Page 4

Conversem amb Ivana Vojt L ’e x po si c i ó Ma n ka l a , misaona igra (Mancala, joc de pensament) d’Ivana Vojt ha rebut el Premi Projecte de l’Any del Comitè Nacional de Sèrbia de l'ICOM (Consell Internacional de Museus). L’ICOM és una organització internacional de museus i de professionals dels museus fundada dins la UNESCO que atorga cada any premis en els camps d'aportacions extraordinàries i de ratificació de les activitats dels museus. Ivana Vojt us guia a través de la història, comparteix les seves experiències dels seus viatges a l'Àfrica i us ensenya com observar els objectes exposats al Muzej afričke umetnosti (Museu d’Art Africà) de Belgrad, a Sèrbia.

Fig.1: © Museum of African Art in Belgrade. Ivana Vojt és la comissària de l’exposició Mankala misaona igra (Mancala, Joc de pensament) del Museu d’Art Africà de Belgrad i autora del seu catàleg.

Primer de tot, felicitats pel premi i per l’extraordinària col·lecció reunida en l’exposició “Mancala, joc de pensament”. EXPLICA’NS QUÈ SUPOSA HAVER REBUT AQUEST PREMI? COM ET VAS SENTIR QUAN VAS GUANYAR-LO? En primer lloc, gràcies per les teves felicitacions. L’ICOM National Committee Project of the Year Award va demostrar que el meu treball museològic anava en la direcció correcta. El reconeixement és un motivador important en totes les professions, i especialment important en l'inici de la carrera d’un, com és el cas d’aquest premi. Si no m’equivoco, aquesta exposició és la tercera d'una sèrie d’exposicions basada en la col·lecció privada del col·leccionista belga d’art africà, Guibert Hairson. L’exposició s’enriqueix amb els objectes de la col·lecció de la família Popovic i els taulers mancala del Museu d'Art Africà (MAA) a Belgrad. I si això no fos poc, la cirereta del pastís de l’exposició: dos mancales de pedra de l’Institut Arqueològic de Belgrad, excavats a la Fortalesa de Belgrad i datats al segle XVII que es presenten al públic per primera vegada! ENS POTS EXPLICAR QUIN ÉS EL SECRET PER REUNIR UNA COL·LECCIÓ COM AQUESTA? COM HO HAS ACONSEGUIT?

Pàg. 4

L’Exposició mostra 43 objectes. Tenies raó en dir que aquesta exposició és una continuació de la col·laboració del Museu i el col·leccionista belga Guibert Hairson. Aquesta és la tercera vegada que exposa peces de la seva col·lecció al públic de Belgrad. En aquesta ocasió, la col·lecció es compon de taulers mancala i comptadors de la República Democràtica del Congo, Tanzània, Mali, Rwanda i Kenya. Els objectes de la col·lecció Popovic ja es van exposar al MAA com a part de l’exposició Goldweights of the Akan el 2011. Dos mancales de pedra, excavats el 2006 a la Ciutat Baixa de la Fortalesa de Belgrad, que es conserven a l’Institut Arqueològic de Belgrad, han estat exhibits per primer cop! Són un testimoni molt important del fet que els soldats turcs (otomans) van jugar aquest joc a Belgrad al segle XVII (l’Imperi Otomà va estar a Sèrbia aproximadament del XVXX). A part, els objectes de Ghana i Costa d’Ivori en la col·lecció de Belgrad del Museu d’Art Africà, són una part important de l’exposició. A més dels objectes exposats, formen part de l’exposició Mancala, joc de pensament 4 curtmetratges documentals que presenten 4 punts de vista i interpretacions dels mancala expressades pels comissaris, el col·leccionista, arqueòlegs, i els africans: els jugadors mancala. L’exposició inclou també fotografies documentals

Profile for Món aualé

Món aualé n.07  

Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 2 número 3 (juliol - setembre 2013) ISSN 2014-7597.

Món aualé n.07  

Revista divulgativa dels jocs mancala. Volum 2 número 3 (juliol - setembre 2013) ISSN 2014-7597.

Advertisement