__MAIN_TEXT__

Page 1


Text Daniel Giralt-Miracle Fotografia Josep Casanovas Ernest Brugué Disseny Neus Colet Edita Canals Galeria d’Art Impressió Format Digital Febrer 2015 Agraïments especials a Jaume Cardellach per l’emmarcament de l’obra, a Adriana Barnils pel muntatge de l’exposició i al taller de ceràmica de Sergi i Núria Salvador Encinas


EL MÓN DE SERGI BARNILS Cal agrair a Josep Canals que hagi decidit presentar a la seva galeria de Sant Cugat Sergi Barnils, un artista que, tot i haver creat amb formes i colors un món propi, que és especialment apreciat a Itàlia, Alemanya, Àustria i Bèlgica, aquí no és gaire conegut, tot i que se li han dedicat exposicions com la que va presentar el 2011 al Centre Cultural de Terrassa i se li han confiat treballs com la il·lustració del llibre Ocnos i el parat esglai de Salvador Espriu, editat el 2013 en ocasió de l’Any Espriu, per al qual va fer una rellevant aportació gràfica. No obstant això, aquesta exposició d’obres de petit format i peces ceràmiques ens permet comprovar de manera molt evident que el llenguatge iconogràfic i cromàtic de Barnils avui ja està ben codificat en uns gestos espontanis que dota de notes de color intenses. Arribar aquí, però, li ha suposat un procés llarg, que inicià seguint les petjades del paisatgisme cezannià i les pinzellades contundents de l’expressionisme, encara que a partir dels anys noranta simplificà la càrrega simbòlica de la seva pintura per buscar unes formes essencials que primer tancà en “el castillo interior” de Teresa de Jesús i després, a poc a poc, anà expandint i convertint en unes grafies mínimes però molt pictogràfiques que anirien ocupant la superfície de la tela en què treballava. A la seva manera, Barnils va viure una evolució semblant a la que van experimentar Mark Tobey quan després d’estudiar la cal·ligrafia oriental desenvolupà la seva white writing que acabaria envaint els seus quadres, alhora que controlaria l’energia desbordada de l’expressionisme abstracte; o Vassili Kandinski, que amb els grafismes que emprà a partir dels anys

Portada:

Verger celeste 2 (fragment), 2014, ceres d’oli, aquarel·la, gouache i grafit sobre paper - 46 x 32,5 cm


trenta, va transformar els seus paisatges i figures humanes en composicions d’estructura geomètrica que omplien també tota la tela. De tota manera, per a mi, la vigoria cromàtica, la força gestual i les al·lusions còsmiques de les teles de Barnils tenen una indiscutible arrel mironiana. Malgrat això, totes aquestes referències només són crosses per ajudar-nos a penetrar en aquesta grafia criptogràfica i alhora molt musical amb què s’expressa Sergi Barnils. El crític d’art italià Luca Beatrice, en un aprofundit estudi sobre la seva obra, apunta que les seves “escriptures” constitueixen una narració introspectiva sobre la condició humana que gira a l’entorn del misteri de la vida. Apreciació amb la qual coincideixo plenament, perquè empri el suport que empri (tela, paper, tauler, gravat, ceràmica) l’energia gràfica i pictòrica de l’obra de Barnils és la mateixa, perquè no deixa de ser resultat d’una pulsió interior, física i psíquica, d’uns estats d’ànim, d’unes vivències intel·lectuals i espirituals, que fugen de tota retòrica per transmetre’ns amb intensitat emotiva les seves experiències. I si llegiu atentament els títols de les peces que es presenten en aquesta mostra que Barnils ha denominat Verger celeste descobrireu que hi ressonen les paraules del llibre de l’Apocalipsi, de la mateixa manera que en les obres exposades hi trobareu les visions que s’hi descriuen de la nova Jerusalem i de tot allò que fa esment a un cel i una terra nova, fruit d’una percepció lluminosa i esperançada d’aquesta desitjada ciutat celeste.

