Page 1

Nummer 3 2011 Pris 59:90 kr inkl. moms 69 nok, 65 dkk, 6:95 euro

HIMLAGOTT Sveriges mysigaste mat och dryck magasin!

Följ med på en harmonisk resa för ditt smakrikaste sinne från Per Morberg till Atlantens lyxiga guldgruvor.

STOR SMOOTHIE SPECIAL Redaktionen tipsar om sina favoriter inför sommaren

årets vandrande bakelse är utsedd! Läs mer och inspireras inför sommarens tillställningar

132

Hemma hos stjärnkocken Morberg Bakom kulisserna hemma hos programledaren, stjänkocken, författaren, egenföretagande Per!

smarriga sidor med mumsig inspiration ingör sommaren 2011!

Sommarlyx! ALLA WOW!-TIPS OCH HETA TRENDER


INNEHÅLL JUNI nummer 6

I vår tidning handlar det mycket att vi vill att precis du ska få mycket att det goda. Vi kombinerar varmträtter med härliga desserter och baktips, samtidigt som vi bakar in inredning och kokboks tips. Låt dig inspireras!

2


VÄLKOMMEN TILL HIMLAGOTT

- Vi låter tidningen inspireras med nostalgi, lyx och karaktär nu när sommaren äntligen är här!

Josefin Hey ...En sprallig blondin med känsla för design och gör pennan varm i hand. Arbetar som formgivre och journalist. Rebecca Hägneryd ...Redaktionens egna lilla busfrö. Hon är tidningens

annonsansvariga och sköter ett strålande jobb!

Emilia Gross är en glad tjej som har skött sin uppgift som marknadsansvarig mycket bra. Britt de Croon är vår holländska lilla pärla. Hon har haft hand om webbtidningen och bloggen, hon har varit engagerad och intresserad. Josefine Danell är vår tredje blondin, en mycket härlig sådan. Hon har varuit formgivare tillsammans med Josefin Hey men har haft hand om planscer osv.

Så himla gott det är att sommaren är här. Jag njuter verkligen av att vara ledig och låta solens strålar ta hand om mig medan jag bläddrar efter inspiration bland böcker och tidningar från gångna somrar och planerar inför kommande måltider. Och tänk att det som inspirerade mig då kan göra mig lika inspirerad och förväntansfull nu. Jag blir lika lycklig varje gång jag känner doften av nygrillat kött, nybakade bullar eller när jag blir serverad med några lyxiga drinkar i solstolen, där jag ligger i skrivande stund. Vart ända år gör denna fantastiska årstid en sådan otrolig effekt på mig att alla smaker och dofter gör mig lika lycklig när de upptäcks på nytt. Och på tal om drinkar så finner du sommarens godaste drinkar just i detta inspirerande juni-nummer. De är perfekta för vilket tillfälle som helst då du behöver något somrigt, smakfullt och svalkande. I det här nummer bjuder vi

även på tips på hur du håller denna söta sommar lite mer hälsosam, samtidigt som du lär dig hur du planerar den finaste och smaskigaste picknicken, bakar de godaste bakelserna och lär dig om de senaste kökstrenderna med mera. En otroligt bra kombination alltså! Och det är nog det som denna fantastiska sommar handlar om. Goda kombinationer både bland bestyr, vänner och, såklart smaker. Vi på redaktionen har samlat all inspiration, ny som från förr för att ge dig allt du behöver för den lyxigaste och mest smakfulla sommaren någonsin! Åh, så himla gott.

HannahIngelsten 3

Chefredaktör Himlagott hannah.inge@himlagott.se


ETT TROPISKT SMULTRONSTÄLLE I ATLANTEN Avslanning. Det första jag såg när jag klev ut från den lilla och stillsamma flygplasen var en glad seniorita i 40års åldern med ett brett leende på de vackra spanska läpparna. Hon log mot världen och mot det varma klimatet som hon lever i. Jag tror att alla behöver värme för att kroppen ska må nu, nu ska jag berätta för er hur jag själv hade det. Vet ni hur det doftar när någonting doftar avslappning? När snoken slappnar av och man sluter ögonen och totalt glömmer bort all stress hemma i norra Europa. Nybakat bröd och hav blandat med grillad fisk från en liten idyllisk fiskekrog rakt över gatan. Solen är människornas bästa vän och med en ständigt solsäker väderleksprognos är playan en perfekt destina‘‘Milslånga nudist- tion på förstränder med vita m o d d a g e n . Milslånga oskygga gumpar nudiststränder som sticker rakt med vita oskygga gumpar upp i vädret’’ som sticker rakt upp i vädret, de som lätt bränner sig lägger nog inte sig frivilligt och spretar i den stekheta Afrikasolen mer än en gång. Stranden är som mjöl och bara 5 minuters fotgång på strand-

