Issuu on Google+

PORTFOLIO

JOANdresQUINCA QUINCA

archiTECTURE


overVIEW: bridgePORT BRANCH LIBRARY market HALL ON HALSTED & CLYBOURN woodTYPE INSTITUTE & MUSEUM tucSON ENVIRONMENTAL CENTER

JOANdresQUINCA jesquinc@hawk.iit.edu front cover: VISUAL TRAINING INK DROP index image: VISUAL TRAINING SHIFTING PLANES

ILLINOIS INSTITUTE OF TECHNOLOGY COLLEGE OF ARCHITECTURE


 

PROGRAM

UNCONDITIONED SPACE site PLAN

 The building creates a geometrical gestural statement on site. The building is a trapezoid in plan- a distortion of the existing four

“wallls” of the site pulled inward and skewed - opening areas of public park around the edges. The ground plane adjacent to the auditorium is recessed into the site, emphasizing the “floating iceberg” that is the library prism.

The stepped interior floors and partitions maintain the ideal “city grid,” and set against the trapezoidal gesture of the walls,

of the building gives a hint of where you are inside out - the tension between these two geometries is most present and the edges of the building and the degree of openness in the skin further emphasizes this tension.




faCADE:

 Entry Vestibule Multimedia/Internet Youth Reading Area Children and Adolescent Collection Main Circulation Administration Mechanical Area/ Custodial Closet

Adult Area

Toilets Material Storage Auditorium

Circulation Flow Reading Areas

Youth Area

Study Rooms Periodicals General Collection

(Circulation)

General Collection Lounge/Librarian Station Adult Multimedia/Internet Reading Areas Film and Music Reference Materials Lounge Area Reading Room Area (Circulation)

pLAN 1:

N




The library is, in concept a single space-an

island in the city-operating as a whole under one roof. The building is mainly partitioned as a free interior organizational space, specifically for the Children and Youth areas. A skylight at the entry invites you in, and the full height of the building is immediately present-as one can look up to the roof trusses 30’ above the main floor. The closed/private spaces are positioned in the middle of the building to partition the free public space and the closed public space. Up the staircase, on the second level, are the book stacks, which maintain visual connection to the overall space of the library. Up to the third floor is a disperse environment of different areas such as the Reference Area and Film/Music. At this level there is still visual connection to the overall space of the library, and yet one is now close to the roof structure.The trusses dip into the space and determine acccessible and fuctional spaces.

pLAN 2:

N

INTERIOR SPACE CONCEPT: Open Public Space Private Space (Barrier)

Closed Public Space


audiTORIUM

A hybrid steel and wood truss soars over the full interior, and the openness and intimacies of the varied spaces are effected by the slope of the roof/ceiling and the intrusion of the compression strut depth of the trusses. The building’s skin is set outside of the timber structure, suggesting a reading of cohesive whole on the exterior, and an articulated structure on the interior...

pLAN 3:

N


MODELS

1/8”=1’-0”

heavy TIMBER CONSTRUCTION

in DETAIL




HALSTED & CLYBOURN

Site Analysis of Different Groups Amongst Neighborhood and Abroad

visting

Commercial

a night on the outdoors events eating shopping eating relaxing going for a walk

Residential

meetings

events

play on the outdoors

Activities Generated By Population Surrounding Site

People Walking Across Site From Different Points of Direction

Dumpsters Bathrooms

Breakfast

Eating Area

storage /staff

Breeze

Taste

Crowd Booths

Food

Tables/Chairs

plaza

selling

eating eating

llin gA rea

offices

Dinner

FEEL

Outdoors Cold Beverages

Se

selling

Halsted and Clybourn’s Market Hall in Near North, Chicago provides the activities that a community needs. Generated by the activities around site,the movement of people starts defining the programmatic spaces. These different spaces allow for versatility in moving about the market.

