BOARDXMAG 2011

Page 1

BOARDXMAG 1


2 BOARDXMAG


BOARDXMAG 3

*

LACOM nv Ambachtenlaan 2 3001 LEUVEN 016 40 07 20 lacom@lacom.be www.lacom.be

LACOM nv Mechelsesteenweg 309 1800 VILVOORDE 02 252 01 67 lacom@lacom.be www.lacom.be

*Enkel voor natuurlijke personen. De kortingen zijn geldig op factuurbedrag. Volvo Cars Belgium kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele wijzigingen in de wetgeving inzake milieupremies die in voege treden tussen het moment van aankoop en de inschrijving van uw voertuig.


4 BOARDXMAG

I NH O U D BOARDX MAGAZINE

_________________________

BoardX Bierbeeksstraat 106 3001 Heverlee Tel +32 (0) 16/41 39 36 www.boardx.be . info@boardx.be

‘11

_________________________

>> Vormgeving hello@joriswillems.be

inhoud: Colofon & Inhoud 10 Jaar Monitor: The Story MusiC: Berria ft. Ejva FotoGraaF: Lorenzo Naudts teaMrider: Julie Lauwers FotoGraaF: Marilyn De Smet Malediven: BoardX-crew op boat trip FotoGraaF: Koen Olieslagers Chili en Costa riCa: Moni Lars FotoGraaF: Lize Helsen de surFdokter: No Pain, No Gain?

04 06 12 14 16 18 20 26 28 34 36

>> Eindredactie Charlotte Van Strydonck >> Fotografie Marilyn De Smet, Lorenzo Naudts, Wiet Van der Veken, Lize Helsen, Luc Putseys, Frederik Vanrenterghem, Koen Olieslagers, Lars Zeekaf, Kristof Elsen, Joris Bulckens, Eveline Billiau >> Tekst Lars Zeekaf, Tom Herteweg, Julie Lauwers, Mathieu Gram, Kristof Elsen, Jo Deferm >> COVER Kimmos duck diving in de Malediven Photo: Photo: Wiet Van der Veken


THE SUMMER

N

2011 REUNIO

VRIJDAG 21 OKTOBER @ HENGELHOEF HOUTHALEN-HELCHTEREN BOARDX RESIDENT DJS LANKA & JEAN S LOGIQ LES MIAMI PUNQUE RICKY P

Inkom: enkel met ticket Tickets: www.boardx.be Deuren: 21.00 - 03.00

Gratis parking Gratis vestaire per 2 personen Zwemshorts toegelaten

www.LACOM.be


6 BOARDXMAG

‘‘11 11

10 J A AR

B O AR D X door de ZonneBril van Moni lukke

Moni lukke is “the last survivinG Monitor” van de eerste Generatie Moni’s. old and Bold, But still roCkinG as hell! hier ZiJn rePort!

Het begon allemaal in de zomer van 2001: een Belgisch surfcamp in het Baskenland. Afgestudeerd en op weg naar Spanje. Opbouw van het camp, vier weken monitor en dan afbraak op het einde. We waren een kleine, hechte groep monitoren die de taken uitvoerden als een geoliede machine (om het met hoofdmoni Wiet zijn woorden te zeggen). Iedereen kende zo goed als alle taken en inspringen voor elkaar was vanzelfsprekend. We leerden dat de kleigrond in Zarautz zich niet leende voor een handboor en de waterpas werd ons handelsmerk. Alles moesten we uitzoeken: eten bereiden voor een grote groep mensen, een supermarkt vinden waar ze Engels verstonden of zelf Spaans leren, de juiste gasfles vinden om mee te koken, bier en drank kopen met elk twee winkelkarren in de hand, leren barbecuen in de regen, vaste tafels in de grond steken op afhellend terrein… Maar één ding was zeker: we brachten dit allemaal tot een goed einde met veel anekdotes en lachsessies achteraf. Beeld je maar eens in dat je voor tachtig personen kip moet te pakken krijgen terwijl je nog geen woord Spaans spreekt. Een kip uitbeelden met bijhorend geluid aan de beenhouwerij van de supermarkt terwijl er tien Basken rond je staan die het woord “chicken” niet begrijpen… Ja, we hadden er wat voor over om onze gasten toch maar een heerlijk avondmaal te kunnen geven.


BOARDXMAG 7 Het eerste BoardX surfcamp heette Take Off.

Doordat de BoardX-clan maar uit een zestigtal gasten bestond, kende iedereen elkaar en vormden we al gauw één hechte groep. Samen uit, samen thuis! Alhoewel enkelen, hoe hard ze ook hun best deden, dikwijls op eigen krachten de bergtop niet meer haalden na een avondje downtown Zarautz. Maar gelukkig was er toen al het BoardX-busje dat dienst deed als taxi. Ook op en rond het strand werden we snel berucht en beroemd via onze “Extreme Petanque”, beachvoetbal en -volleybal. Het strandbarretje waarvan de eerste eigenaars nog steeds met ons bevriend zijn, had aan onze groep een goede klant.

Moni Lukke 'stalling' op een zeldzame eenzame ochtend in Orrua.

De eerste BoardX-bus hell yeah!

Het team van 2002!


8 BOARDXMAG DJ Kozmo @ work at La Bounty 2002.

10 J A AR

B O AR D X

Ik was zelf nog geen doorwinterde surfer en nu had ik de kans om een hele zomer lang dagelijks te surfen in plaats van twee weken per jaar en enkele zeldzame goede dagen in België. Vooral de ochtendsessies met grote swell, alleen met enkele medemoni’s in het water, zijn nog steeds memorabel. We stonden op met het eerste licht, zagen elkaar surfen, vallen, mee over the falls gaan, … terwijl er verder nog geen volk te bespeuren was.

