Page 1

wereld van de kille kerst De

Ontwerprapport Jordy Kluin januari 2011 - 467833


Inhoudsopgave Inleiding 4 Conceptvorming 5 De eerste ideeĂŤn 5 Inspiratie 6 Maquette 7 Mindmap 8 50 vragen 9 Dimensies 12 Verschillende stijlen 13 Storyboard 14

De eerste wereld 16 Schets en impressie 16 Sfeerbeeld 17 Assets 18 Geluiden 20

De tweede wereld 21 Schets en impressie 21 Sfeerbeeld 22 Assets 23 Geluiden 25

De wereld van de kille kerst

2


De derde wereld 26 Schets en impressie 26 Sfeerbeeld 27 Assets 28 Geluiden 29

Realisatie 30 Flashstructuur 30 Structuur tijdlijn 31 Benaming assets 32 Structuur bibliotheek 32 Screenshots structuur 33 Beelden realisatie 34 Enkele Assets 37

TVR Verslag 38 Inleiding 38 Competenties 39

Reflectie course 53

De wereld van de kille kerst

3


Inleiding Dit is het ontwerprapport over de Immersive Space ‘De wereld van de kille kerst’. Dit is voor mij de tweede keer dat ik de course Immersive Space volg. Tijdens mijn eerste periode van deze course heb ik al enkele ideeen bedacht, maar toen niet uitgewerkt. Deze heb ik dit jaar aangepast en verder uitgewerkt. In dit ontwerprapport laat ik zien welke stappen ik heb ondernomen om tot het idee en de realisatie van mijn Immersive Space te komen. Dit doe ik aan de hand van materiaal dat ik heb gemaakt, zoals schetsen en moodboards. Ook behandel ik de verschillende werelden die in mijn space te zien zijn. Dit moet een goed beeld gaan geven van de uiteindelijke flashfilm.

De wereld van de kille kerst

4


De eerste ideeĂŤn Zoals in de inleiding verteld heb ik vorig jaar al een paar dingen bedacht waarover mijn space zou moeten gaan. Ik ben toen begonnen met het verzinnen van een verhaal rondom kerst. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de stroom was uitgevallen in het huisje van de kerstman, waardoor overal ter wereld de verlichting uit was gevallen. Aan de gebruiker was het de taak om ervoor te zorgen dat de kerstfeer terugkwam. Daarnaast kon de kerstman geen cadeaus meer bezorgen en was er geen muziek. Hieronder een impressie die ik vorig jaar gemaakt heb. In de bovenste afbeelding zonder stroom, op de onderste mĂŠt stroom.

De wereld van de kille kerst

5


Inspiratie Mijn inspiratie komt grotendeels van de bekende Coca-Cola commercials. Ik heb me als kind zijnde verbaasd over de duizenden lichtjes die ze in de reclame hebben verwerkt. Daarnaast ben ik mijn immersive space in de periode rondom kerst gaan bedenken en realiseren. Het leek mij een goede combinatie. Enkele beelden die mij hebben geinspireerd:

De wereld van de kille kerst

6


Maquette Om de sfeer te bepalen van mijn space ben ik gaan spelen met verlichting. Ik heb daarvoor een simpele marquette gemaakt met blokken hout en een speelgoed-vrachtauto. Deze heb ik op verschillende manieren belicht:

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen geen vrachtwagen meer in mijn space te gebruiken. Toch is het een leuk voorbeeld van wat compositie en licht kunnen doen. In mijn space zal ik vooral de sfeer rechtsonder gebruiken.

De wereld van de kille kerst

7


Mindmap Verder dan deze impressies ben ik toen niet gekomen, dit omdat ik te druk was met andere courses. Toen ik dit jaar verder ben gegaan vond ik het verhaal eigenlijk nog wat saai. Ik ben daarom gaan brainstormen om, rondom hetzelfde thema -kerst- een nieuw verhaal te verzinnen. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van een mindmap:

Na het maken van de mindmap rondom kerst heb ik woorden die me interessant leken om iets mee te doen omcirkeld. Dit waren de woorden Sterren, maan, kou, sneeuw, cadeaus, kaarsjes, dood, huis, controle-kamer, gezelligheid, sfeer, kerstboom, piek, katapult, mes, touw en schieten.

De wereld van de kille kerst

8


50 vragen Na het maken van deze mindmap had ik in mijn hoofd al een goed beeld van hoe mijn space er uiteindelijk uit moest gaan zien. Ik heb de vijftig vragen daarom aardig gedetailleerd beantwoord. Op die manier kon ik voor mezelf ideeen die ik had opgedaan verwoorden. Hieronder heb ik enkele vragen staan die ik heb beantwoord. De overige vragen heb ik als bijlage toegevoegd.

Waar zijn we?

We staan op de aarde, vlak voor de poorten van een kil stadje in het hoge noorden. Het is er duister en kil. Het oogt er erg koud.

Wat zien we?

We zien huizen en gebouwen in het donker. Daarnaast zien we de donkere lijnen van dennebomen. Boven het stadje schijnt de felle maan. Vanaf daar wordt kerst ieder jaar geregeld, al ziet de gebruiker dit nog niet. Ook zien we een graf, met daarop de tekst R.I.P. Santa.

Van waaruit zien we?

We zien in alle ruimtes uit de ogen van een persoon. De gebruiker. Deze komt terecht in verschillende ruimtes. In eerste instantie op aarde, kijkend richting het stadje. Vervolgens kan hij de immersive space starten door naar de maan te gaan. Een toelichting is een optie.

Door wiens ogen zien we?

We kijken door de ogen van de gebruiker.

De wereld van de kille kerst

9


Ga je als gebruiker anders tegen het onderwerp aankijken?

