Page 1

Vol. 5, núm. 1 - gener/març 2016

Revista divulgativa dels jocs mancala

REVISTA GRATUÏTA TRIMESTRAL / CULTURA . ENTRETENIMENT . ART . COL·LECCIONISME


Imatge de la portada: Tauler de fusta procedent de Ghana, característic del grup humà akan. Col·lecció privada

REVISTA GRATUÏTA TRIMESTRAL / CULTURA . ENTRETENIMENT . ART . COL·LECCIONISME Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016

ISSN 2014-7597 DL T–302–2012 Biblioteca de Catalunya Projecte: Jordi Climent i Aina Canal Edició: Jordi Climent monauale@gmail.com

Pàg. 2


SUMARI Pàg 4-7 Món aualé compleix 5 anys. Ara fa 5 anys que va sortir a la llum el primer número de la revista digital Món aualé. Hem completat 4 volums, amb un total de 16 números editats. Fem un repàs d’algunes curiositats publicades, dels jocs mancala explicats, de les entrevistes fetes i els principals articles i reportatges divulgats al llarg d’aquest període.

Pàg 8-13 El Makonn i altres mancala de l’Oceà Índic. S’expliquen les regles del joc Makonn, reportat per Alex De Voogt, que es juga a les Seychelles en un tauler amb quatre files de deu forats. S’expliquen també les regles del joc Hawalis, jugat a Oman que està relacionat d’alguna manera amb el joc Makonn.

Pàg 10-11 Pàgines centrals. Es pot veure una foto de John Mawer, feta l’any 2015, en la qeue uns homes juguen a l’Oware a Tamale, al nord de Ghana, en un tauler de fusta de dues files de sis forats i un forat magatzem a cada extrem.

Pàg 14-15

Imatges que ens han acompanyat el darrer any a Món aualé. Es mostren les imatges que ens han acompanyant durant aquest darrer any. La revista Món aualé ben segur que seria una altra cosa sense la generositat dels col·laboradors i les persones que ens han cedit gratuïtament les seves imatges per ser publicades.

Pàg 16-17 Projecte Transito Milhoti. Es parla d’un film que enregistra músics de diversos orígens musicals i culturals que utilitzen instruments tradicionals de tot el món mentre uns homes juguen, a la nit, una partida de Tshuba al barri de Bagamoyo, a la localitat de Maputo, a Moçambic.

Pàg 18 Glossari. Part 17. En aquesta ocasió s’explica que, en determinats casos, en alguns jocs mancala es fan captures afegides a les captures habituals que són conegudes com captures suplementàries.

Pàg 19 El racó del col·leccionista (XVII). Es mostra un doble segell de Malàisia emès l’any 2002 en el que una dona i una xiqueta juguen al congkak. També ensenyem l'última emissió de segells de Malàisia per a l'any 2010 de la sèrie Permainan Tradisional Upin & Ipin .

Pàg. 3

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


Món aualé compleix 5 anys Les entrevistes L’estiu de 2012 es va conversar amb Bernat Casanovas, gran amic, company de viatge, que ens va explicar la seva passió de viatjar a indrets llunyans i remots per aprendre i divulgar jocs mancala (n.3). Salvador Cases, campió del Campionat d’aualé de Catalunya en la quarta edició, l’any 2001, va participar en campionats internacionals i ha estat co-organitzador del campionat d’aualé de Catalunya en diverses ocasions, va conversar amb Món aualé (n. 4). En el número 5 es va entrevistar a Biel Pubill, professor, gran col·leccionista de joguines tradicionals i populars, divulgador i innovador pedagògic, que ens va parlar de jocs mancala etíops reportats en un viatge recent. Món aualé va entrevistar a Ivana Vojt, comissària i autora del catàleg de la premiada exposició Mankala, misaona igra (Mancala, joc de pensament) del Museu d’Art Africà de Belgrad. (n.7)