The boys-crew in 2006.

Zo kreeg ikzelf ook de kans om de eerste Surf Instructor Course te volgen in Zarautz. Dat maakte dat ik sowieso zeker was van mijn taak: surfles geven, wat inhoudt dat je de hele dag aan het strand kan doorbrengen en ook surfen als je de kans hebt! Ons eigen surfniveau ging er op vooruit en zo maakten we kennis met een rechtse reef spot nabij Zarautz, waar we in die jaren met zes man in totaal surften. Rotsen onder je wil zeggen: peddelen en rechtstaan en vooral niet vallen tijdens je take off! Dat was kicken!

Pubers met een idee: Wiet en Jo op de eerste BoardX Summer Release Party @ Rumba 2002.


BOARDXMAG 9

De monitoren vormden een heel hechte groep: veel mensen die elkaar reeds kenden van het sportkot en enkele niet-sportkotters die allemaal nog steeds bevriend zijn. Tien jaar later vormen wij de groep BoardEx en organiseren we tweemaandelijks een weekend of activiteit met z’n allen. Hierbij komen dan sowieso altijd de plezante, onvergetelijke verhalen van vele jaren plezier met elkaar en de gasten aan bod! Het nagelkloppen met bijhorende opdrachten, het teelballenverhaal (later meer hierover), Pamplona, de feestjes, … Wij introduceerden ook veel activiteiten die nog steeds op het vaste programma staan van het camp zoals battle of the sexes, campdans, pizza en avondsurf, strandsporten, …

Party tiMe! Zarautz staat ook synoniem voor megabangelijke feestjes. Het eerste feestje van de week was in de stad en dit zorgde voor veel beziens door de lokale bevolking wanneer we met de hele groep fout verkleed te voet de berg afkwamen. Gegarandeerd dat er enkele locale surfdudes aanwezig waren om te socializen met de Belgische surfers (lees meisjes). In La Bounty was het niet uitzonderlijk dat ook de eigenares naar de ochtend toe mee op de toog stond te shaken omdat de muziek en sfeer de max waren. Zo breidde ook de dj-groep uit en kwamen er steeds meer verschillende muziekstijlen aan bod.


10 BOARDXMAG

10 J A AR

B O AR D X

De Bataplanparty met dj en bijhorende livesaxofonist vormde een nog niet gezien aspect in de clubscene van San Sebastian. La terraza met zicht op de jachthaven en zee vormde dan ook het ideale decor als opwarming voor de party night. Ook Pamplona was voor ons altijd een hoogtepunt: een hele nacht fiesta op zijn Spaans met sangria, dansen, bullrun enz. De dag erna is klassiek de rustigste dag van de zomer op het camp omdat iedereen dan bekomt van de feestnacht.

De eerste mega BoardX bar inclusief Bicsurfboard!

kWaliteit Tien jaar geleden waren er niet veel surfcamps en die die er wel waren, lieten te wensen over. Vandaar dat wij het vooral beter wilden doen. Elk jaar kwamen er extra dingen bij op ons camp: een betere keuken en menu, meer surfboards en altijd in nieuwe staat, een grotere bar met dakterras, een trailer als stockage, een chill-out-tent met spelconsoles en moviecorner, darts, pingpongtafels, trampolines, hangmatten, een miniramp, testcenter met polyester boards, betere geluidsinstallatie, … Als je als moni ideeën of bemerkingen had, werd er ook iets mee gedaan en dat werkte motiverend. En dan nu het strafste verhaal: “De legende van het gescheurde scrotum!”

Na een nachtje doorzakken in downtown Zarautz gaat Tom terug richting camp. In één van de straatjes waar hij door wandelt, hoort hij zijn maat roepen die hij eerder die nacht in dronken toestand was kwijtgespeeld. Die ligt te crashen in een voortuintje achter de haag van een huis. Tom neemt een aanloop en springt over de haag. Wat hij echter niet gezien had, was dat er een hek met opstaande pinnen achter de haag door liep. Gevolg: Tom met gespreide benen gespiest op een pin van het hek en zijn maat stomdronken op het gras liggend die hem niet kon helpen… Gelukkig was er een nuchtere monitor in de buurt die alles zag gebeuren en met Tom naar het ziekenhuis kon gaan. Diagnose: gescheurd scrotum. Auwch…12 BOARDXMAG

W IE Z I JN

B ER R IA FT. E JV A ? Berria Ft. eJva Bestaat uit eveline en toM die saMen een PoPPy duBsteP & d’n’B duo vorMen Waarin eveline de voCals en Piano voor haar rekeninG neeMt en toM vooral aChter de synths en knoPJes staat. toM kennen We ook als de helFt van het Bekende dJ-duo laston & Geo.

De naam Berria klinkt ons bekend in de oren, zit hier een verhaal achter? Eveline: “Ik was vorig jaar samen met BoardX op surfvakantie en Tom werd uitgenodigd om daar met Laston & Geo en Frères Deluxe te komen draaien. Op mijn iPod had ik een zelf opgenomen demo staan en via enkele surfvriendinnen (Yentl, Roselien en Jana) kwam die track, zonder mijn medeweten, in handen van Tom. De dag nadien maakte hij van die track een drum’n’bass versie, die hij dan ook meteen tijdens één van de talrijke feestjes in Berria door de speakers knalde. Ik viel totaal uit de lucht, maar de track werd duidelijk gesmaakt door het publiek. Later die week hebben we dit nog eens herhaald, maar dan met mezelf live achter de microfoon. Berria ft. Ejva was geboren!” Super, maar hoe gaat het nu verder en wat zijn de toekomstplannen? Tom: “Afgelopen jaar zaten we veel in de studio en momenteel werken we onze eerste producties af. Een remix die we voor Les Miami Punque hebben gemaakt, moet normaal gezien rond deze tijd via iTunes te downloaden zijn. In de toekomst willen we naast dj-sets ook zoveel mogelijk met ons eigen repertoire live spelen.”


