Page 1

Jo達o Guimar達es architecture

PORTFOLIO


Contents

02-03

Curriculum

04-05

Professional Training Center Refurbishment

06-07

Portuguese Limestones Stand

08-11

Square Root

12-15

No Border School

16-17

Sillinsel Innsbruck

18-19

Habitat Initiative

20-21

Campus Skoura Oasis

22-23

Experimental Parametric Object

24-25

Holidays house


JOテグ GUIMARテウS

Birthday: 23.05.1983 Mail: jsguima@gmail.com Mobile: +351 932781855

02


WORK EXPERIENCE Freelancer - Lisbon, Portugal From August 2012 to Present

Architect at - Architekturbüro Reinberg - Vienna, Austria From May 2012 to July 2012

Architect at - Gharakhanzadeh Sandbichler Architekten - Vienna, Austria From March 2011 to August 2011

Architect at - Ziegert | Roswag | Seiler Architekten Ingenieure - Berlin, Germany From March 2010 to February 2011

Architect at - Ziegert | Roswag | Seiler Architekten Ingenieure & Aga Khan Foundation - Pemba, Mozambique From November 2009 to February 2010

Intern at - Ventura Valcarce Arquitecto - Barcelona, Spain From January 2009 to July 2009

EDUCATION Master’s degree in Architecture ISCTE University | Lisbon, Portugal TU Darmstadt | Darmstadt, Germany (exchange program) From 2002 until 2008

SOFTWARE SKILLS Proficiency Autocad 2D, VectorWorks, Sketchup, Photoshop, Illustrator, InDesign, Lightroom Basic Knowledge Autocad 3D, Archicad

PERSONAL SKILLS & COMPETENCES Portuguese - Native English - Fluent Spanish - Fluent German - Basic Creative, problem solver, organized, hardworking, curious, team spirit

CV 03


Professional Training Center Refurbishment Architecture Competition

Author: João Guimarães + Nuno Piedade

Ve r

Ve r

ão

ão

With the goal of refurbishing an existing training center and creating standard models for future training spaces, this project’s strategy is focused more on the need to improve the energy efficiency of the built. Among other improvements, the introduction of new shading solutions and skylights to control and improve the indoor daylight; acoustic baffles in the classrooms ceiling to improve the indoor sound quality and rainwater harvesting and wastewater reuse in toilet systems and for the irrigation of green spaces were also proposed. In v er

no

no

Exposição solar às 16h

Ve r

Ve r

ão

ão

Exposição solar às 10h

In v er

In v e r

no

In v er

Exposição solar às 10h

no

Exposição solar às 16h

Sun exposure

Natural resources harvesting

04


Circulation diagram

05


Portuguese Limestones Stand MARMOMACC Fair in Verona, Italy Built: September 2013

Now that the standard in international fairs seems to be the immersion of visitors into invasive technology noise - lights, videos and sound - the strategy for the Portuguese Limestones stand was exactly the opposite: to use simple language and low budget design. Apart from merely being a showroom exhibiting stones only, the stand aspired to tell a story about Portugal and its cultural heritage, transmitting the calmness and grace of Portuguese landscapes through a multisensory experience.

(final project)

Perspective (sketch fase)

(final project)

06


Floorplan (sketch fase)

Section A (sketch fase)

Section B (sketch fase)

Section C (sketch fase)

07


Square Root

Klaksvik Urban Design Competition Author: João Guimarães + Bojan Balen + Gil Dias + Miguel Magalhães + Pedro Cunha + Tania Balde

In an era of permanent mutation, when local acting intertwines with global thinking, the new “downtown” of Klaksvik represents the neuralgic center from which new thoughts and actions will arise to face the growing challenges facing contemporary society with particular emphasis on the Faroe Islands position in this broader picture, without ever losing its own strong Identity. As growing global networking expand around trade, cultural exchange and interdevelopment become more and more important, the new center of Klaksvik aims to become a referential point where different worlds meet. A cultural hub where strong Faroese identity may reevaluate itself in relation to the Global village of the XXIst century and the centuries to come. From this Viewpoint, the proposed Masterplan provides articulation of a strong identity, both for its inhabitants and foreign visitors, showcasing tradition, local values and culture, while providing room for flexible future development and growth.