Daniel Giralt-Miracle


Verger celeste (1), 2014

Ceres d’oli, gouache, aquarel·la i oli sobre paper - 46x32,5 cm


Beceroles d’una terra nova (1), 2014 Terrissa, engalba i pigment - 44,5 x 20,5 cm


El Firmament declara el que les Seves Mans han Creat, 2014 AcrĂ­lic i gouache sobre tela - 40 x 40 cm


Ja mai més no hi haurà Nit (1), 2014 Uniposca i vernís holandès sobre tela - 73 x 60 cm


Per tota la terra s’escampa la crida de Déu (3), 2014 Gouache, ceres d’oli i grafit sobre paper - 46 x 32,5 cm


Beceroles d’una terra nova (5), 2014 Terrissa esmaltada - 38,5 x 20,5 cm


Beceroles d’una terra nova (4), 2014 Terrissa esmaltada - 34 x 18 cm


Lloeu Déu en el Firmament Majestuós, 2014

Uniposca, oli, ceres d’oli, Woody Stabilo i vernís holandès sobre paper - 46 x 32,5 cm


Beceroles d’una terra nova (7), 2014 Terrissa esmaltada - 31,5 x 22 cm


Beceroles d’una terra nova (8), 2014 Terrissa esmaltada - 28 x 17 cm


La Llei del Senyor és perfecta, reconforta l’Ànima (2), 2014 Gesso, encàustica, oli i ceres d’oli sobre tauler - 40 x 40 cm


Els Manaments del Senyor són rectes, alegren el Cor, 2014 Aquarel·la, ceres d’oli i grafit sobre paper - 46 x 32,5 cm


Beceroles d’una terra nova (2), 2014 Terrissa esmaltada - 28 x 24 cm


Beceroles d’una terra nova (6), 2014 Terrissa esmaltada - 35 x 20,5 cm


Alegria en el Cel (Lc 15-7), 2014

Pitt Monochrome Graphite a Charcoal, gouache, llapis de grafit i oli sobre paper - 46 x 32,5 cm


Beceroles d’una terra nova (3), 2014 Terrissa esmaltada - 31 x 23 cm


Configuracions del verger celeste (1), 2014 Aquarel·la, ceres d’oli, grafit i oli sobre paper - 46 x 32,5 cm


BIOGRAFIA SERGI BARNILS va néixer a Bata (Guinea Equatorial) l’any 1954. Viu a Barcelona i treballa al seu estudi de Sant Cugat del Vallès.

Tot i que ha utilitzat moltes tècniques plàstiques en la seva obra, en l’etapa de maduresa és quan més explota la pintura encàustica.

De molt petit, el seu pare encoratjava la naixent vocació del pintor. Un Nadal li va regalar una caixa de pintures a l’oli, un cavallet i unes quantes teles. Immediatament Sergi es va posar a treballar conscient de ser encara un principiant i es va exercitar copiant obres dels mestres catalans de finals del segle XIX. Això va confirmar el seu desig de ser pintor. Als divuit anys, mentre estudiava amb desesme a la facultat de dret, seguint l’exemple de la seva germana Yolanda que tocava el piano, es va sentir atret per la música, com a resposta a un deler de llibertat que complementava el que sentia per la pintura.

Després de treballar amb el galerista Josep Canals i el marxant alemany Klaus Drobig, des del 1995 exposa principalment amb la galeria Marco Rossi Artecontemporanea de Milà. Té obra a diversos museus italians, alemanys i d’altres països europeus.