BOARDXMAG 13

Hebben jullie eigenlijk als Berria ft. Ejva al veel live opgetreden? Tom: “Neen, dit jaar zaten we vooral in de studio, maar BoardX krijgt de première van onze liveshow en dit, heel toepasselijk, in Berria tijdens de laatste surfweek van september.” Jullie omschrijven jezelf als een dubstep & d’n’b duo. Wat zijn jullie invloeden en hoor je die duidelijk in jullie muziek? Eveline: “Ik luister, naast mijn dubstephelden Jakwob en Katy B, vooral naar vrouwelijke singer-songwriters zoals Erykah Badu, India Arie, Adele en Ellie Goulding.” Tom: “Op mijn iPod staan o.a. de albums van The Streets, Moloko en Miike Snow, maar ook muziek van Goose, Nicolas Jaar en The XX.” Eveline: “Sommige invloeden hoor je duidelijk in onze muziek, andere dan weer juist niet. We proberen gewoon leuke tracks te maken en proberen er niet te veel over na te denken.We willen gewoon zoveel mogelijk plezier maken, zowel op als naast het podium.” Tom, eventjes over Laston & Geo: wat waren de hoogtepunten van vorig jaar en wat staat er nog op de planning? Tom: “2010 was een superjaar voor ons met o.a. de Snowcasereis van Studio Brussel, de surftrip met BoardX, meer dan honderd dj-sets tijdens fuiven en festivals, … Maar het absolute hoogtepunt was dat we het hoofdpodium van Marktrock Leuven mochten afsluiten. Het gaf echt een kick om meer dan twaalfduizend mensen te zien dansen op onze dj-set. Deze zomer doen we ook weer een heleboel festivals en openluchtfuiven en in september spelen we voor de vijfde keer op rij op Laundry Day. Onze zomer sluiten we net als vorig jaar af in Berria. Daar kijken we toch weer naar uit, want de feestjes aan het strand daar zijn echt wel legendarisch…”

“BOARDX KRIJGT DE PREMIÈRE VAN ONZE LIVESHOW, HEEL TOEPASSELIJK, IN BERRIA TIJDENS DE LAATSTE SURFWEEK VAN SEPTEMBER”


14 BOARDXMAG

F O TO G RA AF lorenZo naudts Berria - Spanje

De foto werd genomen boven op de berg in Berria. Na lang experimenteren met de sluitertijd en het standpunt kwamen we tot dit resultaat. De mooie kleuren van de lucht en de bergen maken het tot een kleurrijk geheel. Een fel straatlicht zorgt ervoor dat de auto en personen perfect belicht worden. Aangezien er een lange sluitertijd werd gebruikt, moesten we muisstil blijven staan om bewegingsonscherpte op de foto te vermijden. www.lorenzonaudts-photography.be Tech: Canon 50D Canon 17-55mm f:2.8


3 luxuary beachfront apartments up to 8 people each roof terrace + pool surf the longest Point of Morocco

www.boardxhouse.com


16 BOARDXMAG

BoardX/o’neill teaMrider

J U LI E LA U WE R S ‘11

De eerste keer dat ik meeging met een BoardXsurfcamp was tegelijk ook de allereerste week dat het kamp in Le Pin Sec open ging. Dus ik was er al van in het begin bij! We hadden met een paar vrienden afgesproken om met BoardX te gaan surfen. De eerste week van juli 2009 was het dan zover. Na al die weken aftellen, zaten we eindelijk op de bus richting Le Pin Sec! Een onvergetelijke gebeurtenis en één van de mooiste weken van mijn leven. Met grote spijt in het hart stapte ik dan ook terug op de bus richting België. Toen ik thuiskwam en op de website van BoardX keek, zag ik dat er een reis te winnen viel. Ik deed mee met de gedachte “wie niet waagt, niet wint” en drie dagen later kreeg ik een mailtje dat ik opnieuw naar Le Pin Sec mocht vertrekken! Sinds die week ging de bal aan het rollen en die is nooit meer gestopt! Ik mocht van hoofdmonitor Mathieu Gram, die nu mijn fysieke trainer is, meetrainen met Keith Marcantuoni (O’Neill teamrider). Tijdens die week maakte ik zo veel progressie dat de BoardX-crew me uitnodigde

Foto’s: Marilyn De Smet, Lize Helsen

om nog wat langer te blijven om te trainen. En na het overtuigen van mijn ouders mocht ik nog een weekje langer blijven. En ook na die week was het nog niet afgelopen! BoardX overtuigde opnieuw mijn ouders om nu ook nog naar het Belgische Kampioenschap in Berria af te zakken, waar ik tot grote verrassing van iedereen de derde plaats behaalde! Dankzij deze prestatie werd ik O’Neill teamrider en keer ik iedere zomer terug naar de plaats waar het allemaal begon: Le Pin Sec. Nu doe ik zo veel mogelijk mee aan contests. In 2010 werd ik derde op het BK en volgend jaar ga ik zeker voor de eerste plaats, want het gaat door in… Le Pin Sec! In de toekomst wil ik nog zo veel mogelijk wedstrijden surfen en veel reizen. Ooit hoop ik mee te kunnen doen in Europese wedstrijden en daar misschien zelfs een podiumplaats te behalen! Want wie niet waagt, niet wint…


