Page 1

VerWIKkeling jubileum uitgave

Breiwerk volleybalvereniging WIK

?

Mystery column

1964

WIST JE DAT..

Ons bouwjaar

WIK je dat

mooie WIK kiekjes WIK 50 JAAR


jubileum uitgave verWIKkeling

Voorwoord ‘Ik heb eigenlijk niets te melden’ (Verwikkelingen mei 2014), maar toch schreef Marijke Lebbink áltijd een voorwoord. Al tientallen jaren verzorgt zij de redactie van de Verwikkelingen. Voor deze jubileumeditie van de Verwikkelingen heeft de redactie besloten dat zij het voorwoord mag schrijven, want volgens ons heeft zij altijd iets te melden! Hallo allemaal! Dat is de standaard begroeting dus waarom zou ik het nu anders doen? Als je gewend bent om altijd alleen een redacteur te zijn, is het even wennen dat er nu meer redacteuren zijn die meebeslissen over het wie, wat en waar. Desalniettemin vind ik het toch wel een beetje een eer om dit voorwoord te mogen schrijven. Wat is het een uitdaging geweest om deze uitgave te realiseren! Alle vijf hebben we de druk gevoeld, maar daarnaast ook veel plezier ervaren om deze editie te kunnen realiseren. Wat staat ons te wachten? Nou veel. Het is gebruikelijk om bij een jubileum terug te blikken, maar wij hebben dat op een iets andere wijze aangepakt. Terugblikken en vooruitzien, dat zijn termen die bij dit jubileum steeds terugkomen. 50 jaar! Niet alleen WIK is zo oud. Zoals in dit magazine te lezen is hebben Carla en Gerhard ook hun jubileum! Niet alleen hun foto’s zijn uniek, er zijn er veel meer. WIK heeft door de jaren heen vele hoogtepunten gekend. Dit is vooral mooi weergegeven door 50 leden. Ergens zijn er altijd een aantal mensen die het initiatief nemen om iets te beginnen. Dat dit zou uitgroeien tot een 50-jarig jubileum had toen niemand kunnen denken. Hoe het dan toch zo gelopen is, is terug te vinden in het breiwerk van WIK: de basisopstelling. Oude bekenden zijn opgezocht om nog eens in de pen te kruipen en hun visie op 50 jaar WIK weer te geven. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Er is zoveel te schrijven, maar nog meer te vertellen. Het lijkt mij het beste dat iedereen na het lezen van deze glossy uitvoering van de Verwikkeling er samen over napraat. Want ik denk dat er dan nog veel meer ‘Weet je nog…!’ gaan komen. Terwijl ik dit schrijf is het een prachtige zomeravond en heb ik alvast een glaasje gedronken op dit succes. Dat gaan er op 6 september vast meer doen. Ik sluit af met: veel leesplezier, enne… Josje, Marieke, Astrid en Yvonne bedankt! Ik heb het met heel veel plezier gedaan. Wie weet tot een volgende VerWIKkeling.

Marijke Marijke Lebbink (Dus toch weer wat te melden gehad)

WIK 50 JAAR

3


inhoud

jubileum uitgave verWIKkeling

3. Voorwoord 6. Wik je dat.. 8. Mooie WIK kiekjes

WIK je dat

9. Bouwjaar 10. Sara & Abraham

12. Nieuwe start

13. Een kijkje in de toekomst! 14. Wik je dat.. 4 WIK 50 JAAR


16. Breiwerk WIK 19. Wik je dat.. 20. Mystery column 22. Mooie WIK kiekjes

24. Wik je dat..

26. De toekomst van WIK 28. Wik je dat..

29. De WIK app WIK 50 JAAR

5


WIK je dat

WIK je datjes Er zijn vele bijzondere verhalen van de vereniging en hier is een boek mee te vullen. Uit de meest opmerkelijke gebeurtenissen zijn er 50 geselecteerd. Deze WIK-weetjes hebben wij gedoopt tot de ‘WIK je datjes’!

Onvergetelijke volleybalstart

Het nieuwe tweede damesteam uit 1977 kende de spelregels amper. Ze waren ‘beginners’, maar wonnen wel de ene na de andere wedstrijd. De thuiswedstrijden speelde WIK destijds in de oude Hanzehal en daardoor gingen ook andere teams de dames volgen. De fans en hun aanmoedigingen zorgden soms ook voor de winst bij wedstrijden. Het resultaat van dit bijzondere seizoen was een kampioenswedstrijd in de tweede klasse die met 3-1 werd gewonnen. “Wat een feest!” aldus Marijke Lebbink. “Zeker omdat het team uit bijna allemaal Olburgse meiden bestond.”

Vreemde toestanden

Het vieren van een kampioenschap kan tot de meest vreemde toestanden leiden zoals een véél te smal ogend fietspad en een sloot die wel heel dichtbij komt. Of de notenwijn die als water naar binnen gaat (alleen was de kater iets anders).

Vaker een weekendje weg? Het huidige WIK dames 1 hield voor het eerst een volleybalweekend. Het drankspel roulette zorgde voor een enkele dubbele tong, het verdwijnen van wc-rollen en het plan voor een huiskamerdisco met langlaufstyle dans. Hierna volgden vele, coole dansmoves en veel meegeblhérr. Er zijn ook erg leuke filmpjes gemaakt, dat houdt de avond in stand, want hoe de dames in bed zijn beland weet niemand. Laury heeft dit weekend ook iets bijzonders ondervonden. Brandalarmen gaan ook af door deodorant! De dames wonnen tijdens dit weekend bij de laatste thuiswedstrijd van de koploper en enkele dames overwonnen hun kater de volgende ochtend. Femke Nijkamp: “Toen we de eerste twee sets hadden gewonnen voelde het net alsof we kampioen waren!” Voor herhaling vatbaar dus!

Een klein volleybalwereldje Er was veel onderlinge strijd in de competitie tussen de damesteams van WIK en Wilp. Op 4 mei 1991 speelde WIK dames 1 de bekerfinale tegen Wilp. WIK had toen nog nooit de beker gewonnen en Wilp wist de beker al drie keer te veroveren. Ze wisten het toen nog niet, maar gelukkig hebben Diny Nijkamp (destijds aanvoerder WIK) en Marjan Helmich (destijds speler bij Wilp) de strijdbijl begraven. Zij spelen nu ruim twintig jaar later samen in één team bij WIK. Het volleybalwereldje is soms klein.

6 WIK 50 JAAR


Promoveren, maar niet omhoog Hoeveel verenigingen hebben een team dat twee keer promoveert, maar toch in dezelfde klasse blijft? Raar, maar toch waar! Bij WIK heeft dames 3 ervoor gezorgd dat dames 2 voor de tweede keer naar de eerste klasse promoveert. Gaat het ze dit derde jaar lukken om in deze klasse te blijven? De sterren staan er in ieder geval goed voor, in de glazen bol hebben we een zege gezien én er is nog dat gezegde.. ‘drie keer is scheepsrecht’.

Nooit meer trainingskamp Zittend op de billen van de trap af, omdat de dames niet meer konden lopen van de spierpijn. Trainer Louis Bosman organiseerde het seizoen van 1986/1987 voor de eerste keer een volleybalweekend voor de teambuilding en om in vorm te komen voor de competitie. Het bleek eens, maar nooit weer voor de dames. De gezelligheid was goed, maar die stijve spieren?