Eat

Smell

Lunch

Sight

Hear

Loading

STRATEGIES

Activities Generated By People On Site

Division of Program Creating Zones for Market


Program is reinforced by the column

structure holding up the canopy, creating spaces for vendors to be placed; filtering people by the creation of zones and yet establishing social areas within the canopy. The movement of the market calls for a single path, emphasizing the movement of the people with the roof line. The enclosed space diverse function makes it possible to get the feeling of openness limiting the area of the enclosed space to feel like an open market any given day.

venDORS

Activity of Program Generates Canopy

Flow of Activity Within Market

N

PLAN


CANOPY PROCESS

Flow of Canopy and Enclosed Space

Structure Columns : Merge and Filter People: Placement of Booths Under Canopy

Nano Wall Detail

Structure Gives Opportunity To Create Areas For Booths: Reorganization

Curtain Wall Sill Detail

Nano Wall Section

conditioned SPACE


STEEL WALL SECTION CURTAIN WALL GLAZED WINDOW

STEEL PIPE COLUMN

STEEL PIPE COLUMN


CONCEPT MODELS

ENCLOSED courtyard

MODELS


INSTITUTE



 

+

SEE IT

FROM MY EXPERIENCE IN SEEING,LEARNING, AND KNOWING ABOUT WOODTYPE, WHAT REALLY INSTILLED MY MIND WAS

THE STORY TELLING PROCESS OF MAKING WOOD TYPE AND PRINTS. HAVING THAT IN MIND, THE PROCESS INTO THREE SEPARATE IDENTITIES WHICH BECOMETHE SEE IT, LEARN IT, AND THE KNOW IT. THE PROGRAM CREATES CIRCULAR CONNECTIONS BREAKING UP YET TYING THE IDENTITIES TOGETHER. THE GALLERY ACTS AS THE CENTRAL CORE CONNECTING THE PROGRAM BY THE CIRCULATION ARTERIES WHICH ARE THE BRIDGES AND STAIRS. THESE ARTERIES ACT AS THE PRINCIPAL PROCESS CONNECTIONS THAT TIE THE 3 IDENTITIES TOGETHER. THE SEE IT CONSISTS OF THE GALLERY SPACE AS WELL AS THE CAFE GIFT SHOP. THE GALLERY IS BROKEN UP INTO THREE MAIN LEVELS STARTING AS THE PROCESS OF MAKING WOODTYPE: MACHINE GALLERY, WOODTYPE GALLERY, AND THE PRINT GALLERY. THE LEARN IT IS COMPRISED OF THE LECTURE HALL, CLASSROOMS, WOODSHOP AND COMPUTER LABS. THE KNOW IT ARE THE PROMINENT STUDIOS WHERE YOU HAVE REACHED THE END OF THE PROCESS. THE ARTISTS’ NOOK IS PAIRED UP ASIDE ALONG WITH THEOFFICES AND HAS ITS OWN WING TO ENHANCE THEIR PRIVACY.

+

LEARN IT

=

KNOW IT

 NATURAL LIGHT

JOURNEY

PROCESS

LACKING “VISUAL PROCESS”

“ENHANCING VISUAL PROCESS”

THE “L” TRAIN


SEE

LEARN KNOW

ARTIST

SEE

LEARN

KNOW

fan room boiler room pump room elec./data room

!

“SHARE BRIDGE”

LEARN ARTIST

KNOW SHARE SEE

VISUAL CONNECTION TO ENVIRONMENT

BREAK TO DISTINGUISH THE 3 IDENTITIES

DYNAMIC “CORE” TO THE PROGRAM “ARTERIES”

FLOOR 1

FLOOR 2

FLOOR 3

N


 THE ARTICULATION OF THE ROOF LINE ENHANCES THE DISTINCTION OF THE THREE IDENTITIES. THE STRUCTURE AND FACADE HELPS DISTINGUISH THE DIFFERENTIATION OF PROCESS IN THE PROGRAM. THE LEARN IT AND KNOW IT STRUCTURES ARE COMPRISED OUT OF WOOD WITH A RAINSCREEN FACADE MADE UP OF VERTICAL AND HORIZONTAL WOOD PANELS TO SEPARATE THE IDENTITIES. THE SEE IT IS A STEEL STRUCTURE COMPRISED OF POLYCARBONATEPANELS ENHANCING THE VISUAL PROCESS ACTING AS A WRAP READING THE PROGRAM’S PROCESS INSIDE OUT. THE INTERIOR COMMUNICATES THE VISUAL PROCESS OF THE PROGRAM BY INCORPORATING GLAZED PANEL IN THE PROGRAM CELLS AS THE CIRCULATION WRAPS AROUNDTHE SPACES. THE WOODTYPE INSTITUTE HAS A MAIN STORMWATER FEATURE THAT COLLECTSSTORM WATER FROM THE ROOF TO SUPPLY THE “THE POND” WITHIN THE LANDSCAPE.