BOARDXMAG 17

Fysieke trainer Mathieu Gram over Julie: Julie is een atlete met een topsportmentaliteit. Ze gebruikt zowel haar verstand als haar fysiek vermogen om haar surfcapaciteiten naar een hoger niveau te brengen. Om beter te worden in om het even welke sport, moet je bepaalde parameters trainen die niet altijd in direct verband lijken te staan met je uiteindelijke doel. Julie ziet er het nut van in en kan het opbrengen om zich ook voor deze trainingsdoelen volledig te geven. En dat is topsportmentaliteit. Ik zie Julie maandelijks in de fitness van de Sportoase in Leuven, waar ik haar evalueer op stabiliteit, lichaamsbesef, diepe spiercontrole, kracht, uithouding en balans, welke fundamenten vormen voor een goed en gezond gebalanceerd, blessurevrij lichaam. We werken met online trainingsschema’s en een feedbacksysteem, aan de hand waarvan ik wekelijks haar trainingsparameters kan aanpassen om een zo goed mogelijk fysiek resultaat te bereiken. Dankzij haar gedrevenheid, discipline en manier van omgang ben ik met veel plezier haar fysieke trainer!


18 BOARDXMAG

F O TO G RA AF marilyn de smet Banana Point - Marokko

Dit was een sessie met Otto Delahaye, Yann Perez en de BoardX-crew. Steeds veel volk in het water rond Taghazout, maar deze bom passeerde zonder surfer. aboutmary.carbonmade.com marilyndesmet.carbonmade.com Tech: Canon EOS 50D ISO 100 Belichting: 1/3200 sec bij f:6,3 Brandpuntafstand 184mm Lens: TAMRON 18-270mm 1:3,5-6,3


HDJ-500 Style & SubStance DJ Headphones

The stylish and lightweight HDJ-500 headphones utilise technology and design DNA from the flagship HDJ-2000. They come in three distinct colours – red, black or white. Coming with two different cords, they offer versatile listening on the go and pure DJ performance use.

When it comes to monitoring dance music the HDJ-500 really excels with dynamic reproduction of low and mid level frequencies. A rotating arm structure allows for varying DJ styles and a flexible, durable headband completes a robust DJ headphone - built for style and substance.

videos on www.bluemarlinibiza.com

PIONEER.BE


20 BOARDXMAG


BOARDXMAG 21

BOARDXCREW OP BOAT TRIP IN DE

M AL E DI VE N ! FilMs als “o’neill deeP Blue oPen”, “younG Guns” van Quiksilver en “the sePteMBer sessions” van JaCk Johnson (toen hiJ noG surFFilMs Maakte) heBBen We GriJsGedraaid. tien Jaar lanG heBBen We alleen Maar kunnen droMen van een eChte Boat triP: eXotisChe eilanden Met PerFeCte, eindeloZe Golven, surFen tot Je niet Meer kan en dan Met de Boot verder Cruisen naar een nieuWe sPot. Maar ooit… ooit Zouden We dat ook doen Met de Boys! en na tWee Jaar aGenda’s naast elkaar leGGen en sParen, Werden de vlieGtuiGtiCkets vastGeleGd Met als eindBesteMMinG: de Malediven. CheCked in: kiM, luk, kristoF, Gilles, Jo, FiliP en Frederik.


22 BOARDXMAG

‘11 ‘11

BOARDXCREW OP BOAT TRIP

De Malediven bestaan uit 26 atolls en elke atoll bestaat uit een hoop mini-eilandjes. In totaal tellen de Malediven ongeveer 1200 eilanden. Vele eilandjes worden beschermd tegen grote golven door ondiep, scherp reef. En net over dat reef worden de perfecte golven gevormd. Het eerste deel van de trip plannen we om vier dagen bij de eilandjes in de buurt van hoofstad Male te blijven. Daarna vliegen we naar het zuiden verder op zoek naar lege line-ups. Na een monstertocht Leuven, Düsseldorf, Dubai, Male werden we opgewacht met een taxibootje om ons naar ons eerste drijvende surfguesthouse te brengen. Onze eerste boat ziet er op het eerste zicht wat minder uit dan de foto’s die we online zagen, maar eigenlijk kan ons dat niet zoveel schelen. Golven willen we! Perfecte, lange, holle golven!

Dat de swell niet echt ging meezitten, konden we reeds aflezen van de voorspellingen online. Maar als we bij Sultans passeren, zien we iemand in het water en kunnen we niet langer wachten… Een kleine, rechtse golf krult met magische perfectie rond het eiland. Let’s go! Aan de andere kant van de reef pass zien we de linkse golf van Pasta Point. Helaas mag je op die golf enkel surfen als je ook verblijft in het resort op het eiland. Een privégolf dus… Ondenkbaar in Europa! De volgende dagen surfen we nog op Ninjas, Lohis, Chickens en Cokes. Die laatste spot is genoemd naar de Coca Colafabriek die op dit eiland gebouwd is! De golven worden die eerste vier dagen nooit echt hoger dan een metertje, maar iedereen belooft ons dat het in het zuiden toch iets beter zal zijn. No worries, you can’t have it all!


BOARDXMAG 23 Een binnenlandse vlucht met een klein propeller vliegtuigje moet ons naar de volgende bestemming brengen. Bagage is bijgevolg beperkt! Zéér beperkt, want er wordt moeilijk gedaan over onze megaboardbags. Maar liefst honderd kilo overgewicht! Maar als na een pittige discussie blijkt dat ze ‘slechts’ iets meer dan één dollar aanrekenen per kilo kan ik een smile op mijn gezicht niet onderdrukken. In Europa is het namelijk de gewoonte om tien tot twintig euro per kilo overgewicht aan te rekenen. Het valt dus nog reuze mee…

IN DE

M AL E DI VE N ! “EEN KLEINE, RECHTSE GOLF KRULT MET MAGISCHE PERFECTIE ROND HET EILAND. LET’S GO! “

Verse 'red snapper' voor avondeten dankzij Kimmos en The Doc!