Com la majoria d’artistes de Sant Cugat es va iniciar en el dibuix amb la pintora Teresa Farrés. El 1965 va començar a estudiar al Departament d’Art de Viaró amb Francesc Casademont, Xavier Figueres i Xavier Cabanach. Després de guanyar dos premis extraordinaris en el VIII Certamen Nacional i Provincial Juvenil d’Art de Barcelona i d’estudiar, entre altres centres, a l’estudi del pintor Nolasc Valls i a l’Escola del Treball de Barcelona, va cursar estudis a la Facultat de Belles Arts d’aquesta ciutat. Les seves primeres pintures eren, generalment, paisatges i composicions cubistes o fauvistes. Als inicis també va treballar amb ceràmica. De mica en mica va anar agafant un estil abstracte, caracteritzat per un primitivisme infantil. Els seus dibuixos dialoguen amb la pintura i la geometria. Rep influències de Joan Miró, Paul Klee i Cy Twombly. Gairebé tota la seva obra s’inspira en la relació espiritual amb Déu i se’n nodreix. Així ho demostren els títols de les seves pintures i tota la seva iconografia particular, especialment en els darrers anys, inspirades en els capítols 21 i 22 de l’Apocalipsi de l’apòstol Joan.

Algunes col·leccions i museus on hi té obra: Col·lecció KPMG, Milà (Itàlia) Col·lecció Spinacci Golinelli, Milà (Itàlia) Col·lecció Banc de Sabadell, Barcelona (Espanya) Col·lecció Ernesto Ventós Omedes, Barcelona (Espanya) Col·lecció Klaus Drobig, Artà (Mallorca) Gallerie Saint Jacques, Brussel·les (Bélgica) Galeria Franca Pezzoli, Clusone (Itàlia) Galeria Nino Sindoni, Asiago (Itàlia) Galeria Rosso 20 sette, Roma (Itàlia) Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès (Espanya) Galeria Doris Ghetta, Ortisei (Itàlia) Galeria Marco Rossi Artecontemporanea, Milà (Itàlia) Galeria Brauer, Berlín (Alemanya) Galeria E-96, Hamburg (Alemanya) Galeria Am Opernring, Viena (Àustria) Centre Cultural Unnim, Terrassa (Espanya) Palazzo dei Principi, Correggio (Itàlia) Museu de Sant Cugat del Vallès (Espanya) Museu Basilica, Oratorio dei disciplini, Clusone (Itàlia) Museu de Tossa de Mar (Espanya) Museu de la Costa Brava “Can Marc” Begur (Espanya) Museu Tharrats, Pineda de Mar (Espanya) National Gallery Prague (República Txeca) Museu de Belles Arts i d’Escultura d’Istanbul (Turquia) Museu de la Rioja, Logronyo (Espanya)


Museo di Arte Contemporanea di Spoleto (Itàlia) Kunst im Rohnerhaus, Lauterach-Gemeinde Wolfurt (Àustria) Llegat Francesc Galí, Palamós (Espanya) Museu d’Art Contemporani de Bonn (Alemanya) Palazzo del Podestà, Castell’Arquato (Itàlia) Exposicions Individuals dels últims anys: 2015 Verger celeste, curador Daniel Giralt-Miracle, Canals Galeria d’Art, Sant Cugat del Vallès (Espanya) - En preparació: Palazzo Zenobbio, Venècia (Itàlia) - Marco Rossi Artecontemporanea, Milà (Itàlia) - Galleria Zeta Effe, Florència, (Itàlia) 2014 Beceroles d’una terra nova, Marco Rossi Arte Contemporanea, Verona (Itàlia) - Beceroles d’una terra nova, Galeria Eventinove, Borgomanero (Itàlia) - Ciutat abillada, La Puntual Espai d’Art a Sant Cugat del Vallès (Espanya) - Cel Nou, Marco Rossi Arte Contemporanea. Pietrasanta Lucca (Itàlia). Pintures i tapissos - Sergi Barnils. Des racines et des ailes 20 ans de la Gallerie Saint Jacques, Brussel·les (Bèlgica) - Ciutat Reial, Galleria Doris Ghetta. Ortisei (Itàlia). Text de Martina Corgnati, Vladek Cwalinski i Luca Beatrice. 2013 Safir Eventinove, Artecontemporanea, Borgomanero (Itàlia) - Salvador Espriu, Ocnos i el parat esglai, Museu de Sant Cugat del Vallès (Espanya) 2012 Envers la ciutat esplendent, Eventinove artecontemporanea, Turí (Itàlia) - Envers la ciutat esplendent, Marcorossi artecontemporanea, Verona (Itàlia) 2011 KPMG i Galleria Marco Rossi Artecontemporanea, insieme per l’Arte - Maragda comissariada per Luca Beatrice i Vladek Cwalinski. Marcorossi Artecontemporanea, Milà (Itàlia) - Envers la ciutat esplendent, comissariada per Luca Beatrice. Centre Cultural Unnim, Terrassa (Espanya) - Pintures i ceràmiques, Marcorossi Artecontemporanea,