promenaden är man plötsligt i öknen där man kan springa och rulla sig upp och ner för de gigantiska kullarna samtidigt som man har utsikt över den enorma glittrande Atlanten i världsklass. PÅ första parkett kan man sedan sitta nyduschad och fräsch på en mysig restaurang på ett av öns inneställen CITA. Där finns allt du kan tänka dig, och lite till. Efter en ljuv måltid i idyllisk miljö bestående av husets fisk är det tid för en färgglad drink i en av de unika barerna, som det finns gott av på partyön Gran Canaria. Westfalia är en känd transvestitbar med otrolig service, exklusiv omgivning, stort utbud av flickvänliga drinkar samt livemusik jag sent kommer att glömma - av självaste transvestiterna. Med både mäktiga bröst och röster tog de hela publiken med storm och gav oss en föreställning vi alla fångade med kameran. Gran Canaria är variationernas ö, kör du med bilen till andra sidan ön finner du berg och dalar med enn slående natur och vägen dit ärverkligen ingenting för den höjdrädde. Du har möjligheten att åka ut med båt då delfiner guppar i vågorna och en guide kan ge dig och dina kära en upplevelse du sent kommer att glömma. Maten, doften, upplevelserna, vädret, människan, stämningen och miljön ger jag 9 av 10!

5

Journalist: Josefin Hey

Familj: Mamma, pappa, storebror 18, lillasyster 6, Civilstatus: Singel Bor: Höör, Skåne Land: Spanien Ö: Gran Canaria

Provins: Las Palmas Moderspråk: Spanska Befolknining: 829 597 personer


Bara för tjejer Tjejer, vi har alltid fullt upp. Kanske har vi mycket jobb på gång, män och pojkvänner som tar tid, barn, husdjur, träning – i bland behöver vi helt enkelt bara koppla av. Och låt inte tankarna nu dra sig direkt till olika avslappningsfaser så som yoga eller massage. Nej, det jag mat och det är pratar om hör det nya, ”ulita- i hop med mata” sättet för mat och det att slappna av är det nya, och komma bort ”ulitamata” från vardagen sättet för att slappna av och komma bort från vardagen, så mycket som det går, i alla fall enligt Malou Holm och Åsa Swanberg som tillsammans har skrivigt årets och sommarens kanske mest köpvärda mat-bok med den så enkelt bevisande titlen ”Tjejmiddag” Författarna visar en tydlig bild av erfarenhet av just tjejmiddagar då de börgar med att informera om några viktiga tjejmiddagskoder som att slänga ut mannen, barnen, förbereda sig,

kolla upp allergier med mera. Allt för att middagen ska bli så avslappnande, skön och trevlig som möjligt.

middagen, som till exempel att göra egna smycken, virka eller sticka en sjal, tova en väska eller brodera.

Men, på tal om middag, så är just det inte allt som boken inehåller. Boken är indelad i olika teman som samlar passande recept i både förrätt, huvudrätt, efrerrätt och drink form. Nu, såhär alldeles lagom till sommar rekomenderar jag direkt att ni slår upp första kapitlet, eller temat och lägger fokus på ”sommarbufféen” som innehåller de mesta av sommarens favoritingredienser som skaldjur, grillat, hembakat bröd, jordgubbar och potatis. Och redan vid anblick av dessa bilder blir man som tagen. Jag vill laga allt!

Sammanfattningsvis är detta en extremt fyndig bok som passar perfekt för alla tjejer! Samla i hop ett tjejgäng och sätt i gång, varje kapittel är som ett nytt äventyr. Ett äventyr man bara måste ge sig in på.

Andra exempel på teman som alla får det att saftas i munnen är vegetariskt, asiatiskt, pank (för de som inte riktigt har råd), bakisbrunch och, min personliga favorit, svenska smaker. Efter varje temakapitell kommer dessutom ett tips på en sysslesättning man kan ha under 6

Finns att köpa för ca 159 kronor på adlibris.com eller i din bokaffär.

foto och text: Hannah Ingesten


glöm inte att den viktigaste människan i ditt liv är du!

Idag får du nästan alltid höra om nya snabba tips på bra sätt att gå ner i vikt på, vad vi bör äta och hur vi ska gå till väga. Men en bra kost är inte hur snabbt du kan gå ner i vikt utan en viktig del för att du ska kunna må bra nu och i framtiden.