24 BOARDXMAG

BOARDXCREW OP BOAT TRIP

IN DE

M AL E DI VE N !


‘11

In het pikdonker worden we met een minisloepje naar een nieuwe boot gebracht. Best wel eng, maar eens aan boord worden we licht euforisch. Wat een luxejacht met airco voor de resterende zeven dagen! Not bad at all!! En nu nog golven…

De volgende week zoeken we een beetje hopeloos naar de golven die beloofd werden in al de magische films, maar Neptunus werkt niet echt mee. We pendelen op en neer tussen Blue Bowls, Love Charms, Five Islands en Tiger Stripes en surfen elke dag op lekkere linkse en rechtse points in een paradijselijke omgeving tussen dolfijnen, manta’s en zeeschildpadden. Maar onze honger word toch niet helemaal gestild… Tot de allerlaatste dag. Op de weg terug richting luchthaven passeren we opnieuw Five Islands en de spot gaat helemaal los! Eindelijk! Iedereen surft tot hij erbij neervalt, niks meer te verliezen en op die manier reizen we toch weer voldaan richting België.


26 BOARDXMAG

F O TO G RA AF Koen Olieslagers Marea Gora - Zarautz

Deze foto kwam tot stand op de bekende maandagavond in Zarautz toen Les Miami Punque achter de draaitafel stonden en moni Kris zich weer eens van zijn wildste kant liet zien! Tech: Canon 40D ISO 800 18mm Diafragma 4.0 Sluitertijd 1/2de seconde


© Andrew Buckley/ Red Bull Content Pool

Jordy Smith / Surfer

Your ticket to the World of Red Bull. Onbeperkt sms’en & 600 min. belwaarde naar Red Bull MOBILE.

Onbeperkt surfen

op het Red Bull MOBILE-portaal.

Exclusieve toegang

tot evenementen, sport, muziek, ...

Ga snel naar je Mobistar verkooppunt of naar www.redbullmobile.be Het onbeperkt aantal sms’jes komt overeen met 5.000 sms’jes. Het onbeperkt surfen op m.redbullmobile.be geldt alleen in België en komt overeen met een maximaal volume van max. 1 GB. Opgelet: foto’s, content en links naar andere sites dan het Red Bull MOBILE-portaal, factureren we tegen 0,50 € per MB downloadvolume.


28 BOARDXMAG

MONI LARS oP avontuur in

CH IL I E N C OST A RI CA

een GolF die norMaal veel Close outs had, BleeF nu oPen en had ZelFs seCties Met tuBes. Geen GeMakkeliJke entranCe, ondieP en een snelle, stiJle take oFF ZorGden Wel voor een leGe line-uP.

‘11

Met een zware 100 liter tas op mijn rug, een kleine rugzak met mijn ‘belangrijk spul’ op mijn borst en een boardbag er nog eens overheen, loop ik bepakt door de straatjes van het kleine surfdorpje Pichilemu in Chili. Blij dat ik, ondanks mijn zware schouders, lange busrit, zweet op mijn voorhoofd en niet wetende waar ik naar toe moet, in de verte de zee kan zien wanneer ik de straat oversteek… Pichilemu, het dorpje waar ik aan de Europese winter ontsnap en waar ik drie maanden lang zal wonen en werken. De plek waar in Chili het surfen is ontstaan, bekend om zijn grote swells en het nogal ‘’frisse’’ water van 14°C. Al zal mijn grootste uitdaging niet in het water liggen… Het runnen van een backpackershostel in mijn eentje wordt één van de grootste uitdagingen die ik ooit ben aangegaan. Een geweldig strandhuis direct op het strand, in de vorm van een boot, twintig bedden, drie badkamers, een grote keuken en living. Mijn huis voor deze zomer, en ja ik voel me al direct thuis!


BOARDXMAG 29

De eerste twee weken waren mijn dagen nogal gevuld met het in de flow komen om het hostel te onderhouden, tweemaal per dag surfles te geven en tijd voor mezelf te vinden. Ik was immers alleen. Na een periode van rondrennen als een kip zonder kop, bedden opmaken in het midden van de nacht en het netjes bijhouden van de administratie, vind ik uiteindelijk mijn weg en begint alles zo’n beetje op automatische piloot te gaan. Heerlijk, ik ben klaar, bedenk ik me. Alle bedden zijn opgemaakt, de keuken is schoon, de pomp voor de druk op het water doet het weer, gas is bijgevuld, … LET’S GO SURFING! Board in de ene hand, 5/3mm wetsuit en 50+ zonnebrand in de andere en zo op weg naar de taxi. Vanuit het parkje, op tien minuten loopafstand, neem je de taxi naar de welbekende spot Punta de Lobos (Punt van de Wolven). De surfspot die ervoor zorgt dat veel surfers zich niets aantrekken van het frisse water! De lange, linkse golf die op goede dagen lijntjes laat afrollen tot 1,2 km! De golf die beschermd wordt tegen de wind door de grote klif aan de rechterkant en waar de zeehond je beste vriend wordt!

aan het eind van de dag, wanneer iedereen zijn laatste golf al terug naar het strand heeft gepakt en ik in mijn eentje nog in de line-up zat, starend naar een roodgloeiende bol, geen wind, glassy water en een zeehond die even ‘hola’ komt zeggen, besef je waar je het voor doet! Mijn tijd in Chili is omgevlogen en ik kijk terug op een geweldige ervaring. Een baan die ik voor geen goud had willen missen. Met de aanbieding om volgend jaar terug te komen, weet ik dat ik goed werk heb geleverd, voel ik me goed en vertrek ik met vertrouwen. Of ik terugga voor een nieuw seizoen weet ik nog niet, dus mocht je interesse hebben…

‘’LIFE IS A JOURNEY, DREAMS ARE THERE TO BECOME REALITY.’’

