Page 1

3D PRINTING

Joris Deleersnyder / 2COMG / SCA


www.pingo.upb.de


Technieken Selective Laser Sintering

VIDEO http://bit.ly/1dpQK2m


Technieken Fused Deposition Modelling

VIDEO

http://youtu.be/yKHMmKqdI68


The sugar lab bit.ly/1dvO6ro


http://bit.ly/1m8Mi7J


Benodigdheden SOFTWARE PRINTER GRONDSTOF


https://www.lpfrg.com http://www.makerbot.com


http://bit.ly/1jaDZsi


http://www.odd.org.nz/index.html


http://the3doodler.com


http://in-flexions.com


http://korecologic.com http://youtu.be/FOh_m9pPvDo


The sugar lab bit.ly/1dvO6ro


“Everyone will be interested in making things instead of buying things� - Janne Kyttanen


3D ondernemingen


“iTunesconcept” “Op elke catwalk is er één 3D-kledingsstuk” “Andere manier van consumeren”


Ondernemerschap en 3D-printen Wie in Antwerpen enkele maanden geleden rondliep in de stadsfeestzaal, heeft misschien al de 3Deeshop gezien. In februari begon de concept-store als beginnen initiatief in het bekende champagneglas om de aandacht te trekken. Nu vestigt de winkel zich achter de stadsfeestzaal als grootste in Europa. Maar wat verkoopt die winkel nu precies? De geluiden van de 3D-printer en een stofzuiger klinken op de achtergrond terwijl ik enkele vragen stel aan Stijn Paridaens, mede-oprichter van 3Dee. Het is nog redelijk vroeg, dus er zijn nog geen bezoekers. Terwijl ik op bezoek ben, experimenteert de uitbater met PLA, biologisch afbreekbaar plastiek, gemaakt uit maïs.

Businessplan

De bedoeling van de pop-upstore is om mensen vertrouwd te laten geraken met het concept van 3D-printen. Daarom staan er een aantal 3D-printers, die kleine figuurtjes printen. Zo zien de bezoekers voor het eerst hoe het werkt. Op termijn wil 3Dee een franchise-onderneming worden, en de grootste 3D-shop van de BeNeLux en misschien zelfs Europa. In elke provinciehoofdstad komt een

winkel, behalve in West-Vlaanderen. Daar komt de winkel in Knokke en niet in Brugge. Ook in Nederlands wil 3Dee in elke provincie een afdeling openen. Luxemburg kan rekenen op 3 afdelingen. Nu kan je langskomen bij 3Dee om je concept te laten printen. Zo hoeft niet iedereen een 3D-printer thuis aan te schaffen. Ook ondersteunt het personeel het proces, zodat eventuele dure mislukkingen absoluut vermeden worden. Daarnaast kan je je ook laten scannen om een 3D-selfie te maken. Je krijgt je hoofd of je hele lichaam in het klein. Wie toch liever iets anders koopt, kan ook gewoon een klein geprint beeldje kopen, om toch met iets exclusief naar buiten te kunnen komen.

Toekomst

Op termijn heeft iedereen thuis een printer, volgens Stijn Paridaens, en heeft een winkel als 3Dee niet veel nut. Daarom werkt hij op dit moment met zijn businesspartners aan een businessplan. Met 3Dee wil hij evolueren naar eenzelfde concept als bij iTunes. Je koopt een ontwerp op iTunes, dat je kan downloaden. Daarna stuur je het naar je printer, en je hoeft niet meer naar de winkel.

Juwelenontwerpers, kunstenaars, maar ook stofzuigerfabrikanten en autofabrikanten plaatsen er hun werk dat elke consument thuis kan kopen en printen. Ook de mode-industrie geniet van de 3D-printer, want heel wat stoffen zijn te printen. Katoen kan nog niet geprint worden, maar synthetische stoffen krijg je makkelijk uit je printer. Elk jaar zijn er modeshows waar minstens één 3D-kledingsstuk komt. 3D-printen zal misschien wel meer industrieën beïnvloeden dan we op het eerste zicht denken. Ook het photoshop-principe met collages, knippen en plakken zal evolueren. Nu is het mogelijk om 3D-te scannen. Wie dus een hand inscant en daar virtueel een heleboel schubben opzet, kan makkelijk een schubbenhandschoen printen. Als op fotografisch vlak al zo veel mogelijk is via photoshop, zal er op 3D-vlak ook heel wat veranderen. 3D-printen zal zeker dezelfde revolutie veroorzaken als die van de print en van fotografie op de kunst. Details zullen steeds belangrijker worden. Ook onze manier van consumeren zal veranderen doordat we onderdelen zullen printen en vervangen, in plaats van de hele boel direct weg te gooien.


