Page 1


2


Resume Undergraduate Work Sketches & Watercolor

01

Prairie House

02

West Dundee Library

03

Elementower

04

Multi-Faith Chapel

05

Narcissus

06

Professional Work Pool House

07

Log Cabin

08 3


4


JOSHUA [MICHAEL]

NIEVES josh@joshnieves.com | 845.705.3572

Leadership & Service Vice President Students for New Urbanism Judson University [2013-present]

Treasurer Architecture Club Dutchess Community College [2009-2010]

Mission Work [Construction]

Education

Dominican Republic, Mexico and Ecuador [2007-2011]

Judson University Bachelor of Arts in Architecture_GPA 3.5 [2009-2013]

European Study Tour Italy, Czech Republic, Germany, Netherlands, Spain [2012]

Dutchess Community College Associates Degree in Architecture_GPA 3.6 [2010]

Awards Tau Sigma Delta [Gamma Xi] National Honor Society for Architecture and Allied Arts Judson University [2012]

Dean’s List Judson University [2010-Present] Dutchess Community College [2008-2010]

Experience

Juried Student Work Exhibition

The Beckwith Group

Architectural Intern [June 2012-Aug 2012, Dec 2012-Jan 2013] Design, Rendering, CAD work, Site Visits/Analysis, Client consultations, Construction Documents

Skills & Proficiencies Digital Work

Hand Work

AutoCAD AutoCAD MEP Revit Rhino Sketch-Up Kerkythea Photoshop Illustrator InDesign Ecotect DataCad

Drafting Sketching Model Making

ElemenTower || West Dundee Library [2012]

Eagle Scout Boy Scouts of America [2007]

References Ian Hoffman

Thomas Jaeger [Emeritis]

David Beckwith

Christopher Lauriat

Professor of Architecture Judson University ihoffman@judsonu.edu 847-628-1014 Principle Architect The Beckwith Group Beckwithgroup@verizon.net 845-635-9315

Professor of Architecture Judson University rjaegerhm@msn.com 847-628-1010

Architect | Professor of Architecture Judson University clauriat@judsonu.edu 630-329-1163

5


Field Sketches | Watercolor

01

Rome, Enzweihingen, Berlin, Siena Summer: 2012

Pantheon | Rome

6

Reichstag | Berlin

Clock Tower | Siena


The Big House | Enzweihingen

Church | Enzweihingen

Memorial | Berlin

7


Prairie House

02

Weekend Villa: 1 Bed, 1 Bath

Conceptual Render

Connection

Influenced by the ideals of International Style and inspired by a desire to connect function with aesthetic, the building strives to be as appeasing to the natural environment as possible while keeping the comfort of the tenants in mind. The interior space embraces the beauty of its surrounding, natural environment.

Public Space

Mech

Private Space

8

Studio

Date

Location

Project Size

2nd Year Design

Fall_2011

Plano, IL

1,000 sq. ft

This design bridges the gap between public and private spaces within the home, fusing them into one programmatically simplistic yet functionally dynamic and sustainable space. The program is light in order to maximize efficiency while minimizing the carbon foot print. It includes all of the necessary commodities of a living space in the smallest dimensional size possible to avoid excess disruption to the natural environment.


Kitchen

Model

Dining Room

South Elevation

East Elevation

North Elevation

West Elevation 9


West Dundee Public Library

03

Community Center: Library, Research Institute, Cafe

Courtyard

Collaborative Fusion

North Section

North Elevation

10

Studio

Date

Location

Project Size

3rd Year Design

Spring_2011

West Dundee, IL

24,440 sq. ft

The library sits at the crossroads of innovation and tradition. Each face of the building adheres to the conditions of its adjacent context and bring together the two seperated regions. Exterior green spaces are available to the public for recreational use. The building offers to the town of West Dundee an academic and cultural center consisting of; a public library, research institute, art gallery, class and meeting rooms and a lecture hall.


Art Gallery Research Institute

Public Patio

[farmer’s markets]

Rain Water Pond

Book Stacks Cafe

First Floor Plan

1

2

Second Floor Plan

3

4

11


ElemenTower

04

Mixed Use Highrise: Retail, Residential, Hotel

Courtyard

Competition Entry

12

Vertical Habitation

Humans were created with an innate desire to live in community- we seek out fellowship in all environments. Our desire to fit in drives our decisions, lifestyles, and beliefs. Zoning has created segregated regions that separate humans from nature. ElemenTower exists to reunite the four elements of nature: fire, water, wind, and earth to a fifth element, us.