Det viktigaste du kan göra är att fördela upp måltiderna under dagen, skippa inte mellanmålen mellan de större målen utan fördela det jämt så blir du mindre trött och hungrig och grinig. Detta är också nyckeln till att hålla/ minska vikten, om du hoppar över måltider och slarvar med maten ställer kroppen in sig ‘‘Detta är också på ”svält” och håller fast vid fetnyckeln till att tet i din kropp för att den inte vet hålla/minska när den nästa gång ska få mat. Så länge du äter och motionerar vikten’’ regelbundet kan kroppen släppa ifrån sig fettet och på så sätt mår kroppen bra samtidigt som du kan gå ner några kilon. Frukosten är en viktig del för dig för att kunna hålla dig på topp under hela dagen. Den ger dig energi och är en viktig start på dagen, men en morgon när du är som tröttast känner jag mycket väl igen att man inte orkar trycka i sig samma gamla mackor med samma pålägg som man ätit de fem senaste dagarna. Här är därför några tips på hur du kan variera din frukost:

variera din frukost tid och gör dig en portion med gröt: 1 TaEtt dig väldigt nyttigt alternativ och lär ge dig energi så det stänker om det, servera det tillsammans med ett glas juice och lyxa till det med lite bär om du har det hemma.

med smörgås: 2 Bärsmoothie Smoothie är en riktig energikick och innehåller massor med vitaminer från bären. Ett snabbt val när du är trött på samma gamla mackor, superenkelt och snabbt gjort och gör frukosten genast mycket godare. Tips på smoothies finns längre fram.

med yoghurt: 3 Flingor Om man brukar äta flingor med mjölk vet man att

8

man blir ganska snabbt hungrig igen. Välj istället en lite nyttigare variant och byta ut mjölken mot vaniljyoghurt, du håller dig mätt längre och när du tar vaniljyoghurten slipper den sötsugna att sockra på med onödigt socker eftersom vaniljen ger en sötare smak än mjölk.


Om du varierar din frukost blir det inte samma gamla vanliga, som man så lätt hoppar över. Istället börjar man dagen med något nytt och roligt och hoppar därför inte lika lätt över frukosten som är viktig för din koncentrationsförmåga och leder till mindre småätande. Kosten och ditt välbefinnande går hand i hand, det är alltså viktigt vad du äter för att du faktiskt ska må bra. Jag har därför valt ut några vardagstillfällen där du lätt kan styra dina matvanor: 1. Tankarna trivs bäst i vatten: Så fort din kropp saknar vätska får din tankeförmåga ta smällen, din energinivå sjunker och du blir lättare trött om din kropp saknar vatten. Drick därför massor av vatten varje dag, och om du är en person som ofta glömmer bort det tänk på att ta med en vattenflaska under dagen så att du kan hålla din energinivå på topp. 2. Undvik stress: För att undvika stress är det viktigt att få i sig B-vitaminer, när du är stressad producerar din kropp olika hormoner och signalsubstanser, produktionen kräver att du får i dig tillräckligt av de olika B-vitaminerna. I fullkornsprodukter, kött, mjölkprodukter, nötter och bananer finns det gott om B-vitaminer. 3. Trött på eftermiddagen? Om du ofta känner dig trött på eftermiddagen ska du äta lite mer magert kött till lunch. Det har ett högt innehåll av protein och gör dig mer pigg. Proteinet gör så att du får en mer långvarig energi utan plötslig trötthet.‘‘Vi bestämde oss för

att puscha varandra, Dessa tipsen kan du använda dig av om du vill att gör du detsamma med kroppen ska må bra, varva med regelbunden motion som passar just dig, ät en balanserad kost och sovdina vänner!’’ så mycket du kan. Njut av livet, känn lycka varje dag

9


MORBERG Scenen, livet och konsten att laga mat

foto: Josefin Hey


HEMMA HOS STJÄRNKOCKEN PER MORBERG med Josefin Hey

V

i fick träffa en 51årig välkänd man med många rätter på spisen. Gott och blandat kan man väl säga, variationen är allt från svenskt skådespeleri (hem till midgård etc.), kock samt programledare för hans personliga program ‘’Vad blir det för mat’’ som han helt och hållet satt sin egen prägel på. Det andra är det succéartade Sveriges Mästerkock som han är en av tre jurymedlemmarna. Sist men inte minst är det dessert, han toppar hela sina karriär med att driva ett flertal företag. Han designar bl.a. jaktkläder/förkläden utan dess like och stora stekbord i härlig karaktär. För att inte nämna de tre kokböckerna han tillsammans med sin livskamrat, sin livshistoria och sin bäste vän formgivit. Hans personliga fotograf, även nära vän Martin Löf har illustrerat de lustfyllda bilderna och den stilrena layouten. Hans fru är duktig med pennan i hand och har tillsammans ‘‘Gillade att planerat sticka lovikka- b o k e n s innehåll vantar i slöjden samt att också, att göra tillhon hjälpt med någonting med att vara försökhänderna’’ skanin på Pers alla mystiska rätter. Per beskriver inte bara sin bok som en bok, utan en kokbok. Det är faktiskt en kombination av en kokbok och en självbiografi tillägger han sedan. Alla tre är fyllda med texter som får en att förstå att han lagar så mycket mer än mat, han skapar någonting med två händer från grunden. ‘’Jag är ibland

