Page 1

Helsingin Sanomat_Finland_14.04.14

http://www.hs.fi/kulttuuri/a1397360644271?jako=4b758fb444e5758245030fa131a98b86&ref=ogurl&fb_action_ids=10203903394333023&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_ag gregation_id=288381481237582 Lastenooppera Ihannekoulu täyttyy valosta ja ilosta Kuulo- ja näkövammaiset oppilaat tekivät oopperan uudesta koulusta Jyväskylässä 14.4.2014 2:00 0 Meeri Ylä-Tuuhonen Jyväskylä Hanna-Kaisa Hämäläinen

Tanssivien, laulavien ja soittavien koululaisten ooppera kiinnosti ensiesityksen yleisöä.

Fakta Onerva Mäen koulu tuo kuulo- ja näkövammaiset saman katon alle Onerva Mäen koulu on Jyväskylässä toimiva, valtion ylläpitämä erityiskoulu. Kuulovammaisille tarkoitettu Haukkarannan koulu ja Jyväskylän näkövammaisten koulu yhdistyivät Onerva Mäen kouluksi vuonna 2013. Nimensä oppilaitos on saanut erityisopetuksen uranuurtaja Onerva Mäeltä.


Helsingin Sanomat_Finland_14.04.14

Koulun oppilailla on kuuloon, näköön, kieleen tai vuorovaikutukseen liittyviä vaikeuksia. Onerva Mäen koulu tarjoaa opetusta esikoulusta kymppiluokkaan. Koulussa on 141 oppilasta noin 40 paikkakunnalta. Osa heistä asuu koulun oppilaskodissa. Sisäilmaongelmien vuoksi oppilaat ovat opiskelleet kauan väliaikaisissa tiloissa. Uusi koulurakennus Jyväskylän Kukkumäessä otetaan käyttöön vuonna 2016. "Meidän koulussa sisäilma homeessa, tukossa kaikki, mitä nyt tehdään", näkövammaisista oppilaista koostuva kuoro laulaa Rakennetaan koulu! -arkkitehtuurioopperassa. Jyväskyläläistä Onerva Mäen erityiskoulua käyvät oppilaat ovat yli kaksi vuotta kypsytelleet ajatusta uudesta koulusta. "Puhdas, terve koulu. Se on tärkeää. Semmoinen hauska, jossa yhdessäolo korostuu ja opiskelu on kivaa", Olivia Timmermans, 13, viittoo toiveitaan tulkin välityksellä. "Tilaa pitää olla riittävästi. Nyt kun meillä on väistötilat, niin siellä on aika ahdasta", Juho Kähönen, 14, sanoo. Pohdinnoista syntyi arkkitehtuuriooppera. Sen ovat kirjoittaneet Onerva Mäen koulun oppilaat, joilla on kuuloon, näköön, kieleen tai vuorovaikutukseen liittyviä vaikeuksia. Teoksen musiikin ovat säveltäneet Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen. Oopperan ensiesitys oli Alvar Aalto -museossa Jyväskylässä viime tiistaina. Se esitetään kaupungin kolmasluokkalaisille kuusi kertaa. Oopperassa oppilaat päättävät pyytää apua arkkitehti Alvar Aallolta. "Me tarvitaan sua. Suunnitteletko meille ihanan koulun", kuoro kysyy ja kuulovammaiset tanssijat välittävät saman viittomin. Aalto lupaa auttaa, ja lapset soutavat uuden koulun tontille. "Seikkailu alkaa", he laulavat. Nokkahuilut visertävät iloa, ja rumpujen kalvot värisevät jännitystä. Oopperan lisäksi Onerva Mäen koulun oppilaat ovat työstäneet toiveitaan uudesta koulusta kuvataidetunneilla. Alvar Aalto -museon galleriassa on esillä kuukauden ajan lähes 150 oppilastyötä. Uutta oppimisympäristöä on luonnosteltu muun muassa grafiikan, savitöiden ja piirustusten avulla. Muovailuvahasta on muotoiltu mustekalakaruselli koulun pihalle. Ihanneluokkia esittelevissä installaatioissa värit räiskyvät, ruusut tuoksuvat ja linnut laulavat. "Luokan maton pitää olla sellainen, jolla voi istua mukavasti niin, ettei ole kylmä. Se on värikäs – pinkki tai oranssi", Uwimana Irankunda, 14, hahmottelee. Uutta koulua ideoimassa ovat olleet kaikki erityiskoulun oppilaat esikoululaisista kymppiluokkalaisiin. He kokevat, että heidän toiveitaan on kuunneltu.


Helsingin Sanomat_Finland_14.04.14

"On hyvä, että meidän mielipidettä on kysytty. Todennäköisesti viihdymme koulussa paremmin, kun se on meille sopiva", Olivia Timmermans sanoo. Onerva Mäen koulussa uskotaan toiminnalliseen oppimiseen, oppimispäällikkö Tuulia Ikkelä-Koski sanoo. "Se aika on mennyt, että opettaja seisoo luokan edessä ja oppilaat istuvat pulpeteissaan. Luokkien kahleet on irrotettu, ja pylly nostetaan ylös pulpetista." Kouluun on suunniteltu moderni pulpetti, joka mahdollistaa oppimisen ja leikin. Myös perinteisistä luokista on luovuttu. "Meillä on kolmenlaisia tiloja: majoja, lähteitä ja puistoja. Majat ovat hiljaiseen ja lähteet intensiiviseen työskentelyyn. Puistot puolestaan ovat avoimen työskentelyn alueita." Valtion ylläpitämän Onerva Mäen koulun rakennustöiden on tarkoitus alkaa vielä huhtikuun aikana Jyväskylän Kukkumäessä. Kaiken pitäisi olla valmista vuoden 2015 loppuun mennessä. Entä millainen koulusta oppilaiden mielestä tulee? "Kaunis, moderni, upeasti särmikäs, silkkaa iloa", oppilaat räppäävät oopperassa. "Uusi koulu on valoa ja rakkautta", Irankunda laulaa muiden mukana kuorossa.


Helsingin Sanomat_Finland_14.04.14

140414 rk hs  

140414 Rk_HS

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you