Bijzondere vaardigheden van dames 2

Ze hebben spelers die van alle markten thuis zijn. Zo heeft dames 2 Elcke ‘vliegende keep’ Peelen – voorheen voetbalster, nu allrounder in het volleybal: spelverdeler of aanvaller? Ze kan alles! Dan is er nog Sandra ‘kanon’ Aalderink – pas maar op: als er geen net tussenhangt dan gaat ‘ie nog harder! Of Willemine ‘uitklaparm’ Willemsen – ongelofelijk maar waar, ze kunnen nog langer. Tot slot hebben ze bijvoorbeeld ook nog Jantina ‘Jingle Bells’ Gosselink – verantwoordelijk voor heel wat lachstuipjes. In winter en zomer in vorm!

Dode muis in de shirtjestas “We stonden in het veld en dachten: ‘Wat stinkt er toch?” zei Willemine Willemsen. Toen de meiden aan hun shirtjes roken, bleken zij het zelf te zijn. Er had een dode muis in de shirtjestas gezeten.

Bekend liedje evenaren

Teamapp Het mix-recreantenteam heeft een Whatsapp aangemaakt en sinds november hebben al zo’n 500 app-jes hun weg gevonden naar de teamleden. De uitslagen, lichamelijke gemakken (lekker eten) en ongemakken (blessures), kantinediensten en de organisatie van de mix-intern werden allemaal via dit medium gedeeld. Zo deed Joop zijn gevleugelde uitspraak: ”De Tena Ladies.”

Het liedje van de ‘7 kleine negertjes’ probeerde dames 4 het afgelopen seizoen te evenaren. Toen waren er nog maar 6..5..4.. Het team heeft ondanks alles toch nog puntjes weten te pakken! WIK 50 JAAR

7


mooie WIK kiekjes

8 WIK 50 JAAR


1964

WIST JE DAT..

r a a j w u o b s n O

In 1964 werd de volleybalvereniging WIK opgericht. Wat gebeurde er nog meer in het bouwjaar en waar staat het getal 50 eigenlijk voor? Wist je dat.. Er aan jubilea allerlei materiële eigenschappen worden toegekend? Het 50-jarig jubileum goud waard is? De Nutella en Schooltv dit jaar ook 50 worden? Vijftig tinten grijs honderdduizenden mensen in vuur en vlam heeft gezet? WIK dit jaar daarom vijftig tinten rood kleurt? De associatie tussen 50 jaar en Abraham en Sara berust op een verkeerde interpretatie van Johannes 8:57: “Gij zijt nog geen vijftig en ge hebt Abraham gezien?” Vijftig een hoofdtelwoord is, het atoomnummer van het scheikundige element tin en het vijfde ‘magische getal’ is in de kernfysica? Er een politieke partij vernoemt is naar WIK genaamd 50plus? Het aantal staten in de VS ook 50 is?

Het getal 50 ook staat voor de helft en iets aanduidt dat gelijk in tweeën is gedeeld? Het getal 50 de maximale toegestane snelheid in kilometers per uur binnen de bebouwde kom is? Er in de kantine alleen nog met 50 eurocentjes of 50 euro betaald kan worden? Vijftig jaar oud worden generaties lang synoniem stond voor het bereiken van wijsheid, wat iemand een hoge status gaf? De 50-plussers toch niet aangesproken willen worden op hun leeftijd?

Nicolas Cage, Caroline Tensen, Yvonne van Gennip, Erwin Nijboer, Linda de Mol, Sandra Bullock en Lenny Kravitz dit jaar ook 50 (zijn) (ge-)worden? In 1964 Cliff Richard, Elvis Presley en ook onze Willeke Alberti hits scoorden en weken in de hitlijsten stonden?

50

De Sara’s en Abrahams bekend staan om het feit dat zij: advertenties lezen, meestal geen geldzorgen hebben, zich jong en actief voelen en altijd denken aan vakantie? The Beatles in ons bouwjaar 1964 optraden in de veilinghallen te Blokker en dit hun enige Nederlandse concert was? In hetzelfde jaar voor het eerst de Berlijnse muur even opengaat om inwoners van West-Berlijn de gelegenheid te geven hun familieleden in Oost-Berlijn te bezoeken? WIK 50 JAAR

9


SARA & ABRAHAM Niet alleen WIK bestaat dit jaar 50 jaar, er zijn ook twee leden die Sara en Abraham zien. Daar wilden we natuurlijk meer van weten: 5 vragen aan Carla Geurts en Gerhard van der Kolk.

10 WIK 50 JAAR


Even voorstellen

Waarom ben je lid van WIK?

Carla Geurts is op 28 augustus 1964 geboren en getogen in Steenderen. Ze woont hier met haar twee zonen – Kevin en Tim – en kater. Ze werkt als wijkziekenverzorgende bij Buurtzorg in Zutphen. Carla is: spontaan, een flapuit, onhandig, soms onzeker en positief ingesteld.

Carla: “Dat ging vanzelf! Veel familieleden zaten op volleybal en we speelden vaak het spelletje in de tuin. En het was natuurlijk dé vereniging in Steenderen. Je kon er niet omheen.” Gerhard vult aan: “Als je niet van voetbal hield, dan ging je automatisch volleyballen. Het is een vereniging met veel initiatief.”

Gerhard van der Kolk is op 8 oktober 1964 geboren in Steenderen. Hij is getrouwd met Joke, samen hebben ze twee kinderen: Bram en Silke. Hij verkoopt machines aan de vlees- en vis verwerkende industrie. Gerhard is: vindingrijk, een doorzetter, impulsief, soms besluiteloos en sociaal.

Bij beiden speelt de gezelligheid binnen de vereniging ook een rol. “Vooral het voor- en nazitten bij de trainingen en de wedstrijden is belangrijk”, verteld Carla. Gerhard vindt het ook een fijne onderbreking van de werkweek: “Ik ben fanatiek, wil altijd winnen. Ik vind het heerlijk om met z’n allen te strijden om de winst.”

Hoe voelt het om bijna 50 te zijn? Gerhard en Carla lachen in koor: “Oud!” Ook al hebben ze allebei nog niet het gevoel dat ze al 50 jaar zijn. Carla: “Ik ben nog te springerig!” Gerhard geeft aan dat het wel wat langer duurt om te herstellen van een training of wedstrijd: “Het lichaam wordt wel wat ouder, maar qua geest ben ik nog lang geen 50. Ik kan gelukkig nog wel meekomen met het team!” Op de vraag of ze ooit last van pijntjes hebben antwoorden ze allebei ontkennend. Gerhard had vroeger last van zijn enkels, maar nu nooit meer. Carla heeft bijna nooit wat, alleen last van haar vingertoppen bij het spelen. Zal het dan toch allemaal makkelijker worden als je ouder wordt?

Wat is je mooiste herinnering aan WIK?

