Page 1


COLÒNIES A LA GARROTXA Dono salts com les puces i nedo millor que les meduses Quina il·lusió! Quina alegria! Ja ha arribat el dia. 5è i 6è, la Garrotxa ens espera, seran unes colònies de primera. Amb dos dies ja hi estem avui som tretze i el quinze hi arribem.

A Besalú esmorzarem i la vila medieval visitarem. Farem tallers de maquetes i fotografia, que bé ens ho passarem aquest dia. Visitarem el parc de Pedratosca no sé què és això i em té una mica mosca! Ens acostarem als volcans Croscat i Santa Margarida amb compte de no caure a dins que ens va la vida! I el moment tan esperat "on tocarem el cel", un bon dinar al restaurant Can Xel. Una visita a la Fageda d'en Jordà després d'aquest bon dinar. Temps lliure, activitats de nit i tots a descansar Última excursió a Castellfollit de la Roca que és un poble que gairebé el cel toca. Treballarem piroclastos i colades últim dia! tindrem les cames molt cansades. Ja s'han acabat les colònies a Olot cap a casa, una bona dutxa i un bon soparot. En aquest somni tan fabulós ens acompanyaran: en Dani, l'Elena, en Josep Antoni i la Carme Gratacós.

Pol Garcia, 6è.


BESALÚ El primer dia vam fer una excursió a un poble medieval molt maco que es diu Besalú. Quan vam arribar vam passar per un pont fins arribar a una porta molt gran que era l'entrada del poble. Vam anar a la plaça de la Llibertat i allà vam esmorzar. Vam deixar les motxilles a l'Ajuntament. Seguidament va venir una noia i ens va fer una visita guiada pel casc antic de Besalú. Vam passar pel call Jueu. Aleshores vam anar al miqvé, uns banys Jueus on la gent anava a purificar-se i l'aigua hi entrava de manera natural. Allà ens van explicar que les dones hi anaven cada mes, quan se'ls anava la regla, per purificar-se i els homes cada cap de setmana, però només els més creients. Tot seguit ens van ensenyar la sinagoga. La sinagoga era l'edifici més important del barri jueu, on es feien les oracions; hi havia dues sales, una per als homes i l'altra per a les dones. Finalment, van anar a una habitació on vam veure un vídeo sobre l'evolució de Besalú. Després vam anar a l'església de Sant Pere on ens van explicar com era. L'església formava part d'un antic monestir benedictí. Per marxar vam tornar a passar pel pont on hi havia una porta que antigament servia per tancar la ciutat.


EL JOC DE DESCOBERTA D'OLOT El dilluns, el primer dia, vam fer el joc de descoberta d'Olot. El joc consistia en que tenies un mapa amb un itinerari a seguir i, a cada lloc marcat, havies de fer exercicis o activitats. Si teníem algun dubte o ens perdíem i érem incapaços de retrobar el camí podíem demanar ajuda, educadament, als vianants que passejaven per Olot. A la plaça Clarà, la primera parada, vam trobar un plató de TV3, i van parlar en directe la Berta, en Sergi, la Júlia Rey i en Josep Antoni. La Carme i l'Elena ens esperaven a la plaça major prenent un cafè. A un quart de sis va començar a pedregar. Hi va haver un grup que estava a l'altra punta d'Olot i va haver de tornar. Alguns de nosaltres, guaita si érem llestos!, en comptes de arrecerar-nos sota algun balcó o terrassa o dintre del caixer automàtic de la Caixa de Pensions, com ens havien recomanat els professors, estàvem voleiant per la plaça. Al caixer vam berenar. Ho vam deixar tot brut, però alguns alumnes ho van recollir i ho van netejar. Algun maleducat va començar a tocar el caixer automàtic i a treure sobres per posar els diners. Al final va parar de pedregar i vam poder tornar a la torre Malagrida amb alegria i, alguns, amb un refredat!


EL VOLCÀ MONTSACOPA El dimarts setze tot 5è i 6è vam anar al volcà Montsacopa. Vam sortir a les 9:30 de l'alberg, on ens van donar dos folis del paisatge que veuríem des del Montsacopa i un croissant per esmorzar-hi. Quan vam arribar a dalt de tot vam mirar els paisatges. Ens vam seure i vam observar el paisatge d'Olot, les muntanyes i els volcans. Els dos fulls servien per observar el perfil de les muntanyes que teníem al davant i anotar-hi els noms. Després vam col·locar els noms dels volcans amb uns imants sobre unes fotos que teníem. Quan vam acabar vam entrar al cràter, vam esmorzar i després vam tenir temps lliure i vam jugar a moltes coses com per exemple: Fet i amagar, baixar les baixades del cràter... Desprès vam pujar a dalt d'una torre que hi havia i vam observar el paisatge d'Olot, i era molt bonic. Finalment vam tornar a dinar a l'alberg.


