Page 1


www.LACOM.be

Soms dwalen onze gedachten af en letten we even niet meer op de weg. Bij Volvo vinden we dat menselijk maar we willen verhinderen dat de gevolgen hiervan catastrofaal zijn. Daarom ontwikkelde Volvo het ingenieuze City Safety System. Bij snelheden onder 30 km/u detecteert het systeem de wagen voor u en brengt het, indien nodig, uw wagen volledig tot stilstand. Op die manier krijgt u nog meer oog voor de weg. Bovendien beschikt de Volvo XC60 standaard over het City Safety System. De Volvo XC60 is designed around you.

EEN EXTRA OOG OP DE WEG UW VOLVO XC60. STANDAARD MET CITY SAFETY.

LACOM nv Ambachtenlaan 2 3001 LEUVEN 016 40 07 20 lacom@lacom.be www.lacom.be

LACOM nv Mechelsesteenweg 309 1800 VILVOORDE 02 252 01 67 lacom@lacom.be www.lacom.be


4 BOARDXMAG

I NH O U D {BOARDX MAGAZINE ‘12}

BoardX Bierbeeksstraat 106 3001 Heverlee Tel +32 (0) 16/41 39 36 www.boardx.be . info@boardx.be >> Vormgeving hello@joriswillems.be >> Eindredactie Charlotte Van Strydonck

inhoud: Colofon & Inhoud MAGICal MAROC’N’ ROLL: The Story INTERVIEW: Chris Verghote AROUND THE WORLD: Fotoverslag THE BRO CODE: Seppe & Anthony Smits INTERVIEW: Jonathan Thijs AROUND THE WORLD: Fotoverslag HAVING FUN: Leuvense Longboard Ladies BARBADOS BOYS: Lars & Yannick de surfdokter: No Pain, No Gain? AROUND THE WORLD: Fotoverslag

04 06 12 14 16 22 26 28 30 36 38

>> Fotografie Pierre Prospero (www.pierreprospero.com), Bastien Bonnarme (www.aquashot.fr), Bavo Swijgers, Sam Clark (www.samclark.co.za), Jonas Dreessen (www.jonasdreessen.com), Sani Alibabic, Thomas Dewispelaere, Marilyn De Smet, Wiet Van der Veken, Lorenzo Naudts, Ruben Heindryckx, Kaat De Malsche, Fabienne Loral, Dries Stevens, Lars Zeekaf, Yannick De Buf, Willem Perneel, Nele Timmermans, Klaas De Witte >> Tekst Lars Zeekaf, Yannick De Buf, Marilyn De Smet, Willem Mertens, Shaun Cansdell, Arnold Delahaye, Kristof Elsen, Eddie Jiang >> COVER Dries Stevens - BS snap in the pocket Spot: Gerupuk outside, Lombok Photo: Thomas Dewispelaere


1969

1952


6 BOARDXMAG

MA GI CA L M A ROC’N’ R O L L Foto’s: Bastien Bonnarme, Wiet Van der Veken, Willem Mertens

Marokko. Het land van zoete muntthee en tajine, bergen en oases, zand en golven. Het land waar surfers van over de hele wereld heen reizen om op eindeloze golven de rit van hun leven te beleven. Het land dat op slechts een viertal uurtjes vliegen van België ligt. Een paar jaar geleden besloten we om tussen Agadir en Essaouira het BoardXHouse op te trekken. We lieten een aantal experts aan het woord!

Shaun Cansdell tijdens ‘O’Neill Close Encounter’

Secret spot


BOARDXMAG 7

Arnold en Arno Delahaye in Oukaimeden, het skigebied in de Atlas niet zo ver van Imsouane

Het BoardXHouse bij zonsondergang

{Arnold DELAHAYE} ARCHITECT EN VADER VAN

Het uitzicht op de baai van Imsouane

Behaalde in 1984 zijn diploma architectuur aan het hoger architectuurinstituut SintLucas in Gent. Daarvoor behaalde hij naast een middelbaar diploma ook een diploma aan de Stedelijke Kunstacademie in Ieper. Sinds 1986 werkt het kantoor AD voor verscheidene architectenkantoren in Marokko om uiteindelijk in 1995 mee het nieuwe agentschap ABD op te richten. http://abdarchitectes.com Het BoardXHouse is gelegen bovenop een naar het zuiden hellend stuk grond, veertig meter boven de zeespiegel op een verticale rotsformatie waar de Atlantische Oceaan bij hoog water hard tegenaan beukt. Het zijn drie op elkaar gestapelde appartementen bovenop een kelder. Elk appartement beschikt over drie slaapkamers, via een nachthal gescheiden van een ruime woonkamer met open keuken met daartegen aan de zeezijde zelfdragende houten terrassen. Het zwembad met zonneterras en dakterras zijn gemeenschappelijk. Het BoardXHouse is gebouwd in een betonskeletstructuur met waterdicht beton te-

gen de corrosieve werking van de zeelucht. De minimalistische binnenhuisafwerking kleurt hedendaags Marokkaans: traditionele terracottategeltjes, bejmat voor de vloer en tadelakt voor de muurbekleding in de badkamers. Het meubilair, zitbanken, kasten, bedden en bijzettafeltjes zijn in metselwerk opgetrokken en ogen strak. Een hedendaagse versie van landelijk, Marokkaans interieurdesign. Bij het ontwerpen ging alle aandacht naar datgene wat surfers boeit: golven. Het zicht op de spot was ons uitgangspunt en allesbepalend. De naar zee gekeerde woonruimte ligt aan de zuidkant met daarvoor een veertien vierkante meter groot houten terras met hoge, glazen borstweringen. Rechtstaand met je ellebogen rustend op een brede houten, vlakke handgreep, breed genoeg om er ook een glas of bord op te zetten, kun je golven spotten. Of zittend en liggend kijk je zo onder de reling door naar de rollende point break.


8 BOARDXMAG

MA GI CA L M A ROC’N’ R O L L

O’Neill teamrider Micah Lester zet een vette spray met het BoardXHouse op de achtergrond

Langs de achterdeur kom je binnen via een grote openluchtdouche waar de surfers zich kunnen afspoelen en pakken te drogen hangen. Vandaar lopen ze door naar de boardberging in de ruime kelderruimte met sanitair en kleedruimte. Vanuit de boardstore loop je via de trap naar je appartement. Of verder helemaal naar boven naar het dakterras. Net zoals in de traditionele Marokkaanse woningen in de medina bestaat de buitenruimte uit een dakterras, waar je beschikt over een openluchtkeuken met barbecue en gemetste zitbanken. Chillen en surfen. Daar is het allemaal om te doen.

Niets beters dan een verfrissende duik in het zwembad na een intensieve surfsessie!


BOARDXMAG 9

{SHAUN CANSDELL}

professioneel surfer en O’Neill teamrider

De Australische prosurfer Shaun Cansdell scheurt alweer een golf aan flarden.

“I was lucky enough to spend some time at the BoardXHouse in January 2011 for the O’Neill Close Encounter trip. With perfect waves and interesting culture, it is one of the most unique, fun surf trips I’ve ever been on. There is a huge variety of perfect right hand point breaks, untapped by the crowds of people that frequent many of the other world class surfing spots around the globe. Paradise unfound would be the best way to describe it. I would absolutely recommend The BoardXHouse to anyone looking for the perfect place to stay for a memorable surf trip. It’s not only an awesome house, it has the most incredible views overlooking the coast and some of the best waves in Morocco are right at your doorstep, we scored great surf throughout our entire stay and I’m sure you will too!” www.shauncansdell.com

Barrelfest!