Studio

Date

Location

Project Size

3rd Year Design

Spring_2012

Chicago, IL

1,007,000 sq. ft

Utilizing the spatial efficiency of the three-story, Chicagostyle townhome and the communal aspects of courtyard living, ElemenTower has created interactive skycommunities. Together, with the elements, this tower has brought the community of a courtyard, enhanced by the natural elements, into high-rise living. ElemenTower has reversed the negative effects of seclusion, found in typical residential towers, and reunited the five elements.


Evolution of Form

Basic tower

Parking

Fire

Sheared to maximize natural daylighting

Retail

Water

A curved vertical members capture and harvest rainwater

Hotel

Wind

Space between courtyards allow for wind filtration

Circulation

Earth

Green roofs bring public gardens to inhabitants

Courtyards

13


Courtyard Floor Plans

3rd Courtyard Floor

Site Plan

2nd Courtyard Floor

Rooftop Patio

1st Courtyard Floor 14

Ground View

Facade


Courtyard Section

Reflected light

Wind Turbines

Green Interiors

Water Collection

Evolution of Interior Living Spaces

ElemenTower combines the spacial efficiency of the three-story townhome with the communal aspects of a courtyard. In doing so a hybrid space is created which benefits from the ability to cultivate community on a smaller, more intimate scale. This model also provides two faces to each residence, a private and a public- an interior and an exterior.

+

Townhome

Courtyard

=

Hybrid

Stacked

Spaced for Light

Modular Units 15


Multi-Faith Chapel

05

Religious: Catholic, Protestant, Muslim, Jewish

Entry View

Unity Through Divine Creation

No matter what faith or religous background we come from, we are all drawn to the natural elements of divine creation. In order to encourage community and fellowship between the four faiths there needed to be an element of common ground amongst them. Due to natures divine and spiritual effect on us, the heart of the building has been designed as a centralized courtyard. This courtyard asks as a backdrop for the main worship space and provides the building with natural light and natural ventilation.

16

Studio

Date

Location

Project Size

4th Year Design

Fall_2012

Eglin, IL

38,000 sq. ft

This radial design for the multi-faith worship center emphasizes a focus on the centralized altar, which is placed at the centerpoint of the circle. This most holy of spaces within the building creates a ripple effect, much like a droplet in still water, to which the rest of the organization and program adhere to. It is at this point where a central courtyard illuminates the building and unifies the program. Worshipers are drawn inward toward the natural elements of water and light. All faiths can find commonality in these elements and therefore can feel a sense of community with each other.


Ground Plan

Design Process

1

Distinction

4 Faiths = 4 Walls

9

2

7

8

11 6

10 5 3

Integration

4 Walls fuse to 1

2

3

Unity

4

Centralized Altar

5

830sf 1__Entry 6,430sf 2__Worship Space 4,000sf 3__Multi-Purpose 4,040sf 4__Chapels 890sf 5__Nursery 1,275sf 6__Islamic Offices 7__Protestant Offices 1,275sf 8__Catholic Offices 1,275sf 1,275sf 9__Jewish Offices 480sf 10_Kitchen 1 525sf 11_Kitchen 2

1

1 Universal space with distinctive nodes

Program radiates from most holy space

4

Final Model

17


Closed for Service

Open to Courtyard

Worship Space

Alternate Layouts The main Worship space faces Mecca and the chairs may be stowed away to accomodate Muslim worship. Due to the centralization of the alter the courtyard may also be used for smaller outdoor worship.

Expanded Panalized Wall Sliding Door Light Shelf Central Courtyard

Courtyard Layout

Muslim Layout 18

Building Section


Prayer Chapels Each Chapel is specifically designed to meet the liturgical needs of each faith and are embedded with an ornamental or symbolic gesture distinct to each faith. These symbols express the faiths presence within the multi-faith building as well as bring in additional light and views to the river. As you enter each chapel you pass through a waterwall symbolizing the spiritual cleansing experienced through worship. Once through the water a skylit pathway guides the user up a shallow ramp symbolizing an ascension into a more sacred place and into an space elevated over a rain water pond. This pond reflects natural daylight up the walls of the space to emphasize the connection between worshiper and the divine creation of nature.

