__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Ž U B O R

Tema broja: Kako pomažemo drugima

Glasilo učenika Osnovne škole Novska 2012. godine BR. 31, GODIŠTE XXII.


IZ SADRŽAJA 250 godina školstva u Novskoj, str: 6-7

Tema broja:

Kako pomažemo drugima, str: 8-12

Predstavljamo najmlađe, str: 14-15

Obilati snijeg i loš krov ne idu zajedno, str: 21

Najbolji u natjecanjima, str: 38-39

Terenske nastave, str: 25-29

Revizija u školskoj knjižnici,

Novo u školi, str: 33

IMPRESSUM

ŽUBOR, godišnjak Osnovne škole Novska, svibanj 2012. godine Odgovorni urednik: Antonija Mirosavljević, ravnateljica OŠ Novska Glavni urednik: Kristina Grdur, učiteljica hrvatskog jezika Računalna obrada: novinarke pod vodstvom Kristine Grdur Likovni suradnici: Vjekoslav Pešut i Jasenka Gugić, učitelji likovne kulture i učitelji razredne nastave Suradnici za literarne uratke: učiteljice hrvatskog jezika i učiteljice razredne nastave Suradnici za pisanje članaka: učenici i učitelji Suradnici za sport: Irena Vuković i Donald Veble, profesori tjelesne i zdravstvene kulture Likovni i literarni radovi: učenici OŠ Novska Lektorica : Anka Đukić, učiteljica hrvatskog jezika Fotografije: Helena Čavlović i Lucija Matić, učenice 7.c razreda Izdavač: Osnovna škola Novska, Trg dr. Franje Tuđmana 1, Novska Tisak: Osnovna škola Novska Naklada: 1000 primjeraka STRANICA 2

Zbogom, osmaši!, str: 40-43

Školska umjetnost, str: 44-47


Riječ urednika Ove godine pripalo mi je zaduženje biti urednikom školskog lista “Žubor”. Velika čast, ali i velika odgovornost. “Žubor” ove godine na čak 48 stranica prikazuje aktivnosti koje su se događale tijekom školske godine 2011./ 2012. Novinari i novinarke trudili su se biti svuda i svoj novinarski nosić “gurnuti” u svaki događaj, u svaku prostoriju u školi, ali i prikupiti podatke o terenskim nastavama učenika i njihovih učitelja. Koliko smo bili uspješni u tome, procijenit ćete vi, čitatelji. S radošću sam prihvatio posao urednika jer sam znao da će mi pomoći

stariji prijatelji koji već godinama idu u Novinarsku družinu. Stariji uče nas mlađe novinarskim detaljima, jednako kako ćemo mi kasnije učiti mlađe od nas. Ove godine opraštamo se od novinarki osmašica, Lane Matičević, Josipe Bišof i Marte Ćurić. Hvala im za svaki članak, reportažu i intervju i želimo im uspješno daljnje školovanje.

Marko Komlenić, 5.b

Novinari i novinarke Novinarske družine Osnovne škole Novska

5. razred: Marko Komlenić, Marino Rupčić, Dajana Tutić, Tena Tutić, Marina Lipičanin, Lorena Rožić, Marinela Prka 7. razred: Helena Čavlović, Petra Kalanja, Karolina Marenić, Lucija Matić, Manuela Molnar, Mia Lipičanin, Dorotea Čevizović 8. razred: Josipa Bišof, Marta Ćurić, Lana Matičević

STRANICA 3


O ŠKOLI

Učenici Područne škole Bročice čiste okoliš škole

Učenici 2.b razreda izrađuju maketu

Osnovna škola Novska jedna je od najvećih škola u Sisačko-moslavačkoj županiji. 939-ero učenika raspoređeno je u dvije smjene matične škole i u područne razredne odjele u prigradskim naseljima Starom Grabovcu, Bročicama i Brestači. U školi je zaposleno 103 učitelja i ostalih djelatnika. Većina se učenika, osim redovite nastave, rado uključuje u izvannastavne aktivnosti na kojima učitelji s njima njeguju i razvijaju kreativnost, maštu, stvaralački duh, vještine, osjećajnost, ljubav prema lijepome. Raznolikost aktivnosti pridonosi tomu da svaki učenik može pronaći nešto za sebe. Učenici razredne i predmetne nastave, ovisno o sklonostima, uključuju se u dodatne programe iz pojedinih predmeta te u likovne, dramske, tehničke i ostale radionice, a učenici surađuju i s Radijskom postajom Novska kao kreatori vlastite radijske emisije. Učenici se rado uključuju u Učeničku zadrugu Novljanski ogrc čiji korijeni datiraju još iz 1960. godine. Zadruga okuplja voćare, keramičare, vezilje,cvjećare, rukotvorine,… Učenici sportaši škole okupljeni su u Školskom sportskom klubu Osnovne škole Novska, a tridesetak godina, uz kraće prekide, izdajemo i školski list Žubor. Nije rijetkost da osvajamo prva mjesta na natjecanjima iz različitih nastavnih predmeta i sportova i često smo bili svjedoci kada neki kažu „Opet Novljani!“, a mi onda ponosno „dignemo nos“. Marino Rupčić, 5.b

Učenici Područne škole Brestača

Učenici Područne škole Stari Grabavac

STRANICA 4


Ravnateljica o školi

Ove školske godine bili smo izrazito kreativni, motivirani i dobro raspoloženi U uredu ravnateljice uvijek je veselo

Ravnateljica naše škole uvijek je u pokretu, vesela je i nasmijana, a njezini koraci po školi vrlo su prepoznatljivi tako da i u učionicama znamo kada ona prolazi hodnikom. Uvijek nas ljubazno ugošćuje u svojem uredu. Tako je bilo i ovaj put. Danas nas je zanimao odgovor na samo jedno pitanje: ”Koje događaje biste izdvojili kao najvažnije u ovoj školskoj godini?” “Puno se događaja zbilo u našoj velikoj školi ove godine pa ću se pokušati prisjetiti onih najvažnijih. S veseljem mogu reći da smo tijekom cijele godine bili izrazito kreativni, motivirani i dobro raspoloženi. Podijelit ću događaje u male podnaslove kako bi pregled godine bio jasniji.

Program produženog boravka

Početkom školske godine prvi put je u našu školu uveden program produženog boravka za učenike jednog razrednog odjela čiji roditelji rade u smjenama. Ti učenici imaju mogućnost boravka u školi od 7:30 do 16:30, imaju kuhani obrok te učiteljica s njima ostaje nakon redovite nastave kako bi im pomogla u rješavanju domaće zadaće, vježbanju i ponavljanju gradiva. Naravno, imaju dovoljno vremena za igru i opuštanje.

Obilježavanje 250-te obljetnice školstva u Novskoj

U listopadu obilježili smo 250 godina školstva u Novskoj. Bili su to dani za pamćenje svakog zaposlenika, učenika i roditelja , a cijeli je grad živio sa školom i škola s gradom.

Novo krovište

Moram spomenuti i manje lijepe stvari, a to je šteta na krovištu koja je nastala uslijed velike količine snijega koja se zadržala na krovištu škole. Ovom prigodom zahvaljujem vatrogascima i Gorskoj službi spašavanja bez kojih bi šteta bila još veća. Naravno, velika hvala i zaposlenicima koji su danonoćno dežurali u školi i pomagali u sanaciji nastale štete. Sada smo u postupku natječaja za izradu novog krovišta koje bi se trebalo raditi ovog ljeta.

Zapošljavanje djelatnika iz Javnih radova

Uspjesi učitelja i učenika

Ponosna sam na uspjehe učitelja i učenika naše škole. Učiteljice Anka Cikojević i Jasna Popović obnovile su ove školske godine zvanje mentora , a ženska ekipa Badmintona s mentorom Donaldom Veble osvojila je 4. mjesto na Državnom natjecanju u Poreču.

Izlet u Sarajevo

Škola je, u suradnji sa školskim sindikatom, u ožujku, organizirala putovanje za učitelje i djelatnike u Sarajevo. Učitelji, su se s izleta vratili dobro raspoloženi, prepuni dojmova i sa željom za novim druženjima.

Novo u školi

Moram pohvaliti učenike i učitelje koji su se uključili u akciju “Zelena čistka” te u travnju zajedničkim snagama očistili dijelove grada Novske i put prema Novljanskom jezeru. Ove godine snimljena je Milenijska božićna čestitka učenika Osnovne škole Novska, u tijeku je snimanje filma o osmašima naše škole, a učenici sudjeluju u projektu razmjene s učenicima iz Francuske. Ne smijem zaboraviti na Mali školski zbor i Novljanske mažoretkinje, nove izvannastavne aktivnosti u našoj školi na koje sam iznimno ponosna.

Učitelji odlaze u mirovinu

Približava se kraj školske godine, s njime se opraštamo i s našim djelatnicima koji odlaze u zasluženu mirovinu. Bila mi je čast raditi s kolegama Željkom Arbanasom i Vjekoslavom Belanom te kolegicama Marijom Pavičić i Ankicom Lazić . Velika im hvala za trud i rad koji su uložili tijekom desetljeća rada u Osnovnoj školi Novska.”

I ove godine zaposlili smo djelatnike iz Projekta zapošljavanja u javnim radovima koji uređuju unutrašnje prostore i okoliš škole te pomažu učenicima s posebnim potrebama.

Zahvalile smo ravnateljici na razgovoru i krenule dalje svojim novinarskim poslom, a pred vratima njezinog ureda već su čekali drugi koji su je također željeli “samo nešto kratko pitati” .

Lana Matičević i Josipa Bišof, 8.c

STRANICA 5


Obilježavanje 250-te godišnjice školstva u Novskoj

Godina za pamćenje

Djelatnici Osnovne škole Novska školske godine 2011./2012. Školsku godinu 2011./12. pamtit ćemo po velikoj proslavi obilježavanja 250-te godišnjice školstva u Novskoj. Pripreme za ovaj događaj započele su već u svibnju 2011. godine kada smo snimili milenijsku fotografiju i polako iznosili ideje o načinima obilježavanja ovog velikog jubileja. Sredinom kolovoza imenovani su glavni koordinatori, a nakon više radnih sastanaka stvorene su smjernice projekta, izabrani koordinatori za pojedina područja i pripreme su bile u punom tijeku. Dani otvorenih vrata ujedinili su različite vrste radionica i sportskih igara; izložba “Uči kao da ćeš živjeti vječno” prikazala je bogatu školsku povijest, a Središnja svečanost održana je u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta. Obilježavanju 250 godina školstva u Novskoj rado su se pridružile i odgojno-obrazovne ustanove našeg grada i okolnih mjesta pa su se kreativnim ostvarajima u svečanosti predstavili učenici Glazbene škole Novska, djeca Dječjeg vrtića “Radost” Novska, učenici Srednje škole Novska, Osnovne škole Jasenovac, Osnovne škole Rajić te Osnovne škole Josipa Kozarca

iz Lipovljana. Ovom prigodom zahvaljujemo im na doprinosu u obogaćivanju spomenute svečanosti. Imenovano je i povjerenstvo čiji su članovi kreirali pozivnice i formirali popis uzvanika. Tada nismo znali koliko će visokih uzvanika iz Grada, Županije i Ministarstva biti zainteresirano za ovu svečanost. Za sve njih potreban je poseban protokol o dolasku koji je dogovaran sa zaposlenicima zaduženima za provođenje protokola. Nekoliko tjedana ranije morali smo znati detalje vezane uz njihov dolazak, uz trajanje programa i minutažu pojedinih točaka te raspored sjedenja i ostale aktivnosti nakon svečanosti (otvorenje izložbe, svečani domjenak, …). Pri organiziranju ovakvih događaja često dolazi do promjena u posljednjem trenutku, a mi nismo bili iznimka. Budući da je organizacija bila dobra, nepredviđeni događaji i situacije rješavani su vrlo brzo i nitko na svečanosti nije primijetio nervozu i strepnje koje su vladale iza pozornice.

Marta Ćurić, 8.c

STRANICA 6


Obilježavanje 250-te godišnjice školstva u Novskoj

Središnja svečanost u kinodvorani Središnja svečanost održana je u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta 12. listopada 2011. godine. Svečanost je priređena za učitelje, umirovljenike i goste. Bila je zatvorenog tipa. Građani i roditelji uživali su u svečanosti 28. listopada kada je još jednom prikazana za njih. Uzvanici svečanosti bili su ministar Radovan Fuchs i predstavnici Ministarstva obrazovanja, prosvjete i sporta, saborska zastupnica Ivanka Roksandić, dožupan Andrija Rudić i predstavnici Sisačko-moslavačke županije, predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje, gradonačelnik Grada Novske Antun Vidaković i predstavnici Grada Novske, Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja, a počasni

Detalj iz dramske igre “Starine sa školskog tavana”

gosti bili su učitelji-umirovljenici koji su čitav radni vijek posvetili odgoju i obrazovanju novljanske djece. Zahtjevna organizacija ovog projekta ne bi bila moguća bez napornog rada učenika i djelatnika Osnovne škole Novska,

suvremenih ideja mladih učitelja i iskustva starijih učitelja. Rezultat svega jest kvalitetna manifestacija koja će se još dugo pamtiti. Lana Matičević, 8.c

Dani otvorenih vrata

Književne radionice

Radionica ljubavne poezije

Darak obilježavanju 250 godina školstva u Novskoj dali su i zavičajni književnici našeg grada koji su i sami bili učenici Osnovne škole Novska. U književnim radionicama poučili su učenike kako stvarati poeziju, a na književnoj večeri zajednički predstavili netom načinjene stihove. Lucija Matić, 7.c

Kreativne radionice i sportske igre

Najstarija razredna fotografija učenika iz Brestače

“Priča o novljanskoj školi i školstvu započela je 1761. godine s 35 učenika i najstarijim poučavateljem Ivanom Markulinom. Izložbom smo željele pokazati koliko je školstvo i obrazovanje prisutno u našoj sredini i koliko je učenje važno, bez obzira u kojem vremenu i prostoru živimo i radimo. Izložba je bila posvećena svima koji su s ‘velikom dušom’ sudjelovali u obrazovanju i odgoju djece.” Učitelji i djelatnici Osnovne škole Novska

Kreativne radionice organizirane su u prostorima Škole, njezinog dvorišta, Sunčane učionice i gradskog parka,a učenici razredne i predmetne nastave, koji nisu bili uključeni u kreativne radionice, pridružili su se sportskim igrama održanim na igralištu.