10 BOARDXMAG

{WILLEM}

MA GI CA L M A ROC’N’ R O L L

ex-boardx-monitor / marokko by mountainbike

Deze winter besloten we de koude te ontvluchten en voor de verandering eens met de mountainbike Marokko te gaan ontdekken. Vier mannen, vier fietsen, veel reservegerief en een adembenemende locatie: het BoardXHouse. Fun verzekerd!

Dag 1 en 2: De revelatie

Onze gids Kimmos had zijn huiswerk gedaan. De eerste dag al toonde hij ons een paar prachtige donkey trails en een heerlijk lange afdaling tot aan een afgelegen strand met in de verte zicht op het BoardXHouse. Dag twee trokken we landinwaarts. Na een paar uur van vooral pittig klimmen, werd onze aandacht getrokken door een prachtige helling langs de kant van de weg. Die konden we niet links laten liggen, dus klommen we via een rivierbeddinkje tot boven. Daar strekte zich voor ons een prachtig reliëf uit, met slingerende paadjes en technische afdalingen die wel voor ons aangelegd leken. Hemels.

Dag 3-4: Into the wild

Daarna hadden we de smaak helemaal te pakken. Wat volgde, waren twee dagen van ontdekking over kronkelende single tracks, ruwe afdalingen, stekelige rivierbeddingen en door de steile vallei van een oase waar het heel technisch werd en we onze bescherming enkele keren goed op de proef stelden. Af en toe dwaalden we wat van de betreden paden af en moesten we stukken dwars door rotsachtig terrein, even vaak op de fiets als met de fiets op de rug. Wie ontdekken wil, moet kunnen afzien.

Dag 5: Met de pick-up

Toen onze benen stilaan niet meer herstelden, besloten we een pick-up met chauffeur te huren. Zo konden we ook wat verder het binnenland in trekken. Ook hier ontdekten we een paradijs van single tracks tussen afgelegen gehuchten en genoten we onder het enthousiaste gejoel van kinderen van enkele prachtige donkey trails.

Om de dag en onze biketrip in stijl te beëindigen, lieten we ons door de pick-up afzetten bovenop de top van een berg. De veelbelovende beklimming duurde per jeep meer dan veertig minuten. We volgden Kim zijn aanwijzingen, vertrouwden op ons instinct en ontdekten een bijna eindeloze aaneenschakeling van single tracks die ons helemaal terugbrachten tot in de vallei. We haalden het net voor zonsondergang en keerden tevreden huiswaarts terug voor een frisse duik in het zwembad en een tajine. Meer moet dat niet zijn.

Praktisch:

Het fysieke niveau van biken in Marokko heb je grotendeels zelf in de hand, al moet je toch rekenen op flink wat reliëf en steeds een lange klim die je van Imsouane het binnenland in brengt. Je kan uiteraard ook opteren voor een pick-up met chauffeur. Omdat het in Marokko erg warm kan worden en je zelden of nooit rivieren of ander (drinkbaar) water tegenkomt, voorzie je per tocht best zo’n drie liter water per man. Het technische niveau kan je ook grotendeels zelf bepalen: je vindt er alles tussen cross country over 4x4 wegen tot technische freeride over natuurlijke single tracks. Over het algemeen is het landschap echter erg ruw. Je rijdt over rotsachtig en technisch terrein en je moet bovendien rekening houden met scherpe begroeiing en onvoorziene stenen op je pad. Voorzie dus zeker genoeg reservebanden en reparatiemateriaal, vergeet zeker dat extra derailleurpad niet en neem iemand mee met voldoende technische vaardigheden om ‘s avonds de brokken te herstellen. Voor meer info en GPS tracks van enkele leuke tochten kan je terecht bij Kim (kim@boardx.be) of op www.boardxhouse.com.


PLAY OUT MORE

Get the party started in style with the compact, easy-to-use DDJ-ERGO-V; an all-in-one DJ solution that puts the pleasure into mixing your favourite tunes. A single cable connection to your laptop running the inclusive Virtual DJ software* is all it takes to set up and perform. Innovative lighting technology enhances the experience by visually showing how accurate your beat matching is. A set of quality modern FX bring real remix potential with light patterns showing the way, keeping your eyes on the dancefloor. Add an intuitive DJ-friendly layout that is built around high quality internal sound components and the scene is set to get the party started. videos on

PioneerBenelux

PIONEER.BE

*The DDJ-ERGO-V comes with Atomix Productions Virtual DJ Limited Edition for PC or Mac, designed for perfect integration and performance. Speaker shown is the Pioneer SDJ-05-w sold separately.


12 BOARDXMAG

IN T E R V I E W {CHRIS VERGHOTE}

Chris Verghote en Jack O’Neill

Al meer dan tien jaar is O’Neill de vaste partner van BoardX. Dankzij de O’Neill wetsuits kunnen onze monitoren en gasten van onze surfcamps langer in het water liggen. Het mooie weer op de straat maken we dankzij hun boardshorts, bikini’s en andere kledij. Eén man maakte dit allemaal mogelijk: marketing manager Chris Verghote. Hoog tijd voor een interview! Chris, je bepaalt intussen al bijna vijftien jaar de marketing van O’Neill binnen België en Luxemburg en sinds kort ook die van heel Frankrijk! Wat is er gedurende deze periode allemaal veranderd binnen O’Neill? De enige constante in een goede organisatie is de verandering. Bedrijven en merken die niet mee evolueren en niet voldoen aan de vereisten van de markt worden er zonder pardon uitgewerkt. Constante en innovatieve productontwikkelingen, noodzakelijke reorganisaties en structurele hervormingen hebben plaatsgevonden om ons klaar te stomen voor de toekomst en om op globaal niveau een belangrijke speler te blijven. Hoe zie jij de toekomst van O’Neill? Onze toekomst ziet er zeer rooskleurig uit, want we zijn een gevestigde waarde. O’Neill is authentiek en gegroeid uit passie. Een echt merk met een ziel. Bovendien zijn we er in geslaagd om de grootste board community van België rondom ons op te bouwen en dit dankzij het eindeloze enthousiasme van onze teamriders, clubs en gesponsorde locaties en organisaties zoals BoardX en al hun leden en monitoren. Dat is onze kracht. Vertel eens over het ontstaan van de samenwerking tussen BoardX en O’Neill. Waarom heb je destijds besloten om met die toen piepjonge surforganisatie in zee te gaan? We worden dagelijks gecontacteerd door evenementenbureaus, reisorganisaties, verenigingen enz. Hoe kan je het kaf van het koren scheiden? Jo, Kim en Wiet hebben me overtuigd door hun eerlijkheid, passie en enthousiasme en vooral hun zeer uitgesproken visie. Ze wisten perfect wat ze wilden en hun visie was gebaseerd op een ideologie en kwaliteit. Het was zo klaar als een klontje dat BoardX een goede partner voor de toekomst was.

