Page 7

- RUOKA&JUOMA -

Hermanni uskaltautuu uusille urille

Pannussa porisee viskimallas

Hermannin Viinitila on Suomen vanhin viinitila. Alun perin marjatilana Ilomantsin keskustassa toimineella Hermannilla on nykyään hehtaareittain omia marjaviljelyksiä, viinehtimö, viinimyymälä ja oma viinitorni. Seuraavaksi Hermanni tähyää kuuluisuutta aidon viskin tekijänä. Alan uranuurtajat Timo Kettunen, Arto Liimatta ja Harri Turunen perustivat PeltoHermanni Oy:n 1989 ja keskittyivät kotimaisen viinitila-ajatuksen eteenpäin viemiseen sekä viinien tuottamiseen. Sittemmin nimi on lyhentynyt Hermannin Viinitila Oy:ksi ja tuotevalikoima on kasvanut kuohuviineillä ja likööreillä. Viimeisin aluevaltaus on viskin valmistus. – Ajatus kokeilla viskin valmistusta lähti kahdelta viskiharrastajalta, Taposen veljeksiltä. Meillä oli tislauspannu vajaalla käytöllä ja asiaa hieman selviteltyämme löysimme huippuluokan raaka-aineen, kotimaisen ohramaltaan. Innostuimme ideasta tosissamme, Hermannin toimitusjohtaja Harri Turunen sanoo. – Alussa teimme kovasti tuotekehitystä. Jouduimme myös kaivelemaan esiin ihan perustietoa viskin oikeista termeistä. Esimerkiksi sanaa viski saa käyttää vasta kolme vuotta vanhoista tisleistä, Turunen opastaa. Ilomantsissa valmistuva viski on arvostettua ”single malt” eli yhdessä tietyssä tislaamossa valmistettua viskiä. Ensimmäinen erä on nyt kypsynyt tammitynnyrissä puolisen vuotta ja viskiksi sitä päästään kutsumaan vuonna 2015. – Olemme tehneet paljon kokeita ja parhaillaan kypsymässä on kymmenkunta erilaista sekoitusta. Tammitynnyreiden metsästys oli oma episodinsa. Pitkällisen etsimisen jälkeen löysimme viskin kypsytykseen sopivia vanhoja tynnyreitä Yhdysvalloista ja Portugalista, Harri Turunen kertoo.

PITKÄ PROSESSI Kaviaarin tuotantoprosessi on melko pitkä. Kaloja pitää kasvattaa viidestä seitsemään vuoteen ennen kuin tuotantoa voidaan aloittaa. – Kaviaari on sammen mätiä, joka prosessoidaan suolan kera valmiiksi tuotteeksi. Mätiä lypsetään yli viisivuotiaasta naaraskalasta. Kasvatamme myös tulevia sukupolvia ja siihen tarvitaan naaraskalojen työkaveriksi urospuolisia kaloja, Kapanen selvittää.

KASVUA YRITYSOSTOLLA Ilomantsin tehtaalla kaviaaria tuotetaan ensimmäisen vuoden aikana tuhannesta kahteen tuhanteen kiloon. Vuoden 2011 lopussa Caviar Empirik osti espanjalaisen Caviar De Riofrion ja tehtyjen yrityskaup-

– Viskin tislaus on herättänyt suurta mielenkiintoa. Kysyntää olisi, mutta saa nähdä voimmeko tuoda viskiä koskaan ilman välikäsiä kotimaan markkinoille. Haasteet ovat erityisesti suomalaisessa alkoholilainsäädännössä. Sen sijaan vienti onnistuu jopa helposti, Turunen toteaa.

TILAVIININ MARKKINAJOHTAJA Hermannin viinitilan toiminta on laajentunut voimakkaasti viime vuosina. Hermannin ja Valamon luostarin yhdessä perustaman Valamon Viinihermannin kanssa nämä viinitilat hallitsevat huomattavaa osaa Suomen tilaviinimarkkinoista. – Valamon Viiniherman on Suomen suurin viinitila viinin myynnillä mitattuna. Suosituin tuotteemme on Hengi-kuohuviini. Uusimpana markkinoille on tullut koivun mahlasta tuotettu Koivu-kuohuviini. – Vaikka nyt teemmekin kokeiluja viskin kanssa, keskitymme lähitulevaisuudessa kuohuviinin valmistukseen. Vuosi sitten lunastimme viinehtimön kiinteistön omaksi ja raaka-aine, viinimarjat, kasvavat omilla pelloilla. Tästä on hyvä mennä eteenpäin, yrittäjä Harri Turunen kiittelee.

pojen myötä tuotanto nousee lähivuosina jopa 15 000 kiloon vuodessa. – Espanjalaisella tehtaallamme on meidän tietojen mukaan maailman ainoa luomusertifikaatti. Kaviaarimme on testattu eri maissa ja se on tällä hetkellä kaikkien kriteerien mukaan yksi parhaista kaviaareista mitä on markkinoilla saatavilla, toteaa Seppo Kapanen ylpeänä.

SUOSIKKI LÖYTYY MAISTAMALLA Kaviaareissa on makueroja. On raikkaampaa, intensiivisempää, miedompaa ja suolaisempaa makua. Maku riippuu täysin valmistustavasta. – Minä suosittelen tutustumaan kaviaariin ihan perusmaistiaisten muodoissa. Aluksi kannattaa ostaa eri laatuja, maistella ja paneutua asiaan. Tällä tavoin oma

www.hermanninviinitila.fi

suosikki löytyy, Seppo Kapanen kehottaa. Huippuluokan kaviaarin tuotantoprosessi on liikesalaisuus. Sen verran Caviar Empirik kuitenkin paljastaa, että tuotannossa ei käytetä lisäaineita. Lisäksi kalat kasvatetaan kontrolloidusti hyvälaatuisessa vedessä, ja kalojen ruokinta tapahtuu korkealuokkaisilla kalanrehuilla. – Meidän kaviaarimme laatu on erinomainen ja maku miellyttävä. Lopputuloksen takaa puhdas ja huolellinen valmistusprosessi. – Kaviaaria voi toki nauttia ihan minkä kanssa haluaa, mutta perinteiset kaviaarin kumppanit ovat samppanja tai vodka, seppo Kapanen vinkkaa.

www.joensuuregion.fi 7

Joensuu Region 2012  

Joensuu Region - Business & Technology

Joensuu Region 2012  

Joensuu Region - Business & Technology

Advertisement