Hoelang ben je al lid van WIK? Carla is begonnen met volleyballen toen ze 11 jaar oud was. Ze speelde toen in een jeugdteam met zes meiden, Benny Peelen als coach en Gerard Aalbers als trainer. Carla: “Het was een fantastische tijd! Benny reed altijd met zijn bus naar de wedstrijden. Wij werden achterin gedropt. Dat kon toen allemaal nog.” Toen Carla 19 jaar was stopte ze tijdelijk bij WIK, in verband met een studie in Arnhem. Ze is 5 á 6 jaar gestopt. Daarna is ze eerst begonnen bij de Recreanten dames, nu speelt ze bij de Recreanten mix. Gerhard is eerst begonnen met voetballen en later gaan volleyballen. Op ongeveer 12-jarige leeftijd kwam hij voor het eerst bij WIK. Er was geen team voor hem en daarom kwam hij bij meiden in. Hij speelde mee met een groep uit Olburgen. Later kwamen er toch meer jongens en is Gerhard doorgestroomd naar een herenteam. Toen Gerhard in Deventer ging studeren is hij gaan volleyballen bij Isala. Daarna is hij in Brabant bij Gilze gaan spelen en toen hij weer in Steenderen kwam wonen werd hij weer lid van WIK.

Gerhard: “De kampioenschappen met heren 1! Daarnaast vind ik het WIK beachvolleybaltoernooi ieder jaar een mooi evenement. Hierbij merk je dat WIK niet alleen per team iets bereikt, maar dat we met elkaar als vereniging ook prachtige dingen neer kunnen zetten.” Carla: “Mij is altijd het busjesverhaal van Benny Peelen bijgebleven, erg geweldig. Maar ook het kampioenschap met de Recreanten dames en later met de Recreanten mix was erg leuk. We hebben er hard voor geknokt en om dan samen zoiets te bereiken is fantastisch. Een ander voorbeeld was vroeger De Nacht van WIK: geweldig!”

Ik hoop op mijn 80ste nog steeds naar de vereniging te gaan. Niet om te spelen hoor! Maar om gezellig te kijken. Hoe zie je de toekomst voor WIK? Carla hoopt voor WIK dat alles goed blijft gaan: “Ik hoop op mijn 80ste nog steeds naar de vereniging te gaan. Niet om te spelen hoor! Maar om gezellig te kijken.” Gerhard: “WIK is kwetsbaar qua ledenbestand. In de toekomst is dit een bedreiging voor het bestaansrecht. Maar misschien kunnen we dan fuseren met een andere club?” WIK 50 JAAR

11


Een nieuwe start! Een nieuwe start!

In deze jubileumuitgave van de Verwikkeling blikken we niet alleen terug op de afgelopen jaren, we kijken ook vooruit. Dit jubileum is ook een start van iets nieuws. Een moderne, eigentijdse volleybalvereniging die meegaat met de laatste ontwikkelingen en trends. Soms is er om die reden verandering nodig.

Volg on Facebo s ook op ok!

Er is een nieuw logo voor WIK ontwikkeld en vandaag gaat ook de nieuwe website online! www.wiksteenderen.nl

WIK STEENDEREN

WIK je dat

Broodje hamburger als ontbijt..

Toen Marian Lusink nog bij de meidenteams van WIK speelde, bleven ze een keer met een volleybalweekend bij Teun Ravershorst slapen. Ze kan zich nog iets bijzonders herinneren: “We kregen broodjes hamburgers als ontbijt!”

12 WIK 50 JAAR

Wij spelen die wedstrijd op onze klompen “We hadden niet iets gezamenlijks zoals trainingspakken en tassen.”, aldus Jeffrey Steentjes. “Toen kwamen we op het idee om klompen met naam en rugnummer te laten maken.” Meerdere seizoenen maakte het team hun entree op de klompen. Jeffrey: “Het werd ons handelsmerk!”


s - trends

trends - trends - trends - trend

Een kijkje in de toekomst!

50 jaar WIK, 50 jaar volleybal. We hebben veel trends voorbij zien komen, de maatschappij verandert continu. Met nog vele jaren voor de boeg zullen er nog veel trends volgen. Tijd voor een kijkje in de toekomst! De Trendwatchers van WIK voorspellen de volleybaltrends voor de komende 50 jaar. Wat staat ons allemaal te wachten?

Oud en gezond Gaat dat wel samen? Oud en gezond zijn? Natuurlijk! De gemiddelde Nederlander wordt ouder en is langer gezond. Het zal niet altijd even gemakkelijk gaan. Maar ook daar is een oplossing voor: volleybal met hulpmiddelen. Niet groot genoeg? Geen probleem! Opstapjes in het veld om boven het net uit te komen en krukjes om de bal juist mee over het net te slaan, zijn ruimschoots voor handen. Aan zacht ‘vallen’ is ook gedacht: een zachte vloer voor een botvriendelijke en zachte landing doet zijn intrede.

oud dames 1

Technologie en digitaal Tsja, waar zie je het niet? De digitalisering en technologische ontwikkelingen komen terug in alle branches en takken van sport. Technologie verovert de wereld. Steeds meer functies van ons lichaam worden overgenomen door verschillende technieken. Zweten en hard werken wordt voor de nieuwe generatie meer uitzondering dan regel. In de toekomst gaat het volleyballen steeds minder om hard werken en inzet, maar juist meer om tactiek en technische vernuftigheden. De bal op de juiste plek plaatsen en de tegenstander misleiden wordt uitgangspunt in het spel. Ook voor het volleyballen is het straks niet meer nodig om naar de sporthal te gaan voor een fanatieke training of een spannende wedstrijd. Het kan gewoon thuis, vanaf de bank. Het enige wat je nodig hebt is een Smart Phone, tablet of laptop. Trainers? Verleden tijd. Trainingen via Webinars, het is allemaal mogelijk! Makkelijker kan toch niet?

Op zoek naar Geluk! Iedereen is er mee bezig, op zoek naar Geluk! Zelfs onze topsporters doen mee aan programma’s als: ‘op zoek naar god’ en ‘op zoek naar geluk’. Oneerlijk en onsportief gedrag is er niet meer bij. Scheidsrechters uitschelden

is verleden tijd. Vrijwilligerswerk is hot en zingevend en scheidsrechters worden overbodig. De gele en rode kaarten kunnen opgeborgen worden en plezier wordt niet langer gezocht in winnen maar in het spelen van een mooie bal, het gebruiken van een perfecte techniek of bijdragen aan een gezellige en leuke vereniging!

Fashiontrends Ze komen terug: de onderbroeken! Uit diepgaand onderzoek is gebleken dat ze terugkomen. De witte onderbroeken. Wat zitten ze heerlijk he? De pijpjes kruipen niet op, je kunt je handen er eenvoudig aan drogen en het is sexy. Niet alleen voor de dames, maar ook voor de heren. Lekker strak! Maar, pas op met de rode shirts! Een roze broekje is zo gemaakt! De seventies zijn weer in! De bloemetjes outfits kunnen weer uit de kast, de zweetband/haarband kan weer in. Het is tijd voor donkerbruin interieur en kom maar op met de seventies oranje sporthalvloer! Let op onze woorden, bewaar deze voorspellingen goed: wanneer je over 50 jaar opnieuw uitgenodigd wordt voor het jubileum van WIK zal je verstelt staan van de waarheden die hier vertelt zijn! Tot over 50 jaar (want we worden tegenwoordig ouder dan 100!) WIK 50 JAAR

13


WIK je dat

Champions League winnen Het voelde alsof ze de Champions League hadden gewonnen. Karien Meutstege: “We kwamen met de meiden in de B-jeugd door het toernooi van de Openclub in Enschede.”

