Page 1

Immersive Space Werkboek Jorine Froeling 513053

1


Inhoudsopgave Pag. 4t/m7 - Pag. 8t/m9 - Pag. 10t/m14 - Pag. 15 - Pag. 16t/m17 - Pag. 18t/m20 - Pag. 21 - Pag. 22t/m26 - Pag. 27t/m29 - Pag. 30t/m31 - Pag. 32 -

2

Opdracht 1 Immersive ruimtes Opdracht 2 Objecten in een ruimte Opdracht 3 Ruimtevragen, mindmaps, abc-brainstorm Opdracht 4 Moodboard Opdracht 5 Synopsis Opdracht 6 Foto Opdracht 7 Teken een asset Opdracht 8 Storyboard Flash structuur Reflectie vragen Bronnen


Opdracht 1 Immersive ruimtes

Immersive eigenschappen

Vormgeving

Sfeer

In deze afbeelding zie je twee verschillende werelden. Je wordt de afbeelding ingezogen door de poort waarin je naar een nieuwe wereld kan gaan.

Realistische kleuren en vormen maar dan vervormd en vergoot. Dit effect is te zien door de verhoudingen van het kleine meisje met de gigantische paddestoelen.

Door de gekleurde bloemen lijkt het een mooi sprookjesbos met een prettige sfeer, maar door de omgebogen poort en de donkere schaduwen heeft het iets naargeestigs. 3


Immersive eigenschappen

Vormgeving

Sfeer

Deze afbeelding is immersive door de grote wereld waar je inkijkt vanaf het oogpunt van de speler. Je kunt allerlei verschillende kanten op, het lijkt door de diepte een eindeloze wereld.

Er is gebruik gemaakt van realistische kleuren. Wel hangt er een dromerige, oranje waas over de wereld heen. Hierdoor kan je niet alles goed zien en word je nieuwsgierig.

De oranje waas en de diepte in de afbeelding zorgen voor een dromerige en avontuurlijke sfeer.

4


Immersive eigenschappen

Vormgeving

Sfeer

Door de diepte in de afbeelding lijkt het een enorme wereld waarin je allerlei paden kunt bewandelen. Door de mist in de verte wordt je nieuwsgierig wat er nog meer te zien is.

Je ziet een groot bos met bomen in de vormen van dieren. Ook zie je een konijn die even groot als het meisje in de afbeelding is. Er is gebruik gemaakt van donkere tinten met veel schaduw.

De donkere kleuren, de schaduwen en de mist in de verte zorgen voor een naargeestige sfeer.

5


Immersive eigenschappen

Vormgeving

Sfeer

In deze afbeelding zie je van alles tegelijk gebeuren, je weet niet waar je naar moet kijken. Je ziet een horde naar beneden stormen richting een groep mensen. Je voelt je klein en hebt het gevoel dat je deel uitmaakt van de strijd.

Weinig kleurgebruik, veel grijs- en aardetinten. Het lijkt alsof het naast een berg plaatsvind. Ook zie je een soort kasteel in de verte. Je ziet een enorme hoeveelheid mensen, maar door de scherpte zijn ze goed te onderscheiden.

Er hangt een strijdlustige en grimmige sfeer in deze afbeelding. Dit komt mede door de grijstinten en door de horde mensen die naar beneden stormt.

6


7


Opdracht 2 Objecten in een ruimte Beschrijving

Ik wilde met mijn photoshop creatie een mysterieuze/duistere sfeer overbrengen. Om dit te bereiken heb ik de volgende dingen gedaan: - De gehele ruimte donker maken door middel van een filter. - Een lamp geplaatst en hier een helder licht uit laten komen om de aandacht op te vestigen. - Een magische bol op het tafeltje geplaatst waar wit licht uit komt. - Door de ramen heen zie je een zwarte waas. Samengevat moest het lijken alsof er buiten donker kwaad /duistere magie te wachten staat en dat het witte licht uit de magische bol de laatste hoop op het ‘goede’ is.

