Page 1


Inhoudsopgave Inleiding Algemene bedrijfsinformatie Specifieke bedrijfsinformatie BPV-taken BPV-taak 1 BPV-taak 2 Slot Bijlagen

Pagina

3 4 t/m 6 7 t/m 10 11 12 t/m 19 20 t/m 29 30 31 >

2


Inleiding In het 2e half jaar van het 4e leerjaar stond er weer een half jaar stage op het programma. Daarbij moest er een verslag gemaakt worden waarin je onder andere informatie over het stage bedrijf kan vinden. Het gaat om een stukje algemene informatie en een stukje specifieke informatie. Naast het stukje bedrijfsinformatie zijn er ook 2 uitgewerkte opdrachten te vinden in dit verslag. In dit verslag is elke opdracht verdeeld in 8 fases. Zo krijg je informatie over de klant, de wensen van de klant en het prijskaartje wat aan elke opdracht verbonden is. Ook kan je lezen hoe het uiteindelijke product is opgeleverd aan de klant en wat hij/zij van het product vindt. Bij de 2 uitgewerkte opdrachten zullen enkele voorbeelden te zien zijn om een goed beeld te geven van de opdrachten.

3


Algemene bedrijfsinformatie Sollicitatiebrief/motivatiebrief en CV of telefoongesprek. Doormiddel van een telefoon gesprek ben ik in contact gekomen met Derek van Altena ( eigenaar van Sitework ). Door wat werk wat hij al eerder van mij had gezien ( getoond door mijn neef ) kwam het eigenlijk van beide kanten. Derek kon goed iemand gebruiken, en ik was nog op zoek naar een stageplaats. In het gesprek werd onder andere gevraagd naar mijn interesses. Ik zei dat ik het ontwerpen van websites leuk vind en deze goed kan opbouwen door middel van (X)HTML en CSS. Na dit korte verhaal werd mij verteld dat er nog genoeg werk is en is meteen er een afspraak gepland om even met elkaar om de tafel te gaan zitten. Het gesprek wat enkele dagen later volgde verliep zeer goed. Derek kreeg er vertrouwen in omdat ik zeer veel zin had om te beginnen en enkele leerdoelen had opgesteld die ons beide aanspraken. We hebben verder een leuk gesprek gehad en natuurlijk niet alleen maar over school en werk gepraat. Wat weet je van de geschiedenis van het bedrijf? Het bedrijf is in 2007 opgericht door Derek van Altena. Samen met een toenmalige collega zijn zij een webbureau begonnen voor met name vastgoed-gerelateerde bedrijven. Inmiddels worden er websites en applicaties gemaakt voor allerlei soorten (zowel grote als kleine) opdrachtgevers. Vertel iets over de huidige situatie van het bedrijf. Sitework verkeert momenteel in een een gezonde bedrijfssituatie. Er is een aanhoudende aanvoer van werk van nieuwe- en bestaande opdrachtgevers. Mede hierom word er momenteel nagedacht over eventuele uitbreiding. Wat voor producten worden er in het bedrijf gemaakt? Bij Sitework worden websites en applicaties gerealiseerd voor kleine en grote opdrachtgevers. Op de volgende pagina zijn een aantal voorbeelden te zien van reeds gemaakte producten.

4


Website en applicatie voorbeelden:

www.daveblom.nl

www.thomamakelaars.nl

www.onlinebezichtigen.nl

nieuwbouwapplicatie makelaars

5


Wat voor soort klanten heeft het bedrifj en hoe komt het bedrijf hieraan? Het bedrijf heeft vooral zakelijke ondernemers als klant, maar ook komen er particulieren naar Sitework voor een website. Deze klanten variĂŤren van kleine tot bedrijven. De klanten komen in contact met het bedrijf via de bedrijfswebsite, maar ook veel via mond op mond reclame. Organogram van het bedrijf.

Derek van Altena (eigenaar)

Jordi Nijland (stagiair)

Met welke mensen in het bedrijf heb je direct te maken? Bij het bedrijf heb ik alleen te maken met Derek. Hij is de eigenaar van Sitework en hier kan ik dus terecht met problemen en vragen. We doen veel in overleg en dit resulteert vaak tot mooie en goede producten. Wanneer ik zelf ergens niet uitkom komt Derek er vaak bij zitten en kijken we samen naar het probleem en komen dan altijd tot een oplossing. Verder heb ik nog te maken met Paul. Hij zit hier in hetzelfde kantoor met zijn eigen bedrijfje en helpt zo af en toe met een paar kleine DTP opdrachtjes.