Radionica keramičara

Lucija Matić, 7.c

STRANICA 7


Tema broja: Kako pomažemo drugima? VRŠNJAČKO POMAGANJE

“Vršnjačko pomaganje je socijalna vještina kojom se obo-

gaćuje osoba koja pruža, ali i ona koja prima pomoć svog vršnjaka. Prisutnost vršnjačkog pomaganja pokazuje da još uvijek postoje osobe koje su voljne pomoći i pružiti podršku na lijep, nesebičan način i to bez traženja išta zauzvrat.”

Tako tvrdi stručna suradnica naše škole, socijalna pedagoginja Emira Navijalić koja mi je odgovorila na nekoliko pitanja vezanih uz vršnjačko pomaganje.

“U Č E N I C I, pomažite jedni drugima koliko možete jer nikada ne znate kada će potreba za pomoći pokucati na vaša vrata!”

Defektologinja svakodnevno pomaže učenicima u radu

“R O D I T E LJ I, o pomaganju i nesebičnim pomoćima jedni drugima učite upravo od djece jer oni to rade bez skrivenih motiva i želja!” Pomaganje je bitan element odrastanja

Na koji se način učimo pomagati vršnjacima? Smatram da svaka osoba ima predispozicije da razvije sposobnost pomaganja drugima, međutim, neke osobe osvijeste tu sposobnost, zaljube se u osjećaj koji donosi mogućnost da pomažemo drugima ili da nama drugi pomognu kada nam je zaista potrebno. Neke osobe ne prepoznaju nikada tu socijalnu vještinu ili, kada ju prepoznaju, rijetko koriste. Koji oblici vršnjačkog pomaganja postoje u školama? Vršnjačko pomaganje se manifestira na razne načine: pomaganjem u svladavanju školskog gradiva putem instrukcija, pomaganjem u pisanju domaće zadaće,

posuđivanjem školskog pribora, pomaganje osobama s hendikepom, razgovorom s prijateljem u nevolji,... .Ima raznih načina kako si vršnjaci mogu međusobno pomagati, ali važno je znati da i male i velike pomoći su jednako vrijedne i važne.

lja osjećaj da je dobro biti dio škole u kojoj vlada vršnjačko pomaganje.

Kako možemo poticati vršnjačko pomaganje? Potičemo ga zajedničkim radovima, radom u timu, kroz pohvale učenicima koji nesebično pomažu, razgovorom s učeniKoje značenje ima prisutnost vršnjač- cima o važnosti vršnjačkog pomaganja kog pomaganja u školi? od prvih razreda osnovne škole i poticaPrisutnost vršnjačkog pomaganja u bilo njem učitelja da oni potiču vršnjačku kojoj okolini ima veliko značenje za tu pomoć u razredu i školi. okolinu pa tako i u školi. Možemo zaključiti da još uvijek ima učenika koji su voljni pomoći svojim vršnjacima koji su Hvala na savjetima i želim Vam puno naučili reći NE nasilju među vršnjacima uspjeha u radu! i koji su naučili da je divan osjećaj pruPripremila: Lana Matičević, 8.c žati i dobivati bezuvjetnu pomoć. OstavSTRANICA 8


Tema broja: Kako pomažemo drugima? Priznanje za humanost dobio je učenik naše škole

Denis je strpljiv, nesebičan i požrtovan  Svake godine za Dan grada u Novskoj dodjeljuju se razna priznanja pa tako i Priznanje za humanost. Ove godine je to Priznanje dobio Denis Josić, učenik 8.e razreda naše škole. Ovaj razred pohađa učenik s posebnim potrebama. Učenik je u kolicima i potrebna mu je pomoć pri kretanju, najčešće pri odlasku u sportsku dvoranu i druge prostore u školi ili pri posudbi knjiga u školskoj knjižnici. Od petog razreda tu pomoć mu, najčešće, pruža učenik Denis Josić. On je dječak kojemu nije teško pomoći svom prijatelju. Vrlo često „žrtvuje“ i svoj odmor i, dok druga djeca trče hodnicima, on svesrdno pomaže Jurici i druži se s njim. Nerijetko, kada

je toplo vrijeme, otprati Juricu kući, iako stanuje u drugom dijelu grada. Prošlog ljeta, za vrijeme višednevne ekskurzije, Denis je cijelo vrijeme bio uz Juricu i pomagao mu oko odlazaka na izlete, u restoran, u sobu, pri ulasku i izlasku iz autobusa. I drugi učenici svesrdno pomažu Jurici, ali je Denis taj koji je u svakom trenutku uz njega. Vrlo često djeca u razdoblju puberteta brinu samo o sebi, o tome hoće li biti „zapaženi“, hoće li se „uklopiti“ u kakvo društvo djevojčica ili dječaka. Denis nije takav. On je strpljiv, nesebičan i požrtvovan.

Jure i Denis u školskoj knjižnici

Na maturalnom putovanju

Razrednica 8.e, Mira Pejaković:

Povelju humanosti Denisu je dodijelio gradonačelnik Grada Novske

“Smatram da je Denis, itekako, zaslužio ovo Priznanje. U današnjem svijetu sebičnosti, površnosti i konzumerizma lijepo je čuti da tako mlada osoba gaji osjećaje kako treba pomoći drugoj osobi. Vjerujem da će ovo Priznanje biti poticaj da i druge mlade osobe spoznaju da ne živimo sami na svijetu i da ćemo svi jednom trebati nečiju pomoć. Ponosna sam na Denisa!“

Pripremila Lana Matičević, 8.c

STRANICA 9


Tema broja: Kako pomažemo drugima? Humanitarna djelatnost u školi

Zrnce dobrote “Zrnce dobrote” u našoj školi postoji od 2009. godine, iako je i prije toga bilo niz humanitarnih akcija kojima se prikupljala pomoć siromašnim obiteljima naših učenika. Prikupljanje novca organizirano je tako da u Privrednoj banci Zagreb imamo otvoren žiro račun na koji se prilaže novac. U prikupljanju sredstava sudjeluju svi učenici naše škole s po 1 kunu mjesečno, a neki učenici daju i više. Djelatnici škole također sudjeluju s 10 kuna mjesečno i taj im se iznos oduzima s plaće. Do sada je prikupljeno oko 60 000 kuna. U školi postoji i povjerenstvo koje odlučuje o raspodjeli novčanih sredstava sastavljeno od 5 članova (2 djelatnika škole, predstavnik roditelja, predstavnik učenika i ravnateljica).

Prikupljenim sredstvima najčešće pomažemo obiteljima koje se nalaze u iznimno teškim materijalnim uvjetima i čija su djeca polaznici naše škole. Pomažemo i obiteljima koje su u teškoj situaciji zbog bolesti djeteta ili zbog troškova liječenja i rehabilitacije. Isto tako, pomažemo i osobama za koje se prikuplja pomoć u obliku humanitarnih ili dobrotvornih akcija na nacionalnoj razini, ukoliko je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ovom prigodom zahvaljujem svima koji su uključeni u humanitarnu djelatnost “Zrnce dobrote” i neka dragi Bog svačije srce ispuni mirom i radošću u znak zahvalnosti za konkretnu ljubav iskazanu prema drugima jer je osnovna svrha utemeljenja humanitarnog fonda senzibili-

“Ovom prigodom zahvaljujem svima koji su uključeni u humanitarnu djelatnost “Zrnce dobrote” i neka dragi Bog svačije srce ispuni mirom i radošću u znak zahvalnosti za konkretnu ljubav iskazanu prema drugima.“

Damir Potalec, vjeroučitelj

U razredima su postavljeni sandučići u koje učenici stavljaju dobrotvorne priloge

zirati učenike i djelatnike za osjećaje potrebe drugih i pružiti konkretnu pomoć onima koji su u potrebi. Predsjednik Povjerenstva “Zrnce dobrote”, vjeroučitelj Damir Potalec

Božićni paketi za tridesetak obitelji Dana 22. prosinca 2011. u našu školu pozvano je tridesetak obitelji kojima su uručeni božićni paketi u vrijednosti od po 350 kn. Na samom početku roditelje je toplim riječima pozdravila ravnateljica Antonija Mirosavljević, a potom su pakete u ime humanitarnog fonda „ Zrnce dobrote“ uručili Đurđica Kanižaj–Gizdić i vjeroučitelj Damir Potalec. Božićni paketi sadržavali su najpotrebnije namirnice za Božić, a financirani su iz humanitarnog fonda „Zrnce dobrote“, u koji su svojim prilozima uključeni i učenici i djelatnici škole.

.

Božićne pakete pripremili su učenici i djelatnici škole

S T R A N I C A 10

Marinela Prka i Dajana Tutić, 5.b


Tema broja: Kako pomažemo drugima?

Dobro je činiti dobro Povodom božićnih blagdana učenici 4.c i 4.d razrednog odjela odlučili su darovati svoje igračke, odjeću i obuću. Zajedno sa svojim učiteljicama Blankom Maričić i Đurđicom Italo sakupljene stvari darovali su novljanskom Crvenom križu. Učenici 1.b i 2.b razrednog odjela posjetili su župni Caritas crkve sv. Luke 14. prosinca. Svojim prilozima željeli su pokazati svoju ljubav prema bližnjemu. Marljivo su sakupljali hranu i na taj način, u ovo vrijeme darivanja, nekome uljepšali Božić.

PETAŠI U DOMU ZA NEZBRINUTU DJECU “Slava Raškaj” U pratnji svojih razrednika, defektologije i vjeroučitelja Damira Potalca učenici petih razreda Osnovne škole Novska posjetili su Dom za nezbrinutu djecu "Slava Raškaj" te se upoznali sa životnim uvjetima i svakodnevnicom djece koja tamo žive. Za ovaj posjet pripremali su se tjednima ranije prikupljajući igračke i potrepštine za nove prijatelje. Ovaj posjet samo je jedan u nizu koje naša škola organizira svake godine kako bi kod učenika potaknula senzibilitet za djecu koja odrastaju u drugačijim uvjetima od njihovih. Naši učenici su dočekani srdačno, a štićenici doma su se potrudili organizirati program i popodnevno druženje. Dajana Tutić, 5.b

Četvrtaši daruju siromašne sugrađane

Potaknute ovim plemenitim djelima posjetile smo učenike 2.b razreda i njihovu učiteljicu Sanju Hrvojić kako bismo saznale kako su tekle pripreme za odlazak u humanitarne organizacije našeg grada.

Razgovor s učiteljicom Sanjom Otkud ideja za ovu humanitarnu akciju? Odlazeći u crkvu uvidjeli smo kako bismo mogli pomoći ljudima koji, zbog financijske situacije, ne će imati tako veseo i bogat Božić kao mi.

Susret petaša, ravnateljice Doma i štićenika

“Ljubav, darivanje, čarobno zrnce ljubavi, usrećivanje, dobrota, prijateljstvo, nekome dati djelić sebe.”

Što ste sve prikupili? Učenici su spontano donosili što su oni i njihovi roditelji smatrali potrebnim. Prikupili smo hranu, novac, prehrambene namirnice, odjeću, ...

(Učenici 2.b o pomaganju)

Što ste potom napravili? Dogovorili smo se s novljanskim župnikom kada da dođemo i zajednički odnijeli prikupljene stvari. Ovim činom sam potaknula učenike za suosjećanje prema bližnjima koje nam toliko nedostaje u ovom suvremenom svijetu. Manuela Molnar i Karolina Marenić, 7.c

S T R A N I C A 11


Tema broja: Kako pomažemo drugima? U našoj školi već godinama postoje dvije skupine koje pohađaju učenici s posebnim potrebama. Učiteljice, defektologinje, Đurđica Kanižaj-Gizdić i Ivana Čelar svakodnevno s djecom usvajaju nova gradiva na, učenicima, prilagođen način. Posjetili smo jednu posebnu skupinu i saznali više o njihovom radu i organizaciji nastave.