Originele foto 8


Opdracht 3 Ruimtevragen, Mindmaps, ABC-brainstorm 1. Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Gelredome. 2. Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Felle lampen, goals, gras, voetbal, mensen, stoeltjes met felle kleuren, bekers, spandoeken, vlaggen, shawls, schermen, deuren, beton, dak, reclameborden. 3. Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De ruimte die ik kon zien vanaf het Empire State building. 4. Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Een wc-hokje. 5. Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Overzichtelijke, rustige ruimtes met gedimd licht zorgen voor een prettig gevoel. 6. Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Als ik me opgepropt of benauwd voel in drukke of kleine ruimtes. 7. Waar wordt dat gevoel door veroorzaakt? De sfeer in de ruimte. 8. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? Ruimtes en omgevingen in films, zoals ‘the Lord of the rings’, door de vele beelden die je van films te zien krijgt kun je, je voorstellen hoe het is om er midden in te staan. 9. Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Bepaalde landen of steden waar ik nog nooit geweest ben en dus ook geen beeld bij heb. 10. Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die. Een martelkamer van de film ‘Saw’, een donkere vieze roestige badkamer met een nare lugubere sfeer. 11. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf die. Het Caesar Palace hotel in de film ‘the Hangover’, een prachtige , chique, grote ruimte met marmeren beelden en pilaren. 9


10


11


12


ABC-brainstorm Sprookjesbos A - Appel B - Beer C - Charmant D - Dieren E - Eik F - Fantasie G - Grotesk H - Hert I - Imposant J - Jaloezie K - Kikker L - Lief

M - Mooi N - Naaldbos O - Ongelofelijk P - Planten Q - Questionmarks R - Rust S - Stam T - Talrijk U - Uitzonderlijk V - Vissen W - Water Y - Yoga Z - Zon

13


Opdracht 4 Moodboard

14


Opdracht 5 Synopsis Beschrijving

Visie

Mijn wereld bestaat uit één “ruimte” die je in drie verschillende seizoenen kan ervaren. Die ruimte is het park. Ik wou een prettige, ruste omgeving waar ik persoonlijk iets mee heb. Ik maak dagelijks een wandeling (weer of geen weer) met mijn hond door het park en kom hier echt tot rust. Ik wil laten zien hoe het park/de natuur eruit ziet in de verschillende seizoenen en hoe mijn hond hier doorheen wandelt.

Wat ik wil overbrengen is de rust en vrijheid die ik ervaar als ik ‘s ochtends met mijn hond door het park loop. Door het park te laten zien in verschillende seizoenen kun je zien hoe erg het beeld, en hierdoor de hele ervaring, wordt veranderd door wisseling van seizoenen.

Beschrijving drie ruimtes

Beschrijving sfeer

De ruimtes zullen drie dezelfde scene van het park zijn, Ik wil een rustige, dromerige en harmonieuze sfeer creëren alleen in drie verschillende seizoenen. De eerste zal in de door middel van zachte tinten en een strakke vormgeving. zomer zijn, dus kleurrijk en groen. De tweede scene zal in de herfst zijn, dus overal bladeren en weinig groen. De laatste scene zal in de winter zijn, alles is bedekt onder een laag sneeuw. In alle scenes zal mijn hond te zien zijn, hij wandelt door de scenes heen.

15


Beschrijving vormgeving

Mijn wereld in het algemeen

Een illustratief vormgegeven wereld. Ik wil de verhoudingen en vormen zo goed mogelijk laten lijken op de werkelijkheid. Qua kleuren wil ik ook de ware kleuren van de natuur aanhouden, wel met veel zachte tinten om de rust te bewaren.

Een mooie en rustgevende natuurlijke wereld waarin je op avontuur gaat door verschillende seizoenen in het park.

Voorbeelden acties Je zult door de ruimtes heen kunnen navigeren door op verschillende hints te klikken die met het seizoen te maken hebben (bijvoorbeeld klik op de zon en ga naar de zomer). Ook zal de hond in elke scene aanwezig om op te klikken. Er zullen ook nog andere dieren zijn waarop geklikt kan worden, bijvoorbeeld een vogel.

16


Opdracht 6 Foto opdracht

Duidelijk vooraanzicht waarin het object in zijn geheel te zien is zorgt voor een rustig en overzichtelijk beeld.

Ingezoomde foto zorgt voor veel emotie in de foto doordat het oog scherp is en de rest is wazig.

17


Onderaanzicht zorgt voor een overheersend gevoel en het zorgt ervoor dat het object groot en machtig lijkt.

18

Het contrast in de foto zorgt voor een mysterieus en duister effect omdat je alleen de contouren van het object kan zien.


Een foto van bovenaf zorgt ervor dat het object kleiner en vriendelijker lijkt, je voelt je niet ge誰ntimideerd.