East Elevation

Typical Chapel Section

West Elevation

19


Urban Visions 2013

05

20

Mixed Use: Retail, Office, Public, Residential

Studio

Date

Location

Project Size

4th Year Design

Fall_2012

Eglin, IL

38,000 sq. ft


Transit Oriented Development Within our overly dense cities, where is there space for new construction? The answer lies in the air above our highways. Miles upon miles of space above Chicago’s highway system currently remain ignored when prime park and other undeveloped green spaces are being lost in development. By utilizing our highways for construction we will not only meet the needs for new construction but also protect the environment and build upon an infrustructure that has already been put in place.

01 Scale

5’-0”

15’-0”

This 100,000 square foot, mixed use prototypical building proposal seeks to explore the possibilities and advantages of building overtop I-90 just outside of Chicago. The building includes; offices, residences, retail, fitness and conference center, and a public multi-pupose room that overlooks the highway as it flows toward Chicago. The building is oriented South Elevation to maximize solar energy and natural daylighting and also includes a public rooftop garden, tennis court and running track.

Materials

Vegitation

Concrete

Metal

Wood

03 West Elevation Scale

5’-0”

30’-0”

15’-0”

30’-0”

Vines

Site Plan

Elevated Garden

Entry at Night

21


Entry Level [pedestrian|vehicular] Scale 5’-0”

15’-0”

30’-0”

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

6 LOADING 704 SF

5

COFFEE SHOP 1901 SF

4 MAIN LOBBY 2170 SF

3

2 RETAIL 1904 SF

GROCERY 1523 SF

1

South Elevation 22

West Elevation


A

B

C

KITCHEN 410 SF

D

E

F

G

H

MANAGER'S OFFICE 1150 SF

I

J

K

6

MULTI-USE 2950 SF OPEN OFFICE 13166 SF

5

STORAGE 378 SF

4

3

2

1

02 Mixer Level 1 [office|multi-use] Scale

5’-0”

15’-0”

30’-0”

23


Mixer Level 1 [office|multi-use] Scale 5’-0”

15’-0”

30’-0”

A

B

C

D

KITCHEN 410 SF

E

F

G

H

I

J

K

MANAGER'S OFFICE 1150 SF

6

MULTI-USE 2950 SF OPEN OFFICE 13166 SF

5

STORAGE 378 SF

4

3

2

1

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K 6

24

5

4

3

2

1

Level 11 131' - 0"

Level 11 131' - 0"

Level 10 119' - 0"

Level 10 119' - 0"

Level 9 107' - 0"

Level 9 107' - 0"

Level 8 95' - 0"

Level 8 95' - 0"

Level 7 83' - 0"

Level 7 83' - 0"

Level 6 69' - 0"

Level 6 69' - 0"

Level 5 53' - 0"

Level 5 53' - 0"

Level 4 39' - 0"

Level 4 39' - 0"

Level 3 25' - 0"

Level 3 25' - 0"

Level 2 11' - 6"

Level 2 11' - 6"

Level 1 0' - 0"

Level 1 0' - 0"


53'-0" TOP OF FLOOR SLAB

2’-3"

PHOTOVOLTAIC PANELS

VENTED WOOD SOFFIT

ACOUSTIC CEILING PANELS

3’-10"

2’-4"

STEEL BRACKET

GYPSUM WALL BOARD R-19 BATT INSULATION VAPOR BARRIER E1-2601

BE9-2602

E2-0052

1 2 "PLYWOOD

SHEATHING

AIR & WATER BARRIER R-13 RIGID INSULATION

2’-6”

ALUCOBOND RAINSCREEN PANEL SYSTEM DOUBLE GLAZED STOREFRONT

E1-2601

BE9-2602

BOX-FRAMED LIGHTSHELF

E2-0052

4’-6"

11’-1"

75' STRUCTURAL TRUSS

14’-0"

6"

YES 45 XT MULLION R-22 RIGID INSULATION

SOLARMOTION EXTERIOR BLINDS SYSTEMS VERTICAL TRACK SILL

2’-6"