08


Ferry

FUTURE NURSERY

Ferry

8 P.

30 P.

BOAT BERTHS & NEW FACILITIES FOR BOAT OWNERS GROSS AREA: 144M2 STRUCTURES: 3 X 48M2 HEIGHT: 1 FLOOR

5 P.

8 P.

30 P.

BOAT BERTHS & NEW FACILITIES FOR BOAT OWNERS GROSS AREA: 144M2 STRUCTURES: 3 X 48M2 HEIGHT: 1 FLOOR

5 P.

BOAT BERTHS & NEW FACILITIES FOR BOAT OWNERS

+ 1.00

7 P.

GROSS AREA: 144M2 STRUCTURES: 3 X 48M2 HEIGHT: 1 FLOOR

+ 3.00

+ 2.00

BOAT BERTHS & NEW FACILITIES FOR BOAT OWNERS

+ 1.00

+ 3.00

7 P.

GROSS AREA: 144M2 STRUCTURES: 3 X 48M2 HEIGHT: 1 FLOOR

+ 3.00 + 2.00

+ 4.00

COV 130 ERED ARE M2

A

+ 3.00

+ 4.00

+ 5.00

82 P.

+ 4.00

+ 6.00

COV 130 ERED ARE M2

A

+ 4.00

BOAT RAMP

+ 5.00

+ 5.00

82 P. + 2.50

+ 3.00

2.5

+ 6.00

+ 4.00

SAILING SEA MUSEUM 500M2

+ 3.00

PLOT: 100M2, HEIGHT: 8 FLOORS

HOTEL 800M2

WATERFRONT PROMENADE

+ 3.50

COMMERCIAL FRONT

SAILING AND ROWING CLUBS - 525M2

+ 2.50

+ 3.00

2.5

+ 3.00

STUDIOS, WORKSHOPS, BOAT HOUSES, ETC

GROSS AREA: 72M2 PLOT: 3 X 24M2 HEIGHT: 1 FLOOR

PLOT: 100M2, HEIGHT: 8 FLOORS

HOTEL 800M2

WATERFRONT PROMENADE

GROSS AREA: 1680M2 PLOT: 11 X 40M2 HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC

GROSS AREA: 960M2 PLOT: 10 X 72M2 HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC

GROSS AREA: 1176M2 PLOT: 7 X 72M2, 1 X 144M2 HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC + 3.00

SAILING SEA MUSEUM 500M2

+ 4.00

+ 5.00

+ 5.00

+ 5.00

+ 4.00

+ 3.00

GROSS AREA: 96M2 PLOT: 4 X 24M2 HEIGHT: 1 FLOOR + 5.00

BOAT RAMP

STUDIOS, WORKSHOPS, BOAT HOUSES, ETC

GROSS AREA: 72M2 PLOT: 3 X 24M2 HEIGHT: 1 FLOOR

GROSS AREA: 1652M2 PLOT: 9 X 40M2, 3 X 20 (AVERAGE) HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC

+ 4.00

+ 3.00

GROSS AREA: 96M2 PLOT: 4 X 24M2 HEIGHT: 1 FLOOR

+ 3.50

5 P.

+ 4.00

+ 5.00

+ 5.00

+ 5.00

11 P.

COMMERCIAL FRONT

SAILING AND ROWING CLUBS - 525M2

PRIVATE DOCKS

+ 2.00

GROSS AREA: 1680M2 PLOT: 11 X 40M2 HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC

GROSS AREA: 960M2 PLOT: 10 X 72M2 HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC

GROSS AREA: 1176M2 PLOT: 7 X 72M2, 1 X 144M2 HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC + 3.00

GROSS AREA: 1652M2 PLOT: 9 X 40M2, 3 X 20 (AVERAGE) HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC

+ 4.00

FØROYA BJÓR EXPERIENCE BAR / RESTAURANTS GROSS AREA: 120M2 PLOT: 2 X 20M2, 4 X 20M2 HEIGHT: 1 FLOOR

GROSS AREA: 800M2 PLOT: 10 X 56M2 HEIGHT: 3 FLOORS

COMMUNITY HOUSE 45M2

40 P.

PLAYGROUND

22 P.

32 P.

PRIVATE DOCKS

GROSS AREA: 800M2 PLOT: 10 X 56M2 HEIGHT: 3 FLOORS

COMMUNITY HOUSE 45M2

40 P.

PLAYGROUND

+ 2.00

FØROYA BJÓR BREWERY

GROSS AREA: 800M2 PLOT: 10 X 56M2 HEIGHT: 3 FLOORS

NEW HARBOUR NEIGHBOURHOOD

4.0

FØROYA BJÓR EXPERIENCE BAR / RESTAURANTS GROSS AREA: 120M2 PLOT: 2 X 20M2, 4 X 20M2 HEIGHT: 1 FLOOR

+ 2.00

SHOPPING & STROLLING BARS, ESPLANADES, RESTAURANTS

MUSEUM CANAL

5 P.

11 P.

GROSS AREA: 72M2 PLOT: 3 X 24M2 HEIGHT: 1 FLOOR

22 P.

GROSS AREA: 72M2 PLOT: 3 X 24M2 HEIGHT: 1 FLOOR

+ 3.00

+ 4.00

+ 3.00

CANAL / FRESHWATER DEPOSIT

+ 2.50

CANAL STREET

GROSS AREA: 1923M2 PLOT: 641M2 HEIGHT: 3 FLOORS

GROSS AREA: 480M2 PLOT: 160M2 HEIGHT: 3 FLOORS GROSS AREA: 2475M2 PLOT: 825M2 HEIGHT: 3 FLOORS

GROSS AREA: 984M2 PLOT: 5 X 72M2, 1 X 144M2 HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC

OLD BAY

+ 5.00

GROSS AREA: 1584M2 PLOT: 4 X 40M2, 6 X 72M2, 1 X 144M2 HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC

GROSS AREA: 2475M2 PLOT: 825M2 HEIGHT: 3 FLOORS

GROSS AREA: 1584M2 PLOT: 4 X 40M2, 6 X 72M2, 1 X 144M2 HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC

NEW HARBOUR NEIGHBOURHOOD

+ 3.00

SHOPPING & STROLLING BARS, ESPLANADES, RESTAURANTS

GROSS AREA: 800M2 PLOT: 10 X 56M2 HEIGHT: 3 FLOORS

4.0

+ 2.00

FØROYA BJÓR BREWERY

+ 2.00

MUSEUM CANAL

32 P.

34 P.

GROSS AREA: 984M2 PLOT: 5 X 72M2, 1 X 144M2 HEIGHT: 3 FLOORS + ATTIC + 3.00

+ 2.00

OUTDOOR ART GALLERY 512M2

5 P.

OLD BAY

32 P.

+ 3.00

+ 3.00

+ 4.00

+ 3.00

MIXED USE BUILDINGS + 5.00

CANAL / FRESHWATER DEPOSIT

+ 2.50

CANAL STREET

LOADING

GROSS AREA: 1923M2 PLOT: 641M2 HEIGHT: 3 FLOORS

GROSS AREA: 480M2 PLOT: 160M2 HEIGHT: 3 FLOORS

34 P.

GROSS AREA: 420M2 PLOT: 210M2

+ 4.00

+ 3.00

HEIGHT: 2 FLOORS

OUTDOOR ART GALLERY 512M2

5 P. + 3.0

0

32 P. + 2.50 + 3.00

MIXED USE BUILDINGS

+ 3.00

2.5

+ 4.00

CULTURE HOUSE 2250M2

MULTI HALL 1800M2

LOADING

GROSS AREA: 420M2 PLOT: 210M2

TOURIST INFO OFFICE 500M2

+ 3.00

HEIGHT: 2 FLOORS

GROSS AREA: 1628M2 PLOT: 407M2 HEIGHT: 4 FLOORS

SQUARE

RESIDENCIAL AND MIXED USES

+ 3.50

3000M2 EVENT AREA + 3.0

SUMMER FESTIVAL SAILORS DAY CARAVAN RALLY,...

0

+ 2.50

GROSS AREA: 1628M2 PLOT: 407M2 HEIGHT: 4 FLOORS

+ 3.00

2.5

CULTURE HOUSE 2250M2

MULTI HALL 1800M2

FØROYA TELE MIXED USE BUILDING 1628M2

TOURIST INFO OFFICE 500M2

SQUARE

LIBRARY 1500M2

POLICE

+ 3.50

3000M2 EVENT AREA

+ 6.00

50

+ 2.50

lug.

SUMMER FESTIVAL SAILORS DAY CARAVAN RALLY,...

BETHESDA PLOT: 1152M2

7 P.

+ 3.00

+ 2.50

+ 2.50

+ 5.00

BETHESDA PLOT: 1152M2 + 4.00

PROJECT FOOTPRINT APROX. 900M2

5.5

COMMERCE 170M2

+ 4.00

+ 3.00

CITY COUNCIL & INFOCENTER 2160M2

+ 2.50

+ 3.00

+ 2.50

+ 5.00

BUS TERMINAL TOURIST INFO OFFICE ADMINISTRATION AND INFO CENTER PUBLIC INSTITUTIONS HOTEL COMMUNITY HOUSE

+ 4.00

+ 3.00

BUS TERMINAL COFFEES & KIOSKS 1150M2

24 P.

SQUARE

40 P.

+ 2.50

4.0

SUMMER FESTIVAL SAILORS DAY STREET MARKET POPULAR FESTIVITIES CARNIVALS

+ 4.00

40 P.

PEDESTRIAN PRIORITY PUBLIC GREEN

+ 4.00

4.0

22 P.

+ 4.00

PRIVATE DOMAIN PUBLIC ART

STUDY AREA PROJECT AREA

POST OFFICE + 4.00

+ 4.00

5min = 400m

LIBRARY MUSIC AND ART SCHOOL ART GALLERY CULTURAL HOUSE MULTIHALL SAILING SEA MUSEUM ARTIST STUDIOS WORKSHOPS OUTDOOR ART GALLERY

SERVICES

24 P.

PROJECT FOOTPRINT APROX. 900M2

+ 2.50

BOAT BERTHS FACILITIES FOR BOAT OWNERS ROWING AND SAILING CLUBS

CULTURE

+ 6.00

42 P.

SHOPPING RESTAURANTS BARS OFFICES

SEA FACILITES + 4.00

COMMERCE 170M2

CITY COUNCIL & INFOCENTER 2160M2

+ 2.50

5.5

OLD LIBRARY LIBRARY 1500M2

POLICE

BUS TERMINAL COFFEES & KIOSKS 1150M2

RETAIL AND BUSINESS

7 P.

42 P.

FØROYA TELE MIXED USE BUILDING 1628M2

5min = 1500m

HOUSING COMMERCE OFFICES

OLD LIBRARY

20 P.

APROX. 65.051M2

22 P.

TOTAL GROSS AREA APROX. 28.000M2 + 4.00

POST OFFICE

CAR PARKING

+ 4.00

TOTAL 739 UN. PROJECT AREA: 156 UN. STUDY AREA: 313 UN. SPORT FACILITY/OLD CEMETERY: 70 UN. CENTRAL PARK EXTRAS: 100 SURFACE AND/OR 100 UNDERGROUND

POTENTIAL PARKING LOT (SURFACE OR UNDERGROUND) AREA: 2320M2 HEIGHT: 1 FLOOR PLACES: APROX. 100 P.