Rad u Posebnoj skupini naše škole Naša posebna skupina broji osam učenika. Šarolika je godinama, znanjem i iskustvom koje dijelimo jedni drugima. Hrvatski jezik, matemaVelike ruke pomažu malima tiku te prirodu i društvo slušamo u posebnoj skupini s učiteljicom Ivanom Čelar, a na ostale odgojne predmete idemo svatko u svoj matični razred. S obzirom na to, svatko od nas ide u dva razredna odjela i ima dva puta više prijatelja nego ostali učenici u školi. Samim time povećaKoliko dajemo, toliko ćemo i dobiti va se i bogatstvo prijateljstva i dobrote koju dijelimo i primamo. Pomažući drugima, poma- “Zajedno imamo 96 godina i idemo u 23. razred. Dva pažemo i sebi.

ra malih ruku i šest pari velikih ruku izrađuju proljetne slike koje će prošarati zidove naše učionice. Velike ruke pomažu malim rukama. Kako ni u životu, tako i u našem razredu ništa ne možemo sami. Pored usvajanja znanja i vještina niti malo ne možemo umanjiti važnost osjećaja za drugo biće pored sebe. To je glavnina koju moramo naučiti jer cijenimo li druge, cijenit ćemo i sebe. Koliko dajemo, toliko ćemo i dobiti.”

Zajedničkim radom se postiže puno više

Pomaganje drugima dio je svakodnevice u Posebnoj skupini

Pripremila: Dorotea Čevizović, 7.a

S T R A N I C A 12


Nova školska godina donijela je i nove projekte

Učenici se sastaju jednom tjedno i zajednički otkrivaju znamenitosti Francuske

U radionicama stvaraju uratke kojima će se predstaviti novim prijateljima

MEĐUNARODNA RAZMJENA UČENIKA Grad Novska nedavno je postao grad prijatelj s francuskim gradom Le Touvetom te se iz suradnje ovih gradova rodila ideja o projektu u kojem će učenici Osnovne Škole Novska predstaviti svoju školu i naš grad. Osnovnoškolci francuskog gradića već marljivo rade na upoznavanju naše kulture i jezika. Četvrti i peti razredi naše škole, pod vodstvom učiteljica Nikoline Šepović i Marijane Kaurin i uz pomoć ravnateljice Antonije Mirosavljević, osnovali su radionice kako bi što kvalitetnije predstavili naš rad u školi i izvan nje. Učenici rade raznovrsne plakate, recitiraju, slažu rime, pjevaju i pripremaju lutkarsku predstavu. Kako bi se prikazala raznovrsnost našeg projekta, učeničke aktivnosti obuhvaćaju, ne samo njihov materinji jezik, nego i dva strana jezika koja se uče u našoj školi. S obzirom da je riječ o međunarodnoj razmjeni učenika, postoji i mogućnost za posjet naših učenika Francuskoj, te njihovom dolasku u Hrvatsku.

Le Touvet – grad prijatelj Le Touvet je gradić smješten u sjevero-istočnom dijelu Francuske. Rasprostire se na svega 11.56 km2, te je dio općine Grenoble koja obiluje prekrasnim dvorcima, jezerima i pašnjacima, iznad kojih se prostiru Alpe. Populacija iznosi oko 3000 stanovnika. Panorama francuskog gradića Le Touveta Marko Komlenić, 5.b

S T R A N I C A 13


Predstavljamo najmlađe ...

Imamo produženi boravak

Prvaši su pedagoginji darovali buket cvijeća

Točno u podne, 5. rujna 2011. godine u holu Osnovne škole Novska, održan je svečani prijem za učenike prvih razreda koji od danas započinju svoje osnovnoškolsko obrazovanje. Okupljene učenike i njihove roditelje pozdravila je ravnateljica Antonija Mirosavljević koja je istaknula kako je ove godine upisano osamdeset učenika u Matičnu školu, dok je u područne škole Stari Grabovac, Bročice i Brestaču upisano u prosjeku 10 učenika po

školi. U ovoj školskoj godini prvi put je organiziran produženi boravak koji će se realizirati uz podršku sredstava Grada Novske, za što je osigurano 33 000 kuna. Od dvadeset petero učenika, koliko ih je u 1.A razredu, njih jedanaest će ostajati u produženom dnevnom boravku. Kako je istaknula ravnateljica, ove godine nije bilo selekcije, no zasigurno će ovaj program dobiti na popularnosti pa veći interes treba očekivati već sljedeće godine. U Osnovnoj školi Novska

ove godine u prvim razredima predavat će učiteljice: Ivanka Kotromanović, Antonija Katavić, Ana Lajh i Neda Subotić, a u područnim školama Zlatko Šagut, Miroslav Matić i Ksenija Lekić. Inače, u ovoj školskoj godini zabilježen je manji broj učenika. Na razini cijele škole je 960 učenika, čime je nastavljen blagi pad broja od 5 do 10 učenika po godini. Učenike je pozdravio i gradonačelnik Antun Vidaković i poželio uspješno školovanje i da se što duže školuju. Nakon prozivanja i početnog upoznavanja s učenicima, učiteljice su s učenicima i roditeljima otišle u razrede i prvi nastavni sati u životima ovih malenih su započeli. Mia Lipičanin, 7.c

1.a - Ivanka Kotromanović i Antonija Katavić Nika Baić, Melisa Beriša, Leda Bielić, Vedrana Bošković, Lana Cota, Leo Divić, Dino Doležal, Emma Ficko Berić, Ivan Iličić, Ivan Katavić, Ivan Ličanin, Dominik Marenić, Marijan Marijan, Ivano Markić, Paulo Medner, Lucija Malleg, Klara Moguš, Lovro Pintar, Nika Pranjić, Gabriel Prelesnik, Tena Šimunović, Josip Škovrlj, Gabriel Tobijaš, Luka Žafran, Zanet Hajruši.

1.b - Neda Subotić Sara Bacinger, David Garić, Isa Gaši, Manuel Gavranović, Katarina Henčel, Luka Jolić, Patrik Komljenović, Danijela Kivač, Josip-Željko Komerički, Martina Kovačević, Tihana Lipičanin, Ante Lovrić, Josip Maršić, Petra Matić, Gabrijela Mijadžiković, Luka Milinković, Jurica Movrić, Elena Poklečki, Luka Pranić, Iva Radočaj, Tarik Rajma, Marijan Škledar, Karlo Vasko.

S T R A N I C A 14


Predstavljamo najmlađe ... 1.c - Ana Lajh Filip Bajzek, Filip Božić, Nikola Božić, Marija Bublić, Matea Cepanec, Gabriel Debeljak, Silvestar Egredžija, Ida Fijačko, Antonio Galešić, Rea Jajtić, Tomislav Jelenić, Ana Kovačić, Klara Kovačević, Kristian Kozić, Marko Mađerić, Ella Martinović, Martina Pleško, Dino Poturica, Našim Rajma, Pavla Santo, Paola Slišković, Marija Šarić, Daniel Šneperger, Ena Vidaković, Leon Vori

1. razred PRO BROČICE -Miroslav Matić Agron Alija, Milan Draga, Mario Grgić, Vallona Hyseni, Ana Milašinović, Ivan Mlinar, Isuara Štrek, Marko Tadić, Barbara Topić.

1. razred PRO ST. GRABOVAC-Ksenija Lekić Anita Bilandžija, Matea Gregorić, Dominik Kozić, Loriana Lujić, Ema Miholić, Stjepan Nikić.

S T R A N I C A 15

1. razred PRO BRESTAČA-Zlatko Šagut Marko Lipičanin, Patrik Majdandžić, Margareta Pešut, Matej Ranogajec, Martina Rebrović, Ivan Vuzelić, Borna Gazdić, Matija Matekalo, Alen Pavlić, Valentina Pešut.


Jesen pozdravili učenici Novske i Starog Grabovca

Susret Jesenke i učenika U petak, 23.rujna, učenici 2.a razreda s učiteljicom Marijom Pavičić, 2.b razreda s učiteljicom Sanjom Hrvojić i učenici Posebne skupine s učiteljicom Ivanom Čelar, točno u 11 sati i 4 minute, nazdravili su slatkim sokom i još slađim kolačićima dolazak JESENI. Naravno, zdravica je popraćena veselom pjesmom o Jesenki i igrama u kojima je glavni lik bio jedan JEŽ. Gdje se dogodio susret djevojčica i dječaka s JESENKOM? Na imanju učiteljice Sanje u Zeleničkoj ulici kod tzv. ložione. Triput HURA za učiteljicu koja je bila domaćin ovog radosnog druženja i našu Jesenku. Hura! Hura!Hura!

Kukuruzište može biti jako zabavno mjesto za igru

Lana Matičević, 8.c

Jesen stigla i u Stari Grabovac

Nakon napornog pješačenja hrana je odlična

Marljivi učenici već godinama održavaju voćnjak u Starom Grabovcu

Posljednji radovi prije zimskog mirovanja U voćnjaku Područne škole Stari Grabovac obavljeni su posljednji radovi prije zimskog mirovanja. Učenici 3. i 4. razreda su sa svojim učiteljem Jakovom Preksavcem izvršili podsađivanje – zamijenili osušene voćke novima. Posađene su dvije zimske jabuke i tri oraha. Oko voćaka je postavljena zaštitna mreža. Srne i zečevi će hranu morati potražiti negdje drugdje. Voćnjak je spreman za zimovanje i mirovanje do prvih radova, već u veljači. Marta Ćurić, 8.c

Osušene voćke zamijenjene su novima

S T R A N I C A 16

U četvrtak, 22. rujna, učenici Područne škole Stari Grabovac pozdravili su jesen izvanučioničkom nastavom u obližnjoj šumi. Korelacijom predmeta prirode i društva, tjelesne i zdravstvene kulture, hrvatskog jezika i sata razrednog odjela na nenametljiv način usvojili su nove nastavne sadržaje kroz igru, šetnju, razgovor i zamjećivanje svih promjena u prirodi koje donosi jesen. Svaki razredni odjel je ispunio svoj zadatak pa su tako prvašići opisivali promjene na drveću i lišću u šumi, imenovali plodove u polju i voćnjacima, oni stariji su se osvrnuli na rad ljudi, a četvrti razred je učio snalaženje u prostoru i određivanje strana svijeta pomoću kompasa i znakova u prirodi. Sve viđeno i doživljeno pomoći će im i kao motivacija za nastavu likovne kulture. Dugom šetnjom su se pridružili i obilježavanju Europskog dana bez automobila. Josipa Bišof, 8.c

Postavljanje zaštitne mreže


LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA

Dječji tjedan Obilježavanje Dječjeg tjedna (3.-9. listopada), pod ovogodišnjim motom "Ljubav djeci prije svega", svečano su "otvorili" najmlađi učenici naše škole tradicionalnom Šarijadom kojom su uljepšali staze oko škole, školsko igralište i gradski trg.

Svijete, pogledaj koju ti poruku šalje dijete!

Kakav bi to bio Dječji tjedan bez Šarijade kojom djeca kroz svoje crteže šalju poruke odraslima? Učenici prvih i drugih razreda sa svojim učiteljicama veselo su, već u jutarnjim satima, istrčali na školsko dvorište, uzeli krede u ruke i stali crtati svijet viđen njihovim očima. Bilo je tu šarenih leptira, neobičnih cvjetova, oblaka i sunca, ali najviše crteža škole i naravnoabeceda. Kako je samo lijepo "izvezen" tepih slovima abecede! Pisali su i svoje prve riječi od naučenih slova, ukrašavali crteže maštovitim detaljima, a na kraju zaprljani od krede, radosno potrčali u svoju učionicu.

Učenici ukrašavaju ulice grada Novske

Manuela Molnar, 7.c

Swahili jezik u našoj školi Obilježavanju Dječjeg tjedna pridružili su se i učenici 3.a razreda sa svojom učiteljicom Jasnom Popović odlučivši naučiti nekoliko riječi jezika svojih dalekih prijatelja iz Afrike. Izabrali su swahili jezik kojim govore i pišu djeca Ugande, Tanzanije, Kenije... Povod je bio veliki humanitarni koncert u Splitu kojim su se skupljali novčani prilozi za stradale od suše na jugu Afrike. O djeci tog kontinenta saznalo se više i u projektu UNICEF-a Škole za Afriku koji je uspješno proveden među našim učenicima i djelatnicima. Veselju nije bilo kraja ni na igralištu gdje se uz igru i pjesmu prezentirao mali rječnik swahilija.

Snalaženje na geografskoj karti svijeta

Rebecca Bjelanović, 3.a

Zdrav duh u zdravom tijelu U Dječjem tjednu, organiziraju se i sportske igre za učenike razredne nastave. U igrama sudjeluju svi učenici. Tako su, 4. listopada, snage odmjerili Mišići, Vatreni, Snagatori, Brzići.. Sve je bilo začinjeno smijehom i navijanjem. Prvašići su jačali mišiće dok su prenosili medicinke. Učenici drugog razreda na čudan način su bušili balone. Trećaši su spretno prenosili kolute. Četvrtaši su odmjerili snage u potezanju užeta. Najuspješniji su dobili diplome. Najzanimljivije je da je svaki razredni odjel dobio diplomu jer su ekipe bile miješane. Tako su svi učenici bili sretni. Nije važno tko je u mnoštvu igara izdržljivosti, spretnosti i brzine bio najbolji, važno je da su se svi zabavljali, smijali i pljeskali. Dječji tjedan je pravi tjedan za sve to, a u sportu posebno. Zdrav duh u zdravom tijelu, a radost i smijeh u Dječjem tjednu, nije li to još jedan moto najveselijeg tjedna u godini!? Lucija Matić, 7.c

S T R A N I C A 17

Povlačenje užeta


D O G A Đ A NJ A

Igramo se i učimo “Prema istraživanjima, čovjek pamti 10 % onoga što je pročitao i 20 % onoga što je čuo. Mi smo tek krenuli u školu, ne znamo čitati. Koncentracija nam je još kratkotrajna, ne možemo dugo slušati što učiteljica govori. Zato se igramo,a kroz igru lakše učimo i pamtimo. Slova su nam Marljive ručice čine čuda bliža i zanimljivija ako ih prije pisanja oblikujemo koncem, žicom ili plastelinom. Imenovati i razlikovati geometrijska tijela i likove ne mora biti teško ako ih prvo prepoznamo u svom domu i učionici, a onda se njima i „poigramo“. Danas smo naučili da su geometrijski likovi sjene ili samo obrisne crte jedne strane geometrijskih tijela. Tijela smo obilazili, okretali, dodirivali ..., a likove smo crtali.” Proučavanje geometrijskih tijela Prvaši Područne škole Stari Grabovac

Informatička skupina Globalno čitanje nije teško ako se uči i vježba uz omiljenu igru na računalu. U to su se uvjerili prvašići Područne škole Stari Grabovac koji, prije nastave i za Učenici rado proučavaju čari informatike vrijeme odmora, nastavne sadržaje ponavljaju kroz edukativne igre. Svi učenici su uključeni u rad informatičke skupine i na raspolaganju su im tri računala u učionici. Već su naučili osnovne dijelove računala, pravilno ga uključiti i isključiti, otvoriti odabranu mapu i pokrenuti željenu igru. Najteže im je bilo upamtiti izraze zaslon i tipkovnica,ali svakodnevnim ponavljanjem i to su usvojili.