Ja. Met deze space doorbreek ik de traditionele verhaallijn rondom kerst en de kerstman. Tot nu toe dacht iedereen dat de kerstman woonde op de noordpool, en met zijn arreslee vervolgens de cadeautjes over de aarde verspreid. Dat is natuurlijk niet erg praktisch. In deze space woonde de kerstman wel op aarde, maar gaat voor kerst naar de maan om vanaf daar een goed overzicht te hebben op onze wereld. Vanaf hier schiet hij cadeaus met een katapult richting de aarde. Ook heeft hij daar een controle-kamer. Daar regelt hij de sneeuw, en verspreid hij de happines-drugs om te zorgen dat iedereen daadwerkelijk vrolijk is tijdens kerst. In de space is de kerstman echter net overleden.

Hoe is de stemming? Koud en kil.

Blijft dit zo?

Nee, dat blijft niet zo. In de loop van de space krijgt de gebruiker de mogelijkheid lichten aan te zetten, het te laten sneeuwen en kerstmuziek af te spelen. Hierdoor komt de kerststemming helemaal tot leven.

Zit er een lijn in?

Ja. Aan het begin van de space is het zoals verteld donker en kil. Door de verschillende mogelijkheden die de gebruiker krijgt voorgeschoteld krijgt hij/zij het heft in handen en moet de kerstsfeer helemaal terugkomen.

De wereld van de kille kerst

10


Schematisch is dit de verhaallijn: 1. De aarde De gebruiker ziet een kille stad met daarboven de maan met erop het huisje van de kerstman e.d. Daarnaast is er op de grond een kruis te zien, op een graf. Er staat R.I.P. Santa op. Ook is er een bordje te zien met daarop ‘Its christmas!’ Deze staat echter nog uit. In de loop van de space gaat deze branden, naarmate de gebruiker acties uitvoert. Door op de maan te klikken gaat de gebruiker naar de maan. 2. Overzicht vanaf de maan. Vanaf hier zie je de twee andere werelden. De aarde en het huisje van de kerstman. Door erop te klikken ga je de wereld ‘in’. Door wereld een, twee en drie is constant te wisselen. Het is geen lineaire verhaallijn. Op de maan heeft de gebruiker de volgende mogelijkheden: Katapult Door op het katapult te klikken zoom je in naar het katapult. Er ligt een gewicht op de maan die de gebruiker op een rode knop kan zetten. Daarmee lanceert hij cadeaus naar de aarde. Platenspeler Door lp’s die bij een platenspeler ligt op de speler te leggen gaat er muziek spelen. De gebruiker moet uiteindelijk kerstmuziek opzetten. 3. Huis van de kerstman Hier heeft de gebruiker de mogelijkheid om het buiten te laten sneeuwen en overal de kerstverlichting aan te zetten. Daarnaast zie je of de kerstmuziek aanstaat (deze hoor je natuurlijk ook) en of de cadeaus al zijn weggeschoten.

De wereld van de kille kerst

11


Dimensies De immersive space moest natuurlijk in een bepaalde dimensie worden gecreeerd. Ik heb enkele voorbeelden van verschillende dimensies opgezocht. UIiteindelijk heb ik voor de 3d dimensie gekozen. Toelichting op de dimensies staan in de diepte-opdracht, deze zit in de bijlage.

2d | Pacman

3d | Nieuwe films

De wereld van de kille kerst

12

2,5d | Angry Birds


Verschillende stijlen De wereld is te maken in verschillende stijlen, en op verschillende manieren. Ik heb er vier uitgeprobeerd:

Ik heb uiteindelijk gekozen voor een mengelmoes tussen rechtsboven (bewerkte foto’s) en rechtsonder (3d-beelden). Ik heb veel verschillende beelden verzameld en meerdere assets in 3d ontworpen. Deze stijl gebruik ik overigens in alle werelden, niet alleen wereld 1. Op die manier kan ik de assets vanuit verschillende perspectieven gebruiken en weergeven.

De wereld van de kille kerst

13


Het storyboard Voor ik ben begonnen met het maken van mijn flashmovie ben ik een storyboard gaan maken. Dit is te lezen in het verslag storyboard_jordykluin, op deze cd. Hieronder de schetsen op volgorde:

wereld 1

wereld 2

wereld 2,1

wereld 2,2

De wereld van de kille kerst

14


wereld 2.3 Tijdens het creeeren van de flashmovie zijn er toch een aantal zaken veranderd qua structuur. Hier heb ik voor gekozen omdat het op een gegeven moment een t茅 complexe structuur werd om neer te zetten in flash. Ik heb er daarvoor gekozen wereld 2.1 en 2.2 als assets in wereld 2 neer te zetten路 Wereld 2.3 is nu wereld 3 geworden. Op de volgende paginas zal ik iedere wereld gedetailleerder omschrijven.

De wereld van de kille kerst

15


De eerste wereld De gebruiker start op aarde, met in beeld een koude stad. Hieronder een schets:

In de verte is de kille stad te zien. Er is een koude, huilende wind te horen en in de verte knippert af en toe wat licht. De gebruiker moet hier zelf op onderzoek uit om verder te komen. Door op bepaalde dingen te klikken gebeurt er soms iets onverwachts. Zo kan de piek gaan branden wanneer erop wordt geklikt. Door over de maan te schuiven verschijnen er lampjes en klinken er bellen. Door op de lampen te klikken gaat de gebruiker naar de tweede wereld, de maan.

De wereld van de kille kerst

16


Een sfeerbeeld van de eerste wereld:

De wereld moet er ongeveer uitzien als in de afbeelding hierboven. Wel missen er nog een paar assets, zoals de piek en de kaarsjes. Op de volgende pagina zal ik de bedachte assets stuk voor stuk benoemen.