6


Specifieke bedrijfsinformatie Onderzoek het loopbaantraject dat een van de medewerkers in je BPV-bedrijf heeft doorlopen. Loopbaan traject van Derek van Altena: Begonnen aan de Havo ( RSG in Lochem ), vervolgens een 3 jarige MTS opleiding in Deventer. Hier is die terecht gekomen via een stage bij Thoma Makelaars. Na verloop is hij omgeschoold tot Systeembeheerder/webdesigner. Vervolgens heeft hij 11 jaar bij Thoma gewerkt, daarna 1 jaar in de IT bij New Release in Deventer. Vervolgens in 2007 zelfstandig geworden en SiteWork BV opgericht. Maakt het bedrijf gebruik van een opleidingsplan? Het bedrijf maakt geen gebruik van een opleidingsplan. Maak een lay-out ( plattegrond ) van het bedrijf.

7


Beschrijf de kwaliteitscontrole in het bedrijf; hoe vint de controle ter voorkoming van fouten in jouw bedrijf plaats? Om fouten in het bedrijf te voorkomen kijken Derek en ik vaak met z’n tweeën naar de projecten waar we mee bezig zijn. We beginnen met de layout. Wanneer er een ontwerp gemaakt is bekijken we deze met z’n tweeën of er nog aanpassingen nodig zijn. Zo niet, dan wordt het ontwerp naar de klant verstuurd. Na de goedkeuring van de klant beginnen we met het bouwen van de site. Om hier fouten in te voorkomen wordt de website grondig getest voor deze word opgeleverd aan de klant. Deze kwaliteitscontrole is zeer belangrijk omdat je de klant geen half werk mag verkopen. Welke regels zijn er om veilig en mileubewust te kunnen werken? Bij Sitework zijn er niet echt strenge regels betreft het milieu en veiligheid. Het enige wat we elke dag standaard doen is na werktijd de pc uitzetten. Dit is niet echt een maatregel maar wordt er toch een beetje aan het mileu gedacht. Omschrijf voor jouw eigen situatie de ergonomische maatregelen die zijn genomen. Voor mij zijn geen ergonomische maatregelen genomen. Ik heb een goede bureaustoel die verstelbaar is en precies goed kan zitten zodat je geen last van de rug krijgt. Buiten een goede bureaustoel om zijn er verder geen aanpassingen voor mij gemaakt. Beschrijf van elk apparaat de specifieke kenmerken en beschrijf van de gebruikte computerprogramma’s het soort programma, versienummer en de toepassing. HP Compaq dc7800p ( PC ) Intel core 2 duo E6550 2,33ghz 4GB ram geheugen ATI Radeon HD 4300/4500

Adobe Photoshop CS3 Adobe Indesign CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Mozilla Firefox 4 Google Chrome Safari Internet explorer 8

8


Rico Aficio SP C420DN ( PRINTER ) Laserprinter Kleur & zwart wit HP Compaq dx2300 ( PC ) Intel Pentium CPU 3.00GHz 2GB ram geheugen Intel 946GZ Express Chipset Family

Adobe Photoshop CS3 Adobe Indesign CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Mozilla Firefox 4 Google Chrome Internet explorer 7

Omschrijf hoe het beheer en de archivering van bestanden binnen jouw bedrijf plaats vinden. De mappen met de verschillende websites zijn allemaal geordend op alfabet. Hiervoor is een stukje op het netwerk waar je bij kan als je hiervoor toestemming hebt. Het is een schijf die je ziet tussen de rest van de schijven bij Deze computer. Wanneer je deze opent zie je een hele lijst met websites staan. Je kan dus van meerdere pc’s bij deze mappen. Beschrijf de manier waarop de ontwikkeling van een product plaats vindt. Voordat we met een product beginnen is er eerst een afspraak met een klant geweest. In dit gesprek worden de wensen van de klant vastgesteld en op papier gezet. Wanneer het gesprek achter de rug is ga je inspiratie op doen via het internet ( dit doe ik zelf niet altijd wanneer ik al een idee in mijn hoofd heb ). Na het op doen van enkele ideeÍn begin je met het ontwerpen van de layout. Wanneer Derek of ik een ontwerp af hebben laten we dit aan elkaar zien. We bepalen hier of het ontwerp presentatie waardig is of dat er nog een paar kleine aanpassingen moeten worden gedaan. Na samen besloten te hebben of het ontwerp goed is wordt deze doorgestuurd naar de klant ( vaak per mail, maar soms ook in een volgende afspraak ( dan wordt het ontwerp uitgeprint ) ). Als het ontwerp goed gekeurd is beginnen we aan het bouwen in (X)HTML & CSS. Is de html en css goed opgebouwd?, dan worden er vaak een paar linkjes naar de klant gestuurd zodat ze een online voorbeeld 9 kunnen bekijken en eventueel opmerkingen kunnen geven.