POLYCARBONATE PANELS

=visual entity of process in space


OPERABLE SKYLIGHTS

(NATURAL LIGHTING AND HUMIDITY CONTROL)

RADIANT HEATING AND FLOORING

OPERABLE CURTAIN GLASS WALL WINDOWS AND INSIDE WALL WINDOW (CONTROLS VENTILATION INSIDE STUDIOS)

STORMWATER CISTERN SYSTEM

mechANICAL SYSTEMS

( COLLECTS WATER FROM BUTTERFLY ROOF TO SUPPLY GENERAL USAGE OF WATER AND “THE POND”)


GALLERY SPACE 3/16"=1'-0"

STUDIO SPACE WOOD STRUCTURE/

STEEL STRUCTURE/

MODELS

1/16"=1'-0"


INTROSPECTION 

TUCSON ENVIRONMENTAL 

THE ENVIRONMENTAL CENTER IS AN INTROSPECTION OF ITS SURROUNDINGS. DISTINCT LINKAGE TO THE LANDSCAPE REFLECTS AND CELEBRATES THE NATIVE AMERICAN DEVOTION TO TUMAMOC HILL. THE APPROACH OF THE ENVIRONMENTAL CENTER IS FOR YOU TO FEEL AND BE PART OF THE OUTDOORS. GENERATED BY THE VIEWS SURROUNDING THE SITE.COMPOSED OUT OF THE FOUR ELEMENTS OF THE HOPI MEDICINE WHEEL. CORRESPONDING TO THE VIEWS,THE PROGRAMMATICAL SPACES ARE BROKEN DOWN INTO FOUR COMPONENTS GIVING PLACEMENT ON SITE.THE FOUR ELEMENTS ARE EXPERIENCED AS YOU CIRCULATE FROM ONE SPACE TO TO THE OTHER ENHANCING THE OUTDOORS AND LINKAGE TO THE ENVIRONMENT. MAIN EXHIBITION SPACE IS OPEN CONDITIONED SPACES READ AS ROCK MONOLITHS DUG OUT OF THE GROUND ACCESSIBLE BY THE “IN BETWEEN SPACES”; THE RAMPS AND STAIRS. PLANTED ROOFS ACCESSIBLE BY THE SHADED AREA ACTING AS THE GROUND.

4

SPIRITUAL

ELEMENTS

+

+

MENTAL

+

=

EMOTIONAL

PHYSICAL

CENTER


TUCSON

TUCSON CITY

ARIZONA

PROGRAM STRATEGY TUMAMOC HILL

SUNSET

“A” MOUNTAIN

AUDITORIUM TEMPORARY SPACE OUTDOOR SPACE

CLASSROOMS LAB OUTDOOR SPACE

N W

E S

SKY VIEW

TUMAMOC HILL SITE

SITE

SUNSET

TUMAMOC HILL

“A” MOUNTAIN

LOBBY LUNCHROOM OUTDOOR SPACE

DOCENT OFFICE MEETING ROOM STAFF DIRECTOR’S OFFICE

4

VIEWS


main enTRANCE TO MAIN EXHIBITION SPACE (tucSON CITY VIEW ENTRANCE)

N

4 eleMENTS phySICAL

plAN

MENTAL (INDIAN GRASS FIELD)

EMOTIONAL (TUMAMOC POND)

PHYSICAL (MAIN ENTRANCE)

SPIRITUAL (TUMAMOCHILL VIEW)

PHYSICAL (MAIN EXHIBITION SPACE)

TUMAMOC HILL SECTION 1/8”=1’-0”


“A” MOUNTAIN ELEVATION 1/16”=1’-0” SKY ELEVATION 1/16”=1’-0”

EMOTIONAL

EMOTIONAL

(AGAVE FARM)

“A” MOUNTAIN SECTION 1/16”= 1’-0”

(SUN ENERGY COLLECTOR)

PHYSICAL SPIRITUAL

(MAIN EXHIBITION SPACE)

SPIRITUAL

SKY SECTION 1/16”= 1’-0”

TUMAMOC HILL ELEVATION 1/8”=1’-0”


4 THE FACT THAT THE ENVIRONMENTAL CENTER IS UNDERGROUND, IT ALLOWS FOR THE IMPLEMENTATION OF A GLASS FACADE, ENCLOSED BY PERFORATED PANELS TO ENHANCE THE OUTDOOR FEEL

 

EXPERIENTIAL WALL SECTION 3/4”=1’-0”





Architecture Jose Andres Esquinca Portfolio