Wat heeft O’Neill aan BoardX te bieden dat een ander surfmerk niet kan bieden? We zijn veel meer dan een sponsor. We zijn een partner. Naast onze financiële inbreng denken we ook mee en doen we er alles voor om onze partners te helpen groeien. Het is een perfecte wisselwerking. Naast een hardwerkende businessman en sociale duizendpoot, ben je ook trotse papa van twee. Waarom zou je jouw kinderen meesturen met BoardX? Als ouder wil je natuurlijk dat je kids in goede handen zijn en bij BoardX is dit zo: lekker eten, discipline, surflessen van professionals, goede begeleiding, goede surfspots,... Een paar jaar geleden zat Julie Lauwers nog op ons junior camp in Le Pin Sec. Daar ontdekten we al gauw dat ze behoorlijk wat talent had. Wie weet slagen jouw kinderen er ooit in op onze kampen getraind te worden tot Belgische of zelfs Europese toppers? Zou dit voor jou een droom of een nachtmerrie zijn? Ik zou ze nooit opleggen een sport te beoefenen‚ maar ik zou de ‘Chrisse’ niet zijn om ze wel een beetje te laten proeven en ze een stukje te sturen. Als ze ook de liefde voor de sport ontdekken, ga ik hen hierin zeker verder stimuleren. Voor mij moeten ze niet de beste surfer of surfster worden, maar mochten ze het toch zijn, dan zou ik zeker een heel trotse vader zijn. Welke grote O’Neill-evenementen staan er ons nog allemaal te wachten deze zomer? O’Neill Surf, Skate, Snow & Wakefest op 28 en 29 juli in Blankenberge, het Surf ’n Beach Film Festival en het Swell-O’Neill ReConnect filmproject op 15 september in het casino van Oostende. Check zeker onze Facebookpagina voor deze en andere eventaankondigingen. www.facebook.com/oneillbelgium


VU: BoardX BVBA Bierbeekstraat 106, 3001 Heverlee

LES MIAMI PUNQUE NIGHTLIFE NINJA’S - DJ VIDE INKOM: enkel met ticket TICKETS: www.boardx.be DEUREN: 21.00 - 03.00 GRATIS PARKING GRATIS VESTIAIRE per 2 personen

Zwemshorts toegelaten www.facebook.com/AXEbe

www.LACOM.be


{BOARDX}

A R OU N D THE WO R LD De BoardX-surfcamps worden gedragen door meer dan honderd enthousiaste monitoren die dag en nacht klaarstaan voor onze gasten. Velen onder hen krijgen niet genoeg van het reizen en surfen en trekken tussen de zomerseizoenen maar al te graag naar verre oorden. Aan de hand van adembenemende foto’s, nodigen zij jullie uit in hun wondere wereld. Enjoy!

Seppe zag dat de barrel ging komen en deed er alles aan om erin te staan. het is moeilijker dan het lijkt…


Jordy, the airmaster. Gerupuk Inside, Lombok.

Sven op één van de grootste en langste golven die hij ooit in het echt gezien heeft!

Sven was eerder al in Indo en dat is er aan te zien. Cutback, Gerupuk Outside, Lombok


16 BOARDXMAG

T H E BRO C O D E {SEPPE & ANTHONY SMITS} Fotos: Bavo Swijgers, Kaat De Malsche, Sani Alibabic

Seppe Smits in Sun Valley

Seppe en Anthony Smits behoren tot de absolute snowboardtop. Sinds ze drie jaar geleden voor het eerst voet zetten op onze surfcamps, zijn ze er niet meer weg te slaan. Terwijl Seppe halsbrekende tricks uit zijn mouw schudt voor die ene perfecte foto, waagt Anthony zich aan een al even zware beproeving: een week als stagemonitor bij BoardX! We konden de twee strikken voor een dubbelinterview. Jullie zijn inmiddels vaste gasten op onze surfcamps in Spanje. Waarom beslissen sneeuwmannen om het eens over een andere boeg te gooien en après-skifeestjes te ruilen voor beach parties? Seppe: BoardX ken ik al een tijdje via het snowboarden aangezien ze ook snowboardtrips doen. Het is zeker en vast leuk als je ‘s avonds gewoon dikke feestjes op het strand kunt bouwen na een lekkere avondsurfsessie! Anthony: Ik heb BoardX leren kennen toen ik net begon met boarden op mijn eerste BK in 2003. Ik ben anderhalf jaar door jullie gesponsord geweest. De deal was toen dat ik reports schreef voor de website over wat er in de winter allemaal gebeurde en dat ik dan mee mocht gaan surfen.

Een lift in het water of een wavepool zou het leren surfen enorm vergemakkelijken. Wat zouden jullie denken van zo’n indoorsurfbad dicht bij huis? S: Tot nu toe zitten we aan vier weken surfen. Toen we de eerste keer in het water lagen, bleek het toch heel wat moeilijker te zijn om door de golven te geraken. Maar het uiteindelijke gevoel van zo’n golf te kunnen pakken, was het allemaal waard! Een lift voor te surfen zou het zeker en vast een stuk gemakkelijker maken, maar het zou ook de hele sport veranderen en misschien het unieke gevoel van het surfen wegnemen. Als er een plek dicht bij mij thuis zou zijn met goeie golven, zou ik zeker vaker in het water zitten!


BOARDXMAG 17

Seppe Smits, FS Handplant, Tux Seppe Smits, Cab5, Tux

A: Het concept van een wavepool zou zeker wel vet zijn, ik denk dat het in BelgiĂŤ ook absoluut zou aanslagen omdat het net zoals bij snowboarden ervoor zorgt dat je niet meteen grote afstanden moet afleggen om je sport te kunnen beoefenen!

Seppe Smits

Wat maakt BoardX zo uniek, dat jullie jaar in jaar uit naar ons komen? S: Haha, je kan wel een beetje lui zijn op de BoardX-trips. Ze maken al het eten voor je en organiseren vette parties en activiteiten. Maar ik moet zeker zeggen dat de sfeer altijd heel goed is. Ondertussen beginnen we veel mensen te kennen die ieder jaar terugkomen en vooral de monitoren zijn altijd heel chill. En het eten is altijd supergoed, zeker en vast met de barbecue is er altijd een megagoed saladebuffet. A: De camps zijn zeer goed opgebouwd, je kan echt genieten van een vakantie omdat alles voor je geregeld wordt, terwijl je zelf gewoon de hele dag je ding kan doen. De crew van monitoren is ook altijd tof, wij zijn op dat vlak misschien nog net iets anders dan andere gasten, omdat wij ook veel samen met de monitoren proberen te doen en ons niet enkel onder de gasten te mengen.


18 BOARDXMAG

Anthony Smits, Backflip, Hemsedal

T H E BRO C O D E {SEPPE & ANTHONY SMITS}

Anthony, na een paar jaar als gast op onze surfcamps, heb je besloten om stage te komen doen als BoardX-monitor. Wat trekt je aan in het leven van een BoardX-moni? A: Ik geniet er superhard van om in de zomer ook met boardsports bezig te zijn, om activiteiten te organiseren voor de gasten en mee te helpen om hen een vette week te bezorgen. Ik ben met snowboarden ook al meerdere keren als monitor mee geweest en daar haal ik zelf veel plezier uit. Je zat in het A-team van de VSSF, je jureert op al hun indoorwedstrijden en je gooide onlangs nog vlotjes een cab9 op de Quiksilver Spring Battle in Flachauwinkl. Vertel eens wat jouw beste resultaat is op snowboardvlak? A: De afgelopen Spring Battle is zeker een van mijn beste resultaten ooit op internationaal niveau na mijn knieblessure. Dit jaar was het een 5 star TTR met veel grote namen en hoog niveau, met mijn vijftiende plaats daar was ik echt stoked! Ik heb meerdere titels op het BK in alle disciplines wat ook altijd wel mooi is. Verder heb ik één keer de finale gehaald op een wereldbeker Big Air, de tweede plaats op een Europa Cup Big Air en een zesde plaats op de Burton European Open Slopestyle bij de junioren.