Vriendinnenteam met pinguïn bij WIK-kamp De meiden van B1 vinden dat het WIK-kamp altijd super leuk wordt georganiseerd. Er hangt een hele gezellige sfeer en het is een van de mooiste momenten van het jaar. Er zijn vele leuke herinneringen zoals de kampvuurverhalen, de spooktocht door Doesburg en de leuke begeleiders. Hun trainer Jurjen Geurts was dit jaar ook als begeleiding mee en het vriendinnenteam noemt hem ‘pinguïn’. Hij schijnt namelijk tijdens het volleyballen te duiken als deze vogel.

Frustratie ten top Hoe fanatiek kun je zijn bij een wedstrijd? In het heetst van de strijd krijgt de scheidsrechter soms wat woorden naar zijn hoofd geslingerd. Soms vliegt er een waterfles langs het veld. Het toppunt van frustratie is het moment toen Mariëlle Woertman een aantal jaren geleden met haar voet tegen een wand aanschopte. Er bleek een stalen buis in de afscheidingswand te zitten waardoor zij haar teen brak.

Nederlands damesteam “Een mooi moment was ook toen het Nederlandse damesteam naar de sporthal van WIK kwam”, aldus Trees Jansen.

Bus vol supporters naar Amsterdam Het jaar waarin meisjes C op de 8e plaats van Nederland eindigden met de clubkampioenschappen herinnert Trees Jansen zich nog erg goed. “Met een bus vol supporters naar Amsterdam om de meiden aan te moedigen.”

Het magische getal 3 In de verwikkelingen van november 2012 schreef het team van heren 1 een artikel over het magische getal 3. Twee a4-tjes aan informatie over waarom het getal klopt bij heren 1. Een klein overzichtje uit de bijzonder logische redernatie en met humor geschreven artikel: ‘Allereerst bestaat het team uit 3 buitenaanvallers, 3 middenaanvallers, 3 spelverdelers en 1 libero. Heren 1 is dus op zoek naar nog 2 libero’s! Niet te vergeten hebben wij op papier 1 coach, maar tijdens de wedstrijd zijn dit er 9! 9 : 3 = 3 Dus dat zijn er genoeg! Daarnaast is onze trainer nu bezig met zijn 3e seizoen. En even tussendoor, WIK heeft 3 letters dus dit klopt ook! Wat ook klopt is dat de meeste rally’s worden uitgespeeld door 3 keer over te spelen. Tot slot Heren 3 – 1 – 1 = 1 (1 + 1+ 1 = 3 klopt ook).’

14 WIK 50 JAAR


Beachvolleybaltoernooi gezelligste van Achterhoek! Hoe heeft het toernooi zich ontwikkeld van een veld met een hoopje zand op het marktplein in Steenderen naar het gezelligste beachvolleybaltoernooi van de Achterhoek? Het is te danken aan de vele vrijwilligers en de prachtige locatie bij Herbert Rouwenhorst en zijn ‘RouwenhorstArena’. Bij de volleyballers in de regio staat WIK bekend om zijn beachvolleybaltoernooi. Zo kende Josje Kolenbrander uit dames 1 het toernooi al voordat zij met de vereniging kennismaakte. Zij is er jarenlang met de eerste plek vandoor gegaan, voordat zij bij WIK kwam spelen. Zelfs zonder ‘beachweer’ is het elk jaar weer een succes!

Vaste rituelen De een heeft een vaste Win-string, de ander een vaste sportbeha. Sommige WIK-leden eten áltijd een broodje hamburger, soep of een warme maaltijd voor de wedstrijd.

Verstopt! Huiskamervolleybal Huiskamervolleybal is tijdens een weekendje weg van dit jaar geïntroduceerd door dames 1 van WIK. Zij wilden voor hun belangrijke wedstrijd alvast in de volleybalsferen komen. Het record huiskamervolleybal kwam op 396 en wist je dat ze flexibele plafonds hebben bij Landal Eerbeek?

Iris Helming: “We gingen een keer stiekem buiten trainen. Toen we terug kwamen waren er een paar schoenen verstopt. Ze lagen in het goal en de basket. Het andere team had dat gedaan.”

Mini’s kampioen Diede Kornegoor, Iris Groeneveld, Majka Bremer en Emma Steentjes werden in het seizoen 2013/2014 kampioen. Het afgelopen volleybalseizoen werden er zelfs drie teams van de mini’s kampioen.

WIK 50 JAAR

15


Breiwerk volleybalvereniging WIK In 1964 is WIK gestart als OVV (Olburgse Volleybal Vereniging). Niemand heeft destijds kunnen vermoeden dat deze vereniging zo lang zou standhouden. WIK heeft wel de naam een gezellige familievereniging te zijn. Na de feiten op een rij te hebben gezet zit daar wel wat in! Aan de hand van een opstelling zullen we de families herleiden.

Positie 1 de opslag

Positie 2 rechtsvoor

Henk Steentjes. Henk is na zijn carrière bij WIK verhuisd naar Wehl. Henk is echter ook de broer van Bennie Steentjes. Bennie is nog steeds actief binnen de vereniging. Bennie heeft drie kinderen: Ivo, Benno en Cindy. Alle drie hebben ze ook het volleybalspelletje gespeeld. Henk is ook de broer van Arnold Steentjes. Arnold heeft lange tijd (noodzakelijk) gevolleybald. Er was destijds een groot gapend gat tussen Heren 1 en 2. Om het aantal teams te behouden is hij gebleven. Inmiddels heeft hij al lange tijd het stokje doorgegeven aan zijn zoon Jeffrey. Door wat blessureleed is Jeffrey er een tijdje tussenuit geweest. Ook Jeffrey geeft het stokje door, want zijn dochter Emma is afgelopen seizoen kampioen geworden bij de mini’s. Om nog even terug te komen op Bennie Steentjes: Bennie is getrouwd met Annie Langenhof. Annie is de zus van: Henk Langenhof.