Bildkälla: självbiogrofin och kokboken Morberg Jagar och Lagar

en alltför impulsiv person, jag handlar först och tänker sen. En person som är så känslig att tanken lätt faller bort. Men det infinner sig ett lugn när jag lagar mat, det får mig att fokusera på något livsviktigt och håller mig på jorden. Gillade att sticka lovikkavantar i slöjden också, att göra någonting med händerna.’’ Jag satt förväntansfull i köket hemma hos självaste Morbergs och kallpratade lite lätt med frun i huset. Hon var en harmonisk och trevlig kvinna. I hallen luktar det försening, det var bara Per som hoppar och drar för att få av sig stövlarna samtidigt som han hojtar ett ‘’Tjenare!’’, han tittar först till kaffekokaren så att allt är i sin ordning innan han placerar sig mitt emot mig, bredvid frun och ursäktar sig än en gång över den lilla förseningen. Han delade ut en lätt kindpuss till kvinnan hans, och ett generöst handslag till mig rakt över bordet. Det skiner manlighet runt honom, och han har så otroligt mycket att berätta att jag knappt får en syl i vädret. Men det gör absolut ingenting, snarare tvärtom - det spännande att ta del av deras atmosfär och bara hänga med som åhörare genom deras resor. Han dukade inte bara upp en otrolig parfait till kaffet, utan en kortare varsion av sitt liv från begynnelsen. Per Henrik Morberg växte upp i Hökarängen och Sköndal i Stockholm. I tonåren utövade/tävlade han i judo och fick så småningom svart bälte, efter detta korades han till svensk och skandinavisk mästare. Efter att han 11

tagit emot många medaljer och doftljus var det dags att traska vidare – en utbildning till kock väntade vid Kristinebergs hotell och restaurangskola som sedan följdes av arbete på anrika krogar som bland annat Café opera och Club Alexandra. Efter en senare teaterkurs på Studiefrämjandet 1982 uppmanades han till att söka vidare till scenskolan i Göteborg. Teaterkarriären gick som på räls då han genast fick huvudrollen som Armand i Kamerliadamen, turnéer med Riksteatern låg även då på schemat och en överraskande komisk roll i Sound Of Music. Som jag själv känner Per Morberg är han svenska folkets vulgära skådespelare på många kanaler genom tiderna, bl.a. huvudrollen som Bengt Hall i filmen 1939, porrfilmsregissören Mos i Zingo och psykopaten Viggo i tv serien Rederiet. Han har medverkat i flera Beckfilmer, Så Som I Himmeln osv. Med tiden blev han domare i Sveriges Mästerkock och programledare och huvudroll för egna matlagningsprogrammet Vad Blir Det För Mat som jag tidigare nämnde. Under våren 2009 följde Morberg upp framgångarna med sitt matlagningsprogram genom att ge ut sina böcker under namnet Morberg – scenen, livet och konsten att laga mat.

Text av Josefin Hey


I detta reportaget följer vi med Emilia Gross och Hannah till St. Jacobs fik med stenugnsbakat på plåtarna.

STENUGNSBAKAT I LUND På Klostergatan i Lund ligger St Jakobs Stenugnsbageri. Det ligger vägg i vägg med brödbutiken med samma namn. Stenugnsbageriet säljer allt ifrån surdegsbröd till varm choklad.

V

i går in på caféet strax innan bestämd tid. Lunchgästerna har ännu inte kommit och caféet är tomt med untagtag för en ung kvinna som sitter och läser med en kopp kaffe. Det doftar nybakade kardemummabullar. Hannah och jag bestämmer oss för att fikat får vänta och sätter i gång med arbetet. Hannah börjar med att intervjua Joakim Nilsson, 33år, som jobbar på St Jakobs. Han svarar glatt på frågorna. Jag tar chansen att fotografera så länge. Vem startade caféet? - Mattias Mårtensson startade det i oktober 2010.