20 P.

+ 4.00

POTENTIAL PARKING LOT (SURFACE OR UNDERGROUND) AREA: 2320M2 HEIGHT: 1 FLOOR PLACES: APROX. 100 P.

5 P.

5 P.

8 P.

09


Block System

Plot System

Limits on allowed occupation

15m 12m

10m

8m

3 floors

4m

6m

15m

10m

10m

3 floors

3 floors

2 floors

8m 4m

15m

4m

4m

2m

8m

8m

18m

10m

4m

Square shaping water device

Festivals

Outdoor performances

Markets and fairs 10

Working days


11


No Border School

School 4 Burma Design Competition - Honourable mention Author: Jo達o Guimar達es + Miguel Magalh達es

Collaborative, community-based construction is considered to be the key. Through simple methods for untrained laborers and the use of local inexpensive materials the project seeks to demonstrate to the community how enhanced traditional building techniques provide real possibility for future building development: low cost, low tech construction that they can build by themselves, using their own resources. A simple bamboo construction system was devised through a lightweight bamboo frame and extensive onsite prefabrication of modular components, all to be assembled in place and fitted together by traditional knot technology.

12


13


Hot season breeze

Overhanging climate protection

Flooding and moisture defense

Compost

Cold season wind deflection

Rainwater harvesting 14


15


Sillinsel Innsbruck Architecture competition

Author: Gharakhanzadeh Sandbichler Architekten Personal Contribute: Concept and design, model, visualisations

Located on a peninsula, the buildings complex try to be in harmony with the surrounding constructions and nature, being arranged in a staggered line from high to low density. Its porous structure allows a greater visual permeability while providing protected outdoor spaces. To ensure the diversity of typologies, these were mixed and juxtaposed, maintaining however the same structural grid throughout the building, thus allowing greater efficiency in construction. The bedrooms and living area are all facing the quiet courtyard and riverside while the access area, kitchen and dining room work as a buffer zone facing the busy street adjacent to the channel.

16


Building 3

Section C

Floorplan variations

Groundplan

South-East elevation

17


Habitat Initiative, Mozambique Author: ZRS Berlin Personal contribute: Design, site supervision and coordination

The Aga Khan Foundation Mozambique’s Habitat Initiative seeks to preserve and enhance the local architectural tradition, in which renewable resources like earth and bamboo are used to provide natural temperature and humidity regulation. The project’s goal is to improve upon existing building methods in order to extend building lifespan, thus addressing the challenge of providing rural communities with high-quality habitats. In the first phase of the project, eleven multipurpose learning centres were built to showcase the new construction methods. To facilitate the implementation and dissemination of these techniques, a total of forty local apprentices were trained in ecological building methods. As models of low-cost, high-quality, sustainable construction, the learning centres were designed to inspire others to imitate the new style. The project’s ongoing second phase seeks to use the same local materials and improved construction methods in the development of a similarly easy-to-replicate residential building style.

18


6m 0

19

2m


Campus Skoura Oasis, Morocco Author: ZRS Berlin Personal contribute: Concept and design

The goal of this project is to renovate the primary school École Zaouia, in the Skoura oasis. The future school campus will be developed in different phases extending itself to the surrounding lots and occupying them with different functions. The mixture of developed parcels and oasis gardens stresses the concept of learning with and in the oasis. The new school consists of eleven classes and administrative facilities at the main entrance. The L-shaped buildings for the classes are organized in order to create clusters between them, resulting in small patios that give the possibility for smaller activities. At the same time the clusters are linked with larger patios for main open air activities. The L-shape of the classrooms allows a flexible use of the interior, by creating a small space which can be used as a storage or a class extension. With the possibility of seismic risks in the area of Skoura and being the new school built with earth, special attention was given to earthquakes safety requirements in the construction. These concerns are solved with detached buildings, one storey height and symmetrical structures. For the summer, shading devices and deep window frames in the buildings are used to avoid the solar rays. Moreover, the use of rammed earth walls to ensure high thermal mass will keep the cool air inside. For the winter, the building warming up is done by solar gains through the windows and by using geothermal energy.