Hierna wordt het door Sitework eigen gemaakte CMS aan de site gekoppeld. In het CMS worden alleen functies verwerkt waar de klant daadwerkelijk wat aan heeft. Dus er zijn geen opties zichtbaar waar een klant niks mee van doen heeft zoals je ziet in kant en klare cms systemen zoals wordpress, joomla etc... Als het CMS gekoppeld en werkend is wordt er vaak een laatste afspraak met de klant gemaakt ( vaak alleen bij wat uitgebreidere websites ) en een nota verstuurd.

10


BPV-taken

11


BPV-taak 1 | Invormbouw te Lochem OriĂŤntatiefase | Taak 1 Verzamel informatie over de klant voor wie je de taak uitvoert. INVORM BV is een eenmansbedrijf dat in 1998 is opgericht door Jos Arentsen. Ze zijn begonnen in Lochem en na 2 jaar kwam de mogelijkheid om in Ruurlo een bedrijfshal te kopen, hier zijn ze sinds 2000 gevestigd. INVORM is een bedrijf dat werkt met een groep timmerlieden en metselaars, daarnaast werken ze samen met vaste onderaannemers zoals; loodgieters, schilders, tegelzetters, stucadoors enz. Op deze manier zijn ze altijd in staat een volledige en omvangrijke bouw of verbouwing vakkundig en professioneel te realiseren. Verzamel voorbeelden van producten die al eens eerder gemaakt zijn. Voor dit bedrijf zijn geen producten beschikbaar die al eerder gemaakt zijn. Voor de nieuwe site heeft er geen oude website gedraaid.

Definiatiefase | Taak 2 Geef de wensen van de klant helder weer. De klant wou graag een niet al te ingewikkelde site. Hij had alleen voorkeur voor een kleuren combinatie, verder waren we vrij in het maken van een ontwerp. Op de site moest een mogelijkheid komen waar de klant doormiddel van een CMS systeem projecten kan toevoegen aan de website met enkele afbeeldingen en daarbij de behorende tekst. Naast de projecten moesten er ook een aantal pagina’s komen waar alleen tekst op komt voor informatie over het bedrijf. Formuleer het pakket van eisen waaraan het product moet voldoen. Het pakket van eisen opgesteld door Sitework: Presentatie waardig ontwerp waar Sitework met trots haar naam onder kan zetten. Qua code werk moet de code overzichtelijk zijn zodat iedereen die er naar kijkt snel iets moet kunnen terug vinden voor eventueel aanpassingen. 12


Ontwerpfase | Taak 3 Maak meerdere ideeschetsen en studieschetsen voor het product. Schetsen:

Een van deze schetsen is iets aangepast en daar is een uiteindelijk ontwerp uitgekomen.

13


Keuzefase | Taak 4 Beschrijf hoe je de ideeën aan de klant zou presenteren. De producten worden gepresenteerd op de manier van Sitework. Wanneer er een layout af is wordt deze vaak per mail verstuurd naar de klant. Zo nu en dan worden de ontwerpen gepresenteerd via een afspraak met de klant. Deze worden dan uitgeprint en meegenomen. In een gesprek worden de ideeën samen besproken en hier kan je goed je eigen inbreng aangeven. Waarom je ergens voor gekozen hebt en waarom dit gunstig zou kunnen zijn voor de klant. Dit zelfde wordt ook gedaan wanneer het idee per mail verstuurd wordt. Alleen dan worden de ideeën natuurlijk beschreven in de mail. De manier van presenteren was voor mij niet nieuw, omdat ik het zelf ook altijd op een van deze twee manieren doe. Beschrijf bij minimaal twee ideeën je commentaar. Bij het eerste idee ( te zien op de vorige pagina ) heb ik me erg strak aan de 2 kleuren gehouden waar de klant voorkeur voor had. Na wat inspiratie van enkele templates is er een ontwerp tot stand gekomen die goed past bij het bedrijf. Na het bekijken van het eerste idee vond ik toch dat het wat te geel werd en heb daarom een tweede ontwerp gemaakt die iets meer afwijkt van de kleuren. In dit ontwerp zijn ook de 2 kleuren gebruikt waar de klant om vroeg, maar is er ook wit gebruikt. Dit maakt de website strakker en geeft het een frisser uiterlijk. Door deze kleur te gebruiken heb je ook meer onderscheid tussen een header, content gedeelte en een footer. Het voordeel van de witte achtergrond is ook dat je een rustiger beeld creeërt voor de tekst. Om het allemaal nog wat strakker te maken heb ik bij het eind ontwerp de ronde dikke lijnen om de foto aangepast naar een dunner en strakker lijntje. Beschrijf hoe je de klant zou laten kiezen voor een idee. Om een klant te laten kiezen voor een idee geef ik eerst zelf mijn commentaar bij de ideeën en zeg ik ook voor welk idee ik zelf zou kiezen. Hieruit krijgt de klant een aantal keuzes en kan hij/zij zelf kiezen welk idee het beste is. Vaak is het het idee waar je zelf de voorkeur aan geeft, maar dit niet altijd zo. 14