Mijn eerste sessies op deze spot waren niet de gemakkelijkste. Met mijn surfervaring die bestond uit dertien weken Zarautz was ik toch wel nerveus wanneer ik, na een crazy entrance, in de line-up dobberde met goede surfers om me heen en ‘normale’ overhead / double overhead golven passeerden. Gelukkig went dit snel en werd ik steeds agressiever waardoor ik meer golven pakte. Mijn eerste maand ging snel voorbij en ik voelde me volledig thuis. De zaken gingen weer goed, want Pichilemu was één van de plekken die zwaar getroffen waren door de aardbeving in februari 2010, gevolgd door een tsunami. Het restaurant van het hostel dat op vijfhonderd meter afstand aan het strand ligt, had een volledige renovatie achter de rug. Kortom, veel en hard werken, maar elke dag opstaan en met mijn slaperige ogen een uitzicht van 360 graden hebben op twee surfspots die voor de deur liggen, was een grote voldoening. Wanneer ik niet de tijd had om naar Punta de Lobos te gaan, had ik twee andere opties. Aan de ene kant La Puntilla (De Punt), op veertig seconden lopen van het hostel en langs de andere kant Infiernillo (Kleine Hel) op tien minuten lopen. La Puntilla, had een crowded line-up door zijn makkelijke take off, maar zorgde er wel voor dat je de tel kwijt was na anderhalf uur peddelen. Wanneer de swell iets groter was, was Infiernillo een uitdaging. Een golf die normaal veel close outs had, bleef nu open en had zelfs secties met tubes. Geen gemakkelijke entrance, ondiep en een snelle, stijle take off zorgden wel voor een lege line-up. Het gebeurde vaak dat we met een groepje een tijdje overlegden om naar Infiernillo te gaan. Tien minuten lopen over het strand was niets, maar het feit dat we al velen voor ons hebben zien terugkomen met een board zonder noise of een board in twee delen, zorgde toch voor enige twijfel. Toch heb ik op deze plek een aantal keer gesurft. Ook ik heb er aan moeten geloven en een volledig nieuwe noise moeten laten maken na mijn eerste golf van een sessie… Balen! Maar

Op 1 april ben ik weer het vliegtuig ingestapt voor een vakantie van zes weken met bestemming: Costa Rica!

Met een uitgedacht plan stap ik uit het vliegtuig en arriveer ik in San José, de hoofdstad van Costa Rica. Hier wil ik zo snel mogelijk weer weg: drukke stad, veel mensen en al het verkeer is niets meer voor mij. Ik heb te veel geproefd van het rustige leven aan het strand. Twee nachten in het donkere en smerige San José waren al te lang en dus tas ingepakt, boardbag ready en op weg naar de busterminal. Mijn plan was om vanuit San José naar Jaco, het dichtstbijzijnde stadje aan de kust, te reizen. Van daaruit langs de kust langs surfspots richting Pavones dat kort tegen de Panamaanse grens ligt en van Pavones mijn weg naar Panama te maken en zo op naar de Caribische kust. Om zo weer in een cirkel uit te komen in San José gooi ik direct de prullenbak in. Dat is reizen. Maak een plan, maar hou alle opties open en wees niet bang iets totaal anders te doen. In plaats daarvan ga ik voor een lange busrit direct richting Pavones, waar ik een oude, bekende surfmaat van Chili opzoek. Van daaruit zie ik wel waar de reis me brengt… De acht uur lange busrit heeft mijn ogen geopend en me dingen laten zien, horen en ruiken die ik nog nooit ervaren heb. Het is overal groen en ik zie felgekleurde vogels met een ongelofelijke klank en apen die van boom naar boom springen. De laatste drie uren van de busrit gingen over onverharde wegen, volledig weggedoken tussen palmbomen en bananenplantages. Plotseling werd ik verblind door een felle flits in mijn ogen. Het was de ondergaande zon die op het water weerkaatste. Vanuit het niets waren we opeens heel dicht bij de kust en kon ik door de palmbomen heen de eerste golfjes zien breken, met een rode gloed op het water. Een moment dat ik nooit meer vergeet. Met een brede glimlach op mijn gezicht stapte ik uit de bus, een glimlach die nu, vier weken verder, nog steeds op mijn gezicht plakt! Mijn tijd in Pavones was helaas kort, maar dat geeft me direct een reden om ooit terug te gaan naar mijn favoriete plek in Costa Rica, die bekend staat als de tweede langste golf ter wereld. Hostels verstopt tussen de bomen en de golf op drie minuten wandelen, zorgden ervoor dat een gevoel van ongelofelijke vrijheid mijn lichaam vulde… Ook mijn eerste stap in het warme, tropische water van Costa Rica was voor mij één van de vele onvergetelijke momenten. Surfen in niets meer dan een short is iets waar velen elke dag van dromen. Mijn eerste vijf minuten heb