Reportatges i articles divulgatius Es va parlar dels mancala a la mediterrània oriental, de l’existència de files de forats tallats en pedra a Àsia menor i el sud-est d’Europa en edificis romans, grecs i en algunes fortaleses medievals. (n.1) S’ha exposat una breu cronologia de monografies, estudis i fets rellevants de la recerca en els mancala (n.7 i n.9) que incloïen referències des del segle XVII fins a l’actualitat. Hem explicat quins jocs mancala es van reportar a Egipte a principis del segle XX (n.6), hem mostrat segells d’arreu del món amb taulers mancala (n.10), els jocs mancala presents a la TV (n.11), en alguns documentals i pel·lícules (n.12), els tipus de peces de joc que s’usen habitualment (n.12 i n.13). Es van mostrar també algunes curiositats que potser ningú havia explicat sobre el joc sungka. Pàg. 4

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


Pàg. 5

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


Món aualé compleix 5 anys Les curiositats Hem mostrat curiositats com, per exemple, que en Kirikú, un petit xiquet africà que és protagonista de tres films d’animació, juga a l’aualé. Us hem ensenyat pesos i recipients per pesar i guardar pols d’or en forma de taulers mancala, elaborats pel grup humà dels akan que viuen al sud-est de Costa d’Ivori, a Ghana occidental i al sud de Togo. O que una edició especial en paper de la revista Món aualé roman a la biblioteca del Museu d’Art Africà de Belgrad, a Sèrbia. També es va explicar que l’aualé apareixia en un còmic català. Es tractava de “La partida d’aualé”, amb il·lustracions de Xevi Dominguez i guió adaptat dels textos d’awale.info de Montse Batalla (n.2). I es va explicar que es poden trobar diversos mancala en museus d’arreu del món, com per exemple als següents: Museo Nacional de Antropología de Madrid (n.2); University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology (n.3); The British Museum de Londres, The Brooklyn Museum de Nova York, Museo de Burgos (n.4); American Museum of Natural History de Nova York (n.12); Musée Fort Flacourt a Madagascar (n.14); US National Museum de Washington (n.15). Una altra curiositat que ens agrada recordar és que un tauler Bawo està tallat en un arbre viu a Malawi (n.12). I també que, potser, es va mostrar el tauler més llarg del món de 4 files de 44 forats en una foto de Michael L. Moore feta l’any 2014 a Soweto, Sud-Àfrica (n.10).

Racó del col·leccionista En els números editats s’han pogut veure molts objectes relacionats amb el món dels jocs mancala com taulers, figures, postals, gravats i il·lustracions, segells i altres objectes singulars. Pàg. 6

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


També s’ha explicat la distribució geogràfica dels mancala, per exemple: a la Banya d’Africa (n.3), a l’Àfrica central i de l’est i a la península Aràbiga (n.3), a l’Àfrica austral (n.4), a la península ibèrica (n.4), al continent americà (n.6), al Sàhara i el Sahel (n.13), a Madagascar (n.14), a Etiòpia i a la Banya d’Africa (n.15), a Àsia, a la Índia i Sri-Lanka (n.6), a Vietnam (n.11), a Indonèsia (n.14), al Kazakhstan (n.15), a Xina (n.16). Es va explicar la participació de Món aualé a la primera edició del Festival Dau Barcelona, divulgant als assistents els jocs mancala amb demostracions pràctiques (n.5) i al Iocus: Escola d’estiu de Jocs tradicionals, amb una comunicació sobre les experiències i les bones pràctiques lúdiques en l’àmbit escolar amb l’aualé i altres jocs mancala. (n.7). Van parlar de nosaltres a la revista italiana especialitzada en jocs de taula Il fogliaccio degli astratti, editada per Luca Cerrato.