Seppe, dankzij jouw prestaties krijgt het snowboarden een plekje in het nieuws naast voetbal, tennis en wielrennen en is de volledige boardsport community je enorm dankbaar. Hoe voel je je daarbij? S: Ik ben er heel blij om dat er erkenning komt voor het snowboarden in België en dat ik daar aan kan bijdragen. Snowboarden is voor mij een enorm grote passie en als deze sport wat groter kan worden en zo meer geld in de sport kan brengen, is dat altijd handig meegenomen. Maar wat er ook gebeurt, ik zal altijd blijven boarden! Je reist van wedstrijd naar wedstrijd, rijdt van training naar training en vliegt van fotoshoot naar fotoshoot. Heb je nog voldoende vrije tijd voor een sociaal leven of vakantie? S: Voor mij is het leven dat ik op dit moment leid een ideale combinatie. Ik heb eigenlijk twee verschillende vriendenwerelden, één in Belgie en één in de snowboardwereld. Aan vakantie heb ik niet echt behoefte. Een vriendinnetje is een andere zaak. Tot nu toe ben ik er nog niet aan begonnen, maar ik betwijfel of het tijdens het winterseizoen goed zou werken. Ik geniet wel van het vrije leven tot ik de ware tegenkom. Mijn ouders daarentegen staan zeker en vast volledig achter mij, maar hebben


BOARDXMAG 19

Anthony Smits

“Ik geniet er superhard van om in de zomer ook met boardsports bezig te zijn, om activiteiten te organiseren voor de gasten en mee te helpen om hen een vette week te bezorgen� het af en toe wel wat moeilijker met het feit dat ik zo weinig thuis ben. Ik ga daar iets gemakkelijker mee om. Als ik in het buitenland zit, heb ik totaal geen heimwee, maar als ik terug thuiskom, ben ik altijd wel blij om hen terug te zien. Voor studeren blijft er ook al weinig tijd over... Maar is dat eigenlijk wel nodig? S: Ja, studeren is een beetje moeilijk geworden om nog te combineren met snowboarden. Op dit moment kan ik rondkomen met wat ik verdien met snowboarden en kan ik ook een beetje sparen voor later. Maar dat ik nooit meer zal moeten werken, zit er niet in. Dan moet je al een naam als Shaun White hebben. Wat moet je doen om gesponsord te worden? S: Anthony en ik zijn nooit zelf naar sponsors gegaan om te vragen of ze ons wilden sponsoren, ze zijn altijd naar ons gekomen. Als je jezelf in de spotlights snowboardt, zal je wel opgemerkt worden. Op dit moment is het voor mij wel een beetje gemakkelijker geworden aangezien ik nu samenwerk met een agent die voor mij de deals met sponsors regelt. Vroeger draaide dit bijna enkel om materiaal dat ze ons gaven, maar bij mij is dat nu wel verder gegroeid tot een maandelijks inkomen. A: Ik krijg van mijn sponsors alle spullen die ik nodig heb om het seizoen rond te komen, als ik bijvoorbeeld een board breek, zorgen ze dat ik een nieuw heb zodat ik kan blijven rijden en hun merk kan promoten. Puur financieel is mijn niveau niet hoog genoeg om hier geld mee te verdienen, dat is enkel voor de wereldtop! Uitgaan en een pintje drinken. Kan dat voor een topsporter? Op een wedstrijd moet je toch gewoon maar een drietal keer over een jump springen en daarna weer naar de afterparty gaan? S: Ja, een pintje is goed voor de recuperatie, haha. Op zich is een pintje zelfs gezonder dan een cola. Maar in het algemeen moet je er zeker voor zorgen dat je lichaam in orde is. Ik volg geen specifiek dieet, maar probeer wel gezond te eten, genoeg fruit en groenten te eten en ervoor te zorgen dat ik voldoende

energie binnenkrijg. Ik train vier tot vijf dagen per week in de fitness om ervoor te zorgen dat mijn lichaam sterk genoeg is om een heel seizoen te kunnen overleven en af en toe een crash aan te kunnen zonder dat je lichaam in duizend stukken breekt. Vooral sterke beenspieren zijn belangrijk om honderden landingen te overleven. Kunnen jullie aan ons jong en ambitieus publiek vertellen hoe ze ook zo ver als jullie kunnen geraken? S: Ja, in de eerste plaats door vooral veel op een snowboard te staan, veel te vallen en terug op te staan. Maar wat ze altijd moeten onthouden, is om met hun beide voeten op de grond te blijven staan. Ik heb samen met Anthony altijd wel het geluk gehad dat onze ouders zo achter ons stonden en zo veel kilometers hebben gereden met de auto om ons naar de indoorpiste en het buitenland te brengen. De steun van de ouders is dus ook zeer belangrijk. A: Vroeger was snowboarden veel losser, tegenwoordig zijn de jumps zo groot en is het niveau zo hoog dat je echt wel een getrainde atleet moet zijn... Seppe en ik zitten gemiddeld drie tot vier dagen in de week in de fitness en gaan drie keer per week lopen om te zorgen dat ons lichaam alles aan kan! Dus je moet er echt wel veel tijd in steken tegenwoordig! Feestjes blijven natuurlijk wel standaard na de wedstrijden, maar het is zeker niet meer elke dag uitgaan en met een kater de berg op gaan. Op het Proximus Xtreme Event in Tour&Taxis had ik mijn knie ontwricht en hiermee mijn knieschijf gebroken en nog een hele hoop banden en ligamenten gescheurd. Na mijn operatie en revalidatie heb ik zeker twee jaar nodig gehad om terug op mijn niveau van voor de crash te komen. Tijdens die twee jaar is het niveau enorm omhooggegaan in het snowboarden en dat heb ik nooit meer kunnen inhalen om bij de wereldtop te geraken zoals Seppe. Ik durf niet echt te zeggen of ik het zonder die blessure wel gehaald had, maar de kans was zeker wel groter geweest. Momenteel ben ik met mijn studies bezig, maar ik zou graag trainer worden van het nationale team en mijn ervaringen doorgeven aan de volgende generatie en hen zo helpen om hopelijk ooit wereldtop te worden!


20 BOARDXMAG Anthony Smits, BS5, Silvretta

T H E BRO C O D E {SEPPE & ANTHONY SMITS}

Wat kan België of de federatie nog beter doen om het niveau hier op te krikken? S: De sport kan zeker en vast nog groeien en meer in de media komen, maar dat is niet vanzelfsprekend in België met al die andere sporten die altijd in de spotlights komen. Het blijft in België nog steeds eenvoudiger om een voetbalveld te vinden dan een indoorpiste. Momenteel organiseert de federatie vaak talentscouting en indoorcamps, dus ze zijn zeker goed bezig om jongeren te motiveren om te snowboarden. Draag je voor een wedstrijd een Speedo i.p.v. een boxershort of heb je een lucky board? A: Haha, nee. Dat hebben wij totaal niet! S: Ik loop met plezier onder een ladder door, breek een spiegel en mors tegelijkertijd wat zout net voor een wedstrijd, haha. Tenslotte een laatste vraag: Kijken mag, aankomen niet: boardbabe, skatergirl of surfchick? Wie kies je? A: Hmm, zeker geen makkelijke vraag! Het probleem bij snowboardchicks is dat je vaak niet goed ziet wat er onder de laag kleren en bril verscholen zit, bij surfen op het strand wordt er iets minder aan de verbeelding overgelaten... Skatergirls hebben me nooit veel aangesproken, maar met het opkomen van het longboarden bij de meisjes heeft dit toch ook wel iets. Doe mij maar een chick die snowt en surft, daar kan je de hele wereld mee zien en eender waar met je boardsports bezig zijn! S: Haha, ik denk toch surfchick. Die kunnen niks verbergen en staan altijd wel strak. En de kans is ook een stuk groter dat het warm is buiten als je er eentje opscharrelt!

