Page 1

22

Martes, 17 de Septiembre de 2013

comarcas

el nostre ciutat

Panoràmica de Mariola des de la Font .

Institucions, propietaris i col·lectius de fins a setze localitats deixen enrere el distanciament històric i engeguen projectes comuns al voltant de la serra Mariola. El 4 i 5 d’octubre l’Assemblea dels Pobles organitza l’Aplec de la Mariola, se celebrarà al municipi d’Alfafara.

Els habitants de la Mariola redescobreixen els seus lligams

ARCHIVO

JOSE M. BENEYTO

L

a pericana i l'olleta, el Montcabrer, l'aigua de rius i de rambles, el comerç de la neu, el ball... Els habitants que viuen entorn de la serra de Mariola no sols comparteixen territori, sinó també una gastronomia, uns símbols, un passat i un patrimoni immaterial comuns. No obstant això, les seues localitats havien establert històricament pocs vincles entre elles probablement per la disparitat administrativa d'un territori distribuït entre dos províncies i quatre comarques (l'Alcoià, l'Alt Vinalopó, el Comtat i la Vall d'Albaida). A més, l'absència de concreció de l'àrea compresa tampoc ajudava en aquesta línia perquè a les set poblacions situades dins del parc natural (Agres, Alcoi, Alfafara, Banyeres de Mariola, Bocairent, Cocentaina i Muro) caldria incloure'n d'altres com Beneixama, Biar, el Camp de Mirra, la Canyada i Onil fins on arriben els contraforts de la serralada o Beniarrés, Gaianes, Penàguila i Planes amb intensos lligams socioculturals. Primers vincles En canvi, la declaració mateixa de protecció el 8 de gener del 2002 va esperonar un procés de convergència que està generant la posada en marxa de diverses iniciatives caracteritzades per la pluralitat que els atorga el nàixer des de diferents estrats de la societat civil, amb la implicació tant de les institucions com de persones i de col·lec-

tius. Així, el 17 de setembre del 2005 es produeix un punt d'inflexió amb la celebració del 1r Aplec de danses de la Mariola que reuneix des de llavors balladors de fins tretze localitats de la contrada de forma anual i itinerant, amb la intenció de mostrar la dansada tradicional de cada indret i, per extensió, "la riquesa cultural existent en l'àmbit de la música i del ball tradicional". A continuació, el 4 de gener del 2009 va arribar el torn de l'Institut d'estudis de les Valls de Mariola amb l'objectiu d'aglutinar les inquietuds d'un conjunt de persones interessades en el foment del coneixement de les poblacions de l'àrea, de defensar el seu patrimoni i de divulgar-lo. Amb una activitat més bé modesta, l'objectiu de vertebració roman viu com demostra l'organització d'un sopar literari d'homenatge a Vicent Andrés Estellés el 28 de setembre pròxim a Beneixama. Paral·lelament, cal fer constar el naixement de dos moviments que partien de l'oposició a sengles infraestructures projectades des de la Generalitat Valenciana. La Coordinadora d'estudis eòlics del Comtat que abasteix també l'Alcoià i la Marina Alta quedava constituïda el maig del 2004 arran de la publicació dels avantprojectes i de l'estudi d'impacte mediambiental de l'anomenada Zona 14 del Pla eòlic valencià mentre que el disseny de l'autovia Villena-Muro el 2007 va promoure la creació de la plataforma ciutadana Salvem la Valleta que advocava tant pel res-


comarcas

el nostre ciutat

pecte i per la conservació de l'entorn natural de la vall d'Agres com per la millora del benestar del veïnat. Per tant, el foment dels lligams ludicoculturals i la preocupació per les amenaces sobre el patrimoni mediambiental reforçat per un sentiment de manca d'inversions van encendre una flama que ha prés definitivament els darrers mesos. Les noves iniciatives Les institucions públiques s'han sumat a aquesta tendència amb la creació de l'Associació Serra Mariola el juny del 2012 que està oberta també a la iniciativa privada. La promoció turística, la creació de riquesa i d'ocupació o la protecció dels recursos i dels valors del territori són alguns dels fins establerts als seus estatuts i a hores d'ara compten ja amb una pàgina web (serramariola.org) amb informació per a visitants i estan presents a les xarxes socials per tal de difondre els principals esdeveniments socials, culturals i festius dels seus integrants. Igualment, els seus responsables estan treballant en el disseny d'una aplicació mòbil al servei dels turistes. Un altre sector que ha emprés el camí per a establir "una sòlida unió" són els particulars amb parcel·les en el parc natural que comprenen un 85% del total de la superfície protegida. En aquest cas, "els entrebancs de l'administració i la preocupació davant els incendis" com el de l'estiu passat figuren entre els motius esgrimits tal i com va quedar palesat durant l'acte de presentació que va tenir lloc el 15 de juny passat a Bocairent. Actualment, l'agrupació de propietaris és ja una realitat amb una junta gestora que està perfilant els estatuts al mateix temps que ultimen una campanya per a promoure el respecte als seus terrenys durant l'imminent període de recollida de bolets. Finalment, la tercera iniciativa generada a la