Vad säljer ni mest? - Vi säljer mest bröd, fika och lunch. Många köper lunch och tar med sig ut och sätter sig i parkerna och äter. Joakim berättar att han utöver jobbet på fiket, som han haft sen i november 2010, har ett eget företag som säljer té. Det finns även att köpa på St Jakobs. ”Fast helst dricker jag bryggkaffe!” säger Joakim och skrattar. Vad är det bästa med att jobba på St Jakobs? - Det är jobbarkompisarna. Vi är tre stycken som jobbar här. Två på heltid och en halvtid. Det är kul att vara kreativ och träffa folk. Under tiden Joakim blir intervjuad tar hans jobbarkompis över kassan. Han hälsar glatt på varje kund som kommer. Man får en känsla av att de känner varenda en. Stämningen på St Jakobs är glad och trevlig. Den lugna musiken tar dig bort från vardagens stress och de 12

färgglada kuddarna i sofforna gör inredningen somrig. Lokalen är ljus med ett stort fönster mot gatan. Möbleringen är sparsam och gör att fiket ser större ut. Vilken är din favoriträtt? - Jag jobbade på restaurang i femton år så jag är väldigt matintresserad. Min favoriträtt är enkel, men så god: surkål serverat med en god fläskbit. Hur bemöter man en kund bäst? - Genom att vara glad och öppen! När lunchgästerna börjar bli strömma in och frågorna är slut avslutar Hannah intervjun. Jag känner mig nöjd med bilderna jag tagit. Vi tackar för oss och går ut på gatan. Joakim återgår till arbetet. Hit kommer vi absolut nästa gång magen kurrar.


den vandrande bakelsen Josefin går på djupet angående muffinstrenden världen över.

D

et råder bakhysteri runt om i alla kök i vårt avlånga land, men här kommer räddningen. Josefin tipsar och hyllar muffinsbakelsen som årets mest kreativa och anpassande bakelse. Häng med vår expert genom en resa för att finna ljuset i försommartider och vägen till att finna svaren som kommer att lugna ner din vardag. En ljuv Lördag i kvällssolen med dina vänner på besök, sätt fokus på jordgubbarna och skapa en cheesecake muffins! bildkälla: weheartit.com

till vilken årstid du vill. Nypon och blåbär passar sig otroligt bra på hösten, på vintern föredrar vi gärna en krämig chokladig historia framför en mysig film samtidigt som snön faller tungt utanför fönstret. På våren är vi nykära på livet och ljusa färger, experimentera gärna med härlig frosting i olika pasteller. Det är egentligen vi själva som sätter gränserna,

‘‘PROCESSEN ÄR HALVA NÖJET!’’ men att konstruera en muffin med personlig karaktär är inte så svårt. Baka med kompisarna, familjen, din käraste och det viktigaste – baka med kärlek! Muffinsen blir alltid mycket godare om man vet att själva processen var halva nöjet, men att ligga i hängmattan i solen, med en muffin bredvid och ett glas svalkande saft eller mjölk är heller inte helt fel om jag får bestämma. Till frosting är utbudet oändligt, men ett populärt val är kesella eller cream fraich i grunden - sedan kan du tillsätta vad du vill i, och på!

14

....................................................................................................

S

jälv har jag också fallit i muffins klaveret, det är enkelt och går snabbt att göra en sats plus att man bestämmer kreativiteten själv. Den är vandrande, vilket betyder att du kan med din fantasi anpassa den

NYTÄNKANDE

Citron! ..är kankse alltid en hit på sommaren, men våga spetsa dina rackare med en klick Lemon Curd och fröer för att jobba fram smakerna.

Fruktsesongen är här, och på sommaren ger det en extram fräsch känsla samtidigt som apelsin ger en otrolig arom tillsammans med vanilj!

Det handlar om att våga prova sig fram och våga misslyckas inom bakning och matlagning är otroligt viktigt. Kiwimuffins, även här med fröer!

Jag sparar det bästa till sist, min personliga favorit - morotskaka muffinsen. En självklar succé!


CHOCO LUXURY ca 12st cupcakes Ingredienser 3 st ägg 2.5 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 50 g smör 1 dl gräddfil 2 msk kallt kaffe 3.5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 4 msk kakao 1 st nypa salt 100 g mörk kvalitetschoklad 70 % Chocolate frosting: 60 g mjukt smör 5 dl florsocker 1 tsk vaniljsocker 0.5 dl kakao av god kvalitet 100 g phiadelphiaost 1 msk varmt kaffe Strössel eller blommor till garnering

GÖR SÅHÄR 1. Sätt ugnen på 175 grader. 2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. 3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten. 4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). 6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. 7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna. 8. Chocolate frosting: 9. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet. 10. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel, blommor eller bär.


SMOOTHIE KAN VARA BÅDE PRAKTISKT OCH LYXIGT,

MEN FRAMFÖR ALLT SUPERGOTT! specialisterna Emilia & Rebecca tipsar

Nu när värmen äntligen är här kan det vara skönt att svalka sig med en frisk smoothie. Enkelt att göra och ta med på picknicken. Du kan även piffa upp dem med bär, nötter, choklad eller en citron på kanten och ha som lyxig välkomstdrink på fest. Här hittar du våra sommarfavoriter!

VERY BERRY

FRUITY BEAUTY

Den här svalkande bär smoothien är ett perfekt mellanmål i solstolen.