Poštujte naše znakove U petak, 23.rujna.2011. učenici 1.c razrednog odjela su u pratnji učiteljice Ankice Lajh policajaca Policijske postaje Novska prošetali užim centrom našeg grada. Cilj šetnje je bio sigurno i vješto snalaženje u prometu. Utvrdili su svoja znanja o pješačkom prijelazu (zebri) i semaforima. Vježbali su siguran prelazak prometnice uz pomoć policajaca, zebre i semafora. Uočili su i biciklističku stazu te bili poučeni o ponašanju na njoj i sigurnoj vožnji biciklom. Vratili su se u učionicu po isteku jednog školskog sata bogatiji za neka iskustva. Marino Rupčić, 5.b

Marko Komlenić, 5.b

Sveti Mihovil u Bročicama

Prvaši su policajcima pokazali da znaju prometna pravila

Učenici Područne škole Bročice su 29. rujna 2012. godine proslavili Dan sela, Svetog Mihovila odlaskom na Svetu misu u kapelicu u Bročicama. Susret učenika i župnika Milana Vidakovića

S T R A N I C A 18

Marino Rupčić, 5.b


Školski ples petkom

Zajednička fotografija za sjećanje

BREAK-DANCE ODUŠEVIO UČENIKE U petak, 2. prosinca, bilo je jako uzbudljivo na glavnom hodniku naše škole. Naime, u večernjim satima započeo je prvi ovogodišnji školski ples za učenike sedmih i osmih razreda. Učenici su pristizali u velikom broju vidno sređeni i spremni za ples. Razrednice su ih dočekale i objasnile pravila ponašanja, a kako kasnije saznajemo, učenici sve to

jako dobro znaju i nije bilo problema s disciplinom i pravilima ponašanja za vrijeme plesa. Za dobru glazbu pobrinuo se učenik 8.b, Natan Jakupec, a vrhunac plesa bili su učenici 7. a razreda Bajram Kahrić i Romeo Mujkić koji su breakdanceom i hip-hopom privukli pozornost ostalih učenika. Učenici su oko njih napravili krug i oduševljeno pljeskali mladim plesačima. Učiteljice i

učitelji su također zaplesali sa svojim učenicima, a smijeh, pjesma i zabava nastavljeni su do 22 sata kada je ples završio. Odličnim ponašanjem učenici su dobili ulaznice i za zabave koje slijede u ovoj školskoj godini. Veselimo im se!

Luka, Tomislav i Toni

Akrobacije su bile dio ludovanja

Bajram Karhić. 7.a:

“ Gledajući televiziju, svidjeli su mi se pokreti u break-dance-u. Do pete godine živio sam u Švedskoj i tamo sam naučio prve plesne pokrete. U početku nisam mogao sve pokrete izvesti, ali uz veliki trud, uskoro sam mogao puno toga. Došavši u Hrvatsku, plesao sam sve više i osmišljavao nove pokrete. Moji prijatelji me stalno potiču na ples pa rado u razredu ili na hodniku zaplešem.”

Breakdancer Bajram na djelu

Pripremile: Karolina Marenić i Manuela Molnar, 7.c

S T R A N I C A 19


Božićno ozračje u školi

Božićna priredba

Blagdansko ozračje i ugođaj ispunili su srca, ali i prostore cijele naše škole 23 prosinca. Učenici 1.c, 3.d i 4.d te članovi i članice Školskog zbora upriličili su božićnu priredbu u holu škole kojoj su nazočili djelatnici i umirovljenici. Mia, Barbara Nika i Robert iz 4.d upoznali su nas kako izgleda Božić u njihovom domu, Dario iz 3.d krasnoslovio je pjesmu “O, Isuse”, a učenica 1.c, Marija Bublić, uputila je božićnu čestitku svim nazočnima. Malena svečanost je završila poznatim božićnim pjesmama koje su, uz Školski zbor, svi pomalo pjevušili. Zahvaljujemo učiteljicama Justini Potalec, Blanki Maričić, Anji Lekić, Ani Lajh i njihovim učenicima što su donijeli dašak Božića u našu školu.

Sudionici božićne priredba

Snimanje božićne čestitke Dino Ilić, 3.d krasnoslovi pjesmu “O, Isuse”

Učenici, predstavnici svojih razrednih odjela, i učitelji, u petak, 23. prosinca snimili su milenijsku božićnu čestitku na glavnom ulazu škole. Odjeveni u crvene ili bijele majice, s božićnim kapicama ili sobovskim rogovima zajednički su krasnoslovili tekst božićne čestitke, a snimka je bila vidljiva istoga dana na web stranici Osnovne škole Novska. Koordinatori ovog mini projekta bili su učitelji Kristina Grdur, Miroslav Matić, Romana Kalfić, Melisanda Masnica i Domagoj Pešut.

Tekst božićne čestitke KAD ANĐELI UPALE BOŽIĆNU SVIJEĆU, TO VAM MI ŽELIMO ZDRAVLJE I SREĆU, A TISUĆE ZVIJEZDA KAD ZAPOČNU PIR, ZNAJTE DA VAM ŽELIMO LJUBAV I MIR! SRETAN BOŽIĆ I NOVU GODINU ŽELE VAM UČENICI OSNOVNE ŠKOLE NOVSKA!

Učenici su vrlo ozbiljno shvatili snimanje božićne čestitke Pripremile: Dajana Tutić i Tena Tutić, 5.b

S T R A N I C A 20


Početak godine donio je snježne radosti za najmlađe

Zima!

Snijeg je oduševio najmlađe

Napokon prava zima! Već nekoliko Zima! dana pada snijeg i na našem području, ralice i lopate imaju puno posla, jediZima! no su sretna i zadovoljna djeca jer se napokon mogu grudati i praviti snjegoviće. Zima je mnogima problem, ali djeci ne. Tako je i ovih dana pred našom školom čije se zelenilo nazire samo na pročelju. Sve je bijelo i oko nje, i ispred nje, i iza nje. Učenici se grudaju, prave snježne čovječuljke, klizališta po stazama, iglue od snijega. Na zvuk zvona baš i ne reagiraju, radije bi ostali vani. Mnogi sati tjelesne i zdravstvene kulture održavaju se na snijegu, a koriste se čak i odmori u iste svrhe. Dok jedni jedva čekaju zatopljenje, najmlađi žele da zima što dulje potraje. Mia Lipičanin, 7.c

Kad sam došla ispred škole, vidjela sam vatrogasno vozilo i vozilo Gorske službe spašavanja. Učiteljice su nas upućivale da u školu uđemo na tzv. mali ulaz. Ništa mi nije bilo jasno. Znala sam da je ovo posao za novinarku. Imala sam dovoljno vremena do početka nastave pa sam malo istražila nastalu situaciju. Nije bilo teško pronaći ravnateljicu jer je hodala po školi gore-dolje, dugo sam i ja tako hodala za njom i tada je “uhvatila” vremena, između dva telefonska poziva i objasnila mi: „ Zbog vremenskih neprilika te obilatog snijega koji se topi na krovištu nadograđenog dijela škole, poplavljene su učionice i uredi u tom dijelu škole. U pomoć smo zvali novljanske vatrogasce i pripadnike Gorske službe spašavanja iz Novske. Oni zajednički uklanjaju led i snijeg s krova kako bi količina vode, koja curi u učionice, bila što manja. Ovdje su cijeli dan i zahvaljujem im na pomoći. Školu su danas obišli i Josip Takač, viši savjetnik za školstvo i obrazovanje Sisačko-moslavačke županije, Antun Vidaković, gradonačelnik Novske, obojica sa suradnicima te Sead Huremović, ravnatelj Srednje škole Novska, kako bi dogovorili daljnje poteze. Rečeno je da je Županija, koja je i osnivač Osnovne škole Novska, zadužena i za popravak ovog stanja te će se u što kraćem roku angažirati na saniranju štete.” Ravnateljica je otišla dalje, a ja se popela na gornji kat škole. Dio škole o kojemu je ravnateljica govorila bio je zagrađen klupama kako učenici ne bi tamo išli. Spremačice, naoružane krpama, ručnicima i raznobojnim posudama skupljale su vodu s podova. Znam da je ovo jedna opasna situacija, ali i jako dobar materijal za školski list, zar ne? Helena Čavlović, 7.c

Obilati snijeg i loš krov ne idu zajedno

GSS i vatrogasci su čitav dan čistili snijeg s krova škole

Čišćenje ledenica

S T R A N I C A 21


Maškare su stigle Učenici naše škole tradicionalno se pridružili gradskom karnevalu

Maske do daske

Maskirani učenici Osnovne škole Novska (2.a – Klauni, 2.b, 1.b i učenici Područne škole Brestača- Dvorska bajka, 2.c- Strašila, 2.d - Vitezovi i dame, 4.a-Vinograd, 4.b-Duhovi, 4.c-Diplomci, 4.d-Slikari, 8.e- Robinson i njegovi divljaci) bili su dio gradskog karnevalskog veselja 19. veljače 2012. godine. Okupili su se na staroj gradskoj tržnici i povorkom kroz grad oduševljavali i nasmijavali građane. Raspoloženi, nakon šetnje, okrijepili su se “krafnama” i sokom u sportskoj dvorani, a sudjelovali su i u izboru najljepše skupne maske u kategoriji učenika osnovne škole. Prvo mjesto osvojili su Diplomci, drugo mjesto Vinograd. Čestitamo nagrađenima!

Učiteljica Mira Pejaković bila je Robinson, a njezini divljaci učenici 8.e

Diplomci, 4.c

Vinograd,4.a

Maškare u školi U dvorani naše škole 21. veljače održan je maskenbal za učenike razredne nastave. Posljednjeg dana prije Korizme učenici tradicionalno postaju vile, vilenjaci, policajci, vještice, batmani, crvenkapice, strašila i razni drugi likovi iz njihove mašte i pročitanih književnih djela. Maskirani učenici i njihovi učitelji okupirali su prostore škole i potom se uputili

u dvoranu na igre i zabavu. Učenici su se krafnama koje se ispekle tete kuharice. nadmetali u štafetnim igrama i plesom oko stolica. Plesalo se u kolu, vlakiću, a uvjerili smo se da učenici poznaju i pačji ples. Nastava za učenike predmetne nastave održana je u prijepodnevnim satima, a po hodnicima su se mogla vidjeti našminkana vesela lica malo starijih učenika. Svi učenici i djelatnici osladili su se sočnim

Ivona, 4.a Zajednički ples svih maškara Marinela Prka, Dajana Tutić i Tena Tutić, 5.b

S T R A N I C A 22


Maškare su stigle Veselje u područnim školama

Maškare u Starom Grabovcu Vesele maškare su obilježile pokladni utorak u Područnoj školi Stari Grabovac. Svi učenici su u školu došli maskirani i napravili mali predah od školskih obveza. Dobro su se zabavili uz pjesmu, ples i neizostavne slatke krafne.

Maštovitost kostima

Ples u vlakiću uvijek ujedini sve

Marinela Prka, Dajana Tutić i Tena Tutić, 5.b

Zanimljivost

Krafne i poklade Pokladnice su dobile naziv po pokladama, riječi koja dolazi od starohrvatskog glagola „klasti“ (prerušavati se). U narodu je uobičajen naziv “krafna” koji se Sočne krafne su neizostavni dio Poklada na našim prostorima zadržao nakon raspada Austro-Ugarske. Ove slastice u današnjem obliku vuku podrijetlo iz Srednje Europe, vjerojatno iz Njemačke. Fašnički dani nas podsjećaju na slatki miris i okus krafni. Slatki kolač od dizanog tijesta okruglog oblika i sa svijetlim prstenom koji ga okružuje, prži se na ulju (nekad je to bila svinjska mast). Najčešće je punjen nadjevom od marmelade, a posipa se šećerom. Dorotea Čevizović, 7.a i Lana Matičević, 8.c

S T R A N I C A 23


Proljeće u našem kraju

STARI GRABOVAC Prošlog tjedna radovali smo se dolasku proljeća, a danas nismo samo razmišljali i razgovarali o potrebi čuvanja i zaštite okoliša. Svi učenici Područne škole Stari Grabovac, njihovi učitelji i teta Višnja su u međusmjeni zasukali rukave, uzeli zaštitne rukavice i očistili školsko dvorište i prljavo korito potoka. Iz potoka su uklonili sve smeće, plastične i staklene boce i obrezali grane s grmlja koje je zakrčilo potok. Iznijeli su i sve daske i letve koje su se u njemu zatekle nakon nedavnog požara stare drvene kukuruzane. Na proljetni odmor odlazimo zadovoljni i sretni zbog dobro obavljenog posla. Radujemo se sadnji cvijeća u travnju jer će okoliš škole biti još ljepši. Lana Matičević, 8.c

Proljetno čišćenje potoka u blizini škole

BROČICE Učenici trećeg razreda iz Područne škole Bročice pozdravili su proljeće pjesmom! Odjekuje vesela pjesmica, evo sunca, evo proljeća. S nama su zapjevali bubamare, ljubice i jaglaci. Snene ptičice smo razbudili i žute maćuhice posadili. Naša vedra lica govore stiglo nam je proljeće.