Martes, 17 de Septiembre de 2013

4 i 5 d’0ctubre

Presentat el programa definitiu de l’Aplec

Aplec de danses celebrat a Bocairent.

zona és l'Assemblea dels pobles de la Mariola que iniciava la seua trajectòria les últimes setmanes amb la finalitat d'organitzar cada any un aplec de forma totalment autogestionada i sense cap vincle polític ni sindical com el que acollirà Alfafara el primer cap de setmana d'octubre. Col·lectius com Serrella de Banyeres de Mariola i l'Espigolà de Bocairent; organitzacions com el Casal Jaume I d'Alcoi, Joves amb Compromís de l'Alcoià i el Comtat i la Coordinadora pel valencià del mateix àmbit, i formacions musicals com Inèrcia, el Diluvi o la colla de dolçainers Rudimentària i Pandorga d'Onil han respost a la crida llançada pels Joves de la serra de Mariola per dur endavant aquesta proposta.

Precisament, el jovent d'Agres i d'Alfafara també ha promogut un voluntariat mediambiental durant aquest estiu, circumstància que no s'havia donat encara a aquests municipis. Així doncs, sembla que els habitants de la serra de Mariola hagen redescobert els lligams que els uneixen i han passat a l'acció per tal d'enfortir-los, al mateix temps que valoritzen una àrea que forma part de l'imaginari col·lectiu valencià. La perspectiva oberta dels plantejaments iniciats i la varietat d'actors existents demostra la potencialitat d'un territori que vol fer de la necessitat, virtut. De l'èxit d'aquestes propostes dependrà el seu futur i el Nostre Periòdic pretén contar-ho i oferir-los un altaveu amb el que conèixer la seua veu.

L'Assemblea dels Pobles de la Mariola ha presentat el programa definitiu per al 1er Aplec de la Mariola. El programa compta amb activitats de tot tipus i per a totes els públics, sempre reivindicant una serra sense incendis, i que farà d'Alfafara la capital cultural de la Mariola els pròxims 4 i 5 d'octubre. Des de l'Assemblea han informat que el programa "respon a la necessitat de reivindicar una Serra lliure d'incendis i amb una intervenció forestal responsable, així com a la necessitat de mostrar el divers món associatiu que conforma les nostres comarques i els nostres pobles". El divendres 4 d'octubre s'iniciarà l'Aplec amb la lectura del Manifest, un sopar popular a la fresca i diversos concerts. Entre les activitats del dissabte trobem tallers i jocs infantils, exhibició de Pilota Valenciana, danses, gastronomia tradicional, correllengua, fireta d'entitats i productes artesanals, una xerrada sobre incendis forestals a càrrec de la Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat, i una taula redona amb la participació de La Carrasca, Acif, Arrel i Mariola Verda, entre altres participants. Ambdós dies tancaran les activitats els concerts, que correran a càrrec d'ESiR, El Diluvi, Badok, Perifèrics, Odi, Karraska'l, Inèrcia, Barbaritats, Auxili, Tropiclitorianes o Faraona Sistema de Sonats, entre altres. L'Assemblea ha mostrat la seua satisfacció davant "un programa farcit d'activitats, fruit de l'esforç de totes les persones implicades i gràcies a les quals l'Aplec serà una realitat" han manifestat els i les organitzadores. A més, el col·lectiu juvenil d'Agres i Alfafara, Joves de la Serra de Mariola, va presentar l'Aplec aquest divendres, 13 de setembre, al patronat d'Alfafara, seguit d'un sopar popular i animats per la música d'ESiR i Faraona Sistema de Sonats.

23

20130917reportatge mariola  
20130917reportatge mariola  

Reportatge de El nostre ciutat del 17 de setembre del 2013 Títol: "Els habitants de la Mariola redescrobreixen els seus lligams"

Advertisement