Hem ensenyat a jugar a molts mancala Els lectors de Món aualé han pogut aprendre a jugar a l’aualé i a una quarantena de jocs mancala més: del sud-oest de Nigèria com el sokusowó, el jodu, l’olowuka, l’odú, el jekinjé i el redu. També a diversos jocs d’Àfrica occidental i central com el ba-awa, l’axoxodí, l’ohojitxi, l’akong, el songo; del nord d’Àfrica com el modiar, el leab el-akil, el leab elghashim, l’izgagan, el buqruru, l’uugg; de l’Àfrica oriental com el m’bothe, el maide, el kiothi, el ndoto, l’omweso, l’igisoro, el bao la kiswahili, el bao kingulu, de l’Oceà Índic com el makonn, el hawalis, el katra gorobaka, el katra mpantsaka; d’Àfrica austral com el nchuwa, el msuwa, el tshuba, el m’palé, el morabaraba; d’Àsia com el pallankuzhi, el sungka, l’o an quan, el motik ka ia, el togyz kumalak, el sungka, el laomuzhuqi, el dong wo i el laomuzhukeng. Pàg. 7

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


El Makonn i altres mancala de l’Oceà Índic

Robin Pierre Marie observa una partida de Makonn a la localitat de Mahé, a les Illes Seychelles. 2007© Alex de Voogt.

Les regles del Makonn es van reportar durant una visita d’Alex De Voogt a les Seychelles el 2007 (1). La popularitat del Makonn en aquest país insular independent de l'Oceà Índic (situat entre Madagascar, les Illes Maldives, Oman i la costa africana) coincideix amb la del baka, una beguda alcohòlica local. basada en la canya de sucre fermentada. Les regles d’aquest joc van ser recollides en un bar de baka on el propietari hi jugava i ensenyava a jugar-lo. Hi a altres mancala en zones properes a les Seychelles: l’Hawalis a Oman i el Mraha a Mayotte. A diferència dels països veïns, les Seychelles estaven deshabitades fins a finals del segle XVII quan els colons francesos van prendre possessió de les illes. Els esclaus africans van ser introduïts durant el segle XVIII i l'esclavitud ha continuat fins ben entrat el segle XIX. Es diu que el

subministrament d'esclaus s’originà a Moçambic i, en ocasions, a través de l'illa de Zanzíbar. De Voogt argumentà que les regles dels mancala no podien viatjar com un tot coherent sense contacte a llarg termini entre els jugadors o la migració de jugadors. Com a conseqüència d'això, la presència d'una sèrie de jocs mancala gairebé idèntics a través d'àrees geogràfiques àmplies només s'explicaria a través del contacte intensiu. Aquest contacte s’hauria establert, possiblement, a través del comerç (en el cas que els comerciants també juguessin). Igualment creïble, una segona forma de dispersió seria la migració en la qual un grup de jugadors s’instal·la en una altra àrea. Se suposa, en general, que el tràfic d'esclaus ha dut jocs des d'Àfrica occidental fins al Carib. Aquest comerç mou grups de persones, creant dispersió com la migració. La situació a les illes Seychelles

Pàg. 8

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


suggereix que a l'Oceà Índic el comerç d'esclaus d'Àfrica oriental i els mancala estan vinculats. Així De Voogt conclou que els esclaus africans procedents de regions específiques de la costa est d'Àfrica han estat fonamentals en la distribució de jocs mancala de quatre fileres a Oman i les Seychelles, on aquests jocs encara es poden trobar avui en dia amb algunes variacions locals. El joc Makonn es juga en un tauler amb quatre files de deu forats. Es necessiten 40 peces de joc, habitualment pedres o petxines de cauris. Cada jugador té en propietat les dues files de deu forats més properes. L'objectiu del joc és capturar totes les peces de l'adversari. El joc es pot dividir en tres etapes. Alex De Voogt escrivia que les regles de la tercera etapa del joc Makonn són molt similars al Hawalis d'Oman. I que els mancala trobats a Zanzibar i Madagascar, encara que amb quatre files, són molt diferents. En canvi, es poden trobar jocs similars a Moçambic. Una breu comparació entre jocs mancala d'Oman i Seychelles suggereix que en ambdós països els jocs van ser introduïts des d'una àrea similar de la costa moçambiquesa, afirma De Voogt. A Saham, al Sultanat d’Oman, els pescadors locals que venen peix sec fan de venedors ambulants i, a voltes, es prenen una mica de temps per jugar al Hawalis. Són jugadors experts , les seves mans volen a través del seu tauler casolà amb impressionant velocitat.