Anthony Smits, BS Air, Levi

Anthony Smits, Nosepress, Are


BOARDXMAG 21


R VIE W HAN THIJS} 22 BOARDXMAG

FS lipslide, Barcelona

I{


}

BOARDXMAG 23

IN T E R VIE W {JONATHAN THIJS}

Prospero SamJonas ClarkDreessen Foto's:fotos: PierrePierre Prospero, Sam & Clark,

Deze skater uit Leuven reed de voorbije maanden het straatmeubilair van Barcelona aan stukken en scoorde vervolgens hoge toppen op de Simple Session World Cup in Tallinn. Tijdens de zomermaanden vertoeft hij op de BoardX-surfcamps om er zijn kunsten te tonen en door te geven. We vroegen Jonathan Thijs wat hem drijft om zijn hele leven te wijden aan een plankje op vier wielen. Wie ben je, waar kom je vandaan, hoe oud ben je en wat is je favoriete bezigheid? Ik ben Jonathan Thijs, eenentwintig jaar, ik woon in Leuven en mijn favoriete bezigheid is skateboarden. Vertel eens over je eerste contact met het skaten. Ik heb het skateboarden ontdekt rond mijn zes jaar dankzij een van mijn buurjongens die skateboardde. Toen ik hem dit zag doen, had ik direct iets van: “Dat wil ik ook kunnen!” Hij heeft me dan geholpen met een skateboard uitkiezen in de Twits te Leuven waar ik ondertussen ook voor skate. Tot mijn tien jaar heb ik meer op mijn gat gezeten op mijn skateboard dan iets anders. Leren skaten was voor mij een proces van vallen en opstaan, van heel veel oefenen en vooral van volhouden.

toffe mensen. We kunnen skaten in de mini’s die op de kampen geplaatst worden en kunnen wat tricks laten zien aan de andere mensen. Soms is het wel eens tof om ‘s morgens wat te skaten in de mini en dan richting het strand om wat te surfen of gewoon lekker op het strand te liggen. Surfen en skaten lijken heel erg op elkaar en dat merk je vooral in de skatebowl. Volcom looft zelfs 20 000 dollar uit voor degene die een kickflip above & off the lip kan met een surfboard. Kijk je even graag naar surfers als naar skaters? Voor mij is het kijken naar surfen iets totaal anders, al ziet het er nu en dan wel eens hetzelfde uit qua tricks. Natuurlijk kijk ik wel graag als het vrouwen zijn die aan het surfen zijn, mannen zie ik al meer dan genoeg als ik naar het skateboarden kijk (lacht). Maar er is inderdaad ook een grote gelijkenis tussen de twee. Wanneer ik een week snowboard, ben ik mijn skateboardcontrole kwijt als ik er terug opsta na een week. Wanneer ik echter een week aan het surfen ben en achteraf terug op een skateboard sta, is er geen verschil qua controle als ervoor.

IN T E R VIE W {JONATHAN THIJS Je komt nu al een aantal jaar mee met de BoardX-surfkampen. Samen met andere riders van het Twits-team geef je demo’s en help je beginners met hun eerste stappen op een skateboard. Wat vind je van zo’n weekje op onze surfkampen? Het is zalig om mee te gaan op de surfkampen. Er is altijd een goede sfeer, veel feest en


}

24 BOARDXMAG

BS Tailslide, Barcelona

R VIE W HAN THIJS} Er wordt beweerd dat Spanje een paradijs is voor skaters. Enig idee hoe dat komt? Dit komt door het goede weer en de unieke architectuur. In zeer veel steden wordt er veel gebruikgemaakt van marmeren muren en hier en daar wat trappen met goede aanloop en landing, wat voor skateboarders een zaligheid is. Zelf ben ik net terug van zes weken Barcelona, wat een fantastische ervaring was. Ik heb elke dag kunnen skaten, iets wat zeker niet mogelijk is in BelgiĂŤ omdat het zo vaak nat is of regent. Na Barcelona ben je onmiddellijk doorgereisd naar Tallinn in Estland om deel te nemen aan de World Cup wedstrijd Simple Session. Ben je tevreden met je resultaat? Ja, het verblijf in Barcelona heeft hier zeker goed aan gedaan. Puur omdat ik elke dag had kunnen skaten en hierdoor een stuk meer zelfvertrouwen in mijn tricks had. Ik ben tevreden met mijn zesde plaats van een tachtigtal riders in totaal.

Wat zijn jouw prestaties al tot nu toe op gebied van skaten? En hoe zit het met jouw toekomstplannen? Het aantal wedstrijden waar ik per jaar aan deelneem, kan ik niet precies zeggen. Het zijn er wel wat en het worden er elk jaar meer. Op Beneluxwedstrijden heb ik wel al eens gewonnen, maar wat internationale wedstrijden betreft, zullen Simple Session in Tallinn en World Cup Air Attack in Antwerpen, waar ik zevende werd, toch de twee beste zijn. Verder probeer ik zo veel mogelijk te skaten en plannen te maken om zo snel mogelijk terug naar het buitenland te trekken. En voor de rest is het genieten en plezier maken! Thanks aan iedereen die me geholpen heeft, aan mijn sponsors Analog, Vans, T(w)ITS, Habitat. vrienden, familie en BoardX!


www.kbc.be/jongeren


{BOARDX}

A R OU N D THE WO R LD

Dries & Fabi in Sumbawa - Indonesië


Thomas knalt tegen de lip aan, hij was vooral de fotograaf van dienst maar mocht zelf ook eens op de foto, thanks to Jupse.

â—Š

Moni Jupse chasin' barrels!

You win some, you lose some.


28 BOARDXMAG

L EU VE NS E LO NGBO AR D L ADI ES {IT’S ALL ABOUT HAVING FUN!} Tekst + foto's: Marilyn De Smet

Na vele jaren dienst ALS BOARDX MONITRICE besloot Marilyn De smet vorig jaar om ermee te stoppen. Dit betekende echter niet dat de drang om op een boardje te staan ook aan de oceaan is gebleven. Gezien België de grootste dichtheid aan asfalt ter wereld bezit, is ons landje de aangewezen plek om een initiatief als ‘Leuvense Longboard Ladies’ uit de grond te stampen. Hieronder lees je haar verhaal! Mijn eerste longboardervaring deed ik op als BoardX-moni zeven jaar geleden. Elke dag moesten we een zware doos met beachgames naar het surfkot zeulen. Deze was zo zwaar dat je ze onmogelijk alleen kon dragen en dus gebruikten we een longboard als transportmiddel! We ontdekten zo dat een longboard ook zonder de zware kist handig kon zijn als vervoer over de dijk en al snel waren we helemaal verkocht! Vorige zomer was mijn eerste zomer sinds lang in België. Ik miste het boardgevoel enorm. Om de kick opnieuw op te zoeken, leende ik het longboard van BoardX-chief Kimme (dank u Kimme!) om rond de Vaart te cruisen. En op warme zomeravonden zochten we met een paar vrienden mooie hellingen op om wat snelheid te zoeken. De mannen vlogen vaak zonder schrik de berg af, iets waar ik moeilijk aan kon wennen. Telkens hield ik mijn hart vast voor wat er zou kunnen gebeuren, maar voor hen ging het om de kick.