EL MUSEU DELS VOLCANS El dimarts 16 de novembre, a la tarda, vam anar al museu dels volcans. Vam sortir de l'alberg i vam anar a peu fins el parc on està ubicat. Allà ens vam esperar que arribessin els monitors. Quan van arribar vam entrar al museu. En el museu vam començar entrant en una representació d'una colada de lava, tot seguit ens van ensenyar una maqueta de volcans de la comarca de la Garrotxa. A continuació ens van explicar els diferents materials que ens podríem trobar en un volcà i després vam anar a veure la fauna i la flora de la Garrotxa. Aleshores ens van comentar les corbes de nivell i com es formava un terratrèmol. Per acabar aquesta visita al museu vam veure un vídeo, on una nena i el volcà Montsacopa ens explicaven una història sobre els volcans. Allà dins del museu també vam viure un simulacre d'un terratrèmol. Vam sortir del museu i vam berenar i ens van deixar una estona per jugar.


PARC DE PEDRATOSCA El dimecres vam anar a visitar el parc de Pedratosca. Vam fer dos grups, un que anava amb bici i l'altre que anava a peu. Vam esmorzar i ens van explicar els professors el que havíem de fer. Ens van dividir en grups de nou o deu persones, ens van donar dos quaderns i un GPS i vam començar l'activitat. Vam entrar en una mena de laberint seguint les instruccions del GPS fins que vam trobar el primer mocador. Allà vam haver de respondre les preguntes que corresponien a aquella etapa i vam continuar l'itinerari. Vam donar el GPS a algun company que no l'hagués portat i vam seguir fins trobar el segon mocador. Vam veure parets i coves de pedra seca, bufadors -que eren uns forats a la paret per conservar fresc el menjar- i una monitora ens va fer un joc amb brúixola per trobar un tresor. El vam trobar comptant les passes en la direcció que ens havia indicat i vam poder menjar-nos els caramels.


EL TALLER DE MAQUETES El dimecres a la tarda vam fer un taller de maquetes. Les maquetes que fèiem eren volcans. Els volcans els fèiem de porexpan. Per poder tallar-lo bé teníem una serra especial amb un fil que cremava el porexpan. Primer ens van donar un esquema amb les corbes de nivell del volcà, vam dibuixar les corbes al porexpan, el vam retallar i el vam enganxar sobre una base de cartró i els volcans ens van sortir molt bé. Després els vam haver de pintar. Va haver grups que van pintar una mica de lava. Al final ens van donar agulles per ajuntar les peces. Quan es va assecar la pintura, vam veure que ens havien sortit molt bé. De volcans hi havia el volcà Garrinada, el Montsacopa, el Croscat, el Santa Margarida i el Montolivet.


ELS VOLCANS CROSCAT I SANTA MARGARIDA El dijous al matí vam anar a visitar els volcans Croscat i Santa Margarida. Quan vam anar al volcà Croscat vam veure com és un con volcànic per dins. Ens van explicar els diferents tipus de materials volcànics: les cendres, les gredes, els blocs i les bombes. Es pot veure el con volcànic per dins perquè l'home l'ha erosionat artificialment per extreure greda per a la construcció, per ajardinaments, ... Després vam anar al volcà Santa Margarida i vam fer una activitat que consistia en agafar fulles de castanyer, roure i faig. També vam observar la vessant nord que era l'obaga i la vessant sud que era la solana. Per anar fins al cràter havíem d'anar per una pujada molt pronunciada. Al baixar al cràter ens van explicar que allà hi havia una inversió tèrmica que vol dir que fa més calor a dins del cràter que a fora. Nosaltres creiem que va ser la millor excursió de les colònies.


DINAR A CAN XEL El dijous 14 de novembre, vam anar a dinar a Can Xel, un restaurant que hi ha prop de la Fageda d'en Jordà. Veníem del volcà de Santa Margarida. Pel camí ens vam trobar un toro i moltes vaques que feien unes caques gegantines. Quan vam arribar al restaurant, ens van fer deixar les motxilles a uns prestatges. A continuació ens vam rentar les mans i ens van fer seure. Tot seguit, les cambreres començaren a servir el menjar. De primer plat va haver-hi macarrons amb salsa de tomàquet, de segon plat va haver-hi botifarres amb patates xips i de postres gelat de vainilla i xocolata. El restaurant era molt maco, fins i tot semblava un hotel. Quan vam acabar de dinar vam anar a la Fageda d'en Jordà.


