijk je seks omdat je schrik hebt om pijn op te lopen tijdens het vrijen. Anderzijds kan je partner het moeilijk vinden om gemeenschap terug een plaats te geven in een familiesituatie. Pas als jij en je partner de reden weten waarom jullie geen seks meer hebben, kunnen jullie werken aan jullie seksleven.

53


Van den Eynde geeft je enkele tips om jullie seksleven een duwtje in de rug te geven: • Seks is meer dan enkel penetratie. Het bestaat ook uit intimiteit, emoties en lichamelijkheid. Als jij en je partner zich op jullie gemak voelen, zal het veel gemakkelijker zijn om samen terug intiem te zijn. Probeer jullie intimiteit dan ook op te bouwen. Dit kan je doen door meer aandacht aan elkaar te schenken, iets lief voor elkaar te doen of samen tijd door te brengen. • Seks is niet hetzelfde als zin hebben in seks. Soms is het moeilijk om zomaar opgewonden te raken. Geef jouw verlangen naar seks vorm door er overdag eens aan te denken. Ook een sensuele massage kan jullie libido opkrikken en jullie zo dichter bij elkaar brengen. • Maak tijd voor seks en stel je open om het te laten gebeuren. Het is niet omdat er vanaf nu kinderen in huis zijn dat jullie de liefde niet meer mogen bedrijven. Je hoeft ze dan ook niet elke keer weg te sturen naar hun grootouders als je seks wilt hebben. • Wees niet ongerust als penetratie de eerste keer niet lukt. Er zijn nog alternatieven zoals orale seks of prikkelende massages. Het is vooral belangrijk om jezelf en je lichaam tijd te geven. Indien jullie door praten, intimiteit opbouwen en tijd voor elkaar maken er niet in slagen om jullie seksleven op te peppen, kunnen jullie professionele hulp zoeken. Je kan een seksuologe in je buurt zoeken op de website http://www.seksuologen-vlaanderen.be/. Klaudia Walloch

54


Fopspeen of duimzuigen? Baby’s hebben een aangeboren zuigbehoefte. Toch moet je opletten dat je kindje niet te lang blijft duim- of speenzuigen. Het kan echter kaak- en gebitsproblemen met zich meebrengen. Maar wat is nu beter: een fopspeen of een duim? Tijdens het eerste jaar staat de zuigbehoefte van je baby op een hoogtepunt. Hij bevredigt deze behoefte aan je borst of aan de papfles. Maar soms volstaat dit niet voor je kindje. Dit is het moment waarop hij zijn duim in zijn mond gaat steken of een fopspeen in de plaats krijgt. Zuigen is gedurende de eerste paar maanden belangrijk voor de vorming van het gebit en kauwstelsel van je kind. “Als je baby zijn spieren niet gebruikt en dus ook niet zuigt, is het mogelijk dat zijn kaken zich niet helemaal kunnen ontwikkelen ”, benadrukt tandarts Claude Herman.

Leer het zuigen af

Na een jaar neemt de zuigbehoefte van je baby echter af. Het zuigen zal dan enkel nog een reflex en middel zijn om zich beschermd en goed te voelen. Je mag dit niet onderschatten. Na verloop van tijd kan een kind enorm gehecht raken aan zijn fopspeen of duim. Het is namelijk zijn toeverlaat geworden. Het ene kind zal dan ook sneller zijn fopspeen kunnen missen dan een ander. Tegen de leeftijd van zes jaar zou het zuigen normaal gezien spontaan moeten verdwijnen. Heb je echter te maken met een hardnekkige zuiger, dan is het nodig om op tijd in te grijpen. “Probeer het speenof duimzuigen vanaf de leeftijd van drie of vier jaar stilaan af te bouwen”, adviseert Herman. “Zo is de kans groter dat je kindje het zuigen helemaal afgeleerd is wanneer hij zes jaar is.” © databank Reporters

Gevolgen

Rond de zesde verjaardag van je kind vallen zijn melktandjes uit en komen de permanente tandjes erdoor. Als je kind op die leeftijd nog steeds duimzuigt of een fopspeen gebruikt, zal dit negatieve gevolgen met zich meebrengen voor het gebit van je kind. “Hoe vroeger je kind met fopspeen- of duimzuigen stopt, hoe minder het zuigen de kans heeft om de ontwikkeling van zijn tanden, kaken en gehemelte te beïnvloeden”, verduidelijkt Herman. “Het is aan te bevelen om ongeveer een half jaar voordat de melksnijtanden uitvallen te stoppen met duimzuigen. De kans op een spontane correctie van je kaken, gebit en gehemelte is dan het grootst.”