För den som vill ha en lite mer mättande smoothie finns den här nyttiga smakupplevelsen.

ingredienser 1 dl hallon 1 dl blåbär 2 msk vaniljglass 1 dl vaniljyoghurt

ingredienser 1 banan 1 äpple ½ päron ½ dl blåbär 1 dl jordgubbar 1 dl mjölk

Gör så här 1. Blanda ingredienserna i en mixer. Mixa till en slät smoothie. Servera direkt. För alla? Gluten- och äggfri. Gör mjölk-fri: använd t ex mjölkfri vaniljglass i stället för yoghurt. Tips Ställ fram yoghurt, bär och frukter så kan gästerna själva blanda sin smoothie. Yoghurt och banan bör finnas i varje smoothie, men sedan kan man blanda ner olika bär och frukter.

16


SWEET PINK För dig som är ute efter en lite sötare variant men vill fortfarande hålla dig till en fräsch och nyttig smoothie är det här det perfekta valet, en varm sommardag fungerar det utmärkt som en riktig törstsläckare. 1dl frysta bär 1msk florsocker 1dl mjölk 2dl vanilj yoghurt Super enkelt, mixa bären, mjölken och florsockret och tillsätt till sist vanilj yoghurten. Om du använder färska bär, kan du mixa ner några isbitar för att få en iskall läskande drink.


Reportage

BRITT de CROON

MYS UTOMHUS I SOMMAR

När man var liten var det nästan magiskt att ta med sig picnik-korgen ut och sätta sig i en vacker glänta. Nu tar vi fram våra favorit nostalgier igen!

Fruktsallad (4 pers) 2 banan 2 äpplen 10 jordgubbar 10 ananasringar i bitar Blanda allting i en stor skål och tillsätt eventuellt lite yoghurt.

Smoothie (4pers) 400 ml mild yoghurt 500 ml äpplejuice 10 ml saft Frysta hallon och mango (ICA) 3 msk grädde Blanda allting i en blender eller med en stavmixer.


‘‘ETT PERFEKT PICNIKSTÄLLE VID BOSJÖKLOSTER SLOTT MED UTSIKT ÖVER LUGNA RINGSJÖN!’’

P

å soliga sommardagar vill man bara gå ut, vara i solen, njuta av varandra och äta god mat självklart! Och vad passar bättre till en härlig sommardag än en picknick? Vi åkte till en exklusiv picknickställe med våra bästa picknickrecepten. Njut av fina bilder, smarriga smoothies och härliga muffins! För den här reportagen åkte vi till Skånes mittpunkt, Höör. Här ligger Bosjökloster Slott, som är känt för sin fina trädgård med många träd och blommor. Ett perfekt picknickställe! Vi dukar bordet med rött och vitt, som kombinerar fint med maten och det soliga vädret. Vi la filten på bordet, men om det inte finns något bord så går det bra att lägga den på marken också. Tänk på att ta med några kuddar så att ingen råkar sitta på marken. Du kan också ta med en extra filt om det är lite kallare, så att man kan dra den över benen. En stor korg fungerar utmärkt som picknickkorg, var du kan ta med det mesta i. Lägg en handduk mellan tallrikarna och allt annat som lätt kan gå sönder. Te, kaffe, smoothies eller andra drycker kan du ta med i en termosflaska, som behåller temperaturen på dryckerna.

För att duka fint behövs det egentligen inte så mycket. En stor tallrik per person, för att lägga muffins och pannkakor på. En liten skål för salladen och några små skedar och gafflar. Ta med en kasse för soporna. Glöm inte servetterna i en färg som passar till resten! Muffins behåller sin goda smak när du lägger en handduk över dem. Om du har bakat små muffins, kan du ta med dem i en liten låda med lock. En riktig god fruktsallad kan du ta med i en stor skål. En bit plastpapper över den gör att den fortfarande är fräsch efter ett par timmar. För att servera den kan du ta med en stor sked. Pannkakstårtan är inte lätt att ta med på en picknick. Det är bäst om du har en ganska stor låda var du kan sätta tårtan i. Antingen kan man ta med pannkakorna och lägga på sylten och grädden när man kommer till picknickplatsen.

bildkälla/fotograf Christian Jernfeldt & Josefin Hey

19


foto JOSEFIN HEY recept/text REBECCA HÄGNERYD

SNABBFIXAD LYX Vill du servera det där lilla extra utan att tillbringa för mycket tid i köket? Av få ingredienser skapas denna goda och enkla picnik-bjudmat!