20


Climate control Gebäudeklima 9

9 4

5

6

7

4

8

6

7

8

3

3

10

14 2

max. 38˚ C

5

11

24˚ C

min. 5˚ C

13 11

2

18˚ C

10 15

12

N

N

1

1

min. 15˚ C

Summer Sommer

Winter 9 4

5

6

7

8

3

10

11

min. 5˚ C

13 11

2

18˚ C

10 12

N 1

1

min. 15˚ C

Winter Winter

School Campus ground plan

Sectional view AA

Sectional view BB

21


Architektur der TU

m 29.-31.01.2008 im

t.

Experimental Parametric Object

ei schräg stehende

rt. Die Standgröße Raumkonzept tgelegt. Die Höhe

Struktur Experimente University group project - 5th year

Digitale Planung

CNC-Produktion

Details

keinen allumschlie-

uss der Entwurf des

In the context of an exhibition of several faculties to be held on the city of Darmstadt, the faculty of architecture developed a workshop to create and build its own exhibition structure. rt werden. The result is a layer structure made of cardboard that has slight changes between each layer and creates an organic form that ahmens entsteht eine allows various possibilities through its surface, which can vary from a seat to the use of bookcase.

Begebenheiten vor

gten Funktionen aus

rt werden. Die Land-

n und integriert sie in

tands.

Ausstellungsort

Der Messestand ist repräsentatives Ausstellungsobjekt für den Fachbereich Architektur der TU Darmstadt auf der Hobit vom 29.-31.01.2008 im Kongresszentrum Darmstadt. Der Stellplatz ist durch zwei schräg stehende raumhohe Stützen definiert. Die Standgröße wird mit 4,50 m x 3,00 m festgelegt. Die Höhe des Raumes mit 3,20 m lässt keinen allumschließenden Stand zu. Somit muss der Entwurf des bisherigen Standes auf die Begebenheiten vor Ort angepasst und modifiziert werden. Anstelle des umlaufenden Rahmens entsteht eine Landschaft, in der die benötigten Funktionen aus dem Boden herausmodelliert werden. Die Landschaft umschließt die Stützen und integriert sie in die Gesamtfigur des Messestands.

32

33

22


ative r채umliche Einsatz genen optischen Reiz.

b seiner Topographie die n und Ausstellung. Ein schiedliche Ausbildung

e wird der Messestand digitalen Daten gehen unterschiedlichen BauWasserstrahltechnologie nte erfolgt durch lineare

ktur

Lounge

Chillout

Communication

Lounge

Ausstellung Chillout

Exhibition

Experimente

Digitale Planung

23

CNC-Produktion

Details


Holidays House University project - 2nd year

It was requested a holidays house for a writer located on a hill near the ocean. The result is a house composed by a main volume that contains the social area and by cubic volumes attached containing the private area. These second ones, through the space between them, control the view from social space to the outside. The main idea behind this project is the sculptural punctuation of the landscape through the building.

24


Section

6

5

4

7 2

1

9

8

3

1 living room 2 dinning room 3 kitchen 4 office 5 courtyard 6 main room 7 kids/visits room 8 bath room 9 storage

Main floor

Cover floor

25


jsguima @gmail.com


GET IN TOUCH!

(+351) 932781855


Portfolio joao guimaraes  

Architecture portfolio

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you