De effecten van te lang duim- en speenzuigen

• Je kind kan een asymmetrische open beet ontwikkelen. Daarbij gaan zijn boventanden verder voor zijn ondertanden uitsteken dan normaal. Het is mogelijk dat je kind zijn tong steeds door deze opening gaat willen persen waardoor hij een spraakprobleem zoals lispelen zal ontwikkelen. • Zijn gehemelte kan spitser en smaller worden door de constante druk van zijn duim of speen. • De stand van zijn kaken kan veranderen, wat kan leiden tot een kruisbeet. Bij een kruisbeet heeft je kind een te smalle bovenkaak waardoor zijn boven- en onderkiezen niet mooi op elkaar staan wanneer hij bijt. • Er treedt geen spontane correctie van de tanden op.

55


Fopspeen of duim?

Als je opmerkt dat je kind steeds zijn duim in zijn mond steekt, is het beter om hem vanaf zijn geboorte al een fopspeen te geven. “Een fopspeen oefent minder druk uit op de bovenkaak waardoor de gevolgen voor het gebit van je kind minder erg zullen zijn. Daarnaast kan je een fopspeen altijd afnemen terwijl duimzuigen moeilijk af te leren is”, aldus Herman.

Maar hoe leer ik mijn kind het fopspeengebruik af?

• Neem niet zomaar de fopspeen van je kind af. Het is dag en nacht zijn toeverlaat geweest. Bouw het fopspeengebruik daarentegen langzaam af door fopspeenvrije dagen te organiseren. • Vertel je kind dat hij te oud is om nog met een speen rond te lopen. Beloof hem dat hij een cadeau zal krijgen als hij zijn speen afgeeft aan Sinterklaas of de paashaas. Op die manier heeft je kind iets om naar uit te kijken en zal hij de speen snel vergeten zijn.

Hoe doe ik dat bij duimzuigen?

• Motiveer je kind eerst en vooral om het duimzuigen achterwege te laten. Duimzuigen op oudere leeftijd kan ervoor zorgen dat je kind uitgelachen of uitgesloten zal worden op school. Confronteer hem ermee. Wanneer hij inziet dat duimzuigen niet cool is, zal hij uit zichzelf stoppen. • De truc om duimzuigen af te leren, is om zijn duim in te smeren met een slechtsmakende vloeistof. Het helpt ook om een sok over zijn hand te schuiven of een pleister op zijn duim te plakken. • De tandarts kan intra-orale middelen zoals een beugel aan de tanden van je kind lijmen om het duimzuigen te bemoeilijken of te verhinderen. Klaudia Walloch

56


Mag ik veel afvallen wanneer ik borstvoeding geef? Ben je net bevallen en wil je jouw oude figuur terugwinnen? Pas dan op met strenge diëten als je borstvoeding geeft want dit is niet goed voor de gezondheid van je baby. Elke vrouw wordt zwaarder als ze zwanger is. Een gezonde gewichtstoename bedraagt 12 tot 12,5 kilogram. Je lichaam maakt extra bloed aan en slaat meer vet en vocht op. Niet alleen je buik en borsten worden dikker, maar heel je lichaam wordt voorzien van een vetlaag. Deze opslag van vetten is belangrijk om na de geboorte borstvoeding te kunnen geven aangezien borstmelk ontstaat uit vetcellen van je lichaam. “Als je 12,5 kilogram bent aangekomen tijdens je zwangerschap, dan zullen die kilo’s er ook relatief snel afgaan na je bevalling”, meent diëtiste Lynn De Merlier. “Pas als je meer dan 12,5 kilogram bent aangekomen, zal je meer moeite moeten doen om die extra kilo’s eraf te krijgen.”