Učenici su pjesmom pozdravili proljeće

Josipa Bišof, 8.c

NOVSKA Prvi proljetni dan izmamio je učenike 2.c i 2. d razrednog odjela i njihove učiteljice Ljubicu Puškaš i Maru Šulekić u prirodu. Odlučili su pozdraviti proljeće u šumi. Prvi dan proljeća je i Svjetski dan šuma. Izlet u prirodu se na kraju pretvorio u proljetnu bajku. Naučili su pjevati Proljetnu pjesmu. Divili su se jaglacima, kukurijeku, šumaricama i drugim proljetnicama. Naučili su razlikovati drveće i druge biljke u šumi. Slušali su zanimljivosti o našem zavičaju. Nakon dva sata šetnje, puni lijepih dojmova i novih spoznaja, vratili su se u svoje učionice gdje su nastavili razgovor o proljeću. Marino Rupčić, 5.b

Prva proljetna šetnja učenika

S T R A N I C A 24


TERENSKE NASTAVE Upoznajemo Sisačko-moslavačku županiju

Zajednička fotografija za sjećanje

Učenici trećih razreda su u petak, 23.ožujka 2012. godine bili na terenskoj nastavi po Sisačkomoslavačkoj županiji. Nakon razgledavanja Lonjskog polja uputili su se u sjedište Županije. U Sisku su posjetili Stari grad, Muzej grada Siska i stari most na Kupi. Najzanimljivije je bilo u zgradi Županijskog poglavarstva gdje ih je primio dožupan Andrija Rudić. U ugodnom razgovoru saznali su odgovore na mnoga svoja pitanja i dobili obećanje da će se u našem gradu u doglednoj budućnosti graditi nova škola. Puni dojmova i s košarom slatkiša, darom županice, nastavili su put do Petrinje i Hrvatske Kostajnice. Kućama su se vratili zadovoljni i s novim znanjima o našoj županiji.

Susret s dožupanom Andrijom Rudićem

Marko Komlenić, 5.b

Sladoled u Sisku

S T R A N I C A 25


TERENSKE NASTAVE

Istraživanje Zagreba Učenici 1.a, 1.c, 2.c, 2.d, 3.c, 3.d i njihove učiteljice 23.studenoga. 2011. posjetili su Zagreb. Prošetali su središtem Zagreba. U Zagrebačkom kazalištu lutaka gledali su lutkarsku predstavu "Ježeva kućica". Iz glavnog grada vratili su se puni lijepih dojmova i novih spoznaja.

Učenici 3.c s učiteljicom Snježanom Kasumović

Učenici 2.c s učiteljicom Ljubicom Puškaš Lucija Matić, 7.c

Ugodno druženje na terenskoj nastavi u Zagrebu i Sisku

Baloni u autobusima U petak, 25. studenoga 2011., učenici i učitelji 1.b, 2.a i b, 3.a, Posebne skupine te Područne škole Brestača, ostvarujući program terenske nastave, posjetili su Zagreb i Sisak.

Z A G R E B

S I S A K

U Cinestar kinu, u Branimirovoj ulici 29, pogledali su animirani film Svemirska avantura 3D te prošetali središtem Grada razgledavajući kulturno-povijesne znamenitosti našeg glavnog grada. Puni dojmova krenuli su dalje.

Veselo društvo djevojčica, dječaka i voditelja, stiglo je u Sisak, središte naše županije. Prošetavši gradom, razgledali su i njegove znamenitosti, Stari grad i industrijsku zonu. Ručali su u „McDonaldsu“ uživajući u šarenim poklončićima i raznobojnim balonima koje je dobio svaki učenik.

U Cinestar kinu

Veselo društvo u autobusu

Kući su se, mali izletnici, vratili u večernjim satima s punih ruku balona i doživljaja za sjećanje. Lucija Matić, 7.c

S T R A N I C A 26


TERENSKE NASTAVE

Jedina zamjerka maturalcu jest kratko trajanje

Pred Dioklecijanovom palačom

Učenici sedmih razreda sa svojim razrednicama, u vremenu od 16. do 21. lipnja 2011. godine, bili su na terenskoj nastavi u srednjoj Dalmaciji. Noćili su u Trogiru, u apartmanskom naselju „Medena“. Tijekom pet dana posjetili su znamenitosti Šibenika, Splita, Zadra, Trogira te Nacionalni park Krka. Učenici su oduševljeno razgledali kulturnu baštinu ovih gradova iz kojih su se vratili puni dojmova kao i šaljivih priča o dogodovštinama koje su doživjeli. Marta Ćurić, 8.c

Osvrt učenice Sandre Mažar, 8.c „Ovoga sam ljeta išla na maturalno putovanje u Trogir sa svojim prijateljima iz sedmih razreda. Nakon dugog putovanja praćenog smijehom i pjesmom, došli smo na morsku obalu. Apartmani nisu bili ništa posebno, ali smo uzbuđenjem i veseljem ispunili svaku prostoriju. U razgledavanju gradova pridružio nam se i vodič „koji nije previše pilao“. Meni se u obilascima najviše svidjelo vrijeme koje smo imali za sebe. Kupanje je bilo osvježavajuće i voljeli smo kad su nam se učiteljice pridružile u morskim igrama. Sigurna sam da ćemo se svi složiti da su večernji izlasci bili najzanimljiviji. Uživali smo u slobodi koju smo imali zahvaljujući nastavnicama koje su imale povjerenja u nas. Tijekom ovog maturalca upoznala sam puno novih prijatelja iz naše škole, ali i iz drugih škola. Jedina zamjerka ovom maturalcu je njegovo trajanje. Žalosni smo bili što tih pet dana tako brzo prođe. Ovo putovanje će mi zauvijek ostati u sjećanju.“

Zabava na plaži Razglednica i potpisima učenika

S T R A N I C A 27


TERENSKE NASTAVE

Želimo znati, samo nam treba reći!

Učenici osmih razreda sa svojim razrednicama, ravnateljicom, učiteljicama povijesti i defektologinjom, 25. studenoga su posjetili grad Vukovar i odali počast braniteljima i civilima poginulim za slobodu Hrvatske. Cilj ove terenske nastave je upoznavanje i osvješćivanje činjenica o Domovinskom ratu, a integrirani su gotovo svi nastavni predmeti. Učenici su se tijekom studenoga pripremali za ovu nastavu u učionicama povijesti, hrvatskog jezika, vjeronauka, geografije, glazbene kulture i

prostorima školske knjižnice. Nakon toga su teoretsko znanje primijenili na terenu. U Vukovaru su posjetili Muzej vukovarske bolnice, Ovčaru, Muzej Domovinskom ratu na Sajmištu, Memorijalno groblje, a na povratku odali počast Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti. Osmaši su pokazali da su dorasli ovoj terenskoj nastavi jer razrednice su potvrdile da nikakvih problema nije bilo.

Zajednička fotografija na Trpinjskoj cesti, groblju tenkova

S T R A N I C A 28

Lana Matičević, 8.c


TERENSKE NASTAVE

Dojmovi o Vukovaru Monika Kuliš, 8.a Učenici su se poklonili herojima Vukovara

Sanja Mijoković, 8.b „U Vukovaru sam shvatila da je želja da se spasi svoj grad, svoji sugrađani, svoja domovina, jača od svih tenkova i oružja. Ova terenska nastava bila je nabijena emocijama. Iako nisam bila rođena u vrijeme rata, sudbine tih ljudi duboko su me dirnule.”

Marta Ćurić, 8.c „Dolaskom u Vukovar bila sam iznenađena količinom razaranja koje je taj grad heroj pretrpio. Zadivljujuće je vidjeti što su ti ljudi bili spremni učiniti za vlastiti grad i domovinu. Vukovar je učinio najviše. Vukovar je dao sebe. I kako da takav grad ne ispuni moja očekivanja?“

„Najtužnije mi je bilo ka-

da smo posjetili repliku koncentracijskog logora u kojem su Hrvati bili mučeni.“

Stephani Komljenović, 8.d „ Žalosno je da više učimo o ratovima u drugim zemljama, primjerice u Njemačkoj i Francuskoj, a vrlo malo o novijoj povijesti naše domovine i o ratu u kojem je nestalo i poginulo više od 14000 Hrvata, ali i osoba drugih nacionalnosti koji su zaslužni za stvaranje domovine i mira u kojem mi danas živimo. Mladi moraju znati, a ja bih željela puno više učiti o tome.“

Osobne stvari nestalih na Ovčari

Laura Iličić, 8.e „S roditeljima i vršnjacima sam puno razgovarala o terenskoj nastavi u Vukovaru. Drago mi je što osmaši naše škole tradicionalno odlaze tamo. Zadatak moje generacije je promicanje istine o tragediji Vukovara i o Domovinskom ratu.”

Mjesec studeni je vrijeme kada našoj djeci, češće nego inače, spominjemo Vukovar. Na gotovo svim nastavnim satima trudimo se dati im odgovore na stotine pitanja. Mi, nastavnici, ne možemo odgovoriti na sva ta pitanja. Na nama je da ih upoznamo s tim stravičnim događajima i usadimo mržnju prema ratu, ali i ljubav prema životu i bližnjima, osjećaj za razlučivanje dobra od zla. Svatko od nas je Vukovar doživljavao na svoj način. Učenici su spoznavali činjenice koje do tada nisu znali, a mi, koji smo bili svjedoci toga vremena, proživljavali smo vlastite patnje. Žalosno je što smo u razgovoru s učenicima saznale da znaju malo u Domovinskom Osmaši pored križeva na Memorijalnom groblju ratu. Smatramo da bismo svi ( učitelji i roditelji) trebali sustavno djecu osvješćivati o važnosti Domovinskog rata, ne da bi mrzili jedni druge, nego da djeca više poštuju žrtve, slobodu i neovisnost koje nam je Domovinski rat donio. Učenici žele znati, samo im treba reći. Zahvaljujemo osmašima što su pokazali da su dorasli ovoj terenskoj nastavi i što su dostojanstveno predstavili našu školu u Vukovaru. Razrednice osmih razreda Osnovne škole Novska

S T R A N I C A 29


Gosti u našoj školi

Edukacija djece iz područja zaštite i spašavanja U našoj školi su 7. ožujka 2012. godine, gostovali predstavnici Državne uprave za zaštitu i spašavanja Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Sisak, pod vodstvom pročelnika DUZS, gospodina Željka Prpića. Organizirana su dva predavanja za učenike razredne nastave; u 12,00 sati za “A” smjenu, a u 13,00 sati za učenike “B” smjene. Predavač je bio gospodin Marijan Tomac, također iz DZUS-a, koji je učenicima na vrlo zanimljiv način održao predavanje s temom Edukacija djece iz područja zaštite i spašavanja. Na zoran način im je objašnjavao o snalaženju u prirodnim nesrećama kao što su požari, potresi, poplave te ostalim situacijama koje mogu ugroziti ljude i imovinu, a to su zimski uvjeti, ozljeđivanje u školi i slično. Predavanju su nazočili i predstavnici policije, vatrogasaca, Crvenoga križa te novljanske Gorske službe spašavanja. Gosti su govorili o vlastitim iskustvima te o opremi koju posjeduju u svojim službama. Upoznali su učenike s načinima ponašanja

Predavanje za učenike razredne nastave

Učenici su pozorno slušali zanimljivo predavanje

u opasnim situacijama i na koji način mogu zatražiti pomoć žurnih i ostalih službi iz područja zaštite i spašavanja. Tijekom predavanja djeca su vrlo aktivno slušala, sudjelovala sa svojim komentarima te postavljala razna pitanja našim gostima o načinima pomoći koje im pojedine službe mogu dati. Dorotea Čevizović, 7.a

Županijski stručni skup pedagoga Naš škola bila je domaćin Županijskog stručnog skupa pedagoga Sisačko-moslavačke županije 9. ožujka 2012. godine. U ugodnom ozračju školske knjižnice održano je predavanje o novostima iz ovog područja, a potom su pedagozi raspravljali o aktualnim temama u radionicama raspoređenim u ostalim prostorima škole. Marino Rupčić, 5.b

Predstava je oduševila sve nazočne

Djedova pogača

Pedagozi Sisačko-moslavačke županije

Dramska skupina Radosna priča Dječjeg vrtića "Radost" Novska prikazala je 25. listopada 2011.u sportskoj dvorani naše škole predstavu za učenike prvih i drugih razreda Djedova pogača. Predstavu su izvele tete vrtića, a priča govori o raspjevanoj pogači koja je pobjegla s prozora. U šumi je susrela vuka, medu, ježa, zeca i lisicu. Pjesmom pogača izbjegava gladne životinje sve dok ne sretne gladnu liju. Ona se ipak osladila ukusnom pogačom. Djed i baka lutaju šumom i traže svoju izgubljenu pogaču koju na kraju ipak nisu našli. Vraćaju se kući s dobrom i važnom porukom. Vesela, poučna i zabavna predstava oduševila je malu publiku i zaslužila dug pljesak. Josipa Bišof, 8.c

S T R A N I C A 30


Školska kuhinja

Poskupljenje školskog obroka

U listopadu je školski obrok poskupio za jednu kunu. Ravnateljica nam je objasnila da dugo nije mijenjana cijena obroka, a namirnice poput pekarskih proizvoda, hrenovki i salame jesu, stoga je ovo poskupljenje bilo nužno.

