Page 1

Europeana Europeana és un projecte de biblioteca digital europea que pretén reunir en un únic accés milions de recursos digitals d'arxius, museus, biblioteques i col·leccions audiovisuals europees. En ella un usuari pot trobar quadres, fotografies, objectes digitals, llibres, periòdics, arxius de so i pel·lícules que han estat digitalitzats per les entitats i organitzacions custodies del patrimoni cultural europeu. Aquesta gran biblioteca europea permet consultar obres de la literatura francesa des de Zola a Balzac o veure una reproducció digital d'un autoretrat de Rembrandt o consultar les obres de la British Gallery o les partitures musicals hongareses. Europeana està desenvolupant eines pràctiques i definides per l'usuari per a explorar i compartir el contingut en un entorn multilingüe. Aquestes eines li permetran a l'usuari d'una manera senzilla combinar o comparar material relacionat en diferents països. Com per exemple, imatges, registres i textos relacionats amb l'Imperi Romà, els Vikings o el Renaixement. L'objectiu d'Europeana és arribar a incloure el 4% dels fons nacionals europeus per a 2012. De moment França és el país que més ha contribuït als fons d'Europeana, amb el 52% de les obres disponibles. Europeana permetrà, a més, que els arxius nacionals dels diferents països de la UE siguin compatibles entre ells. Per poder accedir-hi la adreça web és http://www.europeana.eu/portal/

Podem triar l'idioma en el que visualitzar la interfície


Si mirem la barra de menús veurem una sèrie de botons que ens ofereixen les següents alternatives: La Meva Europeana, Comunitats, Socis, Cronologia (beta) i Laboratori del pensament.

Si mirem la barra de menús veurem una sèrie de botons que ens ofereixen les següents alternatives: La Meva Europeana, Comunitats, Socis, Cronologia (beta) i Laboratori del pensament.

Al clicar a La meva Europeana, podem registrar-nos. Ens enviaran un correu de confirmació. I a partir d'aquest moment podem deixar ítems, cerques i etiquetes guardades al nostre perfil.

El botó de Comunitats convida a construir coneixement a partir dels continguts de la biblioteca però ens remet a una demo explicativa de com això es pot fer. La demo no és tal sinó un exemple d'algunes comunitats entre les quals hi ha una sobre Web Semántica i una altra sobre Lògica. Al botó Socis comencem a trobar més informació, aquesta vegada de tota aquelles institucions que estan afiliades a Europeana o que col·laboren amb ella. Instituts educatius, biblioteques, Centres d'Investigació d'Europa que o bé han compartit els seus arxius o bé duen a terme labors d'assistència tècnica o estratègica. Cronologia està en beta també i el que mostra és una sèrie d'imatges en una línia de temps. Podem triar l'any que ens interessa i navegar a través de la fotografies que il·lustren els successos més importants d'aquest moment. Si es clica a sobre de les fotografies s'obre una fitxa informativa.


Laboratori del pensament és un dels que semblen més interessant però encara no mostra del tot el seu poder. Es tracta de, com el seu nom ho diu, un laboratori d'idees en el qual les universitats, centres d'investigació, biblioteques, etc. interactuaran, compartiran i crearan coneixement.

A la part inferior de la pàgina d'inici podem trobar més informació.


Finalment, el que més interessa: les cerques, que se suposa que serà el més important d'aquesta plataforma.

Les cerques mostren els resultats en imatges, textos, vídeos i sons. Amb icones que identifiquen de què es tracta en cada cas.

Ara a cercar informació.


Quan s’apropa el Dia del llibre sempre és bo de d’aprofitar els recursos que trobem a internet. I què millor que animar a fer servir les Biblioteques Virtuals. Llocs on poder cercar, llegir, descarregar llibres de diferents autors. Alguns, de vegades descatalogats i molt difícils de trobar. Aquí teniu uns quants per començar a animar a la lectura on-line o poder tenir-los a l'ordinador per quan tinguem temps....

Llocs amb literatura en diferents llengües. http://www.cervantesvirtual.com/ Per poder llegir llibres virtuals no només en castellà . S'ha d'anar a la columna de l'esquerra i seleccionar el tema que ens interessi, p.e. Literatura; quan s'obre s'ha de seleccionar Catàleg a la columna de l'esquerra, cercar el nostre autor preferit al alfabet que surt en horitzontal, i quan s'obri podrem veure quines obres podrem llegir directament. Recomanable fer una ullada als altres apartats. http://www.ciberoteca.com/escolar/bibliotecaVirtual/indiceObras.asp Del mateix estil és aquesta de Bancaja on es poden fer cerques per autor o per obra. http://www.geocities.com/angelto.geo/libros.htm Aquí, a més a més de servir de portal de diferents biblioteques virtuals, es poden trobar enllaços a uns quants diaris de diferents llocs del món.

Literatura en català: http://perso.wanadoo.es/lipmic/Poecat/index.htm . Relació de poetes catalans amb textos d'un bon grapat d'ells. http://www.uoc.edu/lletra/especials/folch/ Pàgina de la UOC amb textos de diferents poetes catalans i la traducció a l’anglès d'alguns d'ell.)

Literatura en castellà: www.poemasyrelatos.net Portal dedicat a la literatura en castellà. Per trobar obres i autors. http://www.librodot.com/index.php Es poden descarregar en format PDF. Diferents autors http://www.gratislibros.com.ar/ Des de l'Argentina podem descarregar-nos el llibre que ens interessi de la seva biblioteca en format zip. http://www.biblioteca.org.ar/default.asp També des de l'Argentina per poder llegir molts llibres en castellà de tot tipus. Algunes obres es poden descarregar en format PDF. http://www.ciudadseva.com/bibcuent.htm Biblioteca especialitzada en contes. Molt interessant! http://amediavoz.com/ Poesia en castellà d'autors de tot el món i de totes les èpoques. http://www.poesia-inter.net/index.htm Poesia en castellà d'autors de parla castellana. http://sonnets.spanish.sbc.edu/ Un centener de sonets del Siglo de Oro en castellà amb traducció a l'anglès.

Bon Dia del Llibre!

Europeana  

Com arrivar a la Biblioteca Digital europea

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you