Henk Langenhof. Henk is nog steeds actief lid van WIK, samen met zijn vrouw Gerda. Henk heeft twee dochters. Esmir en Karin. In de periode van de C-jeugd hebben beide meiden grote successen geboekt. Ze hebben zelfs meegedaan met landelijke wedstrijden. Esmir is niet meer actief bij WIK, maar Karin wel. Karin heeft lange tijd in Dames 1 gespeeld, maar heeft steeds een stapje terug gedaan. Nu volleybalt ze nog succesvol bij Dames 3. Zij hebben afgelopen seizoen naar aanleiding van promotie/degradatiewedstrijden een promotie naar de 1ste klasse bewerkstelligt. Dat volleybal in de genen zit blijkt wel. Karin heeft twee dochters die volleyballen in hun eigen woonplaats Vorden. Henk is ook de zwager van John Cremers. John is getrouwd met Mariet. John en Mariet hebben drie kinderen. Simone is de enige die een volleybalhart heeft. Hoewel ze niet meer spelend actief is, is ze nog wel regelmatig als scheidsrechter te zien. John Cremers is ook de zwager van Joost Langenhof. Joost is getrouwd met Cilia. Samen hebben zij vier kinderen die ook allemaal bij WIK hebben gespeeld. Joost en Cilia zijn zelf ook nog steeds actief. Cilia is de schoonzus van Helma Peelen. Hun dochter Elcke speelt bij dames 2, samen met haar nichtje Marieke. Daar houden de familiebanden nog niet op. Twee neven van Helma horen weer bij Heren 1. Dat zijn Henk Berendsen, coach, en Patrick Rutjes. Ook bij Patrick gaat het volleyballen door. Zijn zoontje Mica speelt namelijk in Heteren en is daar kampioen geworden met de mini’s. Dan zijn er nog twee achternichtjes van Marieke en Elcke die bij WIK actief zijn. Ienske en Mara Rutjes, beiden spelend in Dames 1. En om dit cirkeltje weer rond te maken: Ienske is de vriendin van Mike Langenhof. Juist, een zoon van Joost en Cilia!

16 WIK 50 JAAR


Positie 3 midvoor Herman Gosselink. Herman heeft lange tijd actief gespeeld bij WIK en is daarna op bestuursniveau verbonden geweest aan onze vereniging. Ondanks zijn huidige activiteiten voor DVO Hengelo is Herman wel erelid van WIK. Herman is een broer van Anton Gosselink. De vader van René Gosselink. René speelt bij de Recreanten en is lange tijd getrouwd geweest met Margreet van der Kolk. Margreet speelt ook bij WIK. Hun drie dochters hebben dus allemaal het volleybalbloed in zich. Joanne en Ellen zijn inmiddels geen lid meer, maar Jantina speelt in Dames 2. Anton Gosselink, vader van….. was de neef van Gerard Lebbink. De vader van Trees Harmsen en Marijke Lebbink, hij was een liefhebber van het spelletje maar heeft nooit de tijd gevonden het zelf te spelen. Trees en Marijke zijn beiden al meer dan 25 jaar actief binnen de vereniging. Margreet is de zus van Diny, Gerhard en Helmig. Ja hoor, ook daar zit het volleyballen dus in het bloed. Diny is een meer dan actief bestuurslid en ook nog spelend in Dames 3 (die van de promotie). Diny is getrouwd met Henk en samen hebben zij drie kinderen. Henk heeft zijn actieve volleybalcarrière beëindigd bij WIK, maar is nog wel scheidsrechter voor de herenwedstrijden. Jurjen is zijn carrière bij WIK begonnen, maar speelt nu bij Harambee in Enschede. Femke is als mini begonnen en speelt nu in Dames 1. Hoewel ze ook in alle andere teams heeft gespeeld, omdat ze nog geen senior is. Timon is een voetballer! Gerhard speelt in het eerste herenteam. Hij heeft jarenlang het sponsorbeleid van WIK onder zijn hoede gehad. Gerhard is getrouwd met Joke. Ook zij heeft langere tijd bij de recreanten van WIK gespeeld, maar door omstandigheden moest ze stoppen. Dochter Silke

heeft de mini’s doorlopen en ook nog als B-jeugd in de competitie gespeeld. Helmig is de andere broer! Af en toe is hij actief bij de recreanten, maar hij is beheerder van de (concurrerende) sporthal in Vorden. Bovendien maakt hij reclame voor hun groepsaccommodatie De Eek op de wedstrijdkledij van Dames 1. Helmig is getrouwd met Helga en zij hebben vier kinderen. De 3 dochters Alette, Carien en Susan zijn als mini’s bij WIK begonnen en hebben lange tijd doorgespeeld.

Positie 4 links voor Wim Gosselink. Wim is een twijfelgeval! Komt hij nu van Rha of uit Steenderen? Wim woonde namelijk aan de huidige Prinsenmaatweg (waar Hanneke van de Tolbrug vandaan komt!). In ieder geval heeft Wim wel de familie warm weten te krijgen. Wim is namelijk een neef van Jan Geurts. Dat is de vader van Willy, Hans en Carla Geurts. Wie kent ze niet. Willy speelt al sinds jaar en dag bij WIK, maar heeft zijn kinderen niet het volleybalbloed meegegeven. Hans en Riet Geurts hebben een overvloed van het volleybalvirus overgedragen. Hans en Riet zijn beiden nog erg fanatiek spelend bij de Recreanten Mix. Hun beide zonen, Jasper en Jurjen staan vaak te “stuiteren” in de sporthal. Niet alleen als volleyballers, maar ook als trainers, coaches, bestuurslid, beachtoernooi-organisator en kampleiders. Carla volleybalt al jaren recreatief en is altijd bereid om bij, door WIK georganiseerde, activiteiten, bij te springen. In welke hoedanigheid dan ook! Haar zoons hebben echt alleen het voetbalbloed. WIK 50 JAAR

17


Positie 5 links achter

Positie 6 mid achter

Jan Giesen. Jan is afkomstig uit De Luur en is de broer van Harrie Giesen. Dat is de vader van Simone en Carolien. Simone heeft deel uitgemaakt van het “wereldberoemde” Meisjes C team dat de landelijke eindrondes heeft gehaald.

Henk Schotman. Henk is afkomstig uit Olburgen. Hij heeft jarenlang aan de Pipeluur gewoond. Na zijn huwelijk is hij vertrokken en zijn de (stief)zoon en schoondochter er komen wonen. Hun dochter Melissa heeft lange tijd bij de jeugd van WIK gespeeld.

Carolien is als jeugdspeelster begonnen en is doorgestroomd via Halley naar Longa’59. Aan het eind van haar carrière heeft Carolien nog een korte tijd D1 versterkt. Harrie Giesen is de buurman van Ab Garritsen geweest. Ab zelf heeft lange tijd recreatief gevolleybald en heeft twee dochters enthousiast gemaakt voor deze sport. Marian is een van de “beroemde” C-tjes en is nog steeds actief bij WIK. Onlangs nog is ze met Dames 3 gepromoveerd. Marian woont in Drempt en haar dochters spelen bij Focus, Hoog-Keppel. Astrid is ook als jeugdspeelster begonnen bij WIK en heeft vanwege haar studie vele omzwervingen gemaakt. Inmiddels is ze weer terug op het oude nest en is een van de speelsters van D2. Astrid is de vriendin van Jeroen Baars. En ja hoor, weer zo’n naam van wie je zegt: wie kent ze niet! In de 50 jaar WIK hebben heel wat Baarsjes daar deel van uitgemaakt. Even een opsomming: Gerard, Anton, Riky, Jos, Eddy, Jeroen, Marloes, Joost, Erik, Yvonne, Anke. Duidelijk is dat deze familie het volleybalgen heeft doorgegeven. Anton is speler bij WIK geweest en heeft ook vele successen geboekt als trainer. Hij heeft zowel D1 als H1 een tijdlang getraind. Daarnaast heeft hij ook landelijke successen geboekt als (assistent) trainer van Longa.