Dam 2 a 8500 Kortrijk http://budalab.be


De mening van

Cynthia Jacobs


#ALLE AMBACHT WEG


Herbert reageert #AMBACHT WAS

NOOIT WEG #EINDELIJK

MAKEN WAT

IK WIL


Complexe vormen Creativiteit > kunnen Veel printbaar materiaal Democratisch voor jonge ontwerpers


3D ondernemingen “Er is waarschijnlijk kennis voor PC-programma’s nodig.”

“Carnaval in Aalst

wordt nooit meer hetzelfde”

“Huizen printen?

Da’s vast een cowboyverhaal.”


Interview met Steven Selschotter striptekenaar en PO-leerkracht

Ik ben bezig met het tekenen van ARhus de Viking. ARhus, het nieuwe kenniscentrum van Roeselare verwijst naar een Deense Stad, maar AR staat nog steeds voor Alfred Rodenback. Hij schreef ook een toneelstuk over vikings en hij was er zot van. Vandaag is het trouwens Ragnorok, de dag waarop de Vikings voorspelden dat de wereld zou vergaan. Op dit moment zouden we eigenlijk ARhus de Vicking willen printen, maar dat lukt tot nu toe eigenlijk niet zo goed. Voor de gelegenheid staat hier een printer, maar die blijft hier niet. Nu printen we dan maar het logo van ARhus, dat is ook wel fijn. Vandaag is het de eerste keer dat ik iets 3D-print, en het is absoluut top. Het is een machtig instrument. Ik hoop dat 3D geen trend is. Voor mij mag het blijven. Het zou echt fantastisch zijn om hoofden te kunnen scannen en daarna te vervormen. Al zorgt dat ook wel voor een bepaalde verandering. Het manuele precisiewerk kan nu overgenomen worden door een printer, en daarmee gaat wel iets verloren. Denk maar aan Maggie De Block die op de stoet van het Carnaval in Aalst paradeert. Echte Aalstenaars beginnen daar lang op voorhand aan en maken een prachtig beeld met de hand. Op termijn zullen carnavalbeelden misschien geprint worden en daarmee gaat toch een groot stuk cultuur verloren In de klas zou 3D-printen wel de max zijn. Ik zou het zeer graag gebruiken, maar daarvoor is waarschijnlijk kennis van PC-programma’s nodig. Dat is niet makkelijk om aan te leren. Ik heb trouwens gehoord dat ze ooit gebouwen gaan printen, maar dat is misschien een cowboyverhaal.


http://youtu.be/eu0g16SYxtQ


“3D gaat levens redden in de medische wereld, en levens verpesten in de kunstwereld” “Het zal een trend in de kunstwereld zijn. Je moet of je hoort er niet bij..” “Een hand uit een affiche. Zoals bij de Hulk”


Interview met Silke Studente Grafisch Ontwerp Hoe zie je 3D-printen voor je? Ik denk dat er 3D-posters gaan komen. Zoals bijvoorbeeld een poster van “The Hulk”, maar waar dan een hand uit de poster komt.

Er is wel op dit moment een grote interesse in vroeger. Er worden filters toegepast zoals op foto’s zoals bij oude foto’s. Er is zelfs interesse terug in analoge fotografie. Er bestaan ook nog steeds vakken zoals “vrije grafiek”

Denk je dat het invloed zal hebben op de kunst?

Ja, da’s waar, maar misschien is dat eerder academisch.

Ik denk dat door 3D-printen er niet meer zo veel zelf moet gebeuren en dat vind ik wel jammer. Bij foto’s begon dat ook al: je kan alles instellen via een digitale camera, maar vroeger was fotografie veel handmatiger.

Op korte termijn: wat gaat 3D bereiken volgens jou?

Gaat 3D-printen evenveel invloed hebben als digitale fotorafie? Misschien wel, of zelfs een beetje meer. De verwachtingen zullen hoger liggen bij iedereen. Als het simpel gaat zijn, zal niemand het nog moeten hebben, omdat iedereen het grotendeels zelf ook zou kunnen maken. Wat ik wel beter vind is dat de medische wereld er enorm van zal kunnen profiteren. Misschien is 3D-printen beter voor de medische wereld dan voor de kunstwereld. 3D gaat levens redden in de medische wereld, en levens verpesten in de kunstwereld. Ik vind het jammer dat oudere technieken, zoals etsen, zullen verdwijnen.

3D gaat in het begin ook een trend worden in de kunstwereld. In die mate dat als je het niet doet, dat je dan niet “in de mode” zult zijn. Eerst gaat iedereen het lelijk vinden, daarna gaat ineens iedereen het doen en dan wordt het een trend. Leer je nog iets in je richting over 3D-printen? Ik denk het niet. We hebben een lasercutter, maar geen 3D-printer.


“Maker culture”

“If it can be imagined it can be made

•  Gebaseerd op DIY-hype •  Kennis doorgeven •  Doen http://makezine.com


3D Printen  

Digitale publicatie ter ondersteuning van de presentatie over 3D printen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you