Voorbereidingsfase | Taak 5 Werklijst, urencalculatie, materiaal- en gereedschaplijst, voorcalculatie en werkplanning. werklijst website ontwerp x(html) & css php maatwerk

materiaal/gereedschap Adobe Photoshop CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Sitework CMS

cms totaal *prijzen gebaseerd op het uurtarief van Sitework.

urencalculatie 5 uur 4 uur

*voorcalculatie €250,€200,-

6 uur

€300,-

4 uur 19 uur

€200,€950,-

werkplanning

stappen stap 1 stap 2 stap 3 stap 4 stap 5 stap 6

werkzaamheden website ontwerpen voor de klant aanpassingen doorvoeren na presentatie van het ontwerp website bouwen in x(html) & css cms koppelen aan de gebouwde site php maatwerk website opleveren en functies uitleggen aan de klant

Vul een bestelbon in voor alles wat je nodig hebt om het product te maken. Voor het maken van deze website is zijn er geen spullen nodig die besteld moeten worden.

15


Uitvoeringsfase | Taak 6 Maak met behulp van de specificaties het gekozen product. De website die gemaakt wordt is te vinden op de volgende link: http://www.invormbouw.nl/index.php Deze website is gebouwd volgens de stappen in de werkplanning. Voer met behulp van het plan van eisen de kwaliteitscontrole uit. Samen met Derek is er gekeken of het ontwerp presentatie waardig is. Na een oordeel van ons beiden leek het ontwerp goed te zijn en kon er verder gewerkt worden aan de opbouw in x(html) & css. De code zag er netjes en overzichtelijk uit zodat er dingen snel en gemakkelijk terug zijn te vinden. Door deze kwaliteitscontrole zijn wij er 100% zeker van dat de klant een kwalitatief goed product krijgt. Beschrijf met welke arbo- en milieueisen je te maken hebt. Ik heb niet te maken met arbo- en mileueisen wanneer ik bezig ben met een website maken. Beschrijf hoe je met collega’s hebt samengewerkt. Aan dit project heb ik samengewerkt met Derek. Hij heeft mij geholpen bij een aantal werkzaamheden met PHP. Op de site is een pagina waar projecten worden opgehaald uit de database en getoond worden. Dit stukje van php was nog niet helemaal bekend bij mij dus hebben we dit samen opgelost. Na het code werk hebben we samen gekeken of er nog fouten in de website zaten. Dit is de manier van samen werken samen met Derek in dit project.

16


Presentatiefase | Taak 7 Beschrijf hoe het product naar de eisen van het bedrijf wordt opgeleverd. Samen wordt er gekeken naar het uiteindelijke product. Dan wordt er bepaald of er nog verbeterpunten zijn. Als er geen verbeterpunten zijn is het product klaar en gereed voor de presentatie aan de klant. Beschrijf hoe het product aan de klant wordt gepresenteerd. Wanneer het product klaar is wordt deze zo snel mogelijk gepresenteerd aan de klant. Vaak gaat dit via een afspraak met de klant zelf. Omdat de meeste websites beschikken over een CMS is het het gemakkelijkst om de klant in te lichten over de werking hier van via een afspraak. In deze afspraak komen ook de andere pagina’s van de site aan bod. De websites waar geen CMS achter zit ( wat zelden voorkomt ) worden gewoon per mail gepresenteerd. Dit zijn vaak simpele sites waar alleen wat tekst op komt te staan en waarbij de klant geen mogelijkheid nodig heeft om zelf de tekst aan te passen. Beschrijf hoe de service wordt verleend aan de klant. Er wordt op meerde manieren service verleend aan de klant. Bij de meeste websites zit een cms aan gekoppeld wat al een vorm van service is. De klant kan zelf tekst aanpassen, afbeeldingen en documenten uploaden. Wanneer een klant tegen een probleem aan loopt kan er contact worden gezocht via de telefoon of per mail. Derek of ik gaan dan meteen kijken wat het probleem en proberen het dan op te lossen. Er zijn nog enkele websites waar geen cms achter zit. Deze klanten willen graag dat Sitework de website gaat beheren. Sitework biedt de klant dus ook aan om de website te laten beheren. Wijzigingen worden dan per mail of telefonisch doorgegeven en door Derek of mij worden verwerkt.