Regles resumides del Makonn tauler: 4x10 (quatre files de deu forats). peces: 40 llavors (20 per jugador). disposició inicial: 1 llavor en cada forat. Un jugador comença reordenant les llavors en les dues files pròpies de la manera que desitgi sempre que es mantinguin en el tauler i en el popi costat. Una llavor pot ser col·locada de tal manera que permeti capturar els forats ocupats oposats de l'oponent. Un cop llest, l'altre jugador pot reordenar l'altra part del tauler i, si és possible, també col·locar una llavor per capturar el contingut del forat(s) oposat (s). És necessari que almenys es faci un canvi per permetre als jugadors fer un moviment. direcció de la sembra: anti-horària. sembra: múltiple (o encadenada). Cada jugador per torns comença un moviment agafant el contingut de qualsevol dels seus forats de les seves dues files que continguin més d'una llavor. Les llavors es sembren una a una en els següents forats fins que la darrera llavor de la volta caigui en un forat buit. Quan la darrera llavor de la volta cau en un forat buit, el torn acaba amb captura o no. Si un jugador té només llavors solitàries en les dues files de forats pròpies, se li permet sembrarles amb condicions. El jugador pot ara sembrar una llavor solitària de la mateixa manera i direcció però sols en un forat buit. No se li permet sembrar-la en un forat que contingui una altra llavor solitària. collita: una captura es realitza quan la darrera llavor sembrada d'una volta cau en un forat buit de la fila interior pròpia i el forat oposat de la fila interna de l'adversari conté alguna llavor. Es captura el contingut d'aquest forat de l'adversari i, si n'hi ha, es captura també el contingut del forat directament al darrera d'aquest en la fila externa de l'adversari i les llavors es retiren del tauler. objectiu del joc: capturar totes les llavors de l'adversari. el joc acaba...: quan un jugador no té llavors i, aleshores perd.

Muscat, al Sultanat d’Oman - TravelPod.com

Segueix a la pàgina 12

Pàg. 9

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


Pàg. 10

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


Dos homes juguen a l’Oware a Tamale, al nord de Ghana. John Mawer © 2015 Tots els drets reservats.

Pàg. 11

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


El Makonn i altres mancala de l’Oceà Índic Continua de la pàgina 9

De Voogt explicà que el Museu Històric Nacional de Mahé, a les Seychelles, té un tauler de joc Makonn. Consta de quatre files de deu forats i, segons la informació del museu, va ser portat per soldats de la Primera Guerra Mundial com a record. Amb l'assistència de la curadora sènior Bella Rose i la curadora assistent sènior Jeanne Pothin, van ser localitzats prop de Mahé un grup de jugadors. El 22 de març de 2007, Barry Marengo va ser convidat al museu i va il·lustrar el joc usant el tauler del museu. Va confirmar que el nom era Makonn i que la configuració sempre havia estat de quatre per deu forats. Va jugar amb pedres, tot i que també se sap que s'usen petxines de cauri que es van col·locar, una a una, en cada forat i va moure les pedres en sentit contrari a les agulles del rellotge. Les solitàries no es poden

jugar, excepte que el jugador només tingui peces solitàries. Marengo havia après el joc als catorze anys i solia jugar amb un grup de vuit jugadors. Dos dies després es va visitar a Robin Pierre Marie que posseeix un lakanbiz o baka-bar a Pointe La Rue, al sud de Mahé. En el seu bar hi havia un tauler Makonn, un tauler de dames de 10x10, i un altre tauler, similar a les dames, conegut com Damn la tete. A l'arribar, els jugadors estaven immersos jugant al joc Makonn. Marie havia posat en marxa el seu bar l’any 1989 i per jugar usava un tauler fet per ell mateix. Els jugadors, al bar, van ser ensenyats sobretot pel propietari, encara que en el passat altres jugadors que ja estaven familiaritzats amb el joc, també s'havien unit al grup. Marie va començar a jugar als setze anys i també havia jugat a l’illa Diego García a partir de

Localitat de Saham, al Sultanat d’Oman - TravelPod.com

Pàg. 12

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


Regles resumides del Hawalis tauler: 4x7 (quatre files de set forats). peces: 56 llavors (28 per jugador). disposició inicial: 2 llavors en cada forat. direcció de la sembra: anti-horària.

© Andrew Brown - Youtube https://youtu.be/OjCMNKfPR0g

1959 amb altres homes de les Seychelles i Maurici. Més tard va jugar a Desroches, part de l'arxipèlag Amirantes i Aldabra. El 1988 va marxar de Desroches i va tornar a Mahé on havia residit des que tenia nou anys. Robin P. Marie s'havia criat originalment a l'illa de La Digue. Aquest no coneixia cap altra configuració del joc que no fos de quatre files de deu forats. Atès que el joc s'associa amb beure baka, les dones no solen jugar amb els homes però se sap que juguen al Makonn en àrees separades. Alex De Voogt afegeix que ni Marie ni Marengo no estaven familiaritzats amb cap competició o torneig d'aquest joc. FONT: VOOGT, Alex J. De. Makonn and the Indian Ocean: East African slave trade and the dispersal of rules. A: Board Game Studies Journal online 8, 2014, 147–152 VOOGT, Alex J. De. Hawalis in Oman: a first account of expertise and dispersal of four-row mancala in the Middle East A: Board Game Studies 6, 2003, 95-98

sembra: múltiple (o encadenada). Cada jugador per torns comença un moviment agafant el contingut de qualsevol dels seus forats de les seves dues files que continguin més d'una llavor. Les llavors es sembren una a una en els següents forats fins que la darrera llavor de la volta caigui en un forat buit. Quan la darrera llavor de la volta cau en un forat buit, el torn acaba amb captura o no. Si un jugador té només llavors solitàries en les dues files de forats pròpies, se li permet sembrar-les amb condicions. El jugador pot ara sembrar una llavor solitària de la mateixa manera i direcció però sols en un forat buit. No se li permet sembrar-la en un forat que contingui una altra llavor solitària. collita: una captura es realitza quan la darrera llavor sembrada d'una volta cau en un forat buit de la fila interior pròpia i els forats directament oposats a aquest (el forat oposat de la fila interna de l'adversari i el forat directament al darrera d'aquest en la fila externa de l'adversari) contenen almenys una llavor cadascun. Es captura el contingut d'aquests dos forats de l'adversari i les llavors es retiren del tauler. Si el forat oposat de la fila interna de l’adversari està buit, no hi ha captures. Però si el forat oposat de la fila externa de l’adversari està buit, és pot capturar el contingut del forat oposat de la fila interna de l’adversari. objectiu del joc: capturar totes les llavors de l'adversari. el joc acaba...: quan un jugador no té llavors i, aleshores perd.

Muscat, al Sultanat d’Oman - TravelPod.com

Pàg. 13

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


Val més una imatge

Imatges que ens han acompanyat el darrer any a Món aualé

que mil paraules Volem agrair a totes les persones i entitats que al llarg dels darrers quatre números editats durant l’any 2015 ens han cedit les excel·lents fotografies per ser publicades. Ha estat molt gratificant poder divulgar els jocs mancala amb totes aquestes imatges. Les fotografies són una de les principals formes de comunicació que existeixen actualment. Tenen una càrrega significativa tan gran que aconsegueixen que es pugui prescindir de les paraules a l’hora de posar en funcionament qualsevol acte comunicatiu. Com diu el vell adagi: “una imatge val més que mil paraules” doncs una imatge produeix poderosos efectes sobre els pensaments, els sentiments i la conducta. La revista Món aualé ben segur que seria una altra cosa, sense la generositat dels següents col·laboradors i persones que cedeixen gratuïtament les seves imatges:

© Emmanuel Haddad

© Dean Stocker

© Alena Hašková, Zdeněk Hašek

© Tyler Riewer

© Chad Lebo

Alena Hašková i Zdeněk Hašek, Dean Stocker, Tyler Riewer, Emmanuel Haddad, Chad Lebo, Salvador Cases, Phạm Xuân Nguyên, zouba.org, Kelly Flyng, Herle Drean, Miqui Gimenez, David Vallee, Dastan Kapaev. Moltes gràcies a tots i totes! © Salvador Cases

Pàg. 14

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016

CC BY 3.0 Phạm Xuân Nguyên


© zouba.org

© Miqui Gimenez

© Miqui Gimenez

© Món aualé

© David Vallee

© 2013 Kelly Flyng

© Dastan Kapaev

© Herle Drean

© Món aualé

© Salvador Cases

Pàg. 15

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


Projecte Transito “Milhoti” El Projecte Transito Milhoti de Chico Antonio, Edmundo Matsielane, Chude Mondlane i Nico M'Sagarra és un viatge "acústic" de descoberta entre músics de diversos orígens musicals i culturals que utilitzen instruments tradicionals de tot el món. Aquests músics es van reunir per experimentar l'amor comú per la música en viu. Provenen de Moçambic, Estats Units i França. Aquesta experiència es va rodar en un film mentre un grup d’homes jugaven una partida a la nit al joc tshuba al barri de Bagamoyo, a la localitat de Maputo, a Moçambic. El mot Milhoti que dóna nom a aquesta iniciativa significa en llengua changane "llàgrimes" i les cançons fan referència a estimar algú amb cura per no fer que plori. El joc tshuba (conegut amb diversos noms com tchouba, tshuwa o n’tshuwa) és jugat al sud de Moçambic i a l’est de Sudàfrica pels tsonga o xitsonga. Aquest joc mancala ja va ser descrit per primera vegada per Henri Alexander Junod l’any 1912 en el llibre The life of a South African tribe, Vol.1. Aquest joc es juga en un tauler de quatre files de quatre forats. També es pot jugar amb 8, 10, 16, fins i tot 22 forats per fila. Es col·loquen 2 llavors en cada forat al començament de la partida. Aquest joc és jugat per dos jugadors però també pot ser jugat per equips. Les dues files superiors pertanyen al jugador o equip A. Les dues files de sota pertanyen al jugador o equip B. La fila més allunyada de cada jugador o equip en cada costat del tauler s’anomenen files internes. És la zona de contacte entre els dos territoris. Les files més properes a cada jugador o equip en cada costat del tauler s’anomenen files externes.

Chude Mondlane: Veu, Flauta, Mbira, Chocalho, Xigovia (flauta globular). Chico Antonio: Guitarra, Flauta, Mbira i Veu. Nico M'Sagarra: Percussió, Udu, Mbira, Cuica, Veu. Edmundo Matsielane: Schlitztrommel, Mbira, Percussió, Chocalho, Veu. PER AMPLIAR JUNOD, Henri A. The life of a South African tribe, Vol.1 Neuchatel,1912. pp. 314-318 CLIMENT, Jordi. Aprenem a jugar al Nchuwa i a altres jocs mancala de Malawi i Moçambic . Món aualé, 9 Vol.3 n.1 (gen–mar 2014). [http:// issuu.com/jordicliment/docs/monauale09/15]

PER APRENDRE A JUGAR AL TSHUBA http://www.awale.info/africa-austral/tshuba/

© Col·lecció privada editor. Segell de Moçambic. Emès l’any 1985. Dos nois juguen al N’tshuwa en un tauler de 4 files de 9 o més forats.

Pàg. 16

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


Pàg. 17

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


Glossari (17) Captures

extres

en

determinades situacions En alguns jocs mancala es fan captures afegides a les captures habituals que són conegudes com captures suplementàries.

No

ens

referim a diferents maneres de fer la collita en un mateix joc com en el cas de

Captures suplementàries En el joc Spreta, jugat a Malawi en taulers que tenen un rang de 4x10 a 4x20, es realitzen les captures només en les files de l’adversari quan la darrera llavor d’una volta cau en un forat buit de la fila interna pròpia i el forat oposat de la fila interna de l’oponent conté alguna llavor. El contingut d’aquest forat de l’adversari es captura i es retira

del tauler (i també el contingut del forat oposat de la fila externa de l’adversari al forat buit de la fila interna pròpia on havia caigut la darrera llavor de la volta, si n’hi ha). La captura suplementària en aquest joc consisteix en que cada vegada que un jugador fa una collita habitual també té dret de capturar el contingut de 2 forats qualsevol de l’oponent (ja sigui en la fila externa o interna).

l’axoxodi, jugat a Costa d’Ivori. Aquest joc té dues maneres de capturar: la captura de 2 o 3 llavors en un

forat

de

l’adversari

després de sembrar i la captura

de

llavors

enfrontades. Quan parlem de captures suplementàries ens referim a que en alguns jocs

es

fan

captures

afegides opcionals. Si un jugador

decideix

fer

la

captura, esgota el seu torn amb aquesta acció, com per exemple en el joc redu, jugat al sud-oest de Nigèria, quan s’inicia la sembra des d’un forat que conté més de dues llavors i es diposita l’antepenúltima

llavor

sembrada en un forat buit de

l’adversari,

aquest

aleshores

jugador

pot

capturar-la o no.

Pàg. 18

Dos homes juguen en un tauler de quatre files i almenys divuit forats, tallats en pedra, a Malawi.

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


El racó del col·leccionista (XVII)

Segell doble de Malàisia Us ensenyem un doble segell de Malàisia emès l’any 2002 de la sèrie Perpaduan Malaysia amb un valor nominal de 30sen cada un. En el segell de la dreta es pot veure com una dona i una xiqueta juguen al Congkak en un tauler de dues files de cinc forats i un forat extra a cada extrem.

Sobre primer Malàisia

dia

emissió

de

Us mostrem l'última emissió de segells per a l'any 2010 de la sèrie Permainan Tradisional Upin & Ipin de Malàisia. Es tracta de 6 segells autoadhesius amb centelleigs fluorescents addicionals afegits a la roba dels nens i adults. En un dels segells es pot veure com una dona jove i una dona vella juguen al Congkak en un tauler de dues files de set forats i un forat extra a cada extrem. Els segells tenen un valor de 60sen cada un, dissenyats per LC Mechandising & Les Copaque. El mata-segells mostra les cares dels personatges d’animació Upin & Ipin i un tauler Conglak. La localitat de Kuala Lumpur, i la data 13-12-2010. Pàg. 19

Món aualé. Volum 5, número 1 - Gener/Març 2016


i en el pròxim número... L’aualé a les aules de secundària. S’explicaran experiències. pràctiques lúdiques i projectes de recerca en l’àmbit escolar amb alumnat de secundària on l’aualé i altres jocs mancala són tema transversal per tal de comprovar el grau d'autonomia i la capacitat per treballar en grup .

Aprenem a jugar a l’Andot. S’explicaran les regles del joc Andot, reportat per Thomas R.H. Owen l’any 1938. Aquest joc el jugaven al Sudan els bega en un tauler amb dues files de sis forats. La direcció del moviment depèn del forat escollit per començar la sembra.

Món aualé Revista divulgativa dels jocs mancala

REVISTA GRATUÏTA TRIMESTRAL / CULTURA . ENTRETENIMENT . ART . COL·LECCIONISME Volum 5, número 1 - gener/març 2016

Món aualé n.17  

Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 5 número 1 (gener - març 2016) ISSN 2014-7597.

Món aualé n.17  

Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 5 número 1 (gener - març 2016) ISSN 2014-7597.

Advertisement