U razrednim odjelima razredne i predmetne nastave (anketirano 114 učenika) proveli smo anketu na ovu temu i pogledajte što smo saznali!

A N K E T A Smatrate li opravdanim poskupljenje školskog obroka? NE-70,1% DA-23,7% NE ZNAM– 6,18% Što najviše voliš jesti iz školske kuhinje? BUREK– 33,3% HOT-DOG-30,1% OSTALO-36,6% Što bi volio/voljela imati za obrok u školi? TIJESTO SA SIROM 40,5% GRAH-39,1% HAMBURGER-20,4% Što izrazito ne voliš jesti iz školske kuhinje? OREHNJAČU-89,1%

Učenici naše škole najviše vole jesti

Razgovor s tetama kuharicama

Tete kuharice, Slavica Bakmaz i Jela Banović, pripremaju užinu za učenike

burek

Učenici naše škole ne vole jesti

orehnjaču

Kako se stvara jelovnik za učenike? Jelovnik se stvara svakoga tjedna na osnovi onoga što učenici vole jesti, ali pazimo i na raznovrsnost obroka. Što je još u opisu vašeg radnog mjesta, osim spravljanja hrane? Brinemo se za higijenu posuda u kojima je pripravljaju obroci te općenito o higijeni prostora školske kuhinje. Također pripravljamo obroke za svečanosti koje se odvijaju u školi tijekom godine. Ove godine formiran je produženi boravak. Koja su vaša zaduženja oko njega? Imamo velike obveze. Svakodnevno kuhamo ručak i užinu za male prvaše. Zašto učenici ne smiju ulaziti u prostor školske kuhinje? Ne smiju ulaziti ni učenici ni djelatnici koji nemaju odgovarajuću zaštitnu odjeću. Tako sprečavamo razvoj bakterija i zaraze. Kamo odlaze ostaci hrane nakon obroka? Ostaci hrane stavljaju se u posebne posude, a potom ih dajemo ljudima za hranjenje životinja.

Pripremile: Helena Čavlović i Mia Lipičanin, 7.c

S T R A N I C A 31


Novinarsko dječje stvaralaštvo

DJEČJI KUTAK

Emisija za djecu

Emisija za djecu Dječji kutak Radijske postaje Novska krenula je od rujna ove godine s četvrtom godinom snimanja. Ove školske godine snimljeno je 15

emisija, a ukupno od 2008. godine 130 emisija i 120 intervjua. Od jeseni s nama više nisu su "stare" novinarke Dorotea, Janja, Stella i Željka, već novinarsku ekipu

čine učenici 3.a razreda naše škole: Ena Anušić, Rebecca Bjelanović, Filip Komljenović, Nives Bišof i Katarina Maršić. Uvedene su i nove rubrike: Mala kuharica, Jeste li znali, veliki i mali?, Pitalicesmicalice, Igramo se, igramo, Eko-etno kutak i druge. Nova je i špica emisije, pjesmicu Dječji kutak izvodi petogodišnja Petra Doležal. Istoimena ekipa malih novinara ima i svoju kolumnu u glasilu Radijske postaje Novska „Novska info". Dosadašnji gosti Dječjeg kutka RPN-a bili su Mali folkloraši iz Rajića s voditeljicom Mirom Čuvidić i učenici 3.a razreda naše škole.

Filip, 3.a: “Obožavam raditi i stvarati u emisiji Dječji kutak. Često čitamo kratke igrokaze i različite vrste novinarskih uradaka, a učiteljica kaže da mi to jako dobro ide. Svakog ponedjeljka snimamo novu emisiju, a tijekom tjedna se sastajemo i osmišljavamo nove teme. Pri stvaranju dobivamo i domaće zadatke u kojima istražujemo i pronalazimo podatke vezane za određenu temu. Sve je to vrlo zanimljivo i volimo bih se baviti novinarstvom kad odrastem.” Male novinarke i novinar prije snimanja božićne emisije

Gosti Dječjeg kutka

Učenici 3.c razreda

Učenici 3.c razrednog odjela s učiteljicom Snježanom Kasumović posjetili Radijsku postaju Novska. Naime, u okviru medijske kulture djeca trebaju upoznati djelatnost radija i dječju emisiju. Osim što su saznali kako nastaje radijska emisija,dali su prijedloge i ideje za sljedeće emisije o djeci, a bilo im je zanimljivo što su novinari bili njihovi vršnjaci. Na kraju su najhrabriji čak dali i kratki intervju. Bio je to sat hrvatskog jezika koji će pamtiti. S T R A N I C A 32

Filip na snimanju emisije

Pripremile: Lorena Rožić i Marina Lipičanin, 5.b


Novo u školi

Novljanske mažoretkinje

Ove školske godine ponovno je s radom započela sekcija "Novljanske mažoretkinje" pod vodstvom profesorice Tamare Mlinar. Aktivnost je organizirana u dvije skupine u trajanju od 45 minuta, a održava se subotom u dvorani naše škole. Sudjeluju učenice od 5. do 8. razreda, a imaju i jednu učenicu prvog razreda. Sekcija broji 40 učenica.

Mažoretkinje se sastaju subotom u školskoj dvorani

“Upisala sam se na mažoretkinje zato što me to oduvijek zanimalo, a posebno njihova odora. To mi se činilo zanimljivo još od malih nogu, ali nisam imala hrabrosti se upisati i sada mi se pružila prilika. Idem na treninge od početka školske godine i jako mi je zanimljivo. Trudim se napredovati i brzo usvajati nove pokrete, vježbam redovito i zaista se predajem tomu (koliko mi to druge obveze dopuštaju). Upravo radimo na jako zahtjevnoj koreografiji. Neprestano ju uvježbavamo i ponavljamo. Umjesto štapova ovaj put su u pitanju pomponi. Nastavnica je pažljiva i ponovi sve što treba (koliko god je puta potrebno). Šalimo se, smijemo se, radimo i sve to stignemo u sat i pol. Nastupat ćemo krajem školske godine.” Lucija Nakić, 8.c

Mali školski zbor Od listopada ove školske godine u našoj školi postoji i Mali školski zbor u kojem sudjeluju učenici od 1. do 4. razreda, a voditelji tog raspjevanog zbora su učitelji Miroslav Matić i Domagoj Pešut. Zbor ima probe svake srijede u 12:20 h. Tamo im je, kako kažu, odlično, jer se zabavljaju uz vesele pjesme. Najdraža pjesma im je Rock and roll baka. Nastup možemo očekivati krajem školske godine, ali samo ako dobro uvježbaju pjesme. Srijeda je dan za Mali školski zbor

Pripremila: Josipa Bišof, 8.c

S T R A N I C A 33


IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Učenička zadruga “Novljanski ogrc”

Ova zadruga okuplja veliki broj učenika u raznim sekcijama. Marljivi zadrugari svoje ostvaraje prezentiraju na radionicama, izložbama i na Smotri učeničkih zadruga te tako promiču rad naše škole i Zadruge. Od novca, zarađenog na prodajnim izložbama, nabavljaju materijal za izradu novih rukotvorina, a ponekad se “počaste” i zajedničkim izletom.

Božićna prodaja

Raku tehnika i Mali keramičari Raku je stara japanska tehnika koja datira još iz 16. stoljeća. Ona u svom imenu nosi značenje sreće, zadovoljstva, užitka i radosti. Predmeti se oblikuju od posebne vrste gline. Proces nastanka predmeta govori o tome koliko je ljubavi i truda uloženo u svaki predmet. Glina se dobro izmijesi, oblikuje i dugo suši, zatim se peče nekoliko sati u keramičarskoj peći (biskvitno pečenje). Rad se zatim dekorira engobama i glazurama. Predmeti se zatim stavljaju u posebnu peć u kojoj se postiže temperatura 950°C1000°C i pri toj temperaturi užareni predmet se vadi kliještima van. Predmet se naglo izvadi na dnevnu temperaturu i tako užaren stavlja u kontejner s piljevinom koja izgori i potroši kisik. Kad nestane kisika, stvara se dim i taj dim tvori neponovljive i nepredvidljive šare. Od temperaturnog šoka glazura popuca i u te pukotine uđe dim koji stvori različite šare. Tako je svaki predmet rađen u ovoj tehnici neponovljiv. Ako u glazuri ima metalnih oksida, onda taj oksid izađe na površinu; pogotovo zlato, srebro i bakar, što radovima daje posebnu draž. Glazura je sličnog sastava kao i staklo, a vezana je za glinenu podlogu. Raku pečenje obavlja se na otvorenom prostoru i zahtijeva velike mjere opreza pa stoga učenici ne obavljaju vađenje predmeta iz peći nego samo pripremni dio (oblikovanje i dekoriranje predmeta) i završni dio (čišćenje od pepela). Pečenje traje nekoliko sati. Za to vrijeme družimo se i radimo te nestrpljivo očekujemo rezultate svoga rada. Draž ove tehnike je što nikad ne možemo u potpunosti predvidjeti rezultat svoga rada. Svi predmeti su izrađeni s puno mašte, a pored dekorativne imaju i uporabnu funkciju.

Učenici na gradskom trgu prodaju rukotvorine

U ponedjeljak, 19. prosinca 2011. godine, održana je božićna prodajna izložba Učeničke zadruge „Novljanski ogrc“. Na izložbi se moglo vidjeti i kupiti dio radova naših marljivih zadrugara: čestitke s vezom, božićni ukrasi, adventski vijenci, pšenica, keramika i ostalo. Svaki rad je unikatan. Zahvaljujemo svima koji su posjetili našu izložbu i kupili sebi i najmilijima poneki poklon te tako podržali rad zadrugara! Čestit Božić i sretna Nova godina!

Karolina Marenić. 7.c

S T R A N I C A 34

Marinela Prka, 5.b

Svaki predmet rađen u ovoj tehnici je neponovljiv


IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Nagradni izlet malih Zadrugara

Zajednička fotografija na samoborskom trgu

U subotu, 17. prosinca 2011., organiziran je nagradni izlet na Božićni sajam u Samobor. Učenici su, zajedno s voditeljicama Draženom Potočki, Ankicom Lazić i Kornelijom Čavlović te ravna-

teljicom Antonijom Mirosavljević, obišli sajam na kojem su samoborski poduzetnici i obrtnici izložili su svoje božićne ukrase, licitare, medenjake, svijeće, staklo, keramiku, suvenire i sve ono što je

kreativna umjetnička ruka izradila za blagdanske dane. Helena Čavlović, 7.c

Osvrt jedne zadrugarke „Jutro nije bilo obećavajuće. Vjerujem da se svatko od nas probudio s istom mišlju: “Hoće li izlet biti otkazan zbog gotovo snježne mećave koja je u sat vremena zamela Novsku?” Neki su se uplašili snijega pa nisu došli pred školu, ali većinu nas, vrijeme nije smetalo. Odlučili smo se zabaviti, naučiti i ponešto kupiti u Samoboru. Krenuli smo iz Novske oko 8 sati i kako smo napuštali naš mali grad, sunce se probijalo kroz oblake, a snijeg je bio davna prošlost. Dolaskom na odredište nitko se više nije niti sjećao loših prognoza. Prošetali smo Samoborom, pogledali rukotvorine na sajmu, odabrali i kupili poklone, osvježili se sokom i kremšnitama. Posjetili smo i klizalište u Samoboru. Nakon puno smijeha, padanja i pirueta, gladni i umorni napustili smo Samobor. U Zagrebu smo, u McDonaldsu, nadoknadili izgubljenu energiju te uživali u šarenim poklončićima i njihovom igralištu. Vratili smo se u poslijepodnevnim satima, pomalo umorni i puni utisaka. Predbilježavam se i za sljedeći izlet.“

Na klizalištu

Marinela Prka, 5.b

U McDonaldsu

S T R A N I C A 35


ŠKOLSKA KNJIŽNICA

Revizija u školskoj knjižnici

Školska knjižnica posjeduje fond od 7772 knjige; učenička knjižnica-5240, nastavnička knjižnica-2532

Tijekom 2011.godine provedena je revizija cjelokupne knjižne građe u školskoj knjižnici. Riječ "revizija" potječe od latinske riječi "revidere", što znači "opet pregledati”. Reviziju je provelo povjerenstvo za otpis knjižne građe, imenovano rješenjem ravnateljice Osnovne Škole Novska Antonije Mirosavljević u sastavu od pet članova: Melisanda Masnica (predsjednica), Sanja Graovac, Nikolina Šepović, Antonija Kotromanović te Suzana Paklec. Povjerenstvo je reviziju i otpis provodilo na sljedeći

način: svaka knjiga u knjižnici, kako u učeničkoj tako i nastavničkoj, pregledana je i na nju je stavljena bilješka, evidentirana je u knjižničnom katalogu (baza podataka) i inventurnim knjigama te vraćena na policu, ako je za daljnju uporabu. Knjižna građa izdvojena i predložena za otpis bilježena je na posebne popise prema kategorijama otpisa, usklađene s bazom podataka u strojnom katalogu. Sve knjige namijenjene otpisu stavljane su u kutije po tim kategorijama, osim izgubljenih i otuđenih za koje su, također, napravljeni posebni popisi,

izvučeni iz baze podataka. Nakon pregleda sveukupnog knjižnog fonda učeničke i nastavničke knjižnice te opsežnog i dugotrajnog rada na reviziji i otpisu knjižne građe, otpisano je ukupno 3537 knjiga i to u učeničkoj knjižnici 3020 knjiga, a u nastavničkoj knjižnici 517 knjiga. Otpis knjižne građe odobren je po svim kategorijama otpisa od Školskog odbora OŠ Novska i Županijske matične službe za narodne i školske knjižnice. Možemo reći da je školska knjižnica u potpunosti očišćena od dotrajalih, bolesnih, zastarjelih, nepotrebnih i prekobrojnih knjiga. Josipa Bišof, 8.c

Književni susret sa Željkom Horvat-Vukelja

Spisateljica oduševila učenike Školsku knjižnicu 13. veljače 2012. posjetila je književnica Željka Horvat-Vukelja. Književnica se predstavila prvim i četvrtim razredima. Tijekom zanimljivog predavanja i „Malog scenskog igrokaza“, književnica je učenike upoznala s osnovnim elementima medijske kulture, poticala učenike na čitanje časopisa i poučila razlikama između knjiga i časopisa. Djeca su aktivno sudjelovala, a osmjesi na njihovim licima pokazivali su oduševljenje predavanjem. Radosni su se vratili u svoje učionice s novim spoznajama i stečenim znanjem. Ovo je drugi put da Željka Horvat- Vukelja gostuje u našoj školi i nadamo se idućim ovakvim susretima.