17


Uitvoeringsfase | Taak 8 Maak met behulp van de bijgehouden werklijst, de bijgehouden materiaallijst en de voorcalculatie een sluitende nacalculatie. Geef aan waar en waarom er afwijkingen zijn. werklijst website ontwerp x(html) & css php maatwerk

materiaal/gereedschap Adobe Photoshop CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Sitework CMS

urencalculatie 5 uur 4 uur

*voorcalculatie €250,€200,-

6 uur

€300,-

4 uur 19 uren

€200,€950,-

materiaal/gereedschap Adobe Photoshop CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Sitework CMS

urencalculatie 5 uur 6 uur

nacalculatie €250,€300,-

6 uur

€300,-

4 uur 19 uren

€200,€1050,-

cms totaal *prijzen gebaseerd op het uurtarief van Sitework. Nacalculatie werklijst website ontwerp x(html) & css php maatwerk cms totaal

Aan het eind van het project bleek er voor de projecten die op de site komen een iets andere indeling nodig te zijn. Dit kostte 2 uur meer x(html) werkzaamheden. De reden dat de indeling anders moest worden was dat de klant opeens een ander idee had bedacht. Het waren een paar kleine puntjes die veranderd moesten worden dus bij de urencalculatie kwam er in totaal 2 uur bij op. Dit leidt tot €100,- meer in de nacalculatie.

18


Maak een evaluatie over het productieproces en bespreek deze evaluatie met je praktijkopleider. Het productieproces van de opdracht “Invormbouw te Lochem” is soepel verlopen. We zijn in hebben geen knelpunten gehad waar we op vast hebben gezeten en konden dus vlot doorwerken. Vanaf het begin hebben we even zitten stoeien met het ontwerp van de website, vooral de witte en gele kleur. Toen het ontwerp goedgekeurd was konden we snel verder met het bouwen van de site in x(html) & css. Ook in dit stukje van het proces waren er geen knelpunten en was dit stuk snel afgerond. Na het opbouwen van de site heb ik samen met Derek de functie van de projecten in de site gebouwd. Voor deze functie hebben we even met z’n tweeën achter 1 pc gezeten. Zo leerde ik weer een klein stukje php en kreeg de site steeds meer functionaliteit. Voor mijzelf was dit een leuke en ook leerzame opdracht omdat ik een aantal technieken heb geleerd die mij eerder onbekend waren.

19


BPV-taak 2 | Kranen Kerstpakketten te Lochem

20


BPV-taak 2 | Kranen Kerstpakketten te Lochem Oriëntatiefase | Taak 1 Verzamel informatie over de klant voor wie je de taak uitvoert. In 1998 zijn ze vanuit de reeds sinds 1984 bestaande horeca-groothandel gestart met de verkoop van kerstpakketten. Destijds was dit een kleinschalig franchiseproject gericht op regionale bedrijven. Na 10 succesvolle jaren hebben ze in 2008 besloten om de kerstpakketten afdeling compleet in eigen hand te nemen om zo onze ideeën nationaal tot uitvoer te kunnen brengen. Dit heeft geresulteerd in de mooiste catalogus van Nederland; “Quality in Christmasgifts”. Verzamel voorbeelden van producten die al eens eerder gemaakt zijn.