18 WIK 50 JAAR

Van links achter naar rechts voor: Henk Steentjes eerste voorzitter (niet op de foto), Herman Gosselink( secr/penningmeester), Henk Schotman, Wim Gosselink, John Cremers, Bennie Steentjes, Henk Langenhof, Jan Giesen (niet op de foto)

Zo, de basisopstelling is rond! Zoals al is geschreven is WIK één grote familie. Dat betekent natuurlijk niet dat ook veel andere enthousiaste leden WIK groot hebben gemaakt. Laten we zeggen dat zij allemaal de reserve spelers zijn. Die zijn even belangrijk als de basis. Misschien is ook van die reserves weer een nieuwe basisopstelling te maken. Laten we dat eens gaan uitzoeken als WIK 100 jaar bestaat.


Humor bij de heren

WIK je dat

“Niets is gek genoeg bij heren 1”, aldus Jeffrey Steentjes. Van kleine dingen weten de mannen van heren 1 een mooi groot verhaal te maken. Zo vierden zij het kampioenschap op bijzondere wijze. Er waren twee lakeien van de badmintonclub en een deel van de tribune werd afgezet voor de viplounge. De grapjes, maar ook de bierconsumptie worden na de wedstrijden regelmatig voortgezet bij sponsor Heezen: “En op het afsluitingsetentje wordt het sponsorcontract al jaren verlengd.”

Daar moet je voor boeten! Het leek Gerhard van der Kolk een goed idee om op de terugweg van een wedstrijd Jeffrey Steentjes een boete aan te smeren. In Voorst probeerde Gerhard ter hoogte van de flitspaal Jeffrey in te halen en reed daardoor 70 km per uur. In de hoop dat Jeffrey geflitst zou worden. Maar het liep toch iets anders dan gedacht. Niet Jeffrey kreeg de boete thuisgestuurd, maar het was Gerhard die toch geflitst was!

WIK beachtoernooi: fantastisch evenement! “Ondanks onze leeftijd stoppen we onze kop niet in het zand bij het beachtoernooi. Het is een fantastisch evenement”, aldus Helma Peelen.

Apenkooi Joop Verschuur is niet alleen speler van WIK, maar hij is zelfs actief geweest als trainer. In zijn training geen passoefening of aanval. Nee, Apenkooi was het beste!

‘Vouloir c’est pouvoir?’

Kampioenen Melanie Leferink: Ik vond het kampioenschap in 2002 in Hengelo tegen DVO een super leuke gebeurtenis.

Bovenhans en onderhans spelen Dames 2 heeft er al heel wat versleten… trainers. En ze bedoelen dat niet negatief. Zijn ze te kieskeurig? Of niet in de hand te houden? Eén ding is zeker: ze zijn er zelf niet slechter op geworden. Wat is een team zonder coach/trainer? Daar weten we alles van. Dat je veel lol kunt hebben om een trainer, daar weten we ook alles van. Moeten we bovenhans of onderhans spelen (bij trainer Hans Schuurman)? Uiteindelijk werd het tweedehans en gaan ze zoals ze zelf zeggen: “Doorrrr”.

‘Vouloir c’est pouvoir?’ schreeuwen dames 2 en 3 als yell voor de wedstrijd begint. Sommigen hebben geen idee hoe je het uitspreekt, maar het lijkt Frans voor ‘Willen is kunnen’. De team zijn gezellig, ambitieus en internationaal georiënteerd, want er klinkt ook wel ‘Have fun!’

WIK 50 JAAR

19


?

Mystery column

een half A-4-tje!?

Ik wil niet pietluttig doen...maar ik laat me niet afschepen met een halve pagina. De redactie vroeg mij om een stukje te schrijven voor deze jubileumuitgave. Vooral de oudere leden zouden met weemoed aan mijn teksten terugdenken. Een half A4-tje zou genoeg zijn. Genoeg? Je vraagt Bomans, Van het Ree, Annie M.G. Schmidt en – vooruit, voor de twintigers onder ons - Joanne Rowling toch ook niet om op een half A4-tje een overzicht geven van hun oeuvre?

lees hiernaast het verhaal van PietLutte.. en Piet..hierbij twee hele pagina’s!

20 WIK 50 JAAR


Hoe kan ik met zo weinig ruimte verhalen over mijn moeizame strijd om het oude Steenderse motto ‘niet klagen maar dragen’, te wijzigen in ‘niet dragen maar klagen’. Iets dat me uiteindelijk ook is gelukt, dankzij mijn goede voorbeeld en getuige de klachten-toptien uit 1998:

1. Wanneer krijgen die douche s eens een brandvrije temperatuur? 2. Waarom zijn die TL-buizen bov en veld 1 nog niet vervangen? 3. Waarom zitten er zo weinig krenten in de ‘pufkes’. 4. Waar zijn nou die gebruinde blondines, die je beloofd had (beach-toernooi)? 5. Als die in ons team komt, doe ik niet meer mee. 6. Alwéééér zaalwacht? 7. Scheids ... da’s gooien! 8. Toeschjéé, scheids! 9. Niemand doet hier ooit wat . 10. Kan die PietLutte niet oph ouden met klagen?

Hoe kan ik dan uitleggen dat het bestaan van WIK, zo’n 15 jaar geleden aan een zijden draadje hing, omdat WIK toen even voorzitter-loos was, bijna TC-loos, de damesrecreanten ontevreden waren, maar vooral omdat er op de jaarvergadering voor het eerst geen ‘pufkes’ waren. Hoe kan ik duidelijk maken dat ik het Beachtoernooi groot heb geschreven met het verslag van die eerste keer, op het marktplein; 1997. Toen moest van de gemeente vóór 20.00 uur elke zandkorrel verwijderd zijn. Nog zie ik de organisatoren op hun knieën bezig met stofferen-blik, luidkeels aangemoedigd door de bierdrinkende toenooideelnemers. Hoe kan ik zo de herinnering levendig houden van de ‘broekjes-met-pijpjes?’- discussie. Een principekwestie, want het was Steenderen 1998. En toen er eindelijk een besluit genomen was – pijpjes dus, en wel zwarte – vroegen de dames-recreanten alsnog of ze in witte pijpjes mochten spelen; trouw aan de Steenderse folklore, in halflang ondergoed! Hoe kan ik zo het nut beschrijven van de rubriek ‘PietLutte weet raad’ waarin ik onder meer het trio Trees (TH, TJ, TW) bijstond in hun ontreddering over het verdwijnen van de witte broekjes, en het daarmee onzichtbaar worden van hun zo zorgvuldige bijgewerkte bikini-lijn. Ontroostbaar waren ze.