Učenici su aktivno pomagali spisateljici Željki Horvat– Vukelja Josipa Bišof, 8.c

S T R A N I C A 36


ŠKOLSKA KNJIŽNICA

PREPORUČUJEMO

BECCA FITZPARICK: Tiho, tiho, anđele

Kada je u školu došao novi učenik, Patch, srednjoškolka Nora je shvatila kako je vrlo lako zaljubiti se. No,otkad se počela družiti s njime, sve je krenulo nizbrdo ...

ZAŠTO BAŠ OVA KNJIGA?: Ljubitelj ste strašnih, ali i prekrasnih stvorenja kojih nema u ovome svijetu? Vrijeme je da odletite u posve novi svijet; svijet anđela. Volite li romantiku, ali i misteriju i strah, ova knjiga će vas oduševiti svojim likovima i događajima. Zato brzo, “put pod noge“ i u knjižnicu po knjigu „Tiho, tiho, anđele“ izvrsne spisateljice Becce Fitzpatrick!

POGLEDALI SMO...

KARL BRUCKNER: Sadako hoće živjeti

Na Hirošimu je, 1945. godine, pala atomska bomba. Vatra, koja je samo odjednom buknula, spalila je sve pred sobom. Nenadano i bez najave, vrućina nije poštedjela nikoga pa tako ni djevojčicu Sadako Sasaki...

ZAŠTO BAŠ OVA KNJIGA: Isprva nisam razumjela o čemu se u knjizi zapravo radi. Dapače, nisam bila ni zainteresirana za knjigu, no bila je to naša lektira pa sam ju ipak trebala pročitati. Nije mi žao što sam ju pročitala. Sadako me ohrabrila. Bila je to djevojčica koja je zavrijedila da se o njoj piše i čita. Njezina snaga, hrabrost i ustrajnost zauvijek će u meni ostaviti trag. Nada, koju je imala, stvara nadu i u meni. Nadu za boljim sutra jer rat je demon, a mi ne smijemo dopustiti da nas taj demon uništi zbog nas samih. Sadako nam svima šalje jasnu poruku; iako nam je u životu katkada teško, moramo opstati, a jedini način za to je vjera u same sebe i svoje spasenje.

Sumrak saga: Praskozorje U siječnju je u našem kinu premijerno prikazan prvi dio zadnjega djela Sumrak sage: Praskozorje, nastao po istoimenom romanu spisateljice Stephenie Meyer. Učenici sedmih i osmih razreda sa svojim su učiteljima i učiteljicama pošli u kino. Film mi se i nije pretjerano svidio. Zašto? Radnja je pomalo dosadna. Nema nikakvog posebnog događanja, nema ničega što bi me posebno oduševilo ili zainteresiralo kao kod dosadašnjih nastavaka. Dobra strana filma su, naravno, glumci te mjesta radnje. Vjerujem da se većini film ipak svidio. Jesam li u pravu? Pripremila: Marta Ćurić, 8.c

S T R A N I C A 37


NAJBOLJI U NATJECANJIMA

Uspjesi u natjecanjima po predmetima

Sredinom siječnja započela su natjecanja iz različitih predmeta i različitih sportova, a učenici ili timovi, koji su bili među prvima na školskoj razini, upućeni su na županijsku, a sa županijskih na državne razine natjecanja ili smotri. Donosimo vam pregled uspjeha učenika Osnovne škole Novska. Istaknut ćemo učenike koji su upućeni na županijsku i državnu razinu, a ovom prilikom zahvaljujemo svim učenicima koji su pokazali znanje i učiteljima koji su ih pripremali.

GEOGRAFIJA

POVIJEST

(ŽUPANIJSKO NATJECANJE)

(ŽUPANIJSKO NATJECANJE)

Dora Cikojević (5.d ) - 1.mjesto Stephani Komljenović (8.d) - 8.mjesto mentorica: Ankica Kasumović, učiteljica

Karlo Radočaj (7.b)

9. mjesto

mentorica: Jelena Veble, učiteljica

NJEMAČKI JEZIK (ŽUPANIJSKO NATJECANJE)

Andrea Kozić (8.a)

9. mjesto

mentorica: Marija Bjelanović, profesorica

Dora Cikojević (5.d ) i mentorica Ankica Kasumović

ENGLESKI JEZIK

MATEMATIKA

VJERONAUK

(BISKUPIJSKO NATJECANJE)

(ŽUPANIJSKO NATJECANJE)

(ŽUPANIJSKO NATJECANJE)

Andrea Boljkovac (8.a)

Ida Solomun (5.d)

Josipa Bišof (8.c), Sandra Mažar (8.c), Stephani Komljenović (8.d), Lana Matičević (8.c)

mentorica: Anka Cikojević, učiteljica

mentor: Ivica Lalić, vjeroučitelj

3. mjesto

mentorica: Vanesa Ficko Berić, učiteljica

3. mjesto

8. mjesto

INFORMATIKA

(ŽUPANIJSKO NATJECANJE)

5. razredi Lucija Kovačević (5.d) -1.mjesto Ida Solomun (5.d) - 2.mjesto Hana Skoko (5.d) - 3.mjesto 6. razredi Mirta Vončina (6.c)- 2. mjesto Dolores Remić (6.c) - 6.mjesto mentorica Slavica Horvat-Salaj, učiteljica

Lucija Kovačević (5.d) i mentorica Slavica Horvat-Salaj Pripremila: Marta Ćurić, 8.c

S T R A N I C A 38


NAJBOLJI U NATJECANJIMA LIDRANO

(ŽUPANIJSKO NATJECANJE)

Ena Anušić (3.a) „Kad žirafu boli grlo“(krasnoslov) mentorica:Jasna Popović-Poje, učiteljica Rebecca Bjelanović (3.a) „Oponašanje, oponašanja“ (monolog) mentorica: Jasna Popović-Poje, učiteljica Domagoj Zubović (6.d) „Pismo nepoznatog učenika“, (monolog) mentorica: Ana Bajzek, profesorica Lana Matičević (8.c) školski list „Žubor“(predložen za državnu smotru) mentorica Kristina Grdur, učiteljica

Lana Matičević, (8.c) (urednica školskog lista) i mentorica Kristina Grdur

Uspjesi u sportskim natjecanjima

Ovogodišnja natjecanja sportskih aktivnosti organizirana su, kao i svake godine, u četiri razine jakosti: 1. razina: gradsko-općinsko natjecanje 2. razina: županijsko natjecanje 3. razina: poluzavršnica državnog prvenstva (međužupanijsko natjecanje) 4. razina državno natjecanje osnovnih škola Učenici Školskog športskog društva Osnovne škole Novska bili su vrlo uspješni i ove godine.

STOLNI TENIS

(ŽUPANIJSKO NATJECANJE)

BADMINTON

(MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE)

Ema Slabak (6.d), Martina Hukavec (6.a) i Suzana Pritula (5.e)

Karolina Marenić (7.c), Melani Komljenović (6.a), Lana Matičević (8.c) i Lucija Miloš (8.a)

mentorica : Marija Dragić, profesorica suradnica: Irena Vuković, profesorica

Luka Kolar (7.d), Dorian Brkić (7.b), Davor Andrić (7.c) i Matej Kovačević (6.a)

2. mjesto

1. mjesto 2. mjesto

ŽENSKA EKIPA BADMINTONA OSVOJILA JE 4. MJESTO NA DRŽAVNOM NATJECANJU U POREČU mentor: Donald Veble, profesor

Ženska ekipa badmintona i mentor Donald Veble Ženska ekipa stolnog tenisa

Pripremila: Marta Ćurić, 8.c

S T R A N I C A 39


Z B O G O M, O S M A Š I !

ZBOGOM, OSMAŠI

Ove godine šest razrednih odjela osmih razreda ili 126 učenika uspješno završava osmogodišnje školovanje. Šarenim majicama i veselom pjesmom osvježili su prostore škole i njezinog okoliša. Tradicionalno će, na završnoj svečanosti priređenoj njima u čast, dobiti svjedodžbe i krenuti svatko svojim putem. Ove godine snimljen je i film o njima koji će biti prikazan na završnoj svečanosti. Osmaši su vrlo ozbiljno shvatili zadatak i nije im bilo teško ponavljati pojedine kadrove i više puta tijekom snimanja. Svaki će učenik, uz svjedodžbu, dobiti i cd s filmom, a najbolji osmaši bit će nagrađeni. Želimo im puno uspjeha u daljnjem školovanju i ostvarenje svega što si i sami žele!

Zajednička fotografija osmaša, njihovih razrednica, ravnateljice i pedagoginje

Priča o novljanskim osmašima Sjećam se prvog dana kad sam došla u ovu ogromnu zelenu zgradu. Upoznala sam svoje prijatelje koji su me dopratili, čak do osmog razreda. Bilo je među nama prepirki i svađa, pa i tuča, ali jednako smo se tako družili i jedni druge branili. Evo me sada u osmom razredu i gledam unatrag. Jednostavno ne mogu vjerovati da sam došla do kraja osmogodišnjeg školovanja. Uskoro napuštam ovu zgradu čijim su hodnicima odzvanjali naši tračevi, prepirke i smijeh. Odlazimo, moji kolege! Svatko na svoju stranu. Prije svega vam želim sreću. Ne obazirite se puno na ono što je iza vas, već pazite na ono što je ispred vas! Budućnost nas čeka raširenih ruku. Svakodnevno nas mediji obavještavaju o nezaposlenosti u našoj zemlji, ali vi se ne obazirite. Svugdje postoji mjesto za svakoga od nas, samo se trebamo pobrinuti da sve dobro prođe u ovom receptu života. Hvala vama, dragi nastavnici i učitelji, što ste sve ove godine marljivo i strpljivo radili s nama i našim bahatim mozgovima. Hvala vam što ste u nas sadili mudrost i znanje. Hvala vam na svemu! Vjerujte mi, na kraju će ipak sve dobro završiti , jer nakon svakog mračnog tunela ipak dolazi sunce, zar ne? Marta Ćurić, 8.c

S T R A N I C A 40


Z B O G O M, O S M A Š I !

8.A Tijekom četiri godine učenja i druženja, spoznala sam da su moji učenici vrlo snalažljivi, spretni, a naravno, pametni i marljivi. Nije nam nedostajalo ni emocija, ali sve smo, zajedničkim snagama, uspješno prebrodili. Andrea Boljkovac, Ena Domitrović, Karlo Grgić, Monika Gvozdić, Ivan Horvat, Martina Horvat, Robert Koren, Andrea Kozić, Monika Kuliš, Darija Kujundžić, Klara Matić, Monika Mikeloti, Lucija Miloš, Chiara Munišević, Matea Perković, Dean Popović, Leonarda Rambousek, Katrin Gregar, Vesna Rauš, Anamarija Spahić, Kristijan Šolta

Zrinka Desić, razrednica

8.B Na prvom susretu dogovorili smo se da ćemo funkcionirati kao obitelj. Ostali smo dosljedni. Radovali smo se zajedničkim i pojedinačnim uspjesima. Manje lijepe trenutke oplemenjivali smo zrakama nade jer smo vjerovali da možemo bolje. Razredom je kružila uzrečica: ”Ma dajte, razrednice!” Jednako je važila i kad je trebalo hvaliti i kuditi, ali je omekšavala srce. Međusobna pomoć nikada nije izostala. Kružile su bilježnice s napisanim zadaćama na svim nastavnim satovima; na hrvatskom za fiziku, engleski i tako redom, ali uvijek kulturno: “Oprostite!” i nastavlja se dalje. Uvijek me obuzme osjećaj topline kada ozbiljno raspravljamo, bilo o gradivu ili životu općenito jer lijepo razmišljaju i pravilno zaključuju. Ponosna sam što su moje kolege učitelji, njihovi roditelji i ja pomogli im da to i postignu. Žele u životu obavljati različita zanimanja. Od srca im želim da u tome uspiju. Anka Đukić, razrednica

Sanja Baković, Toni Božić, Ana Marija Brkić, Matija Čavlović, Rea Čikić, Nikolina Debeljak, Andrea Gulić, Magdalena Ivičić, Natan Jakupec, Dominik Josić, Robert Matić, Sanja Mijoković, Josip Milašinović, Marinko Nikić, Mladen Pušelja, Danijela Sertić, Sebastijan Suknjaić, Katja Topić

S T R A N I C A 41


Z B O G O M, O S M A Š I !