30 BOARDXMAG

MONI LARS oP avontuur in

CH IL I E N C OST A RI CA ik dan ook alleen maar rond gedobberd en het water van 29°C in mijn gezicht gegooid. Dat samen met een perfecte, linkse golf maakte het plaatje compleet. Ochtendsessies rond 5.30u waren hemels. De golf die veel mensen en goede surfers aantrekt, is absoluut de moeite waard. Doordat de golf zo lang is, strekt de line-up zich ook uit en is een beetje agressief zijn de sleutel tot het pakken van veel golven, wat na elke sessie steeds voor zware benen zorgde. Mijn eerste boat trip hier was ook een groot succes. ’s Ochtends om 5.00u vertrokken naar de andere kant van de Golf Dulce. Met het vissersbootje langs de kust gevaren en uitgekomen bij een golf die er in eerste instantie niet was… Totdat het vloed werd! Een dikke, rechtse die over een groot aantal rotsen scheurde. Voor de eerste keer een ‘secret’ spot gesurft zoals de locals het noemen. De rotsen waren helaas ook onze tegenstander. Vijf van de zeven konden dezelfde dag naar de repair shop, waaronder mezelf… De dagen gingen hier snel. Om 18.00u was het donker en omdat we kapot waren van onze twee à drie surfsessies per dag, was slapen rond 19.00u vaak het antwoord. Samen met mijn surfmaat uit Chili, Ben van Californië, en mijn nieuwe travelbuddy Chris uit Duitsland, vertrokken we na vijf dagen met een 4x4 richting Malpaís/Santa Teresa. Dit was totaal de andere kant op richting de grens met Nicaragua, maar wat boeit het: road trip!

De road trip bracht me totaal ergens anders dan dat ik me had voorgenomen, maar vaak zorgen die dingen voor de beste ervaringen. Na spots zoals Dominical, Playa Hermosa en Jaco vol met rijke Amerikanen, drukte en een groot uitgaansleven, belandden we in Malpaís en was ik weer waar ik wou zijn. Of zoals Ben tegen me zei: “Lars, my friend, we are back in paradise!” Een plek groter dan Pavones, maar met dezelfde vibe. We laten de points achter ons en surfen hier weer na lange tijd een beach break. Niet groot, maar leuke golven waar je de ene keer frontside surft en de volgende golf je backside verbetert. De omgeving geeft me alles wat ik wil: mijn eerste close-upfoto’s van de aapjes, bijna wit zand en leuke mensen om me heen. Halleluja… Na een tijdje besluit ik een risico te nemen en mijn kansen te wagen in Nicaragua. Het land dat aan de westkant grenst met Costa Rica en niet meer veraf is. Een mooie kans om een nieuw land te zien en hopelijk een gave golf te vinden: Popoyo. Samen met twee Aussies, die ik ook in Chili heb leren kennen, vertrek ik richting de grens. We maken een stop in het populaire en grote Tamarindo, waar we één dag een auto huren om Playa Grande en Playa Negra te surfen. Het waren leuke sessies, maar Tamarindo was zoals verwacht niet ons ding en dus snel overlegd: morgen weer de bus op naar de grens en direct door naar Popoyo!’


santa cruz


CH IL I E N C OST A RI CA

oP avontuur in

MONI LARS

32 BOARDXMAG

De busrit en de grensovergang waren de meest hectische die ik ooit heb meegemaakt. Door de paasvakantie waren veel mensen op pad en was het een groot circus vol dronken mensen, taxichauffeurs die over de streep gaan met aandringen, cocaïne die je onder de neus van politie wordt aangeboden en een heel onprofessioneel systeem aan de loketten voor de benodigde stempel. Het was een hele ervaring, maar we hadden het voor elkaar gekregen om van Tamarindo in Costa Rica op een dag in Popoyo, Nicaragua te zijn. We belandden in een klein dorpje waar drie hostels waren, twee restaurants, geen bank, geen wifi en geen supermarkt… Zo kwamen we opeens in een heel andere wereld terecht. Popoyo is niet echt wat we zoeken. We vinden een hostel waar we worden geholpen door dronken personeel en krijgen er een smerige, stinkende kamer vol muggen. Gelukkig zijn we zo kapot van deze trip dat slapen geen probleem is. Bijna op hetzelfde moment zeggen we tegen elkaar: “As long as the waves are good for us tomorrow…” Ik draai me om zodat de propeller wat frisse lucht in mijn gezicht blaast en ik denk aan een zin uit de film Sipping Jetstreams: ‘’The world is like a book, people who don’t travel only read one page.’’

Wat we hoopten, viel helaas tegen. Popoyo staat bekend als een golf die regelmatig een barrel vormt over het ondiepe reef. Maar omdat dit de enige golf in de buurt is, is de line-up gevuld met ongeveer dertig man die allemaal voor dezelfde golf gaan. De swell leek niet zo goed te zijn als verwacht en dus bedenk ik me wat mijn volgende stap gaat zijn. De twee Aussies beslissen nog even te blijven, zij gaan over enkele dagen verder hun weg vervolgen richting Mexico. Ik besluit dezelfde reis nogmaals te doen, alleen andersom nu, terug naar het mooie paradijs Malpaís. Mijn drie dagen in Nicaragua zijn me helaas niet goed bevallen, maar ook dit was weer een ervaring die ik niet gauw zal vergeten. Op dit moment ben ik terug in Malpaís waar ik nog twee weken zal blijven vooraleer ik terug naar huis ga. Geen busritten meer, geen planningen meer, alleen nog maar slapen, surfen, eten en in de hangmat liggen… Ik kijk terug op een geweldige trip, die op dit moment nog niet afgelopen is en waar voorlopig ook geen einde aan komt. Ik ga in de zomer terug naar Zarautz, waar ik weer uitkijk naar drie leuke maanden met mijn collega’s van BoardX. Maar ook dit behoort tot mijn reizen, want na deze zomer vertrek ik weer op pad, waarheen…? I’ll let you know!