Op die momenten bedacht ik me dat het misschien wel leuk zou zijn om meer meisjes mee te hebben die ook op het gemak de berg af konden. Ik polste eens bij vriendinnen om te horen wie er zin had om mee te leren longboarden en de vraag viel verbazingwekkend goed in de smaak. Al snel waren we met elf enthousiaste meisjes, maar we hadden wel maar drie boards… Op een event in Leuven kwam ik Jones van de Twits tegen die ik onmiddellijk bestookte met de vraag of hij wat longboards had staan die hij voor een paar avonden kon missen. Na het verduidelijken van het concept was hij even enthousiast als ik en begon ‘het wieltje’ te rollen.


BOARDXMAG 29

“Vorige zomer was mijn eerste zomer sinds lang in België. Ik miste het boardgevoel enorm”

Ik maakte een pagina op Facebook om na te gaan of er misschien nog meisjes geïnteresseerd waren. De eerste avond met de Leuvense Longboard Ladies leerde ik Evelyne en Itza (van het streetstyle label Made By Chickies) kennen die de smaak onmiddellijk te pakken hadden ondanks een eerste schaafwonde... Daarna volgde Fenna (de sterke vrouw naast de sterke man Jones) die al snel over een Leuvense Longboard barbecue aan het fantaseren was. Samen organiseerden we meer en meer longboardsessies en groeide de groep tot een hele bende ladies die dezelfde passie delen. Het aantal likes op onze Facebookpagina schoot met de dag de hoogte in en na enkele sessies waren we al met twintig ladies aan het rollen! Elke warme en droge donderdag probeerden Fenna, Evelyne, Céline en ik een eventje te organiseren om onze avontuurlijke sessies in stand te houden. En als afsluiter van de mooie zomeravonden organiseerden we samen met Twits toch de barbecue met de eerste Leuvense Longboard Ladies contest! Het weer zat mee en in de volle zon en de geur van merguezworstjes presenteerde Made By Chickies hun nieuwe kledingcollectie. And the ladies loved it! Er volgt gegarandeerd een tweede editie!

Marilyn (onder) en haar Longboard Ladies

In de winter liggen we een beetje stil, maar zodra de zon weer van de partij is, worden er weer avondjes georganiseerd! Elke lady is uiteraard van harte welkom! De eerste donderdag van de maand is er een initiatieavond en de andere dagen gaan we freeriden. Onze Facebookpagina mag door iedereen gebruikt worden om af te spreken of te posten als je gaat rijden, want niemand rijdt graag alleen. En don’t forget (om af te sluiten met de lijfspreuk van mijn favoriete party-moni Kriz): It’s all about having fun!


30 BOARDXMAG

B AR B A DO S BO Y S {LARS & YANNICK}

Tekst + fotos: Lars Zeekaf & Yannick De Buf

Sunset at Salt Ash Beach

Lars en Yannick, twee monitoren uit het Zarautz-kamp, wisten het voorbije half jaar hun zongebruinde huid te onderhouden op de paradijselijke Caraïbische eilanden. In dit verslag vertellen ze over het wel en wee van hun leven in Barbados.

Yannick: Afgelopen zomer was het studentenleven voor mij plots gedaan en stond ik voor een moeilijke keuze. Wat doe ik na de zomer? Ga ik werken? Ga ik een nieuwe studie beginnen? Uiteindelijk besloot ik om te gaan reizen. Niet zomaar een reisje, maar een seizoen lang weg van huis zijn. Ook Lars was al enkele seizoenen bezig met reizen in Zuid-Amerika en zocht naar een nieuwe uitdaging. We besloten samen ergens heen te gaan. Onze keuze voor Barbados was meer voor de hand liggend dan je zou denken. Mijn stiefvader (Steve) is namelijk een ‘Bajan’, dit is de naam die de lokale mensen zichzelf geven. Van mijn acht tot tien jaar heb ik hier zelf ook gewoond en nadien was ik er nog op bezoek geweest bij mijn familie. Ik kende het eiland dus relatief goed. Na een paar weken overleggen en plannen hadden we definitief beslist en geboekt: Barbados zou voor de komende winter onze thuis worden!


BOARDXMAG 31

Barbados is een klein eilandje in de Caraïben waarvan de oostkust aan de Atlantische Oceaan grenst en de westkust aan de Caraïbische Zee. Het is het meest oostelijke eiland van de Caraïben en ligt juist boven Zuid-Amerika. Als ex-kolonie van het Verenigd Koninkrijk is de koloniale stijl zeer aanwezig op het eiland en is de voertaal Engels, al zal je de meeste locals moeilijk verstaan. Vergelijk ze gerust met de West-Vlamingen van het Engels.

snorkelen geblazen, eerst enkele scheepswrakken bekijken en daarna gaan zwemmen met de zeeschildpadden.

