Page 1

POLLUX DOMINERAR

ALEXANDER

MARKNAD NU IDAG!

Stopp fรถr slaveri?

Kvinnorna i Grekland

DET NYA MODET!


Nu i helgen ska vi anordna en konsert. Vi kommer att ha en massa kändisar som kommer uppträda. Några av dom få kändisarna är herattless som är en mycket begåvad pilbågskytt. Vi kommer också att en en hel del trummisar som ska visa sin skicklighet med sina trummor. Det kommer även att komma en och en annan musiker som ska sjunga för våra gäster. Och Horralas Ska spela på sin harpa. Han kallas för änglamusikern han har trollbundit många städer med sin vackra musik. Enligt legenden har han stillat dom värsta odjuren med sin musik. Det kommer även finnas vin och ost till våra vackra gäster. På denna föreställning för endast män komma med undantag för deras kvinnor. Det finns bara 3000 platser kvar så boka innan det är försent. En sån här chans får man bara en gång i livet så passa på. Priset på denna fina konsert är 5 guldmynt. Athen november. Modehuset Johannesen


visningen skall strax börja. En hel del förväntasfulla designers, modeller och människor är på sin plats. Kvällen är nu äntligen kommen, och alla ljus i rummet tänds. Nu börjar modellerna gå längs med stengången samtidigt som jubel börjar höras från alla håll och kanter. Folk reser sig ifrån bänkarna för att de inte ska missa en endaste sekund av visningen. I stort sätt hela kollektionen består av lite mer åtsittande plagg där bandet som håller upp kläderna drar sig runt den högra axlen. Dock så representeras bara damkläder, vilket kan få både negativ och positiv kritik. Modellerna som går håller ett ganska högt tempo då de flesta har mellanblondt hår som sträcker sig ner en bit nedanför axlarna. En del modeller har vågigt hår, och en del riktigt lockigt. Fjolårets lädersandaler kommer helt gå av banan när Alexandras nya skor kommer ut på marknaden. Under skorna finner du en läder sula av flera lager med läder, med en heltäckande fot av fårskin. Yttersidan är skin och indre sidan är fårpäls. Medans modellerna går, så känner man den positiva och glada stämningen i rummet. Med jubel, applåder stående vartioner så är nog

Alexandra som är designern ganska nöjd. I slutet av showen går Alexandra ut och håller ett tal som innehåller mycket om hur hon fick ideen av kläderna, vad som inspierade henne och hur glad hon är över att alla är här. När showen är slut och alla håller till runt om stengången så går jag en runda runt för att ställa lite frågor. Mitt upp i allt finner jag Alexandra.

Hur känns det efter visningen?


Alexandra: Bra, jag har arbetat hårt under en lång period och känner mig verkligen nöjd med resultatet! Hur kom det sig att du endast gjorde damkläder? Alexandra: Jag känner att det är nog mer min grej, men kanske utvecklas det med tiden. När kommer nästa kollektion? Alexandra: Jag vågar inte säga dag, tid eller datum. Men om jag skulle gissa så skulle jag nog säga inom de närmaste månaderna. Vad var tanken med denna kollektionen från början? Alexandra: Att få fram den kvinnliga sidan och dess former på ett vackert och självsäkert sätt. Tycker du själv att du har lyckats? Alexandra: Med stående vartioner i bagaget så är jag super nöjd. Och jag hoppas att andra också kan glädjas till det jag gjort, för det ger mig yttliggare mer insperation! Vad har du för mål framöver? Alexandra: Att utveckla min design till en manlig sida också.

Hur går det att kombinera familj och jobb? Alexandra: Att leva ihop med en Olympisk mästare i brottning, och även ha två små sönder är ett heltidsjobb i sig. Men det är nog karriärslusten och belöningarna som gör att jag får det hela att fungera. Vart tror du att du står om 5 år? Alexandra: Det är svårt att säga, men om jag får hoppas så önskar jag att jag får vara kvar i branchen och fortsätta designa kläder!

Info om designern. Namn: Alexandra Ramiz Ålder: 32 Yrke: Designer och affärskvinna. Familj: Gift med Alexander, sonen Polut 4 år och sonen Dimitrius 2 år.