21 Dit is de oude website van kranenkerstpakketten. Deze site is niet gemaakt door Sitework.


Definiatiefase | Taak 2 Geef de wensen van de klant helder weer. De oude website van Kranen Kerstpakketten was verouderd en was toe aan een nieuw ontwerp. Het nieuwe ontwerp moest er modern en functioneel uit zien. Zo moeten op de homepagina meteen de nieuwste kerstpakketten te zien zijn en daar moet op geklikt kunnen worden. Wanneer er op geklikt is moet er een scherm naar voren komen met een mooie grote afbeelding van het pakket en de bijbehorende informatie over dit pakket. Verder is het belangrijk dat op de homepage een slider komt te staan waar al enkele pakketten worden getoond. De klant wil graag zelf pakketten kunnen toevoegen en wijzigen via een cms. Qua kleurgebruik hoefde er niet veel veranderd te worden. Het zwarte moest behouden worden in combinatie met de grijze krullen op de achtergrond. Het laatste belangrijke puntje is dat mensen via de site de pakketten kunnen bestellen. Bij elk pakket moet daarom een knopje komen met bestellen er op. Formuleer het pakket van eisen waaraan het product moet voldoen. Het pakket van eisen opgesteld voor Sitework: Presentatie waardig ontwerp waar Sitework met trots haar naam onder kan zetten. Qua code werk moet de code overzichtelijk zijn zodat iedereen die er naar kijkt snel iets moet kunnen terug vinden voor eventueel aanpassingen. Eisen voor de site van Kranen Kerstpakketten: Nieuw fris uiterlijk, functioneel zodat er op een eenvoudige manier pakketten kunnen worden besteld. Gekoppeld cms waardoor de klant zelf pakketten kan wijzigen/ toevoegen en teksten aan kan passen.

22


Ontwerpfase | Taak 3 Maak meerdere ideeschetsen en studieschetsen voor het product.

Het ontwerp hier onder is het definitieve ontwerp geworden.

23


Keuzefase | Taak 4 Beschrijf hoe je de ideeën aan de klant zou presenteren. De producten worden gepresenteerd op de manier van Sitework. Wanneer er een layout af is wordt deze vaak per mail verstuurd naar de klant. Zo nu en dan worden de ontwerpen gepresenteerd via een afspraak met de klant. Deze worden dan uitgeprint en meegenomen. In een gesprek worden de ideeën samen besproken en hier kan je goed je eigen inbreng aangeven. Waarom je ergens voor gekozen hebt en waarom zit gunstig zou kunnen zijn voor de klant. Dit zelfde wordt ook gedaan wanneer het idee per mail verstuurd wordt. Alleen dan worden de ideeën natuurlijk beschreven in de mail. De manier van presenteren was voor mij niet nieuw, omdat ik het zelf ook altijd op een van deze twee manieren doe. Beschrijf bij minimaal twee ideeën je commentaar. Idee 1 ( op de vorige pagina ) is er vrij veel afgeweken van de kleuren die de klant graag wou. Hiermee probeerde ik een iets frisser uiterlijk te creeëren door wat lichtere kleuren te gebruiken. Ook is de complete indeling van de site anders dan de oude site van Kranen Kerstpakketten. Op de homepagina is ruimte gemaakt voor een aantal pakketten zodat de bezoekers van de site meteen een aantal pakketten kunnen bekijken. Omdat er bij dit ontwerp redelijk veel is afgeweken van de kleur die de klant graag wou heb ik ook nog een ontwerp gemaakt met de juiste kleuren. Het tweede idee is compleet anders dan het eerste. Mijn idee voor dit ontwerp was dat er wat meer pakketten getoond konden worden. Dit zorgt er voor dat bezoekers meer gaan klikken en misschien eerder pakketten gaan bestellen. Verder heb ik gewerkt met strakke vierkante vormen die het uiterlijk van de site er strak en fris doen uit zien. Omdat er ook nog een klein beetje tekst op de site moest komen is er op elke pagina een kleine ruimte gemaakt waar tekst geplaatst kan worden. Beschrijf hoe je de klant zou laten kiezen voor een idee. Om een klant te laten kiezen voor een idee geef ik eerst zelf mijn commentaar bij de ideeën en zeg ik ook voor welk idee ik zelf zou kiezen. Hieruit krijgt de klant een aantal keuzes en kan hij/zij zelf kiezen welk idee het beste is. Vaak is het het idee waar je zelf de voorkeur aan geeft, maar dit niet altijd zo. 24


Voorbereidingsfase | Taak 5 Werklijst, urencalculatie, materiaal- en gereedschaplijst, voorcalculatie en werkplanning. werklijst website ontwerp x(html) & css php maatwerk

materiaal/gereedschap Adobe Photoshop CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Sitework CMS

cms zoekmachine optimalisatie totaal *prijzen gebaseerd op het uurtarief van Sitework.