ALUCOBOND RAINSCREEN PANEL SYSTEM SCHOCK ISOKORB CONCRETE TO STEEL THERMAL BREAK STEEL FRAMED PLANTER BOX

6" CONC. SLAB W/ CORRUGATED METAL DECKING W12 STEEL GIRDER

2’-6"

6"

39'-0" TOP OF FLOOR SLAB

VENTED WOOD SOFFIT

Residential Balconies

Multi-use Space

Multi-use Space

25


Mixer Level 2 [office|conference] Scale 30’-0”

C 30’ - 0”

30’ - 0”

W16x30

H

I

J

K

L 30’ - 0”

30’ - 0”

30’ - 0”

30’ - 0”

30’ - 0”

W14x90

W14x90

W14x90

OFFICE 16600 SF

W14x90

W14x90

W14x90

W14x90

W14x90

W14x90

W14x90

W14x90

W14x90

30’ - 0”

W16 HOWE TRUSS

W14x90

W16 HOWE TRUSS

TRAVEL DISTANCE = 24’

W10x24

W14x90

W14x90

W16 HOWE TRUSS

W14x90

W16 HOWE TRUSS

W14x90

6 W14x90

TRAVEL DISTANCE = 54’

W14x90

W10x24

W16x30

G 30’ - 0”

30’ - 0”

W16 HOWE TRUSS

W16x30

W14x90

CONF. 265 SF CONF. 266 SF

30’ - 0”

F

OFFICE SUITE 1003 SF

BREAKOUT 806 SF

CONF. 288 SF

E

W16 HOWE TRUSS

40’ - 0”

D

W16 HOWE TRUSS

B

TRAVEL DISTANCE = 54’

A

5

W14x90

W14x90

W14x90

W14x90

30’ - 0”

W8x30 TRAVEL DISTANCE = 54’

TRAVEL DISTANCE = 90’

TRAVEL DISTANCE = 84’

4 W14x90

W14x90

W14x90

BREAKOUT 795 SF

CONF. 259 SF

W16x30

15’-0”

W8x30

5’-0”

W14x90

W14x90

24’ - 0”

3

W14x90

BREAKOUT 998 SF

TRAVEL DISTANCE = 84’

W16 HOWE TRUSS

BREAKOUT 1024 SF

BREAKOUT 983 SF

W16 HOWE TRUSS

W14x90

W14x90

30’ - 0”

2

W14x90

BREAKOUT 958 SF

30’ - 0”

1

Southeast Corner

26


B

C

D

E

F

Residential [1 of 4] 6

5

4

Model

Residential Unit

27


Narcissus

06

FROSTED PLASTIC

Space Editing Project: Judson University

WHITE LED

frosted plastic cube AA BATTERY PACKS

PVC PIPE

1” white pvc pipe

reflection of pvc

Phenomenology

The goal for this project was to edit space with the use of either; lens, filter, reflection or frame. This project utilizes the natural reflection of the pond in order to create an illusion that frames a space that doesn’t exist. The finished product depicts a three dimensional cube that defines space within the water but in fact is nothing more than an image projected on the surface. The four “mini” cubes light up at night to enhance the illusion and idea that the cube is floating in space rather than on water.

reflection of cubes

me

28

Studio

Date

Location

Project Size

3rd Year Design

Fall_2012

Eglin, IL

5’ x 5’ x 2.5’


“Who are you going to believe, me or your own eyes?” -Groucho Marx

29


30


Professional Work Pool House

07

Log Cabin

08 31


Pool House

07

Internship: Design, Plans, Rendering

Simplicity + Function

The project consisted of a pool house, to accommodate a soonto-be swimming pool, that matched the aesthetics of the existing adjacent house. The design was to be simple in nature and provide the homeowners with adequate shaded space for lounging, an interior kitchen with small dining area, bathroom, and a mechanical space accessible from the outside. Deep overhangs were designed and built to provide cover from the elements while french and patio doors bring a visual connectivity between interior and exterior spaces.

32

Firm

Date

Location

Project Size

The Beckwith Group

Summer_2012

Gardner, NY

340 sq. ft


Log Cabin

08

Freelance Work: Full Design

Firm

Date

Location

Project Size

Freelance

Winter_2012

Stormville, NY

4,800 sq. ft

33


Thank you

Josh Nieves Architecture and Design Portfolio  

Samples from my undergrad at Judson University.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you