Op dieet gaan

Toch mag je niet zomaar op een streng dieet gaan zolang je borstvoeding geeft omdat je baby voldoende voedingsstoffen moet binnenkrijgen via je moedermelk. Daarnaast kan te veel afvallen schadelijk zijn voor je baby. In je vetcellen worden namelijk toxines of afvalstoffen opgeslagen. Vanaf het moment dat je vetcellen gaat verbranden, zullen deze toxines vrijkomen in je lichaam. En omdat er in je moedermelk ook vetcellen aanwezig zijn, zou je beter opletten met extra vetverbranding tijdens de borstvoedingsperiode. “Je mag best afvallen maar je moet het op een verantwoorde en gezonde manier doen”, adviseert De Merlier. © Klaudia Walloch

Afvallen zonder lijnen

Je moet je echter geen zorgen maken dat je geen gewicht zal verliezen zonder te lijnen. Als je borstvoeding geeft, zal je sowieso sneller je normale gewicht terugkrijgen dan iemand die de fles geeft. “Je lichaam verbrandt meer calorieën en zeker de eerste dagen na de bevalling zal het een inkrimpende werking op je baarmoeder met zich meebrengen”, vertelt De Merlier.

Voedingspatroon

Het is wel zo dat je na de bevalling meer moet drinken en eten als je borstvoeding geeft. Als je de borst geeft, verlies je moedermelk en dus vocht. Om de melkproductie te stimuleren heb je meer vocht nodig. En eten en drinken voorzien je in dat vocht. Betekent dit dat je alles dubbel moet eten? “Helemaal niet. Verander gewoon je voedingspatroon door gezond te eten. Zo zal je borstvoeding ook gezond zijn voor je baby”, aldus De Merlier.

57


Neem de gewoonte aan om drie maaltijden en minstens twee tussendoortjes te eten. Neemt dit alvast mee in je voeding: • Volwaardige producten zoals volkoren brood, rijst en pasta • Veel groeten en fruit • Veel drinkwater Wat kan je beter vermijden? • • • •

Zoetigheden zoals koeken, taarten en chocolade Te veel frisdranken Veel dranken met cafeïne zoals koffie en thee Alcohol, sigaretten en drugs zijn helemaal uit den boze

Ben je op zoek naar een aangepast voedingsplan voor jou? Neem dan contact op met diëtiste Lynn De Merlier via haar website. Klaudia Walloch

58


Stijlvol borstvoeding geven, zelfs in het openbaar Veel vrouwen ervaren borstvoeding geven in het openbaar als een taboe. Je hebt geen privacy en het is ongemakkelijk. Door je goed te informeren, kan borstvoeding geven in het openbaar echter wel aangenaam zijn! Styliste Ilse Adams geeft je tips om je borstvoedingsperiode in stijl te beleven. Veel vrouwen beginnen borstvoeding te geven, maar stoppen al na drie maanden omdat ze terug moeten gaan werken. Vaak weten ze niet hoe ze borstvoeding moeten combineren met hun werk. Je borst zomaar naar bovenhalen of afkolven op de werkvloer beschouwen ze meestal als gênant. “Te veel vrouwen zetten hun vrouw zijn in pauze tijdens hun zwangerschaps- en borstvoedingsperiode”, besluit styliste Ilse Adams. “Dat is niet echt verwonderlijk. Ze moeten namelijk wennen aan de veranderingen die het moederschap met zich meebrengt. Hun lichaam en borsten zijn niet meer de oude, en ook hun garderobe zit niet meer lekker en is onpraktisch. Als er een bruiloft op hun agenda staat, willen ze zich meestal het liefst thuis opsluiten in hun comfy outfit.”

