Page 1

Ragnarรถk


Världen åldras och går mot sin undergång. Det kommer tre svåra år med nöd och krig, och det är bittra krig. Människornas sinnen är förvillade, och det slåss mot sina egna. Söner strider mot fäder och bröder mot varandra, och ingen skonar den andres liv. Allt ont är lössläppt. Det är stormtid, vargtid. Så kommer en vinter. Den kallas fimulvintern, och den varar i tre år. Det är svår frost och vassa vindar, det yr snö i drivor från alla håll. Ingen sommar kommer emellan, solen värmer inte. Alla väsen grips av skräck och vånda.


Sedan når vargarna som förföljer silen och månen sitt byte. Det slukar både solen och månen. Draken Nidhögg som gnager på en av världsträdets, Yggdrasils, rötter biter av sin rot, och Yggdrasil kommer i gungning. Jorden skälver, och alla berg slås ihop med våldsamma dån. Trädens rötter slits upp ur mulen. Så kommer Fenrisulven lös och likaså hans fader, Loke. Midgårdsormen släpper bettet om sin egen stjärt, vrider sig i vrede och söker sig upp mot torra land. Han kommer havet att svälla våldsamt. Då sliter Dödens skepp sina förtöjningar. Skeppet heter Nagelfar, och det är byggt av döda mäns naglar. Det har alltid varit av stor vikt att hålla sina naglar kortklippta för att inte i döden lämna allt för mycket virke till Dödens skepp. Men nu är skeppet färdigbyggt, och i havet uppror rivs Nagelfar med och flyter på vågorna. Det styrs av en jätte. Fenrisulven rusar omkring med vidöppet gap. Den nedre käften släpar i jorden, den övre stryker himlen. Ur hans ögon och näsborrar brinner eld. Midgårdsormen spyr ner allt med sitt etter och ser förfärlig ut där han vältar fram vid ulvens sida. Det är en gny som får himlen att rämna. Jättarna från eldens värld, Muspelhem, kommer ridande över Bifrost, regnbågens bro, och bron brister. Det rider till slätten Vigrid och som är hundra mil bred och hundra mil lång. Dit kommer också Fenrisulven och Midgårdsormen och Loke följd av alla männen från Hel. Nu blåser guden Heimdall i Gjallarhornet för att väcka upp asarna som håller ting. Oden rider till Mimers brunn och söker råd hos den vise Mimer för sig och sin skara. Asken Yggdrasil skälver av fasa. Gudarna klär sig i rustning och griper sina vapen för att dra ut till slätten. Alla kämparna i Valhall följer dem.


Främst rider Oden i guldhjälm och sitt spjut Gungner. Fenrisulven störtar emot honom och slukar honom. Då tränger hans son Vidar fram och trampar med sin fot klädd i en tjock sko av skinn från alla människoåldrar på ulvens underkäke. Han lyckas med sitt svärd slita sönder överkäken så att ulven dör. Så hämnas han sin fader. Guden Frej kämpar mot jätten Surt, en hård kamp, men Frej faller. Hunden Garm, som stått bunden och gnytt vid Gnipahålan, kommer lös och går mot Guden Tyr. De dödar varandra. Tor kämpar mot Midgårdsormen, och han lyckas döda den med sin hammare Mjölner. Sedan går han nio steg och faller död ner, förgiftad av ormens etter. Loke kämpar mot guden Heimdall, och de dräper varandra. Allt är stridslarm och blod och fasa. Kämparna kommer med spjut och svärd och pilar, jättarna har klubbor och odjuren käftar. Solen är borta, jorden skälver, och stjärnorna faller från fästet. Till sist har alla kämpat färdigt. Den stora slätten är fylld av lik, och jätten Surt är ensam kvar. Han slungar ut eld över hela världen, och jorden sjunker brinnande i havet. Men när lågorna slocknar stiger jorden på nytt ur havet, grön och vacker som aldrig förr. På åkrarna vajar säd som ingen sått, glänsande och gul. Luften är renad och klarare blå än förut och sjöarna rena. Utför fjällväggen störtar sig forsarna. Över forsen flyger ett örnpar som undkommit förstörelsen.


En ny sol har gått upp. ögonblicket innan ulven slukade den gamla solen föd Vale, söner till Oden, lever utan att havet dränkt dem eller Surts eld förbränt och Mode, Tors söner, som övertagit Mjölner. Sedan kommer Balder och Hö varandra om de stora ting som varit, om Odens visdom och Tors styrka. Två människor har okcså överlevt. Nu kommer de fram. De har hållit sig göm stammar ett nytt människosläkte så talrikt att det befolkar hela världen. De le till tid.


dde hon en ny, en dotter, lika varm och vacker som hon själv. Vidar och dem. De bor på Idaslätten där Asgård förut låg. Dit kommer också Magne öder från dödsriket Hel. De sätter sig samman de sex och talar och påminner

mda och livnärt sig på daggen. De heter Liv och livslust. Från detta par ever på en frisk och lycklig jord, där de gode guden Valder ska styra från tid

Ragnarök  

Ragnarök ... skol uppgift

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you