Pannkakstårta (ca 10 pannkakor) Att steka pannkakor är super enkelt och framförallt så är hemlagade nystekta pannkakor fantastiskt gott. Så varför inte lyxa till det lite och göra en tårta av det, då du kan varva med i princip vad som helst. Vad som just passar dig. Ingredienser: 3 ägg 6 dl mjölk 3 dl mjöl en nypa salt vidare instruktioner på himlagott.com

20


Kladdmuffins ( ca 16 st) Varför göra en hel kladdkaka när du kan få ihop små söta kladdmuffins som är perfekta när du inte vill äta upp alltsammans på en gång utan vill ha det i små portionsformar. Ingredienser: 2 ägg 2 ½ dl strösocker 1 krm salt 4 msk kakao ½ tsk bakpulver 2 dl vetemjöl 100 g smält smör eller margarin Fyllning: Marabou mjölkchoklad

21

vidare instruktioner på himlagott.com


jornalist

//Josefine Danell

‘‘PRAKTISKT & LÄCKERT MED ÖAR IGEN!’’ inredning/trender

D

enn gången är ‘‘ö-trenden’’ här för att stanna! Nu är det inne igen med att ha köksöar i sitt kök. För knappt några år sedan var det jättepopulärt, snyggt och trendigt. Nästan alla inskaffade sig det. Sen vände det och det som var så populärt blev lagt åt sidan. Trender kommer och går, och varje gång är det olika från sak till sak hur länge det håller i sig. Nu när köksöarna är inne igen är det väldigt populärt att ha lite färgglada färger i köket också, mycket färger är inne nu i sommar. För ett färgglatt kök är tipset att ha färgglada handdukar och att ha lite roliga saker på plats. För då kan man ta bort det utan att förstöra något, och om man tröttnar på det kan man enkelt plocka bort det. Jag tycker själv att det är snyggast i fåtal färger, kanske en eller två, det ska vara stilrent. Det är både snyggt med nytt, fräscht och modernt kök och sen kan det vara snyggt med gammaldags kök också.

Man kan även bygga ihop sitt eget kök själv, genom att man köper ”del för del”. Får man ett bra pris på det så kanske man kan få det precis som man vill ha det. Sen finns det också olika paketpris som kanske är lite billigare, det beror på vilken affär man kollar på och hur man vill göra. Affärer som har bra paketpris är: Ikea, XXXL Luts Möbel store, Ballingslöv, Hth. Dessa fyra är några av de populära affärer som säljer till bra priser. Gå in på deras hemsida eller besök deras närmaste butik om du är sugen på att skaffa en köksö du också!

bildkälla: google.com

23


Recensioner på härliga kokböcker Häng med Josefine på ett smarrigt läsbart äventyr!

BONNIERS KOKBOK VÅR KOK BOK

&

Jag har tagit an mig att läsa två matböcker för att jämföra vilken som jag tycker är bäst. Den första matboken heter ”Vår kok bok” och är utgiven av (Coop) Norstedts. Boken blev tryckt och kom ut år 2009. Den andra boken heter ”Bonniers kokbok” och är utgiven av Bonniers. Denna boken kom ut 2010, alltså lite nyare. Den mest köpta boken av dessa två är ”Bonniers kokbok” som är en av de klassiska matböckerna och har sålt över 800 000 exemplar. Däremot så är ”Vår kokbok” utsedd till den bästa kokboken för ungdomar och har sålt ungefär runt 550 000 exemplar. Dessa två matböcker innehåller recept, tips och allt annat smått och gott som är bra att veta och som hjälper dig enkelt och lätt i köket. Båda böckerna innehåller hundratals bra recept och de har maten indelade i olika kategorier som tex. Pasta, ris, potatis i en kategori och sedan kött i en egen, vilket är väldigt bra om man letar efter något speciellt. Båda böckerna har även register som är väldigt bra om man söker efter någonting snabbt. De är ungefär lika tjocka, de är lagom, bara att Bonniers bok är lite större än ”Vår kokbok”. Här kommer lite snabb fakta om böckerna. ”Vår kokbok” av Norstedts är en fantastisk kokbok som är fylld av både vardags och lyxiga maträtter. Det är en färgglad bok med klara och fina bilder som lockar suget till maten. På någon av första sidorna är deras inledning väldigt lockande för att sedan bläddra vidare. Deras fakta i bo-

så det ska passa in så bra som möjligt. Eftersom boken är stor så är texten lite mindre, men det är fortfarande en klar och ren text så man ser bra.

bildkälla: Bonniers kokbok ken är väldigt intressant och de har skrivit kort och gott om ”att vi ska välja rätt mat” och visar även upp den berömda tallriksmodellen. Boken är lagom stor och texten är inte för liten utan den är lagom stor så man kan läsa snabbt genom. ”Bonniers kokbok” är en klassisk matbok som har förnyats och blivit fräschare med nytt material, nya recept och en massa annat. Några av Sverige främsta kockar har delat med sig både recept och tips. Boken är stor och är fylld med all mat från vardagsmat till lyxigare mat till festen. Bilderna lockar dig för att ta och vända till nästa blad, och bara njuta av att titta genom vad det egentligen finns för olika maträtter och tips. Bilderna är även lite gammaldags tagna