Informeren en nog eens informeren

Gebrek aan kennis is vaak de grote boosdoener waarom vrouwen ervoor kiezen om kunstmatige zuigelingenvoeding te geven in plaats van borstvoeding. “Er heersen tegenwoordig nog steeds taboes in borstvoedingsland. Er wordt nog teveel onjuiste informatie verspreid en sommige producten laten te wensen over”, getuigt Adams. “Zo circuleren er afkolfmachines die niet mooi zijn en lawaai maken voor tien. Ze doen je allesbehalve sexy voelen, terwijl een mama zich ook sexy © Corbis Images zou moeten kunnen voelen.” Om die reden is het van belang om aangepast advies te vragen bij experts waar er geen sprake is van taboes. Elke vrouw is uniek. Wat voor jou goed is, betekent niet dat het voor iedereen goed is. Door je goed te informeren over alle snufjes en mogelijkheden zal je in optimale omstandigheden kunnen genieten van je zwangerschap en het geven van borstvoeding. “Het is tijd dat vrouwen hun zwangerschaps- en borstvoedingsperiode beleven in plaats van ze te ondergaan”, aldus Adams.

Geen taboes meer met Boobs-‘n-Burps

Bezielster Roeline Ham richtte in 2010 de eerste borstvoedingsboetiek in België op, onder de naam Boobs-‘n-Burps. Met Boobs-‘n-Burps probeert ze komaf te maken met alle taboes die rond borstvoeding heersen en borstvoeding geven terug aangenaam en hip te maken. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen er terecht voor deskundig advies zowel als voor spullen en kleren om op een gemakkelijke en stijlvolle manier de borst te geven.

Zo wordt borstvoeding geven makkelijk

Wanneer je over voldoende informatie beschikt, zal je gemakkelijker de stap durven te zetten om borstvoeding te geven in het openbaar. Volg de tips van Ilse Adams en laat borstvoeding (weer) in je leven toe!

59


• Zet jezelf niet in pauze, maar geniet! Tijdens je zwangerschap verandert je hele lichaam. Meestal duurt het enkele maanden vooraleer je weer in je oude kleren kan. Gun jezelf de tijd om je vertrouwde lichaam terug te krijgen en wring je niet in te kleine outfits. Zet jezelf niet in pauze, maar geniet van deze periode! • Laat je maten opmeten! Je cupmaat verandert maar liefst vier keer in 18 maanden (borstvoeding geven en terug in vorm geraken incluis), net zoals je lichaam in gewicht toeneemt en afneemt. Als je echter een te kleine beha draagt, kan je een borstontsteking ontwikkelen waardoor borstvoeding geven moeilijker zal verlopen. Het is daarom belangrijk om tijdens je zwangerschap en na je bevalling je maten te laten opmeten in een speciaalzaak. Als je kledij goed past, zal jij ook gelukkig zijn! • Investeer in jezelf en voel je op-en-top vrouw. Babykleren en –spullen kopen doen we allemaal. Waarom dan ook niet investeren in een aangepaste kleerkast voor jezelf? Zwanger ben je niet voor even, dat ben je maar liefst 18 maanden (borstvoeding geven én opnieuw in vorm geraken incluis) lang. De juiste basics en comfortabele, sexy borstvoedingskledij en lingerie zullen ervoor zorgen dat jij je mooier en beter voelt. Dankzij deze praktische, aangepaste kledij zal je niet meer je hele borsten boven moeten halen. Borstvoeding geven in het openbaar zal plots veel gemakkelijker zijn. Als je doordacht investeert in een aangepaste kleerkast, zal jij je op-en-top vrouw voelen en dus ook zelfzeker. Onthoud dat een tevreden mama en vrouw de juiste toon zet voor het hele gezin. Klaudia Walloch

60


Andere publicaties Feeling Ik heb nooit een antwoord ontvangen.

Flair Ik heb nooit een antwoord ontvangen.

StyleToday 9 juni: DIY: haarmaskers 9 juni: Een kijkje in de kleerkast van Louise Maselis 16 juni: DIY: haarmaskers (deel 2) Datum nog onbekend, maar wel publicatie: Kleed je slank met de tips van Emma Gelaude + Vind het ideale kapsel voor je gezichtsvorm

ZappyBaby 17 juni: Gemeenschap tijdens de zwangerschap? Het kan, maar niet altijd!

61

Bachelorpaper Sanoma from Klaudia Walloch  

This is my bachelorpaper that I wrote for Sanoma Digital Belgium. Sanoma publishes magazines and websites. Read here my articles that I crea...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you