POEMA DE LA FAGEDA D'EN JORDÀ Durant un parell de setmanes, hem estat treballant a l'escola un poema d'en Joan Maragall que es titula “La fageda d'en Jordà”. Vam anar de colònies a la Garrotxa, i el dijous vam anar a la fageda i vam descobrir els seus secrets. Com diu el poema, la fageda era molt maca i molt silenciosa. Les fulles eren de tons marrons i taronges, perquè estem a la tardor i el poema parla de l'estiu o la primavera, i per això no vam poder contemplar la bellesa de les fulles verdes, però igualment era tot maquíssim. Finalment li vàrem recitar el poema a la “Maria” que era la nostra monitora, que ens va dir que ho vàrem recitar molt bé. Tots vam pensar que valia la pena saber-nos aquest poema tan maco de memòria.


LA FAGEDA D'EN JORDÀ El dijous 18 a la tarda vàrem anar a visitar la Fageda d'en Jordà. La Fageda procedeix d'una colada de lava del volcà Croscat. A l'interior de la fageda s'aixequen unes muntanyes petites que es van formar quan la colada de lava va arribar a unes petites basses; la lava, al tocar l'aigua va produir unes petites explosions, i és d'allà on provenen les petites muntanyes de l'interior de la Fageda d'en Jordà. Quan vam entrar a la Fageda d'en Jordà ens vam trobar que les fulles tenien els colors de la tardor: groc, taronja, vermell i marró. Tot seguit ens vàrem seure damunt d'unes roques. Quan tots vam estar asseguts en Joan, un monitor, ens va fer recitar el poema de la Fageda d'en Jordà que havíem estudiat al col·legi. A més d'això ens va fer omplir unes pàgines d'un dossier a partir de l'observació del nostre entorn. En ser a a tardor quan les fulles cauen semblava que ploguessin fulles del cel. La fageda és tranquil·la i molt bonica de veure, per això ens va agradar tant.


ST. JOAN LES FONTS I CASTELLFOLLIT DE LA ROCA Divendres al matí vam anar a St. Joan les Fonts, a visitar tres colades de lava, dues que es podien veure i una que no. A la tercera colada de lava es podia veure el basalt en massa, format per blocs, el basalt lenticular, format per plaques i el basalt prismàtic, format per prismes. Seguidament vam anar a veure la primera i la segona colades de lava: la primera no es pot veure perquè passa sota el riu i la segona colada sí i tenia basalt en massa, basalt lenticular i basalt prismàtic, però el prismàtic no es veia perquè el riu el tapava. Tot seguit vam anar a Castellfollit de la Roca. El poble està sobre una cinglera, que fa molts anys es va formar perquè una colada de lava va tapar els dos rius que passaven pels laterals, fins que va tornar a sortir fent esquerdes, per on es va formar la cinglera. Vam anar al mirador, on vam veure el riu Fluvià i el seu afluent el Toronell. A continuació vam baixar per un pont on es veia que alguns balcons de les cases estaven sobre el precipici. Vam omplir una pàgina del dossier i van mirar amb els prismàtics uns prismes que estan a punt de caure. Finalment, amb l'autocar, vam anar a l'alberg a dinar.


ELS ÀPATS Per dinar el primer dia hi havia lasanya de verdura i era tan dolenta que tots pensàvem que menjaríem fatal. Per sort, la resta dels àpats van estar força bé en general. Per esmorzar, cada dia hi havia “krispis” amb llet i “Cola-cao”, torrades, mantega, melmelada i suc per beure. Era el menjar preferit de tots nosaltres. Cada dia ens donàvem un segon esmorzar i un berenar: magdalenes, pomes, plàtans, croissants, mandarines i entrepans. Esmorzàvem a dos quarts de nou del matí, dinàvem a les dues i sopàvem a dos quarts de nou del vespre. Cada dia un grup de nens i nenes paraven i desparaven la taula. Els mestres repartien el dinar i quan ja estaven de servir a tots els nens menjaven ells. Alguns companys tenien un menú especial perquè eren vegetarians o per problemes religiosos o mèdics. Al menjador no podíem cridar ni deixar menjar, però hi havia nens que semblaven porcs i llençaven el menjar a terra.


LES HABITACIONS Les habitacions de les nenes estaven al pis de dalt i les dels profes també. Les habitacions de les nenes eren força petites, menys dues que eren més grans. Els llums feien llum de diferent color, alguns el feien groc fosc i els altres groc clar. Tenien taquilles per a cada persona i a dintre una manta gruixuda. Les taquilles eren de color blanc i vermell. Hi havia lloc per la roba i per les sabates. La seva forma era rectangular. A les lliteres s'hi dormia força bé, però a sota hi havia coses apuntades. Les habitacions dels nens estaven al pis de baix. Algunes habitacions dels nens eren petites i d'altres grans. Les seves taquilles eren quadrades i el color del marc era granat i les portes blanques. Alguns nois opinaven que no s'hi dormia gaire bé a les lliteres. A sota de les lliteres hi havia molts grafits i al costat tenien un posa gots. Les habitacions eren molt guais. Ens ho vam passar molt bé!