urencalculatie 10 uur 6 uur

*voorcalculatie €500,€300,-

14 uur

€700,-

6 uur 10 uur

€300,€500

46 uur

€2300,-

werkplanning stappen stap 1 stap 2 stap 3 stap 4 stap 5 stap 6 stap 7

werkzaamheden website ontwerpen voor de klant aanpassingen doorvoeren na presentatie van het ontwerp website bouwen in x(html) & css cms koppelen aan de gebouwde site php maatwerk zoekmachine optimalisatie website opleveren en functies uitleggen aan de klant

Vul een bestelbon in voor alles wat je nodig hebt om het product te maken. Voor het maken van deze website is zijn er geen spullen nodig die besteld moeten worden.

25


Uitvoeringsfase | Taak 6 Maak met behulp van de specificaties het gekozen product. De website die gemaakt wordt is te vinden op de volgende link: http://www.kranenkerstpakketten.nl Deze website is gebouwd volgens de stappen in de werkplanning. Voer met behulp van het plan van eisen de kwaliteitscontrole uit. Samen met Derek is er gekeken of het ontwerp presentatie waardig is. Na een oordeel van ons beide leek het ontwerp goed te zijn en kon er verder gewerkt worden aan de opbouw in x(html) & css. De code zag er netjes en overzichtelijk uit zodat er dingen snel en gemakkelijk terug zijn te vinden. Door deze kwaliteitscontrole zijn wij er 100% zeker van dat de klant een kwalitatief goed product krijgt. Beschrijf met welke arbo- en milieueisen je te maken hebt. Ik heb niet te maken met arbo- en mileueisen wanneer ik bezig ben met een website maken. Beschrijf hoe je met collega’s hebt samengewerkt. Ook met dit project heb ik samen gewerkt met Derek. Dit project was een stuk groter dan het project beschreven in bpv-taak 1 en was het dus handig om hier met z’n tweeën aan te werken. In het begin zijn we beide bezig geweest met het maken van een ontwerp. Toen we beide een ontwerp klaar hadden hebben we de sterke punten van beide ontwerpen met elkaar gecombineerd. Daar is het ontwerp met de donkere kleuren uitgekomen. Het html en css gedeelte heb ik zelf gedaan. Om de pakketten in te laden hadden we veel fotomateriaal nodig en hebben we ook in dit deel veel samengewerkt. We kregen een grote pdf met mooie foto’s die stuk voor stuk uitgeknipt moesten worden. Hier zijn we beide mee bezig geweest omdat het vrij veel foto’s waren. 26


Presentatiefase | Taak 7 Beschrijf hoe het product naar de eisen van het bedrijf wordt opgeleverd. Samen wordt er gekeken naar het uiteindelijke product. Dan wordt er bepaald of er nog verbeterpunten zijn. Als er geen verbeterpunten zijn is het product klaar en gereed voor de presentatie aan de klant. Beschrijf hoe het product aan de klant wordt gepresenteerd. Wanneer het product klaar is wordt deze zo snel mogelijk gepresenteerd aan de klant. Vaak gaat dit via een afspraak met de klant zelf. Omdat de meeste websites beschikken over een CMS is het het gemakkelijkst om de klant in te lichten over de werking hier van via een afspraak. In deze afspraak komen ook de andere pagina’s van de site aan bod. De websites waar geen CMS achter zit ( wat zelden voorkomt ) worden gewoon per mail gepresenteerd. Dit zijn vaak simpele sites waar alleen wat tekst op komt te staan en waarbij de klant geen mogelijkheid nodig heeft om zelf de tekst aan te passen. Voor de website voor Kranen Kerstpakketten is er een afspraak gemaakt omdat er redelijk veel functies in het cms zitten bij deze site. Beschrijf hoe de service wordt verleend aan de klant. Er wordt op meerde manieren service verleend aan de klant. Bij de meeste websites zit een cms aan gekoppeld wat al een vorm van service is. De klant kan zelf tekst aanpassen, afbeeldingen en documenten uploaden. Wanneer een klant tegen een probleem aan loopt kan er contact worden gezocht via de telefoon of per mail. Derek of ik gaan dan meteen kijken wat het probleem en proberen het dan op te lossen. Er zijn nog enkele websites waar geen cms achter zit. Deze klanten willen graag dat Sitework de website gaat beheren. Sitework biedt de klant dus ook aan om de website te laten beheren. Wijzigingen worden dan per mail of telefonisch doorgegeven en door Derek of mij worden verwerkt. 27