Zullen n e m a s we iets op gang ? n e g n bre Surf naar degangmakers.be


34 BOARDXMAG

F O TO G RA AF liZe helsen

Imsouane - Marokko

De foto is genomen net naast het BoardXHouse op mijn vakantie in Imsouane, Marokko. Het zicht is adembenemend! web.me.com/lizehelsen Tech: EOS 50D Tokina Fisheye 1/2500 sec f:3,5 ISO 100 Bewerkt in Lightroom.


SHARE je meest memorabele vakantiemoment met je vrienden op de Freeze Facebookpagina

& ontvang 2 jaar gratis

*

*Voorwaarden: Word lid van de Freeze Magazine-Facebookgroep en deel je favoriete vakantiepics met je vrienden. De foto met de meeste ‘likes’ wint 2 jaar GRATIS FREEZE Magazine + Manual. Telkens 2 weken na jouw surfkamp wordt de wedstrijd gesloten en wordt er één winnaar gekozen.

volg Freeze via

check: FREEzE.bE


36 BOARDXMAG

the surF doCtor

S UR F EN : N O P AI N , N O GAI N?

surFMoni kristoF Behoort sinds een kleine tiental Jaar tot de BoardX-CreW. in het daGeliJkse leven is hiJ WerkZaaM als sPort- en revalidatie-arts. We vroeGen heM naar de Gevaren en Blessures BiJ GolFsurFen en ZiJn PersoonliJke ervarinG hieroMtrent.


BOARDXMAG 37

“SURFEN IS VERSLAVEND, MAAR HET IS DE ENIGE AANDOENING DIE IK ALS ARTS WEIGER TE BEHANDELEN!” reCreatieF surFen

BiG Wave en Pro surFinG

Surfen staat bekend als een zeer spectaculair ogende sport. Maar in vergelijking met andere extreme boardsporten zijn zware blessures weinig frequent. De reden hiervoor is dat de meeste mensen de surfsport beoefenen zoals wij deze kennen op de camps: zandstrand, geen gevaarlijke stromingen, toezicht van ervaren coaches en redders, … Als er als beginner dan toch iets misgaat, is het meestal het contact met het eigen board dat een kneuzing kan veroorzaken. Om dit te voorkomen gebruiken we zachte boards en leggen we in de lessen uitdrukkelijk de nadruk op veiligheid.

Pas in extreme condities wordt surfen echt gevaarlijk. Big wave surfen heeft eenzelfde impact als enkele duizenden kilo’s water die met grote kracht op je lichaam terechtkomen. Schouderluxaties, verrekking van pezen en ligamenten en soms zelfs wervelfracturen (breuken) kunnen voorkomen. Zo liep Zarautzlocal Adur Letamendia enkele jaren geleden een zware knieblessure op en dreigden zijn big wave plannen in rook op te gaan. Samen met de BoardX-crew hebben we hem naar ons topsportcentrum laten overkomen voor verdere diagnose, behandeling en het opstellen van een aangepast revalidatieprogramma. Een succesverhaal bleek achteraf, want een jaar later was hij genomineerd voor de Billabong XXL-Global Big Wave Awards. Een tweede belangrijk element is de ondergrond. Een ondiep reef of een rotsondergrond van minder dan een meter onder het wateroppervlak zorgen voor perfecte golven voor pro’s, maar zijn anderzijds ook risicovol. Contact hiermee tijdens een wipe out kan snijwonden en breuken veroorzaken. Zo heeft de surfsport ook zijn eigen Marc Herremans. Voormalig toptalent Jesse Billauer liep een wervelbreuk met verlamming van benen op na een val. Gelukkig is dit een quasi alleenstaand geval. Het weerhoudt hem echter niet al liggend nog steeds grote golven te surfen en om jonge rolstoelpatiënten te stimuleren extreme sporten te beoefenen.

voorBereidinG oP surFtriP Ik krijg vaak de vraag hoe men zich optimaal kan voorbereiden op een surftrip. Als beginnend surfer hoef je geen uitermate sportief type te zijn om plezier te beleven. In normale omstandigheden is een basisconditie voldoende. In landen zoals de VS en Australië is het heel normaal om te surfen vanaf 3 jaar tot 65 of ouder. Dit bewijst nogmaals dat de sport toegankelijk en fysiek haalbaar blijft, ongeacht de leeftijd of het athletische vermogen. Liggen je ambities hoger, zoals zes uur surf per dag in zware condities, dan is zwemtraining (aëroob en interval), sportspecifieke en stabilisatietraining, sportmedische screening en blessurepreventie aangeraden. Binnen BoardX verzorg ik daarom het medische luik en focust moni Thieu (Lic. Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie) zich op het trainingsgedeelte. In de tien jaar met BoardX-crew hebben we er al heel wat trips opzitten. Er gaat geen reis voorbij zonder hechting, wondinfectie, rugblokkage of iets dergelijks. Maar het is een droom om je job en hobby te kunnen combineren, vooral als je ziet dat je vrienden goede golven kunnen scoren door je medische interventie. Last but not least dien ik iedereen te waarschuwen voor het allergrootste gevaar. Surfen is verslavend, maar het is de enige aandoening die ik als arts weiger te behandelen!

links: http://www.surfingdoctors.com http://www.liferollson.org


MEER INFO: WWW.BOARDX.BE BOARDX 2012 >>


>>

JUNIOR SNOWCAMP FLAINE (FRANKRIJK)

1 - 8 januari 2012 13 t.e.m. 16 jaar

Basisprij

659 €

s

20 € vro egb

oekkortin g Inclusief: tot 20 se ptember • Volpension • Ski- en snowboardmateriaal • Lessen • Vervoer • Animatie en begeleiding door BoardX-monitoren • Skipas Le Grand Massif: meer dan 250 km piste

>> Photographer: David Birri - Teamrider: Nadja Purtschert


40 BOARDXMAG