De olympiska spelen är över.. Pollux segrade och var ostoppbar i årets olympiska spel. Det kommer hållas fest i 5 dagar. De olympiska spelen har precis tagit slut efter att hållit på i 3 veckor och festen har dragit igång, som ska hålla på i 5 dagar framöver. Det ska vara fest för Zeus som hedring. Det ska hållas fest för Pollux som segrade i 3 dagar och 2 dagar för Zeus. Pollux var ostoppbar i alla grenar som han deltog i under spelen. Olympiska spelen har hållit igång i 10 år. De olympiska spelen drog igång runt 776 f kr. De olympiska spelen spelas vart 4 år i två veckor. Hela Grekland kommer för att kolla på - och spela de olympiska spelen, fast det är bara män/ killar som får delta och titta. Marknad har också hålla på under både spelen och nu

under festen. Det ända kvinnorna fick delta i under spelen och festen var att stå och sälja på marknaden. När dom olympiska drogs igång från allra första början så fick man ha med vapen in i arenan, men reglerna ändrades ganska fort och blev ganska stränga. Dom kallar den nya reglen ’’vapenvila’’. Det var 10 stycken från deltagare från Aten och 7 stycken deltagare från Sparta.

Deltagare från Aten var: - Pollux (Vinnare) - Tristan - Tyr - Angus - Ulysses - Tor - Odysseus - Ajax - Apollo - Castor (Bror till Pollux) Deltagare från Sparta: -

Merlin Hector Troy Beowulf Ares Ammon Troilus


Pollux dominerade i spelen.

Transport skepp sjönk med bröd.

Pollux vann sprinten den sista tävlingen med flera meter. Det var den sista tävlingen under andra dagen i de olympiska spelen. Pollux fick en bra start och sprintade iväg fort. Angus den snabbaste sprintern i Aten skadades i 3 tävlingen under första dagen, så det var inte mycket till motstånd för Pollux i dagens tävling.

Ett transport skepp sjönk tidigare idag. Skeppet var lastat med 500 kilo bröd. Skeppet sjönk pågrund av att den körde och krockade i en sten och sjönk snabbt. Men man antar att det var sjömannen Roliux som sänkte skeppet med mening för han aldrig fick betalt för frakten. Man vet inte ännu hur många som klarade sig eller hur många som inte klarade sig. Skeppet sjönk utanför Naxos och det skulle till Aten.


smedja. Men vissa slavar lever inte

Ska det sättas stopp för slaveri? Många fler blir slavar. Lönerna för slavarna höjs. Fler och fler äger runt 100 slavar. Fler och fler blir slavar för att ’’lönerna’’ höjs till runt 3 drakmer i veckan. Nu är det mer än 1/3 del av Greklands befolkning slavar och nu funderar man på att sätta stopp för slaveri. Fler rika köper in många nya slavar till sina gårdar så det finns brist på arbetare in resten av Grekland. Eftersom fler köper in mer slavar så höjs priserna till 300 drakmer för en vuxen man och runt 75 drakmer för ett barn. Nu är det mest gamla krigsfångar och sjörövare som blir slavar.

Det är också många barn som blir både våld- och mord hotade men köps ’’fria’’ av dom rika affärsmännen. Alla vuxna slavar som får barn blir automatiskt slavar. Dom rika lånar också ut sina slavar för en obol om dagen. Det finns många olika slavar t ex vissa hjälper till med inomhus sysslorna, några hjälper till med att bygga hus och vissa fick jobba i

speciellt dåligt för dom har bra jobb. Men nu funderarstaten på att förbjuda slavar i Aten.


Den stora teatern börjar förberedas. Det ska hållas 3 olika föreställningar. Det drar igång om 7 dagar. Den stora teatern drar snart igång. Det kommer vara många stora skådespelare /spelerskor några tjejer är t ex Sheila, Medea, Isis och Cressida och några killarna är Tor, Tom, Robin, Coke och Griffin. Det kommer spelas musik, eftersom det är väldigt betydelsefullt för teatrar. Det ska visas 3 stycken olika teatrar och 2 av dom ska vara komedi romantik och 1 sorg.