Lars: Doordat we Jonathan leerden kennen via Yannick zijn werk hadden we eindelijk de kennis die we nodig hadden om de vele spots die Barbados te bieden heeft, te ontdekken. Met een oost of zuid swell konden we vaak kiezen uit veel spots. Vlakbij ons huis ligt Surfer’s Point, een linkse golf die vaak blown out was, maar door haar ligging vaak voor een Lars: Yannick was voor mij vertrokken om even wat tijd met late sessie na het werk zorgde. Iets verder richting het westen zijn famillie te spenderen en alles voor te bereiden. Twee weken ligt South Point: een A-frame met een lange en snelle linkse later vertrok ook ik richting Barbados. Na een lange reis werd schouder en een korte, maar krachtige rechtse. Een echte ‘race ik opgewacht door Yannick en Steve en mocht ik genieten van wave’, waar het knallen was om de secties te halen en waar mijn eerste Caraïbische biertje. je vaak een barrel sectie kon terEen nieuw avontuur, een nieuw ugvinden. Vlak om de hoek bij Op dit strand schuilt een anleven... De komende maanden South Point ligt Freights Bay: dere line-up, genaamd Thunder. zouden we in een klein, maar een mellow linkse golf die popuEen lange pier die niet meer gezellig appartement wonen aan lair is bij de surfscholen. Door in gebruik is, geeft vaak een de zuidkust. Op iets meer dan zijn lange schouder, vaak shoulvijf minuten wandelen van het DONDER-effect wanneer de massa der high, lagen hier vaak alleen er tegenaan knalt. strand en om de hoek een lokale longboarders in de line-up. Er rumbar met pooltafel. Het doel liggen ontelbaar veel spots langs was om de eerste twee weken het de zuidkust, zoals o.a. Carib: de eiland en de mensen te leren kennen en werk te vinden. grootste lagune van Barbados. Hier is het waar ik mijn beste sessie ooit heb gehad en Yannick zijn grenzen heeft opgezocht In die eerste twee weken waren we elke dag aan het surfen, door steeds backside te moeten surfen. Sets die soms groeimaar om de juiste spot te leren kennen, hadden we toch een den tot double overhead gaven ons over het shallow reef een lokaal contact nodig. Omdat we geen gebruik konden maken ongelofelijke adrenalinekick. Een krachtige, holle en snelle van een auto deden we alles met het openbaar vervoer. In linkse golf, die vaak vlak voor de take-off nog groeide, heeft Barbados rijden ontelbare kleine busjes rond ofwel ‘reggea ons ritten gegeven om niet te vergeten! En de line-up bij deze vans’, gekend voor hun loeiharde reggea- en dancehallmuziek golf: empty! De golf ligt niet dicht bij het strand waardoor veel en steeds propvol! Hierdoor was het voor ons soms lastig om surfers toch een andere golf kiezen... ergens te geraken met onze boards. Wij vonden het al lang best. Met de auto tien minuten verder Na de eerste weken veel gesurft en gechilld te hebben, werd richting het noorden ligt Brandons: een lange, linkse golf die het toch echt tijd om ergens te beginnen werken. Na veel rond af en toe een holle rechtse door laat komen. Op een goede dag te vragen en gezocht te hebben op het internet kwam voor lag er makkelijk dertig man op de piek, maar iedereen krijgt mij een optie via Steve. Steve was in een supermarkt tegen hier wel een kans. Zowel Yannick als ik hebben hier onze turns Charles aangelopen, de eigenaar van de ‘Cliff Sharker’: een kunnen verbeteren. boot genoemd naar zijn aparte vangst waarbij hij een bijna drie meter lange haai gevangen heeft vanuit zijn slaapkamerDe lange, linkse schouder liet het toe om lange carves te makraam, bovenop een vijfentwintig meter hoge klif. Hij biedt en en veel turns. Een spot waar we allebei vaak met een grote een tour aan waar je de kans krijgt met zeeschildpadden te smile het water uit kwamen. Vlak naast Brandons ligt Pebbles zwemmen en op scheepswrakken te duiken. Na een try-out op Beach, een spot waar Yannick regelmatig les heeft gegeven. Dit zijn boot ben ik voor hem gaan werken en het klikte direct. is de laatste spot voordat de westkust begint en de eerste spot De trips die we aanbieden zijn met maximaal acht personen. die, anders dan alle spots hiervoor, werkt met een noord swell. ‘s Ochtends vroeg om zeven uur vertrekken om zo in alle Op dit strand schuilt een andere line-up, genaamd Thunder. rust met de bekende green turtles van Barbados te snorkelen. Een lange pier die niet meer in gebruik is, geeft vaak een donNa een uur gezwommen te hebben met de turtles leren we der-effect wanneer de massa er tegenaan knalt. Vaak moet je mensen ‘freediven’ rondom drie scheepswrakken. op tijd uitkicken, maar wanneer er een grotere set binnenrolt en de golf dieper breekt, kun je voorlangs. De golf rolt zeer Yannick: Na enkele sollicitatiemails had ook ik eindelijk beet. snel af en is er een met veel uitdaging. Door de krachtige lip Barry en Christie van ‘Surf Barbados’ hadden mij uitgenodigd hebben we hier onze top turns op een ander niveau gebracht. om op gesprek te komen. Afspraak aan Salt Ash Beach en na Wanneer je verder zou zoeken naar spots vanaf hier dan ben een proefles was de buit binnen. Mijn job voor de komende je op de westkust beland. De kust die alleen werkt met een tijd bestond uit surfles geven bij de school samen met mijn noord swell bestaat ook uit honderden spots. Hier komt lokale nieuwe collega Jonathan. Juist voor de deur loopt een perfecte kennis echt van pas, plekken waar je normaal niet eens white linkse golf voor gevorderden en op de inside sectie een kleiwash ziet, kunnen met de juiste swell perfecte A-frames laten nere voor beginners, waar we alle lessen deden. Ook had Barry breken. Yannick heeft als enige van ons hiervan mogen proevnet een boot gekocht waar hij surf- en snorkeltrips mee deed. en. Met een één dag durende noord swell heeft hij volledig in Meer en meer werd dit mijn verantwoordelijkheid. Samen het noorden Fort gesurft. Ik kan me nog goed herinneren hoe met Barry ging ik op de boot werken. Op de boot nemen we Yannick thuiskwam: zijn rug vol met schaafwonden door het maximum zes mensen mee en die laten we surfspots ontdekshallow reef, maar zijn smile sprak boekdelen. Hij heeft einken waar je normaal niet kan komen. Na het surfen is het delijk mogen proeven naar iets waar we beiden lang naar uit-


{LARS & YANNICK}

B AR B A DO S BO Y S

32 BOARDXMAG

Yannick op zoek naar barrels, Fort

keken. De bijna altijd ‘go for the barrel’ brekende golven aan de westkust zijn alles wat een surfer wil. Soup Bowl: de golf waar Kelly Slater een van zijn beste surfsessies ooit beleefde. De golf die wanneer het echt groot wordt een kleine line-up kent. Deze krachtige, rechtse golf bevindt zich aan de Atlantische kant van Barbados. Zodra je indropt en een diepe bottom turn maakt, is de kans groot dat je voor een barrel, of in ieder geval voor een cover-up kan gaan. Wanneer je de volgende sectie haalt, zie je waar de golf zijn naam aan dankt. Je ziet de schouder voor je uit kromtrekken richting strand en de bottom van de golf wordt dieper en holler: Soup Bowl. De golf waar we op voorhand niet direct gedacht hadden te surfen, puur door zijn reputatie. Maar ook hier hebben we ons niveau kunnen verbeteren. Yannick kon eindelijk frontside surfen en nu was het eens aan mij om backside te gaan. Yannick: Halverwege ons verblijf in Barbados hadden we beslist om er even tussenuit te glippen. Na wat opzoekingswerk hadden we onze zinnen op Jamaica gezet. Naast Barbados is Jamaica een van de topbestemmingen om te surfen in de Caraïben. Dankzij REDjet, de lokale Ryanair, stonden we na drie uur in Kingston. We hadden ons verblijf geboekt in Jamnesia Surf Club, thuis van de oprichters en kampioenen van het Jamaicaans surfen, de Wilmot-familie. Dankzij hen kregen we de kans om het


BOARDXMAG 33

Lars in Jamaica

Lars op Long Beach, Barbados

eiland te verkennen en hebben we schitterende herinneringen aan Kingston, Bull Bay, Boston Bay, Blue Lagoon, Reach Waterfalls en de heerlijke jerk chicken. Naast het eiland verkennen waren we hier uiteraard ook om te surfen. Dit hebben we kunnen doen op twee van de beste spots op het eiland: Makka, ook wel gekend als Makka-Mundaka: een holle, linkse reef break waar we down the line moesten racen en vervolgens Lighthouse: een Aframe peak waar je goed moest opletten voor de holle eindsectie op het ondiepe rif. De tweeëndertig zee-egelstekels in mijn voeten kunnen hiervan meespreken... Yannick: Liming. Als je tussen de vijftien en dertig jaar bent in Barbados is de kans groot dat je dit woord minstens één maal per week in de mond neemt. Er is niets dat de lokale jeugd liever doet dan feesten en afspreken met vrienden. Een verlaten strand, sound system met knallende beats, heel veel pick-up trucks en rum. Daarom is het ook geen verassing dat het weekend voornamelijk uit feesten bestaat. Vrijdagavond is traditioneel Fish Fry Night. Alle locals en toeristen komen samen om in Oistins Fish Market van de heerlijkste, vers gegrilde vis te eten en samen te dansen op de Caraïbische beats. Zaterdagavond wordt doorgebracht in St. Lawrence Gap, ook gekend als The Gap. Met zijn vele verschillende bars zoals The Reggae Lounge‚ McBride’s, Hal‚ Car Park Bar‚... is dit the place to be. Zondag is heilig en wordt gereserveerd voor de familie. Alle Bajans trekken dan naar het strand met koelboxen, barbecues, spelletjes en brengen heel de dag door met elkaar.

Lars (l.) en Yannick (r.)

