Page 8

Jocs mancala al continent americà

Fig 1: Treballadors del moll juguen al 'warri' en moments lliures a l’embarcador de Bridgetown a Barbados. Foto No D 76947 Official Barbados photograph compiled by the Central Office of Information.

Es coneixen diversos jocs mancala americans. Alguns han desaparegut, tot i que van ser documentats ja fa dos segles. Uns altres es segueixen jugant avui en dia o s’han jugat almenys fins a finals del segle XIX o inicis del segle XX. També hi ha mancales que s’han reintroduït o han aparegut a partir del segle XX com a resultat de projectes comercials als EUA i han esdevingut populars.

Amèrica del Sud L’any 2010 una equatoriana resident a Catalunya va explicar a Bernat Casanovas que a Quito es juga al Wari (com l’aualé s’anomena a Equador) entre la població afroequatoriana. Aquesta també l’havia vist en botigues d’artesania d’aquesta ciutat andina. El tauler de dues files de sis forats és de fusta de palma de “chonta” i les peces es diuen “nous d’ivori” (fruit de la palma de Tagua). L’existència del Wari a l’Equador pot venir dels descendents dels afroequatorians deportats com a esclaus a la Vall del Chota (províncies d’Imbabura i Carchi) i dels esclaus lliberts (supervivents de bucs esclavistes encallats al nord d’Equador i sud de Colòmbia al s.XVII i XVIII) de la província d’Esmeraldas. També existeix un important nombre d’afroequatorians a Guayaquil, Quito i Ibarra. A Guayaquil solen ser d’origen esmeraldenc, mentre a Quito poden ser tan esmeraldencs com “chotencs”. Recentment s’han produït fluxos de migració d’afroequatorians cap a l’est equatorià.

A Bahia (a Brasil) l'any 1916 va ser observat i descrit un joc tradicional africà anomenat “Aiu” per Manuel Raimundo Querino (intel·lectual afrodescendent, fundador de l'Escola d'Arts i Oficis de Bahia i de l'Escola de Belles Arts, pintor, escriptor, líder abolicionista i pioner en els registres antropològics cultura africana). Aquest consisteix en un tros de tauler amb dotze forats on s’introdueixen i es retiren els “aius” (com s’anomena als petits fruits africans de color de plom i de gran consistència). Es jugava a la ciutat de Bahia per part dels negres alliberats a l'espera que fossin contractats per manejar càrregues pesades o lleugeres (barrils de vi o brandi, pianos, etc). Els anomenaven "carregadores do canto", és a dir, els carregadors del racó, perquè es reunien en algun racó, asseguts mentre esperaven una feina i a vegades jugaven a l'Aiu (1). "Aiu" és com es pronuncia el mot "ayò" en portuguès (i en català), que

Els jocs mancala van ser duts per primera vegada a Amèrica pels esclaus que provenien d’Àfrica occidental. és com es coneix el joc aualé en llengua ioruba a Nigèria, des d'on molts esclaus van ser deportats a Brasil i a altres parts d’Amèrica durant el colonialisme europeu. Alguns jocs mancala van ser duts d'Àfrica a Amèrica i, en conseqüència, al Brasil amb l'esclavitud dels africans. Al Brasil aquest joc ha desaparegut i ha estat reintroduït recentment i encara està poc divulgat. No obstant això, en el camp educatiu s’han dut a terme algunes experiències amb els jocs mancala com un recurs metodològic per a l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques associades amb la història i la cultura africanes i afrobrasileres (p.ex. a Belo Horizonte i a Maringá). Fou l'investigador Henrique Cunha Júnior un dels pioners a introduir el joc Aiu, de nou al Brasil. A la Guaiana Britànica (actual Guyana), l’any 1929 Cruickshank va reportar que el Wari fou introduït a aquesta colònia pels “africans alliberats” de diversos orígens ètnics que havien estat presos dels vaixells negrers amb destinació a Cuba i Brasil per part dels britànics (2). Continua a la pàgina 12

Pàg. 8

Profile for Món aualé

Món aualé n.07  

Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 2 número 3 (juliol - setembre 2013) ISSN 2014-7597.

Món aualé n.07  

Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 2 número 3 (juliol - setembre 2013) ISSN 2014-7597.

Advertisement