25

”Vår kokbok” tycker jag är mer till för unga personer som vill ha fram något bra och enkelt. Den kostar runt 200-300 kr, beroende på var man köper den. Bonniers kokbok är mer för vuxna, det är lite mindre text och mer fakta kring maten. Där är lite mer bilder som är gammaldags tagna som lockar mer äldre. Den innehåller ungefär samma som den andra boken, både vardagsmat och lyxiga rätter finns med. Denna boken kostar ungefär mellan 250-300 kr, beroende på var man köper denna också. Jag tycker att båda har nog lika bra recept och är lite lika i sig. Dom kostar ungefär lika mycket, man får köpa vilken man vill, men jag rekommenderar att köpa ”Vår kokbok” till er unga personer och ”Bonniers kokbok” till er lite äldre som vill ha mer fräs i maten. Böckerna är nästan lika nya och har sålt mycket. Bonniers är en klassisk matbok medan den andra är kanske lite nyare och fräschare. Bonniers har 50 års jubileum i år också. Mitt omdöme Jag tycker att matböckerna är väldigt tjusiga, bra och enkla i sig. Jag ser att det finns två målgrupper till de båda böckerna och har gett mina rekommendationer. Är du ung i köket och vill ha något gott och enkelt, då är Vår kokbok till för dig. Tvärtom till er äldre som vill göra det men inlevelse, då är ”Bonniers kokbok” till för er.


NYA SMAKER I GAMLA FORMAR ‘‘Britt de Croon är en hollänsk tjej som levde ett lugnt liv söderut. Hennes kosa styrde henne till Sverige, och därmed följde hennes matlagningspassion i samma fotspår.’’ Text JOSEFIN HEY Foto BRITT DE CROON

26


‘‘Detta brödet är inte bara bakat på en gammal favorit bland plåtarna, det är fritt fram att äta det tillsammans med en drös vänner från förr. Endast råvarorna är nya.’’

‘‘När mamma kommer traskandes med ett stort knippe rabarber i handen och ett nöjt leende vet jag att det är bakning på gång. Rabarberpaj i en fluffig variation med en härlig frosting vid sidan om.’’

H

on har kvar sina favoritformar, plåtar och verktyg - enligt Britt är det där erfarenheten sitter i! I Holland (Nederländerna) är matkulturen helt annan om man jämför den med det svenska köket och det är så otroligt spännande att prova olika, och i detta fallet, utlänska tillagningssätt. Det är även fasinerande att ha matintresserade vänner tillägger hon också, och som motivering tycker hon att det är häftigt att allt är i princip detsamma. ‘‘Vi bakar bröd allihop, men ändå är skillnaden som natt och dag!’’ Det är en vacker dag och solen är inte det minsta blyg. Vi sitter avkopplande, bakåtlutade med blicken ut över ängen som ligger precis i närheten av deras gula stenvilla som även ligger ett stenkast från bryggan. Det doftar nyklippt gräs och nyutslagna blommor. Britt bor bredvid Bosjökloster slott med sin familj bestående av mamma, pappa och två yngre syskon. Jag ser verkli-

27

gen att hon njuter av tillvaron och miljön här i utkanten av Höör, då hela hennes sinnesstämning skiner av lugn. Jag gav henne nyckelord som hon skulle spinna vidare på, ett av dem var natur. ‘‘I Sverige jobbar man mycket mer med naturliga saker, ingredienser från moder jord dvs. Det känns som att det blivit en stor trend i Norden att både handla miljövänligt och äta lika så eftersom hela kroppen mår i allmänhet mycket bättre av det. Det är en trend som sprider sig mer och mer söderut mot Europa, miljötänk dvs. Naturen är ju så otroligt viktig för oss för det är ju trots allt vårt hem.’’


inredning/trender

DET SENASTE FRÅN ITALIEN

Personligt, organiskt och charmigt!

Här hittar du Rice serie med porslin från Italien. Det är en väldigt personlig design med organisk form och läckra

glasyrer i olika färger. De kan med fördel kan färgerna skifta med tiden. kombineras med varandra. Det är gjort av Charmigare matservis finns lergods och handglaserat och har därför inte! väldigt speciella egenskaper, bland annat

28


Eleonora Champagnesk책l 199:-/styck


Himlagott  

Denna tidningen är ett skolprojekt som jag och mina 5 vänner gjort på första året på gymnasiet (ljud och bildskolan Lund). Jag har haft som...

Himlagott  

Denna tidningen är ett skolprojekt som jag och mina 5 vänner gjort på första året på gymnasiet (ljud och bildskolan Lund). Jag har haft som...

Advertisement