Komedin ska handla om en kille som kommer tillbaka efter krig till sin Fru och sorgen ska handla om krig och slagsmål. Det är Aristofoles som skrev komedin och Sofokles som skrev sorgen. Det är Euripdes som har gjort maskerna till dom tre teatrarna, så dom i publiken förstår vilka känslor dom har. Det kommer finnas kör och en körledare som heter Asiokles.


Brist på sandaler i Aten. Mindre sandaler görs och det börjar bli brist om dom. Det var många sandaler som togs under de olympiska spelen, så nu måste skomakare hyra in borde frivilliga och slavar eftersom dom måste börja göra runt 300 sandaler om dagen. Men försäljarna kommer tjäna massvis med pengar efter detta.


hållas hemligt till tävlingarna har avslutats.

Nu har vi anordnat en tävling till bästa skulptören, priset blir mat resten av året. Endast män får delta i denna tävling. Ingen som inte är infödd i anthen får inte delta. Skulpturerna kommer bedömas av Kloretti den store. Skulpturerna kommer att bedömas efter kreativitet och skönhet. Vi kommer även anhålla andra roliga aktiviteter te.x pilbågsskytte, spjutkastning, kulstötning. Man kan lämna in bidrag enda tills sista dagen denna veckan. Det finns även pris till dom andra tävlingarna. Pilbågskytten kan man vinna den gyllne pilen. Och i kulstötningen kan man vinna 10 krukor vin. Och i i spjutkastingen kan man vinna 5 kilo ost. Det finns även ett specialpris till den mest kreativa skulptören. Fast detta priset kommer att

Nu anordnar vi en segelbåts tävling, vi ska ta reda på vem som har det snabbaste skeppet i athen. Det är mycket snack om kovalsy och marlis Som bråkar om att dom har det snabbaste skeppet i athen. Därför har kovalsy utmanat marlis på en segelbåts tävling till sparta och tillbaks. Marlis tyckte att det var en bra idé därför hade han gjort det lite mer intressant så alla som ville delta fick delta. Vinnaren kommer att Belönas med det finaste skeppet i Athen och 10Kilo Rent guld. Tävlingen börjar på fredag vid sol uppgången och som vanligt får endast athenska män delta.


M arknad nu idag!

och kläder osv säger okitpio -Det var allt från mig!. Har det så bra alla där ute!

Trojas fall, hela historien?

Idag anhåller vi vårt första marknad som startar kl 3 nu i eftermiddag. Det är mycket glada miner säger oktipio och fick ett leende på läpparna.

-

Grekerna vann kriget mot Troja för några få månader sen. Det avslutades när grekerna listigt gjorde en stor ihålig trähäst dom en ”gåva”. Men med soldater gömda intui.

-tjänar ni bra på denna marknaden? -i nuläget vet vi inte för det har inte kommit så många än så vet vi inte men nu har vi tjänat bra!. -kan ni försäkra er på att ni kommer ha denna marknaden igen? -jag det kan jag försäkra er på säger oktipio! Nu ska vi gå in här i marknaden och titta hur det ser ut. -har ni förberett detta länge? -ja vi har hållt på i cirka 7 dagar nu med att förbredda allt -ja nu ska vi se här. Ni har mycket varor här vad kan man handla här? -Du kan handla allt från kossor till getter och mat

Under marknaden inträffade ett övergrepp mot en ungkvinna hon skulle bara ut i skogen och kissa och sen blev allt bara svart säger hon!. Det är mycket viktigt fall säger stenpolisen. Hon är ganska chockad just nu säger stenpolisen, hon kan tyvärr inte ta någon interjuv. Är någon gripen just nu? -inte i nuläget har vi ingen misstänkt. Det var allt från mig.!

-

Jag övervann dom tölparna, trojarnerna , avskumen och fick tillbaka min fru under krigets slut, sa Melanos i hans tal om kriget.