19


Opdracht 7 Teken een asset

20


Opdracht 8 Storyboard

21


22


23


24


25


Flash structuur

26


27


28


Reflectie vragen Ideefase 1. Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Ik moet er voor zorgen dat ik niet gestresst ben zodat ik niks ga forceren, als ik persee iets moet verzinnen komt er vaak niks uit. Als ik helemaal rustig ben, bijvoorbeeld door naar muziek te luisteren, kom ik op de beste ideeën. 2. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Ik vond het erg lastig om wat te kiezen. Ik kon talloze onderwerpen bedenken, maar ik wist niet welke ik het beste vond. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een plek waar ik tot rust kom en bijna dagelijks ben samen met mijn hond, namelijk het park. 3. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? Ik wilde een rustige en vrolijke omgeving creëren waarin je op avontuur kan gaan samen met mijn hond. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Van tevoren een duidelijk verhaal bedenken. Ik had van tevoren wel duidelijk voor mezelf wat ik wou maken en hoe ik het wou overbrengen, maar ik had niet echt een verhaal bedacht.

5. Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? Een wereld vol verassingen waar je doorheen kan wandelen en in opgezogen wordt.

Vormgeving 1. Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeven en hoe overwin je die moeilijkheden? Ik vond het lastig om een keuze te maken tussen verschillende stijlen van vormgeven, aangezien ik er meerdere leuk vond. Je moet vanaf het begin af aan voor een bepaalde stijl kiezen, je kan niet ineens van stijl veranderen. 2. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Door alle animaties en achtergronden zelf te tekenen heb ik ervoor gezorgd dat alles bij elkaar tot 1 wereld is gevormd. Hierdoor heb je het gevoel dat alles bij elkaar hoort en het een echte immersive wereld is. Ik had liever wel ingewikkeldere animaties willen maken in flash, maar omdat dit de eerste keer was, kon ik dit helaas nog niet.

29


3.Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)? Ja ik heb naar mijn idee mijn visie over kunnen op de gebruiker door middel van mijn vormgeving en het kleurgebruik.

7. Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik zou het op dezelfde manier doen als ik nu had gedaan, alleen had ik meer tijd besteed aan het vormgeven dan aan het maken in flash omdat ik flash nu beter begrijp.

4. Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving. Door de gebruiker vrij te laten wandelen door de verschillende ruimtes en door het gebruik van geluiden en animaties die bij de omgeving passen.

1. Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Ja dit kan. Ik heb ervoor gezorgd dat de klikbare onderdelen duidelijk naar voren komen zodat er niet te lang gezocht hoeft te worden.

5. Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd? Qua vormgeving is alles wat ik van tevoren wou maken aardig goed gelukt. Als ik meer tijd had gehad, had ik meer tijd besteed aan het uitwerken van animaties zodat alles soepeler verloopt. 6.Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen? Ik heb naar de kleuren van de verschillende seizoenen gekeken in foto’s en deze gebruikt in mijn immersive space. Zo heb ik bijvoorbeeld een oranje/roze filter over de zomer ruimte gedaan voor een zwoel effect. 30

Movie

2. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Ja ik heb kenmerken van de seizoenen in de andere seizoenen geplaatst. Bijvoorbeeld een eikeltje in de zomer en een winterwantje in de zomer. 3. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Als achtergrond geluiden van de ruimtes heb ik natuurgeluiden gebruikt, zoals vogels in de zomer en loeiende wind in de winter. De hond kan blaffen en andere voorwerpen maken ook geluiden, zoals krakend ijs. 4. Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik zou de navigatie anders aanpakken, een bloemen poort van winter naar zomer maken bijvoorbeeld.


Bronnen Alice in wonderland

http://likeawhisper.files.wordpress.com/2010/03/tim-burton-alice-in-wonderland-chatty-flowers.jpg

Alice in wonderland 2

xwww.vetgaar.nl/wp-content/uploads/2009/07/alice-in-wonderland_3-1600.jpg

Lord of the rings - Helm’s Deep

http://images.wikia.com/lotr/images/5/51/Helm%27s_Deep_ Charge.jpg

Assasins Creed 2

http://venturebeat.files.wordpress.com/2010/05/assassins-creed-2-tgs09header-580px.jpg

31

Werkboek Immersive Space  

Werkboek Immersive Space