Page 1

GRAFFITI

1. Omschrijving Graffiti is het verkleinwoord van graffio (kras, krab) van het Latijnse werkwoord graffiare. Graffiti betekent dus "krasjes" en is het op straat of in andere min of meer openbare plaatsen met verf of viltstift aanbrengen van mededelingen of afbeeldingen. Vaak wordt graffiti in verband gebracht met vandalisme, door graffitispuiters die eigendommen van anderen beschadigen en deze daarmee op kosten jagen om de graffiti te verwijderen. Graffiti bestaat echter ook als kunstvorm.

2. Geschiedenis van graffiti -Oudheid Graffiti is eigenlijk van alle tijden. Sinds het begin der tijden hebben mensen op openbare muren geschilderd. De Neanderthaler en Egyptenaren deden het, de Romeinen (politieke slogans, kandidaturen en aankondigingen van gladiatorenspelen) deden het eveneens.

Fig. 1 Grotschildering –Altamira- 13.500 v.X

Fig. 2 Het gewone volk van het Romeinse Rijk schreef in

het vulgair Latijn in plaats van in het Klassiek Latijn van de literatuur, zoals te zien is in deze politieke graffiti in Pompeii. (2de eeuw v.X)

Er is een oud spreekwoord dat zegt: gekken en dwazen schrijven hun naam op muren en glazen. -Ontstaan moderne graffiti Eind van de jaren zestig nemen New Yorkse jongeren de gewoonte over van de straatjeugd uit Philadelphia om met een viltstift hun schuilnamen vliegensvlug op treinstellen te plaatsen. Die handtekening wordt de Tag genoemd. In New York werd de viltstift al snel vervangen door de spuitbus en het metrostel werd de ideale drager om een miljoenenpubliek te bereiken.


Naar gelang de grootte der schildering op de treinen onderscheidt men; All-overs, Top-to-bottom, Window-down of End-to-end. Een volledig beschilderde wagon, ramen inclusief noemt men een Whole car piece. Maar er zijn ook Double whole car (ook wel married couple genoemd) pieces gemaakt die bestaan uit twee Whole train pieces. Graffiti op straat wordt meestal gemaakt met behulp van spuitbussen met verschillende kleuren verf. Het zijn vaak korte teksten en afbeeldingen, variërend van tags (korte parafen waaraan de maker door zijn collega's wordt herkend) tot pieces (grotere, met kunstzin uitgevoerde afbeeldingen). Vaak ziet men tientallen tags die dicht bij elkaar neergezet zijn. Er zijn duidelijke stijlen te herkennen. Er is zeker sprake van een ondergrondse graffiti-subcultuur, maar een groot aantal mensen ergert zich ook aan de in hun ogen verminkingen van de openbare ruimte. Graffiti wordt meestal aangebracht op bouwwerken die niet van privépersonen zijn, maar van de overheid of van grote organisaties. Vaak zijn ook verrijdbare zaken het doelwit, zoals treinen en portacabins. In de loop der jaren is graffiti deels vanuit het illegale circuit als geaccepteerd verschijnsel in de maatschappij terechtgekomen. Zo bevinden zich graffiti-uitingen bij wijze van kunstuiting in meerdere scholen en clubhuizen. Op meerdere plaatsen zijn graffitiworkshops te volgen, waaronder in buurthuizen en tijdens festivals.

3.Graffiti als kunstvorm Ook in de meer maatschappelijk geaccepteerde kunstvormen is de graffiti-kunst doorgedrongen. De consumenten-objecten uit de Amerikaanse Pop-Art, de allergie voor de galerie-kunst en de happening-en-performance-drang van de conceptualisten zijn zovele elementen, die de spuitbus-schilders tot de Graffiti-kunst brachten, in de zeventiger jaren. Zonder zijn leraren Joseph Kossuth en Keith Sonnier aan de New Yorkse School for Visual Arts te willen negeren, riep Keith Haring toch uit:"The metro-stations are my galeries and there is my public". Een andere bekende graffiti kunstenaar is JeanMichel Basquiat.

Fig. 3: Keith Haring – Zonder titel- 1984

Fig. 4: Jean-Michel Basquiat- Zonder titel-1986


4. Begrippen De Tag

Dit bestaat uit een ,met een kleur gespoten, woord, naam, figuurtje of soms zelfs een alleen een letter. Dit herkenningspunt is bijna altijd een schuilnaam.

Throw up Dit is een woord of simpele tekening. Het is meestal met 2, soms 3, kleuren gespoten. Deze soort werd ontwikkeld doordat graffiti verboden werd. De graffiteurs moesten sneller werken en konden dus niet meer als 2 of 3 kleuren veroorloven.

Stamp:

Dit is een geĂŤvolueerde vorm van de trow up. Deze stijl maakt gebruik van letters die een driedimensionaal effect veroorzaken. Dit kan door middel van schaduwen of lichtere kleuren lijntjes binnen in het werk. Deze vorm maakt meestal gebruik van 3 of 4 kleuren.

De Piece


Dit is meestal een groot geheel en er is de tijd voor genomen. Alles wordt hierin erg goed uitgewerkt en er worden met veel kleuren gewerkt. Er is een ongeschreven graffiti-wet dat je nooit over een ander zijn piece heen mag graffen. Wholecar Betekent het helemaal met graffiti bedekken van een voertuig, bijvoorbeeld een tram, bus, trein of metro. Rooftop Dit is een graffiti werkstuk op een gevel. Fresh Betekent een graffiti kunstwerk dat helemaal perfect is met kaarsrechte lijnen. Toy Dit noem je een heel slecht graffiti kunstwerk, van een echte knoeier. Knoeiers verpesten het vaak voor de echte graffiti kunstenaars door hun werk te spuiten op plekken waar dit niet gewenst is. Getting up Het toeslaan in de nacht om ergens illegaal een graffiti te plaatsen. Crossing out Het over elkaars werk heen spuiten of verfen, dit is meestal een rede om ruzie met andere graffiti kunstenaars te krijgen. Style De eigen manier van werken en het maken van een tekst, hieraan herken je een bepaalde graffiti kunstenaar.


Graffiti  
Graffiti  
Advertisement