Hoe kan ik zo uit de doeken doen dat het zo ervaren dames 2 team uit 1999, niet wist waarom de broekjes van het toenmalige heren 1 team zo verschilden: die van Teun hangt op zijn knieën, die van Gerben houdt al op waar zijn dijen nog moeten beginnen, die van Joop is van ballonstof (helpt niets, hij komt nauwelijks van de grond), en die van Henk lijkt op een tennisrokje. Dames 1, toen ook al niet geheel blanco, wist het antwoord: bij de Heren is ook geen enkel kontje gelijk. De achterkant van John is werkelijk anders dan die van Patrick. En de billen van Joop, zijn toch echt platter dan die van Nol; misschien omdat hij zo vaak op de bank zit (→ toen al, ja!) Hoe kan ik dan over het voetlicht brengen dat deze kontjes niet van invloed waren op hun transferwaarde, die ook sterk verschilde: Waar ene PR WIK niet mocht verlaten vanwege zijn hoge marktwaarde, was ene TRa – ja, dit is anoniem want dit lag zéér gevoelig – zelfs met geld toe nog niet te verhandelen. We zouden er nu om lachen, maar het was 1999. En, ook heb ik zo niet de mogelijkheid om aan te geven waarom in al die jaren de Mix-Intern zo mateloos populair was: dat was omdat er in Steenderen toen geen korfbalclub was (snap-ie?). En waar kan ik dan mijn weemoed uiten over het papieren-tijdperk, bijvoorbeeld zichtbaar de schriftelijke enquête uit 1999: eybal? Speel je volgend jaar nog voll 0 ja 0 nee X hangt af van: of er dan een ren nde Stee in is korfbalclub

Naam: 0 ja 0 nee 0 hangt af van:

Weggegooid (papier)geld! Al deze zaken speelden zich bij WIK af, tussen 1996 en 2000. Geweldig toch! Wat een levende en levendige club? (Wie mist er nu nog een korfbalclub?) Ja, de nineties, voor pietlutten als ik, een prachtige tijd! PietLutte, vanuit ‘Huize Avondrood’

WIK 50 JAAR

21


mooie WIK kiekjes

22


WIK 50 JAAR

23


WIK je dat

Definitieve liefdesverklaring op WIK-feest “Ik heb nog niet zoveel historie bij WIK maar twee dingen zullen me, later als ik groot ben, altijd bij blijven. Met stip uiteraard de definitieve liefdesverklaring met Mariëlle op het WIKfeest van 2008.” aldus Peter van der Meulen. Daarnaast vindt hij het saamhorigheidsgevoel binnen het team van de heren ondanks de grote verscheidenheid erg bijzonder.

Voorbereiding is het halve werk Met de teamspirit en drank- en volleybalkunsten was er tijdens het weekendje weg van dames 1 dit jaar niets mis, maar de voorbereidingen? Zo wilden de dames afbakbroodjes eten, maar er bleek geen oven te zijn. Afbakbroodjes in de magnetron is helaas ook geen optie. ’s Avonds stond er gourmet op de planning, maar er bleken geen verlengsnoeren te zijn. Gelukkig is er altijd de hulp van de receptie!

Walk In Kantine: WIK Bier in de bidons bij PRIKWIK Marieke Rutjes: “Mijn mooiste herinnering aan WIK is het kampioenschap met het toenmalige dames 2 en alles daaromheen: het bier in de bidons, de tocht op de platte wagen, PRIKWIK.” Daarnaast heeft ze ook hele mooie herinneringen aan alle jeugdkampen en natuurlijk de tijd met haar vriendinnen in de meisjes A: het op de grond liggen van het lachen tijdens de trainingen.

De verenigingen in het Hoge Wessel moesten het een tijdje zonder kantine doen na het wegvallen van de uitbaters. Gelukkig werd er tijdens de trainingen van WIK een tijdelijke kantine in de hal georganiseerd en de naam WIK heeft sinds dinsdag 10-9-2013 een heel nieuwe betekenis: Walk In Kantine. Voorzitter Herbert Rouwenhorst maakte het sluiten van de kantine enigszins acceptabel.

Mini’s van WIK derde Nederland “Mijn mooiste herinnering aan WIK is dat de mini’s van WIK derde van Nederland werden in Barneveld.”, aldus Henk Langenhof.

Platte wagen “Het kampioenschap met dames 2 en dames 1 is een mooie herinnering. Eindelijk de 1e klasse uit en daarna natuurlijk op de platte wagen door het dorp”, Aldus Diny Nijkamp.

Kampioenen meiden B

Voor Lara van Wilsem en Sandra Aalderink is het kampioenschap met het team in de meisjes B absoluut de mooiste herinnering bij WIK!

24 WIK 50 JAAR

Heren 1 nooit of elke week kampioen? Het kampioenschap van Heren 1 van het vorige seizoen is de mooiste herinnering van Chris-Jan Derksen, Henk Berendsen en Jasper Geurts. Jasper: “We hebben het als team zijnde bijzonder goed gedaan. Ongeslagen kampioen!” Het team heeft het kampioenschap een aantal weken steeds opnieuw gevierd. Het was voor sommige heren de eerste keer dat zij kampioen werden of het was al tientallen jaren geleden.


Een kijkje in de wereld van een boerendochter Het was een weekend waar ze weken van bij moest komen. Astrid Garritsen ging met de meisjes B naar Heemstede: The World Youth Friendship Games. Als boerendochter die net begon te puberen ging er een wereld voor haar open. Met 8 meiden in een tent die hun vaders nog wel even op kwamen zetten, tussen mensen uit alle windstreken en 8 verschillende sporten: voetbal, basketbal, volleybal, honkbal, bowling, tennis en zwemmen. Als ware Charlie’s Angels liepen ze met teamshirts over de sportvelden. Astrid: “Wat voelde ik me groot, maar stiekem bleef ik toch dat kleine boerendochtertje met mijn koeienhoed op. Wat een belevenis!”

Bijzondere Mix-internen De mix-intern is een jaarlijks terugkerend evenement. Elk jaar wordt er een thema bedacht en is er een veld met aparte regels. Zo is er al eens gespeeld met een speciale bal, een dicht net of was er zelfs een black-light toernooi. Soms gingen de leden apart verkleed zoals bij het voetbalthema of bij het Sjonnie en Anita thema.

Ook als trainer/coach kampioen worden Voor Jurjen Geurts is het lastig om één mooiste herinnering te geven, want hij heeft veel leuke herinneringen. Hij noemt de kampioenschappen in de C en B en ook als trainer/coach met het kampioenschap van de meisjes B. Het absolute hoogtepunt voor hem is toch het jaarlijkse WIK-kamp. “De kampen met alle enthousiaste begeleiders en gezellige groep met jeugdleden zorgen altijd weer voor een grote glimlach op mijn gezicht!”

Zo moeder zo dochter Door de jaren heen hebben er verschillende vader-zoon en moeder-dochter combinaties in één team gespeeld. Het volleyballen is de jeugd met de paplepel ingegoten. Zo speelden bijvoorbeeld Iris en Marja Maalderink samen in dames 1.

Opentoernooi In mei werd er op de voetbalvelden jaren het Opentoernooi georganiseerd door WIK. “Het was qua formaat en gezelligheid zoals het beachvolleybaltoernooi nu is.” Aldus Trees Harmsen. “Alleen werd er met teams van 6 personen gespeeld en was het 1 dag feest en niet een heel weekend.”