De wereld van de kille kerst

17


Assets Deze wereld is vooral bedoeld als startpagina, en om weer te geven hoe kil het op aarde is. De gebruiker moet zelf ontdekken hoe hij die sfeer kan terugbrengen. De eerste stap is om naar de maan te gaan. Dit is dan ook het belangrijkste. De maan: Deze moet erg groot in beeld zijn en eigenlijk direct de aandacht trekken. Door eroverheen te schuiven met de muis moeten er enkele lampjes gaan branden waardoor de gebruiker verleid wordt erop te klikken. Er klinken ook bellen wanneer je eroverheen schuift. Het huisje op de maan: Vanaf hier is de controlekamer al deels zichtbaar, doordat er lampjes getoond worden. Door erop te klikken gaat de gebruiker naar de tweede wereld. Daar kan hij de controlekamer zichtbaar maken. Het graf van de kerstman: Dit moet ervoor zorgen dat de gebruiker snapt dat het eigenlijk kerst hoort te zijn. Er branden kaarsjes en er staat een foto van de kerstman op. De kerstboom: Bovenop de kerstboom zit een piek. Wanneer de gebruiker er met de muis op klikt gaat er een lichtje branden. Een bordje: Its christmas! Door hieroverheen te schuiven lichten er lichtjes op met deze tekst.

De wereld van de kille kerst

18


Sneeuw: Wanneer de gebruiker de sneeuwval heeft aangezet moet er een wit pak sneeuw over de eerste wereld liggen. Deze teken ik in flash, zodat ik ook sneeuw op de andere objecten etc. kan plaatsen. Daarnaast moeten er vlokken uit de lucht vallen. Cadeaus: Als de gebruiker eenmaal cadeaus naar de aarde heeft geschoten met het katapult in wereld twee komen er cadeaus in wereld een liggen. Deze liggen verspreid over het terrein. Dennebomen: In wereld 1 komen een paar dennebomen te staan. Deze zijn in eerste instantie niet verlicht. Wanneer de gebruiker in wereld 3 de verlichting aan heeft gezet moeten ook in wereld 1 de lampjes in de bomen aangaan. Bordje: Naast het witte huisje komt er een bordje te staan met daarop donker geschreven de tekst ‘Its X-mas‘. Wanneer de gebruiker hier overheen schuift moet de tekst oplichten. Witte huisje: Het witte huisje dient slechts om de sfeer te bepalen. Er zit geen interactie op.

De wereld van de kille kerst

19


Geluiden Achtergrondgeluid: In eerste instantie hoor je alleen de huilende wind blazen. Af en toe komt er wat geritsel tussendoor en hoor je in de verte een bel klinken. Wanneer de gebruiker in wereld 2 de kerstmuziek heeft aangezet hoor je die er luid bovenuit, ook wanneer hij/zij teruggaat naar de eerste wereld. Daarmee is een stukje kerstsfeer al gecreerd. Daarnaast hoor je af en toe huilende wolven, om de kille sfeer te versterken. Effectgeluid: Door over de bovenkant van de maan te schuiven gaan er, terwijl er lampjes gaan branden, kerstbellen klinken. In het ritme van deze bellen gaan er een voor een lampjes aan. De piek: Wanneer de gebruiker op de piek klikt hoort hij de schakelaar van een lamp klikken. Tegelijkertijd gaat er een lichtje branden op dezelfde piek.

De wereld van de kille kerst

20


De tweede wereld De tweede wereld is de maan. Vanaf hier wordt kerst grotendeels geregeld, in het verhaal van mijn Immersive Space.

We horen hetzelfde geluid als in de eerste wereld. Het verschil is dat de gebruiker in deze wereld zelf andere muziek kan opzetten dankzij de platenspeler. Daarnaast is er een katapult aanwezig met daarin cadeaus en is er een huisje van de kerstman te zien. Hiervan is in eerste instantie eerst alleen de vorm te zien, zichtbaar gemaakt door kerstlampjes. Wanneer de gebruiker op een rode knop drukt verschijnt het volledige huisje (tevens de derde wereld).

De wereld van de kille kerst

21


Een sfeerbeeld van de tweede wereld:

De tweede wereld heeft in eerste instantie bovenstaande sfeer. Wanneer de gebruiker de kerstverlichting etc. heeft aangezet oogt het een stuk feestelijker. Als inspiratie voor bovenstaand ontwerp heb ik de volgende foto af en toe erbij gepakt. Dit om de juiste sfeer te creeeren. Wel is mijn ontwerp iets natuurlijker.

De wereld van de kille kerst

22


Assets In deze wereld zijn meerdere interactieve assets te vinden. Dit zijn sfeer bepalende elementen, zoals bijvoorbeeld de muziek. Ik benoem ze weer stuk voor stuk: De aarde: Deze is groot in beeld, net als de maan in de eerste wereld. Dit is tevens de toegang terug naar de eerste wereld, wanneer de gebruiker erop klikt. Het katapult: Hierop liggen cadeaus die weggeschoten kunnen worden naar de aarde. Op het katapult zit een grote rode knop. Door er een gewicht op te slepen activeert de gebruiker het katapult. Een gewicht: Een stukje van het katapult af ligt een gewicht met daarop 100 pond. De gebruiker moet ontdekken dat hij deze op de rode knop op het katapult kan slepen. Hiermee activeert hij het katapult. Een platenspeler: In het midden van de tweede wereld staat een oude platenspeler met daaromheen lp’s. Door de lp’s op de platenspeler te schuiven kan hij muziek opzetten. Wanneer er kerstmuziek is opgezet is dit te zien in de controlekamer. Twee lp’s: Rondom de platenspeler liggen twee lp’s in de sneeuw. Deze kan de gebruiker zoals eerder genoemd op de platenspeler slepen. Eerst klinkt er een vals muziekje, bij de tweede lp klinkt er kerstmuziek.

De wereld van de kille kerst

23


Meerdere dennebomen: Verspreid over de maan staan er dennebomen. Deze zijn in eerste instantie donker, met alleen op het puntje een klein rood lichtje. Wanneer de gebruiker in wereld drie de kerstverlichting aanzet zijn de bomen mooi verlicht met lampjes. Vliegende rendieren: Wanneer de gebruiker binnenkomt op de tweede wereldvliegen er een paar secondes rendieren door de lucht, zonder een slee erachter. Dit om het verhaal sterker te maken, de kerstman mist namelijk. De controlekamer: Dit huisje is de derde wereld. In eerste instantie is alleen de vorm van het huisje zichtbaar met behulp van lampjes. Er zit een grote rode knop naast de deur. Wanneer de gebruiker hierop klikt wordt het huisje volledig zichtbaar. Vervolgens kan hij op de deur klikken en gaat hij de derde wereld binnen. Sneeuwval: Wanneer de gebruiker de sneeuwval heeft aangezet moeten er sneeuwvlokken uit de lucht komen vallen.