Jamaica Reachfalls pool


34 BOARDXMAG

Having a seat on the ''Bajan Queen''

Barbados South coast

B AR B A DO S BO Y S {LARS & YANNICK}

∆ Zelfs de nationale sport bij uitstek, cricket, wordt tot een groot feest omgevormd. Zo zijn we gaan kijken naar enkele CaraĂŻbische kwalificatiematchen. Aan de deur kregen we de keuze tussen drie verschillende tickets: tribune, grond of partystand. Partystand is het geworden. Ik kan je garanderen, het was een feest zoals nog nooit gezien. Aangezien minderjarigen deze tekst ook lezen, nodig ik de meerderjarigen uit om Lars of mij persoonlijk naar de details te vragen. Terwijl we deze tekst schrijven, zijn we stilletjes onze laatste dagen aan het aftellen, nog een dikke week en we vertrekken weer naar Europa. Alhoewel we hier maar zes maanden geweest zijn, voelt het voor ons beiden veel langer. In deze korte periode zijn we verliefd geworden op het land en zijn we zo verwelkomd door de mensen dat we Barbados gerust thuis durven noemen. Deze zomer zijn we vier maanden in Zarautz en zullen we volop onze reis terug aan het plannen zijn. Ons plan is om in november terug te gaan en voor een onbepaalde periode te blijven en iets op te bouwen voor onszelf.

Het vissersdorpje Bathsheba, waar Soupbowl ligt.

Lars (l.) en een Green Monkey (r.)


Blankenberge - Belgium

Le Grand Cafe ZEEDIJK – BLANKENBERGE

1 uur gratis Golfsurfboard + Wetsuit* Meer info: www.boardx.be/oneillbeachclub *Deze bon is niet cumuleerbaar; 1 bon per persoon, geldig 2012! O’Neill Beachclub is gelegen aan de voet van de duinen net voorbij De Pier. Iedere dag open van april tem oktober. Van november t.e.m. maart open weekends en vakantiedagen. E-mail: info@oneillbeachclub.be - website: www.oneillbeachclub.be - Beachphone: +32 (0)470/679.678

BOARDX WEBSHOP Wat begon als een klein nevenproject op onze website is uitgegroeid tot een heus BoardX merchandising distributiecentrum. Met enkele muisklikken kan je slaapzakken, slaapmatjes, joggings, sweaters, T-shirts en andere BoardX branded items aanschaffen die een paar dagen later in je brievenbus belanden. Online shoppen is nog nooit zo eenvoudig geweest! www.boardx.be/shop


36 BOARDXMAG

T H E S U R F D O CT O R {NO PAIN, NO GAIN} Tekst: Kristof Elsen

Surfmoni Kristof behoort sinds een kleine tiental jaar tot de BoardX-crew. In het dagelijkse leven is hij werkzaam als sport- en revalidatiearts. In de vorige editie van BoardX-magazine besprak hij reeds de blessures bij het golfsurfen. Ditmaal polsten we naar wat hem het afgelopen jaar heeft beziggehouden.

Inmiddels is het reeds een jaar geleden dat de eerste editie van BoardX-magazine verscheen en de tijd heeft niet stilgestaan. Stilstaan is immers achteruitgaan, dat is zo in de moderne geneeskunde en zo denken we ook bij BoardX. Het surfniveau stijgt, take offs worden steiler, golven groter, rif ondieper, bestemmingen exotischer, spots meer afgelegen en we worstelen ons tussen de massa om de beste golven te scoren. Dat heeft zo zijn consequenties. Ikzelf was er vorig jaar bij op de crewtrip naar de Malediven, gelukkig maar, want het dichtstbijzijnde ziekenhuis was twee dagen varen per boot. Ook deze winter zwermde de crew weer uit, maar helaas kon ik hen niet vergezellen. Daarom was het tijd om wat kennis over te dragen.


BOARDXMAG 37

“Het surfniveau stijgt, take offs worden steiler, golven groter, rif ondieper, en we worstelen ons tussen de massa om de beste golven te scoren”

Let op, zelf dokter spelen, kan uiterst gevaarlijk zijn, maar op sommige momenten heb je als traveller geen andere keuze: geneeskundige zorg is niet overal voorhanden, situaties zijn dringend en de kwaliteit van de geneeskunde is niet overal even goed. Daarom leerde ik enkele moni’s wat basic reisgeneeskunde, hechtingstechnieken voor snijwonden en voorzag ik hen van een aangepast EHBO- en medicatiepakket. Maar vooral hield ik mijn mail en telefoon in de gaten voor vragen die vanuit verscheidene hoeken van de wereld werden afgevuurd. Een moeilijke taak, maar wel bevredigend als ze daags nadien opgelapt kunnen surfen en ze hun actiepics in mijn mailbox droppen. Eenmaal terug in het land is het proberen de blessures en kwaaltjes ook volledig te genezen. Want jong of oud, amateur of pro, iedereen die gepassioneerd met zijn sport bezig is, neemt geen genoegen met 99% fit. Het streven naar 100% is in de sportgeneeskunde echter geen eenvoudige opdracht.

Iedere sport krijgt zo te maken met zijn specifieke blessures en dat is met surfen niet anders. Om me nog meer te kunnen verdiepen in de specifieke surfgerelateerde problematiek ben ik dit jaar uitgenodigd om te spreken op het Europese congres van surfgeneeskunde te Sagres (Portugal). Het is de eerste keer dat artsen over heel Europa samenkomen om hun kennis en passie te delen. Ikzelf zal de schouderproblematiek voor mijn rekening nemen en hopelijk kan ik heel wat dingen opsteken van mijn collega’s‚ ook uit andere specialisaties binnen de geneeskunde. Een druk gevulde agenda van presentaties en workshops staan op het programma, maar we hopen uiteraard ook wat surfsessies te kunnen meepikken. Niettegenstaande we boeken kunnen vullen met allerhande blessures, is het golfsurfen echter geen gevaarlijke sport. Zoals ik vorige editie reeds zei, is het surfen op een beach break onder toezicht van een redder of surfinstructeur uiterst veilig en toegankelijk voor iedereen. Dus geen zorgen, paddle out en enjoy your ride! www.surfingdoctorseurope.com


{BOARDX}

A R OU N D THE WO R LD Klaas op Chicama (Peru), de langste linkse golf ter wereld.

Machu Picchu (Peru). The search for barrels in Dominical, Costa Rica.

Klaas en Nele in Zuid-Amerika

â—Š


www.pioneer-steez.com


40 BOARDXMAG

Location:

Cape Town, South Africa Latitude = -33.9250 Longitude = 18.4220

2011.06_47.10_Surfing_IFC_Gate.indd 1

THE ALL NEw

PSyCHO RG8

STRANGE BUT TRUE!

From the Depths of Area 52.

is “The Incredible Regenerating Boy” NAT YOUNG

In the all new Psycho RG8. Built with recycled plastic helps make the Green Room, Greener!

STEP RIGHT UP FOLKS! COME ONE, COME ALL! as we present to you

A palpitating parliament of psychos, mutants & freaks of nature! Their extraordinary exploits on display for the entire world to see. Dastardly daredevils and saltwater fiends battling the elements with an unrivaled cold water arsenal. Tested and tortured through countless rounds of prototypes for the best in quality, fit and function. Nearly 60 years of kinetic design from the DIABOLICAL MINDS OF O’Neill’s Area 52

.

FIRST IN. LAST OUT. • ONEILL.com/FREAKSHOW 2010.08_Sundance_Freakshow_RG8_Ad.indd 1

C E L E B R AT I N G 6 0 Y E A R S O F I N N O VAT I O N

FACEBOOK.COM/ONEILLBELGIUM

8/30/10 3:32 PM

BOARDXMAG 2012  
BOARDXMAG 2012  

Yearly magazine that BoardX publishes for their surf camps all over Europe

Advertisement