ELS MONITORS Els monitors es deien Joan, Susana, Neus i Maria. En Joan és alt amb els cabells curts i blancs, anava ben vestit, era simpàtic, agradable i molt bona persona i molt bon monitor. La Neus és força baixeta, tenia el cabell curt com el de la Carme Gratacós, tenia els ulls blavosos i va ser la que va ajudar a fer les maquetes dels volcans de la Garrotxa als nens de 5è. La Susana és una mica baixeta. També tenia els cabells curts. Va ser la que ens va ajudar a crear les maquetes dels volcans de la Garrotxa als nens de sisè. La Maria és alta amb els cabells curts i era molt bona monitora i molt simpàtica. Els monitors sempre ens acompanyaven a totes les visites i a totes les excursions. A cada activitat que fèiem del dossier ells ens ajudaven. Sempre que hi havia alguns treballs no ho fèiem individualment, ho completàvem tots junts amb els professors. I en la descoberta d'Olot o al parc de Pedra Tosca..., ells sempre estaven al nostre costat per si teníem algun problema o algun dubte. Eren molt bons professors i tot ens ho van explicar molt bé.


EL TEMPS LLIURE A les colònies, cada dia teníem temps lliure. Aquest temps es feia després de: els esmorzars, el dinar, el berenar i el sopar. En el temps lliure es podia jugar a qualsevol cosa, perquè l'alberg tenia un pati molt gran. Podien jugar a: pilla-pilla, a fer-nos fotos, a fet-i-amagar, podíem xerrar... Era una passada. Hi havia nens que saltaven de llocs perillosos que es podien fer molt mal, però els professors van enxampar aquells nens intentant saltar. Una de les coses mes divertides va ser l'esbarjo! Ens ho vam passar molt bé!


FESTA DE COMIAT El dijous 18 de Novembre a les 10:00 de la nit vam fer una festa de comiat. Totes les persones que estaven a l'alberg s'ho van preparar molt bé. Tothom es va posar nom al grup com per exemple: “ The Girls”, “ The Sisters”, “Els Màgics”, “ The Breack Dance”... Una de les actuacions era “The Breack Dance”i estava formada per en Miquel Sanjuan i en Sergi Arnau. Van fer una imitació de “The Girls” però de riure. La gent va riure molt. Quan va arribar l'hora de la festa tothom es va seure i es va preparar pel moment. Quan va començar la festa tothom va riure i s'ho va passar molt bé. En acabar les actuacions van posar dues cançons que són: “Getting over you” i “I gotta feeling remix” de David Guetta i tothom va ballar. Finalment tothom se'n va anar a dormir ben satisfet.


ALBERG I ANÈCDOTES Quan vam anar a Olot de colònies, ens vam allotjar a l'alberg de Torre Malagrida. L'alberg s'anomena així perquè el seu amo, el senyor Malagrida, el va batejar amb el seu cognom. Aquest alberg és d'estil modernista. Les habitacions tenen lliteres de dues plantes, una taula, una finestra i uns petits armaris per a cada persona. El menjador està format per una sala on guardaven i escalfaven el menjar, i dues sales plenes de taules per a menjar. Nosaltres opinem que el menjar no estava gaire bo. L'alberg tenia un gran terreny com a jardí. El jardí era ple de pedres volcàniques. Estava molt ben cuidat, i és molt bonic. Com a totes les colònies, vam viure moltes anècdotes. Una d'elles és que unes nenes es van imaginar una pel·lícula de terror i robatoris a partir d'uns nois que vivien a l'alberg. Una altra anècdota es que el programa Divendres de TV3 estava filmant a Olot, i uns alumnes molt afortunats van poder parlar en directe a TV3.


LA FAGEDA D'EN JORDÀ Saps on és la fageda d'en Jordà? Si vas pels vols d'Olot, amunt del pla, trobaràs un indret verd i profond com mai cap més n'hagis trobat al món: un verd com d'aigua endins, profond i clar; el verd de la fageda d'en Jordà. El caminant, quan entra en aquest lloc, comença a caminar-hi a poc a poc; compta els seus passos en la gran quietud: s'atura, i no sent res, i està perdut. Li agafa un dolç oblit de tot lo món en el silenci d'aquell lloc profond, i no pensa en sortir, o hi pensa en va: és pres de la fageda d'en Jordà, presoner del silenci i la verdor. Oh companyia! Oh deslliurant presó! Joan Maragall.


Colònies a la Garrotxa  

Colònies de cicle superior de l'escola Dr. Arruga a Olot. Curs 2010-2011.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you