De wereld van de kille kerst

24


Geluid Achtergrondgeluid: Hier hoort de gebruiker hetzelfde achtergrondgeluid als in de eerste wereld. Dit veranderd uiteraard wanneer hij/zij muziek opzet d.m.v. de platenspeler. Effectgeluid: De rode knop: Wanneer de gebruiker op de rode knop klikt wordt wereld drie zichtbaar. Tegelijkertijd klinkt er een harde zoem. Dit is om de geheimzinnige sfeer die er hangt om het verhaal te versterken. Het katapult: Als het katapult wordt gelanceerd klinkt er ook daadwerkelijk het geluid van een afschietend katapult. Deze is eenmalig te horen. De deurbel: Wanneer de gebruiker over de voordeur schuift (wanneer het huisje van de kerstman zichtbaar is gemaakt) klinkt de deurbel. Dit om de gebruiker duidelijk te maken dat er interactiviteit is. Hierdoor moet de gebruiker nieuwsgierig worden gemaakt en er op klikken.

De wereld van de kille kerst

25


De derde wereld De derde wereld is de controlekamer van de kerstman. Vanaf hier kan hij zien welke onderdelen voor de perfecte kerstsfeer al zijn geregeld. Daarnaast kan hij ook de sneeuw laten vallen en de verlichting regelen.

De wereld van de kille kerst

26


Een sfeerbeeld van de derde wereld:

De derde wereld krijgt een gezellige uitstraling hebben. De kerstman was tenslotte een lieve, rustige man. Ik heb daarom gekozen voor veel hout. Daarnaast hangen er schilderijtjes van de kerstman en staat er natuurlijk een kerstboom in de kamer. Op de border komen stoplichten te hangen waaraan te zien is of er nog zaken (sneeuw, licht, etc) geregeld moeten worden. Ook zijn er knoppen te vinden waarmee lichten aangezet kunnen worden.

De wereld van de kille kerst

27


Assets Ook in de derde wereld zijn meerdere assets te vinden, waarvan enkele interactief zijn. Een nooduitgang-bordje: Middenin de kamer komt een nooduitgang-bordje te hangen. Hierop staat ipv een wit mannetje de slee van de kerstman afgebeeld. Door er overheen te schuiven licht hij op. Wanneer de gebruiker erop klikt gaat hij terug naar wereld 2. Een led-scherm: Boven het controlepanel komt een ledscherm te hangen. Hierop komen bij elke stap die de gebruiker onderneemt meer letters te staan. Wanneer er kerstverlichting aanstaat, het buiten sneeuwt, de cadeaus zijn bezorgt en er kerstmuziek klinkt staat er: “You saved christmas, thanks!“ Het controlepanel: Het controlepanel bestaat uit vier borden met daarop stoplichten. Daaraan is aan de hand van een groen en rood licht te zien of taken al zijn uitgevoerd. Dit zijn de borden ‘snow‘, ‘x-mas lights‘, ‘x-mas music‘ en ‘presents‘. Op de borden ‘snow‘ en ‘x-mas lights‘ zit ook een rode knop. De gebruiker kan hierop klikken, zodat het gaat sneeuwen en de lichten aangaan. Het bijhorende stoplicht verspringt op dat moment van kleur. Een klein kerstboompje: Door op het kerstboompje te klikken gaan er zachtjes lampjes branden. Er een gloed langs het schilderij van de kerstman. Schilderijen, een landkaart, de kerstboom: Ter versiering, hierop zit geen interactiviteit.

De wereld van de kille kerst

28


Sneeuwval: Wanneer de gebruiker de sneeuwval heeft aangezet moeten er sneeuwvlokken uit de lucht komen vallen. Deze moeten alleen achter het raam te zien zijn. Een denneboom: Achter het raam moet in het donker een denneboom te zien zijn, met daarin verlichting die aangezet kan worden door de gebruiker door op de knop ‘X-mas lights‘ te klikken.

Geluid Achtergrondgeluid: Hier hoort de gebruiker hetzelfde achtergrondgeluid als in de eerste en tweede wereld. Dit is dus afhankelijk van het feit of de gebruiker al muziek heeft aangezet. Effectgeluid: In deze ruimte zitten geen geluiden in interacties verwerkt.

De wereld van de kille kerst

29


Realisatie Flashstructuur: In eerste instantie wilde ik dezelfde structuur aanhouden die standaard wordt gebruikt voor de immersive space. Hier ben ik mee aan de slag gegaan. Al snel kwam ik erachter dat dit geen handige methode was. Interactie tussen de drie werelden was lastig te realiseren met deze structuur (drie keyframes naast elkaar, met daarin de werelden). Ik heb er daarom voor gekozen de werelden in drie layers boven elkaar te plaatsen. Dankzij de optie mc.visible = false; kon ik werelden verbergen en weer tevoorschijn halen. Op die manier waren ze eigenlijk altijd actief, en kon ik movieclips in bijvoorbeeld wereld 2, vanuit wereld 3 aansturen. Dit laatste was van groot belang in mijn movie, omdat ik vanuit de controlekamer assets in wereld 1 wilde aansturen. Ik heb dit eerst geoefend door met kleine flashmovies te oefenen. De volgende afbeelding is een movie die ik heb gemaakt om de structuur te testen.