8.C

Josipa Bišof, Matej Brletić, Monika Crnković, Marta Ćurić, Antonio Debeljak, Josipa Đusi, Josip Grgić, Ferdi Hajruši, Antonio Henčel, Jaša Huseinović, Katarina Jagodić, Luka Jagodić, Martina Jurić, Tomislav Kasmiler, Dario Mađar, Lana Matičević, Sandra Mažar, Pejo Mijadžiković, Lucija Nakić, Antonio Radulović, Ivan Ranogajec, Andrej Škledar

Svatko od vas je drugačiji, kreativan i zanimljiv na svoj način. Trudila sam se pristupiti vam tako. Jedan dio života je iza vas, a teži, odgovorniji i nepredvidljiviji pred vama. Želim da uspješno ostvarite sve što ste si zamislili , ali ponekad se sjetite i učitelja koji su vam, uz vaše roditelje, bili temelj u ostvarenju vaših želja. Kristina Grdur, razrednica

8.D Došli su mi kao đaci mali, odlaze djevojke i mladići pravi. Želim sreću i sve što im treba neka ih čuvaju i anđeli s neba. Ankica Kasumović, razrednica

Vinko Bačić, Gabrijela Beriša, Mirela Debić, Josip Fijačko, Matej Galić, Iva Hemetek, Matea Kalizan, Stephani Komljenović, Antonio Kos, Patricija Kujundžić, Dino Marenić, Mario Miholić, Dominik Miko, Luka Mitić, Ivan Mudri Brežni, Alen Petanović, Iris Pilipović, Ivan Rožić, Mihaela Sajko, Filip Semenjuk, Tajana Žižak

S T R A N I C A 42


Z B O G O M, O S M A Š I !

8.E

Lucija Bilić,Tea Bočkaj, Lorena Buha, Paula Cikojević, Vedran Đurić, Luka Gračaković, Irena Grdić, Marin Grdić, Laura Iličić, Anita Janjić, Denis Josić, Gabrijel Klarić, Maja Križanić, Matija Majdandžić, Monika Pavlić, Kristina Šimek, Antonija Tomić, Luka Tukera, Renato Tutić, Barbara Vuković, Jurica Vuković, Klara Vulić, Roman Žunić

“Konačno kraj!” reći će mnogi učenici. Međutim, svaki oproštaj i rastanak je težak. Još se dobro sjećam sramežljivih, uplašenih, ali znatiželjnih petaša. U ove četiri godine bilo je dosta uspona i padova, teških i radosnih trenutaka, ali ponosna sam što su stasali u samouvjerene, pametne, obrazovane i osjećajne osobe. Ja ću se voditi stihom pjesme: “Pamtim samo sretne dane.” Hvala svim mojim učenicima na suradnji i podršci te se nadam da ovo nije ZBOGOM, već DOVIĐENJA! Mira Pejaković, razrednica

8.F Ovo je moja prva generacija i ponosna sam razrednica 8.f razrednog odjela. U ove četiri godine učili smo, i oni i ja. Sretna sam što sam ih, s ostalim kolegama, dovela do kraja osnovnoškolskog obrazovanja, ali i tužna zbog rastanka s njima. Dragi moji, želim vam sreću u ostvarenju snova. Budite uporni u tome! Željka Draganić, razrednica

Dijana Božić, Ivana Doležal, Stephani Domitrović, Ariana Gobac, Robert Horvat, Sandro Josić, Vanda Karabajić, Filip Katušić, Petra Kuhada, Matej Kujundžić, Dorotea Lukić, Mario Mlinar, Emanuel Radanović, Deborah Radulović, Ivan Šimičić, Dorian Štimac, Luka Rogulja, Antun Štefanac, Vanesa Useini, Dario Zekić

S T R A N I C A 43


ŠKOLSKA UMJETNOST KOCKA JE BAČENA Sveti Nikola i Djed Božićnjak kocku bacali kraj dimnjaka na kući koji će prije kroz njega ući. Nikola se prvi bez problema kroz dimnjak spustio, no bucmasti Božićnjak već se na početku zaglavio. Nikola sveti pružio mu ruku i tako skratio djedičinu muku! Katarina Maršić, 3.a

Iva Vidaković,2.c; Vatromet

SLATKOGRAD U Slatkogradu je sve slatko. Umjesto cvijeća rastu keksi. Na granama drveća vise lizalice i bomboni. Djeca za doručak, ručak i večeru jedu samo slatkiše. Zbog toga moraju često zubaru. Tamo dolazi puno djece na odmor poslije škole. Kroz Slatkograd prolazi Čokoladna rijeka. Imaju i Karamelin slap. Grmlje je od šećerne vate. Slatkograd je najslađi grad na svijetu, a djeca iz njega dolaze sretna. Bruno Brtan, 2.c

Antonia Čengić, 7.c; Svemirski krajolik

ŠTO JE LJUBAV? Što je ljubav, teško je reći Kada se dvoje vole, nema kraja njihovoj sreći. Ljubav je najljepši dar koji može imati neki par. Ljubav je prijatelj koji te voli, Ljubav je kada te srce za nekim boli. Za mene je najveća ljubav moje majke Kad mi priča priče i razne bajke. Jelena Mađar, 5.b Lucija Veble, 4.b; Valovi

MOJA ŠKOLA Svakog dana posjećujem svoj drugi dom. Prije nastave u parku pred školom divim se ljepoti najdraže zgrade u gradu. Čitava škola zelene je boje. Prije nekoliko dana moji prijatelji i ja oslikavali smo vanjske zidove škole i sada je još ljepša.. Ispred škole je fontana iz koje pljušti voda na sve strane. Svakoga tjedna vrtlari uređuju gradski park i tada ometaju učenike dok u školi pišu testove i diktate. Ima još puno dobrih stvari koje bi mogla reći o školi, ali dovoljno je ponoviti samo: ONA JE MOJ DRUGI DOM!

Nikolina Šoronda, 4.d

S T R A N I C A 44


ŠKOLSKA UMJETNOST GRADSKI PARK Park je prepun cvijeća, a ima i šarenog drveća. Na stablima kestenje Smeđe i zeleno. Djeca ih skupljaju pa se njima igraju. Parkom se ljudi šetaju, a djeca veselo trčkaraju. Karlo Ćurić, 5.c

Lucija Kačavenda, 2.c; Jesenski tepih

DJED Djede, oni brisaše suze o moja ramena, pružaše mi ruke stranci pognutih usana. Truba je svirala tvoje ime, a nebo je bilo posuto komadićima tvoga duha. Čovjek do čovjeka muklo stajaše, dlanovima oči skrivahu ne bi li i tugu skrili. Laganim pokretima drhtali smo uz tebe uz malo posljednje nade da ćeš se vratiti. Možda su se oceani uzburkali, možda mora, jezera i rijeke, a možda su niski valovi odnijeli posljednji dah koji je bio toliko slab da bi ga i sam uštap podigao. Stari prijatelji skidali su kape, svetom vodom umili su lice tvoje. Zadnje riječi, koje smo ti htjeli reći, dok je svijećom zadnji plamen ludio, bile su: “Zbogom, zbogom, djede! “ Djede, čekaj nas tamo gdje smo se zadnji put sreli, ne daj da na koljenima sudbinu molim. Vanda Karabajić, 8.f

Gabriel Jakovljević, 4.b; Voće

Dino Orlić, 2.d; Drvo

S T R A N I C A 45


ŠKOLSKA UMJETNOST

HAIKU PJESME 5.A IGRE LIVADE Na proljetnu sam livadu poskočila brati ljubice. Kad puhne vjetrić zaželjeh pokazati igre livade. KRAJOLIK Prelijepa sela, zelene livade, šarena polja! ŠUMA U gustoj šumi gdje stabla stoje latica se otkida.

Matea Koločaj

Matea Jolić, 7.e; Neobična biljka Romana Kosovac

Patricia Johović

Marina Josić, 7.d; Putujemo Europom(Španjolska)

S T R A N I C A 46

SLIKOPRIČA


Kratka priča

TENISICE “Još malo pa prodano!”, vikao je stari trgovac na gradskoj tržnici. “Hajde, hajde, kupite jeftinu robu kod kuma Pere…”, ponavljao bi iste riječi barem još deset puta. Stajao sam s tatom pokraj štanda i gledao tenisice. Nisu mi se nijedne svidjele. Tata se zagledao u STARKE, jedne jedine koje su ostale na štandu, a ja bih najradije išao kući. Moj tata je razuman čovjek pa je logički zaključio: “Ako su do sad sve druge rasprodane, znači da su kvalitetne.” Nisam volio robu s tržnice pogotovo što su u razredu gotovo svi imali VANS-ice i COOL majice i hlače kupljene u najboljoj trgovini. Mogu si misliti kako će izgledati kad se ja pojavim sa STARKAMA s tržnice. Svi kupuju u NEW YORKER trgovini, a ja sam u njoj bio samo jednom i to mi je prisjelo. Od tada mi je ulaz u nju zabranjen jer je mama napravila strašnu scenu zbog računa od 2000 kuna (kupio sam jednu košulju, dvije majice, jaknu i tenisice). Mama je to, naravno, sve kupila na karticu i to na 10 rata. Cijelim putem od trgovine do kuće je brojila: “Znaš li da sam za tvoju bezveznu garderobu potrošila cijelu svoju plaću. Tvoj tata ni ovaj mjesec neće dobiti ni kune jer firma propada. A čim ću platiti režije i sve ostalo? Reci! Važno je da si ti dobio što si htio! E, baš sam jadna što ti uvijek popuštam!”Kod kuće je ponovno pregledavala robu što smo kupili. Uzela je tenisice (platili smo ih 600 kuna), okrenula ih i ugledala sitnim slovima napisano MADE IN CHINA. Tada je doslovno poludjela, dobila živčani slom. Bacila je odjeću, pokidala vrećice, vikala na mene u sav glas (...a što joj je on bio kriv?) Od tada robu kupujem samo na tržnici, a sa mnom ide tata. Tako smo i ovaj put kupovali tenisice.

“Kupujemo”, rekao je tata nakon dugog razmišljanja, a ja nakon onih scena, nisam imao hrabrosti za suprotstavljanje. Naravno, i te tenisice bile su iz Kine. Obuo sam ih, napravio nekoliko koraka i rekao: “Može, nosit ću ih samo kod kuće.” Tata je samo slegnuo ramenima i nije ništa rekao. Sutradan sam krenuo u školu. Na nogama sam ipak imao STARKE kupljene na tržnici. Obuo sam ih zbog tate jer sam znao da se svega odrekao, samo da ne hodam u poderanim tenisicama. Ušavši u razred, primijetio sam da su već svi na svojim mjestima. Bojao sam se njihovih pogleda, njihovog smijeha i podrugljivog dobacivanja, no od toga nije bilo ništa. Što se to događa s mojim razredom? Zar ne vide da imam tene s placa? Pogledam u Markove, Perine, Ivine noge i imam što i vidjeti. Iste, iste, potpuno iste STARKE i na njihovim nogama. Prostrujalo mi je glavom što je prodavač rekao; da su moje jedne jedine ostale. Naravno, dečki su kupili ostale dobre kopije pa sada mudro šute. Više se nismo jedni drugima rugali niti smijali zbog robe s tržnice. Svi smo bili u istoj situaciji i razumjeli smo jedni druge.

S T R A N I C A 47

Domagoj Zubović, 6.d


REBUS

ĐAČKI JELOVNIK Hladna predjela

Salata od miješanih ocjena Čvarci “Riješio sam zadaću”

Topla predjela i juhe

Iscijeđeni učenik u sosu Razrijeđena juha od gustog znanja

Glavna jela

Kuhano bdijenje punjeno drijemanjem Ocjenjivanje na žaru

+ 1, 2

-----

Desert

Torta “Pobijedi lijenost” Sladoled “Živjela igra”

ZAGONETKE SUDOKU      9        7          

  3        2        4    

1       4              9 

7          6        4        9     2              4        6  5                    4     4     3        9           6           6        7           2  4       

Pripremili: Marko Komlenić i Marino Rupčić, 5.b

NOGE IMA, A IDE KAMO GOD GA VUKU. LIJEP GLAS IMA, A PJEVA SAMO KAD GA TUKU.

(glasovir)

SVI JE VOLE, UDARAJU NOGOM, SVI JE TUKU, BACAJU IZ RUKU!

(lopta)

VIC Žali se četkica za zube: ”Imam najgori posao na svijetu!” Toaletni papir odgovori: “E, to ti misliš!”

Profile for studioFABER

Zubor2012  

Zubor2012  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded