Page 23

Nummer 17 • November 2016

23

Jordbrukaren utkommer till alla jordbrukare i Östergötland, södra Södermanland, norra Småland, Örebro län och Värmlands län.

VÄRMLAND

Natur

Tentipis vd och grundare, Bengt Grahn, går idag runt bland besökarna och svarar på frågor.

I den här sover man gott.

Kaffepannorna är laddade.

Tältmässa på Kolsnäs. Tentipis tältkåtor finns i både stort och mindre format.

Urban Gärdts och Gunilla Carlsson Grangärde, ska skaffa sig ett större tält att ha när de fiskar i fjällsjöarna.

Lena Grahn och Gunilla Carlsson diskuterar olika sorters tält.

Ett hem i naturen Tältmässa på Kolsnäs SUNNE (VB)

Företaget Tentipi i Sunne har under en vecka haft besök av företagare från 15 olika länder. Här har man haft seminarium och bekantat sig med varandra, samt lagt grunden till ett samarbete. Man har även fått känna på hur tälten funkar när den första höststormen under veckan drog in från Fryken med skyhöga vågor. Nyligen var det Sunnebornas tur att få komma dit. Man får en känsla av att Kolsnäs intagits av samer eller andra nomader.

Tältkåtan är den moderna människans sätt att tälta. Den är så mycket mer än bara ett tält, den är ett hem i naturen. Idén föddes vid en fors i den lappländska vildmarken. Trött och svettig efter en hel dags kanotupplevelser ville Bengt Grahn kunna umgås med vännerna över en god middag och trevligt samtal kring elden. Man hade två tunneltält på sex personer, stormkök och en oändlig massa myggor. Det blev varken rofyllt eller mysigt den gången men det väckte en tanke, möjligheten att hitta

något annat sätt att leva på i naturen. Med elden som mittpunkt skapades Moskoselkåtan 1989, vilken 2005 blev Tentipi. Bengt Grahn sydde den första Moskoselkåtan uppe i Moskosel. Efter hand utvecklades företaget och Bengt startade upp företaget i Sunne 2005, varumärket blev Tentipi. – I Sunne arbetar 13 personer, i Moskosel 12 och i mitt eget företag i Kina hela 41 personer, säger en nöjd Bengt Grahn. Vi har en omsättning på 45 miljoner kronor i 20 länder. Samerna bodde vintertid i

liknande tältkåtor under slutet av 1800-talet. De tillverkade sin ”lavvo” själva av renhudar, berättar Bengt. – I Norge säljer vi till skolorna. Norrmännen är naturmänniskor och det hör till att skolorna ska ha en tältkåta för sina utomhuslektioner, säger Bengt. – Tentipi betyder gammalt och nytt. Ett tält som detta, om det står ute året om, håller i cirka tio år. Men det finns dyrare varianter med starkare väv, som klarar sig längre. Vi säljer till fritidsentusiaster och till anläggningar, till utomhuskonferencer och dylikt, anser Bengt.

Tentipi-staden. Här har företaget Tentipi i Sunne under en vecka haft besök av företagare från 15 olika länder. Här har man haft seminarium och bekantat sig med varandra, samt lagt grunden till ett samarbete.

Tälten har fått namn som Granit, Zirkon och Onyx med namn efter mineraler vars hårdhet skapades av jordens naturkrafter för över fyra miljarder år sedan. Tentipis luftiga eventkåtor Nimbus, Cirrus och Stratus har fått sina namn efter naturelementen. Den fantastiska tältduken är vävd med fyra olika lager flamskyddsvävnad och tråden, som tältet sys med, är så stark att det går åt 100 kilos tyngd för att bräcka. Idag är det många friluftsintresserade och andra som valt att promenera längs Kolsnäsudden och titta på den underliga, fantastiska tältstaden.

Text och bild: INGEGERD LÖWGRENJANSSON

Välkommen till Areal i Karlstad Fastighetsförmedling, skogsekonomi, skatterådgivning, generationsskifte och deklaration. För jord- och skogsbruket.

Välkommen till Areal | Karlstad Tomas Karlsson tel 054-18 84 48 | Bengt Walan tel 054-18 84 44

Profile for Jordbrukaren

Jordbrukaren nr 17, 2016 VB  

Jordbrukaren nr 17, 2016 VB