De wereld van de kille kerst

30


Structuur tijdlijn: Toen dit uiteindelijk werkte heb ik de structuur daadwerkelijk neergezet voor mijn werelden. De tijdlijn kwam er als volgt uit te zien:

Deze bestaat uit vier lagen. Een actions-laag en de drie werelden. Wereld 3 zit in een map. Dit omdat er ook nog een laag sneeuw en lights inzit. Hier heb ik voor moeten kiezen omdat de vallende sneeuw en de lichten buiten in wereld 1 en 2 in beeld moeten zijn, maar in wereld 3 alleen op de achtergrond. Ik ben vervolgens overal een vrijwel gelijke structuur gaan aanhouden, per wereld. Op de volgende pagina staat zowel de tijdlijn van wereld 1 als de bibliotheek van wereld 1. Deze structuur heb ik ook aangehouden in de andere werelden.

De wereld van de kille kerst

31


Structuur bibliotheek: De structuur van de bibliotheek ziet er in iedere wereld als volgt uit: Wereld 1 Geluiden Assets Asset 1 Asset 2 Achtergrond Geluid 1 Geluid 2, etc. Afbeeldingen Sneeuw Lichten Assets Asset 1 Asset 2, etc. Achtergrond

De sneeuw en lichten zijn eigenlijk onderdeel van de assets, maar vallen als een ‘laag‘ over alle andere assets heen. Vandaar dat ze los in de bibliotheek zijn geplaatst. Benaming assets Ik heb de assets zoveel mogelijk een zelfde benaming gegeven. Deze begint in vrijwel alle gevallen met de wereld waar hij in staat. Vervolgens benoem ik wat het is. Twee voorbeelden zijn: Wereld1_huis_aan_uit. & wereld3_rodeknop_snow

De wereld van de kille kerst

32


Screenshots structuur Een screenshot van zowel tijdlijn-structuur van wereld 1 als de bibliotheekstructuur. Deze komen in grote delen overeen.

De wereld van de kille kerst

33


Beelden tijdens de realisatie: Hieronder enkele screenshots die ik heb gemaakt tijdens het realiseren van de flashmovie:

Een nog lege eerste wereld

Een nog lege tweede wereld

De wereld van de kille kerst

34


Het plaatsen van de honderden lampjes was een flink karwei.

Het scripten van de muziek was ook een flinke klus.

De wereld van de kille kerst

35


Het plaatsen van de honderden lampjes was een flink karwei.

Het scripten van de muziek was ook een flinke klus. Maar het resultaat mag er wezen!

De wereld van de kille kerst

36


Enkele assets

De wereld van de kille kerst

37


Kan een scenario uitwerken in een compleet storyboard, waarin alle assets, acties, animaties en navigatie. Toelichting Voor ik ben begonnen met de realisatie van mijn movie heb ik een storyboard gemaakt. Hierin heb ik alle assets etc verwerkt. Ook heb ik er beschreven hoe de gebruiker van de ene wereld naar de ander kan springen. Verantwoording Het storyboard is deels in dit ontwerprapport te zien op blz 14. De teksten zijn hier niet goed in te lezen. Daarom heb ik de schetsen ook bijgevoegd op de cd-rom, in de map opdrachten > storyboard. Het worddocument in deze map geeft tekstuele uitleg bij de schetsen. Reflectie Het storyboard maken vind ik het lastigste dat ik heb gedaan voor deze course. Ik ben niet erg goed in schetsen en dingen worden dan al snel een rommeltje. Dat is de reden dat ik tekstueel uitleg in word heb bijgevoegd. Daarnaast ben ik na het maken van mijn storyboard de movie gaan realiseren. Hier ben ik er echer achtergekomen dat sommige dingen in mijn storyboard niet goed te realiseren zijn. Daarom heb ik de werelden van naam veranderd en zien sommige dingen er nu anders uit. De volgende keer wil ik, voor ik het storyboard maak, eerst goed kijken wat de mogelijkheden zijn. Op die manier kan ik me goed voorbereiden en kan het storyboard een stuk beter van pas komen. Toch is het me wel gelukt een storyboard te tekenen, en heb er ook zeker wel iets aan gehad. Vooral in wereld 1 en wereld 3 was het iets waar ik op kon terugvallen.

De wereld van de kille kerst

38


TVR Verslag Inleiding De course Immersive Space houd in dat we een virtuele, navigeerbare en interactieve wereld maken. De bedoeling ervan is dat de gebruiker zich helemaal kan overgeven aan de wereld. Hiervoor is het van belang dat geluid, beeld, navigatie en interactie op een goeie manier worden gecombineerd. Met dit tvr verslag laat ik zien dat ik competent ben voor deze course. Ik toon dit aan aan de hand van gestelde competenties en indicatoren.

De wereld van de kille kerst

39


Kan vanuit een brede oriĂŤntatie een concept ontwikkelen, motiveren en in een synopsis formuleren Toelichting Voor ik ben begonnen met het realiseren van mijn immersive space heb ik eerst een concept ontwikkeld. Ik ben gaan brainstormen en met behulp van mindmaps en schetsen ben ik tot een idee gekomen. Daarnaast ben ik een vragenlijst gaan invullen om voor mezelf een beter beeld te krijgen wat ik daadwerkelijk wilde gaan maken. Ook ben ik verschillende stijlen gaan uitproberen, om te kijken op welke manier ik mijn space wilde gaan realiseren. Hiervoor heb ik programmas als illustrator gebruikt, maar ben ik ook gaan knippen en plakken. Ook heb ik verschillende soorten verlichting geprobeerd, om te kijken hoe ik een gewenste sfeer kon neerzetten.

Verantwoording De resultaten van de orientatie staan in dit ontwerprapport. Ik heb de schetsen per wereld op de eerste pagina geplaatst. Daarnaast heb ik de maquette (blz 7), mijn inspiratiebronnen (blz 6), de mindmap (blz 8), de vijftig vragen (blz 9), de verschillende dimensies (blz 12) en de verschillende stijlen (blz 13) toegevoegd. Per wereld heb ik duidelijk beschreven hoe ik alles eruit wilde laten zien. Reflectie De vele vormen van orientatie hebben me een goed beeld gegeven van wat ik wilde realiseren. Dit scheelt een hoop werk tijdens het maken van de daadwerkelijke space. Toch moet ik de volgende keer een duidelijker beeld schetsen van de structuur van mijn space. Deze heb ik achteraf namelijk nog deels moeten aanpassen, omat het in Flash niet werkte.

De wereld van de kille kerst

40


Kent diverse manieren om ruimte in een 2D-beeld te suggereren. Kan deze toepassen. Toelichting Ik heb onderzoek gedaan naar welke manieren hiervoor mogelijk zijn. Zo heb ik ontdekt dat je door verschillende lagen boven elkaar te plaatsen welke los van elkaar bewegen, je ruimte suggereert. Ook heb ik geleerd hoe ik gebruik kan maken van perspectief.

Verantwoording In de opdracht ‘diepte‘ heb ik verschillende dimensies opgezocht. De gevonden resultaten heb ik op blz 12 staan. Zelf ben ik daarna aan de slag gegaan om te kijken hoe ik op andere manieren diepte kan creeeren. Dit is te zien op blz. 7, de maquette. Ook is dit te zien aan de verschillende stjilen die ik heb uitgeprobeerd. Daarbij heb ik zowel met 2d als met 3d gewerkt (blz 13). Reflectie Ik vond het leuk en leerzaam om te kijken hoe ik op verschillende manieren gebruik kon maken van ruimte. Vooral het 2.5d vond ik leerzaam, omdat ik heb geleerd dat de verschillende lagen die los van elkaar bewegen een wereld van verschil kunnen zijn voor bijvoorbeeld een spel of een space. Wel wil ik de volgende keer mijn maquette beter uitwerken. Ik ben niet goed in knippen en plakken, maar ik denk dat ik beter kan.

De wereld van de kille kerst

41


Kan een ontwerp voor een ‘set’ driedimensionaal uitwerken en gebruiken Toelichting Ik heb een bedachte set in 3d uitgewerkt. Deze heb ik in eerste instantie in mijn ontwerp meegenomen. Uiteindelijk is hij bij de realisatie niet gebruikt omdat mijn verhaal nog is gewijzigd. Het ging hierbij om de asset van een vrachtwagen. Verantwoording De maquette op blz 7 laat zien dat ik mijn ideeen kan uitwerken in een drie-dimensionaal beeld. Ik ben daarbij gaan spelen met de verschllende perspectieven en standpunten van de camera. Reflectie Het in 3d uitwerken van de set was leerzaam om te doen. Achteraf vind ik het jammer dat ik de vrachtauto niet meer heb kunnen gebruiken in mijn verhaal, dit was in eerste instantie wel de bedoeling. Wel heb ik laten zien dat ik het kan, dit is voor de volgende keer handig. Ik denk dan ook wel dat ik het dan daadwerkelijk zal gaan gebruiken.

De wereld van de kille kerst

42


Kan een vormgeving bepalen op grond van tevoren vastgestelde gevraagde kenmerken en eigenschappen Toelichting Tijdens het realiseren van mijn movie moest ik al een duidelijk beeld hebben van mijn plan. Het was daarom van groot belang dat ik eerst duidelijk had welke werelden er kwamen en wat hier moest gaan gebeuren. Ik ben daarom, voor ik ben begonnen met het realiseren, gaan schetsen wat er daadwerkelijk moest komen. Ook ben ik gaan bepalen welke sfeer er moest hangen per wereld. Op die manier wist ik welke kleuren en geluiden ik moest gaan gebruiken. Daarbij heb ik beschreven welke acties er aan de assets moest hangen. Pas daarna ben ik mijn vormgeving gaan bepalen. Dit betekent dat ik ben gaan zoeken naar de juiste materialen. Verantwoording In eerste instantie ben ik begonnen met het bedenken en schetsen van mijn wereld, en alles wat daar binnen zit. Dit is te zien op elke eerste bladzijde van elke wereld in dit rapport. Ook heb ik de sfeer per wereld bpeaald. Pas daarna ben ik gaan ontwerpen en heb ik afbeeldingen erbij gezocht. Dit is te zien op de sfeerbeelden die er bij elke wereld zijn geplaatst in dit rapport. Deze staan op de tweede bladzijde van elke wereld. Reflectie Het bedenken van de werelden was erg leuk om te doen. Veel schetsen en vooral in mijn hoofd uitdenken welke sferen er bij moesten zijn. Wel vond ik het erg lastig om dit al daadwerkelijk op papier te krijgen, terwijl ik het al wel goed in mijn hoofd had zitten. Zo kon ik het pak sneeuw niet goed tekenen, maar was het echt een kwestie van in Flash proberen welke mogelijkheden ik had. Uiteindelijk is dit goed gelukt.

De wereld van de kille kerst

43


Kan een geluidbeeld ontwerpen met sfeer, achtergrond, effectgeluiden Toelichting In mijn wereld speelt geluid een belangrijke rol. Het is essentieel om de sfeer in mijn wereld te bepalen. In eerste instantie hoor je een kille wind en huilende wolven. Uiteindelijk kan de gebruiker kerstmuziek opzetten door bepaalde plaatjes naar een muziekspeler te slepen. Ook hoort hij geluiden bij het ondernemen van bepaalde acties. Verantwoording In mijn flash-movie is te horen welke geluiden ik heb gekozen om een bepaalde sfeer neer te zetten. In eerste instantie hoor je de kille wind en huilende wolven. Wanneer je twee lp’s naar de muziekspeler sleept hoor je kerstmuziek. Door op de rode knop te klikken op het huisje van de kerstman klinkt een buzzer. Als de gebruiker over de deur van het huisje schuift, klinkt een deurbel. Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat hij er naar binnen kan. Door op sommige lampjes te klikken klinkt een schakelaar. Ik heb alle geluiden ook beschreven op de pagina ‘geluiden‘ van elke wereld in dit ontwerpdocument (blz 20, 25 en 29). Reflectie Het was leuk om de geluiden uit te zoeken. Ik had in mijn hoofd al een goed beeld van de geluiden die ik zocht. Dankzij verschillende websites (soundbible.com en Youtube) heb ik de juist geluiden gevonden.

De wereld van de kille kerst

44


Kan een synopsis uitwerken tot een compleet scenario Toelichting Ik heb mijn ideeen voor mijn immersive space uitgewerkt d.m.v. de vijftig vragen. Hier heb ik kort en bondig beschreven wat er moet gebeuren in mijn space, en welke sfeer er moet hangen. Ook de verhaallijn is hierin al kort beschreven. Deze heb ik uitgewerkt in mijn ontwerprapport. Verantwoording Het volledige scenario is in dit ontwerprapport te lezen vanaf blz. 14 t/m blz. 29. Hierin zit een storyboard en het complete scenario heb ik er uitgeschreven. Reflectie Ik vond het lastig om al een volledig scenario uit te schrijven, voor ik was begonnen met mijn movie. Uiteindelijk is dit in grote lijnen gelukt. Wel heb ik tijdens de realisatie-fase nog enkele zaken gewijzigd en toegevoegd. Dit omdat ik er tijdens de realisatie achterkwam dat sommige dingen mij niet mogelijk leken in Flash, of te veel tijd in beslag zouden nemen. Daarnaast heb ik ook juist bepaalde, kleine, elementen toegevoegd. Dit zijn bijvoorbeeld de lichtjes in het kleine boompje in wereld 3.

De wereld van de kille kerst

45


Kan, uitgaande van het storyboard een technisch ontwerpdocument of een overzicht van de AS-structuur maken Toelichting Ik heb niet de standaard structuur gebruikt die we aangeboden kregen. De reden hiervan is dat ik interactie tussen de drie werelden wilde hebben, dit was niet mogelijk met de huidige structuur (andere werelden werden inactief en konden niet meer aangestuurd worden). Daarom heb ik gekozen voor een andere structuur, waarin de werelden ‘boven elkaar‘ liggen. Ik heb hier voor mezelf een visualisatie van gemaakt. Verantwoording De visualisatie is te zien op blz 31. Daarnaast heb ik voor het starten van het bouwen van mijn movie de hoofdstructuur neergezet in flash. Dit is te zien op blz 32. Reflectie Ik heb aardig wat tijd in het opzetten van een juiste structuur zitten. Dit omdat ik eerst met een structuur aan de gang ben gegaan die achteraf niet werkte. Daarna ben ik voor mezelf gaan bedenken hoe ik dit wél kon laten werken. Ik heb toen de visualisatie voor mezelf gemaakt. De volgende keer zal ik van tevoren beter uit gaan denken hoe ik het wil gaan neerzetten. Dit zal ik dan ook beter gaan documenteren, zodat ik hierop kan terugvallen.

De wereld van de kille kerst

46


Kan voor interface hints ontwerpen en aanklikbare elementen, die de gebruiker in staat stellen zelfstandig en vrij te navigeren en animaties te activeren Toelichting Dit heb ik gebruikt op veel verschillende manieren. Zo kan de gebruiker over borden heenschuiven die oplichten, kunnen ze lichten aanzetten als ze er op klikken. Maar ook kunnen ze animaties activeren door assets te verslepen. Verantwoording De verschillende animaties en klikbare elementen zijn te vinden in mijn movie. Daarnaast zijn ze beschreven in mijn storyboard (blz 14 / document storyboard) en op de pagina assets, beschreven per wereld. Reflectie Dit onderdeel vond ik het leukste van de course. Ik heb erg veel geleerd door meerdere animaties en acties toe te passen. Vooral het slepen van items was erg leerzaam. Tot nu toe had ik geen ervaring met actionscript 3, maar mede daardoor lukt het nu aardig. Kan de structuur van het Flashprogramma als diagram op papier weergeven als uitgangspunt voor de realisatie Toelichting Ik heb een diagram getekend waarop de hoofdstructuur van de flashfilm te zien is. Verantwoording Het diagram is te vinden op blz 31. Daarnaast heb ik de structuur van de film en de bibliotheek beschreven op blz 31 t/m 33. Reflectie Het uittekenen van de structuur is iets dat ik de volgende keer gedetailleerder moet doen. Ik heb in deze course gemerkt dat dit erg belangrijk kan zijn, omdat mijn eerste structuur niet voldeed.

De wereld van de kille kerst

47


Kan in Photoshop en Illustrator vector- en bitmapbestanden maken om in Flash te verwerken. Toelichting Ik heb vooral met bitmap bestanden gewerkt in mijn movie. Deze heb ik opgezocht op verschillende websites en vervolgens bewerkt in photoshop. Door de ruimte eerst in photoshop te creeeren en daarna in flash te plaatsen kreeg ik een goed beeld hoe het zou gaan worden. Daarnaast heb ik afbeeldingen in Google Sketchup gemaakt. Het katapult en het huisje op de maan heb ik hiermee ontworpen. Daarna heb ik ze bijgewerkt in photoshop en verwerkt in Flash. Verantwoording De gevonden en bewerkte assets heb ik op blz 37 van dit ontwerpdocument geplaatst. Hierop is te zien dat het allemaal losse bitmap-bestanden zijn. In mijn movie zijn ze in alle werelden terug te vinden. Reflectie Van het voorbereiden van de assets in Photoshop heb ik een hoop geleerd. Zo weet ik nu hoe ik gemakkelijk losse elementen in photoshop als .png bestand kan opslaan om deze opnieuw ergens anders te gebruiken. Dit scheelt me later een hoop werk, omdat slicen niet altijd nodig is.