Uitvoeringsfase | Taak 8 Maak met behulp van de bijgehouden werklijst, de bijgehouden materiaallijst en de voorcalculatie een sluitende nacalculatie. Geef aan waar en waarom er afwijkingen zijn. werklijst website ontwerp x(html) & css php maatwerk

materiaal/gereedschap Adobe Photoshop CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Sitework CMS

cms zoekmachine optimalisatie totaal *prijzen gebaseerd op het uurtarief van Sitework. Nacalculatie werklijst website ontwerp x(html) & css php maatwerk cms zoekmachine optimalisatie totaal

materiaal/gereedschap Adobe Photoshop CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Adobe Dreamweaver CS3 Sitework CMS

urencalculatie 10 uur 6 uur

*voorcalculatie €250,€200,-

14 uur

€700,-

6 uur 10 uur

€200,-

46 uur

€2300,-

urencalculatie 10 uur 6 uur

nacalculatie €500,€300,-

18 uur

€900,-

6 uur 10 uur

€300,€500,-

50 uur

€2500,-

In de nacalculatie kan je zien dat er 4 uur bij op is komen. Dit komt omdat de klant nog een functie had bedacht wat ons nog iets meer tijd kostte om deze er in te bouwen. Door deze 4 uur komt er €200,- bij de totaal prijs op. Het uiteindelijke bedrag is dus €2500,- geworden. 28


Maak een evaluatie over het productieproces en bespreek deze evaluatie met je praktijkopleider. We waren bij dit project vooral te spreken over de samenwerking. Omdat er een deadline aan zat moesten we de werkzaamheden goed verdelen. Doordat deze samenwerking zo goed verliep verliep de ontwikkeling van het project goed en kwamen we eigenlijk geen knelpunten tegen. Beiden waren we ook erg te spreken over het uiteindelijke ontwerp. Het was precies de goede kleuren zoals de klant had aangegeven en het ziet er aantrekkelijk uit. Doordat de klant ook te spreken was over het ontwerp konden we verder met het bouwen van de website. Hier hebben we samen aan gewerkt en zo kwam er al snel een interactieve site naar voren. Voor de invulling van de site hebben we veel mail contact gehad met de klant en zo is er uiteindelijk een pdf met alle pakketten naar ons toegestuurd. Door deze pdf konden we beginnen met de invulling van de site. Ook dit deel hebben we samen gedaan omdat het erg veel foto’s waren. Na de invulling van de site was de site zo goed als klaar en kon die gepresenteerd worden. Derek en ik zijn beide zeer tevreden met het gerealiseerde product.

29


Slot In dit verslag hoop ik een goed beeld te hebben gegeven van de opdrachten die ik hier doe. Bij deze wil ik ook graag de mensen bedanken die mij door deze stageperiode hebben geholpen. ( wat ik met plezier heb gedaan ) Na alleen maar plezier te hebben gehad was dit ook een zeer leerzame stage. Ik ben op alle fronten, zoals php, html, css en jquery weer een stukje wijzer geworden. Omdat het Derek en mij beide goed is bevallen hebben we besloten dat ik nog een tijdje kan blijven en Sitework ga helpen met de opdrachten die lopende zijn en die nieuw binnenkomen.

30


Bijlagen

31


Stage website Naast het verslag moest er ook een website gemaakt worden met het verslag en portfolio er op. Hieronder staat de link waar de site te bezoeken is. http://www.jordisign.nl/stage 2011/site

32


Stagebezoek van Nico Na een paar weken stage te hebben gelopen is Nico Kanne langs gekomen om te kijken hoe het gaat met de stage bij Sitework. Het gesprek begon met een stukje algemene informatie dat door Derek verteld werd. Verder in het gesprek kwam ook ik zelf aan bod over hoe het gaat op de stage. Ik heb verteld dat ik het zeer naar mijn zin heb en druk ben met de opdrachten die Sitework binnen heeft gekregen. Hierna werd het beoordelingslijstje doorgenomen en heeft Nico samen met Derek en mij de cijfers ingevuld. De cijfers gaven aan dat ik goed bezig was en dat ik vooral zo door moest gaan. Na het gesprek is Nico nog even boven naar mijn werkplek gaan kijken om te zien waar ik precies zit. Hier heb ik een aantal voorbeelden laten zien waar ik mee bezig ben en wat ik al heb gedaan.

33


Stage verslag 2011 Sitework  

verslag stage sitework lochem

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you