WIK 50 JAAR

25


De toekomst van WIK de jeugd aan het woord

Met volleybal kun je niet vroeg genoeg beginnen. Want er moet natuurlijk ook aan de toekomst van WIK gedacht worden. Hieronder spreekt de jeugd van WIK. De nieuwe generatie voor de komende 50 jaar. Zaterdag 10 mei hebben wij meegedaan met de regio kampioenschappen van niveau 2 in Apeldoorn. De eerste wedstrijd hebben we helaas verloren. Maar we hebben twee wedstrijden gelijk gespeelt en een wedstrijd gewonnen. En er kwamen heel veel mensen kijken. Een het was daar heel groot. Jeffrey was onze coach. We moesten het meest achterin gooien

Dat was echt heeeeeeel leuk. Op het regiokampioenschap in Apeldoorn zagen we een hele grote zaal en we gingen met zijn vieren yellen. We moesten heel veel wedstrijden spelen. Dat was heel leuk. We zijn derde geworden. Goed he. Vooral ook dat Trees en Isa kwamen kijken was super leuk. Diede Kornegoor

Iris Groeneveld

We moesten in Zevenaar volleyballen en we hadden heel veel gewonnen en er waren 2 mensen die hielden alle punten bij toen was de prijsuitreiking en het was heel spannend maar we waren kampioen en toen moesten we in Apeldoorn volleyballen en er waren mensen en

Ik vond het heel leuk dat we kampioen waren. Emma zei in de auto tegen haar vader Jeffrey: “mogen we ook op de wagen” maar hij zei: “nee we gaan alleen een foto maken.” Toen gingen we toch op de wagen.

26 WIK 50 JAAR

het was groot daar en we hadden de eerste verloren maar de rest hadden we gewonen of gelijk gespeeld en de laatste hadden we 1-1 gespeeld en 2-2 gespeeld en we waren derde en het was leuk. Majka Bremer We waren kampioen geworden toen mochten we op de wagen. En mochten we meedoen aan de kampioenschappen in Apeldoorn. Ik vond heel leuk toen we de wedstrijd moesten volleyballen en onze trainers kwamen ook nog kijken. De hal was daar heel groot en we waren derde geworden. Emma Steentjes


WIK 50 JAAR

27


WIK je dat

Pietenvolleybal bij de mini’s Gillen en rennen door de sporthal op zoek naar de verstopte cadeaus. Voor de mini’s van WIK is het een jaarlijks feestje als de zwarte pieten langskomen om te leren volleyballen. “Sinterklaas deed natuurlijk niet mee, want die kon niet komen en was ook te oud om te sporten”, Aldus Trees Harmsen.

Mevrouw van het koffertje Pas 15 jaar eigen shirts

Elk teamlid kocht vroeger een eigen shirt met rugnummer. Bij het 35-jarig jubileum heeft de vereniging besloten de teamshirts te verzorgen. Sommige shirts blijken van hele goede kwaliteit. “Bij de mini’s wordt er nu nog met de shirts van 15 jaar geleden gespeeld”, aldus Trees Harmsen. Toch krijgen ook de mini’s dit jaar nieuwe shirts.

Trees Jansen: “Sinds het vertrek van Cobi van Velzen (en ik las in de Verwikkelingen van november 2013 dat dit al 18 jaar is) ben ik de mevrouw met het koffertje en zorg ik ervoor dat tijdens de thuiswedstrijden de formulieren er zijn en dat de uitslagen worden ingevoerd.

De mooiste dag van mijn leven! René Gosselink: Als begeleider mee met jeugdkampen is fantastisch, maar het maakt het alleen maar mooier door de prachtige uitspraken van de jeugd”. Een aantal jaren geleden zei een mini op een kamp in Vorden: “Dit is de mooiste dag van mijn leven!”

Nacht van wik In de kerstvakantie in je pyjama in de sporthal om serieus te volleyballen van ‘s avonds half 12 tot ‘s morgens half 8: dat is de beroemde Nacht van WIK. “De volgende ochtend werd er afgesloten met een gezamenlijk ontbijt en dan naar huis”, aldus Trees Harmsen. Bij vele (oud)leden is dit een mooie herinnering.

Voorverwarmde shirts Als je geen zin hebt in een warming-up is er altijd wel iets anders te bedenken waardoor je warm wordt. Zou Nanda Geitenbeek dat ook zo gedacht hebben? Ooit heeft zij een keer voor de wedstrijd de shirts verwarmd met een warmwaterzak. Handig! Zij wonnen daardoor ook de wedstrijd met 3-0?

28 WIK 50 JAAR


De WIK app! verenigings app! download de

De WIK app!

Download de speciale Volleybal.nl - Mijn Club app! Wil je eenvoudig op de hoogte blijven van het laatste WIK nieuws? Vind je het handig om heel snel het wedstrijdprogramma, de uitslagen en de standen van jouw competitie te bekijken? En wil je direct weten of je binnenkort moet fluiten of tellen? Download dan de WIK app! De app is in zowel de Play Store als App Store te vinden onder: Volleybalnl - Mijn Club. Zoek vervolgens in de app op WIK Steenderen.

Mijn Club

WIK je dat

Shirtjesritueel

“Nummer 1? Nummer 2?” klinkt er in de kleedkamer. De setjes van broekje en shirtje worden op vaste volgorde uit de tas gehaald. Ze ruiken weer heerlijk fris, want als nummer 7 moet wassen dan weken ze een uurtje in azijn en bij nummer 5 waaien ze lekker aan de waslijn. Zo kunnen de shirts er weer weken tegenaan! Heerlijk!

Vaste supporter Veel teams hebben vaste supporters, maar de dames recreanten spannen de kroon. Er is één vaste supporter die iedere wedstrijd komt kijken! WIK 50 JAAR

29


De redactie even voorstellen

Marieke Rutjes 26, stuurt en structureert van nature

Josje Kolenbrander 21, droomt én heeft soms nachtmerries van de vormgeving

Marijke Lebbink 54, breidt de eindjes aan elkaar!

Astrid Garritsen 26, haalt oude en nieuwe koeien uit de sloot.

Yvonne Baars 26, waardeert weloverwogen woordgrapjes

colofon Hoofdredacteur / aanzwengelaar Marieke Rutjes

Fotograaf / kiekjesschieter Marieke Kornegoor

Artdirection-vormgever / knutselmiep Josje Kolenbrander

Gast Columnist / muggenzifter Piet Lutte

Beeld- en advertentie coördinatie / verzamelaar Astrid Garritsen

EIndredactie / zooitje ongeregeld Marieke Rutjes, Josje Kolenbrander, Astrid Garritsen, Marijke Lebbink, Yvonne Baars

Functionele ondersteuning / Wandelend archief Marijke Lebbink Tekstredactie / scherpslijper Yvonne Baars

Adverteren: sponsoring@wiksteenderen.nl Druk: 1e druk (en gezellig druk mee geweest)

Copyright © 2014 VerWIKkeling. Niets uit deze uitgave mag geheel of gedeeltelijk worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van WIK. WIK is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. Over de uitslagen van prijsvragen en/of speciale acties kan niet worden gecorrespondeerd. Geintje!

30 WIK 50 JAAR


F I S H I N G B O AT E Q U I P M E N T

WIK 50 JAAR

31


VerWIKkeling jubileum uitgave

Breiwerk volleybalvereniging WIK

?

Mystery column

1964

WIST JE DAT..

Ons bouwjaar

WIK je dat

mooie WIK kiekjes WIK 50 JAAR

Profile for Josje

Wik verwikkeling  

Wik verwikkeling  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded