Page 4

Tipus de peces de joc en els jocs mancala Us mostrem alguns exemples de peces de joc que s’usen en els jocs mancala. Generalment, aquestes peces de joc no tenen un valor determinat ni pertanyen a un jugador o altre. El seu color, mida i forma no són importants. El nombre de peces que es necessiten per jugar varia en funció de les regles de cada joc. Es té constància que, de manera tradicional, s’han utilitzat llavors, petxines, pedretes, còdols, petits cargols. Fins i tot, excrements de cabra (a Namíbia, a Eritrea, a Mongolia, al Kasakhstan), d’ovella (a Namíbia, a Mauritània, a Mongòlia, al Turkmenistan i al Kasakhstan) i de camell (al Sudan, Somàlia, Algèria i Níger).

Fesols secs

En l’actualitat, a més a més de les peces tradicionals, es fan servir altres materials (peces de fusta o plàstic, boles de vidre,...).

Llavors d’una planta conreada de la família de les lleguminoses que també s’usen per jugar als jocs mancala. Tenen diverses formes, colors i mides. D'origen americà, es van introduir a Europa, Àfrica i Àsia a partir del s. XV i XVI.

Cigrons

Jatropha curcas

Llavors d’una planta de la família de les lleguminoses que també es fan servir per jugar als jocs mancala. Els cigrons són una de les plantes cultivades més antigues, s'han trobat restes a l'Orient Mitjà de fa 7.500 anys.

Podrien ser llavors de del gènere Jatropha (unes 175 espècies de suculentes, arbusts i arbres). És nativa de l’Amèrica central i va ser difosa a Àfrica i Àsia. Les seves llavors, a voltes, s’usen per jugar als jocs mancala.

Peces de fusta

En l’actualitat, a més a més de les peces tradicionals, es fan servir altres materials (peces de fusta o plàstic, boles de vidre,...). Per simplificar, les peces de joc s'anomenen "llavors", malgrat siguin pedres o altres objectes. Les peces poden tenir també un significat simbòlic que depèn, sobretot, del context social i cultural on es juga el joc. A les peces se les pot anomenar, per exemple: vaques (ayla) a Eritrea; xiquets (nyi) a Etiòpia i Sudan del Sud; bestiar (mathlapa) a Sudàfrica; mares, velles o truges a Xina; fills o filles a Sri Lanka. Pàg. 4

Món aualé. Volum 3, número 4 - Octubre/Desembre 2014

Profile for Món aualé

Món aualé n.12  

Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 3 número 4 (octubre - desembre 2014) ISSN 2014-7597.

Món aualé n.12  

Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 3 número 4 (octubre - desembre 2014) ISSN 2014-7597.

Advertisement