De wereld van de kille kerst

48


Kan kleine animaties in Flash realiseren en interactief maken Toelichting Ik heb meerdere kleine animaties in flash gerealiseerd en interactief gemaakt. Zo kan de gebruiker muziek opzetten door plaatjes te slepen, het laten sneeuwen, licht aanzetten en dingen tevoorschijn laten komen. Verantwoording De verschillende assets in de movie zijn bewijsmateriaal van het feit dat ik elementen kan animeren in flash. Voorbeelden zijn: -

Het bordje ‘Its x-mas‘ in wereld 1 Het huisje met lampjes op de maan in wereld 1 De piek in wereld 1 De platen in wereld 2 De katapult in wereld 2 De rode knop in wereld 2 De knoppen in wereld 3 De lampjes op het kleine boompje in wereld 3

Reflectie Ik heb veel geleerd van het animeren in flash. Vooral het op elkaar laten reageren van movieclips vond ik interessant. Zo kan ik nu de movieclip sneeuw in wereld 2 laten aansturen door een knop in wereld 3. Dit zou ik niet hebben gekund voor ik begon met deze course.

De wereld van de kille kerst

49


Kan tenminste de minimale structuur van een movie in Flash realiseren Toelichting Dit is me vrij snel gelukt. In eerste instantie dankzij de hoofdstructuur die we aangeleverd hebben gekregen, maar dit was me te gemakkelijk en een en ander werkte nog niet. Ik ben daarom mijn eigen structuur gaan creeeren. Verantwoording De flashmovie zelf is het bewijs dat ik een juiste structuur in mijn movie kon aanbrengen. Dit is te zien aan het .fla bestand, maar ook op blz 30 t/m 33 van dit document. Reflectie Ook het neerzetten van de flashstructuur heeft me een hoop opgeleverd. Zonder dit uit te zoeken zou ik de werelden niet op elkaar hebben kunnen laten reageren. Dit kan ik in de toekomst vaker gebruiken. Maakt ‘Immersive Space’, een Flash-movie volgens de elders geformuleerde criteria Toelichting De immersive space is uiteindelijk gerealiseerd. Dit is naar mijn tevredenheid gebeurd en ik ben trots op het resultaat. Verantwoording De flashmovie is te zien op de cd-rom onder de naam versie_definitief.swf. Daarnaast heb ik hem als .exe opgeslagen, onder dezelfde naam. De realisatie van de movie is te zien op blz. 34 t/m 36. Reflectie Naar mijn idee was het een erg leerzame ervaring. De volgende keer ga ik nog wel een en ander verbeteren, mocht ik nog eens een dergelijke opdracht krijgen. Dit is in eerder genoemde reflecties te lezen.

De wereld van de kille kerst

50


De movie communiceert een origineel en individueel standpunt van de maker ten opzichte van het onderwerp, gebaseerd op eigen verdieping, verkenningen of onderzoek Toelichting Ik heb geprobeerd een fantasiewereld neer te zetten waarin het kerstverhaal een andere wending krijgt. Door zelf een nieuwe wending aan het verhaal te geven heb ik een origineel, nieuw kerstverhaal gecreeerd. Verantwoording Het kerstverhaal is door mij omgegooid en heeft een nieuwe wending gekregen. Dit is allemaal beschreven in de vijftig vragen (document staat op de cd-rom). Reflectie Ik vond het leuk om zelf een nieuw verhaal te mogen verzinnen. Geinspireerd door de Coca-cola kerstsfeer en door ideeen die ik vroeger al heb opgedaan ben ik aan de slag gegaan en heb een leuk, verfrissend nieuw verhaal neer kunnen zetten.

De wereld van de kille kerst

51


De movie is vormgegeven vanuit geformuleerde en gemotiveerde uitgangspunten die consistent zijn verwerkt in beeld, beeldbewerking en besturingselementen Toelichting Tijdens het maken van mijn movie heb ik me zoveel mogelijk aan mijn eerste ideeen vastgehouden. Zo heb ik consistent overal de bedachte sfeer proberen terug te laten komen. Dit heb ik gedaan door overal de juiste muziek te plaatsen en op dezelfde manier mijn assets voor te bereiden. Verantwoording Ik heb mijn movie zo vormgegeven zoals ik het bedacht had na de opdracht ‘verschillende stijlen‘. Dit is te zien op blz. 13 van dit document. Ook in de vijftig vragen heb ik meerdere malen de sfeer geprobeerd zo goed mogelijk te beschrijven. Hier heb ik mij bij het realiseren aan vast gehouden en die sfeer neer gezet. Voor elke asset heb ik consistent dezelfde manier van voorbereiden gebruikt (photoshop > flash). Reflectie Uiteindelijk is het natuurlijk leuk als je movie er zo uit komt te zien zoals je in eerste instantie bedacht had. Dit is bij mij redelijk het geval. Qua sfeer ademt het precies wat ik in gedachte had. Dit komt door de manier van vormgeven. Wel is er qua structuur, zoals eerder gezegd, een en ander veranderd waardoor de werelden op sommige plekken anders zijn dan bedacht. Toch doet dit niet onder voor het resultaat.

De wereld van de kille kerst

52


Reflectie van course Ik vond de course Immersive Space een erg leuk, maar ook leerzame course. De vele vrije tijd die je krijgt om te spelen met Flash is erg leerzaam. Ook het feit dat je altijd met vragen bij de docent terug kan was erg handig. Dit is bij sommige courses weleens anders gebleken. Naar mijn idee mag er de volgende keer iets meer duidelijkheid komen wat betreft de opdrachten die ingeleverd moeten worden. In de laatste week kwam ik nog enkele dingen tegen waar ik me nog weinig mee had bezig gehouden. Uiteraard is dit ook een stukje eigen verantwoordelijkheid. De lessen waren leerzaam, alhoewel het af en toe een beetje chaotisch was. Ik vind dit zelf nooit zo’n probleem, omdat ik er zelf ook last van heb, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen het nadelig vinden. Al met al vond ik het een leuke, leerzame course.

De wereld van de kille kerst

53

Ontwerprapport Jordy Kluin  

Immersive space ontwerprapport/tvr/reflectie

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you