Allt började med ett bröllop, bröloppet mellan Pelus och Thetis. Alla dom olympiska gudarna blev inbjudna utom Eris. Eris blev arg och ville hämnas så hon kastade in ett gyllen äpple med texten Kallist- till den vackraste. Afrodite, Athena och Helena började genast bråka om vem detta äpplet gällde. Tillslut utvaldes Paris prins


av Troja att välja vem som det handlade om. Dom tre gudinorna mutade honom med gåvor, framgångar, makt och även ett giftermål. Paris valde Afrodites gåva, ett giftemål med den vackraste kvinnan på hela jorden. Denna kvinnan var Helena, Melanos kung av Spartas fru. Det var alltså såhär detta fruktansvärda kriget bröt ut. Efter nio års belägrin så kom ingen av dom någonstans, ingen hade övertaget. Till Odysses idé om att bygga en stor ihåliga trähäst. Denna idén förändrade allt. Grekerna gömde en armé en bit bort från staden Troja och ställde där efter den enorma trähästen framför deras port som en s k ”gåva”. Trojanerna drog in hästen och när natten kom så hoppade grekiska krigare ut och öppnade portarna för armé som låg en bit bort. Det var så

och med händerna i luften och hurrande munar Troja föll

reste grekerna hem. Dom firade och sörjde dom döda.


Kvinnorna i Greklands olika sidor

Denna artiklen handlar om debatten mellan om kvinnor ska vara i hemmet eller få ett lite friare liv.

I sparta så kan många säga att dom låter kvinnorna leva barbariskt eller ociviliserat för att dom har nästan som vilkor som männen. Enligt min åskit så är det bra att låta kvinnornma leva ett liv utanför hemmmet. Dom låter kvinnorna lära sig läsa, sjunga och läsa. Dom får lika mycket mat som pojkarna och får tränas i fyskiska sporter. Detta levnads vis är ett bra sätt för kvinnorna, eftersom dom behövs mest.

ALEXANDER 25-åringen som byggde ett imperium Alexander den store föddes 356 f.kr. i staden Pella, kungariket Makedoniens huvudstad, som son till kung Filip II och hans hustru drottning Olympias. Det antika kungariket Makedonien får inte förväxlas med den nuvarande staten Makedonien. Kungariket hade vid Alexanders födelse sitt centrum i dagens norra Grekland, i den geografiska region som också heter Makedonien, men riket omfattade även delar av dagens Albanien, Bulgarien, Makedonien och Grekland. Alexander skulle dock komma att utvidga kungarikets gränser. Ingen lycklig uppväxt Alexanders uppväxt var allt annat än enkel. Filip II kom från grannriket Epiros främst för att stärka bandet mellan rikena men också för att gifta sig med Alexanders mamma Olympias. Men något lyckligt äktenskap blev det aldrig. Filip hade redan flera andra hustrur sedan tidigare

och han gjorde heller aldrig någon hemlighet av att han ständigt hade nya älskarinnor. Filip såg också ner på Olympias och menade att hon härstammade från ett lägre stående folk. Olympias hämnades genom att i makens frånvaro tala om för Alexander vilken dålig far han hade. Samtidigt inpräntade hon i Alexander att han skulle komma att utföra stordåd och bli en stor härskare Aristoteles som lärare! För att Alexander skulle få den bästa undervisningen lät föräldrarna skicka honom till västra Grekland där han undervisades av Aristoteles. Aristoteles var verksam inom en mängd olika vetenskapliga grenar som till exempel anatomi, geografi, fysik, zoologi, politik, teologi, filosofi och litteratur. Med denna undervisning tränades Alexander också i krigskonst och militär strategi.


Men ändå så måste ju någon vara hemma och göra sysslor. Även måste dom ta hand om barnen och djuren. Det här väldigt viktigt om något skulle hända medans mannen är borta t.ex. om det börjkar brinna.

Men man hade ju faktiskt kunnat ha ett vilkor som att kvinnan får jobba någon dag och att manen kan vara hemma och ta hand om barnen. Deras liv måste kanske och så förändras. Det hade blivit roligare om kvinnorna skulle leva lite friare och männen lite fastare. Om vi skulle hålla sådan mvilkor skulle det bli mer rättvisst. Kvinnorna hade som i Sprata lära sig läsa och skriva. Det skulle vara bra för framtiden att alla fick mer

vilkorliga liv specielt kvinnornas. Eftersom det är kvinnorna som behövs mest i samhället för att föra genrationen vidare.

Greklandsnytt  
Greklandsnytt  

8a Demokrati grupp 4. Skapad av Oskar Persson, Albin Hansson, Pontus Mellberg, Victoria Olsson, Alexandra Gabrielsson.

Advertisement