Pietrasanta (Itàlia) 2010 De les dotze portalades, presentació de Danila Serafini, Galleria Doris Ghetta, Ortisei (Itàlia) - Visions de la núvia engalanada, Text de Sandra Nava. Franca Pezzoli Arte Contemporanea, Clusone (Itàlia) 2009 La ciutat ideal, galleria Rosso 20sette, Roma (Itàlia) - La ciutat ideal, Marco Rossi SpiraleArte, Monza (Itàlia) - Pedra de Jacint, Eventinove Artecontemporanea, Borgomanero (Itàlia) - La ciutat ideal, comissariada per Sandro Parmiggiani i Vladek Cwalinski. Museo Il CorreggioPalazzo dei Principi, Corregio (Itàlia). 2008 A través del camí que mena cap a la llum, Presentació de Sandra Nava. Franca Pezzoli Arte Contemporanea i Museo Basilica, Clusone (Itàlia) - Els colors de la vida, Galleria Nuovo Spazio, Piacenza (Itàlia) - L’Empiri perdut. Obres 1990-1999, Marco Rossi SpiraleArte, Verona (Itàlia) Pedra d’àgata, Eventinove Artecontemporanea, Torí (Itàlia) 2007 Càntic nou, Galleria SpiraleArte, Milà (Itàlia) - Aigua de vida, comissariada per Vladek Cwalinski i Stefano Fugazza. Palazzo del Podestà, Castell’Arquato (Itàlia) - Núvia abillada, Immaginaria Arti Visive Gallery, Florència (Itàlia) Tallers i professionals amb qui ha col·laborat: Gravats a la punta seca. Taller “Tinta invisible”. Barcelona (Espanya) - Escultures de pedra. Emili Ribes. Sant Quirze del Vallès. (Espanya) - Edició limitada de gravats (Gravats a la punta seca). Taller: Giorgio i Danielle Upiglio, Milà (Itàlia) Serigrafies: Taller de Ramon Pintó, Barcelona (Espanya) - Litografies: Taller de Fulvio Lourenço, Barcelona (Espanya) Ceràmiques: Taller de Joan Mañosa, Sant Cugat del Vallès (Espanya) - Escultures en fusta, Josep Olivé, Fernando Palau i Manuel Solà Domínguez. Sant Cugat del Vallès (Espanya) Escultures d’acer i fusta: Xavi Rubio, Bellaterra (Espanya) - Escultures en pedra: José Luis Hélices. Sant Cugat del Vallès (Espanya) - Assistent de taller, Araceli Arsequell. Sant Cugat del Vallès (Espanya).


Del març a l’agost de 2015

Canals Galeria d’Art Carrer de la creu, 16 08172 Sant Cugat del Vallès www.canals-art.com Colabora:

Profile for Barcelona Gallery

Verger Celeste - Solo exhibit by Sergi Barnils - 2015  

Verger Celeste Solo Exhibit by Sergi Barnils.(March until August 2015) Canals Galeria d'Art Sant Cugat del Vallès -Barcelona (Spain) Text b...

Verger Celeste - Solo exhibit by Sergi Barnils - 2015  

Verger Celeste Solo Exhibit by Sergi Barnils.(March until August 2015) Canals Galeria d'Art Sant Cugat del Vallès -Barcelona (Spain) Text b...

Profile for jorforcar
Advertisement